Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 5.II

НАРЕДБА № 1 ЗА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЕРИТОРИАЛНОУСТРОЙСТВЕНОТО ПЛАНИРАНЕ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОЕКТИ

 

НАРЕДБА № 1 ЗА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЕРИТОРИАЛНОУСТРОЙСТВЕНОТО ПЛАНИРАНЕ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОЕКТИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА СТРОИТЕЛСТВОТО АРХИТЕКТУРАТА И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО И МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Обн. ДВ. бр.54 от 9 Юли 1991г., отм. ДВ. бр.10 от 5 Февруари 1993г.

Отменена с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 1 за оценка на въздействието върху околната среда - ДВ, бр. 10 от 5 февруари 1993 г.


Глава
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба определя екологичните изисквания към разработването и реализацията на териториалноустройствените и градоустройствените планове и на инвестиционните проекти.


Чл. 2. (1) Екологичните изисквания към териториалното и селищното устройство са комплекс от норми, изисквания и показатели към устройството на територията и обектите, които се разполагат на нея, с цел опазване и възпроизводство на околната среда при задоволяване потребностите на обществото.

(2) Екологичните изисквания се определят и доказват в резултат на всестранни екологични проучвания и се оформят като решения за териториалноустройствени и градоустройствени, технически и технологически мероприятия за опазване и възпроизводство на околната среда.


Глава първа.
ЕКОЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЕРИТОРИАЛНОУСТРОЙСТВЕНИТЕ И ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИТЕ ПЛАНОВЕ

Раздел .
Основни изисквания

Чл. 3. Всеки териториалноустройствен и градоустройствен (общ и подробен) план съдържа част "Опазване и възпроизводство на околната среда", която обхваща:

1. анализ и оценка на съществуващото състояние на природните ресурси и условия;

2. комплексна оценка на екологичното състояние на територията;

3. прогнозна оценка за състоянието на околната среда;

4. синтезна схема и програма от мероприятия за опазване на околната среда в разглежданата територия.


Раздел II.
Анализ и оценка на съществуващото състояние на природните ресурси и условия

Чл. 4. (1) Анализът и оценката на съществуващото състояние на природните ресурси и условия задължително включват:

1. атмосферния въздух;

2. повърхностните и подземните води;

3. състоянието и нарушенията на геоложката основа и релефа;

4. почвата;

5. флората и фауната;

6. въздействието на шума, вибрациите и електромагнитните излъчвания;

7. топлинното и радиационното замърсяване на територията.

(2) При необходимост се анализира и оценява състоянието и на други природни ресурси и условия.

(3) Целта на анализа е да разкрие състоянието на отделните природни ресурси и условия, тяхното изменение, възможността за използването им, както и мероприятия за тяхното подобряване и опазване.


Чл. 5. (1) Анализът и оценката на състоянието на атмосферния въздух обхващат:

1. характеристики на релефните, климатичните и метеорологичните фактори, влияещи върху състоянието на въздуха;

2. източници на замърсяване и количество на замърсяващите вещества по вид и състав;

3. замърсяване на приземния слой на атмосферата и териториален обхват на зоните със замърсен въздух, като се отчита съществуващият фон.

(2) Критерии за състоянието на атмосферния въздух са пределно допустимите норми на вредни вещества, определени с действащите нормативни актове. При наличие в атмосферата на взаимодействащи си вредни вещества се отчита тяхното комплексно въздействие.


Чл. 6. (1) Анализът и оценката на повърхностните и подземните води обхващат:

1. количествена и качествена характеристика на водните ресурси на територията и проектна категоризация на водоприемниците;

2. хидрогеоложки и хидроложки условия и фактори, влияещи върху състоянието и режима на повърхностните и подземните води;

3. основни източници на замърсяване, количество и място на заустване на отпадъчните води, състав и начини на пречистването им;

4. основни водопотребители и водопотребление по категории води;

5. място на водовземане;

6. изменения в режима на водните течения вследствие водоползване, корекции на реки, хидротехнически съоръжения и др., както и тяхното влияние върху режима на подземните води и общото екологично състояние на територията.

