Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 29.VIII

НАРЕДБА ЗА ПРОДАЖБА НА ЖИЛИЩА ОТ ДЪРЖАВНИЯ ЖИЛИЩЕН ФОНД

 

НАРЕДБА ЗА ПРОДАЖБА НА ЖИЛИЩА ОТ ДЪРЖАВНИЯ ЖИЛИЩЕН ФОНД

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА АРХИТЕКТУРАТА И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО И МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.6 от 20 Януари 1967г., изм. ДВ. бр.58 от 25 Юли 1967г., изм. ДВ. бр.30 от 16 Април 1968г., изм. ДВ. бр.68 от 29 Август 1969г., изм. ДВ. бр.58 от 23 Юли 1971г., отм. ДВ. бр.81 от 12 Октомври 1973г.

Отменена с чл. 53, ал. 2 от Наредбата за продажба и замяна на държавни жилища - ДВ, бр. 81 от 12 октомври 1973 г.


Раздел I.
I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Народните съвети продават на нуждаещи се граждани жилища от наличния и новосъздадения държавен жилищен фонд (жилища, предоставени за управление и стопанисване на народните съвети, на министерствата и ведомствата и подчинените им учреждения, предприятия и организации).

Новопостроените от народните съвети жилища се разпределят всяка година за: обезщетяване на собственици на отчуждени имоти (до 10%); оборотен жилищен фонд на народните съвети (не по-малко от 20%); продажба на гражданите (не по-малко от 35%); отдаване под наем на крайно нуждаещи се граждани (не по-малко от 35%). Това не се отнася за жилищата, построени с банков кредит за продажба на гражданите.

Разпределението се утвърждава от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет по предложение на изпълнителния комитет на общинския народен съвет.

(Ал. 4 изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Новопостроените от народните съвети жилища могат да се разпределят в друго съотношение съобразно с конкретните нужди и условия само с разрешение на министъра на строежите и архитектурата и министъра на финансите.


2. Министерствата, ведомствата и народните съвети определят кои държавни жилища, с оглед на особеното им предназначение, не подлежат на продажба (като например жилища в една сграда с административни, стопански и други помещения на учреждения, предприятия и организации; в дворни места на учреждения, предприятия и организации; в района на жп гари, пристанища, електроцентрали, подстанции и др., предназначени за ползуване от обслужващите ги работници и служители; други жилища, ползуването на които е свързано с важни обществени или производствени нужди).

(Нова ал. 2 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Не подлежат на продажба портиерските жилища.

(Изм. - ДВ, бр. 30 от 1968 г., предишна ал. 2, бр. 68 от 1969 г.) Не подлежат на продажба жилища в малоетажни сгради в парцели, които по предстоящ за изпълнение идейнозастроителен или кварталнозастроителен план се определят за средно или многоетажно застрояване. Не подлежат на продажба и жилища в имоти в центъра на гр. София, определени по съответните планове за многоетажно застрояване.

(Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Жилищата в една сграда с магазини подлежат на продажба.

(Предишна ал. 4, зал. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.)


3. (Зал. - ДВ, бр. 58 от 1971 г.)


3а. (Нова - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Жилища, строени от предприятия и организации със средства от фонд "Социално-битови и културни мероприятия" и със собствени средства на работниците и служителите, на основание т. 34, буква "а" от Наредбата за фондовете на стопанските организации (без ТКЗС) и на Инструкцията за кредитиране на работниците и служителите от предприятията и стопанските организации за жилищно строителство от фонд "СБКМ" и финансиране на жилищни обекти, строени от предприятията (организациите), за продажба на работниците и служителите им (ДВ, бр. 50 от 27 юни 1969 г.), могат да бъдат продавани направо от предприятията и организациите на работниците и служителите (т. 17 и сл. от инструкцията).

