Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 9.XI

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА (ДВ, БР. 138 ОТ 1998 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА (ДВ, БР. 138 ОТ 1998 Г.)

Обн. ДВ. бр.96 от 9 Ноември 2001г., изм. ДВ. бр.112 от 29 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.93 от 22 Ноември 2005г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 в края на изречението точката се заменя със запетая и се добавя "въз основа на регистрации или лицензии, издадени по реда на този закон".

2. В ал. 2 след думата "лицензии" се добавя "или регистрации".


§ 2. В чл. 7 т. 6 се изменя така:

"6. отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко едно от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика."


§ 3. В чл. 8, ал. 2 думата "само" се заличава.


§ 4. В чл. 14 ал. 4 се изменя така:

"(4) Съветът за електронни медии може да изисква от радио- и телевизионните оператори материали, както и да прави на място проверки, свързани с осъществяването на надзора по спазването на този закон."


§ 5. Заглавието на глава втора се изменя така: "Съвет за електронни медии".


§ 6. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) Съветът за електронни медии е независим специализиран орган, който регулира радио- и телевизионната дейност чрез регистрирането или издаването на лицензии за осъществяване на радио- и телевизионната дейност и чрез упражняването на надзор само върху дейността на радио- и телевизионните оператори за спазване на този закон.

(2) При осъществяване на своята дейност Съветът за електронни медии се ръководи от интересите на обществото, като защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на радио- и телевизионните оператори."


§ 7. Член 25 се изменя така:

"Чл. 25. Член на Съвета за електронни медии може да бъде лице с българско гражданство, което има постоянен адрес на територията на страната, висше образование, както и професионален опит в областта на електронните медии и/или далекосъобщенията, който включва не по-малко от петгодишен трудов стаж в радио- и/или телевизионна организация, или в областта на далекосъобщенията, или петгодишен трудов стаж като преподавател в областта на медиите или далекосъобщенията."


§ 8. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) По време на своя мандат, а по т. 4 - две години след изтичането му, по т. 5 - една година след изтичането му, членовете на Съвета за електронни медии не могат:".

2. Точка 1 на ал. 1 се изменя така:

"1. да заемат друга платена длъжност по трудов договор;".

3. Точка 4 на ал. 1 се изменя така:

"4. да са консултанти или членове на органи за управление, контрол и надзор на радио- и телевизионни оператори, както и да придобиват дялове и акции в тях и в рекламни агенции."

4. В т. 5 на ал. 1 след думите "да са" се добавя "консултанти или".


§ 9. Създава се чл. 28а:

"Чл. 28а. (1) Всеки член на Съвета за електронни медии и конкурсната комисия по чл. 116в е длъжен да разкрие писмено пред Съвета за електронни медии всеки съществен търговски, финансов или друг делови интерес, който той и членовете на семейството му имат при вземането на конкретно решение.

(2) Съществен интерес е налице винаги, когато лицата по ал. 1 или членове на техните семейства, както и лица, с които всяко от тях е икономически свързано:

а) получат лицензия за радио- и телевизионна дейност;

б) бъдат назначени в надзорни органи в областта на радио- и телевизионната дейност, далекосъобщенията или бъдат избрани в управителни съвети на радио- и телевизионни организации, кабелни или далекосъобщителни оператори или рекламни агенции.

(3) Задължението на лицата по ал. 1 се осъществява чрез подаване на декларация до Съвета за електронни медии при встъпването им в длъжност и най-малко веднъж на шест месеца, съдържаща имената и адресите на икономически свързани с тях или с членовете на семействата им лица, както и за деловите интереси, които са възникнали или биха могли да възникнат. Декларациите по тази алинея се съхраняват в специален публичен регистър при Съвета за електронни медии.

(4) Член на Съвета за електронни медии, който има непосредствен делови интерес при вземането на дадено решение, е длъжен да го заяви и да не участва в обсъждането и гласуването.

(5) Засегната страна, както и всеки заинтересован, може да иска от Върховния административен съд да отмени взетите в нарушение на предходната алинея решения."


