Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 30.I

НАРЕДБА № 2 ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА МОНТЬОР НА АСАНСЬОРИ

 

НАРЕДБА № 2 ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА МОНТЬОР НА АСАНСЬОРИ

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА И ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАУКА И ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС

Обн. ДВ. бр.15 от 21 Февруари 1984г., отм. ДВ. бр.9 от 30 Януари 2001г.

Отменена с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 3 от 17 януари 2001 г. за условията и реда за придобиване на правоспособност за упражняване на професията "монтьор по монтиране, поддържане и ремонтиране на асансьори" - ДВ, бр. 9 от 30 януари 2001 г., в сила от 02.03.2001 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ, СТЕПЕНИ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат изискванията, условията и редът за придобиване на правоспособност за монтьор на асансьори, както и специфичните изисквания при подготовката, изпитите, степените на правоспособност, отчетността и контролът над дейността им.

(2) По смисъла на наредбата в понятието "монтьор на асансьори" се включват специалисти, които монтират, поддържат, ремонтират и преустройват асансьори.


Чл. 2. (1) Правоспособност за монтьор на асансьори може да придобие лице, обучавано в учебно заведение или в специализиран професионално-учебен център (ПУЦ) или в курс.

(2) Лицето придобива правоспособност II или I степен по професията "монтьор на асансьори" в зависимост от получената теоретична и практическа подготовка, както и от вида и сложността на работата, която може да изпълнява.

(3) Първа степен е по-високата степен на правоспособност.


Чл. 4. (1) Началният разред, включен в характеристиката на работа за съответната степен на правоспособност, се придобива едновременно с придобиване на правоспособността.

(2) Придобиването на следващите по-високи разреди в степента на правоспособност се извършва в курсове за повишаване в разред, организиран от стопанските организации или техните поделения (предприятия или производствени стопански единици) и учебните заведения (единните средни политехнически училища или средните професионално-технически училища).


Раздел II.
ОСОБЕНИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПОДГОТОВКАТА НА МОНТЬОРИТЕ НА АСАНСЬОРИ

Чл. 5. (1) Учебните заведения и специализираните професионално-учебни центрове, които подготвят монтьори на асансьори и повишават квалификацията им, се утвърждават по реда на чл. 1 на наредба на МНП за приемане на ученици в единните средни политехнически училища, в професионално-техническите училища, средните професионално-технически училища и техникумите и приложения към нея план, които се обнародват ежегодно в Държавен вестник, и на чл. 1 на Наредба № 4 за Единната национална система за повишаване квалификацията на кадрите (ДВ, бр. 65 от 1981 г.).

(2) Министерството на народната отбрана (МНО), Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на транспорта (МТ) и Главното управление на Строителните войски (ГУСВ) могат да организират курсове за монтьори на асансьори за свои нужди както в учебните заведения, така и в другите учебни звена.

(3) Курсове за правоспособност за монтьор на асансьори могат да организират и стопанските организации, на които дирекция "Държавен технически надзор" (ДТН) към Главното управление по стандартизация (ГУС) при Държавния комитет за наука и технически прогрес (ДКНТП) е разрешила самостоятелно да поддържат асансьорите, които експлоатират.

(4) Организирането и провеждането на обучението в учебните заведения се извършват по реда, установен от МНП, а в курсовете - съгласно изискванията на Наредба № 12 за организация на обучението в професионално-учебните центрове, школите и курсовете (ДВ, бр. 4 от 1983 г.) и по тази наредба.

(5) Прекратяване на обучението в курсовете (без тези, организирани от министерствата, посочени в ал. 2) поради неспазване на изискванията, посочени в тази наредба, се извършва от МНП или дирекция ДТН към ГУС при ДКНТП съгласувано с МНП.


Чл. 6. (1) Подготовката на монтьори на асансьори в курсове се извършва, когато броят на монтьорите на асансьори, подготвени в учебните заведения, е недостатъчен за задоволяване нуждите на народното стопанство.

(2) Организирането на различните видове курсове се извършва в съответствие с годишните държавни планови задачи на съответните стопански организации или техните поделения (предприятия или производствени стопански единици).


Чл. 7. (1) В курсовете за монтьори на асансьори могат да се обучават лица:

1. навършили 18 години;

2. здрави физически и психически. Това следва да се установи с медицинско свидетелство, съдържащо и заключение за годността за професията, издадено от обединена болница или самостоятелна поликлиника.

(2) В курсовете за монтьори на асансьори без придобиване на правоспособност се усвоява III разред.

(3) В курсовете за придобиване на правоспособност за монтьори на асансьори II степен могат да се обучават:

1. монтьори на асансьори с III разред, които могат не по-малко от 6 месеца трудов стаж по професията;

2. машинни монтьори и електромонтьори с най-малко 2-годишен трудов стаж по професията.

