Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 27.XI

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА (ОБН., ДВ, БР. 51 ОТ 1999 Г.; ИЗМ., БР. 103 ОТ 1999 Г., БР. 53 ОТ 2000 Г., БР. 1 ОТ 2001 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА (ОБН., ДВ, БР. 51 ОТ 1999 Г.; ИЗМ., БР. 103 ОТ 1999 Г., БР. 53 ОТ 2000 Г., БР. 1 ОТ 2001 Г.)

В сила от 1 януари 2002 г.

Обн. ДВ. бр.102 от 27 Ноември 2001г.

§ 1. В чл. 8, ал. 3 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "Държавната комисия по хазарта".

§ 2. В чл. 11, ал. 1 изречение трето се заличава.

§ 3. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "увеличена цена" се заменят с "увеличението в цената".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Забранява се залагането от телефоните и другите телекомуникационни средства на държавните и общинските, включително здравни, социални и културни учреждения и предприятия, а при неспазване на забраната евентуалната печалба се внася в съответния бюджет."

§ 4. В чл. 13 думите "към Министерския съвет и от Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават, а думите "Министерството на финансите" се заменят с "министъра на финансите".

§ 5. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "както и служителите в Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават, а след думите "за хазартни игри" се добавя "вносители и разпространители".

2. В ал. 3 думата "организации" се заменя с "юридически лица".

§ 6. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Към министъра на финансите се създава Държавна комисия по хазарта, наричана по-нататък държавната комисия. Държавната комисия е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Държавната комисия се състои от председател и четирима членове, от които най-малко трима са юристи, всички със стаж по специалността не по-малко от 5 години. Председателят и членовете на държавната комисия се назначават от министъра на финансите. Председателят ръководи дейността на държавната комисия и я представлява."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Дейността на държавната комисия се подпомага и осъществява от обща и специализирана администрация, чиято структура и организация на работа се определят с устройствен правилник, приет от Министерския съвет."

4. Създава се ал. 5:

"(5) Числеността на персонала на държавната комисия се утвърждава от министъра на финансите по предложение на председателя на държавната комисия."

§ 7. Член 16 се изменя така:

"Финансиране

Чл. 16. (1) Дейността на държавната комисия се финансира от държавния бюджет чрез Министерството на финансите.

(2) Средствата, набрани от отчисления в размер 25 на сто от събраните по този закон такси, както и от допълнителните приходи за бюджета, представляващи глоби, имуществени санкции, отнети в полза на държавата игрални съоръжения и парични средства, установени и събрани по наказателни постановления, издадени по този закон, се начисляват и разходват само за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от държавната комисия по ред, определен със заповед, издадена от председателя на държавната комисия.

(3) Държавната комисия задължително застрахова служителите си срещу злополука за сметка на своя бюджет."

§ 8. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. Заглавието се изменя така: "Подзаконови актове".

2. Алинея 1 се отменя.

§ 9. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 4, 5 и 6 думата "утвърждава" се заменя с "приема общи";

б) в т. 7 думата "Комитета" се заменя с "Държавната агенция", а накрая се добавя "както и на лабораториите по чл. 79, ал. 2";

в) в т. 10 думите "и Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават;

г) създават се т. 11, 12 и 13:

"11. одобрява правила и системи за подаване на информация за формирането и разпределението на печалбите; тези системи трябва да осигуряват предаването на необходимите данни до информационната система на данъчната администрация по взаимно съгласувани правила, преди провеждането на поредния тираж или преди настъпването на събитието, определящо разпределението на печалбите, когато това се изисква по този закон;

12. утвърждава представените от организаторите на хазартни игри правила по т. 4, 5 и 6;

13. води регистри."

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Държавната комисия осъществява контрол върху цялостната дейност по организиране и провеждане на хазартната дейност, както и върху дейността на производителите на игрални съоръжения за хазартни игри, на вносителите, разпространителите и сервизните организации по поддръжката и ремонта на тези съоръжения.

(4) Държавната комисия приема писмените искания за издаване на разрешенията по този закон, извършва проверки и проучвания по тях и се произнася с мотивирани решения, които вписва в съответните регистри."

§ 10. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Писмените искания с приложение към тях, определени с наредба, издадена по реда на чл. 17, ал. 2, се подават до държавната комисия, като след извършването на необходимите проверки и проучвания председателят ги внася с мотивирано предложение за разглеждане от държавната комисия."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато представените документи са непълни или не отговарят на задължителните изисквания, или е необходима допълнителна информация, в 14-дневен срок от получаване на писменото искане държавната комисия уведомява искателя и му определя 30-дневен срок от получаването на уведомлението за отстраняване на нередовностите или представяне на допълнителна информация."