§ 10. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. (1) Членовете на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години. Съставът на Съвета за електронни медии се обновява през две години от всяка квота.

(2) Едно лице не може да бъде член на Съвета за електронни медии повече от два последователни мандата. Повторното му избиране или назначаване не трябва да противоречи на предвиденото в ал. 1 обновяване.

(3) Членовете на Съвета за електронни медии изпълняват задълженията си до встъпването в длъжност на новите членове."


§ 11. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Освобождаването на член на Съвета за електронни медии се извършва с решение на Съвета за електронни медии."

2. В ал. 2 т. 1 се изменя така:

"1. при постъпване на писмено заявление, подадено до председателя на Съвета за електронни медии от лицето, което подава оставка."

3. В ал. 2 се създава т. 4:

"4. при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание "лишаване от свобода" за умишлено престъпление."

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Предсрочно прекратяване на мандата по ал. 2, т. 1 и 4 и при смърт се обявява пред Съвета за електронни медии от неговия председател."


§ 12. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) На първото си заседание членовете на Съвета за електронни медии избират от състава си председател за срок една година."

2. В ал. 2 се създават т. 6, 7 и 8:

"6. подготвя заседанията на Съвета за електронни медии;

7. ръководи работата на административно-техническите служби;

8. контролира изпълнението на приетите актове."

3. Алинея 3 се отменя.

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Освобождаването на председателя от поста му става с изтичане на едногодишния срок, за който е избран - автоматично, или по негово собствено желание - с решение на Съвета за електронни медии."

5. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Съветът за електронни медии по предложение на всеки един от неговите членове може да вземе решение за предсрочно прекратяване на мандата на председателя поради неизпълнение на неговите задължения."


§ 13. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 9 се изменя така:

"9. взема решения за издаване, изменение, отнемане, прехвърляне и прекратяване на лицензия за радио- и телевизионна дейност;".

2. В ал. 1 се създават нови т. 12, 13, 14, 15, 16 и 17:

"12. може да издава задължителни указания по изпълнение на лицензиите за радио- и телевизионна дейност;

13. изисква от Държавната комисия по далекосъобщения информация относно техническите параметри, необходими за наземно радиоразпръскване на радио- и телевизионни програми за посочени от Съвета за електронни медии населено място, регион или за цялата територия на Република България, включително свободни радиочестоти, допустими мощности на излъчване, възможни точки на излъчване, както и друга необходима техническа информация;

14. провежда конкурс за определяне на радио- и телевизионен оператор, на който се издава далекосъобщителна лицензия за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване;

15. издава индивидуална лицензия за радио- и телевизионна дейност на спечелилия конкурса по т. 14 и уведомява Държавната комисия по далекосъобщения с оглед издаване на далекосъобщителна лицензия на същото лице;

16. извършва и заличава регистрации за осъществяване на радио- или телевизионна дейност в предвидените от закона случаи;

17. съвместно с други органи представлява Република България в междудържавни и междуправителствени организации по въпроси, отнасящи се до електронните медии, и осъществява координиращи функции между държавните ведомства и неправителствени организации с оглед формулирането на обща политика по отношение на електронните медии."

3. Досегашната т. 12 става т. 18.

4. Създава се ал. 4:

"(4) Съветът за електронни медии огласява публично взетите решения във връзка с осъществяването на своите правомощия, включително начина, по който прилага закона, както и основанията за промяна на своята практика. Решенията на Съвета за електронни медии са мотивирани."


§ 14. В чл. 33 се създава т. 12:

"12. спазването на условията на лицензиите за радио- и телевизионна дейност."


§ 15. В чл. 35 се създава изречение второ: "Гласуването е лично и присъствено."


§ 16. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. (1) Решенията на Съвета за електронни медии подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

(2) Обжалването на решенията на Съвета за електронни медии за избор и освобождаване на членовете на управителните съвети и генералните директори на БНР и БНТ, както и на решенията по чл. 30, ал. 2, т. 2 и 3, не спира изпълнението им."


