Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 12.III

НАРЕДБА № 23 ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ В НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НАРЕДБА № 23 ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ В НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ

Обн. ДВ. бр.20 от 12 Март 1982г., отм. ДВ. бр.100 от 22 Ноември 1996г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба за лечение на чужденците в Република България - ДВ, бр. 100 от 22 ноември 1996 г.


Чл. 1. Амбулаторно-поликлиничното и стационарното лечение на чужди граждани се провежда в следните лечебно-профилактични заведения:

1. Медицинската академия в София, висшите медицински институти в Пловдив, Варна и Плевен, РНПИСМП "Н. И. Пирогов" в София, специализираните бази и клиники към Министерството на народното здраве (МНЗ);

2. окръжните болници;

3. градските болници в София, Пловдив и Варна;

4. Републиканския център по спортна медицина - София;

5. болницата за хронични белодробни и сърдечно-съдови заболявания - с.Искрец, Софийски окръг;

6. Градски център за амбулаторна рехабилитация - София;

7. районните болници и поликлиники в градовете: Каварна, Балчик, Несебър, Поморие, Созопол и Мичурин;

8. транспортните болници в София, Бургас, Варна и Русе.


Чл. 2. Амбулаторно-поликлиничното и стационарното санаторно-курортно лечение на чужди граждани се провежда в следните санаторно-курортни заведения:

1. санаториумите и пансионатите на МНЗ във: гр. Банкя, гр. Павел баня, гр. Хисар, гр. Сандански, с. Баня - Пловдивски окръг, гр. Поморие, с. Влас и с. Житарово - Бургаски окръг, гр. Вършец, с. Нареченски бани - Смолянски окръг, гр. Костенец, гр. Варна, Велинград, гр. Петрич, с. Марикостиново - Благоевградски окръг;

2. детските санаториуми във: гр. Костенец - кв. Момин проход, гр. Котел, местността Тузлата до гр. Балчик, гр. Хисар, гр. Сандански, с. Влас- Бургаски окръг;

3. курортните поликлиники във: курортите "Златни пясъци" до гр. Варна, "Албена" - Толбухински окръг, "Слънчев бряг" - Бургаски окръг,"Пампорово" - Смолянски окръг, гр. Поморие, гр. Кюстендил, Велинград, гр. Вършец, гр. Девин, с. Нареченски бани - Смолянски окръг, гр. Хисар, гр. Банкя, гр. Сандански, гр. Петрич, с. Марикостиново - Благоевградски окръг.


Чл. 3. Стоматологичната помощ на чужди граждани се осигурява от стоматологичните факултети в София и Пловдив, Градската стоматологична поликлиника в София, от окръжните стоматологични поликлиники, стоматологичните поликлиники към I, II и III градска болница, стоматологичната поликлиника в район "В. Левски" в София и стоматологичните отделения и кабинети в градовете Каварна, Балчик, Поморие, Мичурин, Несебър, Созопол.


Чл. 4. Чужди граждани, работещи по договор в бългрски предприятия, учреждения, организации и др., както и тези, чиито съпруги или съпрузи са българи, и членове на техните семейства получават амбулаторно-поликлинична, в това число стоматологична и стационарна помощ в лечебно-профилактичните заведения, които обслужват съответните предприятия или района, където живеят.


Чл. 5. (1) Размерът на таксите за болнично, поликлинично и санаторно-курортно лечение се определят съгласно Тарифата за таксите и цените на здравните услуги за чужди граждани, утвърдена от Държавния комитет за планиране и Министерството на финансите съгласно чл. 11 от Постановление № 56 от 1980 г. на Министерския съвет за усъвършенствуване управлението на организациите и заведенията за здравеопазване и социални грижи (ДВ, бр. 91 от 1980 г.).

(2) Таксите за лечение се заплащат по реда на Наредба № Х-35 от 1978 г. за реда и начина на заплащане, събиране и разходване на валутните постъпления, реализирани от дейността на здравеопазването, издадена от Министерството на финансите и Министерството на народното здраве.

(3) Здравните заведения своевременно уведомяват чуждите граждани, които лекуват, за периода на лечение и за размерите на таксите, които трябва да бъдат заплатени.


Чл. 6. Допуснатите с разрешение на ръководителя на заведението придружители на болни деца и възрастни, както и амбулаторно болни, ако ползуват легло и храна, заплащат във валута 50 на сто от определената за съответната категория заведение такса.


Чл. 7. При постъпване в детски здравни заведения близките на детето представят писмо от съответното посолство, че след изтичане на предплатения срок, ако не вземат своевременно детето и не платят допълнителното лечение, разноските се заплащат от посолството.


Чл. 8. (1) Ведомствата и организациите, които получават приходи от туристически или други услуги във валута или в сключените от тях договори предвиждат безплатна медицинска помощ на чужди граждани, заплащат на съответната здравна организация или заведение във валута стойността на оказаната здравна помощ на обслужваните от тях чужди граждани по Тарифата за таксите и цените на здравните услуги за чужди граждани.

(2) Заплащането по ал. 1 става по извлечение от сметка с платежно искане след приключване на лечението.


Чл. 9. (1) По таксите съгласно Тарифата за таксите и цените на здравните услуги за чужди граждани се заплащат и разходите за лечение на български граждани, причинени от непозволено увреждане от чужди граждани в Народна република България.

(2) Заплащането по ал. 1 става по извлечение от сметка с платежно искане, което се изпраща на "Булстрад".


Чл. 10. Лечението на чужди граждани от страни, с които НРБ има сключени спогодби, конвенции и др. в областта на здравеопазването или социалната политика, се извършва съгласно тези спогодби (приложението).


Чл. 11. Рентгенографиите и интерпретацията им са собственост на болния.


Чл. 12. (1) Чуждите граждани, приети на стационарно лечение в стоматологичните факултети в София и Пловдив и в стоматологичните поликлиники, заплащат своето лечение по Тарифата за таксите и цените на здравните услуги за чужди граждани.

(2) В стойността на стоматологичните манипулации и изработените протези са включени и вложените материали и медикаменти, с изключение на златото, което се заплаща допълнително от болния с обменена за целта чужда валута по цени, определени от Министерството на финансите - Главно управление по цените.


Чл. 13. Ръководителите на всички здравни заведения, в които се провежда стационарно лечение на чужди граждани, уреждат изпращането на допълнителна адресна карта за чужденци до съответното поделение на Министерството на вътрешните работи в срок до 24 часа от постъпването им в заведението.


Чл. 14. При изписване на чужди граждани, лекувани в здравните заведения на НРБ, се издава медицинско свидетелство с изходящ номер, в което се отразяват датата на постъпването, датата на изписването, обективното състояние, резултатите от направените параклинични изследвания, поставената дигноза и проведеното лечение по ред и начин, установен с Инструкция № 27 от 1981 г. на МНЗ за издаването на документи за чужбина от здравните заведения(ДВ, бр. 20 от 1981 г.).


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание § 2 от заключителните разпоредби на Закона за народното здраве във връзка с чл. 89, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве (обн., - ДВ, бр. 31 от 1974 г.; изм. и доп., бр. 99 от 1980 г.) и във връзка с чл. 3, ал. 3 от Постановление № 56 на Министерския съвет от 1980 г. за усъвършенствуване управлението на организациите и заведенията за здравеопазване и социални грижи (ДВ, бр. 91 от 1980 г.) и отменя Наредба № 52 за лечение на чужди граждани в Народна република България (ДВ, бр. 5 от 1979 г.).


Приложение към чл. 10

Приложение към чл. 10


СПИСЪК НА СТРАНИТЕ, С КОИТО НРБ Е СКЛЮЧИЛА СПОГОДБИ,

КОНВЕНЦИИ И ДР. В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЛИ

СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ЗА ОКАЗВАНЕТО НА БЕЗПЛАТНА

МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ


I. Получават безплатна амбулаторно-поликлинична и стационарна помощ гражданите на:

1. СССР.

2. Република Куба.

3. Монголската народна република - живеещи на територията на НРБ.

4. Албанската народна република.

5. Социалистическа република Виетнам - изпратени на работа или за усъвършенствуване.

6. Германската демократична република:

а) работещи на територията на НРБ в предприятия, учреждения, организации и др. със седалище у нас или в ГДР, както и членовете на техните семейства;

б) които пребивават в НРБ в изпълнение на служебни поръчения (вкл. в състава на делегации, работни групи и др.) и членове на техните семейства;

в) необхванати в предходните букви временно пребиваващи на територията на НРБ (туристи, частно пътуващи) при злополука, заразно и акутно заболяване (вкл. акутно стоматологично заболяване), докато стане възможно завръщането им в своята държава без влошаване на здравословното състояние или опасност за живота.

7. Полската народна република:

а) постоянно пребиваващи или работещите на територията на НРБ и членовете на техните семейства;

б) временно пребиваващи в НРБ в случай на необходимост - в такъв размер, колкото е нужно, за да могат да се завърнат в страната си. За предоставянето на безплатна медицинска помощ в тези случаи лицето следва да представи документ (удостоверение), че има право на безплатна медицинска помощ, включително че е включен в осигуровка "болест" в своята страна.

8. Социалистическа република Румъния - граждани и членове на техните семейства с местожителство или работещи на територията на НРБ.

9. Унагарската народна република - временно пребиваващи само при остри и спешни заболявания.

10. Чехословашката социалистическа република:

а) които пребивават постоянно на територията на НРБ;

б) които пребивават временно на територията на НРБ - при спешни заболявания и злополуки - до отстраняване опасността за живота;

в) които участвуват в делегации, международни конгреси, конференции, съвещания, сесии, спортни срещи, състезания и др., провеждани в НРБ - при остри заболявания и злополуки.

11. Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, с изключение на гражданите, дошли с цел за лечение, които сами заплащат разноските, свързани с лечението им.

12. Социалистическа федераративна република Югославия:

а) които пребивават в НРБ в изпълнение на служебна работа;

б) временно пребиваващи в НРБ, които са осигурени в СФРЮ - само в такъв размер, че да се отстрани опасността за живота или повреда на здравето и да могат тези лица да се върнат колкото се може по-рано в собствената си страна. В тези случаи лицата следва да представят документ за това, че имат право на безплатно ползуване на медицинска помощ в собствената си страна.

13. НР Кампучия.

14. Корейската народнодемократична република.

II. Ползуват безплатна медицинска помощ всички служители от дипломатическите представителства (посолства, легации, консулства), търговски представителства, агенции, членовете на техните семейства и лицата, които ги обслужват, на страните:

1. СССР. 2. ГДР. 3. ЧССР. 4. Унгарска народна република. 5. Полска народна република. 6. Социалистическа република Румъния. 7. Република Куба. 8. СФРЮ. 9. Социалистическа република Виетнам. 10. КНДР. 11. Монголска народна република. 12. Албанска народна република. 13. Китайска народна република. 14. Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. 15. Ирак. 16. Афганистан. 17. Мексико. 18. Етиопия. 19. Никарагуа. 20. НДР Йемен. 21. НР Кампучия.

III. Ползуват безплатна медицинска помощ акредитираните към Министерството на външните работи на НРБ постоянни представители и експерти на Организацията по прехрана и земеделие, ЮНЕСКО, Световната здравна организация, Международната организация за гражданска авиация, Международния телекомуникационен съюз, Международната агенция за атомна енергия и Всемирния пощенски съюз.


Промени настройката на бисквитките