Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 11 от 5.II

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА РАСТЕНИЯТА ОТ БОЛЕСТИ И НЕПРИЯТЕЛИ

 

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА РАСТЕНИЯТА ОТ БОЛЕСТИ И НЕПРИЯТЕЛИ

Обн. ДВ. бр.11 от 5 Февруари 1960г., изм. ДВ. бр.26 от 2 Април 1968г., отм. ДВ. бр.91 от 10 Октомври 1997г.

Отменен с § 2 от заключителните разпоредби на Закона за защита на растенията - ДВ, бр. 91 от 10 октомври 1997 г.


1. С този закон се урежда растителната защита и карантината на растенията.

Селскостопанските, горските и другите растения и материали, предмет на защита по този закон, както и опасните и карантинните болести и неприятели по растенията се определят от министъра на земеделието и горите.


2. Защитата на растенията от болести, неприятели и плевели се организира, ръководи и контролира от министерството на земеделието и горите.

Разпорежданията на министерството на земеделието и горите, изпълнителните комитети на окръжните народни съвети и карантинните служби във връзка с растителната защита и карантина на растенията са задължителни за органите на всички учреждения, предприятия и организации и за всички граждани.


3. При поява на опасни и карантинни болести, неприятели или плевели по растенията в отделни райони последните се обявяват за заразени.

Забранява се превозването, пренасянето и използуването за посев или промишлена преработка на растителни материали, произхождащи от райони, обявени за заразени, без разрешение на органите на растителната защита. министерството на земеделието и горите може да забрани за известно време отглеждането на някои култури в отделни райони с оглед ликвидиране на заразата.


4. Министерството на земеделието и горите съгласувано с изпълнителните комитети на окръжните народни съвети може да нарежда задължително изораване или унищожаване на посеви, овощни и розови градини, ливади и други обекти, заразени от най-опасни болести и неприятели, като собствениците им, ако не са станали причина за пренасяне на заразата, се обезщетяват изцяло или частично от министерството.

При поява на карантинни и при масова поява на опасни болести, неприятели и плевели по растенията министерството на земеделието и горите съгласувано с изпълнителните комитети на окръжните народни съвети отпуска на застрашените стопанства безплатно или по намалени цени необходимите химически препарати, а в отделни случаи заплаща и работата на машините и самолетите, използувани в борбата с тези болести, неприятели и плевели.

Редът за установяване на размера и изплащане на обезщетенията и помощите се определя от министъра на земеделието и горите и министъра на финансите.


5. Препаратите за защита на растенията от болести, неприятели и плевели могат да бъдат пуснати в масово производство и продажба само след като бъдат одобрени от Министерството на земеделието и горите.


6. Вносът на материали от растителен произход, предмет на настоящия закон, става с предварително разрешение на Министерството на земеделието и горите.

Всяка вносна пратка, съдържаща такива материали, трябва да бъде придружена от свидетелство за здравност и произход по образец, приет от международните конвенции по растителна защита и карантина.

Забранява се износът на подлежащи на контрол растителни материали, преди да бъдат прегледани от инспекциите по карантина на растенията и без да са снабдени със свидетелство за здравност и произход.

Транзитът на пратки, които съдържат подлежащи на контрол растителни материали, се допуска само ако пратките са опаковани така, че да е напълно изключена възможността за разпространяване на опасни неприятели, болести и плевели по растенията в страната.


7. Забранява се извозването на внесени в страната растения и материали от растителен произход от територията на пристанищата и граничните жп гари и пътни пунктове към вътрешността на страната без разрешение на органите по растителна защита.


8. Органите на министерството на земеделието и горите по растително-карантинната служба имат право:

а) да влизат в предприятията за преработка на материали от растителен произход, в морски, речни и въздушни пристанища, железопътни и автомобилни гари, пощенски, телеграфни и телефонни станции, в складовете и хранилищата към тях и във всички помещения на влизащи в страната влакове, плавателни съдове, самолети от гражданския транспорт и моторни коли за извършване на карантинни прегледи на намиращите се там материали, пратки и частни багажи.

В тези случаи органите на министерството на вътрешните работи са длъжни да оказват необходимото съдействие;

б) да изискват от съответните учреждения, предприятия и организации всички документи и сведения относно приетите и намиращите се в тях растения и всякакви материали и пратки от растителен произход.


9. Всички карантинни и оздравителни мероприятия върху подкарантинни материали от растителен произход се провеждат по указание и под контрол на инспекциите по карантина на растенията със средства и за сметка на собствениците на материалите.


10. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1968 г.) Който внася и разпространява в страната растителни, опаковъчни и други материали, предмет на настоящия закон, без да има разрешение за това от инспекцията по карантина на растенията, доколкото извършеното не представлява престъпление, се наказва с глоба до 400 лв., като материалите, предмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата. същото наказание се налага и на нарушителите по чл. 7.

За нарушаване на членове 3, 5 и 6 от този закон виновните се наказват с глоба до 400 лв., а материалите, предмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата.

Отнетият в полза на държавата годен материал се предава на съответните търговски организации за оползотворяване, а негодният се унищожава.


11. Нарушенията се установяват с актове, съставени от органите на инспекциите по карантина на растенията или от растително-защитните служби.

Актовете за нарушениняи, предвидени в ал. 1 на чл. 10 от този закон, се изпращат на съответната прокуратура. актовете за нарушенията, посочени в ал. 2 на чл. 10, се изпращат в министерството на земеделието и горите, въз основа на които министърът или упълномощено от него длъжностно лице издава наказателно постановление.

За нарушенията по ал. 2 на чл. 10 се прилагат разпоредбите на закона за административните нарушения и наказания.

Наказателни постановления за наложени глоби до 5 лева не подлежат на обжалване.


12. Министърът на земеделието и горите издава правилник и наредби за прилагането на този закон.


13. Този закон отменя Закона за опазване на страната от внасянето и разпространяването на опасни неприятели и болести по растенията.

Изпълнението на закона се възлага на министъра на земеделието и горите.


Промени настройката на бисквитките