Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 33 от 19.IV

ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО

 

ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО ОТ 1991 Г.

Отразена деноминацията от 5.07.1999 г.

Обн. ДВ. бр.4 от 15 Януари 1991г., изм. ДВ. бр.26 от 31 Март 1992г., изм. ДВ. бр.55 от 26 Юни 1993г., изм. ДВ. бр.21 от 12 Март 1996г., изм. ДВ. бр.33 от 19 Април 1996г., изм. ДВ. бр.59 от 12 Юли 1996г., изм. ДВ. бр.52 от 1 Юли 1997г., изм. ДВ. бр.21 от 20 Февруари 1998г., изм. ДВ. бр.57 от 25 Юни 1999г., изм. ДВ. бр.81 от 14 Септември 1999г., изм. ДВ. бр.83 от 21 Септември 1999г., изм. ДВ. бр.113 от 28 Декември 1999г., доп. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2000г., изм. ДВ. бр.92 от 10 Ноември 2000г., отм. ДВ. бр.98 от 16 Ноември 2001г.

Отменен с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за счетоводството - ДВ, бр. 98 от 16 ноември 2001 г., в сила от 1 януари 2002 г.


Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Този закон урежда:

1. организацията и методологията по изграждането и функционирането на счетоводните системи (счетоводствата) в предприятията; и

2. изготвянето на счетоводни отчети, които да представят достоверно имущественото и финансовото състояние на предприятието и промените, настъпили в него, както и реализираните резултати от дейността му.


Чл. 2. (1) Предприятията прилагат двустранното счетоводно записване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г., бр. 21 от 1998 г.) Предприятията със средносписъчен брой на персонала за предходната година до 10 души и общ размер на приходите от предходната година до 75 хил. лв. могат да прилагат двустранно или едностранно счетоводно записване.

(3) Бюджетните предприятия прилагат двустранното счетоводно записване.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Предприятията, чиито отчети подлежат на консолидация, прилагат двустранно счетоводно записване.

(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) Акционерните дружества, командитните дружества с акции, дружествата с ограничена отговорност и всички предприятия, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, прилагат двустранно счетоводно записване.


Чл. 3. Предприятията осъществяват счетоводното записване на стопанските операции в хронологичен ред.


Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Счетоводните документи в предприятията се съставят на български език, с арабски цифри и в левове. Счетоводните документи в предприятията се съставят на български и на съответния чужд език в левове и чуждестранна валута в случаите на сделки, договорени в чуждестранна валута и/или с чуждестранни контрагенти.

(2) Счетоводните документи, които постъпват в предприятието на чужд език, се придружават с превод на български език на задължителните реквизити за отразените в тях стопански операции.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Счетоводството се осъществява при спазване на следните принципи:

1. действащо предприятие;

2. текущо начисляване;

3. съпоставимост между приходите и разходите;

4. предимство на съдържанието пред формата;

5. вярно и честно представяне;

6. същественост;

7. предпазливост;

8. историческа цена;

9. независимост на отделните отчетни периоди;

10. стойностна връзка между начален и краен баланс;

11. документална обоснованост;

12. възможно запазване на счетоводната политика.


Чл. 6. (1) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Министерският съвет утвърждава национални счетоводни стандарти и национален сметкоплан, съобразени с международните счетоводни стандарти и настоящия закон, които са задължителни за предприятията.

(2) В националния сметкоплан се включват сметки, обособени в разделите: капитал, дълготрайни активи, материални запаси, разчети, финансови средства, разходи, постъпления (приходи), задбалансови сметки.


Глава втора.
СЧЕТОВОДНИ ДОКУМЕНТИ И ФОРМА НА СЧЕТОВОДСТВОТО

Раздел I.
Счетоводни документи

Чл. 7. Счетоводните документи биват: първични, вторични и регистри:

1. първичният документ е носител на информация за регистрирана за първи път стопанска операция;

2. вторичният документ е носител на обобщена информация, получена от първичните счетоводни документи;

3. регистърът е носител на хронологично систематизирана информация за стопански операции от първични или вторични счетоводни документи.


Чл. 8. (1) Първичният счетоводен документ съдържа следните реквизити:

1. наименование на документа;

2. (изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) наименование, адрес и данъчен номер на предприятието - съставител на документа;

3. (изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) наименование, адрес и данъчен номер на предприятието, с което се осъществява стопанската операция, и имената на лицето, което го представлява;

4. място и дата на съставянето на документа;

5. собствено и фамилно име на съставителите на документа;

6. основание и предмет на стопанската операция;

7. натурално и стойностно изражение на стопанската операция;

8. подписи на лицата, отговарящи за осъществяването и оформянето на стопанската операция;

9. (нова - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) печат на предприятието при съставяне на фактури за продажби.

(2) При автоматизирано съставяне на първичните документи и при бездокументално обхващане на първичната счетоводна информация подписите съгласно точка 8 на предходната алинея се заменят с идентификационни шифри.

(3) Първичните и вторичните счетоводни документи са основание за записванията по счетоводните сметки.

(4) Министерството на финансите утвърждава албум на първичните счетоводни документи.


Чл. 9. Вторичният счетоводен документ съдържа следните реквизити:

1. наименование на документа;

2. номер и дата на съставяне;

3. стойност, отразена в първичните счетоводни документи, въз основа на които е съставен;

4. подпис на съставителя.


Чл. 10. (1) Счетоводните регистри се откриват ежегодно към 1 януари, а за новосъздадените предприятия - към датата на тяхното учредяване. Те съдържат данните, посочени в чл. 9.

(2) При ръчна обработка на счетоводната информация регистрите се съставят под формата на счетоводни книги или свободни листове, а при автоматизирана обработка - постоянни информационни масиви.

(3) В счетоводните регистри се осигурява пълно съответствие между систематизираната синтетична и аналитична счетоводна информация.

(4) Счетоводните регистри могат да се приключват в края на всеки месец и задължително към 31 декември или към датата на ликвидиране на предприятието.

(5) Счетоводните регистри се приключват след окончателна обработка на счетоводната информация за отчетния период.

(6) За да се осъществи контрол върху правилността на систематическите записвания по счетоводните регистри, се съставят оборотни ведомости за синтетичните и аналитичните счетоводни сметки.


Чл. 11. Счетоводен документ, който не съдържа посочените в този закон реквизити, няма доказателствена сила.


Чл. 12. (1) При двустранното счетоводно записване се използват регистри за хронологично и систематично (синтетично и аналитично) отчитане.

(2) При едностранното счетоводно записване се използват книга за приходите и разходите, инвентарна книга и спомагателни книги.


Чл. 13. (1) Счетоводните документи се попълват ръкописно с мастило или химикал, на машина или с друго печатащо устройство.

