Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 19.VI

НАРЕДБА № 17 ОТ 9 ЮНИ 1995 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА

 

НАРЕДБА № 17 ОТ 9 ЮНИ 1995 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Обн. ДВ. бр.56 от 20 Юни 1995г., изм. ДВ. бр.108 от 12 Декември 1995г., отм. ДВ. бр.55 от 19 Юни 2001г.

Материята е преуредена. Виж Наредба № 17 от 19 април 2001 г. за изискванията към данните, които съдържа документацията за разрешаване за употреба на лекарствени продукти - ДВ, бр. 55 от 19 юни 2001 г.


Чл. 1. С тази наредба се определят изискванията към документацията, която се представя за регистрация на лекарствени средства в готови форми.


Чл. 2. (1) За регистрация на лекарствени средства лицата по чл. 17, ал. 4 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина (ДВ, бр. 36 от 1995 г.), наричан по-нататък "закона", представят в Министерството на здравеопазването - Националния институт по лечебните средства, молба в два екземпляра по образец съгласно приложение № 1.

(2) Заедно с молбата по ал. 1 се представя и регистрационно досие на лекарственото средство в два екземпляра, което включва:

1. административна част, съдържаща:

а) документи, удостоверяващи, че лицето, което подава молбата за регистрация, е упълномощен от производителя търговски представител - за произвежданите в чужбина лекарствени средства;

б) кратка характеристика на продукта в пет екземпляра - в оригинал и официален превод на български език - за произвежданите в чужбина лекарствени средства съгласно приложение № 2;

в) информация за лекарственото средство в три екземпляра, предназначена за медицински специалисти - в оригинал и превод на български език - за произвежданите в чужбина видове;

г) листовка в три екземпляра, предназначена за пациента - в оригинал и превод на български език - за произвежданите в чужбина видове;

д) образец или макет на опаковката за страната с текст върху първичната и вторичната опаковка, ако има такава;

е) разрешение за производство на произвежданите в страната лекарствени форми и активни вещества, издадено по реда на глава втора от закона, както и копия от договори с други фирми при съвместно производство;

ж) сертификат за лекарственото средство, произведено в чужбина, съгласно чл. 19, ал. 1, т. 1 и 2 от закона;

з) за произвеждани в чужбина лекарствени средства - списък на страните, в които са регистрирани, номер и дата на регистрацията и срок на нейната валидност;

и) експертни доклади, оценяващи данните по т. 2, 3 и 4, ако се изискват;

к) (изм. - ДВ, бр. 108 от 1995 г.) предлагана производствена цена към датата на подаване на молбата за регистрация заедно с необходимите документи, обосноваващи и доказващи цената, образувана за произвежданите в страната лекарствени средства при условията и по реда на Наредбата за цените на лекарствените средства, приета с ПМС № 208 от 1995 г. (обн., ДВ, бр. 100 от 1995 г.; попр., бр. 102 от 1995 г.), а за произвежданите в чужбина - цена до българска граница;

л) мостри от готовата форма (крайния продукт) и стандартни вещества, когато методът за анализ на лекарственото средство ги изисква, в количества, достатъчни за три пълни анализа, придружени от аналитичен сертификат. Броят на мострите за регистрация на медицински изделия, стоматологични материали и хомеопатични лекарствени средства се определя от Националния институт по лечебните средства;

м) документи за платена такса по чл. 8, ал. 1 от закона и химико-фармацевтична експертиза;

2. химико-фармацевтична част, съдържаща състав на готовата форма, начина на производство и контрол, данни от изследванията за стабилност, със заключения за срока на годност и условията на съхранение съгласно приложение № 3;

3. фармакологично-токсикологична част, съдържаща резюме на данните в нея, сравнение между лекарственото средство, предлагано за регистрация, и аналогични лекарствени средства или други такива от същата терапевтична група, фармакодинамични, фармакокинетични и токсикологични данни съгласно приложение № 4;

4. клинична част, съдържаща резюме на данните в нея, обща информация, клинична фармакология, клинична ефективност и безопасност и наблюдение върху лекарственото средство след неговата регистрация съгласно приложение № 5.

