Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 12.I

НАРЕДБА № 4 ЗА ОЦЕНЯВАНЕ, ИЗДАВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА УЧЕБНИЦИ ЗА СИСТЕМАТА НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

 

НАРЕДБА № 4 ЗА ОЦЕНЯВАНЕ, ИЗДАВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА УЧЕБНИЦИ ЗА СИСТЕМАТА НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

Обн. ДВ. бр.14 от 7 Февруари 1995г., изм. ДВ. бр.37 от 30 Април 1996г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 1997г., отм. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2001г.

Отменена с § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 5 от 28 декември 2000 г. за учебниците и учебните помагала - ДВ, бр. 4 от 12 януари 2001 г., в сила от 12.01.2001 г.


Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за:

1. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) оценяване, издаване и разпространение на учебниците и задължителните учебни помагала по предметите от учебните планове за държавните и общинските училища;

2. оценяване и одобряване на методическите ръководства за учителите;

3. одобряване на незадължителните учебни помагала.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Учебниците и задължителните учебни помагала се създават само по утвърдени от Министерството на образованието, науката и технологиите учебни програми.


Чл. 3. По даден учебен предмет за всички видове средни училища и за сродни професии и специалности се използват едни и същи учебници.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г., бр. 30 от 1997 г.) (1) За един учебен предмет може да се издават не повече от три учебника.

(2) (Нова - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) В случаите, когато тиражът е по-малък от 5000 броя, за един учебен предмет се издава един учебник.


Чл. 4а. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) (1) Безплатни са учебниците и задължителните учебни помагала за:

1. учениците от I до VIII клас;

2. учениците от специалните училища.

(2) За учениците от I до VIII клас, които са от българска народност и се обучават зад граница, МОНТ осигурява до 2 на сто от тиража на издаваните в Република България учебници.

(3) Финансовите средства за учебниците по ал. 1 и 2 се осигуряват от "Оборотен фонд за учебници".

(4) разходите за издаване и разпространение на учебниците и задължителните учебни помагала се регламентират с калкулация."


Чл. 5. (1) Продължителността за ползване на безплатните учебници е:

1. една година - за учебниците и задължителните учебни помагала за I клас;

2. три години - за всички учебници, които се използват от II до IV клас;

3. четири години - за всички учебници, които се използват от V до VIII клас включително.

(2) В зависимост от качествата на издадените учебници или по други причини МНО може да определя за някои учебници и друг период на употреба.

(3) Продължителността за ползване на безплатните учебни тетрадки и контурни карти е една година.


Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Изискванията към използваните хартии за отпечатване на учебниците и учебните помагала се регламентират с техническа спецификация.


Чл. 6. Когато учениците не полагат грижи за съхраняването на безплатните учебници и това се установи при предаването им за повторна употреба, те ги възстановяват със собствени средства.


Чл. 7. (Зал. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.)


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Когато произведените учебници не отговарят на договорените изисквания, извършените разходи остават за сметка на издателската фирма.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Крайният срок за издаване и разпространение на учебниците и задължителните учебни помагала, които са първо издание, е 1 септември.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Крайният срок за издаване и разпространение на учебниците и задължителните учебни помагала, които са стереотипни издания, е 30 юли.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) В случай, че издателска фирма забави издаването и разпространението на учебник с 20 дни след посочения срок по ал. 1 и 2, тя дължи неустойки, предвидени в договора между нея и МОНТ.


Чл. 10. (1) Издаването на учебниците и задължителните учебни помагала се извършва чрез търг.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Решението за провеждане на търг се взема от министъра на образованието, науката и технологиите. Решението съдържа:

1. наименование и описание на предмета на търга;

2. (т. 2, 4 и 5 зал., предишна т. 3 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) цената на тръжните книжа;

3. (нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) тръжните книжа;

4. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) договора за издаване и разпространение на учебниците и задължителните учебни помагала.

(3) С решението по ал. 2 се утвърждават тръжните книжа и договорът за издаване и разпространение на учебниците.

(4) До участие в търга се допускат само издателски фирми.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Издателските фирми могат да участват в търга с една или повече оферти.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Търг се провежда и когато постъпи само една оферта.


Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПЪРВО ИЗДАНИЕ НА УЧЕБНИЦИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ УЧЕБНИ ПОМАГАЛА

Раздел I.
Общи правила

Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министърът на образованието, науката и технологиите утвърждава списък на учебниците и задължителните учебни помагала, подлежащи на търг за издаване, тиражиране и разпространение, най-малко 18 месеца преди срока на влизането им в употреба.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) (1) Министерството на образованието, науката и технологиите организира и провежда търговете за издаване на учебници и задължителни учебни помагала.

(2) Търговете обхващат три етапа:

1. подготовка и организация;

2. провеждане;

3. издаване, тиражиране и разпространение.


Раздел II.
Подготовка и организация на търга

Чл. 13. (1) Подготовката за провеждане на търга включва:

1. изработване на тръжните книжа;

2. обявяване на търга;

3. приемане на офертите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите подготвя комплект от тръжни книжа, който включва:

1. заявление от издателската фирма - образец;

2. покана за участие в търга;

3. инструкция за участие в търга;

4. формуляр № 1 - данни за издателската фирма;

5. поръчка за написване и издаване на обявените учебници и задължителните учебни помагала;

6. учебна програма;

7. формуляр № 2 - техническа характеристика и ценова оферта;

8. други документи, необходимостта от които е породена от спецификата на обявените на търг учебници и задължителни учебни помагала;

9. договор и допълнително споразумение към него - образец.


Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) (1) Министерството на образованието, науката и технологиите обявява търга за написване и издаване на учебници и задължителни учебни помагала във в. "Аз Буки".

(2) Обявата за търга съдържа:

1. организатора - наименование, адрес, телефон;

2. предмет на търга;

3. наименованието на учебниците и/или задължителните учебни помагала;

4. място и срок за предварителна информация и получаване на тръжните книжа;

5. цената на тръжните книжа;

6. място и краен срок за представяне на офертите.

(3) Крайният срок за представяне на офертите може да бъде продължен чрез обява, обнародвана по реда на ал. 1, най-късно 10 дни преди изтичането на срока по ал. 2, т. 6.


Чл. 15. Участие в търга се допуска само срещу закупени тръжни книжа. МНО дава право на издателските фирми преди закупуването им да се запознаят с тях.


Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите определя цената на тръжните книжа за всеки търг.

(2) Сумата се внася по банкова сметка на МНО, определена в документа по чл. 13, ал. 2, т. 3. Тя не подлежи на възстановяване, когато издателската фирма се откаже от участие в търга, както и в случай, че офертата бъде обявена за недействителна.

(3) Тръжните книжа се получават срещу платежно нареждане за внесена сума. Те не могат да се преотстъпват или ползват едновременно от няколко издателски фирми.


Чл. 17. Разходите по подготовката и представянето на офертите са за сметка на издателските фирми.


Чл. 18. (1) Всяка издателска фирма, кандидат за участие в търга, която се нуждае от допълнително разясняване на тръжните книжа, представя писмено въпросите си в МНО в срок, определен в инструкцията по чл. 13, ал. 2, т. 3.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите отговаря писмено на всички въпроси. Писмените отговори, включващи обяснения по поставените въпроси, се изпращат до всички фирми, без да се цитира издателската фирма, поставила въпроса.


Чл. 19. (1) За окончателно разясняване на условията за участие в търга и тръжните книжа МНО провежда среща (тръжна конференция) с издателските фирми, заявили участието си в търга, не по-късно от 5 дни след крайния срок за закупуване на тръжните документи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите изпраща до всички издателски фирми, участващи в търга, писмени отговори на всички въпроси, възникнали по време на тръжната конференция.


Раздел III.
Провеждане на търга

Чл. 20. (1) Под "оферта" по смисъла на тази наредба се разбира пакетът от документи за участие в търга.

(2) Офертата, с която издателската фирма участва в търга, се състои от:

1. поканата за участие в търга;

2. формуляр № 1 с данни за фирмата;

3. формуляр № 2 за техническите характеристики и офертните цени;

4. (доп. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) обезпечение по офертата, определено в инструкцията по чл. 13, ал. 2, т. 3, ако търгът предвижда такова:

а) обезпечението се представя под формата на банкова гаранция;

б) обезпеченията на неспечелилите търга издателски фирми се възстановяват в едноседмичен срок след обявяването на резултатите от търга;

в) обезпеченията на спечелилите търга издателски фирми се възстановяват в едноседмичен срок след подписване на договора;

5. документи, свързани с учебниците и задължителните учебни помагала, обявени на търг, определени в инструкцията по чл. 13, ал. 2, т. 3;

6. други документи, необходимостта от които е породена от спецификата на учебниците и задължителните учебни помагала.


