Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 27.IX

НАРЕДБА № 5 ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ОТ ОТРАВЯНЕ ПРИ ПРЪСКАНЕТО И ПРАШЕНЕТО НА РАСТИТЕЛНОСТТА

 

НАРЕДБА № 5 ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ОТ ОТРАВЯНЕ ПРИ ПРЪСКАНЕТО И ПРАШЕНЕТО НА РАСТИТЕЛНОСТТА

ИЗДАДЕНА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ АГРАРНО-ПРОМИШЛЕН СЪЮЗ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ГОРИТЕ И ГОРСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И КОМИТЕТА ПО ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДНАТА СРЕДА,

Обн. ДВ. бр.75 от 27 Септември 1985г., отм. ДВ. бр.47 от 1 Юни 2004г.

Отменена с § 3 от Заключителните разпоредби на Наредба № 15 от 8 април 2004 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности - ДВ, бр. 47 от 1 юни 2004 г.


Чл. 1. (1) Окръжните аграрно-промишлени съюзи (ОАПС), аграрно-промишлените комплекси (АПК) и другите селскостопански организации, окръжните пътни управления, жп управленията, хигиенно-епидемиологичните инспекции (ХЕИ), горскостопанските комбинати и др., които провеждат или на територията на които се провеждат растителнозащитни, санитарни, противоепизоотични и други мероприятия с използуване на отровни за пчелите препарати, изготвят ежегодно съвместно с окръжните съвети на Българския пчеларски съюз и неговите поделения по места подробни планове и набелязват мерки за опазване на пчелите от отравяне.

(2) Органите по растителна защита при Националния аграрно-промишлен съюз (НАПС), ОАПС, АПК и други селскостопански организации и специалистите от ХЕИ, Главното управление на пътищата (ГУП), Български държавни железници(БДЖ), окръжният ветеринарномедицински център (ОВМЦ) и др. разясняват на събранията на пчеларските дружества и чрез централните и местните средства за масова информация употребата и действието на отровните препарати при санитарната обработка и предварителните мерки за опазване на пчелите.


Чл. 2. (1) Забранява се употребата на отровни химични препарати върху насекомоопрашващите се селскостопански култури, трайните насаждения или главните горски медоносни растения(акация, липа) и др., намиращи се във фаза на цъфтеж. Забранява се употребата на отровни химични препарати върху крайпътните и горските дървета и растения, намиращи се във фаза на цъфтеж и през периода на отделяне на мана.

(2) При вятър, когато се използува авиационна техника за пръскане с отровни химични препарати, защитната зона трябва да бъде най-малко на 800 м от границата на населеното място, когато вятърът духа в посока на цъфтящата растителност, и не по-малко на 200 м от границите на населеното място, когато е в обратна посока.

(3) Забранява се прилагането на отровни химични препарати върху селскостопански култури, намиращи се на по-малко от 300 м от населени места, когато третирането се извършва с наземна техника, и на по-малко от 500 м, когато третирането се извършва с авиационна техника.

(4) По изключение, когато има масово нападение от неприятели, които причиняват големи щети на селскостопанските култури, може да се проведе третиране с отровни химични препарати през периода на цъфтежа на културата, но само след получаване на предварително разрешение за всяка култура, овощна градина или горска площ от НАПС или от Министерството на горите и горската промишленост (МГГП).


Чл. 3. (1) Растителнозащитни мероприятия с авиационна техника могат да се провеждат само ако скоростта на вятъра е до 5м/сек, а специално при прашене - при скорост на вятъра не повече от 3 м/сек и височина на полета от 2 до 5 м над растителността. Температурата на въздуха не трябва да превишава 25 градуса С.

(2) Екипажът на летателния апарат (самолет, вертолет) трябва да осигурява непропускаемост на устройството за затваряне на дюзите за разпръскване на растителнозащитните препарати така, че препаратите да попадат само върху подлежащите за третиране култури или гори.

