Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 3.VIII

НАРЕДБА № 20 ЗА ОПЕРАТИВНОТО ЗАЯВЯВАНЕ НА ТОВАРИТЕ ЗА ПРЕВОЗ

 

НАРЕДБА № 20 ЗА ОПЕРАТИВНОТО ЗАЯВЯВАНЕ НА ТОВАРИТЕ ЗА ПРЕВОЗ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА,

Обн. ДВ. бр.61 от 3 Август 1982г.

Отменено основание - виж § 2, т. 6 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 5 на Министерския съвет от 30 януари 1987 г., с която е отменена Наредбата за организиране превоза на товарите - ДВ, бр. 16 от 27 февруари 1987 г.


Раздел I.
МЕСЕЧНИ ЗАЯВКИ

Чл. 1. (1) За изпълнение на сключените годишни договори за превоз на товарите, включително и за обработката на товари в пристанищата, товародателите представят на превозвачите и пристанищата месечни заявки за превоз на товари по вид и обем.

(2) За отделните видове превоз, както и за обработка в пристанищата, заявките се представят от товародателите, както следва:

1. за железопътния транспорт - в съответните гари, които ще предоставят вагони и контейнери за натоварване по годишния договор;

2. за автомобилния транспорт - в съответните автокомбинати или автостопанства съгласно сключения договор;

3. за водния транспорт:

а) за превоз - на параходствата;

б) за обработката - в пристанищните комплекси;

4. когато заявките за превоз и обработка на вносно-износни товари по воден път, както и за вносните товари по железопътен транспорт през граничните гари и от пристанищата се правят от външнотърговските организации, респективно от ДСП "Деспред", същите се представят съответно в СО "Воден транспорт" (филиал София) или в СО "Български държавни железници" освен ако е уговорено друго в договора;

5. за международния автомобилен транспорт - в стопанската организация.

(3) Когато тримесечното количество за вносно-износни товари за обработка в пристанищата трябва да се превози с един или с два кораба, товарите за обработка се заявяват в един или съответно в два от месеците на тримесечието. Товародателят уведомява пристанището до първо число на месеца, с който започва тримесечието, за кой от месеците ще заяви товара.

(4) Когато тримесечното количество на вносни товари през пристанищата трябва да се достави с един или с два кораба, превозът се заявява съответно в един или в два от месеците на тримесечието. Товародателят уведомява превозвача до първо число на месеца, с който започва тримесечието, за кой от месеците ще заяви превоза за вътрешността.

(5) Изключение по ал. 3 и 4 се допуска само при съгласуването на транспортните условия с Министерството на транспорта или с договорите.


Чл. 2. Заявките се съставят по форми съгласно приложения № 2, 4, 6 и 8 към отрасловата нормала по транспорта в 4 екз. за превоз по железопътния или водния транспорт и за обработката на товарите в пристанищата и в 3 екз. за превоз с автомобилния транспорт за вътрешно и международно съобщение.


Чл. 3. Заявките се подават не по-късно от 5-о число за контейнерите и от 16-о число за другите превозни средства, а за обработката на товарите в пристанищата - в месеца, предхождащ месеца за извършване на превоза или обработката на товара. Заявките за месец март се подават до 14 февруари.


Чл. 4. Получените заявки се приемат и потвърждават от транспортните поделения - страни по договора, в съответствие със сключените годишни договори.


Чл. 5. (1) До 23-число на всеки месец във филиала на СО "Воден транспорт" - София, се провежда съвместно съвещание за координиране обвързването на вносно-износните товари за превоз и обработка през пристанищата по приетите месечни заявки.

(2) При възникване на необвързки по обема на превозите и обработката на вносно-износните товари за следващия месец въпросите се разглеждат по реда на оперативната координация в Министерството на транспорта.


Чл. 6. Транспортните поделения - страни по договора, респективно техните звена, уведомяват товародателите (спедитора) за приетите месечни заявки с връчване на заверен екземпляр срещу подпис три дни преди началото на месеца.


Чл. 7. Превозът и обработката на товари в пристанищата, за които няма сключени годишни договори извън тези по чл. 2 от Наредбата за организиране превоза на товарите (обн., ДВ, бр. 65 от 1980 г.; изм., бр. 94 от 1980 г.; доп., бр. 95 от 1980 г.), се извършва по заявки съгласно условията между страните, уточнени с договора.


Раздел II.
ДНЕВНИ ЗАЯВКИ (24-, 48-, 72-ЧАСОВИ) И КАЛЕНДАРНИ ГРАФИЦИ

Чл. 8. Въз основа на приетите месечни заявки по железопътния и автомобилния транспорт, както и за недоговорени товари, товародателите по места представят в звената на транспортните поделения (гари, автостопанства) оперативни заявки по форми (приложения № 13, 14 и 15) към отрасловата нормала по транспорта. Дневните заявки за превози с международния автомобилен транспорт се представят в транспортната стопанска организация.


Чл. 9. (1) За превози по железопътния транспорт се представят 48-часови заявки за вносно-износните товари през пристанищата, лесноразваляемите товари, за износни товари с ферибоота Варна - Иличовск и за останалите товари, когато не е договорено да се представят по календарен график.

(2) Заявките се подават в гарите 48 часа преди деня на натоварването в 2 екз., а за палетизирани товари с обменни палетни съоръжения - в 3 екз., от които един за поделенията на автомобилния транспорт.


Чл. 10. За превоз по автомобилния транспорт се представят:

1. 24-часови заявки (обр. 10) - за превоз на товари във вътрешно съобщение, които се подават най-късно до 12 ч. в деня, предхождащ този на натоварването, в 2 екз. - по един за превозвача и за товародателя;

2. 48-часови заявки (обр. 10) - за междуокръжните превози, за превозите по товарните автомобилни линии и за товари на палети;

3. календарни месечни графици (обр. КГЖ).


Чл. 11. За международни автомобилни превози за всички износни и вносни товари се представят 48-часови, респективно 72-часови заявки съобразно сключения годишен договор.


Чл. 12. Календарни графици се представят за превоза на всички останали товари с железопътен и автомобилен транспорт, необхванати с 24- и 48-часови заявки. Графиците се съставят в 3 екз. и се подават не по-късно от 2 дни преди настъпване на месеца. Прилагането на графици се уговаря в договора.


Чл. 13. (1) С 48- и 24- часовите заявки, както и предложените календарни графици, разпределението на товарите се извършва равномерно в съответствие с приетата месечна заявка или условията на сключения годишен договор, с изключение на официалните празници.

(2) При обработка на вносните товари в пристанищата директно от кораб на вагон се допуска отклонение от средния дневен норматив за отделен вид товар по приетата месечна заявка при условие, че не се надвишава средната дневна норма от вагони по серии общо за пристанището по приетите месечни заявки без съгласие на железниците.


Чл. 14. Дневните заявки - 24-, 48- и 72-часовите, или календарните графици се приемат и потвърждават, както следва:

1. 24-часовите заявки за превоз по автомобилния транспорт за вътрешни превози - от автостопанствата или други звена, определени в договора;

2. 48-часовите заявки за превоз на товарите по железопътния транспорт - от железопътните управления, а за международните превози - от автокомбинатите;

3. 48- и 72-часовите заявки за превоз по международния автомобилен транспорт - от стопанските организации;

4. уведомяването на товародателите за приетите дневни оперативни заявки се извършва, както следва:

а) за железопътния транспорт - от поделенията му или техните звена до 16 ч. в деня преди натоварването чрез връчване на заверен препис от приетата заявка;

б) за автомобилния транспорт във вътрешно съобщение - от поделенията му или техните звена, определени в договора, до 16 ч. в деня на подаване заявката чрез връчване на заверен препис от заявката;

в) за международния автомобилен транспорт - от стопанската организация 24 часа преди деня на натоварването чрез връчване на заверен препис от заявката или с телекс;

5. календарните графици се приемат от началниците на гарите, респективно на автостопанствата. Същите връчват заверен екземпляр от тях на товародателя един ден преди началото на месеца, за който се отнасят графиците.


Раздел III.
СЪГЛАСУВАНЕ НА ТОВАРИТЕ ЗА ИЗНОС ПРЕЗ ПРИСТАНИЩАТА

Чл. 15. (1) Превозът на товарите за износ през пристанищата, включително в контейнери и за лихтери, се извършва, след като е получено съгласие от съответното пристанище за приемане на превозните средства.

(2) За товарите в малки и средни контейнери, когато се изпращат като дребни пратки, съгласуването може да се извършва и еднократно за цялото месечно количество.


Чл. 16. (1) Съгласуването на товарите се извършва директно от товародателя (заготвителя) или чрез съответната външнотърговска организация, респективно поделенията на ДСП "Деспред", както и чрез железниците или автомобилния транспорт въз основа на сключен за това договор.

(2) В телекса до пристанището за съгласуване на превоза се посочват количеството и видът на товара за износ, корабът и държавата, за която е предназначен.


Чл. 17. Пристанищата дават отговора за съгласие или отказ на предложените товари в деня на получаване на телекса, като определят началния и крайния ден за експедиране на товара или средната дневна норма за натоварване, считана от определената дата. Товарът може да се съгласува за приемане на склад, което се вписва в отговора. При отказ се посочва причината за това.


Чл. 18. При потвърждаване на полученото съгласие товародателите при натоварване на товара за пристанищата вписва в превозните документи (товарителница, справка и др.) забележка със следното съдържание: "Съгласуван с пристанището телекс (телеграма и др.) №...от....................за кораба..............(склад)".

(ден, месец, година)


Чл. 19. При неизпълнение на съгласуваните превози в определения срок те повторно се съгласуват по определения ред.


Чл. 20. Формите № 2, 4, 6, 8, 13, 14 и 15 са включени в утвърдената отраслова нормала по транспорта под № ОН 11 70208 - 79 и изменение № 1 към нея в сила от 1.9.1981 г., регистрирана на 29.7.1981 г. в бившия Държавен комитет по стандартизация при Министерския съвет.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание член единствен от Постановление № 29 на Министерския съвет от 1980 г. (ДВ, бр. 65 от 1980 г.).


Промени настройката на бисквитките