Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 26.X

НАРЕДБА № 1 ЗА НАБИРАНЕ, РАЗХОДВАНЕ И КОНТРОЛ НА СРЕДСТВА ПО ФОНД "МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ" КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИНДУСТРИЯТА, ТЪРГОВИЯТА И УСЛУГИТЕ

 

НАРЕДБА № 1 ЗА НАБИРАНЕ, РАЗХОДВАНЕ И КОНТРОЛ НА СРЕДСТВА ПО ФОНД "МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ" КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИНДУСТРИЯТА, ТЪРГОВИЯТА И УСЛУГИТЕ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ИНДУСТРИЯТА, ТЪРГОВИЯТА И УСЛУГИТЕ

Обн. ДВ. бр.71 от 30 Август 1991г., отм. ДВ. бр.91 от 26 Октомври 1993г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 1 за набиране, разходване и контрол на средства по фонд "Малки предприятия" към Министерството на промишлеността - ДВ, бр. 91 от 26 октомври 1993 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за набиране, разходване и контрол на средствата по фонд "Малки предприятия" към Министерството на индустрията, търговията и услугите (МИТУ), наричан по-нататък "фонд", чрез който се стимулира развитието на малки предприятия за производство на стоки и (или) извършване на промишлени услуги.

(2) Под "промишлени услуги" по смисъла на тази наредба се разбират дейности, свързани с извършване на производствени операции върху материали или детайли и възли от изделия на клиента, който може да бъде юридическо или физическо лице; оказване на строителни, ремонтни, транспортни, хотелиерски, консултантски, информационни и някои други специализирани услуги.


Чл. 2. Набирането и разходването на средствата по фонда се извършват съгласно приходно-разходна сметка, ежегодно утвърждавана от министъра на финансите по предложение на министъра на индустрията, търговията и услугите.


Чл. 3. Средствата от фонда се предоставят на малки предприятия на основание подписан договор с МИТУ.


Раздел II.
Набиране и разходване на средствата във фонда

Чл. 4. Източници на фонда са средства от:

1. държавата;

2. наличните средства и вземания по фонд "Малки и средни предприятия" на Българската стопанска камара (БИСА), образувани по реда на Наредбата за специфичните правила за икономическия механизъм в малките и средните предприятия, отменена с параграф 1, т. 20 от Постановление № 39 на МС от 1991 г. за отменяне и изменение на нормативни актове (ДВ, бр. 21 от 1991 г.);

3. дарения и целеви вноски от местни и чуждестранни фондове, организации, юридически и физически лица;

4. приходи от финансови операции със средствата на фонда;

5. годишни вноски от малките предприятия по смисъла на Постановление № 108 на МС от 1991 г. за създаване условия за развитието на малките предприятия (ДВ, бр. 49 от 1991 г.).


Чл. 5. Средствата на фонда се разходват за:

1. кредитиране при облекчени лихвени условия;

2. възстановяване в размер 50 на сто от лихвите по ползвани инвестиционни кредити;

3. еднократна финансова помощ в размер 50 на сто от записания капитал при регистрацията на новообразувани малки предприятия;

4. възстановявяне в размер 50 на сто от разходите за присъединяване към електроснабдителната, водоснабдителната, съобщителната и пътната инфраструктура;

5. техническо и технологично развитие и подобряване качеството и дизайна на стоките и услугите;

6. заплащане на услуги от научен и технически характер при провеждане на сесии за предоставяне на средства от фонда, оценяване на проекти, разработки и др., свързани с държавната политика за стимулиране развитието на малките предприятия.


Раздел III.
Управление на фонда и контрол по изразходване на неговите средства

Чл. 6. (1) Управлението на фонда се осъществява от управителен съвет, чийто състав се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на индустрията, търговията и услугите.

(2) Управителният съвет:

1. провежда държавната политика за стимулиране изграждането и развитието на малките предприятия;

2. разработва и контролира прилагането на нормативни актове, свързани с развитието и функционирането на малките предприятия;

3. разглежда искания за предоставяне на средства от фонда и взема решения по тях;

4. определя условията за прилагане на финансови облекчения при предоставяне на средства от фонда;

5. периодично извършва анализи за ефективното използване на предоставяните средства от фонда и предприема действия за увеличаване на средствата и възможностите на фонда.

(3) Управителният съвет при осъществяване на дейността се подпомага от експертна комисия.

(4) Заседанията на управителния съвет се считат за редовни, ако на тях присъстват най-малко две трети от списъчния състав. Решенията се вземат с мнозинство от две трети от присъстващите.

(5) Оперативната работа по обслужването на фонда и дейността на управителния съвет се осъществяват от структурни звена на МИТУ.


