Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 27.XI

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЧИСТОТАТА НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ (ОБН., ДВ, БР. 45 ОТ 1996 Г.; ПОПР., БР. 49 ОТ 1996 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 85 ОТ 1997 Г. И БР. 27 ОТ 2000 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЧИСТОТАТА НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ (ОБН., ДВ, БР. 45 ОТ 1996 Г.; ПОПР., БР. 49 ОТ 1996 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 85 ОТ 1997 Г. И БР. 27 ОТ 2000 Г.)

В сила от 1 януари 2002 г.

Обн. ДВ. бр.102 от 27 Ноември 2001г.

§ 1. В чл. 2 се създава т. 4:

"4. изискванията за качеството на течните горива, в това число контролът за спазване на изискванията за качеството на течните горива при пускането им на пазара."

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 5:

"5. производствените и складовите помещения с резервоарите за съхраняване на течни горива, петролните бази (терминали), бензиностанциите и други, с изключение на резервоарите за гориво на моторните превозни средства."

2. В ал. 2 т. 4 се изменя така:

"4. подвижната техника на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция "Гражданска защита" към Министерския съвет."

§ 3. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Министерският съвет по предложение на министъра на икономиката, министъра на околната среда и водите и председателя на Държавната агенция по стандартизация и метрология приема наредба, определяща техническите и качествените изисквания към течните горива, нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в тях, както и условията, реда и начина за контрол на течните горива.

(2) Забранява се пускането на пазара, разпространението и/или използването и транспортирането на течни горива със съдържание на вредни вещества (замърсители) и/или технически показатели, които не са в съответствие с нормите, определени в наредбата по ал. 1.

(3) Течните горива при тяхното движение от производител, съответно от вносител, до крайния разпространител се придружават от декларация, удостоверяваща съответствие с изискванията за качеството им."

§ 4. Създават се чл. 18а и 18б:

"Чл. 18а. (1) Лицата, които пускат течни горива на пазара, са длъжни да осигурят и да гарантират съответствието им с изискванията и нормите, определени в наредбата по чл. 8, ал. 1.

(2) Лицата, които пускат течни горива на пазара, са длъжни да съставят декларация за съответствие с изискванията и нормите, определени в наредбата по чл. 8, ал. 1, която съпровожда течните горива при тяхното движение от производител, съответно от вносител, до крайния разпространител.

(3) Съответствието на течните горива с изискванията и нормите, определени в наредбата по чл. 8, ал. 1, се оценява след изпитване на представителна средна проба от всяка партида в акредитирани изпитвателни лаборатории.

(4) Изискванията за съдържанието на декларацията за съответствие се регламентират в наредбата по чл. 8, ал. 1.

(5) Лицата по ал. 2 носят отговорност за верността на съдържанието на декларацията за съответствие.

(6) Лицата по ал. 2 са длъжни да съхраняват декларациите за съответствие или копие от тях не по-малко от пет години от датата на производство, внос или получаване/закупуване на горивата.

(7) Лицата по ал. 2, лицата, които транспортират горива, и крайните разпространители са длъжни при поискване да представят на контролните органи на Държавната агенция по стандартизация и метрология декларациите за съответствие на проверяваните партиди (произведени, внасяни и/или разпространявани) горива или копия от тях.

Чл. 18б. Юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности, включващи разпространение и/или използване на течни горива, са длъжни:

1. да извършват редовни проверки на съоръженията за съхраняване, товарене/разтоварване и зареждане на горивата, както и да изготвят и изпълняват програма за техническата им поддръжка с оглед на осигуряване спазването на установените изисквания за качеството на горивата;

2. в едномесечен срок да уведомят контролните органи за промените в предмета на дейност, наименованието на собственика на обекта и/или лицата, отговарящи за опазването на околната среда;

3. незабавно да уведомят контролните органи за настъпили производствени аварии и други инциденти, които могат да доведат до влошаване на качеството на горивата, както и да предприемат мерки съгласно нормативната уредба, регламентираща действията при промишлени аварии и бедствия;

4. да осигуряват неограничен достъп на контролните органи до обектите и съоръженията за съхраняване, товарене/разтоварване и зареждане на горива, както и до всички документи и данни, свързани с тяхното качество, включително паспортите на фискалните устройства, колонките за зареждане и др.;

5. да оказват съдействие на контролните органи при изпълнението на техните функции."

§ 5. Създават се чл. 30а, 30б, 30в и 30г:

"Чл. 30а. Председателят на Държавната агенция по стандартизация и метрология осъществява контрола върху качеството на течните горива по цялата верига - производител, вносител, разпространител, потребител, включително бензиностанции.

