Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 5.X

НАРЕДБА ЗА УРЕЖДАНЕ ТРУДОВО-ПРАВНОТО ПОЛОЖЕНИЕ И ОСИГУРЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО РАБОТЯТ В ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ И ДРУГИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА И В ДОМОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЪТРУДНИЦИ

 

НАРЕДБА ЗА УРЕЖДАНЕ ТРУДОВО-ПРАВНОТО ПОЛОЖЕНИЕ И ОСИГУРЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО РАБОТЯТ В ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ И ДРУГИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА И В ДОМОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЪТРУДНИЦИ

ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 127 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 1974 Г.

Обн. ДВ. бр.4 от 14 Януари 1975г., изм. ДВ. бр.23 от 22 Март 1991г., изм. ДВ. бр.64 от 6 Август 1991г., изм. ДВ. бр.85 от 5 Октомври 1993г., отм. ДВ. бр.2 от 5 Януари 2001г.

Отменена с § 1 на Постановление № 281 от 27 декември 2000 г. за отменяне на Наредбата за уреждане трудовоправното положение и осигуряване на българските граждани, които работят в чуждестранните дипломатически и други представителства и в домовете на техните сътрудници - ДВ, бр. 2 от 5 януари 2001 г., в сила от 1 януари 2001 г.


Чл. 1. Българските граждани, които работят в чуждестранни представителства и в домовете на сътрудниците им, се ползуват от трудовоправна защита и се осигуряват при условията на тази наредба.


Чл. 2. Българските граждани сключват трудови договори с чуждестранните представителства и с техните сътрудници и постъпват на работа при тях, след като получат писмено съгласие от Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус.


Чл. 3. (1) Трудовите договори се сключват в писмена форма и се представят от българските граждани за регистриране в Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус в тридневен срок от сключването им.

(2) По отношение на органите по охрана на труда и на държавното обществено осигуряване трудовите договори се считат за действителни, ако са регистрирани в Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус.

(3) Трудовите договори се изготвят в четири екземпляра - по един за работодателя, за Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус, за учрежденския профкомитет при Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус и за работника или служителя.


Чл. 4. (1) В трудовия договор се уговарят трудовите задължения и другите условия съобразно изискванията на Кодекса на труда.

(2) Трудовото възнаграждение се определя по взаимно съгласие в български левове.

(3) При определяне на трудовото възнаграждение се взема предвид характерът на работата и на работното време.


Чл. 5. Трудовият договор може да бъде прекратен по взаимно съгласие на страните или по искане на една от тях, след като се даде предизвестие съгласно чл. 30 от Кодекса на труда.


Чл. 6. Българските граждани на работа в чуждестранни представителства и в домовете на техни сътрудници не могат да вземат под каквато и да било форма допълнителни възнаграждения в левове или валута освен възнаграждението по трудовия договор, както и да закупуват предмети, вещи и други неща, внесени от чужбина или закупени от специализираните магазини в нашата страна.


Чл. 7. Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус може да отменя даденото съгласие по чл. 2 и да взема мерки българските граждани да напуснат или да бъдат освобождавани от заеманите длъжности, когато тяхната работа е във вреда на държавните интереси или поведението им е несъвместимо със социалистическия морал и правила на поведение, както и в случаите, когато те нарушават разпоредбите на предходния член.


Чл. 8. (1) Българските граждани на работа в чуждестранни представителства и в домовете на техни сътрудници се ползуват на общо основание от платен домашен отпуск в размерите, указани в Кодекса на труда.

(2) При освобождаване от работа поради преминаване в пенсия или поради съкращаване на щата чуждестранните представителства, съответно техните сътрудници изплащат на българските граждани предвидените обезщетения по Кодекса на труда.


Чл. 9. Българските граждани на работа в чуждестранни представителства и в домовете на техни сътрудници, повикани на учебен сбор във Въоръжените сили от Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус възнаграждение в размери, установени за останалите български граждани и определени на база на таблицата по чл. 12, ал. 1.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1991 г.) (1) Българските граждани, които работят в чуждестранни представителства и в домовете на техни сътрудници, се осигуряват по дял III от Кодекса на труда, ако са постъпили на работа по реда, установен с тази нардба. В тези случаи Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус действува като осигурител за сметка на Държавното обществено осигуряване.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 85 от 1993 г.)

(3) Осигурителните вноски се внасят в Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус от представителството или от съответния сътрудник до 5-о число на месеца, следващ календарния месец, през който е получено възнаграждението. Бюрото превежда осигурителните вноски на Държавното обществено осигуряване не по-късно от 5 дни след тяхното получаване.

(4) Лицата, които са сключили трудов договор при условията на тази наредба, се считат осигурени, независимо от това, дали чуждестранните представителства, съответно техните сътрудници и Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус са внесли полагащите се осигурителни вноски в Държавното обществено осигуряване.

(5) В случаите по чл. 7 осигуровката се преустановява от деня, в който Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус оттегли съгласието си.


Чл. 11. Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус изплаща паричните обезщетения при временна нетрудоспособност, месечните добавки за деца и помощите съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, Указа за насърчаване на раждаемостта и издадените правилници и наредби за тяхното прилагане.


Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1991 г.) Паричните обезщетения за временна нетрудоспособност се изчисляват в левове в съответния процент, предвиден в действащото законодателство, от възнаграждението, върху което е внесена осигурителната вноска през календарния месец, предхождащ настъпването на временната нетрудоспособност.

(2) Болничните листове за паричните обезщетения и документите за помощите и месечните добавки за деца, както и списъците-сметки за направените осигурителни вноски от чуждестранните представителства и от техните сътрудници се прилагат към ведомостите за изплатените от Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус обезщетения, месечни добавки за деца и помощи.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1991 г.) Пенсиите се изчисляват в левове при условията и по реда на Закона за пенсиите от полученото брутно трудово възнаграждение, върху което е внесена осигурителната вноска.


Чл. 14. (1) В случай на трудова злополука актът за злополука се съставя от Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус.

(2) Чл. 150б от Кодекса на труда не се отнася за чуждестранните представителства и за техните сътрудници.


Чл. 15. Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус издава удостоверение за трудовия стаж на българските граждани при чуждестранните представителства и при техните сътрудници въз основа на документите по чл. 12, ал. 2.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Под "чуждестранни представителства" по членове 1, 2, 6, 8 и др. се разбират чуждестранните дипломатически, консулски и търговски представителства, културни центрове, авиокомпании, туристически представителства, кореспонденти по печата, телевизията и радиото и представителствата на международните организации.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. За времето от 1 май 1966 г. до влизане в сила на тази наредба удостоверенията за трудов стаж на лицата по чл. 15 се издават от Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус, а за времето преди тази дата трудовия стаж се установява, както следва:

1. на българските граждани, които са работили в чуждестранни представителства, с официален документ, издаден от съответното представителство и заверен от Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус;

2. на българските граждани, които са работили в домовете на сътрудниците на чуждестранните представителства, с осигурителни книжки.


§ 3. (Нов - ДВ, бр. 64 от 1991 г.) Указания за прилагане на тази наредба се дават от Министерството на външните работи и от Министерството на труда и социалните грижи.


Промени настройката на бисквитките