Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 66 от 20.VIII

НАРЕДБА № 2 ЗА МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ В МЕСТАТА ЗА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

 

НАРЕДБА № 2 ЗА МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ В МЕСТАТА ЗА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

Издадена от Министерството на вътрешните работи и Министерството на народното здраве

Обн. ДВ. бр.66 от 20 Август 1982г., отм. ДВ. бр.4 от 16 Януари 2007г.

Отменена с параграф единствен на заключителната разпоредба на Наредба № 12 от 20 декември 2006 г. за медицинското обслужване на лишените от свобода - ДВ, бр. 4 от 16 януари 2007 г.


Чл. 1. (1) Медицинското обслужване в местата за лишаване от свобода се осъществява от здравните заведения - болници или здравни пунктове към затворите, поправителните домове и трудово-поправителните общежития;

(2) Лишените от свобода могат да се изпращат и в други здравни заведения по реда, установен в тази наредба, когато в местата за лишаване от свобода няма условия за провеждане на необходимото лечение.


Чл. 2. Дейността на здравните заведения в местата за лишаване от свобода се организира и провежда в съответствие със Закона за народното здраве, Закона за изпълнение на наказанията и нормативните актове по прилагането им.


Чл. 3. Болничното и амбулаторно-поликлиничното лечение на лишените от свобода и лекарствените средства, необходими за провеждането им, са безплатни.


Чл. 4. Здравните заведения в местата за лишаване от свобода са:

1. републиканска многопрофилна болница при затвора в гр. София;

2. обединена болница при затвора в гр. Ловеч за оказване на специализирана и консултативна медицинска помощ на лишените от свобода, страдащи от психични разстройства, алкохолизъм, наркомания и пневмофтизиатрични заболявания;

3. здравни пунктове към затворите, трудово-поправителните общежития и поправителните домове за оказване на лекарска, стоматологична и долекарска медицинска помощ на лишените от свобода.


Чл. 5. Здравните заведения в местата за лишаване от свобода се разкриват и закриват от министъра на вътрешните работи съгласувано с министъра на народното здраве.


Чл. 6. (1) Отдел "Затвори" при Министерството на вътрешните работи осъществява административно ръководство на здравните заведения в местата за лишаване от свобода чрез началника на отделение "Медицинско".

(2) Органите и заведенията на Министерството на народното здраве и отдел "Медицински" към управление "ТИЛ" на Министерството на вътрешните работи оказват лечебно-консултативна и методическа помощ на здравните заведения в местата за лишаване от свобода непосредствено или чрез отделение "Медицинско" към отдел "Затвори".


Чл. 7. Началникът на отделение "Медицинско" при отдел "Затвори" организира, ръководи и контролира работата на здравните заведения в местата за лишаване от свобода по отношение на:

1. хигиенно-противоепидемичната дейност;

2. профилактичната, лечебно-диагностичната и рехабилитационната дейност;

3 снабдяването с медикаменти, превързочни материали и инструментариум;

4. осигуряването на необходимата материално-техническа база;

5. вътрешния ред в здравните заведения;

6. битовото устройство и храненето на лишените от свобода;

7. подбора, квалификацията и атестирането на медицинските кадри.


Чл. 8. Началниците на здравните заведения:

1. ръководят съответните здравни заведения;

2. организират и отговарят за медицинското обслужване и диспансеризацията на лишените от свобода;

3. провеждат мероприятия за усъвършенствуване квалификацията и специализацията на медицинските кадри;

4. изготвят годишни планове, отчети и анализи за дейността;

5. отговарят за снабдяването на здравните заведения с медико-санитарно имущество;

6. отговарят за осигуряване на диетично хранене на нуждаещите се лишени от свобода;

7. организират и провеждат здравната просвета с лишените от свобода.


Чл. 9. Материално-техническото снабдяване, режимно-охранителната и идейновъзпитателната дейност в здравните заведения се осъществяват от администрацията на съответните затвори, поправителни домове и трудово-поправителни общежития.


Чл. 10. (1) Щатът на здравните заведения в местата за лишаване от свобода за висш, среден и друг медицински персонал се утвърждава от министъра на вътрешните работи по нормативи за медицински персонал в здравните заведения на Министерството на вътрешните работи съобразно спецификата на медицинското обслужване в местата за лишаване от свобода.

(2) За обслужващ младши медицински и помощен персонал могат да се използуват и лишени от свобода, които отговарят на съответните изисквания.


Чл. 11. Персоналът в здравните заведения се назначава и уволнява:

1. висшият и средният медицински персонал - от началника на отдел"Затвори";

2. обслужващият младши медицински и помощен персонал - от началника на съответния затвор или поправителен дом.


Чл. 12. (1) Здравните заведения в местата за лишаване от свобода:

1. осъществяват профилактични и хигиенно-противоепидемични мероприятия;

2. осигуряват долекарска и лекарска амбулаторно-поликлинична и стационарна медицинска помощ;

3. оказват стоматологична помощ;

4. организират и провеждат мероприятия за намаляване на заболеваемостта и травматизма;

5. полагат медицински грижи за бременните, майките и децата;

6. провеждат мероприятия за своевременно откриване, изолиране и лечение на заразните и инфекциозно болните, страдащите от полови перверзии, наркомания и алкохолизъм;

7. издирват, освидетелствуват, настаняват на лечение и диспансеризират страдащите от психични разстройства, като при необходимост ползуват консултативната помощ на районните психиатрични диспансери;

8. организират и контролират диетичното хранене;

9. осигуряват трудово-лекарска експертиза по въпросите на временната и трайната нетрудоспособност и трудоустрояването.


Чл. 13. (1) При постъпването в затвора или поправителния дом лишените от свобода се подлагат на санитарна обработка и медицински преглед за определяне здравословното им състояние и трудоспособността.

(2) Всички лишени от свобода се подлагат на профилактичен медицински преглед най-малко един път в годината.

(3) Психичните заболявания, алкохолизмът и наркоманията се установяват чрез постъпилата медицинска документация или чрез съдебно-психиатрична експертиза.

(4) Страдащите от тежки психични разстройства се настаняват в изолирани отделения, където за тях се полагат постоянни медицински грижи. В тези отделения се настаняват и лишените от свобода, които се нуждаят от стационарно-психиатрично лечение, до изпращането им в психиатричното отделение на обединената болница в гр. Ловеч или друго специализирано психиатрично заведение.

(5) Осъдените, по отношение на които съдът е постановил принудително лечение, и туберкулозно болните се превеждат за лечение в затвора в гр. Ловеч.

(6) Осъдените, за които е установено, че страдат от алкохолизъм или друга наркоманна болест, но не е постановено принудително лечение, по тяхна писмена молба може да бъдат преведени за лечение в обединената болница към затвора в гр. Ловеч.

(7) Инфекциозно болните се изпращат в съответните болници по местонахождението на затвора, поправителния дом или трудово-поправителното общежитие, а заразно болните, венерично болните и опаразитените се изолират в отделни помещения или се настаняват в болнично заведение.


Чл. 14. (1) Лишените от свобода се превеждат за лечение в болнични заведения в местата за лишаване от свобода по нареждане на началника на отдел"Затвори".

(2) Нареждането по предходната алинея може да се даде и в устна форма, след което се изготвя необходимата документация. За тези случаи в отдел "Затвори" се води съответна отчетност.


Чл. 15. (1) Изпращането на осъдени за лечение в болнични заведения извън местата за лишаване от свобода се извършва по нареждане на началника на отдел "Затвори" въз основа на предложение на началника на отделение"Медицинско".

(2) Настаняването на лечение по реда на предходната алинея се извършва след предварително съгласуване с ръководителя на съответното болнично заведение.

(3) При спешни случаи и при инфекциозни заболявания осъдените се изпращат веднага в съответното болнично заведение по нареждане на началника на затвора или поправителния дом. Инфекциозно болните се транспортират със специализиран транспорт на съответното болнично заведение.


Чл. 16. (1) Обвиняемите и подсъдимите, задържани в затворите и поправителните домове, се изпращат на лечение в болничните заведения по нареждане на прокурора, който ръководи и надзирава предварителното производство, или на съответния съд въз основа на искане от началника на затвора или поправителния дом, придружено с медицинско заключение.

(2) При спешни случаи и инфекциозни заболявания изпращането се извършва от началника на затвора или поправителния дом за, което се уведомява съответния прокурор или съд.


Чл. 17. (1) За изпращането на лишените от свобода на лечение в болнични заведения извън местата за лишаване от свобода предварително се уведомява писмено съответното териториално поделение на МВР, което осигурява незабавно необходимата охрана.

(2) Осъдените, които изтърпяват наказанието в трудово-поправителни общежития от полуоткрит или открит тип, се настаняват във външни болнични заведения без охрана.

(3) По решение на началника на затвора или на поправителния дом във външни болнични заведения може да се настаняват без охрана и лишени от свобода, които изтърпяват наказанието си в затвори или трудово-поправителни общежития от закрит тип.


Чл. 18. (1) След приключване на лечението лишените от свобода се връщат в затвора или поправителния дом, от който са били изпратени или преведени.

(2) За всички лишени от свобода, чието болнично лечение е приключило, се изготвят епикризи или медицински справки. В тях се отразяват диагнозата и изходът от лечението, дават се препоръки за по-нататъшното продължаване на лечението и се прави преценка за трудоспособността на лицата.

(3) Дадените указания за размера на почивката, трудоустрояването, диетичното хранене, носенето на коса и др., свързани със здравословното състояние на лишените от свобода, са задължителни за администрацията на затворите и поправителните домове.

(4) Резултатите от предварителния и профилактичните прегледи, от проведеното лечение и настъпилите промени в здравословното състояние се отразяват в личните амбулаторни карти.


Чл. 19. На лишените от свобода, претърпели трудова злополука или получили професионално заболяване по време на изтърпяване на наказанието, се осигуряват безплатно протезно-възстановителни средства и апарати.


Чл. 20. Предложенията за помилване или за прекъсване изпълнението на наказанието по здравословни причини се изготвят въз основа на заключение на лекарска консултативна комисия.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл. 22, ал. 4 от Закона за изпълнение на наказанията и отменя Наредба № 58 от 1975 г. за медицинското обслужване в местата за лишаване от свобода (ДВ, бр. 88 от 1975 г.).


Промени настройката на бисквитките