(2) При бездокументно обхващане на счетоводната информация чрез електронноизчислителна техника се отпечатва машинограма за хронологично въведената информация.


Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) Поправки и добавки в първичните счетоводни документи не се разрешават. Погрешно съставените или поправени първични счетоводни документи се анулират и се съставят нови.


Чл. 15. (1) За достоверността на информацията в счетоводните документи и в техническите информационни носители отговорност носят длъжностните лица, които са ги съставили и подписали.

(2) Лицата, които са разпоредили извършването на стопанските операции, носят отговорност за тяхната законосъобразност и целесъобразност.


Чл. 16. (1) Промените в активите и пасивите на предприятието при прилагането на двустранното счетоводно записване се отразяват в регистрите въз основа на счетоводни статии.

(2) Счетоводните статии се съставят, като една сметка се дебитира (кредитира) и едновременно една или повече сметки се кредитират (дебитират). По същия ред се съставят и сторнировъчните статии.

(3) При автоматизирано съставяне на счетоводните статии на стопанските операции се поставят шифри.


Раздел II.
Форма на счетоводството

Чл. 17. (1) Формата на счетоводството се определя от главния счетоводител.

(2) Формата на счетоводството осигурява:

1. предварителен и текущ контрол върху първичната счетоводна информация;

2. синхронизирано осъществяване на хронологично и систематично (аналитично и синтетично) счетоводно отчитане;

3. отвореност на системата на счетоводството с оглед включването на допълнителни задачи;

4. различни класификационни преходи от аналитично към синтетично счетоводно отчитане;

5. логическо преобразуване на счетоводната информация при нейната обработка и използуване;

6. предоставяне на необходимата счетоводна информация за мотивирането на управленските решения, за данъчното облагане и за опазването на собствеността;

7. обективност, точност, пълнота, достоверност, достъпност и навременност на счетоводната информация за управлението на предприятията;

8. последващ финансов и данъчен контрол върху дейността на предприятието;

9. информационно взаимодействие със статистиката въз основа на съдържанието на статистическите показатели;

10. единство на класификацията на отчетните обекти въз основа на утвърдените национални класификатори.


Глава трета.
ОЦЕНКА НА АКТИВИ И ПАСИВИ

Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Активите и пасивите при тяхното придобиване се оценяват по историческата им цена. Тя е: цена на придобиване, себестойност или справедлива цена.

(2) (Предишна нова ал. 5 - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) За активите, придобиването на които става по нотариален ред, цена на придобиване е цената, посочена в нотариалния акт.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Цената на придобиването включва покупната цена и разходите за привеждане на актива в подходящ за ползуването му вид.

(4) (Предишна ал. 3, ДВ - бр. 21 от 1998 г.) Себестойността включва основните производствени разходи.

(5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Справедливата цена е сумата, за която един актив може да бъде заменен или един пасив може да бъде погасен при пряка сделка между информирани и желаещи осъществяване на сделката купувач и продавач. Тя е продажна цена, борсова цена или пазарна цена.

(6) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Активите и пасивите могат да се оценяват и по текуща цена в случаите и при условията, предвидени в Националните счетоводни стандарти.


Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) Активите са дълготрайни и краткотрайни.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Дълготрайни активи са:

1. материални - земи, гори, трайни насаждения, сгради, машини, съоръжения и оборудване, продуктивни и работни животни, транспортни средства, стопански инвентар и други;

2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 81 от 1999 г., в сила от 14.12.1999 г.) нематериални - разходи за учредяване и разширяване, продукти от развойна дейност, програмни продукти, разходи за подобрения (модернизация и реконструкция) на наети активи, патенти, топологии на интегралните схеми, марки, промишлени дизайни и други прехвърляеми права по закон, лицензионни права, концесионни права, ноу-хау и други, които се посочват в баланса, когато може да се докаже, че в бъдеще предприятието ще има стопанска изгода, както и да отговарят на други изисквания, посочени в Националните счетоводни стандарти;

3. финансови:

а) дългосрочни инвестиции - дялове, акции, държавни ценни книжа, облигации и други финансови активи в инвестиционен портфейл със срок на държане над 12 месеца и инвестиционни имоти;

б) дългосрочни вземания - със срок на изискуемост над 12 месеца;

4. положителна репутация.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Краткотрайни активи са:

1. материални запаси - материали, продукция, стоки, амбалаж, млади животни, животни за угояване и незавършено производство;

2. краткосрочни вземания - със срок на изискуемост до 12 месеца;

3. краткосрочни инвестиции - акции, държавни ценни книжа, облигации и други ценни книжа в оборотен портфейл, които са лесно продаваеми, държат се с цел да се търгува с тях и се придобиват с цел да бъдат препродадени за срок до 12 месеца, благородни метали и скъпоценни камъни, освен придобитите с тях дългосрочни инвестиции;

4. парични средства - в брой и по банкови сметки.

(4) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Министерският съвет определя реда и начина на отчитане на дълготрайните материални активи и материалните запаси на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Националната разузнавателна служба.


Чл. 20. (1) Предприятията начисляват амортизации на материалните и нематериалните дълготрайни активи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) Амортизации не се начисляват на земята, горите, паметниците на културата и произведенията на изкуството, както и на напълно амортизираните материални и нематериални дълготрайни активи.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) Предприятието утвърждава план за амортизация на всеки материален и нематериален дълготраен актив въз основа на определени от него амортизационни норми. Нормата зависи от приетия срок за тяхното практическо използване и амортизационната сума.

(4) Годишният размер на амортизациите се определя от ръководството на предприятието, което прилага систематично линеен или нелинеен метод.

(5) Амортизациите се начисляват от месеца, следващ месеца на придобиването на дълготрайния актив или въвеждането му в експлоатация.

(6) Амортизациите в бюджетните предприятия се начисляват по решение на Министерския съвет.


Чл. 21. (1) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.)

(2) Материалните запаси се оценяват при тяхното потребление по един от следните методи:

1. първа входяща, първа изходяща цена (себестойност);

2. последна входяща, първа изходяща цена (себестойност);

3. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) средна претеглена цена (себестойност);

4. конкретно определена цена (себестойност) по доставени партиди.

(3) Продукцията в предприятията се оценява текущо по себестойност, която се формира на базата на основните производствени разходи.

(4) Незавършеното производство се установява чрез инвентаризация и се оценява въз основа на фактически извършените разходи, които формират себестойността на продукцията.


Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Наличните в края на годината материални запаси се оценяват и посочват в баланса по справедливата им цена само когато тя е по-ниска от цената, по която се отчитат до момента. Разликата се посочва като други разходи.


Чл. 23. (1) (Предишен текст на чл. 23, изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Разходите се отчитат в три основни групи: разходи по икономически елементи (за материали, за външни услуги, за амортизации, за заплати и други възнаграждения на персонала, за социални надбавки и осигуровки и за други разходи), финансови разходи и извънредни разходи.