(3) Когато молбата за регистрация се подава на основание чл. 33, ал. 1, т. 3 от закона, химико-фармацевтичната част на досието не се изисква.

(4) Когато молбата за регистрация се подава на някое от основанията по чл. 33, ал. 1 от закона, във фармакологично-токсикологичната или клиничната част на досието се представят само данни, доказващи съответната промяна.


Чл. 3. За регистрация на лекарствено средство, което е взаимозаменяемо (еквивалентно) с вече регистрирано в страната, се представят документите по чл. 2, ал. 2, т. 1 и 2 и доказателства за еквивалентност. Фармакологично-токсикологични и клинични данни се представят съгласно чл. 18, ал. 3 от закона при поискване.


Чл. 4. За регистрация на лечебни растения или лекарствени средства, получени от тях, освен документите по чл. 2, ал. 2, т. 1 се представят и документи съгласно приложение № 6.


Чл. 5. За регистрация на медицински изделия и материали се представят документите по чл. 2, ал. 2, т. 1, букви "а", "д" до "м", информация за предназначението на изделието, листовка и чертеж, ако се изисква, и документите съгласно приложение № 7.


Чл. 6. За регистрация на стоматологични материали се представят документите по чл. 2, ал. 2, т. 1, букви "а", "д" до "з", "к" до "м" и документи съгласно приложение № 8.


Чл. 7. (1) За регистрация на хомеопатични лекарствени средства - монопрепарати и специалитети, се представят документите по чл. 2, ал. 2, т. 1, букви "а", "д", "е", "з", "к" до "м" и документи съгласно приложение № 9. За регистрация на хомеопатични специалитети се представят и документите по чл. 2, ал. 2, т. 1, букви "в", "г" и "ж".

(2) За продукти, които съдържат по-ниско разреждане от 1/10 000 от изходния екстракт или по-малко от 1/100 от минималната доза на активно вещество, използвано в алопатната терапия, се представя пълната документация, необходима за регистрация на лекарствени средства.


Чл. 8. За всяка промяна на вече извършена регистрация заедно с молбата по приложение № 1 производителят представя и свързаните с промяната документи.


Чл. 9. За удължаване срока на регистрацията на лекарствени средства по чл. 31, ал. 1 от закона производителят представя молба съгласно приложение № 1, административната и химико-фармацевтичната част от досието, изисквани за съответното лекарствено средство.


Чл. 10. Един екземпляр от молбата по чл. 2, ал. 1 и документацията по предлаганата цена по чл. 2, ал. 2, т. 1, буква "к" Националният институт по лечебните средства изпраща на Специализираната комисия по цените на лекарствените средства към Министерството на здравеопазването за изготвяне на становище по цената.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Монопрепарати" са хомеопатични лекарствени средства, съдържащи една съставка в съответно разреждане от един източник, за който има статия в хомеопатична фармакопея.

2. "Специалитети" са хомеопатични лекарствени средства в готови форми с определени показания, съдържащи няколко различни съставки в съответните разреждания.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. На регистрация като хомеопатични лекарствени средства подлежат само препарати, предназначени за орално и локално приложение.


§ 3. Лицата, подали молби за регистрация на лекарствени средства до влизането в сила на закона, на основание § 3 от преходните и заключителните му разпоредби, допълват представената документация в съответствие с изискванията на наредбата при условията на чл. 20 от закона.


§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 18, ал. 1 и 2 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина (ДВ, бр. 36 от 1995 г.).