§ 17. В чл. 39 ал. 1 се изменя така:

"Чл. 39. (1) Съветът за електронни медии издава Информационен бюлетин, в който се публикуват взетите решения и актуални статии по проблемите на аудио-визуалната култура, резултатите от мониторинга на радио- и телевизионните оператори, както и проучванията на общественото мнение, поръчани от Съвета за електронни медии."


§ 18. В чл. 41 ал. 2 се отменя.


§ 19. В чл. 58 ал. 3 се изменя така:

"(3) При отсъствие генералният директор на БНТ или БНР упълномощава член на управителния съвет да го замества."


§ 20. В чл. 61 ал. 2 се отменя.


§ 21. В чл. 66, ал. 1 се създава изречение второ:

"За кандидатите за генерален директор на БНР се изисква не по-малко от петгодишен трудов стаж в радио, а за кандидатите за генерален директор на БНТ не по-малко от петгодишен трудов стаж в телевизия."


§ 22. В чл. 67 се правят следните изменения и допълнения:

1. Текстът на чл. 67 става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) При предсрочно прекратяване на мандат на генерален директор и до провеждане на нов избор, който да се проведе в срок до три месеца, ръководството на съответната организация се възлага на лице, определено от Съвета за електронни медии и отговарящо на изискванията по чл. 66."


§ 23. В чл. 102 се правят следните изменения и допълнения:

1. Текстът на чл. 102 става ал. 1.

2. Точка 2 се изменя така:

"2. първоначалните и годишни такси за издаване на лицензии и такси за регистриране за радио- и телевизионна дейност, събрани от Съвета за електронни медии;".

3. Точка 3 се отменя.

4. Създава се ал. 2:

"(2) Регистрираните и лицензираните радио- и телевизионни оператори заплащат първоначални и годишни регистрационни, съответно лицензионни такси, определени в тарифа за таксите за радио- и телевизионна дейност, приета от Министерския съвет по предложение на Съвета за електронни медии."


§ 24. Заглавието на глава шеста се изменя така: "Лицензиране и регистриране на радио- и телевизионни оператори".


§ 25. В чл. 105 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Радио- и телевизионна дейност чрез използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване се осъществява въз основа на лицензия, издадена от Съвета за електронни медии при условията и по реда на този закон."

2. Създава се ал. 6.

"(6) Кандидатите за лицензия трябва да предоставят на Съвета за електронни медии следните документи съгласно изискванията на чл. 105:

1. документ за актуално състояние на дружеството си;

2. документи, доказващи произхода на капитала за последните три години назад, включително заверен счетоводен отчет, считано от датата на подаване на документите;

3. списък на медийните предприятия, в които са акционери или съдружници."


§ 26. В чл. 106 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "Държавната комисия по далекосъобщения след решение на" се заличават и се добавят думите "при спазване на изискванията към лицата за първоначално лицензиране".

2. Създава се ал. 3:

"(3) При прехвърляне на лицензия за радио- и телевизионна дейност, издадена по реда на чл. 116, 116а, 116б, 116в и 116г, се уведомява Държавната комисия по далекосъобщения, която в 10-дневен срок прехвърля индивидуалната лицензия за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване на лицето, на което е прехвърлена съответната лицензия за радио- и телевизионна дейност."


§ 27. Член 107 се отменя.


§ 28. Член 109 се изменя така:

"Чл. 109. (1) Лицензиите се издават за срок до 15 г. Срокът може да бъде продължен с решение на Съвета за електронни медии по искане на лицензирания, като общата му продължителност не може да бъде над 25 г.

(2) Срокът на лицензията по Закона за далекосъобщенията трябва да отговаря на срока на лицензията по този закон."


§ 29. В чл. 111 думите "Държавната комисия по далекосъобщения" се заменят с думите "Съветът за електронни медии".


§ 30. В чл. 112, ал. 1 думите "упълномощено длъжностно лице на Държавната комисия по далекосъобщения" се заменят с думите "Съветът за електронни медии".


§ 31. Член 113 се отменя.