(2) Критерии за количественото и качественото състояние на водните ресурси са водостопанският баланс и действащите показатели и норми.


Чл. 7. (1) Анализът и оценката на почвената покривка и измененията на геоложката основа и релефа обхващат:

1. геоложки, геоморфоложки и геохимични условия на терена;

2. оценка на състоянието на почвената покривка и определяне на нарушените земи (ерозирани, преовлажнени, засолени, вкислени, унищожени от стопански дейности и замърсени с вредни вещества и отпадъци);

3. определяне на измененията на геоложката основа и релефа в резултат на стопанските дейности.

(2) Критерии за състоянието на почвите са нормите за пределно допустимото съдържание на вредни вещества и тяхното бонитетно категоризиране.


Чл. 8. (1) Анализът и оценката на флората, фауната и защитените природни обекти и територии обхващат:

1. характеристика на растителността и оценка на нейното състояние и на местообитанията на редки и застрашени от изчезване растителни видове;

2. характеристика на доминиращите видове животни и на местообитанията на редки и застрашени от изчезване видове;

3. характеристика на защитените природни обекти и територии.

(2) Критерии за състоянието на флората и фауната са видовият и количественият състав, таксационните характеристики и степента на устойчивост на екосистемите.


Чл. 9. (1) Анализът и оценката на въздействието на шума, вибрациите, електромагнитните излъчвания, топлинното и радиационното замърсяване на територията обхващат:

1. зони с акустичен дискомфорт и източници на шумово замърсяване;

2. зони под влияние на източници на електромагнитни полета, топлинно и радиационно излъчване.

(2) Критерии за състоянието на средата са регламентираните пределно допустими нива на шум, хигиенните норми за електромагнитни и лъчеви замърсявания на различни територии и зони на населените места.


Раздел III.
Комплексна оценка на екологичното състояние на територията

Чл. 10. Основа за комплексната оценка на екологичното състояние на територията са анализът и оценката на природните условия.


Чл. 11. (1) Комплексната оценка съдържа:

1. общи екологични параметри на територията: репродуктивна способност на средата по отношение на основните елементи (кислород, вода и биомаса), пределно допустима (прагова) демографска емкост, допустима степен на нарушаване на екологичното равновесие;

2. сравнителна характеристика на състоянието на разглежданата територия по показателите за антропогенно натоварване спрямо средните за областта и страната и спрямо нормативите, както и отчитане на взаимовръзките със съседните територии;

3. проблемни в екологично отношение територии (с наднормено замърсяване, с висока гъстота на населението, с инфраструктурна претовареност и недостиг на ненарушена естествена околна среда) и възможности за тяхното подобряване, възстановяване и опазване;

4. природоресурсен потенциал на средата от гледна точка на екологичната пригодност за стопанско използване и екологично зониране на територията;

5. екологични ограничения и изисквания към плановите решения.

(2) Критерий за оценка на екологичното състояние на територията е екологичното равновесие, изразено в следния комплекс от условия:

1. осигуряване на условия за възпроизводство на околната среда;

2. осигуряване на превес на геохимичната и биохимичната активност на средата в баланса със замърсяването от антропогенен произход;

3. осигуряване на по-ниско антропогенно натоварване на средата от нейното пределно допустимо натоварване;

4. осигуреност на необходимия екологичен минимум ненарушена естествена околна среда.


Раздел IV.
Прогнозна оценка на околната среда

Чл. 12. (1) Териториалноустройствените и градоустройствените мероприятия подлежат на предварителна прогнозна оценка за определяне на комплексното им въздействие върху околната среда.

(2) На прогнозна оценка се подлага и възможното изменение на средата в случай на авария на обекти, представляващи потенциална опасност за нарушаване на екологичното равновесие.


