Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 5 от 18.I

НАРЕДБА № 7 ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА НА КРАЙНИТЕ УСТРОЙСТВА ЗА ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ

 

НАРЕДБА № 7 ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА НА КРАЙНИТЕ УСТРОЙСТВА ЗА ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ

ПРИЕТА ОТ КОМИТЕТА ПО ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ

Обн. ДВ. бр.5 от 18 Януари 1994г., изм. ДВ. бр.9 от 31 Януари 1997г., отм. ДВ. бр.9 от 1 Февруари 2000г.

Отменена с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 5 от 24 януари 2000 г. за оценяване съответствието на радиосъоръжения и крайни устройства за далекосъобщения и свързването им към обществени далекосъобщителни мрежи - ДВ, бр. 9 от 1 февруари 2000 г., в сила от 1 февруари 2000 г.


Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за одобряване на типа на крайните устройства за далекосъобщения (наричани по-нататък крайни устройства) от местно производство или от внос, предназначени за включване към обществени или частни далекосъобщителни мрежи (ОДМ или ЧДМ) в Република България.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 1997 г.) (1) Одобрението е необходимо за защита на мрежите, обслужващия персонал, интересите на потребителите и ефективното използване на радиочестотния спектър.

(2) На одобряване на типа подлежат всички крайни устройства, включени в утвърден от председателя на Комитета по пощи и далекосъобщения (КПД) списък, който се публикува.

(3) (Нова - ДВ, бр. 9 от 1997 г.) Не се одобряват употребявани крайни устройства.


Чл. 3. (1) Комитетът по пощи и далекосъобщения е държавният орган, който одобрява типа на крайните устройства и издава съответните удостоверения.

(2) Удостоверения за одобрение на типа се издават само ако крайните устройства отговарят на определените от КПД български, регионални и международни стандарти или нормативно-технически документи.


Чл. 4. (1) В Република България могат да се внасят, произвеждат, разпространяват и използват само крайни устройства, типът на които е одобрен от КПД.

(2) Всички крайни устройства задължително се маркират от заявителите, получили удостоверение за одобрение на типа. В страната могат да се разпространяват и използват само маркирани крайни устройства.


Чл. 5. (1) Удостоверения за одобряване на типа на крайните устройства се издават от КПД на всеки заявител за всеки тип крайно устройство.

(2) Процедура за одобряване на излъчващи крайни устройства се открива само при наличие на разрешително за използване на честота, издадено по съответния ред.

(3) Процедура за одобряване на крайни устройства, които непосредствено или косвено се включват в електрическата мрежа, се открива само при наличие на сертификат за електрическа безопасност, издаден от Комитета по стандартизация и метрология, или протоколи за изпитване на безопасност, издадени от акредитирани за целта лаборатории.

(4) Необходимостта от извършване на изпитвания за електромагнитна съвместимост преди откриване на процедура за одобряване на крайни устройства се посочва в списъка по чл. 2.


Чл. 6. (1) Разрешение за свързване на крайни устройства към ОДМ и разрешение за използване на излъчващите крайни устройства в ОДМ се издава от лицензирани от КПД оператори на ОДМ на физически и юридически лица само при наличието на удостоверение за одобряване на типа на конкретното крайно устройство.

(2) Операторите на ЧДМ са длъжни да свързват в мрежите само крайни устройства, типът на които е одобрен.


Чл. 7.(1) Крайните устройства се регистрират и свързват към ОДМ от съответните лицензирани от КПД оператори.

(2) Регистрацията и издаването на разрешение за използване на излъчващите крайни устройства в ЧДМ се извършва от КПД само след одобряване на типа им.


Чл. 8. (1) Изпитването на крайните устройства за одобряване на типа се извършва по утвърдени от КПД технически изисквания и методики съгласно чл. 3, ал. 2 в акредитирани за целта лаборатории. Когато няма акредитирана за тази цел лаборатория, изпитването се извършва в упълномощена от КПД лаборатория. В този случай КПД има право да извършва контрол върху изпитването.