§ 32. Член 114 се изменя така:

"Чл. 114. Членовете на Съвета за електронни медии и неговите служители, както и членовете на конкурсната комисия, са длъжни да опазват тайната на информацията, съдържаща се в документите на кандидатите."


§ 33. Член 115 се изменя така:

"Чл. 115. Съветът за електронни медии създава и поддържа публичен регистър за издадените лицензии и направените регистрации."


§ 34. Член 116 се изменя така:

"Чл. 116. (1) За осъществяване на радио- и телевизионна дейност чрез използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване се издава лицензия след провеждане на конкурс.

(2) Процедурата за провеждане на конкурс се открива по искане на заинтересовано лице или по инициатива на Съвета за електронни медии. В искането, отправено до Съвета за електронни медии, лицето може да посочи желаната точка на излъчване и териториален обхват.

(3) Съветът за електронни медии в 14-дневен срок от постъпване на искането по ал. 2 писмено изисква от Държавната комисия по далекосъобщения информация относно техническите параметри, необходими за наземно радиоразпръскване на радио- и телевизионни програми за населено място, регион или за цялата територия на Република България, включително свободните радиочестоти, допустимите мощности на излъчване, възможните точки на излъчване, както и друга необходима техническа информация.

(4) Държавната комисия по далекосъобщения представя на Съвета за електронни медии своето решение по запитването в срок до три месеца, а когато е необходимо международно координиране на радиочестотите и радиочестотните ленти - в срок до 6 месеца, спазвайки изискванията за ефективното използване на радиочестотния спектър.

(5) При положително решение по ал. 4 Държавната комисия по далекосъобщения прилага проект на лицензия за далекосъобщителна дейност и приложения, съдържащи съответните технически параметри за лицензиите, които могат да бъдат издадени от Държавната комисия по далекосъобщения съобразно наличния свободен радиочестотен спектър."


§ 35. Създава се чл. 116а:

"Чл. 116а. (1) В 14-дневен срок от получаване на отговора и в съответствие с него Съветът за електронни медии взема решение за откриване на конкурс или конкурси съобразно наличния свободен радиочестотен спектър.

(2) Решението по ал. 1 се обнародва в "Държавен вестник" и съдържа датата, мястото и часа на провеждане на конкурса, срока и мястото на подаване на заявление за участие, мястото, срока и реда за закупуване на конкурсните книжа.

(3) Конкурсните книжа съдържат:

1. проект на лицензия за далекосъобщителна дейност и приложението към нея, съдържащо техническите параметри, съобразно наличния свободен радиочестотен спектър;

2. искани темпове на развитие и/или на обслужване;

3. изисквания за опазване на околната среда;

4. изисквания за качество;

5. изисквания, свързани с творческите, финансови и технически възможности и опит;

6. критерии за оценка и тяхната относителна тежест при определяне на комплексната оценка, при спазване на изискването за приоритет на оценката на програмния проект.

(4) Конкурсът се провежда не по-рано от 30 дни от обнародване на решението по ал. 1. В случай, че се обявяват няколко конкурса, съобразно наличния свободен радиочестотен спектър, те се провеждат едновременно."


§ 36. Създава се чл. 116б:

"Чл. 116б. Кандидатите за получаване на лицензията за радио- и телевизионна дейност подават заявление за участие в конкурса, към което прилагат следните конкурсни документи:

1. документите по чл. 111;

2. предварителен технически проект за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване, съобразен с конкурсните книжа;

3. проект на бизнесплан за осъществяване на дейността;

4. декларация за опазване на поверителността на информацията, която се съдържа в конкурсните книжа;

5. доказателствени документи за заплатени конкурсни книжа;

6. други документи, свързани с конкурсната процедура."


§ 37. Създава се чл. 116в:

"Чл. 116в. (1) Съветът за електронни медии определя председател и състав на експертна комисия за провеждане на конкурса, в която задължително се включват членове на Съвета за електронни медии и на Държавната комисия по далекосъобщения. В комисията могат да участват и експерти от други заинтересовани ведомства и организации. Председателят на Съвета за електронни медии издава заповед за назначаване на експертната комисия. Членовете на комисията подписват декларация за поверителност на информацията, станала им известна при провеждането на конкурса.

