Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 26.VI

НАРЕДБА ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПАЗВАНЕ НА ЛЕКИ ТАКСИМЕТРОВИ АВТОМОБИЛИ ОТ ГРАЖДАНИ, ПОСЕТИЛИ СПЕКТАКЛИ

 

НАРЕДБА ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПАЗВАНЕ НА ЛЕКИ ТАКСИМЕТРОВИ АВТОМОБИЛИ ОТ ГРАЖДАНИ, ПОСЕТИЛИ СПЕКТАКЛИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА,

Обн. ДВ. бр.50 от 26 Юни 1973г.

1. Настоящата наредба урежда условията, реда и начина за предварително запазване на леки таксиметрови автомобили от граждани, посетили театрални, концертни, циркови и други спектакли.

В следващите текстове заведенията, които провеждат спектаклите, ще бъдат наименувани с обобщеното понятие "театър".


2. Могат да ползуват леки таксиметрови автомобили по реда на настоящата наредба само граждани, които са посетили някои от споменатите спектакли.


3. Искане за предварително запазване на лек таксиметров автомобил може да направи всеки гражданин при закупуване на билет за спектакъла или най-късно след първото му действие.Искането се прави пред специално определено за целта длъжностно лице от театъра.


4. При приемане на заявката длъжностното лице издава на гражданина талон обр. 500 за всеки запазен лек таксиметров автомобил. Талонът е ценен образец и е единствено доказателство, че заявката е приета.

Цената ва талона е 0,50 лв., която не влиза в цената за превоза.

Гражданинът, поръчал автомобил при условията на настоящата наредба, не заплаща празния пробег на автомобила до театъра и направения престой до 15 минути след завършване на спектакъла.


5. При изправна заявка от гражданин за запазване на лек таксиметров автомобил длъжностното лице от театъра попълва талон обр. 500, състоящ се от две части. Първата част се дава на гражданина, а втората остава към кочана. Върху талона се вписва и пореден номер на заявката с цифри - 1, 2, 3 и т. н.


6. Длъжностното лице от театъра след приемане на заявките по реда на точка 3 предава по телефона на дежурния диспечер на смяна в централния диспечерски пункт броя на заявените автомобили и часа и мястото на явяването им.


7. Дежурният диспечер записва приетите в определената за целта книга, в която отбелязва часа на приемането им, часа за явяване на автомобилите пред съответния театър и името на длъжностното лице от театъра, предало съобщението.


8. Диспечерът е длъжен да осигури пристигането на леките таксиметрови автомобили пред театъра най-късно 5 минути преди завършване на спектакъла.


9. Длъжностното лице от театъра посреща изпратените леки таксиметрови автомобили от централния диспечерски пункт за изпълнение на приетите заявки по талон обр. 500 и поставя на всеки от тях табелка с номер до приетия брой заявки.


10. Срещу представяне на шофьора талон обр. 500 гражданинът ползува определения с пореден номер таксиметров автомобил по условията на Тарифата за таксиметрови превози на пътници. Шофьорът включва таксиметровия апарат за отчитане цената на превоза след представяне на талон обр. 500 и качване на гражданина в автомобила.


11. Ако гражданинът, притежаващ талон обр. 500, не се яви до 15 минути след завършване на спектакъла, таксиметровият автомобил се счита за свободен и може да бъде нает от друг гражданин, след като шофьорът се обади на длъжностното лице от театъра.


12. Гражданинът има право да се откаже от ползуването на заявения лек таксиметров автомобил, ако същият не бъде предоставен до 15 минути след завършване на спектакъла. В такъв случай длъжностното лице попълва обратната страна на талона, че услугата не е извършена по вина на автомобилното предприятие, подписва го заедно с гражданина, задържа талона при себе си и за сметка на автомобилното предприятие изплаща на гражданина платената от него цена на талона в двоен размер.


13. Когато театърът не уведоми централния диспечерски пункт за запазване на леките таксиметрови автомобили най-малко 30 минути преди завършване на спектакъла и по този причина заявените автомобили не се предоставят на гражданите своевременно и не се използуват, цената на всеки талон се заплаща в двоен размер на съответния гражданин от длъжностното лице за сметка на театъра. Талонът се попълва по реда на т. 12, като се отбелязва, че услугата не е извършена по вина на театъра.


14. Шофьорът на лек таксиметров автомобил, получил задача от централния диспечерски пункт да се яви за изпълнение на предварителната заявка по талон обр. 500, няма право да взема друг гражданин освен този, който му представи талон обр. 500 с означен пореден номер на автомобила.


15. Шофьорът отчита ежедневно получените талони заедно с пътния лист.


16. Длъжностното лице от театъра отчита всички събрани суми по талони обр. 500 на касиера на театъра, който ежемесечно превежда полагащата се част на автомобилното предприятие.


17. Автомобилното предприятие срещу изготвени сметки на основание отчетените талони обр. 500 в автостопанствата заверява сметките им със съответните суми.


18. За изпълнение на мероприятията по настоящата наредба автомобилните предприятия сключват договори със съответните театри, циркове и други, с които се конкретизират правата и задълженията на страните по договора, включително снабдяването и отчитането на талони обр. 500, разпределянето между двете страни на получените суми от продажбата на талоните и пр.

Настоящата наредба се издава на основание Решение № 91 и писмо № VIII - 3608 от 22.V.1973 г. на Комитета по цените.

Наредбата е одобрена със заповед № 539 на Министерството на транспорта от 8 юни 1973 г. и влиза в сила от същата дата.


Промени настройката на бисквитките