Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 28 от 9.IV

НАРЕДБА ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЗАХАР ПО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ НА ПЧЕЛАРИТЕ ЗА ПОДХРАНВАНЕ НА СЕМЕЙСТВА

 

НАРЕДБА ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЗАХАР ПО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ НА ПЧЕЛАРИТЕ ЗА ПОДХРАНВАНЕ НА СЕМЕЙСТВА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА СЕЛСКОСТОПАНСКОТО ПРОИЗВОДСТВО, ЦЕНТРАЛНИЯ КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ И ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ ПО ПЧЕЛАРСТВО

Обн. ДВ. бр.28 от 9 Април 1965г.

С отпаднало основание.


1. Захар за подхранване на пчелните семейства по намалени цени се отпуска срещу сключени договори с потребителните кооперации за продажба на пчелни продукти при следните случаи и в следните размери:

а) за подхранване на гладни пчелни семейства до 5 кг на семейство годишно;

б) за подбудително подхранване срещу 1 кг мед по 2 кг захар, но не повече от 10 кг на семейство на годината;

в) за производство на пчелно млечице по 30 кг на всяко пчелно семейство, включено в производството, на базата на среден добив, определен в договора с Нектаркооп съгласувано с Министерството на селскостопанското производство.

Предимство при раздаване на захарта имат членовете на пчеларските дружества съгласно чл. 7, буква "в" от Устава на пчеларските дружества в България.

Захар за подхранване на гладните пчелни семейства се отпуска само в случай, когато пчелните семейства не са могли да се запасят с храна за зимуване поради бедствено положение на окръга или на отделни райони в окръга.

Под бедствено положение се разбира състоянието, при което медоносните растения са компрометирани поради неблагоприятни климатични условия и пчелите не са могли да се запасят с храна за зимуване или поради отравяния не по вина на производителя.

Бедствено положение за окръга или за отделни райони в окръга се обявява от председателя на ОНС или негов заместник по предложение на управление Селскостопанско производство при същия съвет.

Онези стопани, чиито пчелни семейства се нуждаят от подхранване, но районите им не са обявени в бедствено положение и не могат да получат захар за подхранване по буква "а" от настоящата наредба, а и нямат мед в момента, срещу който да получават захар, могат пак да получават захар, като сключат договор с потребителните кооперации за предаване на мед за следващата година на базата 1 кг мед срещу 2 кг захар, но не повече от 10 кг на пчелно семейство.


2. Забранява се употребяването за други цели на отпуснатата захар за подхранване на пчелните семейства.


3. Захарта се отпуска по следния ред:

а) за пролетно и есенно подбудително подхранване производителите сключват договори с окръжния кооперативен съюз и потребителните кооперации най-късно до края на м. октомври за необходимите им количества захар през следващата година. Въз основа на сключените договори с производителите ЦКС - Нектаркооп, най-късно до края на м. ноември прави искане пред Държавния комитет за планиране за количествата захар, необходима за нуждите на пчеларите през следващата година;

б) за производството и изкупуването на пчелното млечице се сключват отделни договори, въз основа на които се прави искане пред ДКП от ЦКС за необходимото количество захар;

в) нуждаещите се стопани от захар в обявените за бедствено положение райони най-късно до 25 юли подават молби до председателите на местните народни съвети, в които вписват общия брой на пчелните семейства, колко от тях са в разборни и тръвни кошери и в коя местност се намират. В същите молби молителите декларират, че не са вадили мед от пчелните си семейства. За невярно дадени сведения в молбите на молителите ще се търси отговорност;

г) до 10 август комисия в състав: председател на местния народен съвет или негов заместник - за председател на комисията, и членове: местния агроном, председателя на пчеларското дружество и представител на потребителната кооперация, проверява молбите и уточнява количеството захар, необходимо за гладните семейства.

За неверни данни ще се търси отговорност. При съмнение комисията прави контролни прегледи;

д) местният народен съвет въз основа на молбите изготвя списък в два екземпляра по установения образец.

Един екземпляр от този списък най-късно до 15 август се изпраща в окръжния народен съвет, управление СП.

Комисия при ОНС в състав: агронома по пчеларство при управление СП при ОНС, завеждащия сектора Пчеларство при ОКС и председателя на ОСП разглежда списъците и установява необходимите количества захар за окръга. Тази комисия при съмнение извършва контролни прегледи в обявените в бедствено положение райони.

Въз основа на списъците окръжният кооперативен съюз най-късно до 25 август прави искане до ЦКС - Нектаркооп, към което прилага и препис от заповедта за обявяването на бедствено положение в окръга. ЦКС - Нектаркооп, в 5-дневен срок след получаване и обобщаване на данните за цялата страна прави искане пред ДКП за отпускане на допълнителни количества захар за гладните пчелни семейства и пострадалите от отравяния и други бедствия.

След отпускане на захарта Централният кооперативен съюз организира незабавно нейното раздаване чрез окръжните кооперативни съюзи и кооперациите по места, които от своя страна своевременно уведомяват ОНС, ОСП и общинските народни съвети за отпуснатите и получени количества.

За всяко безпричинно забавяне раздаването на захарта от виновните да се търси отговорност.

Раздаването на захар на стопаните става по списъци срещу подписи и срещу заплащане. Тези списъци се съхраняват от потребителните кооперации в срок от 2 години за проверка от съответния контролен орган.

Нарушителите на т. 2 и т. 3, букви "б" и "в" на настоящата наредба се наказват по чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания. Нарушението се констатира с акт от длъжностните лица при ОНС, управление СП и завеждащите сектора Пчеларство при ОКС. Въз основа на съставените актове министърът на селскостопанското производство издава наказателно постановление.

Настоящата наредба отменя досегашната и всички инструкции и окръжни, които й противоречат.


Промени настройката на бисквитките