(2) Съветът за електронни медии на основание на конкурсните документи, критериите по чл. 116а, ал. 3, т. 6, доклада на експертната комисия и комплексна оценка за най-пълно удовлетворяване на конкурсните изисквания класира кандидатите и взема решения за издаване на лицензия за радио- или телевизионна дейност и на индивидуална лицензия за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване от Държавната комисия по далекосъобщения на кандидата, класиран на първо място.

(3) Лицензия за радио- и телевизионна дейност за територията на Република България не се издава на лице или свързани с него лица по смисъла на Търговския закон, които притежават лицензии от същия вид, за радио- и телевизионна дейност с регионален или местен обхват, освен ако те не се откажат от нея, с изключение на случаите по чл. 49.

(4) В тридневен срок от влизане на решението по ал. 2 в сила Съветът за електронни медии уведомява Държавната комисия по далекосъобщения. В десетдневен срок Съветът за електронни медии издава лицензия за радио- и/или телевизионна дейност, а Държавната комисия по далекосъобщения издава индивидуална лицензия за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване."


§ 38. Създава се чл. 116г:

"Чл. 116г. (1) В случай, че в 10-дневен срок от решението на Съвета за електронни медии одобреният кандидат се откаже от издаването на лицензиите, те се предлагат на участника, класиран на второ място.

(2) При отказ и на втория участник процедурата се закрива."


§ 39. Член 118 се изменя така:

"Чл. 118. При констатиране на нарушения Съветът за електронни медии в срок един месец е длъжен да разгледа и обсъди представените документи и да вземе решение относно налагане на имуществена санкция по този закон и/или отнемане на лицензията."


§ 40. В чл. 119, ал. 1 думите "прави предложение" се заменят с "взема решение".


§ 41. Член 120 се изменя така:

"Чл. 120. В случаите по чл. 119 Съветът за електронни медии взема решение за изменение или прекратяване на лицензията."


§ 42. В чл. 121 се правят следните изменения и допълнения:

1. Текстът на чл. 121 става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) При прекратяване на лицензията за радио- и телевизионна дейност, издадена по реда на чл. 116, 116а, 116б, 116в и 116г, Съветът за електронни медии изисква от Държавната комисия по далекосъобщения прекратяване на далекосъобщителната лицензия."


§ 43. Член 123 се изменя така:

"Чл. 123. (1) Отнемане на лицензия на радио- и телевизионен оператор се извършва от Съвета за електронни медии с мотивирано решение. Отнемането се извършва след отправяне на писмено предупреждение с определен срок за отстраняване на нарушението. Отнемането става във всички случаи след налагане на две имуществени санкции за едно и също нарушение.

(2) Съветът за електронни медии отнема лицензията, ако в срока по ал. 1 лицензираният не е отстранил нарушението.

(3) С решението за отнемане се определя срок, в който лицето не може да се кандидатира за нова лицензия и който не може да бъде по-малък от две години."


§ 44. Създава се чл. 123а:

"Чл. 123а. При отнемане на лицензия за радио- и телевизионна дейност, издадена по реда на чл. 116, 116а, 116б, 116в и 116г, Съветът за електронни медии уведомява Държавната комисия по далекосъобщения, която в 10-дневен срок отнема индивидуалната лицензия за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване."


§ 45. Член 125 се изменя така:

"Чл. 125. (1) Не по-късно от шест месеца преди изтичането на срока на лицензията лицензиантът следва да заяви намерение за продължаване срока на лицензията.

(2) Съветът за електронни медии разглежда искането за продължаване срока на лицензията по ал. 1 и в срок до три месеца преди изтичането на срока на лицензията взема решение по искането и писмено уведомява лицензианта.

(3) В случаите на положително решение на Съвета за електронни медии по ал. 2, когато лицензията е издадена по реда на чл. 116, 116а, 116б, 116в и 116г, Съветът за електронни медии уведомява Държавната комисия по далекосъобщения, която в 10-дневен срок продължава срока на индивидуалната лицензия за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване."


