Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 8.VI

НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХЛЯБ И ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ

 

НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХЛЯБ И ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ

УТВЪРДЕНА С РАЗПОРЕЖДАНЕ № 929 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 МАЙ 1962 Г.

Обн. ДВ. бр.46 от 8 Юни 1962г., отм. ДВ. бр.26 от 1 Април 1986г.

С отпаднало основание - виж § 4, т. 1 от заключителните разпоредби на Кодекса на труда, с която се отменят определени членове от Кодекса на труда от 1951 г. - ДВ, бр. 26 от 1.04.1986 г. и бр. 27 от 4.04.1986 г.


1. Нормалният работен ден в производството на хляб и хлебни изделия е 8 часа, нормалната работна седмица - 46 часа.

Минималната междудневна почивка е 12 часа, а минималната седмична почивка - 24 часа.


2. В предприятията за производството на хляб и хлебни изделия се работи на една или две дневни смени. Началните и крайните часове на работния ден, както и размерите на ежедневните почивки се определят с Правилника за вътрешния трудов ред.


3. Нощният труд от 22 часа до 5 часа в производството на хляб и хлебни изделия е забранен. Могат да бъдат допуснати следните изключения от тази забрана:

а) при производство на бисквити, гофрети, кексове и на топли закуски, като банички, милинки, бюрек, гевреци и др.;

б) до един час след 22 часа при необходимост от приключване на работа и до един час преди 5 часа при необходимост от подготовка на работата;

в) при нужда от производството на хляб и хлебни изделия в по-голямо от обикновеното количество - при празници, пазарни дни, временно увеличение нуждите на населението и други.

Тези изключения се разрешават конкретно от съответния окръжен (градски) и местен съвет на профсъюзите, а за трудово-производителните кооперации от съответния клон на съвета за взаимно осигуряване на членовете на трудово-производителните кооперации.


4. Настоящата наредба се издава на основание чл. 115 във връзка с чл. 180, ал. 1 от Кодекса на труда. Изпълнението й се възлага на Централния съвет на професионалните съюзи, Министерството на вътрешната търговия, Централния кооперативен съюз, Централния съюз на трудово-производителните кооперации и окръжните и приравнените на тях градски народни съвети.


Промени настройката на бисквитките