Чл. 13. (1) Прогнозната оценка на очакваното състояние на околната среда вследствие реализацията на всички планирани мероприятия обхваща:

1. изменения в антропогенното натоварване на средата (населени места, гъстота на населението, начин на използване на територията и др.);

2. изменения в състоянието на отделните природни ресурси и условия (въздух, води, почви, растителен и животински свят) и отражението им върху екологичното равновесие;

3. изменения на санитарно-хигиенните условия и екологична застрашеност на населените места или части от тях и тяхното население по отношение на замърсяването на жизнената среда с вредни вещества, шум и други излъчвания.

(2) Критерий за оценка на териториалноустройствените и градоустройствените планове е и запазването на екологичното равновесие на територията.


Чл. 14. Прогнозната оценка е база за осъществяване на необходимите превантивни мероприятия за опазване на околната среда и приоритетните задачи при устройството на територията.


Раздел V.
Синтезна схема и програма от мероприятия за опазване на околната среда

Чл. 15. Синтезната схема за опазване на околната среда се разработва на база комплексната оценка на екологичното състояние на територията и прогнозните оценки на въздействието на планираните мероприятия върху околната среда и обобщава:

1. мероприятия за подобряване на съществуващото състояние на средата и възстановяване на природните ресурси и условия;

2. превантивни мероприятия, позволяващи екологосъобразна реализация на планираното развитие на територията.


Чл. 16. (1) Към синтезната схема за опазване на околната среда се разработва програма за реализация на природозащитните мероприятия по етапи с ориентировъчни капитални вложения и задължителен приоритет.

(2) При алтернативност на мероприятията се прави еколого-икономическа оценка на вариантите.

(3) Териториалноустройствените и градоустройствените мероприятия за подобряване и опазване на атмосферния въздух се изразяват във:

1. налагане на ограничения и забрани за разполагане на промишлени предприятия, отделящи вредни вещества с аналогично действие или идентични на съществуващите замърсители, предизвикващи превишаване на пределно допустимите норми, както и на обекти за обитаване, отдих и селскостопанско производство в зоните с наднормено замърсяване на атмосферния въздух;

2. създаване на хигиеннозащитни зони около промишлените комплекси или отделни замърсяващи предприятия, транспортни възли, комунални съоръжения и др.;

3. предложения за технологично обновяване, за изнасяне извън пределите на населените места или за закриване на отделни замърсители;

4. ограничаване на развитието на населените места в зоните на въздействие на промишлени и други дейности;

5. териториалноустройствени и градоустройствени решения за намаляване на вредностите от автомобилния транспорт;

6. озеленяване и благоустройство на територията.

(4) Териториалноустройствените и градоустройствените мероприятия за рационално използване и опазване на водните ресурси са:

1. рационално разполагане на водоемки производства съобразно водоресурсния потенциал на територията;

2. опазване и увеличаване на водоресурсния потенциал на територията чрез залесяване на водосборната област и укрепване на бреговете на водните течения;

3. определяне на необходимата степен на пречистване на отпадъчните води и мястото на заустването им съобразно количествения и качествения състав на водите във водоприемника, като се отчита комплексното въздействие на вредните вещества с еднопосочно действие;

4. задължително осигуряване на минималните водни количества, които трябва да протичат във водното течение под съоръженията при определяне възможността за ново водочерпене от източника в баланса на водите с цел опазване на екологичното равновесие;

5. при нарушено количествено и качествено състояние на водните ресурси на територията се правят предложения за технологично обновяване, за изместване или закриване на замърсяващите или водоемките обекти.

(5) Териториалноустройствените и градоустройствените мероприятия за подобряване, възстановяване и опазване на почвената покривка са:

1. зониране на територията и определяне на екологични режими (спазване на ограниченията за използване на земи за неселскостопански нужди, ограничаване на употребата на пестициди и минерални торове на силно замърсени участъци и забрана за напояване със замърсени води);

2. рекултивация на нарушените от промишлени и други стопански дейности земи;

3. борба с ерозията (създаване на противоерозионни пояси, препоръки за начина на обработване и напояване на земите, залесяване на силно ерозираните земи и др.);

4. обезвреждане и оползотворяване на твърдите битови и промишлени отпадъци, определяне на място и начин за най-рационално и безвредно складиране.