Чл. 21. (1) Офертата се представя в 5 екземпляра - един оригинал и четири копия:

1. оригиналът съдържа всички документи, определени в чл. 20, ал. 2;

2. копията съдържат само документите, определени в чл. 20, ал. 2, т. 3, 5 и 6;

3. върху всеки екземпляр на машина се записва "оригинал" или "копие". В случай на несъответствие между тях валидност има само оригиналът.

(2) Оригиналът и всички копия на офертата трябва да са написани на машина.

(3) В документите, съставящи офертата, не се допускат поправки на текстове, както и текстове, написани между редовете или върху съществуващ текст.

(4) Върху документите по чл. 20, ал. 2, т. 3 и 5 не се поставят никакви инициали или знаци. Оферта, в която върху посочените документи има каквито и да са знаци, подсказващи кой е вносителят й, се смята за недействителна.

(5) Анонимността на участниците и на съдържанието на офертите се осигурява, като офертата се предава в запечатан плик.


Чл. 22. (1) Оригиналът и всяко копие на офертата се представят в МНО, запечатани във вътрешен и външен плик, надписани на машина съответно "оригинал" и "копие".

(2) Пликовете (вътрешен и външен) трябва да са адресирани до МНО, да носят заглавието на учебника или задължителното учебно помагало, номера на поканата за участие в търга.

(3) На вътрешния плик се изписват и името и адресът на издателската фирма, за да може офертата да бъде върната неотворена, в случай че е закъсняла.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Във вътрешния плик се поставя непрозрачен и запечатан плик с имената и местоработата на авторите и рецензентите на издателството.

(5) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Внесените в МОНТ оферти до отварянето им се съхраняват в поверително деловодство.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите не носи отговорност, ако поради неправилно запечатване и надписване на външния плик той пристигне не по предназначение и бъде отворен преждевременно.


Чл. 23. Издателската фирма може да промени или оттегли внесената вече оферта не по-късно от три дни преди изтичане на крайния срок за внасяне, като за това депозира писмена молба в МНО.


Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Комисия, назначена от министъра на образованието, науката и технологиите, организира отваряне на офертите не по-късно от три дни след крайния срок за подаването им. При отварянето на офертите могат да присъстват и представители на издателските фирми, участващи в търга.

(2) При отварянето се обявяват имената на издателските фирми, участващи в търга, офертните цени и наличието на всички документи, съставляващи офертата.

(3) Отварянето на офертите се извършва по реда на заглавията в обявата за търга.

(4) Комисията по ал. 1 изготвя протокол на процедурата по отваряне на офертите.


Чл. 25. (1) Комисията по чл. 24, ал. 1 извършва преглед на офертите с цел установяване пълнотата и прецизността на съдържанието им.

(2) При несъответствия между единичната офертна цена и общата цена на офертата важи единичната цена.

(3) При несъответствия между думи и цифри важи количеството, изразено с думи.

(4) Една оферта се счита действителна, ако отговаря на всички условия и изисквания на тръжните книжа.


Чл. 26. (1) Когато при прегледа на офертите се появи необходимост от уточняване, МНО се обръща писмено за това към съответната издателска фирма.

(2) Издателската фирма внася в МНО писмен отговор на поставения въпрос. Отговорът не трябва да цели или да предлага промени в представената оферта.


Чл. 27. Комисията по чл. 24, ал. 1 връща на вносителя отхвърлената оферта, като запазва копие от нея.


Чл. 28. (1) Издателските фирми нямат право да поставят каквито и да са въпроси, свързани с внесените от тях оферти, от момента на отварянето им до обявяване резултатите от търга.

(2) Всеки опит от страна на издателска фирма за намеса в работата на комисията води до отстраняване от търга.


Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите организира оценяването на всички действителни оферти.

(2) (Ал. 2 зал., нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Обект на оценката са: съдържанието на учебника и/или задължителното учебно помагало, художественото му оформление, техническите характеристики, ценовата оферта, други характеристики, специфични за конкретните учебници или задължителни учебни помагала, дейността на издателската фирма и финансовата й стабилност.

(3) (Ал. 3 зал., нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Оценката на съдържанието на учебника и/или задължителното учебно помагало се извършва по следните основни характеристики:

1. съответствие с образователните цели на учебния предмет за класа, за който е предназначен учебникът;

2. съответствие с учебните програми и с изискванията на поръчката на министерството;

3. последователност, системност и приемственост на учебния материал с учебниците по същия предмет в другите класове;

4. последователност и приемственост при изграждане на понятийния апарат при употребата на термини и символи с учебниците по същия предмет в другите класове;

5. достъпност на изложението съобразно с възрастовите особености на учениците, за които е предназначено;

6. информационна наситеност на изложението съобразно с възрастовите особености на учениците, за които е предназначено;

7. практическа насоченост и приложимост на съдържанието;

8. научна коректност на изложението;

9. отсъствие на конюнктурност при поднасянето на фактите и разработването на учебното съдържание;

10. други характеристики, произтичащи от спецификата на съдържанието на конкретния учебен предмет.

(4) (Ал. 4 зал., нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Оценката на художественото оформление се извършва по следните основни характеристики:

1. графично оформление на една кола;

2. шрифтово оформление;

3. цветово оформление;

4. подбор и съставяне на илюстративния материал;

5. съотношение между илюстрации и текст;

6. хигиенни норми за читаемост.

(5) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Техническите характеристики, обект на оценка, са:

1. формат на изданието;

2. използвани материали;

3. използван начин на подвързване.

(6) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Оценката на ценовата оферта включва:

1. спазване на условията за ценообразуване, определени с калкулацията по чл. 4а, ал. 4;

2. сравняване на цените между конкуриращите се оферти.

(7) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Оценката на дейността на издателската фирма и финансовата й стабилност се извършва по следните основни характеристики:

1. връзка на дейността със системата на средното образование;

2. опит в издаването на учебници;

3. опит в издаването на българска литература;

4. производствени възможности;

5. икономическо и финансово състояние;

6. финансово и друго участие във фондове и дейности, свързани със системата на средното образование.

(8) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Начинът за оценяване на офертите се определя с инструкцията по чл. 13, ал. 2, т. 3.).


Чл. 30. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г., бр. 30 от 1997 г.) (1) Министърът на образованието, науката и технологиите назначава експертна комисия за оценка на съдържанието, художественото и полиграфическото оформление и ценовата оферта на обявените на търг учебници и/или задължителни учебни помагала.

(2) Оценката на съдържанието се извършва от:

1. специалист(и) в съответната научна област;

2. методист;

3. експерт на МОНТ;

4. учители по съответния учебен предмет.

(3) Членовете на комисията по ал. 2, т. 1, 2 и 4 се избират от банка рецензенти.

(4) Оценката на художественото и полиграфическото оформление, ценовата оферта и финансовото състояние на издателската фирма се извършва от експерти, които не са служители на МОНТ. Те участват в експертната комисия по ал. 1 с единно становище, отразено в протокол.


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) Документите, съставящи офертата, които подлежат на оценка, се предават на членовете на експертната комисия след предварително закодиране от упълномощен за това служител на МОНТ.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) След изтичане на срока, определен в чл. 30, ал. 1, въз основа на рецензиите и в присъствието на членовете на експертната комисия се извършва окончателното класиране по метода на претеглените стойности. Решението за одобрените и отхвърлените ръкописи се документира с протокол, подписан от всички членове на експертната комисия. При извършване на окончателното класиране могат да присъстват и представители на издателските фирми, участници в търга.

(3) По решение на експертната комисия одобрените ръкописи могат да се предоставят на издателствата за съобразяване с посочените в рецензиите препоръки. Издателските фирми, чиито ръкописи са отхвърлени, в едноседмичен срок могат да се запознаят с рецензиите на представения от тях ръкопис.

(4) В случай на несъгласие с решението на експертната комисия издателските фирми могат да направят възражение в посочения в ал. 3 срок. Министерството на образованието, науката и технологиите писмено уведомява издателските фирми за окончателното становище на експертната комисия по направеното възражение.

(5) (Ал. 5-8, зал., предишна ал. 9, изм. - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) След вземане на решението по ал. 2 се разкрива анонимността на офертите.

(6) (Предишна ал. 10 - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) Оценките на експертните комисии са окончателни.

(7) (Предишна ал. 11, изм. - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите съхранява за срок 5 години рецензиите и протоколите на експертната комисия и един екземпляр от внесените (одобрени или неодобрени) оферти.


Чл. 32. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министърът на образованието, науката и технологиите има право да състави експертен съвет от 3 или 5 членове, който да проследи спазени ли са изискванията на процедурата по търга.

(2) Експертният съвет по ал. 1 не прави ревизия на оценката.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Когато експертният съвет констатира нарушения в процедурата на различните етапи от търга, може да предложи на министъра на образованието, науката и технологиите да анулира проведения търг.


Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г., бр. 30 от 1997 г.) Министърът на образованието, науката и технологиите въз основа на предложенията на експертните комисии и в съответствие с чл. 4 взема решение за броя на одобрените оферти.


Чл. 34. (1) В срока, определен в инструкцията по чл. 13, ал. 2, т. 3, МНО уведомява писмено всички издателски фирми, участвали в търга, за резултатите от него.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите сключва договор с издателските фирми, определени по реда на чл. 33, ал. 2.


Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Издателската фирма отразява върху готовия учебник или задължителното учебно помагало текста "Одобрен от МОНТ", имената на авторите, на рецензентите, тиража и единичната цена на учебника и стандартното издателско каре.


Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите има право да осъществява контрол при издаването на учебниците и задължителните учебни помагала, без да се намесва в оперативно-производствената дейност на издателската фирма.


Раздел IV.
Издаване, тиражиране, разпространение

Чл. 37. С цел осигуряване възможност на учителите за избор на учебник и/или задължителни учебни помагала издателските фирми произвеждат пилотен тираж за своя сметка в срок и в брой, посочени в сключения договор.


Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите изисква от издателските фирми 5 сигнални броя от пилотния тираж на изданието.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г., зал., бр. 30 от 1997 г.)

(3) (Зал. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.)

(4) Когато се констатира промяна на текстове в съдържанието на учебника и/или задължителното учебно помагало, които са били обект на оценка по време на търга, МНО има право да развали договора с издателската фирма.

(5) Когато се констатират несъответствия със заявените технически характеристики в офертата, МНО има право да развали договора с издателската фирма.


Чл. 39. (1) Регионална комисия на МНО по смисъла на тази наредба е звено, координиращо дейностите по тиражирането и разпространението на учебниците и задължителните учебни помагала на територията на съответния регион.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Регионалните комисии се формират със заповед на министъра на образованието, науката и технологиите, в която се отразяват основните им функции и задачи.


Чл. 40. (1) Издателските фирми разпространяват пилотния тираж за своя сметка до регионалните комисии на МНО.

(2) Регионалните комисии на МНО разпространяват по един брой от всеки учебник или задължително учебно помагало до всяко училище в региона.

(3) Училището избира един от предложените им за избор учебници и/или задължителни учебни помагала.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Всяко училище формира заявката си за избран учебник и/или задължително учебно помагало въз основа на броя на учениците. Когато учебникът и/или задължителното учебно помагало е за безплатно ползване от учениците, към посочения в тази алинея брой се прибавя броят на учителите в училището, които ще го ползват.

(5) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) При формирането на заявката се предвижда резерв до 5%. Резервът се съхранява, както следва: до 4% в училището, 1% в регионалната комисия за учебниците.


Чл. 41. (1) Чрез регионалните комисии МНО организира събирането на заявките от училищата за броя на избраните от тях учебници.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Заявките се подготвят в три екземпляра - по един за училището, за регионалната комисия и за "Оборотен фонд за учебниците" (след потвърждаване от МОНТ). Регионалната комисия изпраща в МОНТ обобщена заявка.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите въз основа на заявките определя тиража в присъствие на издателските фирми, спечелили търга.


Чл. 42. Въз основа на тиража и офертните цени, с които издателската фирма е спечелила търга, се формира договорната цена на учебника и/или задължителното учебно помагало, която е обект на допълнителното споразумение към договора по чл. 34, ал. 2.


Чл. 43. (1) Разпространението на безплатните учебници и/или задължителни учебни помагала се извършва от издателските фирми на базата на заявките от училищата (потвърдени от МНО) чрез фирми разпространителки или по собствен път.

(2) Разпространението на учебниците и/или задължителните учебни помагала, които се заплащат от учениците, се извършва от издателските фирми до книжарската мрежа.


Глава трета.
РЕД И УСЛОВИЯ ЗА ПРЕИЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ УЧЕБНИ ПОМАГАЛА

Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) За всяка учебна година министърът на образованието, науката и технологиите утвърждава:

1. (изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) до 15 октомври - списък на учебниците и задължителните учебни помагала, които ще се използват през следващата учебна година;

2. до 30 март - списък на учебниците и задължителните учебни помагала с изтекъл срок на употреба съгласно чл. 5;

3. (зал. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.)


Чл. 45. (1) В едномесечен срок след утвърждаване на списъка по чл. 44, т. 1 МНО подготвя и изпраща в регионалните комисии формуляри: заявка за набиране на поръчки за учебниците за общообразователна подготовка и каталог за учебниците за професионална подготовка.

(2) В едномесечен срок от получаване на формулярите регионалните комисии организират събирането на заявките от училищата и ги изпращат обобщени в МНО.

(3) Всяка година до 15 декември МНО въз основа на изискано сведение за наличност от издателските и разпространителските фирми и въз основа на обобщените заявки по ал. 2 извършва тиражиране в присъствието на представители на издателските фирми.


Чл. 46. (1) В двуседмичен срок от утвърждаване на списъка по чл. 44, т. 2 МНО уведомява издателските фирми с писмо, в което се посочват заглавието на учебника, задължителното учебно помагало, авторът (авторският колектив), поредността на изданието, новият срок за използването му и срокът, в който издателската фирма потвърждава преиздаването на заглавието.

(2) Когато авторският колектив не желае да предостави ръкописа на издателската фирма за преиздаване, МНО обявява нов търг, ако няма друг одобрен вариант на учебник и/или задължително учебно помагало.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министърът на образованието, науката и технологиите може да вземе решение за обявяване на търг за издаване на учебник и/или задължително учебно помагало, чийто срок на употреба по смисъла на чл. 5 е изтекъл, ако в резултат на предишния търг е одобрен само един учебник.


Чл. 47. (Зал. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.)


Глава четвърта.
ОДОБРЯВАНЕ НА НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНИ УЧЕБНИ ПОМАГАЛА

Чл. 48. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите организира одобряването на незадължителните учебни помагала.


Чл. 49. (1) Незадължителните учебни помагала са предназначени за подпомагане целите на образованието по даден учебен предмет или направление.

(2) Незадължителни учебни помагала за учениците са:

1. текстове и учебни христоматии за обучение по всички учебни предмети и направления, предназначени да илюстрират, допълват и/или разширяват задължителното учебно съдържание;

2. сборници със задачи и тестове с обучаващ и/или диагностичен характер, предназначени да допълват, разширяват и проверяват знанията на учениците;

3. учебни енциклопедии, таблици, атласи, речници, невключени в задължителните учебни помагала, предназначени да илюстрират учебното съдържание и да подпомагат учениците при усвояването му;

4. учебни тетрадки, невключени в задължителните учебни помагала, съдържащи тестове и задачи с обучаващ и/или диагностичен характер, предназначени за самостоятелна работа на учениците;

5. учебник-записки, справочници, ръководства, подпомагащи практическото овладяване на учебното съдържание по определен учебен предмет, ръководства за курсово проектиране, за учебна, лабораторна и производствена практика, обслужващи учебно съдържание в професионалните и общообразователните училища;

6. учебници или приложения към тях, издадени върху микрофилми, магнитни и лазерни дискове, и други учебно-технически средства, предназначени да илюстрират учебното съдържание по всички учебни предмети и направления.

(3) Незадължителни учебни помагала за учителите са:

1. методически ръководства (книги за учителя), невключени в задължителната учебна документация, конкретизиращи целите на учебното съдържание, предназначени да подпомагат учителя в цялостното планиране на учебния процес и предлагащи варианти на организация на учебното съдържание по даден учебен предмет;

2. методически ръководства, предназначени за една или повече образователни степени, по определени теми от учебното съдържание на даден предмет.

(4) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Незадължителни помагала са и книги за ученика, за учителя, за класния (курсовия) ръководител, за педагогическия съветник и за родителя, методически ръководства и други материали, предназначени да подпомагат възпитателните функции на училищата и обслужващите звена, в т. ч. и професионалното ориентиране на учениците.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) В зависимост от своето съдържание незадължителните учебни помагала по ал. 2 и 3 могат да се използват в часовете по общозадължителна подготовка, задължителноизбираема подготовка и свободноизбираема подготовка в различните видове и степени училища.


Чл. 50. (1) Издателски фирми или физически лица имат право да представят в МНО за одобрение свои ръкописи или готови печатни произведения.

(2) Издателските фирми или физическите лица предават в служба "Деловодство" на МНО три екземпляра от ръкописа или изданието, което предлагат за одобрение, придружени с писмо (заявление) по образец.

(3) При предаването на материалите по ал. 1 издателските фирми или физическите лица представят документ за внесената сума по заявената от МНО банкова сметка. Размерът на сумата се определя от броя на авторските коли на ръкописа или изданието, умножен по коефициент, определен от МНО. Една авторска кола включва 12 машинописни страници.

(4) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) При необходимост МОНТ може да обявява търгове за написване и/или издаване на незадължителни учебни помагала по предварително обявени програми.


Чл. 51. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Комисия, назначена със заповед на министъра на образованието, науката и технологиите, разглежда постъпилите предложения за одобряване на незадължителни учебни помагала.

(2) Министърът на образованието, науката и технологиите със заповед назначава рецензенти на постъпилите за одобрение незадължителни учебни помагала.

(3) Комисията по ал. 1 на свое заседание разглежда ръкописите или изданията, запознава се с писмените становища на рецензентите и взема окончателно решение за одобряването или отхвърлянето на предложените незадължителни учебни помагала.

(4) Комисията по ал. 1 оформя решението си в протокол и го представя за утвърждаване от ресорния зам.-министър.

(5) Комисията по ал. 1 в двумесечен срок от внасянето на ръкописа или изданието в МНО съобщава писмено решението си на издателската фирма или физическото лице.


Чл. 52. На основание писмото по чл. 51, ал. 5 само върху одобреното издание издателската фирма има право да постави надпис "одобрено като учебно помагало с протокол № ...".


Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите съхранява за срок пет години писмените становища на рецензентите и един екземпляр от внесените (одобрени или неодобрени) ръкописи или издания.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите не предоставя за ползване от вносителите писмените становища на рецензентите. Вносителите имат право да се запознаят с тях.


Чл. 54. Издателска фирма, получила одобрение от МНО на ръкопис, предназначен за незадължително учебно помагало, се задължава след отпечатването му да предостави един екземпляр от готовото издание.


Чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министерството на образованието, науката и технологиите периодично публикува във в. "Аз Буки" списък на одобрените незадължителни учебни помагала.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Нова - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Министърът на образованието, науката и технологиите до 31 януари на текущата година утвърждава Калкулация на разходите за издаване на учебници и задължителни учебни помагала и Техническа спецификация за използваните хартии и картони за отпечатване на учебници и задължителни учебни помагала.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (Предишен § 1 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Учебниците, създадени в резултат на конкурс по Наредба № 5 от 1987 г. за написване и издаване на учебници и учебни помагала за средните училища чрез конкурс (ДВ, бр. 59 от 1987 г.), след изтичане на срока за употреба и/или срока за валидност се преиздават при условията и по реда на тази наредба.


§ 3. (Предишен § 2 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Всички обявени, но неприключили търгове към момента на влизане в сила на тази наредба, се провеждат в съответствие с разпоредбите й.


§ 4. (Предишен § 3 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Тази наредба се издава на основание § 2 от заключителните разпоредби на Постановление № 218 от 1994 г. на Министерския съвет за издаване и разпространение на учебници (ДВ, бр. 86 от 1994 г.) и отменя Наредба № 4 от 1987 г. за планиране, издаване и разпространение на учебници и учебни помагала за средните училища и курсовете за чужди езици (ДВ, бр. 46 от 1987 г.) и Наредба № 5 от 1987 г. за написване и издаване на учебници и учебни помагала за средните училища чрез конкурс (ДВ, бр. 59 от 1987 г.).


§ 5. (Предишен § 4 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Указания за прилагането на наредбата се дават от министъра на образованието, науката и технологиите.


§ 6. (Предишен § 5 - ДВ, бр. 37 от 1996 г.) Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките