Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 25.IV

НАРЕДБА № 6 ЗА ИЗДИРВАНЕ, ПРЕДОСТАВЯНЕ И ПОЛЗУВАНЕ НА ИЗОСТАВЕНИ, МАЛОМЕРНИ И НЕПЪЛНОЦЕННО ИЗПОЛЗУВАНИ ЗЕМИ

 

НАРЕДБА № 6 ЗА ИЗДИРВАНЕ, ПРЕДОСТАВЯНЕ И ПОЛЗУВАНЕ НА ИЗОСТАВЕНИ, МАЛОМЕРНИ И НЕПЪЛНОЦЕННО ИЗПОЛЗУВАНИ ЗЕМИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ГОРИТЕ И ГОРСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ЦЕНТРАЛНИЯ КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ - ОТМЕНЕНА

Обн. ДВ. бр.32 от 25 Април 1978г., отм. ДВ. бр.9 от 30 Януари 1981г.

Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда издирването, картотекирането, предоставянето и ползуването на изоставени, маломерни или непълноценно използувани земи съгласно раздел II от Постановление № 76 на МС от 5 декември 1977 г. за внедряване на системата за самозадоволяване на населението от селищните системи с плодове, зеленчуци, месо, мляко, яйца и риба (ДВ, бр. 1 от 1978 г.).


Раздел II.
ИЗДИРВАНЕ И КАРТОТЕКИРАНЕ НА ЗЕМИТЕ

Чл. 2. Издирването и картотекирането на земите се извършват под ръководството на окръжна комисия за ръководство на системата за самозадоволяване на населението в състав: председател - началникът на управление "Земеделие и хранителна промишленост" или друг член на ИК на окръжния народен съвет, и членове: представител на управление "Земеделие и хранителна промишленост" при окръжния народен съвет, на окръжното управление на единната система за социална информация, на окръжния кооперативен съюз, на горскостопанския комбинат, на окръжния комитет на Отечествения фронт и на управление "Архитектура и благоустройство" при окръжния народен съвет. Комисията се назначава от председателя на ИК на окръжния народен съвет.


Чл. 3. За територията на общините издирването на изоставените земи се извършва от комисия в състав: председател член на ИК на общинския народен съвет, и членове: представител на Отечествения фронт, на районната потребителна кооперация, на селскостопанските организации, на съответното горско стопанство и на техническата служба по архитектура и благоустройство към общинския народен съвет. Комисията се назначава от председателя на ИК на общинския народен съвет.


Чл. 4. Издирването и картотекирането на земите се извършват по населени места, общини, АПК, ПАК и се обобщават по окръзи.


Чл. 5. (1) На картотекиране за раздаване подлежат: всички годни за земеделски цели земи, изоставени и непълноценно използувани обработваеми земи, градини, маломерни участъци от полупланинските терени, сервитутни ивици към напоителните системи и реките, дворовете на стопанските организации и техните поделения и учебните заведения, летищата, крайселищните мери и др., с оглед най-рационалното им използуване.

(2) Отделно се картотекират ливади и люцернови посеви, които ще се раздават извън земята за лично ползуване за отглеждане на крави и биволици по договор в личното стопанство и поливните площи за раздаване до 100 кв. м.


Чл. 6. (1) За издирените земи се съставя протокол, в който се вписват: населеното място, местността, местоположението (границите), културният вид на земята, размерът, възможността за използуване от предприятия, организации или еднолични стопани, за какъв културен вид е най-подходящо бъдещото ползуване и селскостопанската организация има ли производствен план за тази земя.

(2) Към протокола се прилага копие от кадастрален (земеустройствен) план или ръчна скица, на която чрез оцветяване са показани земите за раздаване.

(3) На картотекираните земи се съставя опис съгласно приложение № 1 с оглед данните да се обобщават по община, АПК, ПАК (селскостопанска организация), окръг и за страната.

(4) В изпълнение на предходната алинея да се използуват наличните картотеки, създадени в изпълнение на Разпореждане № 230 на МС от 1973 г. и Разпореждане № 49 на МС от 1977.


Раздел III.
УТВЪРЖДАВАНЕ И РАЗДАВАНЕ НА ЗЕМИТЕ

Чл. 7. (1) Картотекираните земи се разглеждат, уточняват и приемат от ИК на общинския народен съвет по предложение на председателя на комисията по чл. 3.

(2) На заседанието присъствуват членовете на комисията, пълномощниците на населените места и представител от ръководството на селскостопанските организации, които ползуват земите.

(3) За приемането на предложените земи се оформя решение на ИК на общинския народен съвет. В него се отбелязват по населени места и местности земите за раздаване, с колко декара ще трябва да се намали балансът на земята на обществените селскостопански организации и разчетите й за производствения план.

(4) Решението заедно с протоколите и скиците до 20 януари 1978 г. се изпращат на председателя на окръжната комисия по чл. 3.