Не могат да бъдат продавани по този ред жилища, които са построени преди влизането в сила на Наредбата за фондовете на стопанските организации (без ТКЗС) и такива, които не са строени със средства от фонд "СБКМ" и собствени средства на работниците и служителите, а със средства от други източници. Жилища, които са построени със средства от фонд "СБКМ", могат да бъдат продавани на работниците и служителите и по реда на настоящата наредба, по решение на административното ръководство на предприятието или организацията и на профкомитета. В този случай продажбата се извършва от народния съвет.


Раздел II.
II. ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОДАЖБИТЕ

А. Условия

4. Жилищата от държавния жилищен фонд се продават за задоволяване на жилищни и професионални нужди на купувачите в брой или на изплащане.

Продажбите на изплащане се извършват при първоначална вноска и срок за изплащане на цената съобразно с брутния месечен доход на член от семейството на купувача.

(Ал. 3 изм. - ДВ, бр. 30 от 1968 г.) Първоначална вноска се определя, както следва - при брутен месечен доход на член от семейството:

над 70 лева - 30% от стойността на жилището;

от 60-70 лева - 20% от стойността на жилището;

от 55-60 лева - 10% от стойността на жилището;

до 55 лева - без първоначална вноска.

Срокът за изплащане е до 20 години при месечен доход над 50 лв. на член от семейството на купувача и до 25 години - при по-малък месечен доход. Разрешава се на лица с месечен доход на член от семейството над 70 лв. да купуват жилища, като направят първоначална вноска в размер на 20% от тяхната стойност, при изплащане на пълната цена в срок до 15 години.

(Нова ал. 5 - ДВ, бр. 30 от 1968 г.) При продажбата на жилища от наличния и новопостроен ведомствен жилищен фонд първоначалната вноска на работници и служители във ведомството или предприятието, определена съгласно ал. 3 и 4, се намалява съобразно с трудовия стаж на кандидатите, набран в същото ведомство или предприятие, както следва:

а) при трудов стаж 5 години - със 30%;

б) при трудов стаж 10 години - със 40%;

в) при трудов стаж 15 и повече години - със 47%.

(Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 30 от 1968 г.) При продажба изцяло в брой се прави 2% намаление от цената.

(Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 30 от 1968 г.) При продажби на изплащане се дължи 2% годишна лихва върху неизплатената част от цената.


5. Жилища от държавния жилищен фонд могат да купуват само жители на населеното място по местонахождението на имота.

В населени места, присъединени към градския народен съвет, могат да купуват жилища жители както на населеното място, така и на града.


6. Жилища, заемани от наематели, могат да бъдат продавани само на наемателите и на живеещите в същото жилище членове на семействата им.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Жилища, заемани от двама или повече наематели, които са низходящи и възходящи, при съгласие помежду им може да бъдат продадени едновременно в идеални части на всеки един от тях съобразно постигнатото съгласие. На оженени или омъжени лица жилищата (или съответните части) се продават винаги на двамата (т. 16 от тази наредба).

(Нова ал. 3 - ДВ, бр. 58 от 1971 г.) Може да се разрешава, по изключение, като купувач да фигурира един от съпрузите (като чл. 13 от Семейния кодекс запазва действието си).

(Доп. - ДВ, бр. 68 от 1969 г., предишна ал. 3, бр. 58 от 1971 г.) Ако жилището е поделяемо реално съгласно Строителните правила и норми, на всеки от наемателите може да бъде продадена заеманата от него реална част от жилището, като продажбата се осъществи едновременно за целия обект. Ако разделянето на жилището не отговаря на дотогавашното ползуване, продажбата се извършва при съгласие на заинтересуваните наематели.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г., предишна ал. 4, бр. 58 от 1971 г.) Когато жилището не е поделяемо реално, то може да бъде продадено на един от наемателите при условие, че на другия наемател или другите наематели се предостави от народния съвет (съответното ведомство) друго равностойно жилище. В тия случаи заповедта за настаняване в друго жилище трябва да се издаде и да влезе в сила преди утвърждаване на решението за продажбата от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г., предишна ал. 5, бр. 58 от 1971 г.) Когато наемателят притежава в местожителството си жилище, което не е заето от наематели, в полза на които се прилага чл. 44 от Закона за наемните отношения и което задоволява неговите и на членовете на семейството му жилищни и професионални нужди, заеманото държавно жилище може да бъде продадено и без негово съгласие.