(4) В курсовете за придобиване на правоспособност I степен за монтьори на асансьори могат да се обучават монтьори на асансьори, завършили средно образование и притежаващи II степен на правоспособност и VI разред.

(5) Лицата, завършили учебни заведения със специалност строеж, поддържане и ремонт на асансьори без свидетелства за правоспособност, които желаят да постъпят на работа по специалността си, се явяват пред комисия от специалисти по чл. 14, ал. 1 направо на изпит по практика за придобиване на съответната правоспособност и разред. Степента на правоспособност и разредът се определят в зависимост от знанията и уменията, показани на изпита.


Чл. 8. Организирането на курсове за правоспособност се извършва при наличието на учебно-техническа база, съответствуваща на учебните планове и програми за обучение, на преподаватели, обект за практическо обучение и писмено разрешение от съответния териториален орган на ГУС при ДКНТП.


Чл. 9. Преподаватели в курсовете могат да бъдат:

1. по теория - машинни инженери (учители - специалисти по практика) по специалностите подемно-транспортни машини, технология на машиностроенето и технология на металите и електроинженери. Допускат се за преподаватели и техници, които са работили най-малко 5 години в системата на асансьоростроенето;

2. по практика - лица, притежаващи добра практическа подготовка и свидетелство за правоспособност I степен.


Чл. 10. Специализираните ПУЦ до 30 декември на всяка календарна година изпращат до заинтересуваните стопански организации план-график за курсовете, които ще организират през следващата учебна година.


Чл. 11. (1) Обучението за монтьори на асансьори в учебните заведения се провежда по учебни планове и програми, които се съставят от МНП, съгласуват се с дирекция ДТН към ГУС при ДКНТП и след това се одобряват от МНП.

(2) Обучението в курсовете на ПУЦ и другите учебни звена за придобиване на правоспособност се провежда по учебни планове и програми, съставени от Министерството на машиностроенето (ММ), съгласувани с дирекция ДТН към ГУС при ДКНТП и одобрени от МНП.

(3) Придобиването на по-високи разреди в съответната степен на правоспособност се извършва след завършване на курсове по учебни планове и програми, съставени и утвърдени от ММ.

(4) Учебната документация за придобиване на правоспособност и за по-високи разреди се разработва по реда на Наредба № 5 за съставяне на учебните планове и програми за повишаване квалификацията на изпълнителските кадри (ДВ, бр. 96 от 1981 г.).


Чл. 12. Ръководствата на стопанските организации и предприятията да осигурят чрез специализираните ПУЦ организирането на:

1. курсове със специално предназначение във всички случаи, когато лицата преминават на работа по монтажа и поддържането на нови модели асансьори, внедрени в редовно производство;

2. курсове със специално предназначение за монтьори на асансьори, които ще монтират или ще поддържат вносни асансьори;

3. курсове за опресняване и усъвършенствуване на знанията на монтьорите на асансьори по монтажа или поддържането и по безопасната експлоатация на асансьорите - един път на 4 години.


Раздел III.
ИЗПИТИ И ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ

Чл. 13. Организирането на квалификационните изпити за правоспособност и издаването на свидетелства за правоспособност в съответните учебни заведения се извършва съгласно глава ХII и чл. 225, ал. 6 на Правилника за техникумите, средните професионално-технически и професионално-техническите училища (обн., ДВ, бр. 80 от 1975 г.; изм. и доп., бр. 3 от 1983 г.) и тази наредба.


Чл. 14. (1) Изпитите за правоспособност в курсовете се провеждат от изпитна комисия с председател - специалист с висше образование от стопанската организация или ПУЦ, чиято специалност съответствува на професията (специалността), по която се провежда изпитът, и членове: преподавателят, водил обучението по теория на професията, представител на службата по охрана на труда и техника на безопасността и представител на териториалните органи на ГУС при ДКНТП.

(2) Лицата, които не са положили успешно квалификационния изпит, имат право да се явят само по един път на поправителен изпит по неиздържания изпит по теория или практика.

(3) Изпитната комисия изпраща един екземпляр от протокола на квалификационния изпит в съответния териториален орган на ГУС при ДКНТП.


Чл. 15. (1) На положилите успешно квалификационния изпит за II или I степен на правоспособност се издава свидетелство за правоспособност, а на тези от курсовете за монтьор на асансьори без придобиване на правоспособност - свидетелство за професионална подготовка за монтьор на асансьори и III разред. Образците са установени от МНП.

(2) В свидетелствата, които се издават, се вписват и словом степента на правоспособност и разредът.

