Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 30.I

НАРЕДБА № 1 ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТТА И ОБУЧЕНИЕТО НА ОГНЯРИ И МАШИНИСТИ НА ПАРНИ И ВОДОГРЕЙНИ КОТЛИ

 

НАРЕДБА № 1 ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТТА И ОБУЧЕНИЕТО НА ОГНЯРИ И МАШИНИСТИ НА ПАРНИ И ВОДОГРЕЙНИ КОТЛИ

Издадена от министъра на народната просвета и председателя на Държавния комитет за стандартизация

Обн. ДВ. бр.26 от 30 Март 1979г., отм. ДВ. бр.9 от 30 Януари 2001г.

Отменена с § 7 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 2 от 17 януари 2001 г. за условията и реда за придобиване на правоспособност за упражняване на професия по обслужване на парни и водогрейни котли - ДВ, бр. 9 от 30 януари 2001 г., в сила от 2 март 2001 г.


Раздел I.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ. СТЕПЕНИ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ

Чл. 1. Тази наредба урежда специфичните изисквания по обучението на лицата, желаещи да придобият правоспособност огняр или машинист на парни и водогрейни котли и котли-утилизатори и съоръженията им, и категоризацията на огнярите и машинистите в зависимост от получената теоретична и практическа подготовка и вида и параметрите на обслужваните котли и съоръжения.


Чл. 2. (1) Парните и водогрейните котли и котлите-утилизатори и съоръженията им се обслужват от лица, които са обучени и притежават предвидената степен на правоспособност съобразно тази наредба.

(2) Според получената теоретична и практическа подготовка и сложността на работата, която могат да изпълняват, в зависимост от вида и параметрите на обслужваните котли лицата могат да придобиват следните работнически професии, специализации и степени на правоспособност:

1. огняр на котли с ниско налягане - III степен;

2. огняр на котли с високо налягане - III, II и I степен;

3. апаратчик на котел-утилизатор - III, II и I степен;

4. помощник-машинист на водогрейни котли - III степен;

5. машинист на водогрейни котли - III, II и I степен;

6. помощник-машинист на парогенератор - III степен;

7. машинист на парогенератор - III, II и I степен;

8. оператор на енергиен блок - II и I степен.

(3) Най-висока степен на правоспособност е I степен.

(4) Началният разред за огнярите и машинистите от всички категории, определени с ал. 2, се присвоява едновременно с придобиването на съответната степен на правоспособност.

(5) Придобитата степен на правоспособност - III, II и I степен, е в тясна връзка с трите степени на професионална квалификация - начална, средна или висша, и съответствуващите им разреди.

(6) Присвояването на следващите по-високи разреди в съответната степен на правоспособност се извършва в курсове за повишаване на разредите.


Чл. 3. Огняр на котли с ниско налягане - III степен, има право да обслужва парни котли с работно налягане до 0,07 МПа (0,7 кг/смќ) и водогрейни котли с температура на водата до 115˜С (388˜К) с директна връзка с атмосферата независимо от големината на нагрявната повърхност.


Чл. 4. (1) Огняр на котли с високо налягане има право да обслужва парни котли с работно налягане над 0,07 МПа (0,7 кгс/смќ) и водогрейни котли с температура на водата над 115˜С (388˜К), съответно притежаващ правоспособност, както следва:

1. III степен - котли с нагрявна повърхност до 250 мќ вкл.;

2. II степен - котли с нагрявна повърхност до 1000 мќ вкл., с изключение на котли, инсталирани в топлоелектрически централи (ТЕЦ);

3. I степен - котли с нагрявна повърхност до и над 1000 мќ, с изключение на котли, инсталирани в ТЕЦ.

(2) Котли с високоорганични топлоносители имат право да обслужват огняри, които притежават правоспособност огняр на котли с високо налягане, съгласно изискванията на предходната алинея, и да са преминали успешно специализиран курс на обучение по обслужването на този вид котли.