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 2



МОЛБА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА   Вх. № Експ. №
Национален институт по лечебните средства      
бул. "Янко Сакъзов" № 20, София 1504      
тел. 44 65 66; 44 58 90; факс 44 97 26      
       
       
Молбата се отнася за:
 
Регистрация Удължаване срока Промяна на Друго
  на регистрацията регистрацията  
  (пререгистрация)    
 
Вид продукт:
 
Лекарствено Лечебни Биологични Стоматологични Медицинско Хомеопатично
средство растения продукти и препарати и изделие средство
  и техни диагности- материали    
  продукти куми      
           
Търговско име  
Лекарствена форма  
Концентрация на активната съставка  
Първична опаковка  
Вторична опаковка  
Количество в една опаковка  
Производител  
   
   
(име, адрес, страна, тел., факс)  
   
   
Активно(и) вещество(а) Помощни вещества и техните количества
   
   
   
   
Срок на годност Особени условия на съхранение
   
Начин на приложение  
Показания АТС Дозировка



   
   
   
Регистрация в други страни  
   
   
Произход на активното вещество  закупена от
   
 собствено производство
име .......................................................................................................................................................................................................
   
 лицензно производство
адрес, държава ..........................................................................................................................................................................................
Други места на производство Цена
   
   
Договори с фирми производители на Договорена дейност
различни етапи на производство  
   
 да  не  
   
   
Извършени плащания:  
   
За експертизи: За регистрация:
   
   
__________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________
платежен документ / №, дата платежен документ / №, дата

Декларирам, че вписаните данни в молбата съответстват на представените в

приложената документация и, че всички съществуващи данни по отношение на здравните
рискове са представени в части II, III и IV от досието на лекарственото средство.
 
Предложител Подпис
   
Име Дата
   
Длъжност Печат



 
 
ПРИЛОЖЕНИЯ
(попълва се от НИЛС)
 
  Документация
  Административна Химико- Фармако- Клинична
Мостри   фармацевтична токсикологична  
... броя Да/Не Да/Не Да/Не Да/Не
         


Приложение № 2 към чл. 2, ал. 2, т. 1, буква "б"


Кратка характеристика на продукта


1. Име на лекарственото средство.

2. Количествен и качествен състав.

3. Лекарствена форма.

4. Клинични данни.

4.1. Показания.

4.2. Дозировка и начин на приложение.

4.3. Противопоказания.

4.4. Специални противопоказания и специални предупреждения за употреба.

4.5. Лекарствени и други взаимодействия.

4.6. Бременност и кърмене.

4.7. Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини.

4.8. Нежелани лекарствени реакции.

4.9. Предозиране.

5. Фармакологични данни.

5.1. Фармакодинамични свойства (фармакотерапевтична група, механизъм на действие, ако е известен, фармакодинамични ефекти).

5.2. Фармакокинетични свойства (абсорбция, разпределение, биотрансформация, елиминиране).

5.3. Предклинични данни за безопасност.

6. Фармацевтични данни.

6.1. Списък на помощните вещества и техните количества.

6.2. Физико-химични несъвместимости.

6.3. Срок на годност (в опаковка, след прибавяне на разтворител и/или след първоначално отваряне, ако е необходимо).

6.4. Специални условия за съхранение.

6.5. Данни за опаковката.

6.6. Препоръки при употреба.

7. Име и адрес на производителя.

8. Страни, в които лекарственото средство е регистрирано.

9. Първа регистрация на лекарственото средство - посочват се страна и дата.


Приложение № 3 към чл. 2, ал. 2, т. 2


Химична и фармацевтична документация


I. А. Състав

А. 1. Състав на готовата форма (крайния продукт) - наименование на активното вещество (вещества), предназначение, посочване на стандартите - фармакопейни или фирмени.

А. 2. Кратко описание на опаковката.

А. 3. Състав(и), използван(и) при клиничните проучвания.

А. 4. Фармацевтично разработване - обосноваване на избора на състава, съставките и опаковката; in vitro изпитвания за степен на разтваряне на твърди лекарствени форми.

I. Б. Начин на производство

Б. 1. Производствена рецепта (за партида с типична големина).

Б. 2. Производствени процеси (включително и контрола в процеса на производството).

Б. 3. Валидиране на процесите (особено на тези, които са критични за качеството на крайния продукт или когато се използват нестандартни начини на производство).

I. В. Контрол на изходните материали

В. 1. Активни вещества

1.1. Спецификации и методики за изпитване.

1.1.1. Активни вещества, описани във фармакопея.

1.1.2. Активни вещества, неописани във фармакопея:

характеристики;

изпитвания за идентичност;

изпитвания за чистота (включващи граници за идентифицирани и

неидентифицирани примеси, поотделно и общо);

други изпитвания;

количествени определяния.


1.2. Научни данни (изискват се задължително за активни вещества, неописани във фармакопея).

1.2.1. Структурно сродство с други познати активни вещества.

1.2.2. Номенклатура - международно непатентно наименование (INN), химическо наименование, други наименования, лабораторен код.

1.2.3. Описание - физично състояние, структурна формула, относителна молекулна маса, хиралност.

1.2.4. Производство - пълен адрес на производителя, кратко описание на начина на синтез или на производство, производствени процеси, катализатори, крайно пречистване.

1.2.5. Контрол по време на производството - на изходните материали, на междинните продукти.

1.2.6. Химично разработване:

доказване на химичната структура на нови активни вещества (синтез, елементен анализ, ултравиолетови, инфрачервени, магнитно-резонансни, мас спектри и др.);

потенциални изомери;

физико-химични характеристики (разтворимост, физични свойства, полиморфизъм, рН стойности, рКа и др.);

охарактеризиране на стандартния образец;

валидиране на аналитичните методики и обосноваване избора на изпитванията и на стандартните вещества.

1.2.7. Примеси:

потенциални примеси от синтеза;

потенциални примеси от разлагане;

аналитични методики за доказването им и граници на откриване.

1.2.8. Анализ на партиди:

изпитвани партиди (не по-малко от три с номера, големина и място на производство);

резултати от изпитванията;

резултати от изпитванията на стандартни образци и стандартни вещества.

В. 2. Помощни вещества

2.1. Спецификации и методики за изпитване.

2.1.1. Вещества, описани във фармакопея.

2.1.2. Вещества, неописани във фармакопея.

2.2. Научни данни (ако са необходими, вж. В.1.2).

В. 3. Първични опаковъчни материали

3.1. Спецификации и методики за изпитване; тип, конструкция.


3.2. Научни данни - обосноваване на избора, резултати от изпитванията.

I. Г. Изпитвания за контрол на междинни продукти (ако има такива)

I. Д. Изпитвания за контрол на крайния продукт

Д. 1. Спецификации и методики за изпитване

1.1. Спецификация на продукта и изпитвания за освобождаването му при производството.

1.2. Методи за контрол.

1.2.1. Методики за изпитване и определяне на активните вещества:

изпитвания за идентичност;

изпитвания за чистота (вкл. биологични и микробиологични);

фармацевтични изпитвания (за разпадаемост, степен на разтваряне и др.);

количествено определяне на активните вещества.

1.2.2. Методики за изпитване и определяне на помощни вещества:

изпитвания за идентичност на оцветители;

определяне на антимикробни вещества, антиоксиданти и др.

Д. 2. Научни данни

2.1. Валидиране на аналитичните методики и обосноваване избора на изпитванията и на стандартните вещества.

2.2. Анализ на партиди:

изпитвани партиди (номера, големина, място на производство);

резултати от изпитванията;

резултати от изпитванията на стандартни вещества.

I. Е. Стабилност

Е. 1. Изпитвания за стабилност на активното вещество (когато е необходимо):

партидите, които са изпитвани;

начин на изпитване (при нормални и/или ускорени условия на съхранение);

аналитични методики, използвани за количествено определяне и определяне на разпадни продукти;

валидиране на аналитичните методики;

резултати от изпитванията;

заключение.