(3) Регистрационният номер на свидетелството за правоспособност се взема от книгата за вписване на свидетелствата.


Чл. 16. (1) Свидетелствата за правоспособност и за професионална подготовка се подписват от председателя на изпитната комисия и от директора на учебното заведение (ръководителя на учебното звено), в което завършилият е положил квалификационния изпит, и се подпечатват с печата на учебното заведение (стопанската организация).

(2) Свидетелствата за правоспособност за монтьор на асансьори, издавани от учебните заведения и специализираните ПУЦ, се заверяват от териториалните органи на ГУС при ДКНТП и са валидни за цялата страна.

(3) На лицата, завършили успешно курсовете, организирани по чл. 5, ал. 2, се издават свидетелства за правоспособност или свидетелства за професионална подготовка от съответните учебни звена, където е било проведено обучението, и се заверяват от специализираните служби за технически надзор на МНО, МВР, МТ и ГУСВ.


Чл. 17. (1) На монтьорите на асансьори, изгубили свидетелството си за правоспособност, се издава дубликат от учебното звено (стопанската организация), което е провело обучението и изпита.

(2) Издаването на дубликат става само след писмено потвърждаване от съответния териториален орган на ГУС при ДКНТП, на чиято територия е на работа лицето, че свидетелството не е иззето от него.

(3) Заверката на дубликата се извършва по реда на чл. 16, ал. 2 и 3 от съответните органи за технически надзор.


Раздел IV.
ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ НАД ДЕЙНОСТТА НА МОНТЬОРИТЕ НА АСАНСЬОРИ

Чл. 18. (1) Контролът над дейността на монтьорите на асансьори се провежда от органите за ДТН на ГУС при ДКНТП, съответно от специализираните служби за технически надзор на МНО, МВР, МТ и ГУСВ, както и от други контролни органи в рамките на техните права и компетентност.

(2) Не се допускат на работа монтьори на асансьори, чиито свидетелства за правоспособност не са заверени от органите за технически надзор.

(3) Монтьорите на асансьори при поискване са длъжни да представят свидетелствата си за правоспособност на съответните органи.


Чл. 19. (1) Свидетелствата на монтьорите на асансьори, нарушили виновно изискванията на Наредба № 18 за устройство и безопасна експлоатация на асансьорите, могат да бъдат иззети от териториалните органи на ГУС при ДКНТП за срок от 1 до 2 месеца или дирекция ДТН към ГУС при ДКНТП и съответните специализирани служби за технически надзор на МНО, МВР, МТ и ГУСВ - за срок до 2 години. За това своевременно се уведомяват ръководствата на стопанските организации, които са длъжни да отстранят лицата от работа по монтирането или поддържането на асансьорите, изискваща правоспособност, и да ги изпратят на проверочен изпит.

(2) Лицата, на които са иззети свидетелствата за правоспособност, в 20-дневен срок преди изтичане на срока на наказанието се явяват на проверочен изпит пред комисия, назначена съответно от териториалните органи на ГУС при ДКНТП или от дирекция ДТН към ГУС при ДКНТП, както и от специализираните служби за технически надзор на МНО, МВР, МТ и ГУСВ, в състав от специалисти, каквито са посочени в чл. 14, ал. 1.

(3) Положилите неуспешно проверочния изпит имат право на един поправителен по всеки неиздържан изпит. Между двата изпита се осигуряват най-малко 5 дни за подготовка.

(4) На проверочния (поправителния) изпит се проверяват и оценяват знанията и уменията, установени с Наредба № 18 за устройство и безопасна експлоатация на асансьорите. За резултатите от изпита се съставя протокол.

(5) На проверочния (поправителния) изпит комисията дава заключение за годността на лицето за изпълняване дейностите, произтичащи от правоспособността му, въз основа на данните за нивото на квалификацията му, неговите прояви и резултатите от медицинското освидетелствуване.


Чл. 20. (1) Извършилите виновни нарушения, посочени в чл. 19, ал. 1, се лишават временно от съответното право да упражняват същата професия на основание чл. 13, буква "в" във връзка с чл. 16 от Закона за административните нарушения и наказания. Комисията, назначена по чл. 19, ал. 2, отбелязва (записва) в свидетелството срока на наказанието, с което се отнема временно валидността на заверката на свидетелството относно придобитата правоспособност по професията.

(2) Временно лишаване от правоспособност на основание чл. 13, буква "в" от Закона за административните нарушения и наказания може да става и в случай на еднократно грубо нарушение. За извършено престъпление се съобщава на съответния прокурор.