(3) Авиохимичното третиране може да се проведе само след като пилотът на летателния апарат е получил писмено съобщение на народния съвет или кметството, че пчеларите са предупредени за предстоящото третиране.


Чл. 4. (1) Преди всяко третиране на всички видове селскостопански култури, горската или друга растителност с отровни химични препарати специалистите по растителна защита към АПК и другите селскостопански организации, окръжните пътни управления, горските стопанства, предприятията, ХЕИ и др., които ще извършват пръскане или напрашване с такива препарати, са длъжни да уведомят писмено кметството и пълномощничествата най-малко 3 дни преди третирането. Кметствата уведомяват всички пчелари в района си, както и кметствата на райони, съседни с третирания район.

(2) Селскостопанските организации и горските комбинати, които провеждат растителнозащитни мероприятия, са длъжни да осигуряват инструктаж на персонала, който участвува непосредствено в провеждането на мероприятията, включително и на командирите на авиационната техника, за необходимите мерки по опазване на пчелите от действието на химичните препарати.


Чл. 5. (1) Третирането на растителността с отровни химични препарати на посоченото в съобщението място (район, площ) не може да продължи повече от 5 дни и не може да започне по-рано и да продължи повече от обявената начална и крайна дата. За всяко следващо третиране на същия или друг район (площи, места) преди или след тези дати се прави ново съобщение по същия ред. В случай на отлагане или отменяне на третирането съответните органи са длъжни в деня след вземане на решението писмено да уведомят кметствата. Не се разрешава отложено или повторно третиране да се извършва преди изтичането на 5-дневен срок от последното съобщение за първото или отложеното третиране.

(2) В съобщението по ал. 1 се посочват датата, часът и мястото(район, площ) на третирането, наименованието на препарата, дозата на употреба, начинът на използуване (с наземна или авиационна техника), продължителността на отровното действие на препарата, мерките за предпазване от него и подлежащата за третиране култура.


Чл. 6. (1) Общинският народен съвет (кметството) в деня на получаване на известието по чл. 4, ал. 1 уведомява писмено, по телефона, чрез радио-уредби, обяви или други средства за информация председателя на пчеларското дружество, пчеларите или техните пълномощници по представен списък на членуващите в дружеството пчелари за предстоящите растителнонзащитни мероприятия, които ще се провеждат в землището, респективно тяхното отлагане или отменяне.

(2) Съобщенията за предстоящите третирания с химични препарати се изпращат и до ветеринарните и здравните служби в района.


Чл. 7. При провеждане на растителнозащитни мероприятия в личните стопанства гражданите се задължават да извършват третиранията само в ранните утрини и късните вечерни часове на деня, когато няма летеж на пчели. Гражданите трябва да използуват само одобрените за личното стопанство растителнозащитни препарати, посочени в списъка по чл. 12.


Чл. 8. Цъфтящата растителност в овощните градини, ако не е подкултура в междуредията, преди третирането се окосява и прибира от собственика на насаждението или се унищожава с хербициди.


Чл. 9. Органите на хигиенно-епидемиологичните инспекции, окръжните пътни управления, горскостопанските комбинати и др. организират третиранията с химични препарати срещу вредните насекоми или болести на открити, достъпни за пчелите терени съгласувано с ОАПС и окръжните съвети на Българския пчеларски съюз.


Чл. 10 (1) Окръжните аграрно-промишлени съюзи, АПК, другите селскостопански организации и горскостопанските комбинати съвместно с окръжните съвети на Българския пчеларски съюз и пчеларските дружества ежегодно определят безопасни места за настаняване на пчелните семейства, намиращи се в райони, в които ще се провеждат неколкократно химични третирания. Те оказват съдействие при осигуряване на транспорт за преместването им.

(2) Броят на пчелините (пчелните семейства), които ще се настаняват в определените по ал. 1 безопасни райони, се определя от ОАПС и председателите на окръжните съвети на Българския пчеларски съюз, респективно от представителя на кметството и председателя на пчеларското дружество.


Чл. 11. Пчеларите от обществените пчелини и пчеларите-любители са длъжни след уведомяването им съгласно чл. 4 за предстоящото третиране с химични препарати да преместят кошерите си в безопасни райони или да затварят пчелните семейства.


Чл. 12. (1) За определяне продължителността на изолация на пчелните семейства с оглед предпазването им от отравяне дирекция "Растителна защита и торене" при НАПС и предприятията за агрохимично обслужване при ОАПС се задължават ежегодно до 31 март да обявят списъка на одобрените за ползуване в страната от организации и граждани растителнозащитни препарати, като посочват и карантинните срокове.

(2) Продължителността на изолация на пчелните семейства се определя в зависимост от вида на химичния препарат, с който ще се третират културите.

(3) В третираните райони срокът на изолация се удължава с още едно денонощие при понижаване на температурите, влошаване на времето и повишаване на влагата.


Чл. 13. (1) При съобщение за масово умиране на пчели в срок до 24 часа от съобщението се назначава комисия от съответния общински народен съвет (кметство) с представители на пчеларското дружество и селскостопански специалисти (ветеринарен лекар и агроном по растителна защита). Комисията определя причините за умиране на пчелите и размерите на щетите.

(2) В комисията по ал. 1 не могат да се включват селскостопански специалисти от организацията-нарушител.

(3) След извършване преглед на място комисията в присъствието на притежателя на пострадалите пчелни семейства и нарушителя, ако има установен такъв, съставя протокол. В него тя дава заключение за причините за умиране на пчелите и взема проби от умрели пчели и от обработваната с препарата растителност, които изпраща веднага за изследване съгласно чл. 14.

(4) Протоколът по ал. 3 трябва да има следното съдържание:

1. потвърждаване, съмнение или отхвърляне на отравянето с химични препарати, придружено с мотиви. При установяване на отравяне с химични препарати се отразяват причините и обстоятелствата, при които то е настъпило;

2. посочване на евентуалните виновници;

3. изчисляване на причинените щети.

(5) Ако комисията не бъде назначена в определения срок, пострадалите лица могат да обжалват отказа за назначаване на комисия съгласно Закона за административното производство.


Чл. 14. За установяване причините за отравяне на пчелите анализът на пробите се извършва от ветеринарните станции и хигиенно-епидемиологичните инспекции по спешност.


Чл. 15. За подхранване на засегнатите от отравяне пчелни семейства чрез органите на Централния кооперативен съюз и окръжните съвети по пчеларство се отпуска с предимство захар с намаление на цената. Захарта се предоставя срещу протокол от комисията по чл. 13.


Чл. 16. (1) На основание чл. 31 от Закона за пчеларството длъжностно лице, което в нарушение на определения ред разреши пръскането и прашенето на растенията с отровни за пчелите препарати, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 50 до 200 лв.

(2) За нарушение на тази наредба отговорност се носи съгласно разпоредбите на Закона за опазване на селскостопанското имущество, Закона за ветеринарното дело и Закона за административните нарушения и наказания.


Чл. 17. Щетите от отравянията на пчелите се заплащат на пчеларите от виновните лица и организации при спазване на реда, установен от Закона за опазване на селскостопанското имущество.


Чл. 18. Съставянето на актове, издаването на наказателни постановления и обжалването им се извършват съгласно Закона за опазване на селскостопанското имущество, съответно по Закона за административните нарушения и наказания.


Заключителни разпоредби

§ 1. Ръководството и контролът на дейността по опазване на пчелните семейства от отравяне с химични препарати се осъществяват от дирекция"Растителна защита и торене" при НАПС. Специализираният контрол по естеството на отравянията се извършва от НПО "Ветеринарно дело".


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 22 от Закона за пчеларството и отменя Наредбата за опазване на пчелните семейства от отравяне при провеждане на растителнозащитните, противоепидемичните и противоепизоотичните мероприятия (обр., ДВ, бр. 31 от 1972 г.; изм., бр. 41 от 1972 г. и бр. 94 от 1973 г.).


Промени настройката на бисквитките