Чл. 8. (1) Окръжната комисия разглежда направените предложения, сверява ги с данните за размера на неизползуваемата земя при съставянето на отчета на земята и преброяването на посевите и трайните насаждения, извършва проверки с оглед да не се допусне раздаване на висококачествени земи, подходящи за стопанисване от селскостопански организации, обобщава предложенията и ги внася в ИК на окръжния народен съвет за утвърждаване.

(2) В предложението изрично се посочва с колко декара ще се намаляват балансът и производственият план на всяка селскостопанска организация, колко декара ливади, люцерни и поливни земи ще се раздават.


Чл. 9. Изпълнителният комитет на окръжния народен съвет в присъствието на членовете на комисията, председателите на АПК и ПАК (ръководителите на селскостопанските организации) разглежда и утвърждава земите за раздаване по АПК, общини и населени места.


Чл. 10. (1) Решението на ИК на окръжния народен съвет заедно с материалите се изпраща на общинските народни съвети и селскостопанските организации ежегодно до 30 януари.

(2) Препис от решението по предходната алинея се изпраща в Държавния комитет за планиране и Министерството на земеделието и хранителната промишленост, въз основа на което те коригират баланса на земята и производствената програма на обществените стопанства.


Чл. 11. (1) Общинските народни съвети обявяват на видно място картотекираните земи за раздаване.

(2) На селскостопанските труженици от планинските и полупланинските райони допълнително от предвиденото по Наредба № 6 на МЗХП, ПМС № 21 от 1963 г. и ПМС № 12 от 1971 г., с които се определя земя за лично ползуване, се дава земя, като размерът й се определя от ИК на окръжния народен съвет, АПК и другите селскостопански организации според вида и количеството на договорираната с изкупвателните организации селскостопанска продукция.

(3) Предоставя се до един декар люцерна или ливада извън земята за лично ползуване за всяка крава и биволица, отглеждана по договор в личното стопанство.

(4) Семействата на всички трудещи се и пенсионери, незаети в селското стопанства, които желаят, могат да получат до 2 дка от земите в планинските и полупланинските райони за лично ползуване срещу договор за продажба на част от продукцията на изкупвателната организация.

(5) Семействата на работниците, служителите и пенсионерите, незаети в селското стопанство, които желаят, могат да получат до 2 дка от земите в планинските и полупланинските райони за лично ползуване срещу договор за продажба на част от продукцията на изкупвателната организация.


Чл. 12. (1) Организациите, предприятията, учрежденията, училищата, институтите, военните поделения, селскостопански труженици, работници, пенсионери, служители и др. подават молба до председателя на общинския народен съвет, в която изявяват желанието си да получат земя и посочват местността и размера на земята, която желаят да получат.

(2) Молбите се подават до ИК на общинския народен съвет, където се намират земите, независимо от седалището на предприятията, учрежденията и организациите и местоживеенето на гражданите.

(3) Заедно с молбата се подават:

1. декларация, че земята ще се ползува по предназначение;

2. договор за продажба на част от произведената продукция на изкупвателните организации;

3. декларация от работници, служители, пенсионери и др., които ще получават до 100 кв. м поливни площи, че не притежават дворни или вилни места.

(4) Молбите и декларациите се подават в двуседмичен срок след обявяването на земите за раздаване.


Чл. 13. (1) Комисията по чл. 3 разглежда молбите, декларациите и договорите и определя на отделните организации и граждани размера и местонахождението на земята, която им се предоставя, които отразява в списъци.

(2) Предимство при предоставяне на земя за лично ползуване имат трудещите се, които активно участвуват с труда си в общественото селскостопанско производство.

(3) Изготвените списъци се обявят на публични места. Жалби във връзка с предоставените земи могат да се подават до председателя на ИК на общинския народен съвет в седмичен срок от обявяването списъците.


Чл. 14. (1) Изпълнителният комитет на общинския народен съвет по доклад на председателя на комисията по чл. 3 разглежда жалбите и утвърждава решението на комисията.

(2) Изпълнителният комитет на общинския народен съвет и комисията по чл. 3 разглежда предложенията за раздаване земя в планинските и полупланинските райони на земеделски труженици над размера на определеното лично ползуване и ги изпраща в ИК на окръжния народен съвет за утвърждаване.


Чл. 15. Изпълнителният комитет на окръжния народен съвет по доклад на председателя на окръжната комисия разглежда и утвърждава поименните списъци на земеделските труженици, които искат земя в планинските и полупланинските райони над размера на личната им ползуване.


Чл. 16. На основание решенията на ИК на окръжния народен съвет и на общинските народни съвети комисията по чл. 3 в срок от 20 дни с помощта на техническите служби въвежда във владение организациите и индивидуалните стопани, на които е предоставена земя.


Чл. 17. Общинските народни съвети издават на раздадените земи удостоверение съгласно приложение № 2.