(2) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Като разходи се отчитат и начисляваните провизии срещу рискови активи на:

1. банките - съгласно Закона за банките, Закона за Българската народна банка и други специални закони;

2. останалите предприятия - съгласно Националните счетоводни стандарти.

(3) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Начислените лихви по получените заеми се отчитат като текущ финансов разход.


Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) (1) Паричните средства, вземанията и задълженията, деноминирани в чуждестранна валута, се преоценяват по централния курс на Българската народна банка:

1. в банките - всеки работен ден;

2. в останалите предприятия - в края на всеки месец.

(2) Разликите при преоценките по ал. 1 се отчитат като текущ финансов разход или текущ финансов приход.


Чл. 25. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) (1) В края на годината дългосрочните инвестиции се оценяват по справедливата им цена.

(2) Увеличението на балансовата стойност на дългосрочните инвестиции по ал. 1 се отчита като преоценъчен резерв. Всяко следващо намаление на тази стойност от преоценки е за сметка на този резерв. Ако то е по-голямо от създадения резерв за съответната инвестиция, намалението се отчита като текущ финансов разход.

(3) Остатъкът от преоценъчния резерв на отписана дългосрочна инвестиция се отчита като текущ финансов приход.

(4) Когато при оценката се намалява балансовата стойност на дългосрочните инвестиции и няма предходни увеличения, намалението се отчита като текущ финансов разход.

(5) Следващото увеличение на стойността на дългосрочните инвестиции до размера на отчетените разходи по ал. 4 се отчита като текущ финансов приход. Когато първоначалното намаление е отчетено като разход, който впоследствие е компенсиран с приход до пълния му размер, следващото увеличение се отчита като преоценъчен резерв.

(6) Разликите от продажбата и преоценката на дългосрочни инвестиции на инвестиционните дружества се отчитат като резерви. Намалението на стойността на дългосрочните инвестиции е за сметка на резерва или ако няма такъв или той е недостатъчен, се отчита като текущ финансов разход.


Чл. 26. (1) Разходите, които не са непосредствено свързани с финансовия резултат за текущия отчетен период, се отчитат като разходи за бъдещи периоди.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Разходите за бъдещи периоди се посочват в актива на баланса като краткотрайни активи.


Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Безвъзмездно придобитите активи се оценяват по справедливата им цена.


Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) В пасива на баланса се посочват като отрицателни величини непокритата загуба от минали години и загубата от текущата година.


Чл. 29. (1) Основният капитал се определя при учредяване на предприятието.

(2) Основният капитал се увеличава за сметка на:

1. допълнителни вноски;

2. емисия на акции;

3. (изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) допълнителен капитал, неразпределена печалба и резерви, без преоценъчния резерв, трансформирани в основен капитал;

4. (нова - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) задължения, трансформирани в капитал.

(3) Основният капитал се намалява:

1. при напускане на съдружник, делът на който не е продаден;

2. при покриване на загуби, когато резервите са недостатъчни.

(4) Собственикът може да намалява или увеличава основния капитал.


Чл. 30. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Предприятията създават резерви за сметка на балансовата печалба или по друг ред, определен със закон.


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) (1) Краткосрочните инвестиции се оценяват в края на всеки месец по борсовата им цена, в случай че те са регистрирани на борсата и борсово продаваеми.

(2) Разликите при прилагането на ал. 1 се отчитат като текущи финансови разходи или текущи финансови приходи.


Чл. 32. В пасива на баланса се посочват печалбата от текущия период и неразпределената печалба от минали години.


Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) (1) Дълготрайните материални активи, без земите и горите, се преоценяват в края на всяка година с процент не по-висок от процента на увеличаване на цените на производител, обявен от Националния статистически институт.

(2) Земите и горите се оценяват по справедливата им цена.

(3) Преоценката засяга с еднакви пропорции отчетната стойност и коректива на дълготрайните материални активи.

(4) Увеличението на балансовата стойност на дълготрайните материални активи се отчита като преоценъчен резерв. Всяко следващо намаление на балансовата стойност от преоценки е за сметка на този резерв. Ако то е по-голямо от създадения резерв за съответния дълготраен материален актив, намалението се отчита като други разходи.

(5) Преоценъчният резерв се трансформира в неразпределена печалба при отписване на съответния дълготраен материален актив.


Глава четвърта.
ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ

Чл. 34. Инвентаризациите се извършват при спазване на следните периоди и случаи:

1. (доп. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) един път на две години на материалните и нематериалните дълготрайни активи, един път на пет години на книгите в библиотеките и не по-малко от един път в годината за останалите активи и пасиви във връзка със съставяне на годишните счетоводни отчети;

2. при смяна на материалноотговорното лице;

3. по искане на контролния съвет, прокуратурата, съда и Сметната палата;

4. по инициатива на ръководителя на предприятието.


Чл. 35. Инвентаризация се извършва от назначена от ръководителя на предприятието комисия, в която може да участвува и дипломиран експерт-счетоводител, който проверява и заверява счетоводния отчет на предприятието.


Чл. 36. (1) Инвентаризацията се извършва в присъствието на материалноотговорното лице или на представител с нотариално заверено пълномощно.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Когато материалноотговорното лице не се яви, инвентаризацията се извършва в присъствието на негов представител, а в случаите, когато лицето е починало - на наследниците му или представител на държавата, когато това е предвидено в закон.


Чл. 37. (1) Установените при инвентаризацията липси и излишъци могат да се компенсират само при наличие на причинно-следствена връзка между тях.

(2) Некомпенсираните излишъци се отчитат като извънредни приходи.

(3) Липсите, за които нямат вина материалноотговорните лица, се отчитат като извънредни разходи.


Чл. 38. Материалноотговорните лица носят пълна имуществена отговорност за некомпенсираните липси.


Глава пета.
ГОДИШНИ СЧЕТОВОДНИ ОТЧЕТИ

Чл. 39. (1) (Предишен текст на чл. 39 - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Предприятията съставят годишен счетоводен отчет към 31 декември.

(2) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Счетоводният отчет трябва вярно и честно да представя имущественото и финансовото състояние на предприятието, получения финансов резултат и промените в паричните потоци.


Чл. 40. (1) Годишният счетоводен отчет включва:

1. (доп. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) счетоводен баланс (приложение № 1);

2. (доп. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) отчет за приходите и разходите (приложение № 2);

3. (нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) отчет за паричния поток (приложение № 3);

4. (нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) отчет за собствения капитал (приложение № 4);

5. (предишна точка 3, изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) приложения.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) Годишният счетоводен отчет на предприятията, които прилагат едностранно счетоводно записване, включва отчет за приходите и разходите (приложение № 2).

