Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 20.IV

НАРЕДБА № 12 ОТ 19 МАРТ 1990 Г. ЗА АБОНАТИТЕ НА МРЕЖАТА ЗА ПРЕНАСЯНЕ НА ДАННИ "БУЛПАК"

 

НАРЕДБА № 12 ОТ 19 МАРТ 1990 Г. ЗА АБОНАТИТЕ НА МРЕЖАТА ЗА ПРЕНАСЯНЕ НА ДАННИ "БУЛПАК"

ИЗДАДЕНА ОТ КОМИТЕТ ПО СЪОБЩЕНИЯ И ИНФОРМАТИКА

Обн. ДВ. бр.32 от 20 Април 1990г.

Отменено основание. Законът за съобщенията е отменен с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за далекосъобщенията - ДВ, бр. 93 от 11 август 1998 г. и § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за пощенските услуги - ДВ, бр. 64 от 4 август 2000 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за откриване, използуване и поддържане на абонатните постове на мрежата за пренасяне на данни "БУЛПАК" (МПД "БУЛПАК").


Чл. 2. Мрежата за пренасяне на данни "БУЛПАК" е обществена мрежа, която работи по технологията "комутация на пакети" в съответствие с препоръките на Международния консултативен комитет по телеграфия и телефония (МККТТ).


Чл. 3. Мрежата за пренасяне на данни "БУЛПАК" осигурява на абонатите възможност за обмен на данни с други абонати и с абонати на чуждестранни мрежи с комутация на пакети, както и за достъп до бази от данни в страната и в чужбина.


Чл. 4. Комитетът по съобщения и информатика изгражда и поддържа мрежата за пренасяне на данни "БУЛПАК".


Чл. 5. Комитетът по съобщения и информатика осигурява тайната на данните при пренасянето им през МПД "БУЛПАК", без да извършва засекретяване или друга защита от неавторизиран достъп в абонатните технически съоръжения и бази от данни.


Чл. 6. Абонат на МПД "БУЛПАК" е всяко юридическо или физическо лице, на което е открит абонатен пост за достъп в МПД"БУЛПАК" и ползуване на нейните услуги.


Чл. 7. Абонатният пост представлява съвкупност от абонатни технически съоръжения, чиито вид и комплектност се определят от начина на свързване на поста към МПД "БУЛПАК".


Чл. 8. (1) Абонатният пост може да бъде свързан към МПД "БУЛПАК":

1. чрез изградена абонатна линия и мрежов номер. В този случай като абонатни технически съоръжения се използуват модем и крайни устройства за пренасяне на данни - електронно-изчислителна машина, терминал, персонален компютър и др.;

2. чрез автоматично изграждана линия през:

а) телефонната мрежа (от телефонен пост). Като абонатни технически съоръжения се използуват съоръженията по т. 1;

б) телексната мрежа (от телексен пост). Абонатното техническо съоръжение е телексният апарат.

(2) В случаите на ал. 1, т. 2 свързването към МПД "БУЛПАК" се осъществява след избиране на определени телефонни или телексни номера, а достъпът в мрежата - след съобщаване на определена парола. Паролите се предоставят от поделенията на Комитета по съобщения и информатика.


Чл. 9. (1) Комитетът по съобщения и информатика определя типа на модемите и терминалните устройства за пренасяне на данни, които могат да бъдат включени към МПД "БУЛПАК".

(2) Техническите съоръжения по ал. 1 се набавят, настройват за включване към мрежата и поддържат от абоната за негова сметка.


Раздел II.
ОТКРИВАНЕ НА АБОНАТНИ ПОСТОВЕ

Чл. 10. (1) Искания (заявки) за откриване на абонатни постове се подават до съответните поделения на Комитета по съобщения и информатика по местооткриване на постовете.

(2) В заявката по ал. 1 се описват типът и предлаганият режим на работа на абонатните технически съоръжения и начинът на свързването им към МПД "БУЛПАК" по чл. 8, ал. 1.


Чл. 11. (1) Исканията за откриване на абонатен пост се изпълняват по реда на постъпването им.

(2) С предимство се откриват абонатни постове за задоволяване на особено важни обществени нужди.


Чл. 12. (1) Поделенията на Комитета по съобщения и информатика извършват проучване на техническите възможности за откриване на абонатни постове и в 15-дневен срок уведомяват заявителите за наличие или липса на техническа възможност.

(2) При наличие на техническа възможност за откриване на абонатен пост едновременно с уведомлението се съобщава срокът за заплащане на съответните инсталационни и абонаментни такси.

(3) Абонатният пост се открива до 15 дни след заплащане на таксите по ал. 2.


Чл. 13. (1) Поделенията на Комитета по съобщения и информатика изграждат абонатните линии от МПД "БУЛПАК" до крайното разпределително устройство на учрежденската телефонна централа на абоната, а където няма такива - до самия абонатен пост.

(2) Учрежденията, фирмите и организациите по изключение могат с разрешение на поделенията на Комитета по съобщения и информатика да изграждат за своя сметка телефонни линии като абонатни линии за свързване на постове към МПД "БУЛПАК". Тези телефонни линии трябва да отговарят на изискванията на МККТТ за пренасяне на данни. Построените телефонни линии стават основно средство на Комитета по съобщения и информатика след приемането и включването им в единната телефонна мрежа.


Чл. 14. (1) При включване на абонатния пост се съставя двустранен протокол. С него се констатира пускането в действие на поста или невъзможността за пускане в действие по причини, независещи от Комитета по съобщения и информатика.

(2) При невъзможност за пускане в действие на абонатния пост изправността на абонатната линия и съоръженията на МПД "БУЛПАК" се доказва чрез изпробване с технически съоръжения на поделенията на Комитета по съобщения и информатика.

(3) В случая на ал. 2 абонатът може:

1. да откаже откриването на поста, при което заплатената инсталационна такса не се възстановява, а абонатната линия остава на разположение на поделенията на Комитета по съобщения и информатика;

2. да отстрани до 2 месеца причините за неизправността. За това време дължи обезщетение в размер на абонаментните такси. Ако в този срок причините за неизправността не бъдат отстранени, взаимоотношенията с абоната се прекратяват, като платените такси не се възстановяват.


Чл. 15. Абонатът може да договаря с поделенията на Комитета по съобщения и информатика да му бъде оказана техническа и технологическа помощ за настройка на абонатните технически съоръжения при включването им в МПД "БУЛПАК", както и за тяхното поддържане.


Раздел III.
ВЗАИМООТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ПОДЕЛЕНИЯТА НА КОМИТЕТА ПО СЪОБЩЕНИЯ И ИНФОРМАТИКА И АБОНАТИТЕ

Чл. 16. Поделенията на Комитета по съобщения и информатика са длъжни:

1. да осигуряват нормално функциониране на МПД "БУЛПАК";

2. да извършват годишни профилактични измервания на абонатните линии, като за това уведомяват абонатите най-малко 5 дни предварително, а при неотложни диагностични измервания - преди тяхното започване;

3. да отстраняват появили се неизправности по линиите и съоръженията на мрежата в срок до 24 часа от заявяването им. В случай на обективна невъзможност за спазване на този срок (природни бедствия, прекъсване на кабели и др.) поделенията на Комитета по съобщения и информатика незабавно уведомяват абонатите за причините и срока за отстраняване на неизправностите;

4. да водят при абоната абонатен картон за техническите параметри и функционалните характеристики на включването на поста към МПД "БУЛПАК" и извършените промени в тях;

5. да предоставят на абоната инструкция за ползуване на МПД "БУЛПАК" при откриване на абонатния пост;

6. да разглеждат в 10-дневен срок от постъпването всички искания за подмяна на абонатни технически съоръжения или промяна на режима на тяхната работа.


Чл. 17. Поделенията на Комитета по съобщения и информатика имат право:

1. на свободен достъп по цялото трасе на абонатната линия за извършване на профилактични, диагностични и контролни измервания;

2. да дават предписания на абоната за отстраняване на констатирани неизправности в техническите му съоръжения и при необходимост временно да изключват поста до привеждането му в изправност;

3. при необходимост да извършват диагностични проверки за работоспособността на абонатните технически съоръжения;

4. да променят по технически причини мрежовите номера на абонатните постове не по-рано от 15 дни след писмено уведомяване на абоната.


Чл. 18. Абонатът има право:

1. да използува всички услуги, предоставяни от МПД "БУЛПАК";

2. да заявява пред съответното поделение на Комитета по съобщения и информатика случаите на невъзможност за достъп и ползуване на МПД "БУЛПАК", както и на влошено качество на пренасяне на данните. Когато се установи, че повредите са в абонатните технически съоръжения, извършените разходи от поделенията на Комитета по съобщения и информатика са за сметка на абоната;

3. да подменя абонатните си съоръжения или променя режима на тяхната работа след писмено съгласие на съответното поделение на Комитета по съобщения и информатика;

4. да изисква контролни измервания на абонатната линия. Когато параметрите й са в съответните норми, измерването се заплаща от абоната;

5. да иска временно изключване на абонатния пост за срок до 1 година, за който период заплаща само месечната абонаментна такса за достъп до МПД"БУЛПАК" в зависимост от скоростта на предаване.


Чл. 19. (1) Абонатът може да поиска писмено от съответните поделения на Комитета по съобщения и информатика:

1. преместване на абонатния пост;

2. промяна на мрежовия номер.

(2) При наличие на техническа възможност промените по ал. 1 се извършват в 15-дневен срок.


Чл. 20. Абонатът е длъжен:

1. да поддържа абонатните си съоръжения в изправност и да ги ползува в съответствие с техническите предписания на производителя и инструкцията за ползуване на МПД "БУЛПАК";

2. да допуска и оказва съдействие на упълномощени лица от поделенията на Комитета по съобщения и информатика след легитимирането им със специален служебен пропуск за извършване на профилактични, диагностични и контролни измервания на абонатните линии до абонатния пост;

3. да съхранява и предоставя абонатния картон на разположение на лицата по т. 2 при извършване на измервания и отстраняване на повреди.


Чл. 21. (1) Председателят на Комитета по съобщения и информатика може да отнема за срок до 6 месеца абонатни линии за задоволяване на особено важни държавни и обществени нужди. За това абонатът се уведомява с мотивирано писмо. Възстановяването на линиите се извършва служебно без заплащане на инсталационни такси.

(2) Отнемането на абонатни линии може да се обжалва по реда на глава трета от Закона за административното производство.


Чл. 22. (1) Закриване на абонатен пост се извършва:

1. по писмено искане на абоната - от края на периода, за който е платена абонаментна такса. Искането се прави най-малко 10 дни преди датата на закриването;

2. служебно - от поделенията на Комитета по съобщения и информатика след писмено уведомяване на абоната, при:

а) констатиране на системни или груби нарушения на Закона за съобщенията или тази наредба;

б) неплащане на дължимите от абоната такси 3 (три) месеца след срока за тяхното плащане по чл. 24.

(2) Заповедта за закриване по ал. 1, т. 2 може да се обжалва по реда на глава трета от Закона за административното производство.


Раздел IV.
ТАКСИ

Чл. 23. (1) За услугите, предоставяни от МПД "БУЛПАК" в страната, се заплащат такси по Тарифи за достъп и ползуване на основни и допълнителни услуги от Националната мрежа за пренасяне на данни "БУЛПАК" или извън мрежата посредством наети некомутируеми телефонни канали (необнародвани).

(2) За пренесените данни чрез МПД "БУЛПАК" към и от чуждестранни мрежи абонатът заплаща двупосочния трафик при изходящи повиквания съгласно Тарифи за международен обмен на данни през МПД "БУЛПАК" (необнародвани).


Чл. 24. Абонаментните такси се предплащат, а таксите за ползуване на услугите на МПД "БУЛПАК" се заплащат до края на месеца, следващ този, за който се отнасят.


Чл. 25. Абонатът не дължи абонаментни такси и минимална месечна потребителска такса за времето, когато по независещи от него причини не е имал възможност да ползува мрежата повече от един ден месечно. В такива случаи тези такси се намаляват с 1/30 за всеки започнат ден.


Раздел V.
АДМИНИСТРАТИВНИ И НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 26. (1) Нарушенията на тази наредба се установяват с актове, съставени от поделенията на Комитета по съобщения и информатика по реда на глава трета от Закона за административните нарушения и наказания.

(2) Въз основа на актовете по ал. 1 председателят на Комитета по съобщения и информатика или упълномощени от него лица издават наказателни постановления съгласно чл. 62 от Закона за съобщенията.

(3) Наказателните постановления могат да бъдат обжалвани пред районния съд в 7-дневен срок от връчването им. Не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които е наложена глоба до 20 лв. включително или е определено обезщетение за причинени вреди на същата стойност.


Чл. 27. (1) Прекъсването или повреждането на абонатни линии или съоръжения от граждани, учреждения, организации и фирми се установява от поделенията на Комитета по съобщения и информатика, като се съставя акт срещу причинителя. Когато прекъсването или повреждането е причинено от работници на учреждения, организации и фирми, но конкретният извършител не е известен, актът се съставя срещу съответния ръководител.

(2) Към актовете по ал. 1 се съставят сметки за размера на щетите, в които се включват разходите за отстраняване на повредата и обезщетение за пропуснати ползи от непроведен трафик. Щетите се събират по общия исков ред.

(3) Когато има данни за престъпления, препис от акта се изпраща на органите на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от виновните лица.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Тази наредба не урежда:

1. условията и правата за достъп през МПД "БУЛПАК" в терминални устройства за пренасяне на данни на абонатите;

2. взаимоотношенията между абонати и собственици на бази от данни за достъп през МПД "БУЛПАК" в базите от данни и тяхното ползуване.


§ 2. По смисъла на тази наредба:

1. "модем" е съоръжение, което модулира предавания и демодулира приемания сигнал при устройства за пренасяне на данни;

2. "терминал" е "неинтелигентно" абонатно техническо съоръжение, което се включва към съобщителната мрежа за достъп до МПД "БУЛПАК".


Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 3 ичл. 31, ал. 2 от Закона за съобщенията.


Промени настройката на бисквитките