Раздел IV.
СТОПАНИСВАНЕ НА ЗЕМЯТА, ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЗЕМЕПОЛЗУВАТЕЛИТЕ

Чл. 18. (1) Селскостопанските труженици, служителите, пенсионерите и работниците, които получават земя за безвъзмездно и безсрочно ползуване, са длъжни:

1. да използуват земята за производство на зеленчуци, фураж, картофи, грозде, плодове, малини, къпини, касис, орехи, бадеми, кайсии, ябълки, круши, череши, вишни, ягоди и др., както и за отглеждане на селскостопански животни;

2. да провеждат трайни подобрителни мероприятия за повишаване естественото плодородие на почвата и да я опазват от действието на ерозията;

3. да спазват всички агротехнически, зоотехнически и санитарни изисквания за опазване хората, животните и растенията от болести и неприятели;

4. да не извършват незаконно строителство и да опазват околната среда от замърсяване;

5. да не използуват наемен труд под каквато и да е форма.

(2) На лицата, станали нетрудоспособни поради старост или болест (недъгавост), съобразно предписанието на на здравните органи могат да им оказват помощ техни роднини без заплащане.

(3) Ползуването на земята не трябва да пречи на ползувателите да изпълняват трудовите си задължения в учрежденията, държавните, кооперативните и обществените организации.

(4) Лицата, получили земя, имат право да изграждат върху получената земя, с изключение на участъците от 100 кв. м, малки постройки при условията, предвидени в чл. 108 от Правилника за приложение на Закона за териториално и селищно устройство и чл. 26 от Закона за горите.


Раздел V.
ЗАЩИТА, САНКЦИОНИРАНЕ, ОТНЕМАНЕ И ОБЕЗЩЕТЯВАНЕ

Чл. 19. Правото на ползуване върху предоставените земи се защитава по реда на чл. 16, ал. 2 от Закона за опазване на селскостопанското имущество, както и по общия исков ред по желание на ползувателя.


Чл. 20. Правото на ползуване се прекратява и предоставената земя се отнема, когато:

1. земята не се използува по предназначение;

2. не се получава продукция по вина на земеползувателя и не се изпълняват договорираните задължения към изкупвателните организации в три последователни години по вина на земеползувателя;

3. извършва се незаконно строителство;

4. не се спазват системно другите задължения по чл. 18.


Чл. 21. При неспазване на агротехническите, зоотехническите, ветеринарните и санитарните изисквания, както и по опазването на природната среда или строителните правила на нарушителите се налагат санкции по съответните нормативни актове.


Чл. 22. При отчуждаване и отнемане на земите за държавна и обществена нужда се извършва оценяване на подобренията, включително и подобряването на земята, и обезщетяването се извършва по установения ред.


Чл. 23. (1) При отнемането на земята за нарушения по чл. 21 се оценяват законно направените подобрения и се заплащат чрез общинския народен съвет от новия стопанин, придобил правото за ползуване върху земята.

(2) Незаконно направените подобрения се отстраняват от и за сметка на нарушителя.


Чл. 24. Договорите-образци, по които ЦКС ще отговаря и изкупува продукцията, се съгласуват с Министерството на земеделието и хранителната промишленост.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 16 от Постановление № 78 (ДВ, бр. 1 от 1978 г.).


§ 2. Тази наредба не се отнася за раздадените досега земи по други нормативни актове.


Приложение № 1 към чл. 6, ал. 3


Опис на издирените и картотекираните земи в изпълнение на Постановление № 76 на МС от 5.ХII.1977 г. за територията на

.....................................



Нм М Кв д Подходящо за:   Селскостопанската
по ая е уи к -6,9      
ред сс с лд а общ.      
  ет т т   организация еднолич. какъв  
  ло н у     стопани културен  
  е о р       вид  
  н с е          
  о т н          


I. Изоставени маломерни и непълноценно използувани земи.

II. Поливни и други земи за раздаване до 100 кв. м.

III. Ливади и люцернови посеви.


Приложение № 2

Приложение № 2 към чл. 17


УДОСТОВЕРЕНИЕ

№ .........


гр. (с.) ...................................................197 .. г.

за предоставяне право

на ползуване на земя


Общинският народен съвет .................. гр. (с.) ............ окръг

...................... в приложение на Постановление № 76 на МС от

5.ХII.1977 г. и решения № ............ от .....................

предоставя право на ползуване на .............. от гр. (с.)

..............., окръг ..................... личен паспорт, серия

..........., № ..............., издаден на .............., от

................. върху следните земи:

1. .....................(вид) в размер на ............. декара, намираща

се в землището на гр. (с.) ........................ окръг

......................., местност .................... при граници:

ползуватели ......................, организации ..................,

пътища ............................., която може да се използува за

...................................................................

2. ..........................(вид) в размер на .............. декара

намираща се в землището на гр. (с.) .................., окръг

................................., местност ....................., при

граници: ползуватели ......................, организации

.............................. пътища ...................., която да се

използува за

....................................................................

3. ..........................................................


Председател на ИК на

общинския народен

съвет: .............


Промени настройката на бисквитките