§ 46. В глава шеста се създава раздел IV и чл. 125а:

"Раздел IV

Регистриране на радио- и телевизионни оператори

Чл. 125а. (1) Лица, които желаят да създават радио- или телевизионни програми за разпространение чрез технически способи, различни от наземното радиоразпръскване, подлежат на регистрация.

(2) Желаещите да се регистрират подават пред Съвета за електронни медии заявление с документите по чл. 111.

(3) Съветът за електронни медии се произнася по искането за регистрация с решение в 14-дневен срок от постъпване на документите. При непълнота и нередовност на документите се прилага чл. 112, ал. 2.

(4) Съветът за електронни медии може да откаже регистрация само ако представените програмен проект, програмна концепция, програмен профил или програмна схема противоречат на разпоредбите на закона или ако нередовностите по ал. 3 не бъдат отстранени в срок. При регистрирането не могат да се поставят ограничения, свързани с обхвата на разпространение на програмата.

(5) Въз основа на решението на заявителя се издава удостоверение, което съдържа:

1. наименованието (фирмата) и седалището на радио- или телевизионния оператор;

2. наименованието на програмата;

3. вида (обществен или търговски);

4. програмния профил (формат);

5. началната дата на разпространение на програмата.

(6) Регистрираният оператор е длъжен да уведомява Съвета за електронни медии за условията на разпространяването, програмното време, мястото и начина, както и за всяка промяна в тях в 14-дневен срок.

(7) Регистрациите са безсрочни."


§ 47. Създава се чл. 125б:

"Чл. 125б. Далекосъобщителен оператор, разпространяващ чуждестранни програми, се задължава да предоставя на Съвета за електронни медии на всеки 6 месеца актуализиран списък на излъчваните чуждестранни програми и документи, свързани с придобиване на тези права."


§ 48. Създава се чл. 126а:

"Чл. 126а. (1) За нарушение на условията на издадената лицензия, което не представлява нарушение по чл. 126, се налага имуществена санкция от 500 лв. до 5000 лв.

(2) При повторно нарушение се налага имуществена санкция в двоен размер.

(3) За нарушение на заявените от регистрирания оператор програмен проект, програмна концепция, програмен профил или програмна схема се налага имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв.

(4) При системно нарушение на закона от регистрирания оператор регистрацията се заличава."


§ 49. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. "Предаване" е самостоятелната част от програмата, отличаваща се от другите такива по своето авторство, съдържание и/или аудиовизуална реализация."

2. Точка 10 се изменя така:

"10. "Допълнителна информация" е информация, разпространявана в честотния канал за основна програмна информация на радио- или телевизионен оператор, съдържанието на която не е елемент от основната програма."

3. Точка 11 се изменя така:

"11. "Телетекст" е система за предаване на информационни и справочни съобщения и реклами чрез буквено-цифрови символи и графични изображения, чрез специален сигнал, включен в състава на програмния телевизионен сигнал."

4. Точка 14 се отменя.

5. Точка 15 се изменя така:

"15. "Интерактивност" е съвкупност от средства и методи за осъществяване на индивидуална обратна връзка на потребителите на радио- или телевизионни програми към съответния оператор на програма."

6. Точка 16 се изменя така:

"16. "Цифрови технологии" са технологии, прилагащи цифрови формати на електрическите сигнали за звука и картината, и чрез които се подобрява качеството на представяне на информационното съдържание при обработката, съхранението, разпространението и приемането му и чрез компресия на такива сигнали се създават условия за повишаване на иформационния капацитет на честотните предавателни канали."

7. Точка 18 се отменя.

8. Създават се т. 28, 29, 30, 31 и 32:

"28. "Програмен профил" е характеристика на програмата, според спецификата на нейното съдържание и насочеността й към аудиторията. По своя профил радио- и телевизионните оператори могат да бъдат:

а) с общ (политематичен) профил - радио- и телевизионна програма, в която задължително присъстват предавания с информационна, образователна, културна и развлекателна насоченост, предназначени за преобладаващата част от обществото;

б) със специализиран профил - радио- и телевизионна програма с тематична насоченост, предназначена за ограничена част от обществото.

29. "Програмен проект" е описание на програмни намерения (цел, предназначение и очаквани резултати), организационно-творчески, технологичен и финансов план за развитие на радио- и телевизионната програма в лицензионния период.

30. "Програмна концепция" е аргументиран план за провеждане на програмната политика на дадена електронна медия с оглед на нейната съдържателна осигуреност.

31. "Програмна схема" е съвкупността от всички предвидени за разпространение или разпространени предавания от програмата на дадена електронна медия, подредена в графичен вид по дни и часове за определен период от време.

32. "Програма" е съвкупността от всички предавания, разпространявани на определени честоти и обявявани под едно общо наименование, означено с аудиовизуални средства."


Допълнителни разпоредби

§ 50. Навсякъде в закона думите: "Националният съвет за радио и телевизия", "Националния съвет за радио и телевизия" и "Национален съвет за радио и телевизия", се заменят съответно със "Съветът за електронни медии", "Съвета за електронни медии" и "Съвет за електронни медии", с изключение на § 5 от преходните и заключителните му разпоредби.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 51. (1) В срок 14 дни от влизане на закона в сила Народното събрание избира и президентът на републиката съответно назначава членове на Съвета за електронни медии.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2005 г.) Съставът на Съвета за електронни медии след втората и четвъртата година от конституирането му се обновява по жребий.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 93 от 2005 г.) След изтичане на две години съставът на Съвета за електронни медии се обновява с двама представители от квотата на Народното събрание и един от квотата на президента. Техният 6-годишен мандат започва да тече от датата на избирането или назначаването им.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 93 от 2005 г.) След изтичане на 4 години съставът на Съвета за електронни медии се обновява с един представител от квотата на Народното събрание и двама от квотата на президента. Техният 6-годишен мандат започва да тече от датата на избирането или назначаването им.


§ 52. С конституирането на Съвета за електронни медии Националният съвет за радио и телевизия се закрива и неговите членове се освобождават. Имуществото, архивът, правата и задълженията на Националния съвет за радио и телевизия преминават към Съвета за електронни медии.


§ 53. (1) В срок 6 месеца от датата на конституиране на Съвета за електронни медии същият по служебен път издава удостоверения за регистрация на радио- и телевизионните оператори, които притежават лицензии за осъществяване на радио- или телевизионна дейност чрез кабел или сателит, след представяне от тяхна страна на документите по чл. 125а, ал. 5 и без заплащане на първоначална регистрационна такса.

(2) Държавната комисия по далекосъобщения е длъжна да предостави на Съвета за електронни медии всички сведения и копия от документи, които са необходими за извършване на преминаването на засегнатите оператори от лицензионен към регистрационен режим.


§ 54. В Закона за далекосъобщенията (обн., ДВ, бр. 93 от 1998 г.; изм., бр. 26 от 1999 г., бр. 10 и 64 от 2000 г., бр. 34 и 42 от 2001 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. Член 8 се отменя.

2. В чл. 27 се правят следните изменения:

а) точка 1 се изменя така:

"1. извършва проучване и предоставя на Съвета за електронни медии информация относно техническите параметри, необходими за наземно радиоразпръскване на радио- и телевизионни програми за посочени от Съвета за електронни медии населено място, регион или за цялата територия на Република България, включително свободни радиочестоти, допустими мощности на излъчване, възможни точки на излъчване, както и друга необходима техническа информация;"

б) точка 5 се изменя така:

"5. издава лицензии за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване, след решение на Съвета за електронни медии;"

в) точка 6 се отменя.

3. В чл. 33, ал. 1 думите "радио- и телевизионни" се заличават.

4. В чл. 37 се правят следните изменения:

а) в ал. 1 т. 4 и 5 се отменят;

б) в ал. 2 т. 3 се отменя.

5. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. Лицензия по смисъла на този закон е индивидуален административен акт, с който се разрешава осъществяването на:

1. далекосъобщителни дейности;

2. далекосъобщителни дейности, при които се използва радиочестотен спектър."

6. В чл. 39 ал. 2 се отменя.

7. Раздел II на глава пета се отменя.

8. В чл. 52 се създава ал. 3:

"(3) Индивидуални лицензии за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване се издават от Държавната комисия по далекосъобщения след решение на Съвета за електронни медии."

9. В чл. 55 се създава ал. 4:

"(4) Индивидуални лицензии за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване се прехвърлят след решение на Съвета за електронни медии на лицето, на което е прехвърлена съответната лицензия за радио- и телевизионна дейност."

10. В чл. 56, ал. 1 изречение трето се отменя.

11. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

а) алинея 2 се отменя;

б) в ал. 3 се създава т. 3:

"3. задължение за разпространение на националната програма на Българската национална телевизия".

12. В чл. 60 се правят следните изменения:

а) алинея 2 се отменя;

б) в ал. 4 думите "а решението по ал. 2 - по реда на Закона за Върховния административен съд" се заличават.

13. В чл. 61 се създава ал. 7:

"(7) Действието на индивидуална лицензия за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване се прекратява с решение на Държавната комисия по далекосъобщения след решение на Съвета за електронни медии за прекратяване на съответната лицензия за радио- и телевизионна дейност."

14. В чл. 62 се правят следните изменения:

а) алинея 2 се изменя така:

"(2) Индивидуални лицензии за далекосъобщителна дейност за използване на налични и/или изграждане, поддържане и използване на нови далекосъобщителни мрежи за наземно радиоразпръскване се отнемат от Държавната комисия по далекосъобщения след решение на Съвета за електронни медии за отнемане на съответната лицензия за радио- и телевизионна дейност.";

б) алинеи 3 и 7 се отменят.

15. В чл. 120 ал. 3 се отменя.

16. В чл. 121, ал. 1 изречение второ се заличава.

17. В чл. 127, ал. 1 думите "по реда на глава пета, раздел II" се заменят със "след провеждане на конкурс или търг".

18. В допълнителната разпоредба се създава т. 26:

"26. "Наземно радиоразпръскване" е излъчване от земни радиопредаватели на радио- и/или телевизионни сигнали, предназначени за приемане от населението."

19. Навсякъде в закона думите "Национален/Националния/Националният съвет за радио и телевизия" се заменят с думите "Съвет/Съвета/Съветът за електронни медии".


§ 55. (Отм. - ДВ, бр. 112 от 2001 г., в сила от 05.02.2002 г.)

-------------------------

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 25 октомври 2001 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.



Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯТА (ДВ, БР. 93 ОТ 1998 Г.)

(ОБН. - ДВ, БР. 112 ОТ 2001 Г., В СИЛА ОТ 05.02.2002 Г.)


§ 79. (1) В Закона за радиото и телевизията (обн., ДВ, бр. 138 от 1998 г.; бр. 60 от 1999 г. - Решение № 10 на Конституционния съд от 1999 г.; изм., бр. 81 от 1999 г., бр. 79 от 2000 г. и бр. 96 от 2001 г.) навсякъде думите "Държавната комисия по далекосъобщения"се заменят с "Комисията за регулиране на съобщенията".

(2) Параграф 55 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ДВ, бр. 96 от 2001 г.) се отменя.


§ 80. (1) Този закон влиза в сила 37 дни след обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на:

1. параграфи 51, 52, т. 1 и 3, § 53 и 54, които влизат в сила от 1 май 2001 г.;

2. параграфи 72, 73, ал. 3 и § 75, които влизат в сила от деня на обнародването;

3. параграфи 6, т. 2 и 3, § 7, § 10, т. 1, буква "в", § 41-47, § 63-67 и т. 1 на § 68 влизат в сила от 12 септември 2002 г.;

4. в § 48 разпоредбата на чл. 104, ал. 2 влиза в сила от 1 октомври 2002 г.


Промени настройката на бисквитките