Чл. 7. Министерството на финансите (МФ) и МИТУ упражняват контрол по набирането и разходването на средствата във фонда.


Чл. 8. (1) Министерството на индустрията, търговията и услугите упражнява контрол по изпълнението на подписаните с малките предприятия договори за предоставяне на средства от фонда и очакваните от това технико-икономически резултати.

(2) Малките предприятия, подписали договорите, са задължени при поискване от МИТУ и МФ да предоставят финансово-икономическа и статистическа информация за своята производствена дейност.


Раздел IV.
Ред за разходване на средствата от фонда

Чл. 9. (1) Предоставянето на средства от фонда се извършва на сесии въз основа на технико-икономически доклад за развитието на малкото предприятие, насочен към постигане на някои от следните основни цели:

1. осигуряване на съвременно техническо и технологично равнище на произвежданата продукция и (или) извършваните промишлени услуги в съответствие с националните приоритети;

2. висока икономическа ефективност;

3. намаляване дефицитността на стоки и разширяване номенклатурата на оказваните услуги с производствено предназначение;

4. използване на местни суровини, оползотворяване на отпадъчни материали и дълбочинна обработка на суровините;

5. създаване на условия за износ на продукцията или увеличаване делът за износ.


Чл. 10. (1) Председателят на управителния съвет ежегодно до 31 март със заповед определя:

1. броя на сесиите за предоставяне на средства от фонда и разпределението им по направления за разходване;

2. структурните звена, където се представят и селекционират постъпилите искания за предоставяне на средства от фонда;

3. документите за участие в сесиите, местата и крайния срок за подаването им;

4. състава на експертната комисия за оценяване на селекционираните искания за предоставяне на средства от фонда;

5. местата и крайните срокове за обявяване предложението на експертната комисия и решението на управителния съвет за предоставяне на средства от фонда.

(2) Обявлението за всяка сесия се публикува в някой от централните ежедневници най-малко 30 дни преди крайната дата за подаване на документите за участие в нея.

(3) При изпращане на документите за участие в сесиите по пощата за дата на подаване се приема датата на пощенското клеймо по местоподаване.


Чл. 11. (1) Проучването и анализирането на документите за участие в сесиите и оценяването на постъпилите искания се извършват от експертната комисия по чл. 6, ал. 3.

(2) Експертната комисия на основание анализ, проучвания, становища, рецензии и др. по представените технико-икономически доклади, обяснителни записки, декларации и други документи подготвя предложение за предоставяне на средства от фонда по направленията за изразходването им съгласно чл. 5.

(3) Предложението на експертната комисия се обявява в 45-дневен срок след крайната дата за подаване на документите за участие в сесията.

(4) Участниците в сесията, които не са включени в предложението на експертната комисия, в 10-дневен срок след обявяването му могат да представят мотивирани писмени възражения на управителния съвет.

(5) Експертната комисия заедно с предложението представя в управителния съвет и становища по постъпилите възражения.

(6) Управителният съвет взема решение по постъпилите възражения и обявява решението си за предоставяне на средства от фонда.


Чл. 12. (1) Решенията на управителния съвет за предоставяне на средства от фонда се обявяват най-късно в 60-дневен срок след крайната дата за подаване на документите за участие в сесията.

(2) Малки предприятия, на които по решение на управителния съвет не се предоставят средства през проведената сесия, имат право да участват със същите документи само в първата следваща сесия.


Чл. 13. (1) Малките предприятия в 30-дневен срок от датата на обявяване на решението на управителния съвет за предоставяне на средства сключват с МИТУ договор в писмена форма.

(2) Договорът задължително съдържа:

1. предмета на договора - същност, вид и обем на дейността, подлежаща на финансово стимулиране, и конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати;

2. вида на финансовото стимулиране, размера на предоставените от фонда средства и реда за възстановяването им в случаите, когато това е предвидено;

3. срокове за изпълнение;

4. конкретни права и задължения на страните;

5. условия за разваляне на договора;

6. последици от неизпълнение на задълженията.


Чл. 14. (1) Управителният съвет може да привлича висококвалифицирани специалисти от ведомства, фирми, организации и др. в помощ на експертната комисия при анализа и оценката на представените от малките предприятия документи за участие в сесиите.

(2) За извършената работа от тези специалисти със заповед на председателя на управителния съвет могат да се изплащат възнаграждения от средствата на фонда.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 108 на Министерския съвет от 1991 г. за създаване условия за развитието на малките предприятия (ДВ, бр. 49 от 1991 г.) и влиза в сила от обнародването в "Държавен вестник".


§ 2. Указания и тълкувания по прилагането на наредбата дава министъра на индустрията, търговията и услугите.


Промени настройката на бисквитките