(3) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Предприятията могат да съставят, да представят на статистическите органи и да публикуват алтернативни форми на счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите, отчет за паричния поток и отчет за собствения капитал, предвидени в Националните счетоводни стандарти.

(4) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) При условия на свръхинфлация предприятията изготвят годишния счетоводен отчет съгласно Националните счетоводни стандарти.

(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Годишните счетоводни отчети на предприятията, които подлежат на задължителна проверка и заверка, се представят до 30 юни на Българската търговско-промишлена палата.


Чл. 41. (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) (1) Формата и съдържанието на счетоводния баланс, на отчета за приходите и разходите, на отчета за паричния поток и на отчета за собствения капитал на банките, на застрахователните и инвестиционните дружества, на инвестиционните посредници, на бюджетните и други предприятия се определят в Националните счетоводни стандарти.

(2) Формата и съдържанието на приложенията към годишния счетоводен отчет на предприятията се определят от министъра на финансите, а за банките - от управителя на Българската народна банка, и се обнародват в "Държавен вестник".


Чл. 42. (1) Предприятията изготвят годишния счетоводен отчет до 15 февруари на следващата година.

(2) Предприятията с поделения на самостоятелен баланс съставят обобщен годишен счетоводен отчет до 1 март на следващата година.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) Предприятия, които имат повече от половината от акциите, дяловите вноски, гласовете или от членовете на органите на управление в други предприятия, съставят консолидиран счетоводен отчет до 31 май на следващата година.

(4) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.)


Чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) Предприятията представят годишните счетоводни отчети на статистическите органи до 31 март следващата година, а предприятията по чл. 42, ал. 3 - до 15 юни следващата година.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 33 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Предприятията по чл. 52, ал. 1 публикуват годишния си счетоводен баланс и годишния отчет за приходите и разходите в ежедневник или в специализирано икономическо или финансово издание, а тези, които са банки, клонове на чуждестранни финансови институции или застрахователни дружества - в "Държавен вестник" до 31 май. На публикуване по същия ред подлежат в срок до 30 юни на следващата година и консолидираните счетоводни баланси и отчети за приходите и разходите.


Чл. 44. Формата, съдържанието и периодичността на счетоводните отчети за нуждите на управлението на предприятието се определят от неговото ръководство.


Глава шеста.
СЪХРАНЯВАНЕ И ПОЛЗУВАНЕ НА СЧЕТОВОДНАТА ИНФОРМАЦИЯ

Чл. 45. Счетоводната информация се съхранява в предприятието по реда, предвиден в Закона за държавен архивен фонд, в следните срокове:

1. ведомости за заплати - 50 години;

2. счетоводни регистри и отчети - 10 години;

3. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г.) документи за данъчен контрол и финансов одит - до извършването на следващата данъчна ревизия, вътрешен одит и одит на Сметната палата;

4. всички останали носители - 3 години.


Чл. 46. При автоматизирана обработка счетоводната информация може да се съхранява на технически носители или на микрофилми в сроковете по предходния член при спазване на съответните технически условия за съхраняването им.


Чл. 47. (1) В предприятието се определя лице, което да отговаря за съхраняването на счетоводната информация.

(2) Всяко ползуване на счетоводна информация се отбелязва в дневник, като задължително се проверява изправността при връщането й.


Глава седма.
ГЛАВНИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ

Чл. 48. (1) Главният счетоводител организира финансовата дейност, вътрешния финансов контрол и счетоводството на предприятието.

(2) Главният счетоводител е пряко подчинен на ръководителя на предприятието.

(3) Главният счетоводител подписва платежните документи и счетоводните отчети.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) При напускане на главния счетоводител се изготвя акт за приемане-предаване на синхронизирани оборотни ведомости за аналитичното и синтетичното отчитане и опис на неосчетоводените първични документи.

(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Главен счетоводител може да бъде лице, което има висше икономическо образование.


Чл. 49. В предприятията, в които не съществува длъжността главен счетоводител, неговите права и отговорности се поемат от лицето, което фактически изпълнява тази функция.


Чл. 50. Предприятията могат да възлагат с договор осъществяването на счетоводството на външни юридически и физически лица.


Глава осма.
ДИПЛОМИРАНИ ЕКСПЕРТ-СЧЕТОВОДИТЕЛИ

Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г., доп. ДВ, бр. 83 от 1999 г.) Дипломиран експерт-счетоводител може да бъде български гражданин с висше образование и професионален стаж, който е придобил такава правоспособност, не е осъждан за умишлени престъпления от общ характер на лишаване от свобода, освен ако е реабилитиран, и е вписан в регистъра на дипломираните експерт-счетоводители.

(2) Вписването и промените в регистъра на дипломираните експерт-счетоводители се обнародват в "Държавен вестник" в едномесечен срок от настъпването им.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 1997 г.) Годишните счетоводни отчети на предприятията се заверяват само от дипломирани експерт-счетоводители или от специализирани одиторски предприятия.

(4) (Нова - ДВ, бр. 52 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Специализирано одиторско предприятие може да бъде само търговско дружество по чл. 64, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от Търговския закон със седалище в Република България и с предмет на дейност: проверка и заверка на годишни счетоводни отчети на предприятия и други дейности, свързани с осъществяване на счетоводството на предприятие, в което най-малко 51 на сто от капитала и гласовете при вземане на решение се притежават от дипломирани експерт-счетоводители или дипломирани експерт-счетоводители и чуждестранни лица, на които е призната правоспособност за проверка и заверка на годишни счетоводни отчети по съответните законодателства.

(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Правоспособността на чуждестранните лица за проверка и заверка на счетоводни отчети по българското законодателство се признава от Института на дипломираните експерт-счетоводители след успешно положени изпити, изискващи се и за българските експерт-счетоводители.

(6) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Институтът на дипломираните експерт-счетоводители ежегодно до 31 март обнародва в "Държавен вестник" списък на дипломираните експерт-счетоводители и на специализираните одиторски предприятия.


Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) На задължителна проверка и на заверка от дипломиран експерт-счетоводител или от специализирано одиторско предприятие подлежат годишните счетоводни отчети на следните предприятия:

1. акционерни дружества;

2. командитни дружества с акции;

3. банкови, застрахователни и други финансови институции, които не са обхванати в т. 1 и 2;

4. (отм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.);

5. всички останали предприятия (включително икономическите групи, които съставят консолидирани отчети), при условие, че превишават минимум два от следните критерии:

а) (изм. - ДВ, бр. 83 от 1999 г.) сума на актива на баланса от предходната година - 300 000 лв.;

б) (изм. - ДВ, бр. 83 от 1999 г.) нетен размер на приходите от продажби и финансовите приходи за предходната година - 600 000 лв.;

в) средна численост на персонала за предходната отчетна година - 30 души;

6. (нова - ДВ, бр. 113 от 1999 г.) кооперациите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Не подлежат на заверка от дипломиран експерт-счетоводител или от специализирано одиторско предприятие годишните счетоводни отчети на бюджетните предприятия. Те се заверяват от Сметната палата.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Възнаграждението за заверката се определя по договаряне. Министерският съвет определя възнагражденията за заверката на счетоводните отчети на предприятията с държавно участие над 50 на сто.


