Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 28 от 8.IV

НАРЕДБА № 2 ЗА КОНТРОЛ ПО ВХОДНИТЕ БИЛЕТИ

 

НАРЕДБА № 2 ЗА КОНТРОЛ ПО ВХОДНИТЕ БИЛЕТИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ И КОМИТЕТА ЗА ИЗКУСТВО И КУЛТУРА

Обн. ДВ. бр.28 от 8 Април 1975г., обн. ДВ. бр.74 от 17 Септември 1976г.

С отпаднало основание.


Чл. 1. (1) Посещенията на кинопрожекции, на спектакли на театри, опери, оперети, на концерти и циркове, в музеи и за всички други мероприятия, организирани от Главна дирекция "Българска музика", Главна дирекция на българските циркове и поделенията им, ДО "Българска кинемотография", включително и за колективните посещения на изцяло или отчасти откупени прожекции, спектакли и др. става само със закупени входни билети по законоустановени цени.

(2) Забранява се да се извършват поправки на цените на входните билети. По изключение поправка на цената на билетите се допуска при закупването им от Министерството на финансите или клоновете на БНБ, когато те не разполагат с билети от съответния вид и цена, и то по реда, установен в т. 5, ал. 5 от Инструкция № IV-10 от 1971 г. на МФ по прилагането на тарифа "В" към Закона за данък върху оборота (ДВ, бр. 38 от 1971 г.).

(3) Върху входните билети за кинопрожекции, спектакли и др. задължително се вписват датата, часът, редът и мястото в салона. При издаване на два билета (когато за това има законно основание) тези данни се поставят върху първия билет, а на втория се поставя само датата или часът на прожекцията или спектакъла. Контролите на входните билети се унищожават при влизането на посетителя в салона.


Чл. 2. (1) Поделенията на ДО "Българска кинемотография" издават по два входни билета само за прожекции на филми, за които е предвидено увеличение или удвояване на основната цена.

(2) При ползуване на киносалоните от обществено-политически организации в свободно от прожекции време или при отменяване прожекции организациите заплащат на кината наем. За равностойността на сумата на получения наем не може да се унищожават или издават билети. Квитанция за получения наем се издава от окръжните управления на кината.

(3) Когато ползуването на киносалоните за мероприятия на организациите е свързано с прожекция на филм, кината не събират наем за салона, а продават на организациите входни билети по установен ред и при спазване ценоразписа за цените на входните билети.

(4) За целеви прожекции, които по изключение се провеждат на открито, стойността на прожекцията се превежда безкасово срещу фактура, издадена от окръжните управления на кината. Забранено е на ръководителите на кината да събират суми и да издават фактури за тези прожекции. Стойността на прожекцията се определя съобразно реда, определен в Решение № 76 от 1971 г. на КЦ за цените на входните билети за кината (ДВ, бр. 54 от 1971 г.).


Чл. 3. В случаите, когато поделенията на Главна дирекция "Българска музика" изпълняват концерти и други по смисъла на Инструкция № IV-10 от 1971 г. на МФ по поръчки от предприятия, учреждения и организации или от обществено-политически организации при тях, сумите за стойността на изнесените спектакли, концерти и др. се превеждат безкасово. При осчетоводяването на тези суми в поделенията на главната дирекция се съставя счетоводен документ, който задължително се придружава от финансов отчет, протокол за откъснати контроли на билети за равностойността на концерта и платежен документ. По брой и цена тези билети следва да съответствуват на скицата на салона. Билетите с откъснати контроли и скицата се прилагат към протокола и се съхраняват в счетоводната архива на представителствата заедно с другите документи до извършването на финансова ревизия, по време на която се унищожават с протокол, съставен от ревизиращия финансов орган с участие на представител на ревизираното поделение.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 74 от 1976 г.) (1) В случаите, когато се организират колективни посещения на концерти, кинопрожекции, спектакли на театри, циркове и др. и се откупва изцяло или част от представлението със средства на зрителите, изплащането се извършва касово и входни билети се издават по установения за това ред.

(2) При частично откупени представления за стойността на входните билети, които се предават на предприятията, организациите и др. може да се издава фактура. Закупените билети подробно се описват по вид, серия, номер, количество, цена и стойност, но тази фактура не служи за документ, въз основа на който се заверява сметката на организатора или билетопродавача.

(3) Когато представлението се продава изцяло и разходите са за сметка на предприятието, организацията и др., издава се фактура. В тези случаи цената на откупеното представление не може да надвишава общата сума на продаваемите места в салона съгласно ценоразписа и входни билети не се издават или унищожават.

(4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 74 от 1976 г.) Забранява се да се изписват на разход входни билети от централните депа и от билетните касиери без редовно съставени искания, разписки или отчетни бюлетини, в които билетите да са описани по вид, серия, номера, количество и цена.


Чл. 5. Не се разрешава бракуването на входни билети и изписването им на разход.


Чл. 6. (1) Необходимите билети по вид и цена своевременно се заявяват за отпечатване и получаване пред отдел"Контрол върху ценните книжа" при Министерството на финансите или клоновете на БНБ.

(2) Когато билетите са по специален образец за даден театър, музей, Главна дирекция "Българска музика", Главна дирекция на българските циркове и др. под., заявката им за отпечатване се прави пред Министерството на финансите - отдел "Контрол върху ценните книжа" в установените за това срокове. Количеставата заявени билети се изкупуват от съответния музей, дирекция и др. незабавно след отпечатването им.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание Закона за данък върху оборота и Постановление № 130 на Министерския съвет от 1974 г.(ДВ, бр. 2 от 1975 г.).


§ 2. Контролът върху изпълнението на тази наредба се възлага на контролните органи при Министерството на финансите и на ведомствения финансов контрол при Комитета за културата.


§ 3. Тази наредба влиза в сила от деня на обнародването й в Държавен вестник.


Промени настройката на бисквитките