7. (Зал. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.)


8. Жилища, в които няма наематели, се продават на нуждаещи се граждани.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Жилища, в които са свободни отделни помещения, се продават на наемателя на останалата част от жилището, ако той поиска това и жилището отговаря на неговите и на членовете на семейството му жилищни нужди.

Имат предимство да купят жилището:

а) (изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г., бр. 58 от 1971 г.) нуждаещите се граждани, по смисъла на чл. 12, ал. 3 от Закона за наемните отношения;

б) активните борци против фашизма и капитализма и пострадалите от фашизма;

в) (изм. - ДВ, бр. 30 от 1968 г.) многодетните семейства с три и повече деца;

г) героите на социалистическия труд;

д) носителите на ордени.

При равни условия в една категория имат предимство по-многочленните семейства.


Б. Съобщения за продажбите

9. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Продажбата на жилища, свободни от наематели, се оповестява с обявление, поставено на определено за целта място в народния съвет.

Решение за продажбата се взема не по-рано от изтичането на 14 дни от датата на обявлението. След изтичане на този срок не се приемат молби на нови кандидати.


10. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) При искане за покупка на жилище, заемано от двама или повече наематели, от някой от тях се прави писмено съобщение на останалите наематели.

Решението за продажбата се взема не по-рано от изтичане на 7 дни от връчване на съобщението.


В. Оценки

11. Жилищата за продажба се оценяват по Тарифата за цените на недвижимите имоти, отчуждени за държавна и обществена нужда или отредени за мероприятия по Закона за планово изграждане на населените места, при прилагане на коефициенти за местоположение в сградата, изложение, система на отопление и др. съгласно Наредбата за определяне цената на жилища, магазини и други обекти при групово и кооперативно жилищно строителство (Известия, бр. 18 от 3 март 1961 г.).

(Нова ал. 2 - ДВ, бр. 58 от 1967 г., изм., бр. 30 от 1968 г., зал., бр. 68 от 1969 г.)

(Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 58 от 1967 г., изм., бр. 68 от 1969 г.) Жилища в сгради, построени след 1 януари 1964 година, се оценяват по строителната им стойност, определена съгласно правилата, които важат за оценка на жилищата, продавани на гражданите при груповото жилищно строителство. Стойността на жилището не може да бъде по-ниска от оценката, определена по Тарифата за цените на недвижимите имоти, отчуждени за държавна и обществена нужда или отредени за мероприятия по Закона за планово изграждане на населените места. Жилища в сгради, строителната стойност на които не може да бъде установена поради липса на документацията, се оценяват, като се изхожда от средната строителна стойност по цени за населението на завършените от народния съвет жилищни сгради през същата година в същото населено място. Средната строителна стойност се изчислява отделно за сградите от различен вид и с различна конструкция (монолитни със скелетна или рамова стоманобетонна конструкция, едропанелни, сгради с пълзящ кофраж и др.). Във всички случаи към цената на жилището се добавя припадащата се част от стойността на сградите, съборени за изграждане на новата сграда (включително отчуждените и пр. и оставени на изживяване), както и припадащата се част от стойността на парцела или от площта на комплекса, без улиците и парковете за общо ползуване.

(Нова ал. 4 - ДВ, бр. 58 от 1967 г.) Към определената съгласно предходните алинеи оценка на продаваемото жилище се добавя надценка в размер на 1% за покриване режийните разноски във връзка с продажбата на жилището, включително за определяне на цената му, изготвяне книжата и договора за продажбата, вписване законната ипотека и др. Надценката от 1% се внася във фонд "Жилищно строителство" на окръжния народен съвет, а за градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора - на градския народен съвет.