Чл. 53. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Създава се Институт на дипломираните експерт-счетоводители като юридическо лице на самоиздръжка със седалище град София. В него задължително членуват всички дипломирани експерт-счетоводители, които упражняват правото да заверяват годишни счетоводни отчети пряко или чрез специализирано одиторско предприятие.

(2) Институтът организира и ръководи методически и методологически дейността на своите членове и на другите дипломирани експерт-счетоводители и осигурява упражняването на професията им в интерес на обществото.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Одиторската професия е саморегулираща се професия в определените от закона рамки. Институтът на дипломираните експерт-счетоводители изготвя национални одиторски стандарти за проверка и заверка на годишните счетоводни отчети, които се обнародват в "Държавен вестник".

(4) Органи на Института на дипломираните експерт-счетоводители са:

1. общото събрание;

2. управителният съвет;

3. контролният съвет;

4. дисциплинарната комисия.

(5) Общото събрание:

1. избира управителния съвет и неговия председател;

2. избира контролния съвет;

3. приема устава на Института на дипломираните експерт-счетоводители;

4. (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) приема професионално-етичния кодекс на дипломираните експерт-счетоводители.

(6) Дисциплинарната комисия се назначава от министъра на финансите по предложение на управителния съвет.

(7) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 83 от 1999 г.) Членовете на Института на дипломираните експерт-счетоводители плащат встъпителна такса при приемането им в размер 80 лв. и годишни такси в размер 250 лв..

(8) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Дипломираният експерт-счетоводител се застрахова за рискове на своята професионална дейност. Минималният размер на застрахователната сума се определя от Института на дипломираните експерт-счетоводители.


Чл. 54. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Въз основа на одиторската проверка на годишния счетоводен отчет на предприятието дипломираният експерт-счетоводител, респективно специализираното одиторско предприятие, изразява независимо становище относно достоверното представяне на имущественото и финансовото състояние на предприятието, получения финансов резултат и промяната в паричните потоци в съответствие с националното счетоводно законодателство и професионалните одиторски стандарти.

(Ал. 2 и 3 отм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.)

(4) Дипломиран експерт-счетоводител не може да извършва заверки на годишните счетоводни отчети на предприятия, когато:

1. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) той работи по трудов договор, освен в Института на дипломираните експерт-счетоводители, в търговско дружество, образувано от дипломирани експерт-счетоводители, с предмет на дейност заверка на годишни счетоводни отчети, или когато осъществява научна и преподавателска дейност;

2. той, негов родител, негов съпруг, син, дъщеря, съответно - техен съпруг, е избран или назначен в управлението на предприятието или на негово дъщерно предприятие, или е акционер или съдружник в него.

(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Не се отнема правото на дипломираните експерт-счетоводители да бъдат одитори на предприятия, ако те са:

1. собственици на акции в предприятието, освен в случаите, когато участват в управлението му;

2. кредитори на предприятието.

(6) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Специализирано одиторско предприятие или дипломиран експерт счетоводител не могат пряко или косвено - чрез свързани лица, да извършват проверка и заверка на годишни счетоводни отчети на предприятия, ако осъществяват счетоводството на същите предприятия по смисъла на чл. 50.

(7) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Дипломираните експерт-счетоводители заверяват годишните счетоводни отчети от свое име с личния си подпис и печат.

(8) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Специализираните одиторски предприятия заверяват годишните счетоводни отчети от името на предприятието с печата на същото, като последните се подписват от управляващия и дипломирания експерт-счетоводител, извършил проверката.

(9) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) При заверката на годишните счетоводни отчети подписът и печатът се поставят върху всички елементи, без приложенията, и се съставя доклад за заверка, за заверка с резерви или за отказ за заверка.

(10) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) При публикуване на годишния счетоводен отчет се посочват името на дипломирания експерт-счетоводител или на специализираното одиторско предприятие, извършили заверката, и заключението от доклада.


Чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Дипломираните експерт-счетоводители и специализираните одиторски предприятия носят имуществена отговорност за вредите, които са причинили на своите доверители, ако същите са пряка и непосредствена последица от техни умишлени действия или бездействия. Дипломираните експерт-счетоводители и специализираните одиторски предприятия не подлежат на съдебни искове по дела за нанесени вреди, произтичащи от законовите задължения на одитора.


Чл. 55а. (Нов - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) По прилагането на тази глава Институтът на дипломираните експерт-счетоводители издава наредба, която се приема от Министерския съвет.


Глава девета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 56. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1999 г.) При неспазване разпоредбите на този закон на ръководителя на предприятието се налагат глоби в размер до 300 лв., а при повторност - до 600 лв.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1999 г.) При неспазване разпоредбите на този закон на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 300 лв. до 3000 лв., а при повторност - до 6000 лв.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1999 г.) При неизпълнение на задължения по чл. 2, 8, 12, 39, 43, 45 и 52, както и при неиздаване на фактури, на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 3000 лв. до 6000 лв., а при повторност - от 6000 лв. до 12 000 лв.


Чл. 57. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г.) Актовете за констатирани нарушения се съставят от органите на данъчната администрация и Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, а наказателните постановления се издават от министъра на финансите или от упълномощените от него длъжностни лица.

(2) (Нова - ДВ, бр. 57 от 1999 г.) Актовете за нарушения на чл. 43, ал. 1 се съставят от длъжностни лица, определени от председателя на Националния статистически институт.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 57 от 1999 г.) Съставянето на актовете, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления става по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Чл. 57а. (Нов - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) (Изм. ДВ, бр. 83 от 1999 г.) Дипломиран експерт-счетоводител се наказва с глоба до 3000 лв. или с лишаване от правото да заверява годишни счетоводни отчети за срок до 2 години, а при особено тежки нарушения - завинаги, когато:

1. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) изготви доклад по чл. 54, ал. 9, несъответстващ на отчетната информация, предоставена от предприятието;

2. публично изнесе информация, свързана с дейността на проверяваното предприятие, която уронва неговия престиж;

3. наруши изискванията на националните стандарти за проверка и заверка на годишните счетоводни отчети.

(2) Наказанията по ал. 1 се налагат и на дипломиран експерт-счетоводител, който извършва заверки на годишни счетоводни отчети на предприятия, без да е член на Института на дипломираните експерт-счетоводители или в нарушение на забраните по чл. 54, ал. 4.