(2) Одобрението може да се извърши и на основание на протоколи от изпитвания, издадени от чуждестранни акредитирани лаборатории, придружени от сертификати за одобряване на типа, издадени от чуждестранни одобряващи органи. Комитетът по пощи и далекосъобщения може да изисква частични или пълни контролни изпитвания от български акредитирани лаборатории.


Чл. 9. Комитетът по пощи и далекосъобщения не отговаря за правилното функциониране, качеството и надеждността на крайните устройства, за които е издал удостоверение за одобрение на типа.


Чл. 10. Удостоверението за одобрение на типа важи само за крайните устройства, разпространявани от заявителя и неговите официални представители, и не може да се преотстъпва.


Чл. 11. Заявителят е длъжен да осигури гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване за одобрените типове крайни устройства в съответствие с БДС.


Чл. 12. Комитетът по пощи и далекосъобщения като държавен орган, който одобрява типа на крайните устройства:

1. изготвя, публикува и периодично актуализира списък на крайните устройства, за които се изисква одобрение на типа, разрешение за включване към ОДМ и разрешение за използване на излъчващите крайни устройства;

2. определя условията за свързване на крайни устройства към ОДМ и утвърждава техническите изисквания и методиките за изпитване, по които се извършва проверката на крайните устройства;

3. определя български и чуждестранни лаборатории, изпитвателните протоколи на които се признават за одобряване типа на определени видове крайни устройства;

4. разработва и отпечатва технически въпросници (формуляри) за различните видове крайни устройства;

5. поддържа и публикува регистър на издадените одобрения на типа на крайни устройства;

6. осигурява тайната на информацията, подадена му от заявителя;

7. съхранява в срок 10 години документите, на базата на които са издадени удостоверенията за одобряване на типа на крайните устройства.


Чл. 13. (1) Лабораторията, извършила изпитванията, съхранява протоколите най-малко 5 години от датата на издаването им.

(2) Лабораторията може да предоставя информация за резултатите от изпитванията само на заявителя и на КПД и осигурява тайната на информацията, подадена от заявителя.


Глава втора.
ПРОЦЕДУРА ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

Чл. 14. (1) Заявителят подава в КПД заявление за откриване на процедура за одобряване на типа на крайно устройство. В заявлението се посочват:

1. наименование и точен адрес на заявителя;

2. производител, търговска марка, тип, предназначение на крайните устройства, включително: към какъв тип (вид) далекосъобщителна мрежа се предвижда да бъдат включени, видът на свързването, за каква услуга са предназначени;

3. за какви цели се иска одобрението (производство, внос, продажба, включване към далекосъобщителна мрежа).

(2) Към заявлението се прилагат следните документи:

1. попълнен технически въпросник (формуляр)-специфичен за всеки конкретен вид устройства;

2. техническо описание (проспект) на устройството;

3. разрешително за използване на честота за излъчващи съоръжения, работещи на индивидуална честота;

4. сертификат (протокол) за електрическа безопасност (при необходимост);

5. удостоверение (протокол) за електромагнитна съвместимост (при необходимост);

6. документи по чл. 8, ал. 2 (при наличие);

7. документ за платена такса за подаване на заявлението съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Комитета по пощи и далекосъобщения по Закона за държавните такси, одобрена с ПМС № 178 от 1993 г. (ДВ, бр. 81 от 1993 г.).


Чл. 15. (1) Комитетът по пощи и далекосъобщения разглежда постъпилите заявления и в 15-дневен срок открива процедура за одобрение, като писмено уведомява заявителя. Отказът за откриване на процедура се мотивира.

(2) При отхвърляне на искането внесената такса не подлежи на връщане.


Чл. 16. При некомплектност на подадените документи КПД в 15-дневен срок писмено уведомява заявителя. Процедурата се открива при попълване на документацията в срок до 1 месец.


Чл. 17. (1) След откриване на процедурата заявителят представя за изпитване в акредитирана за целта лаборатория образци на крайните устройства, придружени от следните документи:

1. техническо описание (проспект);

2. инструкция за работа (експлоатация) и обслужване, включително програмна документация;

3. електрически схеми за устройството, схеми за включване към далекосъобщителната мрежа, схеми на електрозахранването, както и точки за проверка;

4. блокови и монтажни схеми, списък на елементите.

(2) Документите на устройствата от внос се представят и в превод на български език. По изключение документите по т. 3 и 4 на ал. 1 могат да се приемат на английски и руски език.

(3) При наличие на документи по чл. 8, ал. 2 заявителят ги представя за целите на експертизата.

(4) Разходите за изпитванията и експертизата са за сметка на заявителя.

(5) Броят на образците, които се представят в лабораториите за изпитване, се определя в списъка на крайните устройства по чл. 2.


Чл. 18. При определени случаи КПД може сам да извърши експертизата. За това заявителят се уведомява при откриване на процедурата и документите по чл. 17 се представят в КПД.


Чл. 19. При положителни резултати от изпитването заявителят подава в КПД следните документи в срок до 1 месец:

1. експертно заключение и оригинали на протоколи от изпитването, издадени от лаборатории по чл. 8, ал. 1, придружени от документи по чл. 17, ал. 3;

2. декларация, че всички устройства от типа, за който се иска одобрение, са идентични на изпитаните образци;

3. декларация по чл. 11;

4. други документи, които КПД може да определи за всеки конкретен случай при откриване на процедурата.


Чл. 20. В случаи на отрицателни резултати по някои точки от изпитванията КПД може да поиска повтаряне на изпитването частично или в пълен размер, както и допълване на експертизата по чл. 17, ал. 3.


Чл. 21. (1) На основание на експертното заключение при положителните резултати от изпитването и документите по чл. 14 и 19 КПД издава в едномесечен срок удостоверение за одобрение на типа на крайното устройство и писмено уведомява заявителя.

(2) Удостоверението за одобрение на типа може да съдържа и определени от КПД условия за работа на крайните устройства.

(3) За издаване на удостоверение за одобрение на типа на крайното устройство се заплаща такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Комитета по пощи и далекосъобщения по Закона за държавните такси.


Чл. 22. (1) Удостоверението за одобрение на типа на крайното устройство се издава за срок 5 години.

(2) Комитетът по пощи и далекосъобщения има право да удължава срока по ал. 1 по молба на заявителя, ако не са настъпили изменения в устройството или в условията за свързване в мрежата.


Чл. 23. Заявителят е длъжен да уведоми КПД за всяко изменение (модификация) на крайното устройство. Комитетът по пощи и далекосъобщения в 15-дневен срок определя необходимостта от издаване на ново удостоверение за одобрение на типа на крайното устройство и писмено уведомява заявителя.


Чл. 24. (1) Удостоверението за одобрение на типа на дадено крайно устройство може да бъде отнето:

1. при промяна на изискванията за включване към далекосъобщителните мрежи в резултат на тяхното усъвършенстване;

2. при неспазване на условията за съвместимост с мрежата, както и нарушаване на електромагнитната съвместимост;

3. ако заявителят не спазва условията, определени в издадено му одобрение;

4. при причиняване на вреди на мрежови съоръжения, сериозни експлоатационни затруднения, създаване на пречки за нормалната работа на мрежата и предоставянето на услуги;

5. при неспазване на условията по чл. 4, ал. 2, чл. 11, чл. 19, т. 2 и чл. 23.


Глава трета.
МАРКИРАНЕ

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 1997 г.) Маркирането съгласно чл. 4, ал. 2 се осъществява с марков знак, който задължително съдържа следната информация:

1. емблемата на Комитета по пощи и далекосъобщения;

2. наименование на фирмата заявител;

3. номера на издаденото от Комитета по пощи и далекосъобщения удостоверение за одобрение на типа на крайното устройство.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 1997 г.) (1) Марковите знаци се изготвят по задължителния графичен образец.


ТЕЛЕТЕРМИНАЛ ООД

КПДТ - 02 -345/96


(2) Марковият знак се отпечатва в следните размери: 20 мм на 75 мм, 14 мм на 53 мм или 10 мм на 38 мм.

(3) Марковите знаци се поставят от заявителя на достъпно за проверка място върху несменяема външна страна на крайното устройство.


Глава четвърта.
КОНТРОЛ

Чл. 27. Контролът по спазването на условията на тази наредба се извършва от КПД и Държавната инспекция по съобщенията (ДИС).


Чл. 28. Комитетът по пощи и далекосъобщения има право на последващ контрол на образци от одобрените типове крайни устройства, намиращи се в процес на производство и в търговската мрежа.


Чл. 29. Нарушенията по тази наредба се установяват с актове на упълномощените служители на КПД и ДИС. Въз основа на съставените актове председателят на КПД или упълномощени от него лица издават наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Далекосъобщения" означава пренасяне, предаване или приемане на знаци, сигнали, писмен текст, изображения, звук или информация от всякакъв вид чрез проводник, радио, оптична или друга електромагнитна среда.

2. "Далекосъобщителна мрежа" означава съвкупност от взаимосвързани възли, линии и съоръжения, които служат за осъществяване на далекосъобщения.

3. "Обществена далекосъобщителна мрежа" е далекосъобщителна мрежа, предназначена за обществено ползване.

4. "Частна далекосъобщителна мрежа" е далекосъобщителна мрежа, която е предназначена за задоволяване на собствени нужди на физически или юридически лица.

5. "Крайно устройство" е устройство, свързано пряко или непряко към крайна точка на обществена или частна далекосъобщителна мрежа за предаване, пренасяне, обработка или приемане на информация. Свързването може да е по проводник, оптично влакно или друго електромагнитно средство.

6. "Удостоверение за одобряване на типа" на крайното устройство е издаден от КПД официален документ, удостоверяващ, че определен тип крайни устройства отговаря на определени изисквания.

7. "Разрешение за свързване" е официален документ, с който се разрешава свързването на конкретно крайно устройство към обществена далекосъобщителна мрежа.

8. "Разрешително за използване" е официален документ, издаден от КПД, с който се разрешава използването на конкретно излъчващо крайно устройство в обществена или частна далекосъобщителна мрежа.

9. "Заявител" е физическо или юридическо лице- производител, вносител или разпространител, който прави официално искане пред одобряващия орган за получаване на одобрение за определен тип крайни устройства.

10. "Одобряващ орган" е национален орган, оторизиран да издава удостоверения за одобрение на типа на крайни устройства.

11. "Акредитирана лаборатория" е изпитателна лаборатория, узаконена по установения в страната ред за извършване на определени изпитвания или за изпитване на определени видове крайни устройства.

12. "Лицензиран оператор" е физическо или юридическо лице, получило чрез издадена от КПД лицензия правото за изграждане, поддържане и използване на далекосъобщителни мрежи и/или предоставяне на далекосъобщителни услуги.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Временните разрешителни, издадени преди обнародването на тази наредба, подлежат на пререгистриране, като заявителят представя копия от изпитвателните протоколи, временното разрешително и фактури за внесени суми за разглеждане на документи и издаване на удостоверение за одобряване на типа.


§ 3. Срокът за пререгистрация е шест месеца след влизане в сила на тази наредба. След този срок се счита, че лицата, неизвършили пререгистрация на временните разрешения, използват неодобрени крайни устройства.


§ 4. Крайните устройства, използвани от поделенията на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи за техни специфични нужди, се одобряват по ред и условия, съгласувани между КПД и тези министерства.


§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 3 от Закона за съобщенията (обн., ДВ, бр. 27 от 1975 г.; изм., бр. 63 от 1976 г., бр. 36 от 1979 г., бр. 36 от 1986 г., бр. 12 от 1988 г.) и Постановление № 114 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне основните функции и задачи на Комитета по съобщения и информатика (обн., ДВ, бр. 51 от 1991 г.; доп., бр. 13 от 1992 г.; изм., бр. 39 от 1992 г.).


Промени настройката на бисквитките