Чл. 21. (1) При положително заключение на комисията на проверочния или поправителния изпит протоколът за резултатите от изпита се изпраща на съответния териториален орган на ГУС при ДКНТП и на специализираните ПУЦ. Въз основа на този протокол учебното звено издава ново свидетелство за правоспособност на лицето. То започва работа със защитена правоспособност и разреда, който е имало преди лишаването му, освен ако е намален разредът му.

(2) При отрицателно заключение на комисията на поправителния изпит се отнема (безсрочно) правото на лицето да упражнява работа, изискваща правоспособност за монтьор на асансьори, до възстановяване на това право след завършване на съответния курс и повторно явяване на проверочен изпит. В зависимост от необходимата степен на допълнителна квалификация курсът може да бъде само за опресняване на знанията и уменията или да бъде със специално предназначение.

(3) След успешно положен изпит по ал. 2 съответната комисия съставя изпитен протокол за резултатите от изпита, въз основа на който учебното звено издава ново свидетелство за правоспособност.


Чл. 22. Лица, притежаващи свидетелство за правоспособност, но не упражнявали професията по съответната правоспособност повече от 3 години, за да започнат отново работа, се явяват на проверочен изпит по практика пред комисия, назначена от специализирания ПУЦ в състав от специалисти, каквито са посочени в чл. 14.


Чл. 23. Специализираните ПУЦ по асансьоростроене осъществяват учебно-методическо ръководство на курсовете, които се провеждат непосредствено в стопанските организации за придобиване на правоспособност.


Чл. 24. Монтьорите на асансьори подлежат на периодични медицински освидетелствувания относно изпълняваната от тях професия на възраст до 50 години - на 10 години, над 50 години - на всеки 5 години, както и преди започване на работа по професията след прекъсване над 3 години и след тежки заболявания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Лицата, придобили правоспособност за монтьор на асансьори извън страната, могат да постъпят на работа след легализиране на притежавания от тях документ в съответното посолство, като се извърши превод на български език и заверка от посолството и от МНП. Не се изисква легализиране на документи за професионална квалификация за монтьор на асансьори, издадени от СССР.


§ 2. Приравняването на степента на правоспособност на всички документи, придобити извън страната, към документите от тази наредба се извършва с удостоверение, издадено от дирекция ДТН към ГУС при ДКНТП.


§ 3. Длъжностните лица, които нарушават изискванията на тази наредба, се наказват съгласно чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания.


§ 4. (1) Книжките за квалификация и свидетелствата за правоспособност на асансьорните техници и монтьори, издадени и регистрирани от бившите инспекции за технически надзор, както и от ПУЦ към Комбинат "Асансьоростроене" - гр. София, включително и издадените от МНО и МВР, остават валидни за цялата страна и след влизане в сила на тази наредба.

(2) Работещите асансьорни техници и монтьори, притежаващи съответния документ за правоспособност, посочен в ал. 1, могат да извършват дейности, съответствуващи на степените на правоспособност съгласно чл. 2, както следва:

1. усвоилите IV, V и VI разред - II степен на правоспособност;

2. усвоилите VII разред - I степен на правоспособност.


§ 5. На лицата, които са завършили учебни заведения по професията (специалността) асансьорни монтьори и работят по специалността си, но не притежават документ за правоспособност, се издава свидетелство за правоспособност от специализираните ПУЦ в съответствие с изискванията, посочени в § 4, ал. 2 в срок от 1 година от обнародването на тази наредба в Държавен вестник.


§ 6. Монтьорите на асансьори, които работят по монтиране или обслужване на асансьори и не притежават свидетелства за правоспособност, в срок от 1 година след обнародването на тази наредба в Държавен вестник трябва да се явят на изпит, за да придобият съответната правоспособност по реда, посочен в раздел III и § 4, ал. 2.


§ 7. Лица над трудоспособна възраст (пенсионери), които притежават документ за асансьорен монтьор, за да упражняват професията си, трябва да придобият съответната правоспособност по реда, посочен в раздел III и § 4, ал. 2, след явяване на изпит по практика.


Заключителни разпоредби

§ 8. Тази наредба се издава на основание чл. 23 от Указа за народната просвета (обн., ДВ, бр. 90 от 1954 г.; изм., бр. 33 от 1965 г.) във връзка с чл. 78 от Закона за народната просвета и чл. 201 във връзка с чл. 54, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство и с чл. 8 и 89 от Наредба № 18 на Министерството на строежите и архитектурата и Държавния комитет за стандартизация за устройство и безопасна експлоатация на асансьорите (ДВ, бр. 40 от 1977 г.).


§ 9. Наредбата е съгласувана с Министерството на машиностроенето, Комитета по труда и социалното дело и Централния съвет на Българските професионални съюзи.


Промени настройката на бисквитките