(3) (Изм. ДВ, бр. 83 от 1999 г.) Лице, което извършва заверка на годишен счетоводен отчет, без да е придобило или след като е изгубило правото за това, се наказва с глоба от 1200 лв. до 3600 лв.

(4) Актовете за нарушенията се съставят от дисциплинарната комисия, а наказателните постановления се издават от министъра на финансите.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Наказателните постановления за наложени глоби и лишаване от права за определен срок се обжалват пред районния съд, а за лишаване от права завинаги - пред Върховния административен съд на Република България.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) Под предприятие по смисъла на чл. 1 се разбира икономически обособени юридически лица, еднолични търговци и неперсонифицирани дружества, които осъществяват разрешена от законите дейност.


§ 2. Под отчетен период по смисъла на този закон се разбира една календарна година (1 януари - 31 декември).


§ 3. Движението на счетоводните документи в предприятието - от момента на тяхното съставяне или постъпване до момента на предаването им в постоянния счетоводен архив, се осъществява по определен от главния счетоводител ред.


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Предпазливост по смисъла на чл. 5, точка 7 означава:

1. отчитане на действителния финансов резултат;

2. отчитане на всички предполагаеми рискове и евентуални загуби за бъдещи отчетни периоди;

3. отчитане обезценяването на средствата;

4. некомпенсиране на вземания и задължения.


§ 4а. (Нов - ДВ, бр. 21 от 1996 г.) (1) (Предишен текст на § 4а, изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Историческа цена" по смисъла на този закон е стойността, по която активите, пасивите и капиталът се записват в момента на тяхното придобиване или възникване.

(2) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Действащо предприятие" по смисъла на чл. 5, т. 1 означава, че предприятието не предвижда или няма необходимост да се ликвидира или да ограничи съществено мащабите на своята дейност в период минимум до 1 година.

(3) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Текущо начисляване" по смисъла на чл. 5, т. 2 означава, че приходите и разходите от сделките и събитията се отразяват счетоводно в момента на тяхното възникване независимо от момента на получаването или плащането на парични средства и се представят в счетоводния отчет за същия период.

(4) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Предимство на съдържанието пред формата" по смисъла на чл. 5, т. 4 е сделките и събитията да се представят в годишния счетоводен отчет в съответствие с тяхното икономическо съдържание, същност и финансова реалност, а не формално според правната им форма.

(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Вярно и честно представяне" по смисъла на чл. 5, т. 5 е обективно и непреднамерено да се представят сделки и събития в счетоводните отчети.

(6) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Същественост" по смисъла на чл. 5, т. 6 е степента на полезност на счетоводната информация в счетоводните отчети.

(7) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Документална обоснованост" по смисъла на чл. 5, т. 11 е документирането на всяка стопанска операция чрез счетоводен документ. Документалното обосноваване на стопанските операции следва да осигури последователното прилагане на принципа на начисляването, изяснен в § 4а, ал. 3. При издаването (получаването) на документ с дата от отчетен период, следващ периода на осъществяване на стопанската операция, следва да се даде предимство на принципа на начисляване. За целта е възможно да се изготви временен или междинен документ, който да отразява стопанската операция в периода, когато е възникнала. При документирането на вътрешни за предприятието операции се попълват наличните, съгласно чл. 8 от Закона за счетоводството, реквизити.

(8) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Текуща цена" по смисъла на чл. 18, ал. 6 е стойността, която би се платила за придобиване на даден актив в текущия момент, както и недисконтираната стойност, която би се платила, за да бъде погасен даден пасив в текущия момент.

(9) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Инвестиционен имот" по смисъла на чл. 19, ал. 2, т. 3, буква "а" е земя и/или сграда, които не се ползват в процеса на дейността на инвестиращото предприятие.

(10) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) "Положителна репутация" по смисъла на чл. 19, ал. 2, т. 4 е превишението на разходите по придобиването над дела на придобиващия в справедливата стойност на придобитите разграничими активи и пасиви.


§ 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.) Приходите на предприятието се формират от продажбите на продукция, стоки, услуги и използуването на ресурси на предприятието от трети лица (лихви, неустойки, лицензионни възнаграждения, наеми, дивиденти и др.).

(2) (Отм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.)


§ 6.(1) Разходите се формират от намалението на стойността на активи, начисляването на трудово възнаграждение, социални осигуровки, надбавки и др. в резултат на осъществена дейност в предприятието независимо от момента на тяхното изплащане.

(2) В основните производствени разходи не се включват финансовите и извънредните разходи, както и разходите за организация и управление на предприятието.


§ 7. (Отм. - ДВ, бр. 59 от 1996 г.)


§ 8. (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2000 г.) Националният сметкоплан, счетоводните стандарти, първичните счетоводни документи и методичните указания за счетоводството, без тези за бюджетните предприятия, се разработват и актуализират от Института на дипломираните експерт-счетоводители чрез възлагане от Министерството на финансите.


§ 9. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) Към Министерството на финансите се създава Национален съвет по счетоводство като консултативен орган с участието на професионалисти от висши училища, от Института на дипломираните експерт-счетоводители, от Съюза на счетоводителите в България, държавния и частния сектор на националната икономика.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 10. (Нов - ДВ, бр. 26 от 1992 г., изм., бр. 55 от 1993 г.) Годишните счетоводни отчети на предприятията за 1991 г. и 1992 г., с изключение на отчетите на банките и акционерните дружества, не подлежат на задължителна заверка от дипломирани експерт-счетоводители.


§ 11. (Предишен § 10 - ДВ, бр. 26 от 1992 г.) Законът влиза в сила от 1 април 1991 г. и отменя всички нормативни актове, които му противоречат.


§ 12. (Предишен § 11 - ДВ, бр. 26 от 1992 г.) Изпълнението на този закон се възлага на Министерския съвет.


Приложение № 1 към чл. 40, ал. 1, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.)