(6) Основните териториалноустройствени и градоустройствени мероприятия за опазване на флората и фауната, на представителите на неживата природа и на защитените природни обекти и територии са:

1. зониране и определяне на екологични режими съобразно състоянието на растителния и животинския свят, тяхната екологична, рекреационна и стопанска функция и месторазположението на защитените природни обекти и територии;

2. предложения за преструктуриране на видовия състав на горите и за увеличаване на продуктивността и възобновителната им способност;

3. определяне на необходимостта от насаждения с природоохранни и санитарно-хигиенни функции и формиране на единна зелена система на територията;

4. определяне на необходимостта от защита на уникални природни обекти, територии, неповлияни от антропогенната дейност, местообитания на ценни и редки растителни и животински видове и предложения за тяхното опазване.

(7) Териториалноустройствените и градоустройствените мероприятия за намаляване на шумовия дискомфорт са:

1. зониране и определяне на екологични режими на територията съобразно шумовото замърсяване;

2. усъвършенстване на пътната и уличната мрежа и регулиране на интензивността и състава на транспортните потоци;

3. рационално взаимно разположение между обекти - източници на шум, и сгради с друго предназначение;

4. предложения за изнасяне на шумни производства извън населените места;

5. екраниране на източниците на шума чрез изкуствени съоръжения, земни насипи, озеленени ивици, нежилищни сгради и др.

(8) Териториалноустройствените и градоустройствените мероприятия за намаляване на интензитета на електромагнитните полета са:

1. прокарване на линейните елементи на техническата инфраструктура в инфраструктурни коридори по подходящи трасета с минимални екологични последици;

2. определяне на хигиеннозащитни зони около източниците на електромагнитни излъчвания;

3. озеленяване и екраниране на съоръженията.

(9) За намаляване на топлинното замърсяване на водните течения от източниците на термично излъчване (АЕЦ, ТЕЦ и др.) се предвижда изолиране на охлаждащите води до нормализиране на температурата им.

(10) Териториалноустройствените и градоустройствените мероприятия за защита на околната среда от радиационно замърсяване се определят в съответствие с действащите нормативни актове.


Глава
ЕКОЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОЕКТИ

Раздел I.
Основни изисквания

Чл. 17. Всяка фаза на проектиране на обекти от инвестиционния процес съдържа екологични проучвания и решения за опазване и възпроизводство на околната среда.


Раздел II.
Обхват и съдържание на част "Екологични решения" във фаза "Предпроектни проучвания"

Чл. 18. Екологичните решения във фаза "Предпроектни проучвания" се разработват с цел още на този етап да бъдат определени основните екологични характеристики на обекта, необходими за еднозначна екологична експертиза, която да одобри или да прекрати по-нататъшното проектиране.


Чл. 19. (1) Частта "Екологични решения" се разработва в следния обхват:

1. комплексна оценка на екологичното състояние в района, определен за разполагане на обекта, извършена въз основа на анализите и оценките на отделните природни условия;

2. прогнозна оценка на комплексното въздействие на проектирания обект върху околната среда (природните ресурси и условия, изменението на антропогенното натоварване на средата и екологичното равновесие);

3. система от решения и мероприятия за опазване на околната среда;

4. оценка на щетите от въздействието на обекта върху околната среда.

(2) Съдържанието на частта "Екологични решения" обобщава екологичните решения от съответните проектни части и на тази основа се разработват оценките по ал. 1.


Чл. 20. Частта "Екологични решения" по отношение опазването на атмосферния въздух съдържа:

1. количеството по вид и състав на изхвърлените в атмосферата от проектирания обект газове и изследвания за определяне на въздействието им, вкл. и вариант с най-неблагоприятни метеорологични условия и максимален фон на замърсяване;

2. ситуационни схеми с анализ на въздействието върху наличните обекти в териториален обхват;

3. определяне на хигиеннозащитна зона;

4. системи за газо- и прахопречистване, степен на ефективност и надеждност, сравнения със световните технически постижения в тази област;

5. въвеждане на безотпадъчни и малкоотпадъчни технологии на производство;

6. методи за използване на уловените от пречиствателните съоръжения вещества или начини за безвредното им депониране;

7. методи за контрол върху количеството и качеството на изхвърлените в атмосферата газове;

8. методи за осигуряване на безопасност в района в случай на авария в обекта.


