Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 7.III

ЗАКОН ЗА КНИГОПЕЧАТАНЕТО

 

ЗАКОН ЗА КНИГОПЕЧАТАНЕТО

Обн. ДВ. бр.52 от 7 Март 1949г., изм. ДВ. бр.19 от 6 Март 1951г., отм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2000г.

Отменен с член единствен, т. 4 на Закона за отменяне на закони и нормативни укази - ДВ, бр. 34 от 25 април 2000 г.


Чл. 1. Книгопечатането във всичките му поделения (словослагателство, печатарство, литография, литоофсет, цинкография и дълбок печат, букволеярство и валцолеярство) е изключително право на държавата. Това право държавата упражнява:

а) чрез Държавното полиграфическо обединение;

б) чрез Народните съвети.


Чл. 2. (Изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) Министерският съвет, по предложение на Главната дирекция на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения, може да допусне упражняването на тази дейност и на обществени организации, политически партии и кооперации.


Чл. 3. С решение на Министерския съвет, по предложение на Комитета за наука, изкуство и култура, могат да бъдат отчуждавани и едрокапиталистически, с механизирана техника, книговезни предприятия.


Чл. 4. (Изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) В двуседмичен срок от влизане на този закон в сила се декларират пред Главната дирекция на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения, съответно Държавното полиграфическо обединение, от собствениците или лицата, които ги заместват или представляват, всички налични движими и недвижими имоти, които са по предназначение в услуга на дейността, упомената в чл. 1.


Чл. 5. (Изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) С постановление на Министерския съвет, по доклад на Главния директор на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения , се отчуждават движимите и недвижими имущества на предприятията, които развиват дейност, упомената в чл. 1, които са необходими за държавна и обществена нужда.

Могат да се отчуждят и такива недвижими имоти и машини, уреди и инструменти, които не са собственост на отделно предприятие, но по природа, по предназначение, или по предмета, до които се отнасят, служат за такава дейност.

Искането за отчуждаване може да се направи в срок от 6 месеца от влизането на този закон в сила. В този срок се забранява продажбата на декларираните по чл. 4 имущества.

Отчужденията по алинея втора на този член се извършват по реда и при условията на членове 26 - 34 от закона за държавните имоти.


Чл. 6. (Ал. 1, изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) Отчужденият имот се описва подробно, като се означава името на лицето, от което става отчуждаването. Този опис се съобщава на заинтересуваното лице, което може в срок от 15 дни да направи своето възражение пред Главния директор на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения, съответно Държавното полиграфическо обединение.

(Ал. 2, изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) Постановление на Министерския съвет за отчуждаване не подлежи на никакво обжалване и влиза в сила след обнародването му в "Държавен вестник". То се провежда веднага след това в изпълнение от Главната дирекция на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения, съответно Държавното полиграфическо обединение. Същото служи вместо акт за собственост и се вписва безплатно в нотариалните книги при съответния нотариус.

Държавата, съответно Държавното полиграфическо обединение, влиза във владение на отчуждения имот веднага, независимо от процедурата по оценката.

(Ал. 4, изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) В месечен срок от обнародването на постановлението третите лица, които претендират вещни права върху отчуждения имот, са длъжни да заявят пред Главната дирекция на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения, съответно Държавното полиграфическо обединение, правата си, ако желаят да запазят правата върху сумата на обезщетението.


Чл. 7. На собствениците на отчуждените изцяло предприятия или само на отделни движими или недвижими имущества, с изключение на онези, които са предмет на разпоредбите на ал. II на чл. 5, свързани с книгопечатането и поделенията му, държавата дава обезщетение в държавни лихвени облигации.

(Ал. 2, изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) Размерът на обезщетението на отчуждения имот се определя съгласно закона за национализацията на частните индустриални и минни предприятия от комисия, назначена от Главния директор на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения. В комисията се включват представители на Главната дирекция на цените и Министерството на финансите.

(Ал. 3, изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) Възраженията на заинтересуваните лица се правят до Главния директор на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения, в срок от две седмици след получаване на съобщението за оценката на комисията. Утвърдената от Главния директор на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения цена е окончателна.

(Ал. 4, изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) На ония собственици, трудови занаятчии, на които книгопечатането във всичките му поделения е било основен занаят, те самите работят в предприятията си и тази им дейност е била главен източник на получаване на доходи, получават обезщетението в брой, изцяло или на части, по решение на комисията по оценката, утвърдена от Главния директор на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения.

Сумата получена в брой, не може да бъде по-голяма от 300 лева, половината от която се заплаща веднага, а другата половина най-късно до една година от датата на отчуждаването.

При изплащането на обезщетенията се прилага чл. 14 от закона за национализацията на частните индустриални и минни предприятия.


Чл. 8. Книгопечатни предприятия, по смисъла на този закон, които на и след 23 декември 1947 г. са били завзети като национализирани, но след това освободени и върнати на собствениците им, или са били стопански мобилизирани с 24-то постановление на Министерския съвет, протокол 12, се считат за отчуждени от датата на завземането им, ако бъдат отчуждени по реда на този закон.

Собствениците или наемателите на тези предприятия нямат право за този период от време да търсят обезщетения за вреди и загуби.


Чл. 9. От деня на влизането на закона в сила предприятията, упоменати в чл. 1 и техните собственици, ръководителите и работниците се считат стопански мобилизирани. За същите важат наказателните и преходни разпореждания на закона за национализацията на частните индустриални и минни предприятия.


Чл. 10. Имуществата на занаятчийския графически съюз се предават на Профсъюза на работниците по печата и производството на хартия.


Чл. 11. (Изм. - Изв., бр. 19 от 1951 г.) Подробностите по приложението на настоящия закон ще се уредят с правилници и наредби, одобрени от Главния директор на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения.


Чл. 12. Настоящият закон отменя всички постановления, закони и отделни постановления от тях, които му противоречат.


Промени настройката на бисквитките