БАЛАНС
на ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
към ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
АКТИВ ПАСИВ
Раздели, групи, статйи   Сума (хил. лв.)   Раздели, групи, статии   Сума (хил. лв.)
  предходна текуща година     предходна текуща година
  година         година    
    отчетна коре- балансова     отчетна балансова
    стойност ктив стойност     стойност стойност
а 1 2 3 4 а 1 2 3
А. НЕВНЕСЕН А. СОБСТВЕН
КАПИТАЛ КАПИТАЛ
Б. ДЪЛГОТРАЙНИ I. Капитал
АКТИВИ 1. Основен
I. Материални капитал
1. Сгради, земи, гори 2. Допълнителен
и трайни насаждения (запасен)
2. Машини, съоръжения: капитал
и оборудване Общо за група I
3. Други дълготрайни II. Премии от емисия
материални активи  
4. Разходи за придобива- III. Преоценъчен
не на дълготрайни резерв
материални активи IV. Резерви
Общо за група I: 1. Законови
П. Нематериални резерви
1. Разходи за учредява- 2. Допълнител-
не и разширяване ни резерви
2. Продукти от развойна Общо за група IV:
дейност V. Резултат от
3. Програмни продукти предходни
4. Патенти, лицензии, периоди
конце сионни права, 1. Неразпределена
ноу-хау,фирмени и печалба
търговски марки 2. Непокрита
5. Други нематериални загуба
активи Общо за група V:
Общо за група II: VI. Резултат от
III. Дългосрочни текущия период
инвестиции 1. Печалба
1. Контролно участие 2. Загуба
2. Значително участие Общо за група VI:
3. Малцинствено участие Общо за раздел "А":
4. Инвестиционни имоти Б. ДЪЛГОСРОЧНИ
5. Други ПАСИВИ
Общо за група III:  
IV. Дългосрочни I. Дългосрочни задължения
вземания 1. Задължения
1. Вземания от свързани към свързани
предприятия предприятия
2. Вземания по предо- 2. Задължения
ставени търговски по получени
заеми банкови заеми
3. Други дългосрочни 3. Задължения по
вземания получени тър-
Общо за група IV: говски заеми
V. Положителна 4. Отсрочени
репутация данъци
  5. Други дългосроч-
Общо за група V: ни задължения
Общо за раздел "Б": Общо за група I:
В. КРАТКОТРАЙНИ II. Приходи за бъдещи
АКТИВИ периоди
I. Краткотрайни мате- 1. Отрицателна
риални активи репутация
1. Материали 2. Други приходи
2. Продукция за бъдещи периоди
3. Стоки Общо за група II:
4. Млади животни Общо за раздел "Б"
и животни за угояване В. КРАТКОСРОЧНИ
5. Незавършено ПАСИВИ
производство I. Краткосрочни
6. Други краткотрайни задължения
материални активи 1. Задължения към
Общо за група I: свързани пред-
II. Краткосрочни вземания приятия,
1. Взе мания от свързани в т.ч. дивиденти
предприятия, 2. Задължения по полу-
в т.ч. дивиденти чени банкови заеми
2. Вземания от продажби 3. Задължения по полу-
3. Предоставени аванси чена търговски заеми
4. Вземания по предоста- 4. Задължения към дос-
вени търговски заеми тавчици
5. Съдебни и присъдени 5. Получени аванси
вземания 6. Задължения
6. Данъци за възстано- към бюджета
вяване 7. Задължения
7. Други краткосрочни към персонала
ЧЗС М аШЛЯ 8. Задължения
Общо за група II: към социалното
III. Краткосрочни осигуряване
инвестиции 9. Други краткосрочни
1. В свързани предприя- задължения
тия, в т.ч. изкупени Общо за група I:
собствени акции II. Приходи за бъдещи
и облигации периоди
2. Други краткосрочни Общо за раздел "В":
инвестиции  
Общо за група III: Г. ФИНАНСИРАНИЯ
IV. Парични средства 1. За дълготрайни активи
1. Парични средства 2. За текуща дейност
в брой Общо за раздел "Г":
2. Парични средства  
в банкови сметки  
3. Блокирани парични  
средства  
Общо за група IV:  
V. Разходи за бъдещи  
периоди  
Общо за раздел "В": Сума на пасива :
Сума на актива  
Г. ЗАДБАЛАНСОВИ Д. ЗАДБАЛАНСОВИ ПАСИВИ
АКТИВИ  


Дата .............. Гл. счетоводител ....................... Ръководител ......................


Приложение № 2 към чл. 40, ал. 1, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.)



ОТЧЕТ
за приходите и разходите
на ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
за ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
  Сума (хил. лв.)   Сума (хил. лв.)
Наименование на разходите предходна текуща Наименование на приходите предходна текуща
  година година   година година
а 1 2 а 1 2
I. РАЗХОДИ ЗА ДЕЙНОСТТА     I. ПРИХОДИ ЗА ДЕЙНОСТТА    
1. Намаление на запасите     1. Нетни приходи от продажби,    
от продукция, незавършено     в т.ч. от предприятия, в които    
производство и разходи     има контролно участие    
за бъдещи периоди     2. Приходи от финансирания,    
2. Разходи за материали     в т.ч. от държавата    
3. Разходи за външни услуги     3. Разходи за придобиване и    
4. Разходи за заплати и други     ликвидация на дълготрайни    
възнаграждения     активи по стопански начин    
5. Разходи за социални осигуровки     4. Увеличение на запасите от    
и надбавки     продукция, незавършено произ-    
6. Разходи за амортизации     водство и разходи за бъдещи    
7. Други разходи,     периоди    
в т.ч.     5. Други приходи:    
а) намаление на стойността     а) приплоди и прираст    
на материалните запаси;     на животни;    
б) разходи за провизии     б) материали от собствено    
8. Отчетна стойност на продаде-     производство;    
ните материали, стоки, млади     в) други    
животни и животни за угояване     Всичко по група I    
и дълготрайни материални     II. ФИНАНСОВИ ПРИХОДИ    
и не материални активи     6. Приходи от лихви,    
Всичко по група I:     в т.ч. лихви от свързани    
II. ФИНАНСОВИ РАЗХОДИ     предприятия    
9. Разходи за лихви     7. Приходи от съучастия,    
в т.ч. лихви към свързани     в т.ч. дивиденти от свързани    
предприятия     предприятия    
10. Отрицателни разлики от опера-     8. Положителни разлики    
ции с инвестиции,     от операции с инвестиции,    
в т.ч. от инвестиции в свързани     в т.ч. от инвестиции в свър-    
предприятия     зани предприятия    
11. Отрицателни разлики от про-     9. Положителни разлики    
мяна на валутни курсове     от промяна на валутни курсове    
12. Други финансови разходи     10. Други финансови приходи    
Всичко по група II:     Всичко по група II    
III. ИЗВЪНРЕДНИ РАЗХОДИ     III. ИЗВЪНРЕДНИ ПРИХОДИ    
IV. ОБЩО РАЗХОДИ (I+II+III)     IV.ОБЩО ПРИХОДИ (I+II+III)    
V. СЧЕТОВОДНА ПЕЧАЛБА     V. СЧЕТОВОДНА ЗАГУБА    
(общо приходи - общо разходи)     (общо разходи - общо приходи)    
VI. РАЗХОДИ ЗА ДАНЪЦИ     VI. ЗАГУБА    
13. Данък върху печалбата     (общо разходи + данъци - IV)    
14. Други данъци     Всичко: (IV + VI)    
VII. ПЕЧАЛБА          
(общо приходи - IV+ VI)          
Всичко (III+ VI + VII)          
 
Дата .............. Гл. счетоводител:...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ръководител: ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Приложение № 3 към § 22, т. 1 (чл. 40, ал. 1, т. 3)


(Ново - ДВ, бр. 21 от 1998 г.)



