Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 3.II

ЗАКОН ЗА ОТКРИТИЯТА, ИЗОБРЕТЕНИЯТА И РАЦИОНАЛИЗАТОРСКИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

ЗАКОН ЗА ОТКРИТИЯТА, ИЗОБРЕТЕНИЯТА И РАЦИОНАЛИЗАТОРСКИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Обн. ДВ. бр.10 от 3 Февруари 1961г., изм. ДВ. бр.81 от 18 Октомври 1968г., отм. ДВ. бр.27 от 2 Април 1993г.

Отменен с § 11, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за патентите - ДВ, бр. 27 от 2 април 1993 г., в сила от 1 юни 1993 г.


1. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


2. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


3. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


4. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


II. ПРАВА ВЪРХУ ОТКРИТИЯТА, ИЗОБРЕТЕНИЯТА И РАЦИОНАЛИЗАТОРСКИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

5. Авторство по смисъла на този закон е извършването на откритие и създаването на изобретение или рационализаторско предложение.

Правото на авторство възниква с извършването на откритието или създаването на изобретението или рационализаторското предложение и принадлежи само на откривателя, изобретателя или рационализатора. Това правило се прилага и когато откритието или изобретението е извършено от работник или служител при изпълнение на служебните му задачи в научноизследователския институт, предприятие или организация.


6. Авторът може да поиска да се разгледа, установи и окачестви естеството на неговото постижение, да се впише постижението му в определения регистър и да се оповести по съответния ред, както и да му се издаде официален документ: за откритие - авторски диплом, за изобретение - авторско свидетелство или патент, а за рационализаторско предложение - авторско удостоверение.

Авторът може да упражни правото си на възнаграждение и другите имуществени права и облаги, след като му бъде издаден съответният документ.

Възнаграждението за откритие се определя според научната му стойност и общественото му значение, а възнаграждението за изобретение и рационализаторско предложение - в съответствие с категорията и икономическия им ефект по ред и таблица, установени в правилника.

Ако авторът почине, преди да е получил документ съгласно ал. 1, върху наследниците му преминава правото да искат издаването на документ на негово име и правото на възнаграждение.

При съществено откритие или изобретение авторът може да поиска откритието или изобретението да се наименува на негово име.


7. Откритието е установяване на неизвестни дотогава обективно съществуващи закономерности, явления и свойства в материалния свят.

За откритие в областта на обществените науки, географията, археологията, геологията и палеонтологията авторски диплом не се издава.

Издаването на авторски диплом за откритие не е пречка друго лице да го използува за по-нататъшни научни изследвания, извършване на допълнителни или нови открития, създаване на изобретения и рационализаторски предложения, ако не се накърнява авторството върху първото откритие.


8. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


9. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


10. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


11. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


12. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


13. Ако откритие, изобретение или рационализаторско предложение се извърши колективно, всеки един от съавторите има право да получи диплом, авторско свидетелство, патент или рационализаторско удостоверение, в което се посочват имената на всички съавтори.

Лицата, оказали на откривателя, изобретателя или рационализатора техническа или друга помощ, не се смятат за съавтори.

Възнаграждението за съавторски открития, изобретения или рационализаторски предложения се разпределя по равно между съавторите, освен ако е уговорено друго.


14. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


15. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


16. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


17. Споровете за авторство или съавторство се решават по съдебен ред. Исковете се предявяват пред Софийския градски съд.


18. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


19. Откритие, изобретение и рационализаторско предложение, които се отнасят до отбраната на страната, се обявяват за държавна тайна.

За държавна тайна могат да бъдат обявени и други открития, изобретения и рационализаторски предложения, чието запазване в тайна се налага от държавни интереси. Тези открития, изобретения и рационализации не се обнародват.

Който издаде или разгласи сведения относно такива открития, изобретения или рационализаторски предложения, се наказва по Наказателния кодекс.

С правилника за приложението на този закон се определят органите, на които се възлага да ръководят експериментирането и приложението на такива открития, изобретения и рационализаторски предложения и да решават въпросите за признаване на авторство и за издаване на дипломи, авторски свидетелства и рационализаторски удостоверения. Тези органи определят размера на авторското възнаграждение и решават окончателно споровете за авторство или съавторство.


20. Чужди граждани, автори на открития, изобретения и рационализаторски предложения, се ползуват от права по този закон и правилника за неговото приложение при условия на взаимност.


III. ОФОРМЯНЕ НА ОТКРИТИЯТА, ИЗОБРЕТЕНИЯТА И РАЦИОНАЛИЗАТОРСКИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

21. Искания за признаване на авторство върху откритие, изобретение и за издаване на авторски диплом, авторско свидетелство и патент се отправят до Института за рационализация. Те трябва да съдържат предлаганата от автора формула за същината на откритието или изобретението с надлежни описания, чертежи, обосновки и други необходими данни, с които да се решава проблемът и да се дава възможност за установяване на датата на приоритета.

Декларациите за тези искания се вписват в специален регистър, след което се правят изследвания, експертизи, заключения и др. по ред, установен от правилника.

Институтът за рационализация се произнася по исканията в 4-месечен срок от вписването на декларацията.

Заявителят може да обжалва отказа за издаване на документ за авторство, както и издаването на авторско свидетелство вместо патент пред Института за рационализация, който се произнася по жалбата с окончателно решение.


22. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1968 г.)


23. При откритие денят на приоритета се определя въз основа на документите, които авторът е представил пред Института за рационализация, и съобразно резултатите от изследването, което институтът е извършил.


IV. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ И ПРЕХОДНИ ПРАВИЛА

24. Възнагражденията за открития, за изобретения, за които е издадено авторско свидетелство, за рационализаторските и организационно-технически предложения се освобождават от данъци.



ЗАКОН ЗА ИЗОБРЕТЕНИЯТА И РАЦИОНАЛИЗАЦИИТЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 81 ОТ 1968 Г.)


....................................................................

99. Този закон отменя Закона за откритията, изобретенията и рационализаторските предложения, обнародван в Известия на ПНС, бр. 10/1961 г., с изключение на чл. 5, 6, 7, 13, 17, 19, 20, 21, 23 и 24 в частта им относно режима на откритията и влиза в сила от 1.I.1969 г.

....................................................................


Промени настройката на бисквитките