(Нова ал. 5 - ДВ, бр. 58 от 1967 г., изм., бр. 68 от 1969 г.) Министърът на строежите и архитектурата и министърът на финансите определят каква част от сумата, получена за режийни разноски, може да се отстъпи на предприятията "Жилищно строителство", "Жилищен фонд" или "Комунални услуги" срещу техническата помощ, оказвана от тях по оценката на продаваемите имоти. Тази част се изплаща от средствата по фонд "Жилищно строителство" на предприятията периодически.


12. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Жилищата се оценяват от комисия, назначена от председателя на изпълнителния комитет на общинския, съответно районния народен съвет, в състав: председател - член на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, и членове - началника на отдел (служба) "Финанси" или негов заместник, началника на отдел (служба) "Архитектура и благоустройство" или негов заместник, представителя на служба "Държавни имоти" и юрисконсулта на съвета. Като заместник на началника на отдел (служба) "Финанси" и представителя на служба "Държавни имоти" може да участвува едно и също лице. Ако в състава на съответния народен съвет няма лице с техническа квалификация или юрисконсулт, за членове на комисията се назначават служители от по-горния народен съвет.


Г. Решения за продажбите

13. Преписките по продажбите се комплектуват в общински народен съвет със следните книжа:

а) молбите на кандидатите-купувачи;

б) данни за притежаваните от кандидатите и членовете на семействата им имоти и за тяхното материално положение;

в) декларации от кандидатите, че са съгласни с оценката на жилището, първоначалната вноска и срока на изплащане;

г) архитектурен план на жилището, а ако такъв няма - план за заснемане на жилището, както и скица за мястото;

д) техническо описание на жилището;

е) протокола за оценка на жилището.


14. Решение за продажба на жилището взема председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, съответно на районния народен съвет.

(Ал. 2 и 3 зал., нова ал. 2 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Решението, заедно с цялата преписка, се изпраща на окръжния народен съвет (СГНС) и се одобрява от председателя на изпълнителния комитет на същия народен съвет, който може да изменя условията на продажбата, при спазване на тази наредба.


14а. (Нова - ДВ, бр. 58 от 1971 г.) Когато се продават новопостроени от народните съвети, по пътя на държавното жилищно строителство, жилища, общинският народен съвет след като обяви за продажбата по реда на т. 9, ал. 1 и в срок от 14 дни постъпят искания за покупка съгласно т. 9, ал. 2, обявява списъка на гражданите, в полза на които е взето решение за продажба на жилищата. В тия случаи преписките се изпращат за утвърждаване на решенията от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет не по рано от изтичането на 14 дни от обявяване на списъка.

Жилищата, построени със средства от фонд "Социално-битови и културни мероприятия" на държавните стопански организации и средства на работниците и служителите при тях, се продават, без да се взема предварително решение за продажбата от председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет и то да бъде утвърдено от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, като се сключва направо договор за продажбата на основа на сключени предварителни договори за продажба между държавната стопанска организация и работника или служителя (т. 1, ал. 3 и т. 7 от Инструкцията за финансиране строителството на жилищни обекти на държавни и кооперативни стопански организации със средства от фонд "СБКМ" и средства на работниците и служителите им (ДВ, бр. 42 от 28 май 1971 г.).


Д. Договори

15. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Въз основа на утвърденото решение за продажбата се сключва договор, подписан от председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет или натоварено от него длъжностно лице и купувача, не по-рано от изтичането на един месец от деня на уведомяване сънаемателя за утвърждаването на продажбата. Този срок не се спазва когато купувачът е единственият наемател на жилището.