Чл. 30б. Председателят на Държавната агенция по стандартизация и метрология оправомощава длъжностни лица от своята администрация, които:

1. осъществяват наблюдение и контрол върху течните горива, за които има установени изисквания за качество;

2. предприемат действия за установяване на съответствието на течните горива с изискванията за качество;

3. предприемат действия и/или издават задължителни предписания за ограничаване или забрана за пускане на пазара, разпространение, използване или за изтегляне на течни горива от пазара в случаите, когато е констатирано несъответствие с изискванията за качество;

4. предприемат действия срещу лицата, издали декларации за съответствие на течни горива, които не съответстват на изискванията за качество;

5. предприемат действия за информиране на лицата, които биха могли да бъдат изложени на риск или да им се причинят имуществени щети при установяване на несъответствия с изискванията за качество.

Чл. 30в. (1) Длъжностните лица по чл. 30б имат право:

1. на свободен достъп до търговски, производствени и складови помещения, включително бензиностанции и подвижни цистерни за превоз на течни горива;

2. на свободен достъп до помещенията, където течните горива се съхраняват, товарят, разтоварват, зареждат или се използват, в това число до обектите и съоръженията по чл. 3, ал. 1, т. 5 и чл. 18б, т. 4;

3. да изискват декларация за съответствие;

4. да вземат образци или проби от течни горива и да ги подлагат на изпитване в акредитирани лаборатории, включително при писмени сигнали и друга документирана информация от граждани, както и сигнали от медии и други контролни органи;

5. при извършване на проверки органите за контрол на течни горива да поискат съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи и общините;

6. на застраховане срещу злополука, настъпила при или по повод изпълнението на служебните си задължения, за сметка на бюджета на Държавната агенция по стандартизация и метрология;

7. да изнасят пред средствата за масово осведомяване следните данни за течните горива: вид и количество на горивото; търговската му марка; опасността или рискът, свързани с употребата му; резултатите от проверката, предприетите мерки и наложените санкции; лицата, които са пуснали горивата на пазара.

(2) Длъжностните лица по чл. 30б могат да използват получената документация и информация само за нуждите на надзора на пазара във връзка с осигуряване качеството на горивата.

Чл. 30г. Изпитването на течните горива в случаите по чл. 30в, ал. 1, т. 4 не може да се извършва от лицата/лабораториите, които са анализирали съответствието на същите горива."

§ 6. Член 34 се изменя така:

"Чл. 34. (1) Лице, което внесе в страната, произведе, пусне на пазара, разпространи или използва горива, които не съответстват на установените изисквания и норми, определени в наредбата по чл. 8, ал. 1, ако деянието не съставлява престъпление и не подлежи на по-тежко наказание по друг закон, независимо от наличието или липсата на декларация за съответствие на горивото, се наказва с глоба от 2000 до 50 000 лв. или с имуществена санкция от 50 000 до 500 000 лв.

(2) Когато нарушението е извършено повторно, глобите и имуществените санкции по ал. 1 са в двоен размер."

§ 7. Създават се чл. 34а, 34б, 34в и 34г:

"Чл. 34а. Лице, което използва декларация за съответствие с невярно съдържание, се наказва с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Чл. 34б. Лице, което пуска на пазара, разпространява и/или използва горива в нарушение на разпоредбите на чл. 18а, ал. 4, 6 и 7, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв. или с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв.

Чл. 34в. За неизпълнение на задължителните предписания по чл. 30б, т. 3 и/или за нарушение на разпоредбите на чл. 18б виновните лица се наказват с глоба от 500 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв.

Чл. 34г. Който пречи на органите на Държавната агенция по стандартизация и метрология да изпълняват правомощията си по чл. 30а, 30б и 30в, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв."

§ 8. Създава се чл. 43а:

"Чл. 43а. (1) Актовете за установяване на нарушенията по чл. 34, 34а, 34б, 34в и 34г се съставят от длъжностни лица по чл. 30б.

(2) Наказателните постановления се издават от председателя на Държавната агенция по стандартизация и метрология."

§ 9. В § 1 от допълнителните разпоредби се създават т. 17, 18 и 19:

"17. "Пускане на пазара" е предоставянето на течно гориво безплатно или срещу заплащане за първи път, след което то преминава от етапа на производство или внос към етапа на разпространение и/или използване.

18. "Лицата, които пускат течни горива на пазара" са производителите и/или вносителите на течни горива.

19. "Документирана информация" е информацията, която има определен субект и се предлага под форма на звук, образ и текст."

Заключителни разпоредби

§ 10. Законът влиза в сила от 1 януари 2002 г.

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 14 ноември 2001 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките