Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 20.IV

НАРЕДБА № 6 ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НАРЕДБА № 6 ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА

Обн. ДВ. бр.83 от 28 Октомври 1988г., обн. ДВ. бр.84 от 1 Ноември 1988г., изм. ДВ. бр.32 от 20 Април 1990г., изм. ДВ. бр.57 от 14 Юли 1992г., изм. ДВ. бр.81 от 24 Септември 1993г., отм. ДВ. бр.73 от 17 Август 1999г.

Отменена с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 6 от 3 август 1999 г. за компетентност на морските лица в Република България - ДВ, бр. 73 от 17 август 1999 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Морски лица по смисъла на тази наредба са физическите лица, които изпълняват длъжности на кораб или на брега, свързани с корабоплаването или контрола върху него.

(2) Морски правоспособни лица са тези лица по ал. 1, които притежават правоспособност съгласно тази наредба.


Чл. 2. Наредбата не се прилага за военни кораби и военни лица.


Чл. 3. Корабните длъжности, за заемането на които се изисква съответна правоспособност, са:

1. капитан;

2. старши помощник-капитан;

3. втори помощник-капитан;

4. трети помощник-капитан;

5. главен механик;

6. втори механик;

7. трети механик;

8. четвърти механик;

9. електромеханик;

10. радиотелеграфист (радиотелефонист);

10а. (Нова - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) радиоелектроник за СМСББ (Световна морска система за бедствие и безопасност);

10б. (Нова - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) радиооператор за СМСББ.

11. пилот;

12. девиатор;

13. (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.);

14. (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.);

15. корабен кормчия;

16. лоцман;

17. старшина на шлеп;

18. корабен моторист (машинист);

19. корабен помпиер;

20. корабен електротехник;

21. (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.);

22. корабен огняр;

23. капитан на плаващо техническо средство;

24. механик (електромеханик, моторист, електротехник) на плаващо техническо средство;

25. (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.).


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) За придобиване на първоначална или следваща правоспособност могат да кандидатствуват лица, навършили 18-годишна възраст, които са здравословно годни и имат образование и квалификация, изисквани от тази наредба.


Чл. 5. (1) Всеки кораб трябва да има екипаж, съставен от морски правоспособни лица, достатъчни за осигуряването на необходимия брой вахти или смени съгласно таблица № 1 (приложение № 1), което се отразява в корабния документ за надеждно комплектуване на екипажа.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г., доп., бр. 81 от 1993 г.) На кораби с автоматизирана силова уредба, с централен пулт за управление, с опростено управление или особена конструкция ограничен район или продължителност на плаването или работата Държавната инспекция по корабоплаване (ДИК) може да разреши съвместяване на длъжности или намаление на броя на морските правоспособни лица във вахтите или смените.


Чл. 6. Морските правоспособни лица могат да заемат следващата по-висока длъжност на кораб, когато това е допустимо по тази наредба, само след като са заемали по-ниска длъжност на кораб със съответния тонаж, район на плаване, пропулсивна мощност на корабната силова уредба, обща генераторна мощност или клас на автоматизация в продължение на период, не по-малък от времето на плавателния стаж, изискващ се за следващата правоспособност.


Чл. 7. Морските правоспособни лица могат да заемат всяка длъжност на кораб, за която съгласно тази наредба се изисква по-ниска степен на правоспособност от тази, която лицето притежава по същата специалност.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г., бр. 57 от 1992 г.) На морски учебни и пътнически кораби на длъжностите по чл. 3, точки 1 до 7 включително се назначават морски правоспособни лица с правоспособност, една степен по-висока от изискваната по тази наредба. Капитанът и главният механик трябва да имат най-малко 24 месеца плавателен стаж като капитан, съответно като главен механик.


Чл. 9. Екипажите на корабите, плаващи по вътрешните води на Република България, могат да бъдат комплектувани от лица, притежаващи правоспособност по тази наредба, както от морското, така и от речното корабоплаване.


Чл. 10. Началникът на ДИК може да разреши на морско правоспособно лице да заема за период, не по-голям от 6 месеца, длъжност, за която се изисква правоспособност, не по-висока от една степен от степента, която лицето притежава. Това изключение не се прави за капитан или главен механик освен при изключителни обстоятелства до пристигане на кораба в първото пристанище. За радиотелеграфист или радиотелефонист изключение се прави само при условията на чл. 3866, 3867 и 3868 от Правилата за радиосвръзки към Международната конвенция за далекосъобщения.


Чл. 11. (Изм. и доп. - бр. 32 от 1990 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) Държавната инспекция по корабоплаване (ДИК) ограничава до изпълнение изискванията по ал. 3, морските правоспособни лица по отношение на правото им да заемат длъжност:

1. на танкери за нефт или нефтопродукти, за сгъстени, втечнени или под налягане газове и за химични или опасни вещества;

2. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) по управлението или обслужването на корабни силови уредби, които не са дизелови или парни;

3. (Зал. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Ограничението на лицата, плаващи на морски кораби, се вписва в потвърждението на свидетелството за правоспособност.

(3) Ограничението по ал. 1, т. 1 и 2 се отменя, след като лицето осъществи 3 месеца плавателен стаж като стажант (дубльор) на съответната длъжност и положи изпит или премине подготвителен курс по одобрена програма и успешно положи изпит пред комисия на ДИК.

(4) (Отм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.).


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Свидетелство за правоспособност за работа на морски кораби, издадено в съответствие с изискванията и програмите на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелствуване на моряците от 1978 г. от администрацията на страна, която е член на конвенцията, или свидетелство за правоспособност за работа на речни кораби, издадено в съответствие с Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване по Дунава на Комитета по вътрешните водни пътища към Организацията на обединените нации (ООН) и Дунавската комисия, се приравнява със свидетелство по тази наредба съгласно изискванията за образование и плавателен стаж.


Раздел II.
ПРАВОСПОСОБНОСТИ - ОПРЕДЕЛЕНИЕ, ОСНОВАНИЕ, РЕД ЗА ПРИДОБИВАНЕ И ВИДОВЕ

Чл. 13. Правоспособност по смисъла на тази наредба е установената по нея способност на морските лица да бъдат носители на определени права и задължения.


Чл. 14. Лицата придобиват правоспособност на основание:

1. образование;

2. предхождаща правоспособност, когато се изисква такава;

3. плавателен стаж;

4. здравословна годност;

5. успешно положен изпит.


Чл. 15. Лицата, служили на кораб от Военноморския флот или на кораб от морските поделения на Гранични войски, след преминаването им в запаса придобиват правоспособност по тази наредба съгласно Указ № 613 на Държавния съвет за уреждане на някои права на завършилите военноучебни заведения и школи у нас, в Съветския съюз и другите социалистически страни (обн., ДВ, бр. 69 от 1965 г.; изм. и доп., бр. 73 от 1971 г., бр. 47 от 1975 г., бр. 71 от 1976 г., бр. 3 от 1981 г., бр. 9 от 1988 г.).


Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Плавателен стаж на морско правоспособно лице е действителното време, прослужено на търговски кораб, по смисъла на чл. 4 и 5 от Кодекса на търговското мореплаване и чл. 1 на Указ за търговското корабоплаване, по време на експлоатацията му, свързано с изпълнение на функциите, определени за съответната длъжност, след придобиването на последната правоспособност.

(2) За плавателен стаж се признава и времето, прослужено на кораб при:

1. плаване като стажант под ръководството на правоспособно морско лице;

2. ремонт и докуване - до 3 месеца;

3. зимуване или престой по други причини - до 1 месец;

4. при обработване на риба на котва в закрит рейд - 50 на сто от общото време на котва.


Чл. 17. Времето на учебна практика, проведена на кораб под ръководството на инструктор, се признава за плавателен стаж само за придобиване на първа правоспособност или за отменяне ограничение на правата на морско правоспособно лице.


Чл. 18. (1) Плавателният стаж се изчислява в дни, месеци и години според:

1. тонажа на кораба;

2. района на плаване;

3. пропулсивната мощност на корабната силова уредба;

4. общата генераторна мощност;

5. изпълняваната длъжност на кораба.

(2) Плавателният стаж се установява с удостоверение за плавателен стаж (приложение № 2), издадено от поделението на ДИК, където лицето се води на отчет.


Чл. 19. Здравословната годност на морските правоспособни лица се удостоверява с медицинско свидетелство, издадено от транспортно медицинско учреждение.


Чл. 20. (1) Изпитите за придобиване, отменяне на ограничение или потвърждаване на правоспособност се провеждат от ДИК по ред, установен от министъра на транспорта (приложение № 3).

(2) До изпит се допускат кандидатите, които отговарят на изискванията по чл. 14, удостоверени с необходимите документи, подали молба до началника на ДИК.

(3) Резултатите от проведените изпити се оформят в протокол на изпитната комисия, който се утвърждава от министъра на транспорта.


Чл. 21. (1) Общ председател на изпитните комисии е началникът на ДИК. Той предлага на министъра на транспорта за утвърждаване състава на изпитните комисии за съответните правоспособности, както и графика за провеждане на изпитите.

(2) Изпитните комисии се съставят от специалисти на ДИК, като при необходимост се привличат специалисти от други институти, учебни заведения и организации.


Чл. 22. (1) Програмите за изпит се съставят от специалисти на ДИК и се одобряват от министъра на транспорта.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Изискванията, включени в програмите по ал. 1, не може да бъдат по-малки от минималните изисквания за знанията и уменията на морските лица, определени в Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелствуване на моряците от 1978 г. за работа на морски кораби и от тези, изложени в Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване по Дунава на Комитета по вътрешните водни пътища към ООН и Дунавската комисия, за работа на речни кораби.


Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Видовете корабоводителски правоспособности са:

1. за морско корабоплаване:

а) капитан далечно плаване;

б) щурман първа степен;

в) щурман втора степен;

г) щурман трета степен;

д) щурман четвърта степен;

е) щурман пета степен;

ж) пилот;

з) девиатор;

и) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) водач на плавателен съд до 20 бруто регистър-тона по море;

2. за речно корабоплаване:

а) капитан далечно плаване по р. Дунав;

б) щурман първа степен по р. Дунав;

в) щурман втора степен по р. Дунав;

г) щурман трета степен по р. Дунав;

д) щурман четвърта степен по р. Дунав;

е) водач на малък кораб по р. Дунав;

3. за корабоплаване по вътрешните води на Република България - капитан вътрешно плаване.


Чл. 24. Видовете правоспособности за управление или за обслужване на корабни силови уредби и технически средства са:

1. корабен механик първа степен;

2. корабен механик втора степен;

3. корабен механик трета степен;

4. корабен механик четвърта степен;

5. корабен електромеханик;

6. корабен моторист (машинист);

7. корабен електротехник;

8. (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.);

9. корабен огняр.


Чл. 25. Видовете правоспособности за управление или за обслужване на плаващи технически средства са:

1. капитан на плаващо техническо средство;

2. старшина на шлеп от техническия флот.


Чл. 26. Видовете правоспособности за работа и за поддържане на корабните радиотелеграфни и радиотелефонни станции са:

1. корабен радиотелеграфист първа категория първи клас;

2. корабен радиотелеграфист първа категория втори клас;

3. корабен радиотелефонист ограничена категория.


Чл. 26а. (Нов - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Видовете правоспособности за работа и поддържане на корабни технически средства за СМСББ са:

1. корабен радиоелектроник първи клас;

2. корабен радиоелектроник втори клас;

3. корабен оператор обща категория;

4. корабен оператор ограничена категория първа степен;

5. корабен оператор ограничена категория втора степен.


Чл. 27. (1) Морско правоспособно лице, което не е кандидатствувало за следващата по-висока правоспособност от тази, която притежава, в период от 5 години, считан от момента, в който е придобило право да кандидатствува, или в течение на тези 5 години 3 пъти не е издържало успешно изпита, когато е кандидатствувало, е необходимо да издържи успешно проверка по програмата за изпит за правоспособността, която притежава.

(2) Правата на морско правоспособно лице, което не е издържало успешно проверката по ал. 1, се ограничават до правата на по-ниската правоспособност от тази, която то притежава, до изпълнение на изискванията по ал. 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г., бр. 81 от 1993 г.) Изискванията по ал. 1 не се прилагат към лицата, притежаващи правоспособност по чл. 23, т. 1, букви "а", "ж", "з" и "и"; т. 2, букви "а", "е"; т. 3; чл. 24, т. 1, 5, 6, 7, 8 и 9; чл. 25 и чл. 26, т. 1 и 3, когато тази правоспособност е съответно най-висока за тяхното образование.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Лицата по чл. 23, т. 1, буква "а", т. 2, буква "а" и чл. 24, т. 1 преминават на всеки 7 години одобрен от ДИК курс за поддържане на квалификацията и проверка по програмата на курса. Към неизпълнилите това изискване се прилага ал. 2.


Раздел III.
НЕОБХОДИМИ УСЛОВИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ И ДЛЪЖНОСТИ, КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ЗАЕМАТ СЪС СЪОТВЕТНАТА ПРАВОСПОСОБНОСТ

Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 23, т. 1, са съответно за:

1. капитан далечно плаване:

а) висше образование, специалност корабоплаване;

б) правоспособност щурман първа степен;

в) плавателен стаж 24 месеца в далечно плаване на длъжност старши помощник-капитан на кораб с големина 1600 или повече бруто регистър-тона;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

2. щурман първа степен:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман втора степен;

в) плавателен стаж 24 месеца в далечно плаване на длъжност втори помощник-капитан на кораб с големина 1600 или повече бруто регистър-тона;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

3. щурман втора степен:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман втора степен;

в) (изм. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) плавателен стаж 24 месеца в далечно плаване на длъжност четвърти и трети помощник-капитан, от които най-малко 18 като трети помощник-капитан, на кораб с големина 1600 или повече бруто регистър-тона;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

4. щурман трета степен:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.);

в) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) плавателен стаж 3 месеца учебна практика;

г) здравословна годност;

5. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) щурман четвърта степен:

а) средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене - море;

б) правоспособност щурман пета степен;

в) плавателен стаж 24 месеца на длъжност кормчия или палубен боцман, от които 12 месеца в далечно плаване на кораб с големина 1600 или повече бруто регистър тона;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК.

6. щурман пета степен:

а) средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене - море, или средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има средно специално (техническо) образование, или 24 месеца като моряк на кораб, извършващ стопанска дейност, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

7. пилот:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман първа степен;

в) (изм. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) плавателен стаж 12 месеца на длъжност старши помощник-капитан в далечно плаване и 3 месеца като стажант-пилот с участие в не по-малко от 80 провеждания, удостоверени с пилотски дневник и оценка от пилота инструктор;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

8. девиатор:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман първа степен;

в) 3 месеца работа като стажант-девиатор;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

9. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) водач на плавателен съд до 20 бруто регистър-тона по море:

а) най-малко основно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК;

б) учебна практика в подготвителния курс, одобрен от ДИК;

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК.


Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 23, т. 2, са съответно за:

1. капитан далечно плаване по р. Дунав:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман първа степен по р. Дунав;

в) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) плавателен стаж 18 месеца в задгранично плаване на длъжност старши помощник-капитан;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

2. щурман първа степен по р. Дунав:

а) висше образование, специалност корабоводене или средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене - река;

б) правоспособност щурман втора степен по р. Дунав;

в) плавателен стаж 18 месеца в задгранично плаване на длъжност втори помощник-капитан, когато има висше образование, или 24 месеца в задгранично плаване на длъжност втори помощник-капитан, когато има средно специално (техническо) образование;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

3. щурман втора степен по р. Дунав:

а) висше образование, специалност корабоводене или средно специално (техническо), специалност корабоводене - река;

б) правоспособност щурман трета степен по р. Дунав;

в) плавателен стаж 12 месеца в задгранично плаване на длъжност трети помощник-капитан, когато има висше образование, или 18 месеца в задгранично плаване на длъжност трети помощник-капитан, когато има средно специално (техническо) образование;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

4. щурман трета степен по р. Дунав:

а) висше образование, специалност корабоводене, или средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене - река;

б) правоспособност щурман четвърта степен по р. Дунав, когато има средно специално (техническо) образование;

в) плавателен стаж 3 месеца учебна практика по р. Дунав, когато има висше образование, или 12 месеца плавателен стаж на длъжност кормчия, когато има средно специално (техническо) образование;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК, когато има средно специално (техническо) образование;

5. щурман четвърта степен по р. Дунав:

а) средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене - река, или средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК;

б) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има средно (техническо) образование, или 18 месеца като моряк на кораб, извършващ стопанска дейност, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

6. водач на малък кораб по р. Дунав:

а) най-малко основно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК;

б) учебна практика в подготвителния курс;

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК.


Чл. 30. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Изискванията за придобиване на правоспособността капитан вътрешно плаване по чл. 23, т. 3 са:

1. средно образование;

2. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) правоспособност водач на плавателен съд до 20 бруто регистър-тона по море или водач на малък кораб по р. Дунав;

3. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) учебна практика в подготвителния курс;;

4. здравословна годност;

5. успешно положен изпит пред комисия на ДИК.


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 24, са съответно за:

1. корабен механик първа степен:

а) висше образование, специалност корабни машини и механизми;

б) правоспособност корабен механик втора степен;

в) плавателен стаж 30 месеца на длъжност втори механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 3000 кВт;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

2. корабен механик втора степен:

а) висше образование, специалност корабни машини и механизми;

б) правоспособност корабен механик трета степен;

в) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) плавателен стаж 30 месеца като четвърти и трети механик, от който 24 на длъжност трети механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 3000 кВт;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

3. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) корабен механик трета степен:

а) висше образование, специалност корабни машини и механизми;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика;

в) здравословна годност.

4. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) корабен механик четвърта степен:

а) средно специално (техническо) образование, специалност корабни машини и механизми;

б) правоспособност корабен моторист (машинист);

в) плавателен стаж 36 месеца на длъжност моторист (машинист) на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 750 кВт;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК.

5. корабен електромеханик:

а) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г., бр. 81 от 1993 г.) висше образование, специалност електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт, електроснабдяване и електрообзавеждане на промишлени предприятия, електрически централи и мрежи, електроенергетика, електрически машини и апарати или корабни машини и механизми с дипломна работа по корабна електротехника;

б) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има висше образование, специалност електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт или корабни машини и механизми с дипломна работа по корабна електротехника, или 3 месеца като стажант-електромеханик на кораби с обща генераторна мощност над 750 кВА, когато има някоя от другите специалности, посочени в буква "а";

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

6. корабен моторист (машинист):

а) средно специално (техническо) образование, специалност корабни машини и механизми, или средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има средно специално (техническо) образование, или 3 месеца учебна практика и 3 месеца като стажант-моторист (машинист), когато има средно образование и завършен подготвителен курс на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 100 кВт;

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

7. корабен електротехник:

а) средно специално (техническо) образование, една от следните специалности: електрообзавеждане на кораби, силнотокова електропромишленост, електрообзавеждане на промишлени предприятия или електрически централи и мрежи;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика и 6 месеца като стажант-електротехник на кораби с обща генераторна мощност над 300 кВА;

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК;

8. (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.);

9. корабен огняр:

а) средно специално (техническо) образование, специалност корабни машини и механизми, или средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК;

б) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има средно специално (техническо) образование, или 1 месец учебна практика и 3 месеца като стажант-огняр, когато има средно образование и завършен подготвителен курс на кораби с парни котли с работно налягане над 0,7 мПа;

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК, когато има средно образование и завършен подготвителен курс.


Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Изискванията за придобиване на правоспособностите по чл. 25 са съответно за:

1. капитан на плаващо техническо средство:

а) висше или средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене или корабоводене - река, когато ще работи по море или по р. Дунав, или завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК, когато ще работи по вътрешните води на Република България;

б) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) правоспособност най-малко щурман пета степен по море или щурман четвърта степен по р. Дунав, когато ще работи по море или по р. Дунав, или водач на плавателен съд до 20 бруто регистър-тона по море или водач на кораб по по р. Дунав, когато ще работи по вътрешните води на Република България;

в) плавателен стаж 3 месеца като стажант-капитан на плаващо техническо средство в съответния район;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред комисия на ДИК по правилата за плаване в района и експлоатацията на съответното плаващо техническо средство;

2. старшина на шлеп от техническия флот:

а) най-малко основно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК;

б) плавателен стаж 12 месеца като моряк на шлеп от техническия флот;

в) здравословна годност;

г) успешно положен изпит пред комисия на ДИК.


Чл. 33. Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 26, са съответно за:

1. корабен радиотелеграфист първа категория първи клас:

а) висше образование, специалност корабна радиотехника и телевизия, или средно образование и завършен одобрен подготвителен курс;

б) правоспособност корабен радиотелеграфист първа категория втори клас;

в) плавателен стаж 24 месеца на длъжност радиотелеграфист на кораби с големина над 1600 бруто регистър-тона в далечно плаване;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред държавна комисия;

2. корабен радиотелеграфист първа категория втори клас:

а) висше образование, специалност корабна радиотехника и телевизия, или средно образование и завършен одобрен подготвителен курс;

б) правоспособност корабен радиотелеграфист първа категория трети клас;

в) плавателен стаж 12 месеца на длъжност стажант-радиотелеграфист на кораби в далечно плаване;

г) здравословна годност;

д) успешно положен изпит пред държавна комисия;

3. корабен радиотелефонист ограничена категория:

а) завършен одобрен подготвителен курс;

б) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) някоя от правоспособностите по чл. 23, т. 1 и 2, букви "а" до "д";

в) успешно положен изпит пред комисия след завършването на подготвителния курс.


Чл. 33а. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 26а, са съответно за:

1. корабен радиоелектроник първи клас:

а) висше образование, специалност радио- и телевизионна техника, радиолокация за ВМФ, морски свръзки за ВМФ или съобщителна техника;

б) правоспособност корабен радиоелектроник втори клас;

в) плавателен стаж 18 месеца на длъжност радиоелектроник за СМСББ на кораб, оборудван с технически средства на СМСББ, плаващ в зона А3;

г) здравословна годност, потвърждавана всеки 5 години;

д) успешно положен изпит пред държавна комисия;

2. корабен радиоелектроник втори клас:

а) висше образование, специалност радио- и телевизионна техника, радиолокация за ВМФ, морски свръзки за ВМФ или съобщителна техника;

б) плавателен стаж 1 месец учебна практика на кораб, оборудван с технически средства на СМСББ;

в) здравословна годност, потвърждавана всеки 5 години;

д) успешно положен изпит пред държавна комисия;

3. корабен оператор обща категория:

а) средно образование и завършен подготвителен курс;

б) някоя от правоспособностите по чл. 23, т. 1, букви "а" до "д", чл. 24, т. 1 до 5 и чл. 26, т. 1 и 2;

в) здравословна годност, потвърждавана всеки 5 години;

г) успешно положен изпит пред държавна комисия;

4. корабен оператор ограничена категория първа степен:

а) основно образование и завършен подготвителен курс;

б) здравословна годност, потвърждавана всеки 5 години;

в) успешно положен изпит пред държавна комисия;

5. корабен оператор ограничена категория втора степен:

а) завършен подготвителен курс;

б) здравословна годност, потвърждавана всеки 5 години;

в) успешно положен изпит пред държавна комисия.


Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 23, т. 1, могат да заемат длъжност на кораб с изключение на корабите, за които имат ограничение по чл. 11, ал. 1, т. 1 и 2, както следва:

1. капитан далечно плаване може в далечно плаване да заема длъжността капитан на всякакви кораби;

2. щурман първа степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжностите старши помощник-капитан на всякакви кораби и капитан на кораби с големина до 1600 бруто регистър-тона при условията на чл. 6;

б) в близко плаване да заема длъжността капитан на всякакви кораби при условията на чл. 6;

3. щурман втора степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжностите втори помощник-капитан на всякакви кораби и старши помощник-капитан на кораби с големина до 1600 бруто регистър-тона при условията на чл. 6;

б) в близко плаване да заема длъжностите старши помощник-капитан на всякакви кораби и капитан на кораби с големина до 1600 бруто регистър-тона при условията на чл. 6;

4. щурман трета степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжностите трети помощник-капитан на всякакви кораби и втори помощник-капитан на кораби с големина до 1600 бруто регистър-тона при условията на чл. 6;

б) (изм. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) в близко плаване да заема длъжността втори помощник-капитан и старши помощник-капитан на всякакви кораби и капитан на кораби с големина до 1600 бруто регистър-тона при условията на чл. 6;

в) (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.);

5. щурман четвърта степен може:

а) (изм. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) в далечно плаване да заема длъжността трети помощник-капитан на кораби с големина до 1600 бруто регистър-тона;

б) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г., бр. 81 от 1993 г.) в близко плаване да заема длъжността втори и старши помощник-капитан на кораби с големина до 1600 бруто регистър-тона и капитан на кораби с големина до 500 бруто регистър-тона при условията на чл. 6;

в) в крайбрежно плаване след 24 месеца плавателен стаж като помощник-капитан на кораби с големина над 200 бруто регистър-тона да заема длъжността капитан на кораб с големина до 500 бруто регистър-тона;

6. щурман пета степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжността кормчия на всякакви кораби;

б) (б. "б", зал., предишна б. "в" - ДВ, бр. 81 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) в близко плаване след 36 месеца плавателен стаж като кормчия да заема длъжността капитан на кораби с големина до 100 бруто регистър тона с не повече от 20 души на борда, включително екипажа;

г) (Заличена - ДВ, бр. 57 от 1992 г.);

7. пилот може да заема длъжността пилот в пристанищата;

8. девиатор може да заема длъжността девиатор в пристанищата;

9. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г., бр. 81 от 1993 г.) водач на плавателен съд до 20 бруто регистър-тона по море може да управлява самоходни или несамоходни кораби с големина до 10 бруто регистър-тона, мощност на двигателя до 100 кВт, с не повече от 10 души на борда, включително екипажа, както и да бъде моряк на кораб.


Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 23, т. 2, могат да заемат длъжност на кораб, плаващ по р. Дунав, с изключение на корабите, за които имат ограничение по чл. 11, ал. 1, както следва:

1. капитан далечно плаване по р. Дунав може да заема длъжността капитан на кораби, плаващи по р. Дунав, притоците и каналите, свързани с нея;

2. щурман първа степен по р. Дунав може:

а) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) в задгранично плаване да заема длъжността старши помощник-капитан, а след 18 месеца плавателен стаж в задгранично плаване и успешно положен изпит пред комисия на ДИК, по одобрена програма, длъжността капитан;

б) (Заличена - ДВ, бр. 57 от 1992 г.);

в) в местно плаване да заема длъжността капитан;

3. щурман втора степен по р. Дунав може:

а) в задгранично плаване да заема длъжността втори помощник-капитан;

б) в местно плаване да заема длъжността капитан;

4. щурман трети степен по р. Дунав може:

а) в задгранично плаване да заема длъжността трети помощник-капитан;

б) в местно плаване да заема длъжността помощник-капитан, а след 24 месеца плавателен стаж - длъжността капитан;

5. щурман четвърта степен по р. Дунав може:

а) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) в задгранично плаване да заема длъжността кормчия, а след 18 месеца плавателен стаж като кормчия или моряк - длъжността палубен боцман;

б) в местно плаване да заема длъжността капитан на кораб с мощност на корабна силова уредба до 200 кВт или помощник-капитан на кораб с мощност на корабната силова уредба до 450 кВт;

в) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) в съответния участък на р. Дунав след 36 месеца плавателен стаж като кормчия да заема длъжността лоцман;

г) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) по целия плавателен път на р. Дунав след 18 месеца плавателен стаж като моряк на несамоходен шлеп или като моряк от подменен екипаж да заема длъжността старшина на несамоходен шлеп;

6. водач на малък кораб по р. Дунав може да води малки кораби с мощност на корабната силова уредба до 100 кВт, с не повече от 10 души на борда, включително екипажа, както и да заема длъжността моряк на кораби от спомагателния и техническия флот.


Чл. 36. Морските правоспособни лица, притежаващи правоспособността по чл. 23, т. 3 капитан вътрешно плаване, могат да управляват самоходни и несамоходни кораби, плаващи по вътрешните води на Република България, с не повече от 80 души на борда освен екипажа.


Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 24, могат да заемат длъжности на морски или речни кораби с изключение на корабите, за които имат ограничение по чл. 11, ал. 1, т. 1 и 2, както следва:

1. корабен механик първа степен може да заема длъжността главен механик на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

2. корабен механик втора степен може:

а) да заема длъжността втори механик на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

б) да заема длъжността главен механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 3000 кВт при условията на чл. 6;

3. корабен механик трета степен може:

а) да заема длъжността трети механик на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

б) да заема длъжността втори механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 3000 кВт при условията на чл. 6;

в) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) да заема длъжността главен механик на морски кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 1850 кВт и на речни кораби до 2250 кВт при условията на чл. 6;;

4. корабен механик четвърта степен може:

а) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) да заема длъжността четвърти механик на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

б) да заема длъжността трети механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 3000 кВт при условията на чл. 6;

в) да заема длъжността втори механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 1850 кВт при условията на чл. 6;

г) да заема длъжността главен механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 1100 кВт при условията на чл. 6;

5. корабен електромеханик може да заема длъжността електромеханик на кораби с неограничена обща генераторна мощност;

6. корабен моторист (машинист) може:

а) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г., бр. 81 от 1993 г.) да заема длъжността моторист (машинист) на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

б) да заема длъжността помпиер на всякакви танкери след 24 месеца плавателен стаж като моторист (машинист) на танкер;

в) да обслужва самостоятелно кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 450 кВт след 36 месеца плавателен стаж като моторист (машинист) на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 100 кВт;

7. корабен електротехник може:

а) да заема длъжността електротехник на кораби с неограничена обща генераторна мощност;

б) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) да заема длъжността електромеханик на кораби с обща генераторна мощност до 750 кВА след 24 месеца плавателен стаж като корабен електротехник на кораби с обща генераторна мощност над 300 кВА;

8. (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) ;

9. корабен огняр може да заема длъжността огняр на всякакви кораби с парни котли с неограничено работно налягане.


Чл. 38. Лицата, притежаващи някоя от правоспособностите, посочени в чл. 24, т. 1 до 7 включително, могат да заемат съответно длъжностите механик, електромеханик, моторист или електротехник на плаващо техническо средство, на което мощността на корабната силова уредба, производствените мощности и степента на автоматизация съответствуват на правата на притежаваната от лицето правоспособност независимо от района, в който средствата плават или работят.


Чл. 39. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 25, могат да заемат длъжност на плаващи технически средства, както следва:

1. капитан на плаващо техническо средство може да заема длъжността капитан на плаващо техническо средство по вид и в район, съответствуващ на неговото образование, правоспособност и положен изпит, като няма право да го води в открити води, ако няма необходимата за това правоспособност;

2. старшина на шлеп от техническия флот може да заема длъжността старшина на шлеп на самоходен или несамоходен кораб, обслужващ плаващи технически средства, като няма право да го води в открити води, ако няма необходимата за това правоспособност.


Чл. 40. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 26, могат да заемат длъжности на морски или речни кораби, както следва:

1. корабен радиотелеграфист първа категория първи клас може да заема длъжността радиотелеграфист на всякакви кораби;

2. корабен радиотелеграфист първа категория втори клас може:

а) в далечно плаване да заема длъжността радиотелеграфист на всякакви непътнически кораби;

б) в близко плаване да заема длъжността радиотелеграфист на всякакви кораби;

3. корабен радиотелефонист ограничена категория може да бъде радиотелефонист на всякакви кораби.


Чл. 40а. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 26а, могат да заемат длъжности на морски кораби, както следва:

1. корабен радиоелектроник първи клас може да заема длъжността радиоелектроник за СМСББ, включително да поддържа техническите средства на СМСББ на кораби, плаващи във всички зони;

2. корабен радиоелектроник втори клас може да заема длъжността радиоелектроник за СМСББ, включително да поддържа техническите средства на СМСББ на всички кораби с изключение на пътническите, плаващи във всички зони;

3. корабен оператор обща категория може да заема длъжността радиооператор за СМСББ на всички кораби, плаващи във всички зони, оборудвани с дублирани технически средства на СМСББ, с изключение на пътническите. Такива кораби трябва да имат организирано обслужване и поддържане на техническите средства на СМСББ на брега или на борда на кораба;

4. корабен оператор ограничена категория първа степен може да заема длъжността радиооператор за СМСББ на кораби, плаващи в зона А1;

5. корабен оператор ограничена категория втора степен може да бъде радиооператор за СМСББ на кораби в крайбрежно плаване.


Чл. 41. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г., бр. 81 от 1993 г.) Длъжността моряк на морски или речни кораби се заема от здравословно годни лица, които имат най-малко основно образование, отбили военната си служба на кораби от Военноморския флот или на кораби от морските поделения на Гранични войски, или са притежаващи правоспособност водач на плавателен съд до 20 бруто регистър-тона по море, съответно водач на малък кораб по р. Дунав.


Раздел IV.
ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ И ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА НА МОРСКИТЕ ПРАВОСПОСОБНИ ЛИЦА

Чл. 42. (1) Държавната инспекция по корабоплаване води Регистър на морските правоспособни лица (приложение № 4). В него под отделен номер се вписват следните данни за всяко морско правоспособно лице:

1. номер и дата на издаване на свидетелството за правоспособност;

2. собствено, бащино и фамилно име;

3. дата на раждане;

4. месторождение;

5. местожителство;

6. гражданство;

7. единен граждански номер;

8. документ за образование или квалификация, специалност, номер и дата на издаване, издател на документа;

9. удостоверение за плавателен стаж, номер и дата на издаване, издател на удостоверението;

10. поредна правоспособност;

11. основание за придобиване на поредната правоспособност по тази наредба.

(2) Вписванията в регистъра се извършват от длъжностно лице, служител в ДИК, на основание молба и документи за установяване на обстоятелствата.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г., бр. 57 от 1992 г.) За водачите на плавателен съд до 20 бруто регистър-тона по море и за водачите на малък кораб по р. Дунав се водят отделни регистри.

(4) Регистърът на морските правоспособни лица е безсрочен.


Чл. 43. (1) В поделенията на ДИК във Варна, Бургас, Русе и Лом се водят:

1. регистрационна карта (приложение № 5), която съдържа:

а) номера, под който лицето е вписано в регистъра на морските правоспособни лица;

б) личните данни на лицето по чл. 42, ал. 1, т. 1 до 8 и т. 11;

в) правоспособност, номер и дата на вписването на поредната правоспособност в Регистъра на морските правоспособни лица;

г) кораба, на който лицето работи в момента: име, бруто регистров тонаж, пропулсивна мощност на корабната силова уредба, обща генераторна мощност, клас на автоматизация и район на плаване на кораба;

д) длъжност, на която лицето е назначено на кораба, дата на постъпване и дата на напускане на кораба, общо прослужено време на кораба, признато за плавателен стаж.

(2) Вписванията по ал. 1 се извършват от длъжностно лице в служба "Морска регистрация" на съответното поделение на ДИК.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) Данните по ал. 1, буква "д" се вписват на основание записка на собственика или оператора на кораба, че лицето е назначено или освободено от длъжност на съответния кораб. Записката остава в архива към регистрационната карта на лицето 5 години от датата на издаването.

(4) При постъпване на длъжност на кораб морското правоспособно лице представя в служба "Морска регистрация" записката за назначаване незабавно след получаването й, а при напускане на кораба - в 7-дневен срок. При просрочване на тези срокове морското правоспособно лице се наказва по реда на чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания.

(5) Регистрационните карти се съхраняват в службите "Морска регистрация" 70 години от датата на издаване на картата.


Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Морските правоспособни лица удостоверяват компетентността си за работа на море със свидетелство за правоспособност (приложение № 6), а за работа на река - със свидетелство за правоспособност (приложение № 6а).


Чл. 45. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) (1) Свидетелствата за правоспособност се оформят в поделението на ДИК, където лицето се води на отчет, на основание молба и документите за установяване на обстоятелствата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Свидетелствата за правоспособност се подписват от началника на ДИК, а тези за водач на плавателен съд до 20 бруто регистър-тона по море и за водач на малък кораб по р. Дунав - и от началниците на съответните поделения. Свидетелствата за правоспособност се подпечатват с печата на ДИК с изображение на държавния герб.

(3) Загубено или унищожено свидетелство за правоспособност се подменя от поделенията на ДИК, където лицето се води на отчет, след изясняване на обстоятелствата, при които то е загубено или унищожено.


Чл. 46. (1) Свидетелствата за правоспособност на морските правоспособни лица, вписани в списъка на екипажа на морски кораби, извършващи задгранични плавания, се придружават от съставено на английски език потвърждение на свидетелство (приложение № 7) на последната вписана в свидетелството правоспособност.

(2) (Нова - ДВ, бр. 32 от 1990 г., отм. - бр. 81 от 1993 г.)

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г., възстановена ал. 2 и изм. - бр. 81 от 1993 г.) В потвърждението се вписват правата на лицето по Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 г., както и ограниченията по чл. 11, ал. 1.


Чл. 47. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Потвърждението на свидетелството по чл. 46, ал. 1 и 2 е валидно за период от 5 години от датата, на която е придобита и вписана в свидетелството последната правоспособност. То се преиздава при:

1. изтичане на 5-годишния срок, за който е издадено;

2. промяна на правоспособността на лицето;

3. отменяне на ограниченията, които лицето има по чл. 11, ал. 1.


Чл. 48. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г. и бр. 81 от 1993 г.) Потвърждението на свидетелството се преиздава, след като лицето представи в поделението на ДИК, където се води на отчет, доказателства по отношение на:

1. здравословната си годност - с медицинско свидетелство;

2. професионалната си годност със:

а) удостоверение за плавателен стаж за период най-малко 1 година в течение на последните 5 години, или

б) удостоверение за плавателен стаж като стажант на длъжност, съответствуваща на притежаваната от него правоспособност, за период, не по-малък от 3 месеца непосредствено преди потвърждаването на свидетелството, удостоверение за плавателен стаж на длъжност, съответствуваща на правоспособност с една степен по ниска от притежаваната от него правоспособност, за период, не по-малък от 6 месеца непосредствено преди потвърждаването на свидетелството, или

в) удостоверение за успешно завършен курс, одобрен от ДИК, или

г) удостоверение за трудов стаж на брегова длъжност по управлението или контрола на корабоплаването, който ДИК конкретно за всеки случай счете за равностоен на плавателния стаж по буква "а".


Раздел V.
ОРГАНИ ПО КОНТРОЛА. КОНТРОЛ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАРЕДБАТА

Чл. 49. Орган за контрол на изпълнението на наредбата е Държавната инспекция по корабоплаване.


Чл. 50. На основание правило 1/4 - ред за контрол, от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелствуване на моряците от 1978 г. и чл. 360 от Кодекса на търговското мореплаване на всеки пристигащ или заминаващ кораб независимо от знамето, под което плава, се извършва контрол, при който трябва да се установи, че:

1. всички морски лица, вписани в корабния документ за надеждно комплектуване на екипажа и в списъка на екипажа, имат съответни валидни свидетелства за правоспособност;

2. организацията и установеният ред на носене на вахтената служба на кораба са в съответствие с изискванията и принципите за носене на безопасна вахта на мостика и в машинното отделение на път и в пристанище;

3. капитанът е осигурил годен да изпълнява задълженията си състав на първата вахта при тръгване в рейс и на следващите вахти по разписание.


Чл. 51. Когато се установи нарушение на изисквания по чл. 50, ДИК забранява отплаването на кораба до отстраняването на нарушенията.


Чл. 52. За нарушения на изисквания по наредбата началникът на ДИК извършва действия и налага наказания съгласно чл. X и правило 1/4 от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелствуване на моряците от 1978 г. и чл. 363 и 368 от Кодекса на търговското мореплаване.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Лицата, които към датата на влизане в сила на тази наредба имат правоспособности по Наредбата за компетентността на морските лица в Народна република България от 1969 г. (обн., ДВ, бр. 79 от 1969 г.; изм. и доп., бр. 81 от 1971 г. и бр. 24 от 1984 г.), получават правоспособност, както е посочено в таблица № 2 (приложение № 8).


§ 1а. (Нов - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Лицата, които към датата на влизане в сила на тази наредба за изменение и допълнение на наредба № 6 имат правоспособност "водач на плавателен съд до 10 бруто регистър тона по море", придобиват правоспособност "водач на плавателен съд до 20 бруто регистър тона по море". Издадените свидетелства за правоспособност се признават и не се подменят.


§ 1б. (Нов - ДВ, бр. 57 от 1992 г., доп., бр. 81 от 1993 г.) Лицата с висше образование, притежаващи правоспособност корабен електроник, след 12 месеца плавателен стаж като електроник и успешно положен изпит пред комисия на ДИК придобиват правоспособност корабен електромеханик. Крайният срок за полагане на изпита е 30.VI.1994 г.


§ 1в. (Нов - ДВ, бр. 57 от 1992 г., отм., бр. 81 от 1993 г.)


§ 1г. (Нов - ДВ, бр. 57 от 1992 г., доп., бр. 81 от 1993 г.) Лицата, притежаващи правоспособност корабен моторист, след 24 месеца плавателен стаж като моторист, завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК и успешно положен изпит пред комисия на ДИК придобиват правоспособност корабен огняр.


§ 1д. (Нов - ДВ, бр. 57 от 1992 г., доп., бр. 81 от 1993 г.) Лицата, притежаващи правоспособност корабен огняр, след 24 месеца плавателен стаж като огняр, завършен подготвителен курс, одобрен от ДИК и успешно положен изпит пред комисия на ДИК придобиват правоспособност корабен моторист.


§ 1е. (Нов - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 23, т. 1, букви "а" до "д" и чл. 24, т. 1 до 5 и правоспособност "корабен оператор обща категория", могат да съвместяват и длъжността радиооператор за СМСББ, когато за това е издадена заповед от собственика или оператора на кораба за възлагане отговорността за свръзките при бедствие и безопасност.


§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) По смисъла на тази наредба някои от употребяваните думи и изрази имат следното значение:

1. за морското корабоплаване:

а) "крайбрежно плаване" е плаването във вътрешните морски води и териториалното море на Република България;

б) (изм. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) "близко плаване" е плаването в Черно море в района западно от линията нос Тендра - Истанбул включително;

в) (зал. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.);

г) "далечно плаване" е плаването в останалите морета и океани;

д) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) "малък кораб" е кораб с големина до 20 бруто регистър тона;

е) (Нова - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) "зона А1" е морски район, включен в обхвата на най-малко една брегова ултракъсовълнова (VНF) радиостанция с възможност за непрекъснато цифрово избирателно повикване (DSC) по тревога (радиус 20 - 30 мили), "зона А2" - в обхвата на най-малко една брегова средновълнова (МF) радиостанция (радиус 100 мили) с възможност за непрекъснато цифрово избирателно повикване (DSC) по тревога, "зона А3" - в обхвата на най-малко един от геостационарните спътници за морски свръзки (между географските паралели 70о N и 70о S) и "зона А4" - са морските райони извън зоните А1, А2 и А3.

2. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) за речното корабоплаване:

а) "задгранично плаване" е плаването по вътрешните водни пътища на Европа с изключение на участъка от р. Дунав от км 374,100 до км 845,650;

б) "местно плаване" е плаването в участъка от р. Дунав от км 374,100 до км 845,650;

в) "малък кораб" е кораб, плаващ по вътрешни водни пътища, на който дължината на корпуса е по-малка от 20 м, с изключение на тези малки кораби, които влачат, тласкат или придвижват на борд кораби, които не са малки кораби, както и фериботите и корабите, на които е разрешено да превозват повече от 12 пътници.

3. "вътрешни води на Република България" са водите във вътрешността на страната без корабоплавателен контакт с морето или р. Дунав;

4. "пропулсивна мощност на корабната силова уредба" е общата мощност на главните механизми, монтирани на кораба, изразена в киловати (кВт), вписана в регистъра на корабите в пристанището, където е регистриран корабът, и в корабните документи;

5. "обща генераторна мощност" е мощността, изразена в киловолтампери (кВА), на всички генератори на електрически ток, монтирани на кораба, вписана в корабните документи;

6. "клас на автоматизация А2/А1" е:

а) "А2" без вахта в машинно отделение, но с вахта в централния пост за управление;

б) "А1" без вахта в машинно отделение и в централния пост за управление;

7. "подготвителен одобрен курс" е курс, одобрен от ДИК, проведен по програма, включваща въпроси по теми, и обем, не по-малък от изискванията на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелствуване на моряците от 1978 г. или от Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване по Дунава на Комитета по вътрешните водни пътища към ООН и Дунавската комисия, организиран от специализиран учебен център или школа;

8. "учебна практика" е обучение, проведено на специално съоръжен учебен или търговски кораб, по време на плаване под ръководство на инструктори по одобрена програма;

9. (изм. - ДВ, бр. 81 от 1993 г.) "командният състав" се състои от капитан, помощник-капитани, главен механик, механици, електромеханик, началник радиосвръзки;

10. "пътнически кораб" е кораб, който превозва повече от 12 пътници;

11. "пътник" е всяко лице, по-възрастно от 1 година, с изключение на капитана и членовете на екипажа или други лица, които работят или изпълняват на кораба каквито и да са задължения, свързани с дейността на този кораб.


§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) За издаване или заверяване на документи, справки и други услуги по тази наредба се събират такси съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта (обн., ДВ, бр. 79 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 15 и 16 от 1992 г.).


§ 6. (Предишен § 5 - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Отменя се Наредбата за компетентността на морските лица в Народна република България (обн., ДВ, бр. 79 от 1969 г.; изм. и доп., бр. 81 от 1971 г. и бр. 24 от 1984 г.).


§ 7. (Предишен § 6 - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) Приложенията, към които се препраща в наредбата, са приложени към нейното ведомствено издание.


Заключителни разпоредби

§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 1990 г., бр. 57 от 1992 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 87 от Кодекса на търговското мореплаване и чл. 91 от Указа за търговското корабоплаване на Народна република България (обн., Изв., бр. 79 от 1953 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 56 от 1970 г.).


§ 5. (Нов - ДВ, бр. 32 от 1990 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 1992 г.) Изискванията в наредбата по отношение на морското корабоплаване съответствуват на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелствуване на моряците от 1978 г., към която Република България се е присъединила с Решение № 192 на Бюрото на Министерския съвет от 1981 г. за утвърждаване на протоколи, договори и спогодби и присъединяване към конвенция и Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1973 г. и Протокола към нея от 1978 г., която Република България е ратифицирала с Указ № 2250 от 1983 г. (ДВ, бр. 61 от 1983 г.), относно Световната морска система за бедствия и безопасност, както и на Резолюция А.485 (ХII) от 19.ХI.1981 г. на Международната морска организация ИМО към ООН.

(2) Изискванията в наредбата по отношение на корабоплаването по р. Дунав, притоците и каналите, свързани с нея, съответствуват на Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване по Дунава на Комитета по вътрешните водни пътища към ООН и Дунавската комисия.


§ 6. Отменя се Наредбата за компетентността на морските лица в народна република България (обн., ДВ, бр. 79 от 1969 г.; изм. и доп., бр. 81 от 1971 г. и бр. 24 от 1984 г.).


§ 7. Приложенията, към които се препраща в наредбата, са приложени към нейното ведомствено издание.


Промени настройката на бисквитките