Чл. 5. Апаратчик на котел-утилизатор от III, II и I степен има право да обслужва котли-утилизатори с параметри, определени с изискванията за съответната степен в чл. 3, ал. 1. Тази категория лица нямат право да обслужват други видове парни и водогрейни котли.


Чл. 6. (1) Помощник-машинист на водогрейни котли - III степен, участвува под ръководството на машинистите в обслужването на водогрейни котли без ограничение на топлопроизводството им в ТЕЦ и отоплителни централи (ОЦ). Той няма право да обслужва котлите самостоятелно.

(2) Машинист на водогрейни котли има право да обслужва водогрейните котли в ТЕЦ и ОЦ, както следва:

1. III степен - котли с топлинна мощност 116,3 МВт (100 Гкал/ч) вкл.;

2. II степен - котли с топлинна мощност 348 МВт (300 Гкал/ч) вкл.;

3. I степен - котли с топлинна мощност до и над 348 МВт (300 Гкал/ч).

(3) Машинистите на водогрейни котли от всички степени на правоспособност имат право да обслужват и всички системи промишлени котли. Тези машинисти нямат право да обслужват парогенераторите в ТЕЦ.


Чл. 7. (1) Помощник-машинист на парогенератор - III степен, участвува под ръководството на машинистите в обслужването на парогенераторите на ТЕЦ без ограничение на паропроизводството им. Той няма право да обслужва самостоятелно парогенераторите.

(2) Машинист на парогенератор - III, II и I степен, има право да обслужва парогенераторите в ТЕЦ, както следва:

1. III степен - парогенератори на твърдо гориво с номинална паропроизводителност до 49 т/ч и на течно и газообразно гориво - до 79 т/ч вкл.;

2. II степен - парогенератори на твърдо гориво с номинална паропроизводителност до 120 т/ч и на течно и газообразно гориво - до 179 т/ч вкл.;

3. I степен - парогенератори на твърдо гориво с номинална паропроизводителност до и над 120 т/ч и на течно и газообразно гориво - до и над 179 т/ч.

(3) Машинистите на парогенераторите имат право да обслужват и всички системи промишлени парни и водогрейни котли в ТЕЦ и ОЦ. Те нямат право да обслужват енергиен блок, състоящ се от парогенератор и парна турбина.


Чл. 8. (1) Оператор на енергиен блок има право да обслужва блокове, състоящи се от парогенератори и турбини, както следва:

1. II степен - блокове, включващи котли с номинална паропроизводителност до 230 т/ч вкл.;

2. I степен - блокове, включващи котли с номинална паропроизводителност до и над 230 т/ч вкл.

(2) Операторите на енергиен блок имат право да обслужват и всички системи промишлени парни и водогрейни котли, включително и в ТЕЦ и ОЦ.


Раздел II.
ПОДГОТОВКА НА ОГНЯРИ И МАШИНИСТИ

Чл. 9. (1) Подготовката на огняри и машинисти за народното стопанство се извършва в професионалните учебни заведения, както и в краткотрайните курсове, организирани от професионалните учебни центрове (ПУЦ) или стопанските организации.

(2) Организирането и провеждането на обучението в професионалните учебни заведения се извършва по ред, установен от Министерството на народната просвета (МНП), и в краткотрайните курсове съгласно изискванията на Временната наредба № 0-15 на МНП от 1972 г. (необнародвана) и на тази наредба.

(3) Прекратяването на курса на обучение в краткотрайните курсове поради неспазване на изискванията, посочени в тази наредба, се извършва от МНП.


Чл. 10. (1) Подготовка на огняри и машинисти в краткотрайни курсове се извършва, когато броят на огнярите и машинистите, подготвени от учебните заведения, е недостатъчен за задоволяване нуждите на народното стопанство.

(2) Текущата допълнителна потребност от огняри и машинисти и необходимостта от организиране на краткотрайни курсове се определят от съответната стопанска организация и окръжната държавна инспекция по труда съгласувано със стопанското министерство или друго ведомство, към което е на подчинение стопанската организация.


