Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 3.VII

ДОГОВОР МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА МОЛДОВА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА

 

ДОГОВОР МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА МОЛДОВА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА

Обн. ДВ. бр.59 от 3 Юли 2001г.

Правителството на Република България и правителството на Република Молдова,

по-нататък наричани "договарящите страни",

като признават факта, че развитието на туризма между двете страни ще даде своя принос за взаимното сътрудничество и разбирателство;

като считат туристическите контакти за важен и необходим елемент за развитие на двустранните отношения и за укрепване на приятелските връзки между народите на двете страни;

като желаят да създадат основата, която би послужила за разширяване на туристическите връзки между Република България и Република Молдова;

се договориха за следното:

Член 1

Договарящите страни съдействат за развитието и укрепването на сътрудничеството в областта на туризма, за увеличаването на туристическия обмен между Република България и Република Молдова в съответствие с този договор и действащото законодателство във всяка от страните.

Член 2

Договарящите страни насърчават и улесняват развитието на туризма под различни форми, възприети от международната практика - организиран групов и индивидуален туризъм, туризъм за младежта, балнеоклиматичен и лечебен туризъм, туризъм с научни цели, опознавателен туризъм, бизнестуризъм, туристически пътувания за участие в изложби, панаири, културни и спортни мероприятия.

Член 3

Договарящите страни в съответствие със законодателствата на държавите си съдействат за създаване на необходимите условия, благоприятстващи за сключване и осъществяване на договори за сътрудничество между туристически фирми и организации, като се обърне особено внимание на въпросите, свързани със:

- проектиране и строеж на нови туристически обекти, както и модернизиране на съществуващите;

- създаване на съвременна хотелска инфраструктура;

- разнообразяване на туристическите и транспортните услуги.

Член 4

Сътрудничеството в рамките на този договор се осъществява чрез:

- създаване на смесени дружества с предмет на дейност в областта на туризма;

- развитие на кооперирането между стопански организации в областта на туризма;

- размяна на специалисти, на групи и делегации от експерти в областта на туризма;

- организиране на двустранни изложби, конгреси, конференции, симпозиуми, пресконференции, кръгли маси, семинари;

- осъществяване на съвместни музикално-художествени програми;

- оказване на консултантски услуги в областта на хотелиерството и ресторантьорството, обучение на туристически кадри;

- други форми на сътрудничество, незабранени от националните законодателства на договарящите страни.

Член 5

Договарящите страни си сътрудничат в подготовката и усъвършенстването на кадрите в сферата на туризма, като за целта взаимно си предоставят възможности за специализация и усъвършенстване на ръководни кадри и специалисти от държавните органи в областта на туризма, от туристическите фирми и организации, както и работещите в хотели, ресторанти и на други категории специалисти, извършващи туристически услуги.

Член 6

Договарящите страни с оглед увеличаване на туристопотока си съдействат за откриване на информационно-туристически представителства съответно в България и Молдова.

Представителствата се ръководят в своята дейност от действащите законови разпоредби в тази област във всяка от страните.

Член 7

Всяка от договарящите страни в съответствие с действащото законодателство на територията на своята държава съдейства за опростяване формалностите на граничния контрол за туристите от другата държава.

Член 8

Договарящите страни съдействат за размяна на информация за законите и другите нормативни актове, които пряко или косвено касаят туристическата дейност, насърчават на реципрочна основа издаването на информационно-рекламни материали, както и на други подобни документи.

Договарящите страни стимулират обмяната на опит и информация по въпроси, отнасящи се до дейности по строителство на туристически обекти, научноизследователска работа в областта на туризма, приватизацията на туристическите обекти и участието в нея, участието в международни туристически правителствени и неправителствени организации и в други области, свързани с развитието на туризма.

Член 9

Договарящите страни образуват Смесена междуведомствена работна група (СМРГ), която:

- разглежда въпросите по изпълнението на този договор;

- предлага решения, предназначени да допринасят за разширяване на туристообмена;

- посочва допълнителни възможности за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма;

- проучва проблемите, които биха възникнали в процеса на осъществяване на този договор, и разработва съответстващи препоръки за отстраняване на затрудненията, възникнали в туристическата дейност.

Смесената междуведомствена работна група провежда съвещанията си един път годишно - алтернативно във всяка от държавите на договарящите страни.

Мястото на провеждане на заседанията на СМРГ и регламентът на работата й се определят от държавните ведомства по туризъм на договарящите страни.

По предложение на една от договарящите страни могат да се провеждат допълнителни срещи в срокове, определени по взаимно съгласие.

Член 10

Промени в този договор могат да бъдат извършвани само в писмена форма и влизат в сила по реда на чл. 11 от този договор.

Член 11

Този договор подлежи на утвърждаване в съответствие с вътрешното законодателство на всяка от страните и влиза в сила 30 дни след получаване на втората от нотите, с които договарящите страни взаимно се уведомяват, че са изпълнени изискванията на вътрешното законодателство за влизането на договора в сила.

Този договор е в сила за период пет години и ще бъде мълчаливо продължаван за следващ период от пет години, ако не бъде писмено денонсиран от една от двете договарящи страни, но не по-късно от шест месеца преди изтичане на срока му.

В случай на прекратяване действието на този договор неговите разпоредби се прилагат по отношение на всички договори, сключени по време на действието на този договор.

Този договор е сключен в София на 17 април 1996 г. в два оригинални екземпляра на български и молдовски език, като двата текста имат еднаква сила.

Промени настройката на бисквитките