Чл. 21. Частта "Екологични решения" по отношение опазването и възпроизводството на водните ресурси съдържа:

1. необходимото количество и качество водни ресурси за обекта, място на водовземането;

2. определяне на влиянието на проектирания обект върху режима на повърхностните и подземните води в района, задължително осигуряване на минимални водни количества във водоизточника след водовземането;

3. пречиствателни съоръжения, в т.ч. ефективност, надеждност, съвременност;

4. количеството и качеството на отпадъчните води, мястото на заустването, влиянието върху водоприемника, вкл. и вариант с най-неблагоприятни условия;

5. въвеждане на водоопазващи технологии на производство (сухи и полусухи производства, безотпадъчни и малкоотпадъчни технологии, оборотно водоснабдяване);

6. методи за използване на утайките от пречиствателните съоръжения или тяхното безвредно депониране;

7. мероприятия за опазване на повърхностните и подземните води в района на обекта (тампонаж на водоносните слоеве, оводняване, залесяване, укрепване на бреговете и др.) в зависимост от вида на проектирания обект;

8. мероприятия за опазване на биологичния живот във водния басейн (осигуряване миграцията на рибите, поддържане на нормален температурен режим, борба със затлачването и др.) в зависимост от вида на проектирания обект;

9. методи за контрол върху количеството и качеството на изземваните и на отпадъчните води;

10. методи за опазване на водните ресурси в случай на авария на обекта.


Чл. 22. Частта "Екологични решения" по отношение опазването на почвата съдържа:

1. обосновка на необходимата за проектирания обект площ и категория земя;

2. въздействие на обекта върху почвите в района, вкл. и в процеса на строителството му;

3. мероприятия за опазване на ландшафта и почвите, в т.ч. проект за рекултивация на нарушените терени, ред и начин за изземване, съхраняване и оползотворяване на хумусния слой от площадката на обекта и др.;

4. мероприятия за отстраняване на отрицателните последици вследствие предвижданото строителство и експлоатация на обекта;

5. методи за оползотворяване на твърдите отпадъци от производствения процес и строителството. При обоснована невъзможност за оползотворяването им чрез съвременните технически средства и технологии да се определят местата за депонирането им с оценка на въздействието върху околните терени и водните ресурси в района и да се предвидят мероприятия за тяхното опазване


Чл. 23. Частта "Екологични решения" по отношение опазването на флората и фауната съдържа:

1. определяне на въздействието на проектирания обект върху флората и фауната и мероприятия за опазването и възпроизводството им;

2. аргументирана обосновка при необходимост от унищожаване на дървесни и други растителни видове, предвиждане на компенсационни мероприятия;

3. предвиждане на проходи за свободно преминаване на животни при проектиране на линейни обекти (пътни магистрали, напоителни канали и др.);

4. оптимално регулиране на антропогенното натоварване на екосистемите при проектиране на обекти на отдиха.


Чл. 24. Частта "Екологични решения" по отношение опазването на околната среда от шум и други излъчвания съдържа:

1. характеристика на излъчваните от обекта шум, вибрации, електромагнитни и други излъчвания (ниво, интензивност, продължителност, режим);

2. териториален обхват и ситуационна схема на въздействието;

3. внедряване на съвременни технически и технологични решения за намаляване на излъчения шум и други вредни физични фактори;

4. мероприятия за намаляване на шумовото въздействие (пространствено-архитектурни решения, внедряване на съвременни шумоизолационни материали, предвиждане на противошумови прегради и др.);

5. екраниране на електромагнитните и други излъчвания;

6. методи за защита на района от излъчвания в случай на авария.


Чл. 25. Екологичните решения от фаза "Предпроектни проучвания" се включват в техникоикономическото задание за следващия етап на проектиране.


Раздел III.
Обхват и съдържание на част "Опазване и възпроизводство на околната среда" във фаза "Технически проект"

Чл. 26. (1) Частта "Опазване и възпроизводство на околната среда" във фаза "Технически проект", в т.ч. и комплексният график за сроковете и условията за изпълнение на строителството, се разработва въз основа на екологични решения от предпроектните проучвания и представлява тяхното конкретно техническо и технологично решение.

(2) Изменения на приетите във фаза "Предпроектни проучвания" екологични решения и мероприятия се допускат само при настъпило непредвидено влошаване на екологичната характеристика на обекта или с цел тяхното усъвършенстване.


Чл. 27. (1) Когато за даден обект се разработва технически проект без предпроектни проучвания, частта "Опазване и възпроизводство на околната среда" съдържа и екологични проучвания и решения в обхвата и съдържанието, предвидени за фаза "Предпроектни проучвания" съгласно раздел II на тази глава.

(2) За случаите, когато в техническия проект се налага изменение на едно или повече екологични решения (мероприятия), приети във фаза "Предпроектни проучвания", се прилагат предвидените по ал. 1 изисквания.


Чл. 28. Всички технически и технологични решения за опазване и възпроизводство на околната среда, които ще се разработват във фаза "Технически проект", се включват в техникоикономическото задание за капитално строителство.


Раздел IV.
Обхват и съдържание на част "Опазване и възпроизводство на околната среда" във фаза "Работно проектиране"

Чл. 29. (1) Частта "Опазване и възпроизводство на околната среда" в работния проект, в т.ч. и проектът за организация и изпълнение на строителството на обекта, се разработва въз основа на технико-икономическото задание за капитално строителство и съдържа детайлно проектиране с оразмерителните изчисления и конструктивни чертежи на всички съоръжения, свързани с опазването и възпроизводството на околната среда.

(2) Изменения на екологичните решения в работния проект се допускат само при условие, че не влошават параметрите на решенията от предходните фази на проектиране.

(3) При непредвидено влошаване на екологичната характеристика на обекта проектирането и евентуално започнатото строителство се спират и частта "Опазване и възпроизводство на околната среда" се разработва отново и изцяло в обема и съдържанието съгласно раздел II на тази глава.


Глава
ЕКОЛОГИЧНА ЕКСПЕРТИЗА НА ТЕРИТОРИАЛНОУСТРОЙСТВЕНИТЕ И ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИТЕ ПЛАНОВЕ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОЕКТИ

Чл. 30. (1) Екологичната експертиза на териториалноустройствените и градоустройствените планове е задължителна част от комплексната експертиза на тези проекти и се извършва съгласно Закона за териториално и селищно устройство.

(2) Екологичната оценка на инвестиционните проекти се извършва от експертните органи на:

1. Министерството на околната среда;

2. Министерството на строителството, архитектурата и благоустройството;

3. общинския народен съвет с участието на районната инспекция за опазване на околната среда (РИООС) и хигиенно-епидемиологичната инспекция (ХЕИ) за всички обекти на територията на общината.


Чл. 31. (1) Екологичната експертиза на териториалноустройствените и градоустройствените планове и инвестиционни проекти оценява изпълнението на следното:

1. да са спазени изискванията на тази наредба, на действащите нормативни актове и на техническите и стандартизационните нормативни документи;

2. да са разработени качествено необходимите по обхват и съдържание екологични проучвания и решения;

3. да са предвидени и разработени необходимите териториалноустройствени, градоустройствени, технически и технологични мероприятия и средства за рационално природоползване, опазване и възпроизводство на природната среда;

4. в каква степен са разработени равностойни варианти, обхващащи съвременните мероприятия за опазване и възпроизводство на природната среда.

(2) Съгласно т. 1 и 2 на ал. 1 екологичната експертиза е еднозначна - при неизпълнението на някое от тези изисквания планът или проектът не се одобрява.

(3) Съгласно т. 3 и 4 на ал.1 екологичната експертиза може да прецени и необходимостта от доработки с цел да се обхванат непредвидени мероприятия и варианти.