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) В срока, определен по ал. 3, искателят следва да отстрани нередовностите или да представи необходимата допълнителна информация, като при неизпълнение на това задължение държавната комисия отказва да даде исканото разрешение, а заплатените за това такси от страна на искателя не се връщат."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

§ 11. В чл. 20, ал. 2 думите "изисква допълнителна информация от заявителя, когато счете това за необходимо, включително и да" се заличават.

§ 12. В чл. 21 ал. 8 се изменя така:

"(8) Държавната комисия обявява решението с мотивите най-късно в 7-дневен срок след заседанието чрез вписване в съответния регистър и го съобщава на заинтересованите страни."

§ 13. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "в нея".

2. В ал. 2 след думата "информация" се добавя "на служителите в", думите "и Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "те", а думата "Комитета" се заменя с "Държавната агенция".

3. В ал. 3 думите "и Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават.

§ 14. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "получена от" се добавя "служителите в", а думите "нейни служители и служителите в Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават.

2. В ал. 2 след думите "комисия и" се добавя "нейните служители", а думите "служителите в Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават.

§ 15. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Върховния административен" се заменят със "Софийския градски".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Жалбите против решенията на държавната комисия се разглеждат по реда на Закона за административното производство."

§ 16. Членове 29 и 30 се отменят.

§ 17. В чл. 31 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Наказателните постановления на председателя на държавната комисия за нарушения по този закон се съобщават и обжалват по реда на Закона за административните нарушения и наказания."

2. В ал. 2 думите "директора на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "председателя на държавната комисия".

§ 18. В чл. 32 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "Държавната комисия", а думата "Комитета" се заменя с "Държавната агенция".

§ 19. В чл. 33 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "Държавната комисия".

§ 20. В чл. 34 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, изречение първо думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта в срок от три до шест месеца" се заменят с "държавната комисия в едномесечен срок", а изречение второ се изменя така: "При случай от особена фактическа и правна сложност с мотивирано решение на председателя на държавната комисия този срок може да бъде продължен до 2 месеца."

2. В ал. 3 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "държавната комисия", а думите "дълготрайни материални активи и стопански инвентар" се заменят с "активи".

3. В ал. 4 думите "по доклад на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават.

§ 21. Член 35 се изменя така:

"Чл. 35. Когато преди изтичане на срока, за който е издадено разрешението, постъпи молба за продължаване на срока на разрешението и в предходната дейност на това лице не са констатирани нарушения по този закон, държавната комисия може да продължи за същия срок разрешението при положение, че лицето е заплатило половината от таксата за издаване на първоначалното разрешение и представи нотариално заверена декларация, че до подаване на искането за продължаване не са настъпили обстоятелства, представляващи пречка за развиване на хазартна дейност по този закон."

§ 22. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "директора на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "председателя на държавната комисия".

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Лотарийните игри следва да са осигурени с одобрени от държавната комисия правила и системи за подаване на информация за формирането и разпределението на печалбите. Тези системи трябва да осигуряват предаването на необходимите данни до информационната система на данъчната администрация по взаимно съгласувани правила преди провеждането на поредния тираж или преди настъпването на събитието, определящо разпределението на печалбите."

§ 23. В чл. 38, ал. 1 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "държавната комисия".

§ 24. В чл. 39 ал. 5 се изменя така:

"(5) Тото и лото игрите следва да са осигурени с одобрени от държавната комисия правила и системи за подаване на информация за формирането и разпределението на печалбите. Тези системи трябва да осигуряват предаването на необходимите данни до информационната система на данъчната администрация по взаимно съгласувани правила преди провеждането на поредния тираж или преди настъпването на събитието, определящо разпределението на печалбите."

§ 25. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "държавната комисия".

2. В ал. 2 след думата "паричните" се добавя "или предметните".

§ 26. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "Министерството на търговията и туризма" се заменят с "Министерството на икономиката".

2. В ал. 3 думата "Комитета" се заменя с "Държавната агенция".

3. Създава се ал. 4:

"(4) Правилата, начините, техническите способи и изискванията за измерване на отстоянието по ал. 2 се определят с наредба, издадена по реда на чл. 17, ал. 2 по предложение на държавната комисия и Министерството на регионалното развитие и благоустройството."

§ 27. Член 42 се изменя така:

"Чл. 42. (1) Талоните за участие са ценни книги на приносител, издавани от държавата, и по отношение на тях се прилагат разпоредбите на чл. 37, ал. 4 и 5.

(2) Талоните за участие по ал. 1 се предоставят безвъзмездно след заплащане на дължимия данък."

§ 28. В чл. 44, ал. 1 думите "печалбите се изплащат" се заменят с "паричните или предметните печалби се предоставят".