Чл. 11. За курсисти в краткотрайните курсове за огняри и машинисти могат да кандидатствуват лица, които са:

1. навършили 18 години и не са по-възрастни от 55 години;

2. завършили основно образование - за огняри до II степен, вкл. и за машинисти, съгласно изискванията на чл. 15, ал. 2;

3. завършили средно образование - за огняри, машинисти и оператори за всички степени на правоспособност;

4. медицински освидетелствувани от лекари-специалисти: офталмолог, отомолог, невролог, хирург и интернист, които са дали заключение, че са здрави психически и физически и са годни за съответния вид работа.


Чл. 12. (1) В краткотрайни курсове може да се организира обучение за придобиване правоспособност за работа при съответния вид котли само по една от специализациите от съответната категория работнически професии, определени в чл. 2, при спазване изискванията за образователен ценз и трудов стаж.

(2) Професионалните учебни центрове и стопанските организации могат да провеждат краткотрайни курсове за придобиване правоспособност, както следва:

1. за подготовка на огняри и машинисти;

2. за преподготовка или опресняване на знанията;

3. за преквалификация за придобиване правоспособност за огняри и машинисти - из средата на работниците и служителите от стопанските организации;

4. за повишаване в по-високи разреди;

5. за придобиване на по-висока степен на правоспособност.

(3) Краткотрайни курсове за професионална подготовка и квалификация на изпълнителските кадри за нуждите на стопанските организации, посочени в предходната алинея, могат да се организират и към професионалните учебни заведения, ако това не пречи на редовното обучение.

(4) Краткотрайни курсове за огняри и машинисти могат да се организират от дирекциите "Народна просвета" при окръжните народни съвети (ОНС) в определени от тях учебни заведения или ПУЦ за задоволяване текущите допълнителни потребности на стопанските организации, които нямат възможност да провеждат самостоятелно курсове поради малкия брой на необходимите им кадри.


Чл. 13. (1) Организирането на краткотрайни курсове независимо от придобиваната степен на правоспособност в тях се извършва само при наличие на съответната учебно-техническа база, преподаватели, учебна документация, обект за практическо обучение и писмено разрешение от съответната окръжна (градска) дирекция на Държавния комитет за стандартизация (ДКС) - направление Държавен технически надзор (ДТН).

(2) Писмено разрешение се издава от органите на ДТН при наличието на атестирани преподаватели от ДКС - направление ДТН, и за материалната база за практическа подготовка на курсистите (котли за съответното обучение, схеми и други нагледни средства и помагала).


Чл. 14. (1) Утвърждаването на преподавателския състав, в това число и на атестираните преподаватели от ДКС - направление ДТН, и на кандидатите в курсовете за огняри и машинисти от всички категории, организирани от ПУЦ и стопанските организации, се извършва от дирекция "Народна просвета" при ОНС.

(2) Преподаватели по теория и практика в курсовете могат да бъдат машинни инженери по специалностите "топлоенергетика" и "промишлена топлотехника" или от други топлотехнически специалности с изучаване на парни котли.

(3) За водене на практически занятия с курсистите се допускат и средни техници, притежаващи свидетелство за правоспособност с квалификация най-малко една степен по-висока от тази, за която се провежда курсът, а за I степен - същата степен на правоспособност.

(4) Преподавателите в краткотрайните курсове, които ще преподават по теория и практика по специалните предмети, предварително се атестират от ДКС - направление ДТН.


Чл. 15. (1) Лица, придобили правоспособност за огняр на котли с ниско налягане, могат да се обучават в курсове за огняри на котли с високо налягане след двегодишен трудов стаж като огняри.

(2) Лицата с основно образование с правоспособност за огняри на котли с високо налягане от I и II степен могат да се обучават в курсове за машинисти III степен след навършване:

1. петгодишен трудов стаж като огняри - за огнярите II степен;

2. едногодишен трудов стаж като огняри - за огнярите I степен.