Отчет
за паричния поток на ...........................................................................................................................................................................................................................................
гр. ................. към 31 декември 199 ... г.
Наименование на потоците Суми (хил. лв.)
  предходна година текуща година
1 2 3
I. Наличност на парични    
  средства към 1 януари    
II. Парични потоци от опера-    
  тивна дейност    
А. Постъпления от оперативна    
  дейност    
1. Постъпления от клиенти    
2. Получени дебиторски    
  вземания    
3. Получени дарения и времен-    
  на финансова помощ    
4. Получени обезщетения    
  за застраховане    
5. Получени суми от осигури-    
  телни организации    
6. Положителни курсови    
  разлики    
7. Други постъпления    
  Всичко постъпления    
  от оперативна дейност    
Б. Плащания за оперативна    
  дейност    
1. Плащания към доставчици    
2. Изплатени заплати    
3. Изплатени осигурителни    
  вноски    
4. Изплатени данъци    
5. Отрицателни курсови    
  разлики    
6. Плащания за услуги и    
  за придобити активи    
7. Други плащания    
  Всичко плащания за опера-    
  тивна дейност    
В. Нетен паричен поток    
  от оперативна дейност    
III. Парични потоци от инвес-    
  тиционна дейност    
А. Постъпления от инвести-    
  ционна дейност    
1. Продажба на опционни договори    
2. Продажба на финансови активи    
3. Постъпления от дивиденти    
4. Постъпления от лихви    
5. Други постъпления    
  Всичко постъпления от    
  инвестиционна дейност    
Б. Плащания за инвестиционна    
  дейност    
1. Покупка на опционни договори    
2. Покупка на финансови активи    
3. Изплатени су ми по финансов    
  лизинг    
4. Други плащания    
  Всичко плащания за инвес-    
  тиционна дейност    
В.. Нетен паричен поток от    
  инвестиционна дейност    
IV. Парични потоци от финан-    
  сова дейност    
А. Постъпления от финансова дейност    
1. Постъпления от емисия    
  на дялов капитал    
2. Получени дългосрочни заеми    
3. Други постъпления    
  Всичко постъпления    
  от финансова дейност    
Б. Плащания за финансова дейност    
1. Изплатени заеми    
2. Изплатени лихви по заеми    
3. Изплатени дивиденти    
4. Други плащания    
  Всичко плащания    
  за финансова дейност    
В. Нетен паричен поток    
  от финансова дейност    
V. Наличност на парични    
  средства към 31 декември    
  В това число наличности    
  в подотчетни лица    
  Наличности в касаи по    
  банкови сметки    
VI. Изменение на паричната    
  наличност през годината    


Дата...................... Гл. счетоводител: Ръководител:..............


Приложение № 4 към § 22, т. 1 (чл. 40, ал. 1, т. 4)


(Ново - ДВ, бр. 21 от 1998 г.)



ОТЧЕТ ЗА СОБСТВЕНИЯ КАПИТАЛ
на ................................................................... за 199 ..... г.
 
Показатели Осно- Допъл- Премиен Преоце- Резерв Общи Допъл- Резу лтат
  вен ка- нителен резерв нъчен от пре- резерви нителни    
  питал капитал   резерв води   резерви пе- за-
                чалба губа
а 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Салдо на 1 януари                  
1. Преоценка на дълготрайни                  
материални активи, в т.ч.                  
а. увеличение                  
б. намаление                  
2. Преоценка на дългосрочни                  
инвестиции, в т.ч.                  
а. увеличение                  
б. намаление                  
3. Отчетна печалба (загуба)                  
за периода                  
4. Разпределение на печалба                  
през годината за:                  
а. дивиденти                  
б. основен и допълнителен                  
капитал и резерви                  
в. други цели                  
5. Покриване на загуби                  
през годината                  
6. Изменение на капитала за                  
сметка на собствениците,                  
в т.ч.                  
а. увеличение                  
б. намаление                  
7. Промени в счетоводната                  
политика                  
8. Проводи на годишните счето-                  
водни отчети на предприятия                  
в чужбина                  
9. Резерв при свръхинфлация                  
10. Други изменения в собствения                  
капитал                  
11. Собствен капитал към 31.ХII на                  
текущата година                  
12. Елиминиране на сумите                  
по т. 7 и 8.                  
към 31.ХII на текущата година                  
Дата ..................................................................................................
Гл. счетоводител .....................................................................................
Ръководител ......................................................................................................................................................................


Преходни и Заключителни разпоредби

към Закона за изменение и допълнение на Закона за счетоводството (Обн. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.)

§ 38. (1) Преоценъчният резерв, формиран в резултат на ревалоризацията на активите и пасивите към 31 декември 1997 г., се използва до изчерпването му в следната последователност:

1. за увеличаване на основния капитал до изискуемия по закон минимум с изключение на банките;

2. за покриване на финансови разходи за бъдещи периоди към 31 декември 1997 г., формирани от преоценката на задълженията в чуждестранна валута;

3. за покриване на непокрити загуби от минали отчетни периоди.

(2) Остатъкът от формирания по ал. 1 резерв се използва за увеличаване на собствените резерви.

(3) Увеличението на основния капитал по ал. 1, т. 1 се извършва чрез увеличаване на дяловете или стойността на акциите на съдружниците, съответно на акционерите.

(4) Когато след прилагането на ал. 1, т. 2 останат непокрити финансови разходи за бъдещи периоди, те се разсрочват за пет години или пропорционално на погасяваните валутни задължения, отразени в счетоводния баланс към 31 декември 1997 г.

(5) Бюджетните предприятия отчитат резултатите от ревалоризацията на дълготрайните активи като устойчиви пасиви.

(6) Предприятията, които прилагат едностранно счетоводно записване, отразяват резултатите от ревалоризацията в регистрите за хронологично и систематично отчитане.

(7) Резултатите от ревалоризацията на активите и пасивите и използването на преоценъчния резерв се отразяват в годишния счетоводен отчет към 31 декември 1997 г.


§ 43. За поделенията на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи на бюджетна издръжка разпоредбите на чл. 2, ал. 2 се прилагат от 1 януари 2000 г.


§ 44. Законът се прилага от 1 януари 1998 г., с изключение на § 25 относно чл. 48, ал. 5 и § 29 относно чл. 54, ал. 4, т. 1, които се прилагат от 1 януари 2000 г.


Промени настройката на бисквитките