Глава
ЕКОЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОЦЕСА НА ПРИЛАГАНЕ НА ТЕРИТОРИАЛНОУСТРОЙСТВЕНИТЕ И ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИТЕ ПЛАНОВЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОЕКТИ

Чл. 32. (1) При изменение на териториалноустройствени, общи и подробни (най-малко за един квартал) градоустройствени планове се извършват екологични проучвания, обхващащи анализ и оценка на отделните природни ресурси и условия и комплексна оценка на екологичното състояние на територията.

(2) Предлаганите коригиращи мероприятия задължително се подлагат на екологична експертиза съгласно чл. 31.


Чл. 33. Общинският народен съвет не съгласува проекти за обекти, които не отговарят на изискванията на чл. 31, ал. 2.


Чл. 34. (1) Определянето на терен за проектирания обект се извършва при спазване на минималните хигиеннозащитни зони в зависимост от санитарната класификация, екологичната характеристика и функционалното предназначение на обекта.

(2) При опасност от аварийно замърсяване на атмосферата площадката за обекта се определя в зависимост от конкретните географски и климатични особености с оглед на осигуряване разсейването на замърсителите и опазване на населените места.


Чл. 35. Разрешение за водовземане се дава от компетентните органи в съответствие с водостопанския баланс на общината. Разрешението за заустване на отпадъчните води се придружава с изискване за степента на пречистването им в зависимост от мястото и качественото състояние на водоприемника.


Чл. 36. При съгласуването се определят и конкретните екологични изисквания към проекта и начинът на реализацията му (изисквания за "вписване" на обекта в околния ландшафт, за рекултивация и озеленяване на терени, за опазване на съществуващите в близост защитени природни обекти и територии, за обезопасяване на обекти в случай на авария и др.).


Чл. 37. Строително разрешение не се издава без наличие и на положително екологично заключение от органите по чл. 30, ал. 2.


Чл. 38. Строителните работи на обекта се извършват в съответствие с разработения проект, като околните терени се опазват от унищожаване на почвата и растителността и от замърсяване със строителни отпадъци.


Чл. 39. Въвеждането на обекта в експлоатация се извършва по начина и реда, определени с действащите нормативни актове, като при провеждане на пробните изпитвания е необходимо да се вземат всички предохранителни мерки за опазване на околната среда от аварийно залпово замърсяване.


Чл. 40. При строителството и експлоатацията на обектите Министерството на околната среда осъществява контрола по спазването на екологичните решения, разработени в проекта, поддържането на предвидените параметри на съоръженията в определените им граници и изпускането на газове и води.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 201 от Закона за териториално и селищно устройство и във връзка с Постановление № 45 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне основните функции и задачи на Министерството на околната среда (ДВ, бр. 25 от 1991 г.).


§ 2. Наредбата отменя:

1. Инструкцията на Министерството на строителството и селищното устройство за съдържанието на част "Опазване на природната среда за проектите по капиталното строителство", отпечатана в Бюлетина за строителство и архитектура, кн. 9 от 1984 г.

2. Инструкцията на Комитета за опазване на природната среда за изготвяне на част "Опазване на природната среда" в проектите за обекти от капиталното строителство и реда за извършване на екологически експертизи, отпечатана в Бюлетина за строителство и архитектура, кн. 8 от 1985 г.


§ 3. Влезлите в сила териториалноустройствени и градоустройствени планове при прилагането им се привеждат в съответствие с изискванията на тази наредба.


§ 4. Утвърдени инвестиционни проекти по искане на общинските народни съвети се привеждат в съответствие с тази наредба. До извършването на екологична експертиза се спира започнатото строителство.


§ 5. Всички разходи по разработване на екологичните части към териториалноустройствените и градоустройствените планове и инвестиционните проекти се включват в стойността на проекта, а екологичните експертизи се извършват за сметка на инвеститора.


§ 6. Контролът за спазването на наредбата се възлага на министъра на околната среда и министъра на строителството, архитектурата и благоустройството.


Промени настройката на бисквитките