(3) Притежаващите правоспособност апаратчик на котел-утилизатор могат да се обучават за огняри без преминаване на трудов стаж, а за машинисти III степен - след петгодишен трудов стаж като апаратчици. Апаратчиците I степен могат да се обучават за машинисти III степен след едногодишен трудов стаж като апаратчици.

(4) Помощник-машинистите могат да се обучават в курсове за машинисти по съответната работническа професия след двегодишен трудов стаж по съответната професия като помощник-машинисти.

(5) В курсовете за машинисти в ТЕЦ и ОЦ като нови работници могат да се обучават само лицата, притежаващи средно образование.

(6) Лицата, завършили средно професионално-техническо училище (СПТУ) по енергетика за машинисти със свидетелства за правоспособност и разпределени на работа в ТЕЦ или ОЦ при парогенератори и водогрейни котли, за обслужването на които се изисква по-висока степен на правоспособност, се явяват пред комисия направо на квалификационен изпит за съответната степен на правоспособност.

(7) Лицата, завършили техникуми по топлотехнически специалности с изучаване на парни котли, за да получат свидетелства за правоспособност, се явяват направо на квалификационен изпит за огняри, машинисти, апаратчици или оператори на блок, включително за най-високата степен.

(8) Машинистите I степен могат да се обучават в курсове за оператори на блок II степен след преминаване на едногодишен стаж като машинисти в ТЕЦ.

(9) Преминаването на огнярите и машинистите в по-горна степен на правоспособност вътре в съответните професии се извършва след навършване най-малко на две години трудов стаж и завършване на съответния курс на обучение.


Чл. 16. (1) Обучението за машинисти в професионалните учебни заведения се провежда по учебни планове и програми, одобрени от МНП, съответно съгласувани с ДКС - направление ДТН.

(2) Обучението в краткотрайните курсове за придобиване на правоспособност от всички категории и степени за огняри, машинисти и оператори, независимо от кого се организира, се провежда по учебни планове и програми, съставени от Министерството на енергетиката (МЕ), които се съгласуват с ДКС - направление ДТН, и се одобряват от МНП.

(3) За котлите-утилизатори и котлите с високоорганични топлоносители учебните документации се разработват от Министерството на химическата промишленост (МХП), съгласуват се с ДКС - направление ДТН, и се одобряват от МНП.

(4) Придобиването на следващите по-високи разреди за съответната степен на правоспособност се извършва по учебни планове и програми, съставени и одобрени от съответните стопански министерства.


Чл. 17. При всички случаи на преминаване или постъпване на работа от един тип котли на друг независимо от притежаваната степен на правоспособност за огнярите и машинистите се организира обучение (преподготовка) за работа с новия тип котли. Необходимите за тази цел учебни планове и програми се разработват и утвърждават от ръководствата на стопанските министерства.


Чл. 18. Ръководствата на стопанските организации са длъжни да организират един път в годината до 45 учебни часа курсове за проверка на знанията на огнярите (машинистите) по обслужването и безопасната експлоатация на котлите.


Раздел III.
ИЗПИТИ И СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ

Чл. 19. Организирането на квалификационните изпити и издаването на свидетелствата за правоспособност в професионалните учебни заведения се извършва съгласно Правилника за техникумите, средните професионално-технически и професионално-техническите училища (ДВ, бр. 80 от 1975 г.) и тази наредба.


Чл. 20. (1) Изпитите за всички степени на правоспособност в краткотрайните курсове в професионалните учебни центрове и стопанските организации се провеждат от изпитна комисия с председател преподавателят, водил обучението по теория на специалността, и членове: преподавателят по практика, представител на професионалните учебни центрове или стопанската организация, представител на съответната окръжна дирекция на ДКС, определен от главния контрольор по поднадзорните обекти, отговорникът по охрана на труда и техническата безопасност в стопанската организация и представител на дирекция "Народна просвета" към ОНС.

(2) При окончателното оформяне оценките на курсистите, явили се на квалификационен изпит и показали незадоволителни знания по теория и практика по специалността, решаващ глас има представителят на окръжната дирекция на ДКС - направление ДТН.

(3) При оценка "слаб" курсистите се явяват на поправителен изпит по реда, установен във Временната наредба № 0-15 на МНП от 1972 г.


Чл. 21. (1) На успешно завършилите съответния курс на обучение, ако са навършили 18-годишна възраст, се издава свидетелство за правоспособност за съответната категория работническа професия и специализация и степен на правоспособност по образец, одобрен от МНП.

(2) В свидетелството се вписват словом придобитата степен на правоспособност, съответният разред и наименованието на съответната категория и специализация.


Чл. 22. (1) Лицата, завършили военни школи и школите на БДЖ за огняри по одобрени от МНП учебни планове и програми, получават свидетелство за правоспособност по установен от МНП образец.

(2) В случаите по предходната алинея функциите на ДТН се изпълняват от ведомствените органи за технически надзор на Министерството на транспорта (МТ), Министерството на народната отбрана (МНО) и Главното управление на Строителните войски (ГУСВ).


Чл. 23. (1) На огняри и машинисти, загубили свидетелствата си за правоспособност, се издава дубликат от професионалното учебно заведение, ПУЦ или стопанските организации, където е проведено обучението.

(2) Издаването на дубликат става само след писмено потвърждение от органите за ДТН, на чиято територия е на работа лицето, че свидетелството не е иззето от тях.


Раздел IV.
ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ НАД ДЕЙНОСТТА НА ОГНЯРИТЕ И МАШИНИСТИТЕ

Чл. 24. (1) Свидетелствата за правоспособност за огняри и машинисти за всички категории и степени на правоспособност, издадени от професионалните учебни заведения, ПУЦ или стопанските организации, се заверяват в съответната окръжна дирекция на ДКС - направление ДТН.

(2) Дубликатите на свидетелствата за правоспособност също подлежат на заверка от органите за ДТН.


Чл. 25. (1) Контролът над дейността на работещите при парни, водогрейни котли и котли-утилизатори се провежда от ДКС - направление ДТН, и неговите органи, както и от други контролни органи по силата на техните компетенции.

(2) Не се назначават и не се допускат на работа огняри и машинисти, които не са представили свидетелство за правоспособност, заверено от органите за ДТН. По време на обслужването на котлите огнярите и машинистите са длъжни да носят със себе си свидетелството си за правоспособност.

(3) Свидетелството за правоспособност на огняр, машинист или апаратчик от всички категории и степени, който системно нарушава технологичната дисциплина, правилата на безопасност на труда или идва в нетрезво състояние на работа, може да бъде иззето от съответната дирекция на ДКС - направление ДТН, за срок до един месец. В това време ръководството му е длъжно да го отстрани от работа по обслужване на котлите.

(4) ДКС - направление ДТН, по предложение на съответната окръжна дирекция на ДКС може да изземе свидетелствата за правоспособност на огняри, машинисти и апаратчици от всички категории и степени за срок до две години, които продължават да правят нарушения и след трикратно изземване на свидетелството им за правоспособност, както и в случаи на еднократно грубо нарушение на трудовата и технологичната дисциплина, съпроводена от сериозни последици.


Чл. 26. (1) Лица, придобили правоспособност от всички категории и степени, но необслужвали съответните съоръжения в срок, по-голям от три години, за да започнат работа, трябва да се явят на проверочен изпит пред комисия, назначена от окръжната дирекция на ДКС - направление ДТН.

(2) На проверочен изпит пред комисията по ал. 1 се явяват и лицата, на които свидетелствата за правоспособност са иззети съобразно предходния член.

(3) Изпитната комисия дава заключение за годността на лицето да изпълнява дейностите, произтичащи от правоспособността му, въз основа на данните за нивото на квалификацията му, установените прояви и резултатите от медицинското освидетелствуване.

