Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 16.VII

НАРЕДБА № 1 ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ ВЪВ ВИСШИТЕ И ПОЛУВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЗА ОБУЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ В ЧУЖБИНА ПРЕЗ УЧЕБНАТА 1993/1994 Г.

 

НАРЕДБА № 1 ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ ВЪВ ВИСШИТЕ И ПОЛУВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЗА ОБУЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ В ЧУЖБИНА ПРЕЗ УЧЕБНАТА 1993/1994 Г.

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА

Обн. ДВ. бр.16 от 26 Февруари 1993г., изм. ДВ. бр.61 от 16 Юли 1993г.

Отменена с § 6 от заключителните разпоредби на Наредба № 2 за държавните изисквания за приемане на български граждани и чужденци във висшите и полувисшите училища на Република България и за изпращане на български студенти за обучение в чужбина - ДВ, бр. 28 от 1 април 1994 г.


Раздел I.
Приемане на студенти във висшите и полувисшите училища в Република България

Чл. 1. (1) Във висшите и полувисшите училища могат да кандидатстват и да бъдат приети за обучение български граждани, които:

1. са завършили средно образование, даващо им право да продължат обучението си във висши и полувисши училища;

2. нямат заболявания, противопоказани за обучение в желаните от тях специалности;

3. са отслужили военна служба или ще се уволняват в началото на учебната година, за която кандидатстват;

4. са освободени от военна служба;

5. не излежават присъди към началото на учебната година.

(2) Във висшите училища могат да кандидатстват и да бъдат приети за редовно обучение по държавна поръчка младежи наборници, които:

1. навършват 18 години в годината на кандидатстването;

2. са над 18 години и са отложени от военна служба;

3. са завършили средно образование и навършват 17 години в годината на повикване за военна служба;

4. са с двойно гражданство (едното от които е българско), постоянно пребиваващи в страната.

(3) В полувисшите институти могат да кандидатстват и граждани:

1. отложени от военна служба по здравословни причини;

2. със завършено полувисше образование.

(4) Във висшите училища могат да кандидатстват и лица:

1. с полувисше образование по завършената или сродна специалност за места, опРеделени в договора между Министерството на образованието, науката и културата и висшите училища за държавна поръчка;

2. със завършено висше образование по ред и условия, определени от висшите училища.

(5) Студенти, приети по държавна поръчка могат да кандидатстват отново в друго висше или полувисше училище за местата по държавната поръчка само ако представят документ, че са се отписали.

(6) Кандидатите трябва да отговарят и на допълнителните изисквания, предявени от висшите и полувисшите училища.


Чл. 2. (1) Приемането на студенти във висшите и полувисшите училища се извършва чрез конкурс.

(2) Когато конкурсът се провежда под формата на състезателни изпити, учебното съдържание се определя в съответствие с действащите в годината на кандидатстването учебни планове и учебни програми на средните училища в Република България.

(3) Състезателните писмени изпити са анонимни.


Чл. 3. Кандидат-студентите могат да участват в конкурси, организирани от различни висши и полувисши училища, като се съобразяват с обявения от тях график за провеждането им.


Чл. 4. (1) Кандидат-студентите подават във висшите и полувисшите училища за участие в конкурса в посочените в приложението срокове следните документи:

1. молба по образец до ректора (директора);

2. диплома за завършено средно образование (оригинал или нотариално заверено копие от него);

3. документ за военна служба:

а) военна книжка (за отслужилите);

б) удостоверение за уволнение от казармата към началото на учебната година;

в) удостоверение от военно окръжие за освобождаване от военна служба;

4. картон за класиране;

5. декларация, че са информирани за заболяванията, противопоказани за желаните от тях специалности;

6. документ за отписване т съответното висше или полувисше училище (за кандидатите по чл. 1, ал. 5);

7. други документи, изисквани от висшето или полувисшето училище.

(2) Документи за освобождаване от военна служба се приемат не по-късно от датата на последния кандидатстудентски изпит за съответното висше училище. При конкурс по документи - не по-късно от 31 юли в годината на кандидатстването.

(3) Кандидатстудентски документи не се приемат след определените срокове и не се правят поправки във вече подадените документи.


Чл. 5. Висшето училище определя самостоятелно, а полувисшето - съгласувано с висшите условията и реда за кандидатстване, вида и формите на конкурса, начина на образуване на състезателния бал, критериите за оценяване и документите за записване на студентите.


Чл. 6. Висшите и полувисшите училища обявяват броя на местата за приемане на студенти по държавна поръчка по специалности и форми на обучение.


Чл. 7. Министерството на образованието, науката и културата обявява определените от висшите и полувисшите училища дати за провеждане на конкурсните изпити преди датите за подаване на кандидатстудентските документи.


