Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 73 от 27.VIII

НАРЕДБА № 6 ЗА ДЪРЖАВНО ПРИЕМАНЕ И РАЗРЕШАВАНЕ ПОЛЗВАНЕТО НА СТРОЕЖИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НАРЕДБА № 6 ЗА ДЪРЖАВНО ПРИЕМАНЕ И РАЗРЕШАВАНЕ ПОЛЗВАНЕТО НА СТРОЕЖИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЕРИТОРИАЛНОТО РАЗВИТИЕ И СТРОИТЕЛСТВОТО

Обн. ДВ. бр.28 от 5 Април 1993г., доп. ДВ. бр.73 от 27 Август 1993г., отм. ДВ. бр.72 от 13 Август 1999г.

Отменена с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 6 от 23 юли 1999 г. за разрешаване ползването на строежите в Република България - ДВ, бр. 72 от 13 август 1999 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за приемане и разрешаване ползването на строежите на територията на Република България независимо от източника на финансиране и от изпълнителя.


Чл. 2. (1) Ползването на завършените строежи се разрешава само след тяхното приемане и след издаване на съответно писмено разрешение за ползване от Държавната инспекция за териториалноустройствен и строителен контрол (ДИТСК) или от съответната общинска администрация (община).

(2) Постоянното свързване на вътрешносградните и вътрешноплощадковите инсталации, проводи, пътища и др. на завършените строежи с външните инженерни мрежи и комуникации се извършва само на основание на издадено разрешение за ползване.

(3) Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да е издадено разрешение за ползването им от съответните органи.


Чл. 3. Разрешение за ползване се издава въз основа на решение на държавна приемателна комисия.


Чл. 4. (1) Не подлежат на държавно приемане по реда на тази наредба:

1. строежите с поверителен характер;

2.строежите, за коти не се изисква разрешение за строеж.

(2) Строежи по ал. 1, т. 2 могат да се ползват след разрешение от специализираните държавни органи за санитарно-хигиенен контрол.


Глава втора.
ПРИЕМАНЕ НА СТРОЕЖИТЕ И ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕТО ИМ

Раздел I.
Назначаване на държавни приемателни комисии

Чл. 5. Завършените строежи се приемат от държавни приемателни комисии, назначавани от органите на ДИТСК, или от приемателни комисии, назначавани от кмета на общината.


Чл. 6. (1) Държавните приемателни комисии се назначават от органите на ДИТСК и се председателстват от тях. Те приемат:

1. всички строежи с производствено предназначение;

2. строежи с непроизводствено предназначение, представляващи жилищни сгради с над 6 броя жилища, или други строежи с над 500 кв. м разгъната застроена площ.

(2) Всички останали строежи, непосочени в ал. 1, се приемат от приемателни комисии, които се назначават от кмета на съответната община, на територията на която се намира строежът. За председател на комисията се назначава компетентно техническо лице от общинската администрация.

(3) По предложение на кмета на съответната община ДИТСК може да назначава държавни приемателни комисии и за строежите по ал. 2.


Чл. 7. (1) В състава на приемателните комисии се включват:

1. представители на специализираните контролни органи на Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда, Министерството на земеделието и други министерства и ведомства съобразно правомощията им;

2. представители на инвеститора (собственика).

(2) Инвеститорът (собственикът) и страните по договорите за проектиране и строителство подпомагат чрез свои представители работата на приемателните комисии, които дават мнения и становища (в т.ч. и писмени) по повдигнатите въпроси.

(3) Инвеститорът (собственикът) съгласува предварително участието на представителите на контролните органи, както и на тези по ал. 2 със съответния работодател.

(4) Точният състав на приемателната комисия се определя съобразно конкретния случай от органа, който издава заповедта за назначаването й.

(5) В състава на приемателните комисии може да не се включват представители на специализираните контролни органи, когато те са представили официални писмени становища за приемането на строежа, предназначени за приемателната комисия.


Чл. 8. (1) След завършване на всеки строеж инвеститорът (собственикът) задължително прави искане пред органи на ДИТСК или пред съответната община на територията, на която се намира строежът, съгласно чл. 6, ал. 1 или ал. 2 за назначаване на приемателна комисия и издаване разрешение за ползване на строежа.

(2) Искане по ал. 1 може да се представи и в случай, че инвеститорът (собственикът) желае да ползва част (етап) от строежа (ако е годна за самостоятелно ползване) преди цялостното му завършване при необходимата проектна обезпеченост.


Чл. 9. (1) За назначаване на приемателна комисия (собственикът) представя на ДИТСК или съответната община:

1. писмено искане;

2. разрешение за строеж;

3. акт обр. 15 (приложение № 1);

4. официални писмени становища от специализираните контролни органи съгласно чл. 7, ал. 5;

5. други документи по искане на ДИТСК или общината, които удостоверяват готовността и годността на строежа за приемането му;

6. предложение за състав на комисията, място на нейното събиране, дата и час на започване работа, както и срок за приключване работата й.

(2) При строежи, изпълнявани чрез възлагане, акт. обр. 15 се съставя от страните по договора.

(3) При строежи, изпълнявани със собствени сили, акт обр. 15 се съставя от инвеститора (собственика) и техническия ръководител на строежа.

(4) Когато за строежа (частта или етапа от него) е действала приемателна комисия и е било отказано издаване на разрешение за ползване, искането за назначаване на нова приемателна комисия се прави след изпълнение на предписанията на предшествалата я комисия, съставяне на нов акт обр. 15 и представяне на нови становища от специализираните контролни органи и други документи при необходимост съгласно дадените предписания.


Чл. 10. (1) Органите на ДИТСК, съответно на общините, назначават приемателни комисии в 10-дневен срок от представяне на искането по чл. 9 и издават за това заповед.

(2) В заповедта се определят основанието за назначаването на комисията, председателят й, поименният състав на членовете й, тяхната месторабота и длъжност, датата, часът и мястото на нейното свикване и срокът за приключването й, който не може да бъде по-дълъг от 30 дни.

(3) Участието на специализираните контролни органи, когато не са представили писмено становище, е задължително съгласно чл. 280 от Кодекса на труда.


Чл. 11. (1) Когато инвеститорът (собственикът) или друго лице в нарушение на чл. 164 от Закона за териториално и селищно устройство (ЗТСУ) и на чл. 2, ал. 2 от тази наредба започне ползване на строеж или част (етап) от него, органите на ДИТСК разпореждат писмено на съответната община да спре ползването и да запечата строежа, както и за прекъсване захранването му с ток, вода и пр.

(2) При констатирани нарушения по ал. 1 от общинските органи кметът на общината предприема действията по ал. 1.

(3) При изпълнение на действията по ал. 1 и 2 органите на полицията са длъжни въз основа на мотивирано писмено искане да окажат необходимото съдействие на съответните длъжностни лица за изпълнение на задълженията им съгласно ЗТСУ.

(4) При условията на ал. 1 и независимо от санкциите по чл. 169 ЗТСУ, ако посочените в ал. 1 и 2 органи установят, че строежът е в състояние на бъде приет, те дават съгласие за предявяване искане за назначаване на приемателна комисия.

(5) Когато органите на ДИТСК или на общината при условията на ал. 1 установят, че строежът не е годен за ползване, те налагат санкции и дават писмени предписания за това, при какви условия може да се направи искане за приемане на строежа. Те се разпореждат за прекъсване на снабдяването на строежа с вода, електричество и др.


Раздел II.
Дейност и решения на държавните приемателни комисии, издаване разрешение за ползване на строежите

Чл. 12. Приемателната комисия установява изпълнението на строежа съгласно издаденото разрешение за строеж, одобрените проекти и действащите разпоредби и стандарти по проектирането, строителството, хигиената, безопасността на труда, противопожарната охрана, опазването на околната среда и др. и установява годността на строежа за ползването му по предназначение.


Чл. 13. (1) Уведомяването на членовете на приемателната комисия, представителите на инвеститора и страните по договорите съгласно чл. 7, ал. 2 и създаването на нормални условия за нейната работа е задължение на инвеститора (собственика).

(2) Всички разходи, включително командировъчни пари, по работата на приемателната комисия са за сметка на инвеститора (собственика) на строежа.

(3) Когато поради лоши атмосферни условия, непреодолими сили и др. няма условия за приемане на строежа, комисията прекъсва работа и съставя протокол за това. След отпадане на причините за прекъсване приемателната комисия продължава работата си.


Чл. 14. (1) В деня на започване на работата на приемателната комисия инвеститорът (собственикът) представя следните документи:

1. документи за собственост или за правото на строеж, както и че са извършени законните обезщетения и други задължения съгласно нормативните разпоредби;

2. извлечения от договора за строителство и анексиите към него, в които са поставени изисквания към техническото изпълнение на строежа и на гаранционните срокове във връзка с него;

3. одобрените проекти (вкл. и съгласувателните документи за тях), въз основа на които е издадено разрешението за строеж;

4. всички проектни изчисления;

5. актове, протоколи, заключения и др. за изпитвания, които се изискват от действащата нормативна уредба и проектите, в т.ч. и за комплексните изпитвания и 72-часова проба в експлоатационни условия на монтираните машини и съоръжения, ако са необходими такива;

6. писмо от органите на местната администрация, че са изпълнени задълженията по чл. 22 и чл. 184, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство (обн., ДВ, бр. 62 от 1973 г.; изм. и доп., бр. 24 от 1975 г., бр. 87 от 1976 г., бр. 37 от 1978 г., бр. 7 и 44 от 1980 г., бр. 38 от 1983 г., бр. 48 от 1985 г. и бр. 53 от 1987 г.) за представяне необходимите материали за кадастъра;

7. удостоверения от органите на Министерството на транспорта, Комитета по пощи и далекосъобщения и др., че се разрешава експлоатация на индустриални жп клонове или ползването на телефонни линии, телекси, радиовръзки и др., когато за експлоатацията на строежа са необходими такива;

8. документи за техническо освидетелстване на поднадзорните съоръжения, съдове под налягане и др., подлежащи на контрол от държавния технически надзор;

9. инструкции за експлоатация, паспорти и други технически документации на доставените машини, съоръжения, апаратура, технологични линии и др.;

10. окончателното решение по оценка на въздействието върху околната среда от органите на Министерството на околната среда за проекта и за строежа, когато се изисква това;

11. експертно заключение за спазването на нормативните изисквания и на проектните решения по безопасността на труда;

12. разрешение за заустване на отпадъчните води, протоколи за работата на пречиствателните съоръжения, а при приемане на пречиствателни съоръжения с биологично стъпало-и сключен договор за биологичната им наладка;

13. становища на специализираните контролни органи за съгласие за разрешаване ползването на строежа;

14. други документи, необходими за вземане на решения от комисията.

(2) Освен документите по ал. 1 в деня на започване на работа на комисията изпълнителят (предприемачът) представя:

1. екзекутивни чертежи, включително с резултатите от изискващите се геодезически измервания;

2. протокол за даване на строителна линия със заверени нива на цокъл, главен корниз и други предварително изискващи се елементи на конструкциите;

3. актове за закрити видове работи;

4. актове за единични изпитвания на монтираните машини и съоръжения;

5. протоколи за безопасност, надеждност и други изисквания за електроенергийното стопанство, сигнализиращи, газоанализиращи и други устройства;

6. лабораторни документи и заключения за изпълнение на бетонови, заваръчни, армировъчни, инжекционни и други специални работи;

7. сертификати за вложените материали, изделия, конструкции, заготовки и др.;

8. дневници за изпълнение на бетонови, монтажни, заваръчни, земни, пилотни, хидроизолационни, напрегателни, инжекционни, уплътнителни и други специални работи;

9. протоколи за извършени геоложки и сондажни проучвания със заключения, експертизи и др., ако са се налагали такива;

10. други документи, които са били необходими да се водят съгласно изискванията на проектите и нормативните разпоредби;

11. заповедни книги (прошнуровани, прономеровани и заверени с подпис и печат на ДИТСК) с данни за отговорните лица и с необходимата заверка за изпълнението на всяка заповед поотделно;

12. акт (или актове) за удостоверяване годността на конструкциите, съставени преди започване на довършителни работи;

13. други документи, необходими за вземане на решения от комисията.


Чл. 15. (1) При липса на някои от документите, които са от значение за правилната оценка за законосъобразното изпълнение на строежа, надеждността на конструкциите и готовността на строежа за разрешаване на ползването му, може да се откаже приемането на строежа.

(2) При мотивиран писмен отказ на специализираните контролни органи на Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда, Министерството на труда социалните грижи и други компетентни министерства и ведомства не се допуска приемането на строежа.


Чл. 16. (1) В началото на работата на приемателната комисия председателят й запознава членовете на комисията с техните права и задължения и организира нейната дейност.

(2) Председателят на приемателната комисия може да привлича с писмена заповед и други специалисти с оглед правилното протичане на нейната работа след съгласуване с техния работодател.

(3) При извършване на огледа на строежа се правят необходимите измервания, анализи, вземания на проби, проверява се спазването на БДС и нормативните разпоредби по строителството и др., установяват се неизвършените работи и такива с недостатъци и др.

(4) Разходите по измервания и изпитвания, както и за привличане на специалисти, необходими на приемателната комисия за преценяване годността на строежа за ползване, са за сметка на инвеститора.


Чл. 17. Приемателната комисия:

1. приема строежа или съответните части (етапи) от него и предлага издаването на разрешение за ползване на строежа;

2. отказва приемането на строежа или на съответна част (етап) от него.


Чл. 18. (1) Комисията взема решение за приемане на строежа или на частите (етапите) от него и предлага издаване разрешение за ползването му, ако той е изпълнен съгласно разрешението за строеж, проектите, изискванията на договора за строителство по отношение техническото изпълнение на строежа след установяване на функционалната му пригодност и спазването на съответните нормативни разпоредби.

(2) Комисията установява недостатъците на строежа, като по нейна преценка предписва отстраняването им в определени срокове или оставянето им, ако те няма да нарушат нормалното и безопасното ползване на строежа.

(3) Недостигането на проектна мощност и технически показатели (в т.ч. и на продукция) не са основание за отказване приемането на строежа.


Чл. 19. Приемателната комисия отказва да приеме строежа или част (етап) от него, когато:

1. работите не са изпълнени съгласно проектите и нормативните разпоредби, поради което строежът не може да изпълнява предназначението си;

2. има лошо изпълнени работи, които увреждат сигурността и дълготрайността на обекта и пречат на безопасното му ползване и опазването на околната среда;

3. не са представени необходимите документи на комисията;

4. не са спазени изискванията на тази наредба.


Чл. 20. (1) Приемателната комисия въз основа на огледа на строежа, направените измервания, изпитвания и др. и съгласно представените документи и разискванията на нейните заседания съставя протокол обр. 16 (приложение № 2).

(2) Когато някой член на приемателната комисия не е съгласен с констатации или решения, отразени в приемателния протокол обр. 16, той изказва особеното си мнение, което се отразява в протокола, и го представя на председателя в писмена форма не по-късно от 3 дни след последното заседание на комисията.

(3) При наличие на особени мнения председателят на приемателната комисия съставя писмено мотивирано становище за тях, което заедно с особените мнения представлява неразделна част от протокол обр. 16.

(4) При отказване приемането на строежа протоколът обр. 16 не се попълва подробно. В него главно се отразяват причините на отказа за приемането.

(5) Съставеният протокол обр. 16 се прочита на последното заседание на приемателната комисия и се подписва задължително от всичките й членове и нейния председател.

(6) За дата на съставяне на протокол обр.16 се смята тази на последното заседание на комисията.


Чл. 21. Протокол обр. 16 е основание за издаване разрешение за ползване на строежа.


Чл. 22. (1) Председателят на приемателната комисия представя подписания протокол обр. 16 на органа, издал заповедта за назначаване на комисията, в 5-дневен срок от датата на последното заседание на приемателната комисия.

(2) Органът по ал. 1 в 3-дневен срок от представянето на протокол обр. 16:

1. издава разрешение за ползване;

2. не разрешава ползването на строежа чрез мотивиран писмен отказ.

(3) Разрешението за ползване (приложение № 3), в което при необходимост се вписват и налагащи се ограничения за ползване на строежа, е документ, с който се удостоверява законността на използвания строеж по предназначението му.


Раздел III.
Специфични условия по приемане на строежите

Чл. 23. (1) Когато жилищни сгради (или части от тях) са предназначени за граждани - бивши собственици, които се обезщетяват с жилища, гаражи и ателиета в тях, те имат право сами или чрез упълномощени представители:

1. да прегледат определените им имоти и техните общи части след подписването на акт обр. 15 в присъствието на представител на инвеститора;

2. да представят своите бележки и искания по изпълнените строителни и монтажни работи на председателя на приемателната комисия до започване на нейната работа;

3. да се запознаят със съдържанието на протокол обр. 16 на приемателната комисия за приемане на строежа.

(2) Инвеститорът е длъжен да осигури на гражданите необходимите условия за спазване разпоредбите на ал. 1, за което представя на председателя на приемателната комисия декларация.


Чл. 24. (1) При строежи с производствено и непроизводствено предназначение, в които има монтирани машини , съоръжения и др., те трябва да са подложени на изпитвания, които в общия случай са:

1. единични изпитвания;

2. комплексни изпитвания;

3. 72-часови проби при експлоатационни условия.

(2) Изпитванията, на които трябва да се подложат машините и съоръженията, се определят от проектантите, доставчиците на машини и съоръжения или с договорите за изпълнение на строителството.

(3) Изпитванията се извършват, като с нарочни за целта програми (изготвени от проектанта или доставчика) се определят видът, редът, последователността, условията на изпитванията и показателите, които трябва да се измерят и установят.

(4) Изпитванията се извършват от и в присъствието на представители, определени с договорите.

(5) Комплексните изпитвания и 72-часовата проба се извършват с разрешение на контролните органи по безопасността на труда (в т.ч. и на инвеститора), противопожарната охрана, държавния санитарен контрол, околната среда, енергоснабдяването, държавния технически надзор и др.


Чл. 25. (1) Единичните изпитвания в общия случай включват:

1. изпитване на якост, плътност на системите от апарати, съдове, тръбопроводи, кабели и др. и изпълнение на операциите по почистването им;

2. лабораторни проверки на електрическите уредби, съоръжения, настройки на защита и блокировки, стендови проверки и настройки на прибори и регулатори, юстажни работи, електрически измервания и др.;

3. поставяне на електрическите съоръжения и уредби под номинално напрежение;

4. измервания по радиационна безопасност, защита от вредни полета и лъчения и др.;

5. единични изпитвания на двигатели и работни машини на празен ход или под товар.

(2) Резултатите от единичните изпитвания се оформят с актове от участващите в тях.

(3) След завършване на единичните изпитвания се съставя констативен акт, с който се установява цялостното завършване на монтажа на машините, апаратурата, съоръженията, инсталациите и др. и готовността им за извършване на комплексни изпитвания и 72-часова проба при експлоатационни условия.

(4) Когато между извършването на единичните изпитвания и момента на съставяне на акт обр. 15 машините и съоръженията са престояли по-продължително от допустимото според изискванията на доставчика, проекта или договора, повторното извършване на тези изпитвания е задължително.


Чл. 26. (1) Комплексните изпитвания на монтираните и изпитваните поединично машини, съоръжения и др. се извършват, за да се установи годността на агрегатите, цеховете, лабораториите, машинните зали и др., на цели производствени или непроизводствени строежи, на енергийни и други строежи в тяхната функционална връзка за 72-часова проба при експлоатационни условия в съответствие с изискванията на доставчика, проекта и договора.

(2) Резултатите от проведените комплексни изпитвания се установяват с актове.


Чл. 27. (1) 72-часовата проба при експлоатационни условия на монтираните машини, съоръжения, апаратури, инсталации и др. се извършва, за да се докажат техническите им параметри, проектната мощност, качеството на продукцията, спазването на хигиенните изисквания, изискванията по безопасността на труда, опазването на околната среда, пожарната безопасност и др. Тя се провежда съобразно приетия режим на работно време, технологическите особености на процесите, машините, съоръженията, апаратурата, инсталациите и др. и в пълно съответствие с изготвените за целта програми и сключените договори.

(2) Завършените строежи (с производствено и непроизводствено предназначение), за които е предвидена 72-часова проба, се приемат от приемателната комисия, ако при 72-часовите проби при експлоатационни условия са доказали, че нямат недостатъци, пречещи на нормалната им експлоатация, влошаващи санитарно-хигиенните условия, противопожарните изисквания, безопасността на труда, опазването на околната среда и др.

(3) Не се допуска приемането и разрешаването на ползване на строежи, които при 72-часовите проби са показали отклонения, водещи до опасности за обществото и отделните граждани и недопустими съгласно стандартизационните изисквания.


Чл. 28. (1) Резултатите от 72-часовата проба при експлоатационни условия и установяването годността на строежа за ползване се установяват с протокол, съставен от назначена от инвеститора комисия.

(2) Към протокола за 72-часовата проба се прилагат всички документи за извършени изпитвания, измервания, изчисления и др. в пълно съответствие с изискванията на програмата за провеждането на пробата в тези на доставчика.


Раздел IV.
Гаранционни срокове и отговорности след приемането на строежите

Чл. 29. (1) Гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи се определят с договорите за строителството и те не могат да бъдат по-малки от посочените в тази наредба.

(2) Гаранционните срокове текат от:

1. датата на издаване на разрешение за ползване на строежа;

2. датата на отстраняване недостатъците, отбелязани в протокол обр. 16 за приемане на строежа, което се установява със съставен двустранен окт обр. 17 (приложение № 4).


Чл. 30. Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи са:

1. за всички видове конструкции на сгради и съоръжения, вкл. и земната им основа-10 години;

2. за хидроизолационни и киселиноустойчиви работи-5 години;

3. за всички строителни и монтажни работи на жилищни сгради без тези по т. 1 и 2 - 2 години;

4. за завършен монтаж на машини, съоръжения, промишлени и други тръбопроводи, за електромонтажни и монтажни работи на контролноизмервателни системи и автоматика, за вътрешни инсталации в сгради и съоръжения, за дъждовални системи, за пречиствателни съоръжения и др. - 1 година;

5. за довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.) - 1 година;

6. за външни водопроводи, канализации, газопроводи, електропроводи и топлопроводи - 2 години;

7. за тунели, авто- и жп магистрали и аерописти - 3 години;

8. за пътища и железопътни линии - 2 години;

9. за хидроенергийни, хидромелиоративни, водоснобдителни и пристанищни съоръжения и системи - 3 години;

10. за огнеупорни зидарии - 6 месеца;

11. за зелено строителство - 1 пълен вегетационен период.


Чл. 31. Когато в гаранционните срокове се появят недостатъци, споровете при непостигане на съгласие се решават по съдебен ред.


Чл. 32. (1) Органите на ДИТСК могат да упражняват контрол по правилното и законосъбразното съставяне на актовете обр. 17, с които се установява, че недостатъците, посочени в протокола на приемателната комисия, са отстранени.

(2) Когато органите на ДИТСК при проверка на място установяват невярно съставяне на акт обр. 17, те налагат санкции в съответствие с чл. 169 от Закона за териториално и селищно устройство на виновните лица и обезсилват неправомерно подписания документ.


Глава трета.
НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 33. За неизпълнение или лошо изпълнение на задълженията си членовете на държавната приемателна комисия (вкл. привлечените специалисти) носят наказателна, административнонаказателна, дисциплинарна и имуществена отговорност.


Чл. 34. Лицата по чл. 33 се наказват по чл. 169, т. 1, 10 и 19 и чл. 170 ЗТСУ, ако не подлежат на по-тежко наказание по други закони, когато:

1. не се явяват без уважителни причини или не се явяват редовно на заседанията на държавната приемателна комисия, отлъчват се работата и без разрешение на нейния председател;

2. не подпишат протокола на държавната приемателна комисия;

3. подпишат без възражения или не направят такива по протокол за приемане на строеж и допуснат да се въведе в действие същият в нарушение на нормативните изисквания.


Чл. 35. По чл. 169, т. 10 и 15 ЗТСУ се наказват лицата, допуснали ползване на строежи, без да има писмено разрешение за целта.


Чл. 36. По чл. 169, т. 1 и 9 се наказват лица, за които приемателната комисия е установила, че са виновни за допуснати недостатъци при изпълнението на строителството, както и тези, които са виновни за отказване приемане на строежи.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (1) По смисъла на тази наредба строежи са:

1. жилищните и обществените сгради;

2. производствените и други сгради и съоръжения, вкл. и самостоятелно изпълняваните технологични линии и инсталации, за отделни производства;

3. второстепенните постройки със спомагателно и обслужващо предназначение, гаражите, паркингите, пристройките и надстрояването на сгради и оградите на парцелите;

4. инженерните строителни съоръжения;

5. инженерните снабдителни системи, в т.ч. техническите проводи, мрежите, вътрешните инсталации и съоръженията към тях;

6. улиците, площадните пространства, обществените паркинги и пешеходните зони и пространства;

7. пътищата и железопътните линии, както и инсталациите и съоръженията към тях;

8. благоустройствените системи и съоръжения;

9. корекциите на реки и водоеми, хидромелиоративните системи и другите хидротехнически обекти;

10. паркоустройствените и ландщафтните обекти и оформянето на защитени природни обекти и резервати;

11. реализирането на геозащитни, както и на други мероприятия, свързани с опазването и възстановяването на околната среда - доколкото те са свързани с изпълнението на строителни и монтажни работи;

12. обектите на синтеза на архитектурата и монументалните художествени произведения с траен характер, разположени неподвижно в селищната и извънселищната среда;

13. трайното архитектурно-художествено оформление на сградите, съоръженията и прилежащите им пространства, неподвижното обзавеждане и трайните елементи на визуалната комуникация;

14. консервациите и реставрациите на обекти на архитектурното и историческото наследство;

15. преустройствата, реконструкциите и основните ремонти на съществуващи строежи;

16. етапите от изграждане на нови строежи, в резултат на което се получава завършена част от строежа, за която може да се издава разрешение за ползване;

17. оформяне на територии без режим на застрояване - доколкото това е свързано с премахването (развалянето) на съществуващи строежи.

(2) Всеки строеж има определено наименование и адрес (местоположение).

(3) Част (етап) от строеж е отделна (или отделни) сграда, съоръжения, комуникации от строежа със самостоятелно функционална или спомагателно и обслужващо предназначение, които могат да бъдат ползвани (въведени в действие) самостоятелно.

(4) Навсякъде под "строеж" да се разбира цялостният строеж или част (етап) от него.

(5) Навсякъде да се смята, че инвеститорът (собственикът) може да бъде представен от упълномощени по съответния ред от него лица под наименование инвеститорски контрол, резидент и др.

(6) Временни сгради (постройки) са строежи, свързани с нуждите по осъществяване на организация и изпълнение на строителството. След приключването му и преди приемането на обекта те се премахват.

(7) Второстепенни са постройки с обслужващо домакинско предназначение (летни кухни, леки постройки за отоплителни материали и беседки).


§ 2. По смисъла на тази наредба строежи с непроизводствено предназначение са:

1. жилищни сгради;

2. детски ясли, градини, домове и комбинати;

3. училища и всякакви други учебни заведения, в т.ч. и самостоятелни физкултурни салони, работилници и др. към тях;

4. административни сгради, почивни станции, общежития, пансиони, интернати;

5. читалища и културни домове;

6. кина, театри, опери, концертни зали;

7. библиотеки, музеи, постоянни изложбени зали и др.;

8. болници и болнични заведения, поликлиники, здравни пунктове, амбулаторни и родилни домове;

9. спортни и физкултурни сгради и съоръжения, хижи и заслони;

10. ритуални зали;

11. градини, паркове, озеленяване, корекции на реки, реконструкции на улици, тротоари и др., самостоятелна вертикална планировка в населени места;

12. немагистрални водопроводи, паропроводи в населените места.


§ 3. Под "недостатъци" по смисъла на тази наредба се разбират некачествено извършените работи или работите, изпълнени с отклонения от нормативно-техническите изисквания.


§ 4. (1) Когато обстоятелства по строителството трябва да се установят съвместно от две или повече от договорените страни по строежа, заинтересуваната страна отправя писмена покана до другата или другите страни за съставяне на съответния акт.

(2) Ако представител на поканената страна не се яви до 24 часа след определения в поканата срок, страната се замества от представител на общината по местонахождение на обекта. Тогава в съставения акт се отбелязват и номерът и датата на поканата.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 201, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство и отменя Наредба № 6 за държавно приемане на обектите по капиталното строителство от 1986 г. (ДВ, бр. 5 и 6 от 1989 г.).


§ 6. (1) Указания по прилагане на наредбата се дават от Държавната инспекция за териториалноустройствен и строителен контрол.

(2) Държавната инспекция за териториалноустройствен и строителен контрол провежда и методически контрол върху работата на приемателните комисии, които са ръководени от представители на общините, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи.


Приложение № 1 към чл. 9, ал. 1, т. 3



Образец 15

Инвеститор(собственик)....................................................................................................................................................................................................

Строеж....................................................................................................................................................................................................................

 
АКТ
 
за установяване годността за приемане
на строеж или част (етап) от него
 

Днес, .............. 19 .....г., по искане на глав-

ния изпълнител-предприемач (подизпълнителя-специализи-
рания предприемач).........................................................................................................................................................................................................
с писмо № ............ от ........... 19 ... г. до ин-
веститора (главния изпълнител-предприемача) се събрах-
ме на местостроежа:

I. От страна на инвеститора (включително представи-

тели на органа, който ще експлоатира строежа):
1.............................................................................................................................................................................................................................
2.............................................................................................................................................................................................................................
3...........................................................,

II. От страна на главния изпълнител (предприемач):

1........................................................................................................................................................................................................................

III. От страна на подизпълнителите (специализирани

предприемачи) и доставчиците:
(посочват се трите имена, длъжност, фирма или друга ор-
ганизация, на която са представители), за да установим
състоянието и годността му за държавно приемане.

След като прегледахме договора за строителство № .........................................................................................................................................................................

от 19...г., проектите и екзекутивните чертежи, както и
останалите строителни книжа, а именно:..................................................................................................................................................................................



..............................................................................................................................................................................................................................
(прави се опис на прегледаните документи)
и след като извършихме основен преглед на всички изпъл-
нени видове работи,
 
КОНСТАТИРАХМЕ:
 

1. По техническата документация...........................................................................................................................................................................................

(дават се накратко резултатите от прегледа на техничес-
ката документация: проекти, екзекутивни чертежи, актове
и протоколи, изпитвания и измервания, доказващи правил-
ността на изпълнението и др.)

2. По изпълнение на строежа..............................................................................................................................................................................................

(посочват се резултатите от извършения съгласно сключе-
ните договори и проектите преглед на място и се описват
неизвършени, недовършени или недобре извършени работи,
които не биха пречили строежът да бъде приет и да бъде
издадено разрешение за ползване. В акта страните могат
да фиксират срокове за ликвидиране на посочените работи.
Дава се оценка за извършените работи.)

Въз основа на констатациите

 
РЕШИХМЕ:
 

1. Инвеститорът приема, че главният изпълнител (под-

изпълнителите) е изпълнил строежа съгласно сключения до-
говор със следните забележки:..........................................................................................................................................................................................

2. Определят се срокове за извършване на съвместно

установените неизвършени, недовършени работи, както и за
поправяне на установените недостатъци, както следва:
1........................................................................................................................................................................................................................
2........................................................................................................................................................................................................................
3........................................................................................................................................................................................................................

3. Съхраняването на строежа до идването на приема-

телната комисия ще се извършва от......................................................................................................................................................................................



Неразделна част от този акт са приложените протоко-

ли за изпитвания, а именно:
1........................................................................................................................................................................................................................
2........................................................................................................................................................................................................................
3........................................................................................................................................................................................................................

Този акт е основание за искане назначаването на дър-

жавна приемателна комисия по утвърдения за това ред.

Съставили:

 

1. Инвеститор

1. ....................................................................................................

(собственик):

(подпис)
 
2. ....................................................................................................
  (подпис)

2. Гл. изпълнител

1. ....................................................................................................

(предприемач):

(подпис)
 
2. ....................................................................................................
  (подпис)
 
.......................................................................................................

3. Подизпълнители

 

(спец. предприемач)

1. ....................................................................................................

и доставчици:

(подпис)
 
2. ....................................................................................................
  (подпис)
 
.......................................................................................................

4. Представители на органа

 

по експлоатация

1. ....................................................................................................

на строежа:

(подпис)
 
2. ....................................................................................................
  (подпис)
 
.......................................................................................................


Приложение № 2 към чл. 20, ал. 1



 
 
Образец 16

Инвеститор(собственик)....................................................................................................................................................................................................

Строеж.....................................................................................................................................................................................................................

 
ПРОТОКОЛ
 
на държавна приемателна комисия за установяване годност-
та за ползване на строежа..............................................................................................................................................................................................

Държавна приемателна комисия, назначена със заповед

№ ..... от 19 ... г. на..................................................................................................................................................................................................
по искане на инвеститора, в състав:
Председател.................................................................................................................................................................................................................

(трите имена и длъжност)

и членове:

1. ......................, представител на................,

2. ......................, представител на................,

...........................................................................................................................................................................................................................

3. ......................, представител на ..................,

както и допълнително привлечените специалисти:

1. .........................................................................................................................................................................................................................

2. .........................................................................................................................................................................................................................

се събра на местостроежа на ................... 19 ...г.
и приключи своята работа на ................... 19 ...г.
с прекъсване поради...........................................................................................................................................................................................................
от .......19 ... г. до .......... 19 ... г.

Комисията след прегледа на представените документи

и на целия строеж
 
КОНСТАТИРА:
 

А. Участници в строителството

I. Инвеститори (собственици) на строежа са:

1. ........................................................................................................................................................................................................................

2. ........................................................................................................................................................................................................................

II. Техническият инвеститорски контрол е изпълняван

от:

1. ....................... чрез правоспособните лица:



(фирма)

1.1. ......................................................................................................................................................................................................................

(по видове работи)

1.2. ......................................................................................................................................................................................................................

2. ....................... чрез правоспособните лица:

(фирма)

2.1. ......................................................................................................................................................................................................................

2.2. ......................................................................................................................................................................................................................

III.Проектанти на строежа са:

1. ..................................................... чрез

(фирма)
отговорните правоспособни специалисти (по видове работи):

1.1. ......................................................................................................................................................................................................................

1.2. ......................................................................................................................................................................................................................

2. ..........................................................................................................................................................................................................................

чрез отговорните правоспособни специалисти (по видове
работи):

2.1. ......................................................................................................................................................................................................................

2.2. ......................................................................................................................................................................................................................

IV. Главен изпълнител (предприемач) е:

(фирма)
представена от..............................................................................................................................................................................................................
Технически ръководители са: .................................................................................................................................................................................................
(по видове работи)

V. Подизпълнители (специализирани предприемачи) са:

1. ............. по...........................................,



(фирма)

(видове работи, част на проекта)

представена от:

1.1. .......................................................................................................................................................................................................................

1.2. .......................................................................................................................................................................................................................

2. ............ по............................................,

(видове работи, част на проекта)
представена от:

2.1. .......................................................................................................................................................................................................................

2.2. .......................................................................................................................................................................................................................

VI. Лабораторни изпитвания и измервания са извърше-

ни от:

1. ..................... за................................................................................................................................................................................................

(наименование на (видове изпитвания
лабораторията) или измервания)

2. .........................................................................................................................................................................................................................

 

Б. Описание на строежа (частта или етапа от него)

(дават се последователно кратки описания на проектните
решения по части, основните положения, спазени при про-
ектирането, взаимообвързаността помежду им и др.).
 

В. По техническата документация

На комисията се представиха следните документи:

1. .........................................................................................................................................................................................................................

2. .........................................................................................................................................................................................................................

3. .........................................................................................................................................................................................................................



(комисията преглежда предварително подготвените до-

кументи и подробни описи за тях в съответствие с наред-
бата и дава оценка за пълнотата им и доказателствената
им стойност за преценяване годността на строежа)
 

Г. По изпълнение на строителните и монтажните рабо-

ти

(въз основа на направения преглед на изпълнения стро-

еж се описва съответствието на извършените работи с ут-
върдените проекти по всички негови части и съгласно ск-
лючения договор, разпоредбите по проектирането и строи-
телството.
Описват се допълнително извършени работи или в отклоне-
ние на проекта, както и документите, с които са узаконе-
ни.
Извършва се преглед на изпълнението на заповедите, даде-
ни в заповедната книга, тяхната законност и отразяването
на изпълнението им в екзекутивните чертежи. Прави се
опис на неизвършените работи, недовършените работи и на
недостатъците в изпълнение на работите.
Описът се прави в случай, че тези работи няма да пречат
на ползването на строежа или ако той по искане на инвес-
титора ще се ползва с ограничения до извършването на те-
зи работи и отстраняването на недостатъците, ако това е
възможно. Прави се оценка на цялостното изпълнение на
строителните и монтажните работи.)
 

Д. По спазване на нормативните изисквания

(въз основа на представени документи за изпитвания и

измервания, преглед на функционални връзки, потоци и др.,
становищата наспециализираните контролни органи се дава
преценка за възможностите за постигане проектните пара-
метри и осъществяване функционалността на проектните ре-
шения, както и за спазване на държавните нормативи по:

а) надеждността на конструкциите;

б) опазване на околната среда;

в) хигиената и безопасността на труда и безопасното

ползване на строежа;

г) противопожарната безопасност;

д)......................................)

При необходимост се определят ограничения, при кои-

то се ползва строежът.

Въз основа на направените констатации и съгласно чл.

17 от Наредбата за държавно приемане и разрешаване пол-
зването на строежите в Република България приемателната
комисия
 
РЕШИ:
 
I вариант
 

Въз основа на чл. 17 и чл. 18, ал. 1 от Наредбата за

държавно приемане и разрешаване ползването на строежите
в Република България приема строежа (частта или етапа от
него)



като смята, че той може да бъде ползван по предназначе-
нието си при спазване на следните ограничения:

1.1......................................................................................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................

(дават се определените от комисията ограничения, кои-

то трябва да се спазват при ползването на строежа)

2. В съответствие с чл. 18, ал. 2 от наредбата се оп-

ределят сроковете за отстраняване на неизвършени, недо-
вършени работи и на недостатъци по изпълнените видове
работи, както следва:

2.1.......................................................................................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................................................................................

3. Въз основа на прегледа и установяване възможнос-

тите за ползването на строежа комисията предписва да се
изпълнят допълнителни работи в срокове, както следва:

3.1.......................................................................................................................................................................................................................

4.Гаранционните срокове са:

4.1.......................................................................................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................................................................................

(съгласно договорите или ако в тях не са посочени,

се потвърждават минималните срокове, определени с тази
наредба)

Съобразно посочените решения комисията

 
ПРЕДЛАГА:
 

Да се издаде разрешение за ползване на строежа при

следните ограничителни условия:



(дават се ограничителни условия, ако комисията смята,

че трябва да има такива)
 
***
 
II вариант
 

1. Въз основа на чл. 17 и чл. 18, ал. 2 от Наредбата

за държавно приемане и разрешаване ползването на стро-
ежите в Република България отказва приемането на строе-
жа (частта или етапа от него) по следните причини:

1.1.......................................................................................................................................................................................................................

2.Комисията предписва да се изпълнят допълнителни

видове работи или ограничения като условие за приемане
на строежа, както следва:
...........................................................................................................................................................................................................................

3. Комисията обявява представения акт обр. 15 за не-

действителен.
 
***
 

Този протокол обр. 16 се състави на последното засе-

дание на комисията, състояло се на .............. 19 ... г.

Неразделна част от протокола са документите по раз-

дел В, т.................., а всички останали документи
(в т.ч. проектите, екзекутивните чертежи и др.) се пре-
да-
ват съгласно представените на комисията подробни описи
за безсрочно съхранение от страна на инвеститора (собст-
веника).
Председател: ................................................................................................................................................................................................................
(..........)
Членове: 1. .................................................................................................................................................................................................................
(..........)
2. ................................................................................................................................................................................................................................
(..........)
3.............................................................................................................................................................................................................................
(..........)
...................................................................................................................................................................................................................................
(..........)

Забележки:

1. При съставяне на протокол обр. 16 се ползват само

текстовете, които са необходими съгласно характера на
строежа, констатациите и решенията на приемателната ко-
мисия.

2. Навсякъде фирми и лица се изписват съответно с

пълните им наименования, трите имена, адреси, ЕГН.

3. При наличие на особени мнения те се отблязват в

протокола след решенията на приемателната комисия и се
прилагат, ако са представени в 3-дневен срок от датата
на последното заседание на комисията.


Приложение № 3 към чл. 22, ал. 3



 
 
ДЪРЖАВНА ИНСПЕКЦИЯ ЗА ТЕРИТОРИАЛНО-УСТРОЙСТВЕН
И СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ
 

Районна инспекция за ТСК-гр...................................................................................................................................................................................................

или

Община гр. ..............................................................................................................................................................................................................

РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ № ............. 19 ... г.

В съответствие със ЗТСУ, ППЗТСУ и Наредба № 6 за

държавно приемане и разрешаване ползването на строежите в
Република България (ДВ, бр. 28 от 1993 г.) и протокол
обр. 16 от ............. се дава настоящото разрешение
за ползване на строеж:
парцел № ......., квартал ........, местност ...................,
зона .........., населено място ................................,
собственост на..............................................................................................................................................................................................................
(трите имена или наименования и адреси на собствениците)

Строежът е изпълнен в съответствие с разрешение за

строеж № ...... от ........г., протокол № .................................................................................................................................................................................
от .........г., за дадени строителна линия и нива и с
одобрените проекти.

При ползването на строежа да се спазват законовите

разпоредби.
 
Ръководител ДИТСК:  
(РИТСК):  
или кмет:  


Приложение № 4 към чл. 29, ал. 2, т. 2



 
 
Образец 17

Инвеститор(собственик)....................................................................................................................................................................................................

Строеж.....................................................................................................................................................................................................................

 
АКТ
 
за установяване изпълнението на решенията на държавната
приемателна комисия по отстраняване недостатъците по чл.
18, ал. 2 и чл. 29, ал. 2 от Наредба № 6 за държавно при-
емане и разрешаване ползването на строежите в Република
България (ДВ, бр. 28 от 1993 г.)

Днес, .............. 19 ... г., подписаните:

1. ........................................................................................................................................................................................................................

2. ........................................................................................................................................................................................................................

представители на инвеститора (собственика) и:

1. ........................................................................................................................................................................................................................

2. ........................................................................................................................................................................................................................

представители на изпълнителя (предприемача), съставихме
този акт, с който установихме, че към ........ 19 ... г.
са отстранени всички недостатъци, посочени в протокола
на държавната приемателна комисия от ......... 19 ... г.

(Ако не са отстранени всички недостатъци, се описват

останалите.)

Този акт се състави в ...... екземпляра - по 1 (един)

за всяка от страните.
Инвеститор (собственик):
1. ........................................................................
 
2. ........................................................................
 
...........................................................................
Изпълнител (предприемач):
1. ........................................................................
 
2. ........................................................................
 
...........................................................................

Забележка. Като представители на инвеститора могат

да се явяват и лица от организацията, експлоатираща
строежа.


Промени настройката на бисквитките