(4) При положително заключение на комисията на свидетелството се прави заверка от органите за ДТН и лицето може да бъде допуснато на работа като огняр, респективно машинист. В противен случай органите за ДТН отнемат заверката на свидетелството му, за която цел правят отбелязване (запис) в него за невалидност на притежаваната правоспособност.


Чл. 27. Огнярите и машинистите подлежат на периодични медицински преосвидетелствувания: на възраст до 50 години - на всеки 10 години, а над 50 години - на всеки 5 години, както и преди започване на работа по професията си след продължително прекъсване и по условията на предходния член или поради заболяване.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Лица, придобили правоспособност за огняри извън страната, могат да постъпят на работа след легализиране на притежавания от тях документ в съответното посолство (извършване на превод на български език и заверка), както и от МНП, без издаваните в СССР.


§ 2. Приравняването на степента на правоспособност и квалификация на всички документи, придобити извън страната, към документите от тази наредба се извършва с удостоверение, издадено от ДКС - направление ДТН.


§ 3. Наредбата не се отнася за обслужването на парогенераторите в АЕЦ, както и за добиване на правоспособност за локомотивни огняри в системата на БДЖ и огняри във флота на Народна република България.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. Личните служебни книжки и свидетелствата за правоспособност на огнярите и машинистите, които са регистрирани от бившите инспекции за ДТН, включително и издадените от МТ и МНО, преди влизане в сила на тази наредба, са валидни за цялата страна съобразно вида и мощностите на котлите, за които са заверени. Приравняването на степента за правоспособност към тази по наредбата се извършва съгласно приложението.


§ 5. Лица, заварени да работят като старши огняри (машинисти) при парни и водогрейни котли в ТЕЦ и в ОЦ и апаратчиците при котлите-утилизатори, които не притежават свидетелство за правоспособност за работа, могат да продължат работа, ако в срок от една година от влизането в сила на тази наредба бъдат включени за обучение в курсове за придобиване на съответната правоспособност. След този срок невключените в курсове не се допускат да обслужват котли.


§ 6. Наредбата се издава на основание чл. 78 от Закона за народната просвета и чл. 23 от Указа за народната просвета във връзка с чл. 37 от Закона за по-тясна връзка на училището с живота и за по-нататъшното развитие на народното образование в НР България и чл. 201 във връзка с чл. 54, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство и т. 9.1.6 от Правилника за техническия надзор на парните и водогрейните котли от 1969 г.


§ 7. Наредбата отменя Правилника за добиване правоспособност за огняри на парни и водогрейни котли (ДВ, бр. 103 от 1965 г.; изм. и доп., бр. 42 от 1974 г.).


Приложение към § 4 от преходните и заключителните разпоредби



Таблица за приравняване на правоспособността на заварените
огняри и машинисти към новата категоризация
 
Досегашна категоризация Нова категоризация
1 2
1. Огняр за парни котли с налягане 1. Огняр III степен на парни
до 0,7 атмосфери и водогрейни котли с ниско налягане до
котли с директна връзка с 0,7 атмосфери и водогрейни
атмосферата. Локомотивни огняри котли с температура на
(помощник-машинисти) на парни водата до 115˜С и директна
локомотиви при БДЖ връзка с атмосферата
2. Огняр на парни и водогрейни котли 2. Огняр III степен на парни
  водогрейни котли с високо
  налягане
3. Старши огняр за парни и водогрейни 3.1. Огняр II степен на парни и
котли. Локомотивни машинисти на водогрейни котли с високо
парни локомотиви при БДЖ налягане с основно
  образование
  3.2. Огняр I степен на парни и
  водогрейни котли с високо
  налягане със средно
  образование
4. Старши огняр (машинист) за 4.1. Машинист на парогенератор
парни и водогрейни котли в ТЕЦ III степен с основно
  образование
  4.2. Машинист на парогенератор
  I степен със средно
  образование
  4.3. Машинист на водогрейни котли
  III степен с основно
  образование
  4.4. Машинист на водогрейни котли
  I степен със средно
  образование
  4.5. Оператор на блок II степен
  със средно образование


Промени настройката на бисквитките