Чл. 8. По решение на висшите и полувисшите училища оценките на първенците в подборните кръгове на олимпиадите по математика, физика, химия, биология, информатика и в републиканските кръгове на олимпиадата по български език и литература се признават за оценки от съответните писмени състезателни изпити и участват при формиране на състезателния бал. Правата се ползват еднократно.


Чл. 9. Оценките от конкурсните изпити във висшите училища се признават за формиране на бала в полувисшите институти.


Чл. 10. (1) Висшите и полувисшите училища обявяват резултатите от конкурса, които са окончателни и важат само за годината, в която са положени изпитите.

(2) Отстраняването на технически грешки се извършва преди първото класиране.

(3) Класирането се извършва по низходящ ред на състезателния бал и по реда на посочените от кандидатите специалности и форми на обучение в три категории - мъже, жени и наборници.


Чл. 11. (1) Висшите и полувисшите училища приемат успешно издържалите конкурса и отговарящи на медицинските изисквания за обучение кандидат-студенти инвалиди I и II група, кръгли сираци, военноинвалиди, слепи, глухи, близнаци (когато са кандидатствали едновременно в едно и също учебно заведение и единият от тях е приет), майки с три и повече деца, кандидати, класирани с еднакъв бал, както и успешно издържалите конкурсните изпити кандидати, които се явяват за възстановяване на студентските си права.

(2) Висшите и полувисшите училища приемат студенти по ал. 1 извън утвърдените по държавната поръчка места съгласувано с Министерството на образованието, науката и културата и Министерството на финансите.


Чл. 12. Висшите и полувисшите училища след първото класирате самостоятелно вземат решения за обявяване на свободните места и провеждане на нови класирания.


Чл. 13. Крайният срок за приемане на студенти във висшите училища е 10 септември 1993 г., а за полувисшите институти - 30 септември 1993 г.


Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 1993 г.) Във висшите и полувисшите училища кандидатстват при условията и по реда, установен за българските граждани:

1. чуждестранни граждани, постоянно пребиваващи на територията на Република България. Постоянното пребиваване се удостоверява с документ за самоличност;

2. чуждестранни граждани от българска народност, постоянно пребиваващи в чужбина. Българската народност се определя съгласно чл. 1, ал. 2 от Постановление № 103 на Министерския съвет от 1993 г. за осъществяване на образователната дейност на българите в чужбина.


Раздел II.
Обучение на български граждани в чужбина

Чл. 15. (1) За местата с пълен и частичен срок на обучение в чужбина съгласно подписаните междудържавни и междуведомствени програми за образователен, културен и научен обмен могат да кандидатстват студенти, които се обучават по държавна поръчка в българските висши и полувисши училища и имат успех от заВършилите семестри не по-нисък от мн. добър 4,50.

(2) Министерството на образованието, науката и културата обявява местата по ал. 1 чрез висшите и полувисшите училища и чрез средствата за масово осведомяване и провежда конкурс при условията, посочени в програмите за обмен, и при допълнително определени от него условия.

(3) За пълен срок на обучение могат да кандидатстват студенти от I курс, а за частичен - съгласно условията на конкурса.

(4) Студентите, приети по реда на предходните алинеи, представят в Министерството на образованието, науката и културата академична справка за всеки заверен семестър.


Чл. 16. (1) Студентите от висшите и полувисшите училища могат да продължат обучението си в чужбина извън местата по чл. 15, ал. 1, ако сами си осигурят необходимите финансови средства.

(2) На кандидатите по ал. 1 се издава документ за обучение в чужбина от ректора (директора) на учебното заведение, в което са приети и се обучават, а при изрично изискване от приемащата страна - и от Министерството на образованието, науката и културата.


Чл. 17. Българските студенти в чужбина по чл. 15 и 16, когато се завърнат в страната, без да са се дипломирали, могат да продължат обучението си в български висши и полувисши училища на основанието, на което са били приети.


Чл. 18. (1) Българските граждани могат да кандидатстват и да се обучават в чужбина при условия, определени от съответната страна, ако си осигурят необходимите финансови средства и уредят задълженията си, свързани с военната служба.

(2) Когато студентите по ал. 1 се завърнат в страната, без да са се дипломирали, те могат да продължат обучението си в българските висши училища извън държавната поръчка при условия, определени от съответното учебно заведение.

(3) Студентите по ал. 2 продължават обучението си след успешно завършване на най-малко 2 учебни години в чуждестранно висше училище, за което представят академична справка.


Чл. 19. Ректорът на висшето (директорът на полувисшето) училище дава съгласие и определя условията, при които българските граждани, обучаващи се в чужбина, могат да продължат обучението си в страната.


Раздел III.
Ред за приемане и условия за обучение на чуждестранни граждани в Република България

Чл. 20. Във висшите и полувисшите училища и научните организации на Република България могат да кандидатстват и да се обучават чуждестранни граждани.


Чл. 21. Чуждестранни граждани кандидатстват и се обучават:

1. в изпълнение на междудържавните и междуведомствените програми за образователен, научен и културен обмен между Република България и други страни или съгласно нормативни актове на Министерския съвет;

2. по решение и за сметка на български висши и полувисши училища и научни организации;

3. срещу заплащане във валута от:

а) изпращащата страна в съответствие с подписани междудържавни договори;

б) от фондации, стопански и други организации от страната и чужбина;

в) кандидатите.


Чл. 22. (1) За студенти във висшите и полувисшите училища могат да кандидатстват лица, завършили средно образование, даващо им право на обучение в университетите в страната, и отговарящи на критериите на висшите и полувисшите училища в Република България.

(2) За аспиранти могат да кандидатстват лица, завършили висше образование. Завършилите висше образование в страни със степенна система трябва да притежават степента "магистър" или съответстваща на нея степен на висшето образование.

(3) За специализация могат да кандидатстват лица със завършено висше образование.


Чл. 23. (1) Кандидатите за обучение в Република България подават следните документи:

1. за пълен курс на обучение:

а) документ за завършено средно образование;

б) кандидатстудентски формуляр (по образец) или молба с кратки биографични данни, завършена степен на обучение, желани висши (полувисши) училища и специалности;

2. за частичен срок на обучение - формуляр (по образец) или молба с кратки биографични данни, завършен курс на обучение, висши училища и полувисши институти, специалности и учебни дисциплини, които кандидатът желае да изучава в Република България;

3. за аспирантура:

а) документ за завършено висше образование;

б) формуляр (по образец) или молба с кратки биографични данни, научна област и теми за дисертация и документ за степен на владеене на езици;

в) две препоръки от преподаватели или научни работници от изпращащата страна;

г) списък на публикации, ако има такива;

4. за специализация:

а) документ за завършено образование;

б) формуляр (по образец) или молба с кратки биографични данни, област и тема на работа, срок на пребиваване в Република България, желано време за провеждане на специализацията, документ за степен на владеене на български и други езици.

(2) Кандидатите представят още и:

1. декларация за осигурени средства - от кандидатите за обучение с индивидуална такса;

2. медицинско свидетелство, издадено не по-рано от датата на кандидатстването;

3. две снимки (формат 6/4).

(3) Документът за завършена степен на образование да бъде преведен на един от основните международни езици и консулски заверен.


Чл. 24. (1) Документите на кандидатите по чл. 21, т. 1 и т. 3, буква "а" се подават в следните срокове:

1. за аспиранти и специализанти - до 31 май;

2. за студенти - до 16 август.

(2) По чл. 21, т. 2 и т. 3, букви "б" и "в" кандидатите могат да подават документите си във висшите и полувисшите училища или в Министерството на образованието, науката и културата.


Чл. 25. (1) Чуждестранните граждани се приемат за студенти, аспиранти и специализанти чрез конкурс по документи.

(2) Студентите и аспирантите се записват след успешно завършен подготвителен курс в Република България и при спазване на допълнителни изисквания, определени от висшите (полувисшите) училища и научните организации.


Чл. 26. (1) Министерството на образованието, науката и културата съгласувано с висшите и полувисшите училища и научните организации взема решение по предложенията и молбите за обучение на чуждестранни граждани:

1. по чл. 21, т. 1 и т. 3, буква "а")

2. за децата на дипломатите и другите сътрудници на чуждестранните дипломатически представителства в Република България - в съответствие с междудържавните договори;

3. за студентите в полувисшите училища.

(2) Министерството на образованието, науката и културата, висшите и полувисшите училища и научните организации вземат решение по предложенията и молбите на кандидатите по чл. 21, т. 2 и т. 3, букви "б" и "в".


Чл. 27. Министерството на образованието, науката и културата, висшите и полувисшите училища и научните организации уведомяват писмено съответните институции и лица за взетото по чл. 26 решение до един месец след получаване на документите за пълен курс на обучение и до 3 месеца - за частично обучение, аспирантура и специализация.


Чл. 28. (1) Чуждестранните студенти, приети по чл. 21, т. 1 и т. 3, буква "а", са длъжни да се дипломират най-късно на втората изпитна сесия за държавен изпит или защита на дипломна работа, определена с учебния план.

(2) Студентите, които не се дипломират в определения в ал. 1 срок, се явяват на държавен изпит или защита на дипломна работа при определени от висшите и полувисшите училища условия и срокове.


Чл. 29. (1) Преминаването от една специалност в друга на студентите, приети по чл. 21, т. 1 и т. 3, буква "а", се разрешава от висшите и полувисшите училища след съгласуване с Министерството на образованието, науката и културата.

(2) Промяната на темите на аспирантите, приети по чл. 21, т. 1 и т. 3, буква "а", се разрешава само по искане на изпращащата страна. Промяната не може да води до удължаване на срока на аспирантурата.


Чл. 30. (1) Чуждестранните студенти, аспиранти и специализанти, приети по чл. 21, т. 1, получават стипендии в размери, определени от Министерския съвет.

(2) Чуждестранните студенти, аспиранти и специализанти, обучаващи се на собствени разноски, не получават стипендия от бюджета.


Чл. 31. Чуждестранните студенти, приети по чл. 21, т. 1, получават стипендия до края на месеца, през който се провежда първата редовна сесия за държавен изпит. За времето, когато не са в Република България, те не получават стипендия.


Чл. 32. (1) Чуждестранните аспиранти и дългосрочни специализанти имат право на 25-дневен платен отпуск годишно.

(2) За времето, когато не са в Република България, чуждестранните аспиранти и специализанти, приети по реда на чл. 21, т. 1, не получават стипендия с изключение на периода, през който ползват годишния си отпуск.

(3) На чуждестранните аспиранти, приети по чл. 21, т. 1 и незавършили аспирантурите си в сроковете, определени с Разпореждате № 6 на Министерския съвет от 1984 г. за определяне срока на аспирантурата на чуждестранни граждани (ДВ, бр. 38 от 1984 г.), се преустановява изплащането на стипендия. Условията за довършване на работата по дисертацията и защитата се определят от висшите училища и научните организации.


Чл. 33. Чуждестранните студенти, аспиранти и специализанти, приети по чл. 21, т. 1 и т. 3, буква "а", имат право на настаняване в студентско общежитие срещу заплащане в размер, определен за българските граждани, ако не са предвидени други условия.


Чл. 34. Финансовите и битовите условия и въпросите, свързани със здравното обслужване на студентите, аспирантите и специализантите, приети по чл. 21, т. 3, се определят в договори, подписани между:

1. Министерството на образованието, науката и културата или други министерства от българска страна и официални органи на други държави;

2. Министерството на образованието, науката и културата и фондации, стопански и други организации от страната и чужбина;

3. висшите и полувисшите училища и научните организации и чуждестранни граждани на собствени разноски.


Чл. 35. (1) Чуждестранните студенти, аспиранти и специализанти, прекъснали обучението си по болест или по майчинство, което удостоверяват с документ от ЛКК, могат да пребивават в студентските общежития до 1 учебна година еднократно за целия период на обучение.

(2) Чуждестранните студенти, прекъснали обучението си по слаб успех, могат да пребивават в студентските общежития при условия, определени от Министерството на образованието, науката и културата.


Чл. 36. Чуждестранните граждани, завършили обучението си, както и отстранените и напусналите по собствено желание висшето (полувисшето) училище трябва да освободят студентските общежития в едномесечен срок.


Допълнителни разпоредби

§ 1. При кандидатстване и записване във висши и полувисши училища на Република България гражданите, завършили средно образование в чужбина, представят легализирана по установения ред в страната диплома за средно образование.


§ 2. Когато в дипломата на българските граждани за завършено средно образование няма оценка, която участва в образуването на състезателния бал, кандидатите полагат изпити по този учебен предмет в средно училище, определено от Министерството на образованието, науката и културата. Ако в дипломата за завършено средно образование са вписани две оценки по балообразуващ предмет, като едната е от зрелостен изпит, а другата от курса на обучение, за окончателна да се смята оценката от зрелостния изпит.


Преходни разпоредби

§ 3. Запазват се условията и редът за кандидатстване и обучение на чуждестранни граждани, определени в междудържавните и междуведомствените програми за образователен, научен и културен обмен, подписани между Република България и други страни преди влизане в сила на тази наредба до изтичане на договорения срок или до тяхното изменение.


Заключителни разпоредби

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 24 от Закона за висшето образование във връзка с чл. 3 от Закона за автономия на висшите учебни заведения и отменя Наредба № 1 за държавните изисквания за приемане на български и чуждестранни граждани във висшите и полувисшите училища в Република България и за обучение на български студенти в чужбина през учебната 1992/1993 г. (ДВ, бр. 33 от 1992 г.).


§ 5. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на образованието, науката и културата.


ПРИЛОЖЕНИЯ

Приложение към чл. 4, ал. 1


График за подаване на кандидатстудентските

документи във висшите и полувисшите училища

през учебната 1993/1994 г.


От 21 юни до 1 юли - за кандидат-студенти, завършили през минали години.

От 1 до 9 юли - за кандидат-студенти, завършили в годината на кандидатстването.

От 2 до 6 август - за кандидат-студенти, завършили полувисши институти.

От 2 август по график, определен от полувисшите институти - за кандидат-студенти в полувисшите институти.


Промени настройката на бисквитките