§ 29. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите по ал. 1 организаторът е длъжен да осигури системите за подаване на информация по чл. 18, ал. 1, т. 11."

2. В ал. 3 след думата "отчисленията" се поставя запетая и се добавя "предметните награди".

§ 30. В чл. 49 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "държавната комисия", а думите "от Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават.

§ 31. В чл. 50 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) При игралния автомат е възможно използването на многоканален интерфейз с участниците в игрите."

§ 32. В чл. 51 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "Комитета" се заменя с "Държавната агенция".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Правилата, начините, техническите способи и изискванията за измерване на отстоянието по ал. 3 се определят с наредбата по чл. 41, ал. 4."

§ 33. В чл. 54, ал. 2 думата "заключение" се заменя с "удостоверение", а думата "Комитета" се заменя с "Държавната агенция".

§ 34. В чл. 55 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 1 числото "30 000" се заменя с "50 000".

2. В ал. 4, т. 1 след думите "неработещи игрални съоръжения" се поставя запетая и се добавя "за които не е заплатен акциз".

3. В ал. 5 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "Контролните органи на държавната комисия", а думите "Комитета по стандартизация и метрология извършва" се заменят с "Държавната агенция по стандартизация и метрология извършват".

§ 35. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Забранява се използването и инсталирането в обектите, в които се организират и провеждат хазартни игри, на развлекателни съоръжения, които наподобяват хазартни съоръжения и автомати, както и приспособяването на хазартни съоръжения и автомати за развлекателни."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Забранява се инсталирането на развлекателни съоръжения в обекти, в които се организират и провеждат хазартни игри, освен ако съоръженията се намират в самостоятелни помещения в тези обекти."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Съоръженията по ал. 1 се смятат за хазартни игрални съоръжения."

§ 36. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се отменя.

2. В ал. 6 думата "Комитета" се заменя с "Държавната агенция".

3. Създава се ал. 8:

"(8) Правилата, начините, техническите способи и изискванията за измерването на отстоянието по ал. 7 се определят с наредбата по чл. 41, ал. 4."

§ 37. В чл. 76 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Организаторите на хазартни игри са длъжни в 14-дневен срок от настъпване на промяна в обстоятелствата, отразени в издаденото им разрешение, да уведомят държавната комисия и поискат вписване на новите обстоятелства, доколкото това е допустимо по този закон. Държавната комисия разглежда искането и се произнася в 14-дневен срок по реда на глава втора. Отказът за вписване на промяната в обстоятелствата може да бъде обжалван по реда на Закона за административното производство в 14-дневен срок от съобщението."

2. В ал. 3 думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "държавната комисия".

3. Създава се ал. 4:

"(4) При временно спиране на дейността организаторът е длъжен предварително в 14-дневен срок да уведоми държавната комисия за причината и срока за спирането. При форсмажорни обстоятелства срокът за уведомяване е 24 часа."

§ 38. В чл. 78 думите "или Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават.

§ 39. Член 79 се изменя така:

"Чл. 79. (1) Изпитванията на игралните автомати и съоръжения, когато това е предвидено със закон, се извършват от Държавната агенция по стандартизация и метрология.

(2) Игрални съоръжения, притежаващи сертификат за изпитване от утвърдените от държавната комисия лаборатории на страни, членки на Европейския съюз, се считат за одобрени за експлоатация на територията на Република България. Сертификатът се представя на държавната комисия, придружен с легализиран превод на български език на съпътстващата го документация и удостоверение за регистрация в Държавната агенция по стандартизация и метрология."

§ 40. В чл. 80 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Контролът по спазването на този закон се осъществява от длъжностните лица на държавната комисия. При необходимост те могат да се подпомагат от органите на данъчната администрация, на Държавната агенция по стандартизация и метрология, на Министерството на вътрешните работи, на Агенция "Бюро за финансово разузнаване" и други държавни органи, определени със закон."

2. В ал. 2 думите "от Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават.

3. В ал. 3 думите "директора на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "председателя на държавната комисия".

§ 41. В чл. 81, ал. 1 и 2 думите "директора на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "председателят на държавната комисия".

§ 42. В чл. 83 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 7 след думата "съоръжения" се поставя запетая и се добавя "за които не е заплатен акциз".

2. В ал. 2 думите "чрез Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заличават.

§ 43. В чл. 84 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 7 след думата "възложен" се добавя "по реда на чл. 80, ал. 3".

2. В ал. 4 думите "получаване на съобщението" се заменят с "влизане в сила на решението", а думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "държавната комисия".

§ 44. В чл. 85 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, изречение първо думите "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "държавната комисия", а в изречение второ думите "органите на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "те".

2. Алинеи 2 и 3 се отменят.

§ 45. В чл. 93 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2, 3 и 4:

"(2) Който организира и провежда хазартни игри без разрешение, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер от 20 000 до 50 000 лв.

(3) Когато нарушението по ал. 1 и 2 е извършено повторно, санкцията е в двоен размер.

(4) Санкциите по ал. 1 - 3 се налагат независимо от санкциите, предвидени в други закони."

§ 46. В чл. 94 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "е нарушило задълженията си по този закон в немаловажни случаи" се заменят с "не е спазило сроковете за изпълнение на задълженията си или е извършило други нарушения по този закон".

2. В ал. 2 думите "получаване на съобщението" се заменят с "влизането в сила на решението".

§ 47. В чл. 99 думите "директора на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "председателя на Държавната комисия по хазарта".

§ 48. Член 100 се отменя.

§ 49. В чл. 101 думите "директора на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят с "председателя на Държавната комисия по хазарта".

§ 50. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 думата "Разпространител" се заменя с "Вносител и разпространител".

2. Създават се т. 9 и 10:

"9. "Многоканален интерфейс" е техническо устройство, чрез което две или повече независими една от друга системи на това устройство се срещат, въздействат си или комуникират една с друга.

10. "Регистър" по чл. 21, ал. 8 е:

а) регистър за издадените и отнетите разрешения за организиране на хазартните игри, входящ и изходящ регистър на постъпващите и изходящите молби и документи, азбучен указател на организаторите на хазартни игри и списък на лицата с отнети разрешения;

б) регистър за издадените и отнетите разрешения на производителите на игрални съоръжения за хазартни игри, вносителите, разпространителите и сервизните организации по поддръжката и ремонта на тези съоръжения, входящ и изходящ регистър на постъпващите и изходящите молби и документи, азбучен указател и списък на лицата с отнети разрешения;

в) регистър за типа, броя и производствения номер или друга маркировка, осигуряваща идентифицирането на игралните автомати, игралните маси и другите игрални съоръжения в експлоатация;

г) регистър за утвърдените задължителни образци на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 51. (1) Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта се закрива. Към министъра на финансите се създават Държавна комисия по хазарта и Агенция за застрахователен надзор.

(2) Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта се поемат от Държавната комисия по хазарта и от Агенцията за застрахователен надзор по ред, определен от министъра на финансите, в едномесечен срок от влизане в сила на този закон.

(3) Трудовите и служебните правоотношения със служителите на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта се уреждат от министъра на финансите или определено от него длъжностно лице при условията и по реда на чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда и по чл. 106, ал. 1, т. 1 от Закона за държавния служител.

§ 52. (1) Правомощията на директора на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта се прекратяват с влизането в сила на този закон.

(2) Министърът на финансите в едномесечен срок от влизането на този закон в сила назначава председателя и членовете на Държавната комисия по хазарта, както и директора на Агенцията за застрахователен надзор.

§ 53. (1) Държавната комисия по хазарта към Министерския съвет се закрива. Правомощията на нейните председател и членове се прекратяват с влизането в сила на този закон.

(2) Архивът, правата и задълженията на закритата Държавна комисия по хазарта към Министерския съвет се поемат от Държавната комисия по хазарта към министъра на финансите.

§ 54. (1) Образуваните и неприключили производства по издаване на разрешения пред закритата Държавна комисия по хазарта се разглеждат по реда на този закон.

(2) Образуваните пред съд и неприключили производства се разглеждат по досегашния ред, доколкото за лицата не е предвиден по-благоприятен режим по този закон.

(3) Лицата, получили разрешения по досегашния ред, продължават дейността си до изтичане на срока им.

§ 55. В Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ДВ, бр. 1 от 2001 г.) § 28 и 29 се отменят.

§ 56. В Закона за застраховането (обн., ДВ, бр. 86 от 1996 г.; изм., бр. 1 от 1997 г., бр. 21 от 1997 г. - Решение № 6 на Конституционния съд от 1997 г.; изм., бр. 58 от 1997 г., бр. 21, 52, 93 и 132 от 1998 г., бр. 88 от 1999 г.; доп., бр. 83 и 97 от 2000 г., бр. 1 от 2001 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 17б, ал. 2 думите "и правната евроинтеграция" се заличават.

2. В чл. 19, ал. 1 думите "Министерския съвет" се заменят с "министъра на финансите".

3. В чл. 20, ал. 3 думите "и хазарта" се заличават.

4. Навсякъде в закона думите "Агенция за надзор върху застраховането и хазарта" и "Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта" се заменят съответно с "Агенция за застрахователен надзор" и "Агенцията за застрахователен надзор".

§ 57. Законът влиза в сила от 1 януари 2002 г.

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 13 ноември 2001 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките