Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 166 от 23.X

ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ ПЕЧАТ

 

ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ ПЕЧАТ

УТВЪРДЕН С УКАЗ № 7 ОТ 20 ОКТОМВРИ 1930 Г. - ОТМЕНЕН

Обн. ДВ. бр.166 от 23 Октомври 1930г.

Чл. 1. Държавният печат има кръгообразна форма. На него е изобразен установеният в чл. 21 от Конституцията български държавен герб, украсен с преплетена българска трицветна лента под короната и с по един златен коронован лъв на бяло поле от двете му страни. Лъвовете държат с предните си крака герба, а с задните си крака са стъпили върху две кръстосани клончета, под които на българска трицветна лента е написано "Съединението прави силата". Около герба в горната половина на кръга е написано "Царство България" а в долната - "Държавен печат" според приложения образец.

Държавният печат се пази от Министъра на правосъдието, комуто в това му качество се дава названието: "Пазител на държавния печат".


Чл. 2. Министърът на правосъдието слага държавния печат след подписа на Негово Величество Царя върху първообраза на:

1) всички закони и решения приети от Народното събрание, които Негово Величество Царя е утвърдил;

2) указите за назначението и уволнението на министрите;

3) всички укази от общ интерес;

4) публично-административните правилници, утвърждавани от Негово Величество Царя;

5) всички пълномощия за представляване на Царството в отношенията му с чужди държави;

6) всички ратификации на междудържавни договори и съглашения, и

7) грамотите, с които Негово Величество Царя назначава български консули в чужди държави или разрешава на чуждите консули в Царството да упражняват правата си според дадените им грамоти.


Чл. 3. Министърът на правосъдието, в качеството си на пазител на държавния печат, приподписва първообразите на посочените в т. 1, 2, 3 и 4 на чл. 2 документи.


Чл. 4. В Министерството на правосъдието се води особен регистър, в който се записват по ред всичките документи, върху които се слага държавния печат, с кратко обозначение съдържанието на документа. Документите, върху които е сложен държавния печат, и които са приподписани от Министъра на правосъдието, носят нумера и датата на записването им в регистъра.


Чл. 5. Когато стане нужда да се издаде препис от един документ, който носи държавния печат, преписът се заверява от Министерството на правосъдието, което удостоверява, че първообразът носи държавния печат. Ако преписът е нужден за изпращане в чужда държава, той трябва да носи държавния печат и подписа на Министъра на правосъдието.


Чл. 6. Този закон отменява Закона за държавния печат от 31 декемврий 1883 година.


Промени настройката на бисквитките