Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 8.IX

НАРЕДБА ЗА ПРОДАЖБА НА ЖИЛИЩА ОТ ДЪРЖАВНИЯ ЖИЛИЩЕН ФОНД, ПРЕДОСТАВЕН НА НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ

 

НАРЕДБА ЗА ПРОДАЖБА НА ЖИЛИЩА ОТ ДЪРЖАВНИЯ ЖИЛИЩЕН ФОНД, ПРЕДОСТАВЕН НА НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ

Обн. ДВ. бр.39 от 14 Май 1957г., изм. ДВ. бр.72 от 8 Септември 1959г., изм. ДВ. бр.88 от 1 Ноември 1960г., изм. ДВ. бр.94 от 24 Ноември 1961г., изм. ДВ. бр.100 от 24 Декември 1963г., отм. ДВ. бр.6 от 20 Януари 1967г.

Отменена с т. 25, ал. 2 от заключителните разпоредби на Наредбата за продажба на жилища от държавния жилищен фонд - ДВ, бр. 6 от 20 януари 1967 г.


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. (Изм. - Изв., бр. 94 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Народните съвети могат да продават на нуждаещи се граждани жилища от наличния им жилищен фонд с изключение на жилищата в държавни жилищни комплекси. На територията на Софийския градски народен съвет могат да се продават и жилища от държавни жилищни комплекси.

Ако жилището се намира в блокове, предадени на народните съвети за управление по силата на постановление № 202 на Министерския съвет от 25 октомври 1961 г., за продажбата на жилищата се иска предварителното съгласие на министъра или ръководителя на ведомството, което е предало блока.


2. Продажбата става в брой или на изплащане.

(Ал. 2 изм. - Изв., бр. 94 от 1961 г.) Когато продажбата е на изплащане, купувачът внася първоначална вноска не по-малко от 40% от стойността на жилището, а остатъка изплаща в срок до 20 години при 2% годишна лихва.


3. (Изм. - Изв., бр. 72 от 1959 г., предишен текст на т. 3, изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Продажбите се извършват по решение на председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет по местонахождението на имота, одобрено от министъра на финансите.

(Ал. 2 нова - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) На територията на Софийския градски народен съвет продажбите се извършват по решение на председателя на изпълнителния комитет на съответния районен народен съвет, одобрено от министъра на финансите.

(Ал. 3 нова - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Когато за жилището кандидатствуват две или повече лица, отговарящи на условията на настоящата наредба, въпросът на кого от кандидатите да се възложи имотът се решава окончателно от изпълнителния комитет на съответния общински (районен) народен съвет, като Министерството на финансите се произнася при одобряване на продажбата само по цената и спазване на останалите условия по наредбата.


4. Въз основа одобреното решение по предходния параграф и след внасяне стойността на жилището или първоначалната вноска, ако продажбата е на изплащане, се сключва договор за продажба, подписан от председателя на изпълнителния комитет на народния съвет или от натоварено от него длъжностно лице и купувача.

Едновременно с подписване на договора за продажба, ако същата е на изплащане, по писмено искане на председателя на изпълнителния комитет на народния съвет, върху продаденото жилище се вписва законна ипотека (чл. 168 от Закона за задълженията и договорите) за неизплатената разлика от продажната цена.

Съгласно чл. 18 от Закона за собствеността за придобиването на собственост върху продадения имот не е необходима нотариална форма.

(Ал. 4 нова - Изв., бр. 94 от 1961 г.) В полза на купувача се прехвърля право на собственост върху жилището и съответната идеална част от общите части на сградата, ако се касае за етажна собственост. По отношение на мястото на купувача се отстъпва само право на строеж, когато теренът е държавен.


5. (Изм. - Изв., бр. 94 от 1961 г.) Държавни жилища, в които не са настанени наематели, могат да се продават на всички граждани, отговарящи на условията, посочени в наредбата.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Държавни жилища, в които има настанени наематели, могат да се продават само на наемателите.

(Ал. 3 изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Ако наемателят или един от наемателите на жилището си е построил или притежава собствено жилище в същото населено място, достатъчно за жилищните му нужди, или ако наемателят е дал съгласие да се извърши продажбата, жилището може да се продаде и на ненаемател. В случаите, когато наемателят си строи жилище, договорът за продажбата се сключва, след като новопостроеното жилище стане обитаемо.

(Ал. 4 нова - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Жилища, обитавани от двама или повече наематели, могат да им се продават по тяхно искане в реални или идеални части. Жилището може да бъде продадено и само на един от наемателите по негово искане, при условие, че на другия наемател или на другите наематели се предоставя равностойно жилище или им се запази правото да ползуват заеманата дотогава от тях жилищна площ.

(Ал. 5 нова - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) При освобождаване на жилищна площ в жилище, обитавано от двама или повече наематели, жилището може да бъде продадено не само на останалите наематели в жилището, но и на трети лица, нуждаещи се от жилище, без да се извършва предварително настаняване.

(Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Не могат да се продават от народните съвети индивидуални държавни жилищни имоти в парцели, определени за три и повече етажно строителство, а така също парцели, в които няма построени жилищни сгради.


II. УСЛОВИЯ И РЕД НА ПРОДАЖБАТА

6. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Председателите на изпълнителните комитети на общинските, съответно районните народни съвети одобряват списъка на незаетите от наематели жилища, които ще се продават.

Списъкът съдържа: местонахождение и адрес на жилището, кратко техническо описание на същото и продажната му стойност.

След одобряването му списъкът се обявява на гражданите.


7. Могат да купуват жилища само нуждаещите се граждани, които имат местожителството си в населеното място по местонахождението на имота.

Под нуждаещи се се разбират всички трудещи се граждани, които или нямат в местожителството си никакво жилище, или притежаваното от тях жилище не задоволява жилищните нужди на членовете на семейството им, включително задомените им деца и възходящите им.


8. (Ал. 1 доп. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Кандидатите за покупка на жилища, които отговарят на условията на наредбата, подават молба до съответния общински, съответно районен народен съвет.

(Ал. 2 изм. - Изв., бр. 88 от 1960 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Молбата съдържа: трите имена на кандидата, местожителството и точния му адрес, занятието и местоработата му, семейното му положение, както и занятието и местоработата на работещите членове от семейството му. В молбата кандидатът посочва жилището, което желае да купи, и по какъв начин ще изплати неговата цена - изцяло в брой или на изплащане и за колко години.

(Ал. 3 зал. - Изв., бр. 88 от 1960 г., нова - Изв., бр. 94 от 1961 г., зал. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.)


9. (Ал. 1 изм. - Изв., бр. 88 от 1960 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Председателите на изпълнителните комитети на общинските, съответно районните народни съвети се произнасят по искането след преценка на семейното, материалното и социалното положение на кандидатите, трудовите и обществено-политическите им прояви и предлагания от тях начин за заплащане. Данните за семейното, материалното и социалното положение на кандидатите и за трудовите и обществено-политическите им прояви се събират служебно и вписват в решението на изпълнителния комитет.

С решението се определя и в какъв срок до 20 години да стане изплащането на остатъка от определената цена.

(Ал. 3 зал. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.)


10. (Зал. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.)


11. (Ал. 1 дом. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Когато за жилище, в което още не е настанен наемател, се явят двама или повече кандидати-купувачи, изпълнителният комитет на общинския, съответно районния народен съвет с оглед семейното, материалното и социалното положение на кандидатите и предлагания от тях начин на изплащане преценява кому да се продаде жилището, като вземе за това мотивирано решение.

Кандидатите във всички случаи се степенуват по следния начин:

а) партизани, политзатворници, интербригадисти, концлагеристи и други борци против фашизма, пострадали от фашизма и Отечествената война;

б) орденоносци, изобретатели, рационализатори, новатори и други знатни хора на труда;

в) заслужили деятели на науката, културата и изкуствата;

г) работници и служители;

д) кооперирани занаятчии и адвокати;

е) останалите трудещи се.

Във всички степени от "а" до "е" включително предимство имат многодетните семейства.


12. (Изм. - Изв., бр. 72 от 1959 г., доп. - Изв., бр. 94 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Решенията за продажба на жилища се изпращат чрез окръжните народни съвети включително СГНС в Министерството на финансите заедно с цялата преписка, която трябва да съдържа:

а) (изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) писмото на председателя на общинския народен съвет, съдържащо решението му за продажбата, а в случаите на т. 3, ал. ІІІ, съответно т. 11, решението на изпълнителния комитет на общинския или районния народен съвет;

б) искането от кандидат-купувача заедно с декларация, че е съгласен да купи посоченото жилище по цена и условия, посочени в решението на изпълнителния комитет на народния съвет;

в) (изм. - Изв., бр. 94 от 1961 г.) скица на имота и архитектурен план на жилището;

г) кратко техническо описание на продаваното жилище;

д) оценителен протокол на комисията по точка 16 от наредбата;

е) (нова - Изв., бр. 94 от 1961 г.) становище на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет относно утвърждаване на решението за продажбата.

ж) (зал. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.)


13. (Изм. - Изв., бр. 72 от 1959 г., предишен текст на т. 13, доп. - Изв., бр. 94 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Министърът на финансите утвърждава решението за продажбата, ако са спазени условията на наредбата, тарифата към нея.

(Ал. 2 нова - Изв., бр. 94 от 1961 г.) При утвърждаване на решението министърът на финансите може да изменя условията по продажбата в съгласие с наредбата.


14. (Ал. 1 изм. - Изв., бр. 72 от 1959 г.) Лицата, купили жилища на изплащане, са длъжни да погасяват остатъка от стойността на жилищата на равни ежемесечни вноски, включително лихвата. Жилищно-комуналните предприятия при народните съвети картотекират купувачите на жилища и следят за редовното внасяне на месечните вноски. Там, където няма такива предприятия, това задължение се изпълнява от общинските народни съвети.

(Ал. 2 нова - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Събирането на вноските от купувачи - работници и служители, се извършва чрез касиер-платците в предприятията, учрежденията и организациите, при които работят, по реда, по който се удържат дължимите суми към Българската инвестиционна банка по жилищно-спестовните заеми, въз основа на дадени преди продажбата, а за заварените случаи допълнително, писмени декларации, съдържащи съгласие за извършване на удръжките.

(Ал. 2 нова - Изв., бр. 94 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Ако купувачът на жилището не внесе в определените срокове общо дванадесет месечни вноски, цялото вземане става изискуемо и се събира по реда на Наредбата за събиране на данъците и таксите заедно със законната лихва за закъснение чрез изпълнение по отношение на имота. При просрочие на по-малко от 12 месечни вноски на принудително събиране подлежат само просрочените вноски, като изпълнението се насочва срещу доходите на купувача.

(Предишно изр. трето на ал. 2, изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Вноските са договорни и не попадат под разпоредбите на чл. 82 от Кодекса на труда и чл. 53 от Закона за пенсиите.

(Ал. 3 нова - Изв., бр. 94 от 1961 г.) До изплащането на имота купувачът не може да го прехвърля на друго лице, а след изплащането може да го прехвърля само с разрешение на изпълнителния комитет на народния съвет съгласно чл. 7, ал. ІІ от Правилника за приложение на Указа за насърчаване и подпомагане на кооперативното и индивидуалното жилищно строителство.

(Предишна ал. 2 - Изв., бр. 94 от 1961 г.) Сумите от продажбите и ежемесечните вноски се набират по специална извънбюджетна сметка и се внасят до 10-то число на следващия месец по фонд "Жилищно строителство" в Българската инвестиционна банка.

(Ал. 7 нова - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) С допълнително решение по т. 3 и 13 от настоящата наредба до изтичането на две години от утвърждаване на първоначалното решение за продажба могат да се включат като купувачи на държавното жилище и съпруг, съпруга или низходящи на първоначалния купувач.


III. ОЦЕНКА НА ЖИЛИЩАТА

15. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Подлежащите на продажба жилища се оценяват от комисия, назначена от председателя на изпълнителния комитет на общинския, съответно районния народен съвет, в състав: председател - член на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, и членове - началника на отдел (служба) Финанси, началника на отдел (служба) Архитектура и благоустройство и юрисконсулта на съвета. Ако в състава на съответния съвет няма лица с техническа квалификация или юрисконсулт, за членове на комисията се назначават служители от по-горестоящия народен съвет.


16. Оценката се извършва по приложената към наредбата тарифа.


17. (Изм. - Изв., бр. 94 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1963 г.) Извършените от комисията оценки не подлежат на обжалване. В случай че оценките са по-ниски от действителните цени на имотите, те могат да бъдат повишавани в рамките на тарифата от народните съвети, както и от министъра на финансите.


IV. ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ПОСТЪПИЛИТЕ СУМИ ОТ ПРОДАЖБА НА ЖИЛИЩА

18. (Ал. 1 изм. - Изв., бр. 72 от 1959 г.) При Българската инвестиционна банка се учредява фонд "Жилищно строителство". Средствата на фонда се внасят по сметка на окръжните народни съвети, а за градовете София, Пловдив и Варна - по сметка на градския народен съвет. Тези средства се набират от:

а) суми, получени от продажба на жилища от държавния жилищен фонд, предоставен на народните съвети;

б) суми, получени от продажба на идеални части от държавни недвижими имоти;

в) получени суми от разлики в полза на държавата при доброволна замяна или ликвидация на съсобствени между държавата и частни лица недвижими имоти;

г) суми, получени от отстъпено право на строеж върху държавна земя, предоставена на народните съвети.

(Ал. 2 изм. - Изв., бр. 72 от 1959 г.) Изразходването на набраните средства става с решение на изпълнителния комитет на окръжния, съответно приравнения градски народен съвет, одобрено от министъра на финансите.


V. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

19. (Ал. 1 изм. - Изв., бр. 72 от 1959 г.) Общото ръководство и контрол по приложението на настоящата наредба се упражнява от министъра на финансите.

За целта същият издава инструкции и писмени указания.


20. Настоящата наредба се издава въз основа на точка 4 от постановлението на Министерски съвет № 10 от 23 януари 1957 г. за насърчаване и подпомагане на кооперативното, груповото и индивидуалното жилищно строителство и влиза в сила след публикуването й в "Известия на Президиума на Народното събрание".


Промени настройката на бисквитките