Преди сключване на договора купувачът е длъжен да внесе пълната цена на жилището - при продажба в брой, съответно дължимата първоначална вноска - при продажба на изплащане. Председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет може да разреши на купувачи - наематели в жилището, които нямат достатъчно средства, да направят първоначалната вноска в срок до 2 години, след което да бъде сключен договорът. В този срок лицето е длъжно да прави частични вноски в народния съвет, отнасяни във фонд "Жилищно строителство", до набиране на пълната сума на първоначалната вноска.

По писмено искане на председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет върху продаденото жилище се вписва законна ипотека за неизплатената част от продажната цена (чл. 168 от Закона за задълженията и договорите).

Купувачът придобива собственост върху жилището и съответната идеална част от общите части на сградата (ако се отнася за етажна собственост). Върху мястото купувачът придобива право на строеж.

Купувачът придобива собствеността и правото на строеж от деня на сключване на договора за продажба, без за това да е необходима нотариална форма (чл. 18 от Закона за собствеността).


16. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Договорът за продажба на жилище на лице, което е оженено или омъжено, се сключва задължително с двамата съпрузи, които стават собственици на жилището (чл. 13, ал. 1 от Семейния кодекс) и отговарят солидарно за изплащане на цената.


17. При продажба на изплащане купувачът изплаща дължимата сума на равни ежемесечни вноски, включващи и лихвите.

Вноските, дължими от купувачи - работници и служители, се удържат от касиер-платците на учрежденията, предприятията и организациите по правилата за събиране на сумите, дължими на Държавната спестовна каса по жилищно-спестовни заеми.

Длъжникът дава писмена декларация, че е съгласен с тези удръжки. Удръжките са договорни и за тях не се прилагат разпоредбите на чл. 82 от Кодекса на труда и чл. 53 от Закона за пенсиите.

(Нова ал. 4 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Събирането на вземанията се извършва от клоновете на Държавната спестовна каса по местонахождение на имота, а за София - от Софийския окръжен клон № 2.

(Нова ал. 5 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Държавната спестовна каса заверява на 31 март, 30 юни, 30 септември и 31 декември всяка година сметките на фонд "Жилищно строителство" на съответните народни съвети, министерства и ведомства с припадащите се постъпления за месечни погасителни вноски от купувачите на апартаментите.

(Нова ал. 6 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) В случай на разваляне на някоя продажба или на претърпяна загуба Държавната спестовна каса задължава със съответната сума сметката на фонд "Жилищно строителство" на народния съвет, министерството или ведомството.

(Нова ал. 7 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Първоначалните погасителни вноски се внасят от купувачите направо по съответната сметка на фонд "Жилищно строителство".


18. Ако купувачът не внесе в определените срокове общо 12 месечни вноски, цялото вземане става изискуемо и се събира по реда на Наредбата за събиране на държавните вземания заедно със законната лихва за закъснението. Принудителното изпълнение се насочва срещу продаденото жилище, както и срещу други имущества на длъжника.

При просрочие на по-малко от 12 месечни вноски принудително се събират само просрочените вноски заедно със законната лихва за закъснението. В този случай изпълнението се насочва само срещу доходите на длъжника.

(Нова ал. 3 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Принудителното събиране на вземанията и на просрочените вноски по ал. 1 и 2 се извършва от Държавната спестовна каса по реда на Наредбата за събиране на държавните вземания и на Закона за Държавната спестовна каса.

(Нова ал. 4 - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) По искане на купувачите, изпаднали в материално затруднение, договорът за покупка на държавно жилище може да се анулира по решение на председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, считано от деня на покупко-продажбата, като срещу внесените от купувача суми за първоначалната вноска, месечни погасителни вноски и лихви, се прихващат следващите се суми, които купувачът е трябвало да заплати като наем от деня на сключване на договора за покупко-продажбата до деня на анулирането. Остатъкът от внесените суми се връща на купувача от набраните суми по фонд "Жилищно строителство" с 2% лихва. Вноската от 1% за режийни разноски не се връща.


