Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 34 от 24.IV

НАРЕДБА № 4 ОТ 2 АПРИЛ 1992 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗАРАЗЕНОСТ С ВИРУСА НА СИНДРОМА НА ПРИДОБИТАТА ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

 

НАРЕДБА № 4 ОТ 2 АПРИЛ 1992 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗАРАЗЕНОСТ С ВИРУСА НА СИНДРОМА НА ПРИДОБИТАТА ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Издадена от Министерство на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.34 от 24 Април 1992г., отм. ДВ. бр.103 от 29 Декември 2009г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 47 от 11 декември 2009 г. за условията и реда за изследване, съобщаване и отчет на заразеност с вируса на синдрома на придобитата имунна недостатъчност - ДВ, бр. 103 от 29 декември 2009 г.


Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за извършване на изследванията за заразеност с вируса на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (НIV).


Чл. 2. (1) На задължително изследване за заразеност с НIV подлежат:

1. всяка единица дарена кръв;

2. дарителите на тъкани и органи;

3. спермодарителите;

4. дарителките на кърма;

5. децата, родени от майки, заразени с НIV;

6. чужди граждани и лица без гражданство, идващи за обучение или работа за повече от 1 месец, както и имигранти независимо от срока на престоя им.

(2) Кръв за изследване на лицата по ал. 1 се взема:

1. преди даряването - по т. 2 и 4;

2. в деня на даряването и 45 дни след това - по т. 3;

3. до 1 месец след раждането, при навършване на 6 месеца, 1-, 2- и 3-годишна възраст - по т. 5;

4. в първите 72 часа от пристигането им - по т. 6;


Чл. 3. (1) Всеки гражданин може да се изследва по свое желание чрез консултативните кабинети по болести, предавани по полов път (ККБППП), към кожно-венерологичните диспансери (отделения). Самоличността на изследваното лице се запазва в тайна, като то по личен избор посочва индивидуален буквено-цифров код. Личните данни на лицето в този случай и избраният код са известни само на него и на лекаря, завеждащ кабинета.

(2) Консултацията и изследването за заразеност с НIV могат да се извършат и напълно анонимно, като пациентът се представя под код, който е известен само на него.


Чл. 4. Здравните работници, наблюдаващи бременните жени, са длъжни по достъпен начин да им разяснят риска за поколението при заразеност на майката с НIV, да им препоръчат изследване и с тяхно съгласие да изпратят кръвта, взета за изследване за сифилис и за НIV.


Чл. 5. Вземането и изследването на кръвта се извършват, както следва:

1. дарената кръв се изследва в центровете по трансфузионна хематология (ЦТХ);

2. на лицата по чл. 2, т. 2 и 3 кръвта се взема в здравното заведение, в което се извършва даряването, а по т. 4 в здравно заведение по избор, след което изследването се извършва в ЦТХ или ХЕИ;

3. на децата по чл. 2, т. 5 кръвта се взема в здравното заведение, където е диспансеризирана майката, а изследването се извършва в Централната лаборатория по СПИН (ЦЛС);

4. на лицата по чл. 2, т. 6 кръвта се взема в лечебно-профилактичното заведение по месторабота или местоживеене, а изследването се извършва в серологичните лаборатории на кожно-венерологичното заведение или ХЕИ;

5. на лицата по чл. 3 и 4 кръвта се взема в ККБППП и се изследва в серологичната лаборатория към съответното кожно-венерологично заведение или ХЕИ.


Чл. 6. При вземането и изследването на кръвта се спазва следният ред:

1. в здравното заведение, където се взема кръвта, лицето се записва в амбулаторна книга за профилактични прегледи, като срещу амбулаторния номер се записват трите имена и адресът на лицата по чл. 2, а за тези по чл. 3 и 4 - избраният от тях индивидуален код. Завеждащият кабинета уведомява устно лицето за датата на получаване на резултата;

2. медицинското лице, на което е възложено вземането на кръвта, изпраща по куриер отделения серум в съответната лаборатория в шишенце, върху чийто етикет се изписва амбулаторният номер и името или индивидуалният код на лицето. Шишенцето се придружава от медицинска бележка в три екземпляра по образец (приложение № 1);

3. при получаване на серума в съответната лаборатория на придружителната бележка се изписва амбулаторният номер и един екземпляр се връща в здравното заведение, от което е изпратен серумът;

4. след провеждане на изследването завеждащият лабораторията отразява резултата в останалите два екземпляра на придружителната бележка и изпраща единия от тях в здравното заведение, изпратило серума;

5. при съмнителен или положителен резултат от първичното изследване съответната лаборатория изпраща по куриер остатъка от серума с копие от придружителната бележка в ЦЛС за потвърждаване или отхвърляне на резултата;

6. при получаване на серума в ЦЛС той се записва в протоколна книга за пристигащи материали със следните данни: лабораторен номер, име, възраст и адрес на изследваните лица по чл. 2 или амбулаторен номер и индивидуален код за лицата по чл. 3 и 4, повод за изследването и здравното заведение, изпратило серума. В същата книга се отбелязват датата на изследването, наименованието на използвания тест, резултатът от изследването и на кого е съобщен той.


Чл. 7. При положителен или съмнителен резултат завеждащият ЦЛС изисква от ЦТХ или ККБППП да изпратят по куриер серума за потвърждаване или отхвърляне на резултата. Върху шишенцето със серума се изписват амбулаторният номер и името или индивидуалният код на изследваното лице. Шишенцето се придружава от бележка по образец (приложение № 1).


Чл. 8. При отрицателен резултат завеждащият ЦЛС уведомява писмено завеждащият ЦТХ или ККБППП.


Чл. 9. При неопределен резултат завеждащият ЦЛС уведомява писмено завеждащия ЦТХ или ККБППП и определя дата за ново изследване на лицето. В тези случаи дарената кръв се унищожава, а по-нататъшното консултиране и наблюдаване на лицето с неопределен резултат се извършва от ККБППП.


Чл. 10. (1) При втори положителен резултат в ЦЛС завеждащият лабораторията съставя и изпраща протокол по образец (приложение № 2) до ККБППП в съответния регион.

(2) Копие от протокола по т. 1 завеждащият ЦЛС изпраща на направление"Противоепидемичен контрол" при Министерството на здравеопазването.


Чл. 11. На лицата, потвърдени с протокол от ЦЛС като заразени с вируса на СПИН, консултативният кабинет по БППП предлага диспансерно наблюдение от кожно-венерологичен диспансер (отделение) по техен избор.


Чл. 12. Здравен работник, нарушил тайната на изследването или на здравословното състояние на лицата по чл. 2, 3 и 4, носи наказателна отговорност по чл. 284 от Наказателния кодекс, а ако извършеното не е престъпление - административнонаказателна отговорност по чл. 101 от Закона за народното здраве.


Заключителни разпоредби

§ 1. В Наредба № 20 за дейността на дом "Майка и дете" (обн., ДВ, бр. 92 от 1980 г.; изм., бр. 78 от 1983 г.; доп., бр. 11 от 1988 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 7, ал. 1, т. 6 думите "изследване на родителите за Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН)" се заличават.

2. В чл. 9, т. 2, буква "б" думите "изследване за Синдром на придобита имунна недостатъчност" се заличават.


§ 2. Тази наредба се издава на основание § 2 от заключителните разпоредби във връзка с чл. 36а, ал. 1 от Закона за народното здраве.


Приложение № 1 към чл. 6, т. 2 и чл. 7


От ............................... До .............................

Лабораторно изследване за НIV

Име (или код) пол възраст

Страна

Местожителство ул. гр./с.

обл. Бл.

Месторабота Адрес: гр./с.

обл.

Професия

Изпраща

1. Изследване за първи път Дата на се серум

2. Периодично изследване. получаване по повод

3. Изследване като: серума в ЦЛС (да се

подчертае)

Резултати от досегашни изследвания на серума (по Elisa)

Дата Дата Пробо - Резултат

Забележка на вземане на изследв. фирма

Лекар (трите имена)

Длъжност Дата Подпис

печат


Приложение № 2 към чл. 10, ал. 1

П Р О Т О К О Л

№ ......

за извършено лабораторно изследване Централната лаборатория по СПИН към Националния център по заразни и паразитни болести, София, извърши серологично изследване на ...................................................................................

(име, презиме, фамилия или код)

години ..........., адрес:

гр..............................................

ул. .....................,

професия.......................................

I. Антитела срещу НIV по реакция Елиза:

1. Първа проба - диагностикум на фирма.................................

Дата ..................

Резултат....................................

2. Втора проба - диагностикум на фирма.................................

Дата ..................

Резултат....................................

II. Антитела срещу НIV по реакция Уестърн блот:

1. Първа проба - диагностикум на фирма.................................

Дата ..................

Резултат....................................

2. Втора проба - диагностикум на фирма.................................

Дата ..................

Резултат ...................................

Заключение от лабораторните изследвания:..................................................

..................................................................................

Завеждащ лабораторията: ........................

(име, презиме, фамилия)


Промени настройката на бисквитките