18а. (Нова - ДВ, бр. 58 от 1971 г.) При продажбата на жилища от ведомствения жилищен фонд на социалистическите организации на работници и служители при тях остатъкът от задължението се превръща в изискуем и се изплаща със 6% лихва, когато работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен (чл. 33, буква "б" във връзка с чл. 130, буква "е" от Кодекса на труда) или напусне работа без съгласие на социалистическата организация (самоволно или с предизвестие, но без съгласие на социалистическата организация - чл. 29, буква "г", и 30 от Кодекса на труда), преди да са изтекли 10 години от сключването на договора. Условията по настоящия текст се вписват в договора за покупко-продажба.


18б. (Нова - ДВ, бр. 68 от 1969 г., предишна т. 18а, бр. 58 от 1971 г.) Държавната спестовна каса получава за работата по събирането на вземанията 3% върху планово отчитаните суми по т. 17, ал. 5.


19. До изплащане на продажната цена на жилището купувачът не може да го прехвърля на други лица. След изплащане на цената той може да го прехвърля на други лица при спазване на § 7, ал. 2 от Правилника за приложение на Указа за насърчаване и подпомагане на кооперативното и индивидуалното жилищно строителство.


Заключителни разпоредби

20. При Държавната спестовна каса се учредява фонд "Жилищно строителство" на народните съвети, в който се внасят средства по сметка на окръжните народни съвети, а за градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас и Стара Загора - по сметка на градския народен съвет.

Средствата на фонд "Жилищно строителство" се набират от:

а) суми, получени от продажбата на жилища от държавния жилищен фонд;

б) суми, получени от продажбата на идеални части от държавни недвижими имоти;

в) получени суми от разлики в полза на държавата при замяна и ликвидация на съсобствени недвижими имоти между държавата и частни лица;

г) суми, получени от отстъпване право на строеж върху държавна земя, предоставена на народните съвети;

д) суми, получени от ликвидация на материали от съборени сгради;

е) суми, получени във връзка с други разпореждания с държавни имоти, предоставени на народните съвети.

Средствата на този фонд се изразходват изключително за жилищно строителство с разрешение на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет.


21. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 1971 г.) Сумите, получени от продажбата на жилищата, предадени на народните съвети от други социалистически организации, на основание на чл. 15 от Правилника за държавните имоти, § 20 от Правилника за държавните стопански организации, Постановление № 202 на Министерския съвет от 25 октомври 1961 г. и на други основания, се внасят по фонд "Жилищно строителство" при Държавната спестовна каса:

за жилищата от ведомствения жилищен фонд на държавните стопански организации и поделенията им - на името на държавната стопанска организация;

за жилищата от ведомствения жилищен фонд на министерствата и ведомствата и поделенията им - на името на съответното министерство или ведомство;

за жилищата, предадени за продажба на народните съвети от кооперативни и обществени организации - на името на централното управление на съответния кооперативен съюз или обществена организация.

Сумите, набирани в тези фондове, се изразходват по нареждане на титулярите изключително за ново жилищно строителство.


22. Народните съвети извършват периодично проучвания и разработват мероприятия за подобряване и разширяване на системата за продажба на жилища от наличния държавен жилищен фонд и новопостроени държавни жилища.


22а. (Нова - ДВ, бр. 30 от 1968 г.) При условията и по реда на тази наредба се продават и жилища, собственост на обществени организации или предоставени им за управление и стопанисване.


23. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Тази наредба се прилага и за висящи производства по продажба на държавни жилища, освен ако решението за продажбата вече е утвърдено.


24. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1969 г.) Министърът на финансите упражнява общо ръководство и контрол по прилагането на тази наредба, за което издава инструкция и указания.


25. Тази наредба се издава въз основа на т. 9, ал. 1 от Постановление № 39 на Министерския съвет от 30 юли 1966 г. за ускоряване решаването на жилищния проблем в страната и влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Тя отменя Наредбата за продажба на жилища от държавния жилищен фонд, предоставен на народните съвети.


Промени настройката на бисквитките