Е. 2. Изпитвания за стабилност на крайния продукт:

спецификация за качеството в предлагания срок на годност;

партидите, които са изпитвани, и опаковка;

начин на изпитване (при нормални и/или други условия);

изпитвани характеристики (физични, химични, хроматографски, фармацевтични, микробиологични, взаимодействие на опаковката с продукта);

описание на методиките за изпитване и данни за валидирането им;

резултати от изпитванията (вкл. за съдържанието на разпадни продукти, сравнено с първоначалното);

заключения за срока на годност и условията за съхранение (а когато е необходимо, и за срока на годност след прибавяне на разтворителя и/или след първото отваряне на опаковката).

Забележка. За биологични лекарствени средства и такива с биотехнологичен произход са необходими и следните данни: генетично развитие на продукта, система на клетъчната банка, качество, произход и вирусна безопасност на изходния материал, стандартизация на насипния и на крайния продукт, проучвания за вирусна инактивация и валидиране на използваните методи.


Приложение № 4 към чл. 2, ал. 2, т. 3


Фармакологична и токсикологична документация


1. Фармакодинамика:

а) фармакодинамични ефекти, свързани с предложените показания;

б) обща фармакодинамика;

в) лекарствени взаимодействия.

2. Фармакокинетика:

а) абсорбция;

б) разпределение при нормални и бременни животни, включени в репродуктивните проучвания;

в) биотрансформация;

г) екскреция;

д) кинетика след единична доза и след многократно приложение.

3. Токсикология:

а) остра токсичност;

б) токсичност при многократно въвеждане (подостра и хронична токсичност);

в) репродуктивни проучвания;

г) мутагенен потенциал in vivo и in vitro;

д) онкогенен/канцерогенен потенциал;

е) локална поносимост, където се изисква;

ж) специфични токсикологични проучвания - имунотоксичност; допълнителни тестове за нефротоксичност, невротоксичност и др.


Приложение № 5 към чл. 2, ал. 2, т. 4


Клинична документация

I. Общи изисквания

1. Клиничната документация трябва да бъде достоверна и да отговаря на изискванията на Добрата клинична практика.

2. Всяко клинично изпитване трябва да съдържа протокол, който да включва данни относно мястото и методологията на изпитванията, списък на изследователите, като за всеки изследовател бъдат посочени име, адрес, длъжност, квалификация и клиничен опит. Представят се индивидуалните данни за всеки пациент, включен в изпитването.

3. Да се представи резюме на данните от клиничните изпитвания по следните показатели:

а) брой и пол на пациентите, включени в изпитването;

б) подбор и възрастово разпределение на групите пациенти, включени в опитните и контролните групи;

в) брой на изключените преждевременно от изпитванията пациенти и причините за тяхното изключване;

г) контролираните изследвания да бъдат извършени при използване на контролни групи, които:

не получават лечение;

получават плацебо;

получават друго лекарствено средство с познат ефект;

получават лечение с няколко лекарствени средства;

д) често наблюдавани странични ефекти;

е) включени пациенти с висок риск, напр. възрастни хора, деца, жени по време на цикъл или бременност или пациенти, при които физиологичните и патологичните условия изискват специални съображения;

ж) параметри за оценка на критериите за клинична ефективност на лекарственото средство, както и резултатите от тези проучвания.

з) статистическа обработка на резултатите.

4. Трябва да бъде ясно формулирано становище относно безопасността на продукта, неговата ефективност, показания, противопоказания, дозировка, средна продължителност на лечение, както и свързаните с неговата употреба специални предупреждения и клинични симптоми при предозиране.


5. В допълнение да се посочат наблюдаваните:

а) признаци на привикване;

б) очаквани лекарствени взаимодействия;

в) точни критерии за изключване на някои пациенти от клиничните изпитвания;

г) смъртни случаи по време на провежданото клинично изпитване или в периода след него.

6. При изпитване на нова комбинация от активни вещества изискванията са еквивалентни на тези за нови лекарствени средства, като е необходимо да се приложат данни за безопасността и ефективността на комбинацията.

7. При частична или пълна липса на данни трябва да се обясни причината за това. При получаване по време на клиничното изпитване на непредвидени (неочаквани) резултати е необходимо да бъдат проведени фармакологични и токсикологични изпитвания и данните от тях да бъдат дискутирани.

Лекарствените средства, които се прилагат многократно, могат даимат промяна във фармакологичното си действие, поради което е необходимо да бъде документирано проследяването на ефекта им при многократно приложение.

II. Клинична фармакология

1. Фармакодинамика:

отношение доза - отговор в динамика;

определяне на дозата и начина на приложение;

механизъм на действие, където е възможно.

2. Фармакокинетика:

абсорбция;

разпределение;

метаболизъм;

екскреция.

Трябва да бъдат включени и данните за фармакокинетиката на препарата по терапевтична схема при рискови групи пациенти, като при различия между данните, получени при хора, и тези при животни, трябва да бъдат дискутирани.

3. Лекарствени взаимодействия

Да бъдат представени:

Фармакодинамични (фармакокинетични) взаимодействия на лекарственото средство с други субстанции или лекарствени средства, както и с алкохол, тютюн или никотин в случаите на едновременен прием. Данните да бъдат описани и дискутирани от гледна точка на тяхното значение и връзка с посочените в кратката характеристика на продукта лекарствени взаимодействия.


III. Бионаличност (биоеквивалентност) по преценка на специализираните органи

IV. Клинична ефективност и безопасност

1. Да бъдат представени данни от проведените, по възможност рандомизирано, контролирани клинични изпитвания. Всеки друг метод трябва да бъде верифициран.

Контролната група при клинични изпитвания да бъде определена в зависимост от характера на проучването.

Данните за ефективност и безопасност на лекарственото средство в нормалните условия на неговата употреба трябва да бъдат допълнени с мнения на различни независими компетентни изследователи.

Всички нежелани събития, включително отклонения в лабораторните показатели, трябва да бъдат представени самостоятелно, като бъдат дискутирани, особено ако се наблюдават общи нежелани реакции.

2. Преценката на отношението риск/полза трябва да бъде представена в зависимост от:

вида на заболяването;

други терапевтични подходи;

индивидуални характеристики в конкретните подгрупи пациенти;

преклинични фармакотоксикологични данни.

Препоръките за начина на употреба на лекарственото средство трябва да бъдат съобразени с целта да бъдат намалени случаите на нежелани лекарствени реакции.

V. Наблюдение на лекарственото средство след неговата регистрация

В случаите, когато лекарственото средство е регистрирано в други страни, е желателно да се предостави информация за съобщените нежелани реакции по време на наблюдението на лекарственото средство след неговата регистрация в тези страни. При възможност тези данни трябва да бъдат съпоставени с потреблението на лекарственото средство в съответните страни. Необходимо е да се приложат и данни от чужди публикации относно безопасността на лекарственото средство, както и на други лекарствени средства, съдържащи същото активно вещество.


Приложение № 6 към чл. 4


Документация за регистрация на лечебни растения и лекарствени средства, получени от тях


I. Химична и фармацевтична документация

Растителен материал

1. Име на растението на латински и на български език.

2. Род и семейство на растението.

3. Частта от растението, която се използва - надземна част (цвят, стебло, листа, плодове, кора), корени и коренища (обелени или с кора).

4. Състояние на материала (пресен или изсушен), време и начин на събиране, сушене или други процедури на обработката му.

5. Посочване на фармакопейната монография за лечебни растения, включени в общопризнати фармакопеи, или предоставяне на монографията.

6. Кратко описание на растението (ако не е фармакопейно): култивирано или диворастящо, държавата и областта, където се събира, използвани пестициди. Ако се използват повече видове от един род, необходимо е да бъде описана разликата между тях. Желателно е да се приложат рисунки или фотографии на растението.

7. Посочване на характерните съединения в растителния материал, които може да са биологично или терапевтично активни вещества, и техните структурни формули, ако веществата са по-малко известни.

8. Идентичност - макроскопска, микроскопска и сензорна (органолептична) характеристика на растението и ако е възможно, рисунки или снимки; изпитвания за идентичност на активни или характерни вещества (физични, химични и хроматографски); ако това не е възможно, достатъчно е да се идентифицира характерната за материала смес от вещества чрез "отпечатъци на пръстите", получени с помощта на тънкослойна или високоефективна течна хроматография.

9. Чистота - странични органични и минерални примеси, пепелно съдържание, микробно съдържание.

10. Количествено определяне на биологично или терапевтично активните вещества и граници за съдържанието им.

11. Опаковка, етикетировка и съхранение.


Растителен препарат

1. Име на препарата на латински и на български език.

2. Активни вещества (ако са известни) - структурна и молекулна формула, химично име и международно непатентно име (INN), физични и химични свойства.

3. Краен продукт - състав, включващ всички активни и помощни вещества и техните количества за 1000 g или 1000 ml продукт; лекарствена форма, производител(и).

4. Метод на производство на 1000 g или 1000 ml от продукта, описание на производствените процеси - използвани разтворители, време и температура на екстракция и концентрация, както и процеси, използвани за намаляване на микробното замърсяване.

5. Контрол на активните и характерните вещества - посочване на фармакопейната монография и/или предоставяне на спецификация за качеството.

6. Контрол на помощните вещества, влизащи в състава на продукта - посочване на фармакопейните монографии и/или предоставяне на спецификациите за качеството.

7. Опаковъчни материали (първични) - тип, конструкция, спецификация, етикетиране, партидна номерация.

8. Контрол на крайния продукт - спецификация за качеството, включваща всички изисквания и методи за анализ на партидата от продукта.

8.1. Органолептични, макроскопски, ако е необходимо и микроскопски характеристики.

8.2. Изпитвания за идентичност (физични, химични, хроматографски и ако е възможно, копие на хроматограмата). За многокомпонентните препарати най-важните съставки могат да бъдат идентифицирани и чрез използването на "отпечатъци на пръстите", получени с помощта на тънкослойна или високоефективна течна хроматография.

8.3. Изпитвания за чистота - тежки метали, граници за съдържание на метанол, остатъчни органични разтворители, микроорганизми, микотоксини, пестициди.

8.4. Количествено определяне на биологично и терапевтично активните вещества и/или характерните съединения с граници за съдържанието им и валидиране на методиките.

8.5. Изпитвания за идентичност и/или количествено определяне на помощните вещества като консерванти, антиоксиданти, оцветители; партидни аналитични сертификати.

9. Данни от изследванията за стабилност на крайния продукт (а когато е необходимо, и на активното вещество), обосноваващи предложения срок на годност и условията за съхранение.

10. Проби от крайния продукт за извършване на фармацевтична експертиза, както и стандартните образци и вещества, необходими за провеждане на изпитванията и анализите в съответствие със спецификацията на продукта.

II. Токсикологична, фармакологична и клинична документация.

Необходимо е да се представят доказателства или публикации, ако се касае до източници, за които няма фармакотоксикологични данни, и в случаи на специфични показания.


Приложение № 7 към чл. 5


Документация за регистрация на медицински изделия и материали


I. Химична и биологична документация

1. Състав на изходните материали.

2. Контрол на основните изходни материали и добавките - спецификация с изисквания за качество, включваща описание на външния вид и всички изисквания и методи за анализ (физични, химични и биологични). Когато е необходимо, се включват и изпитвания за идентичност. Партиден аналитичен сертификат.

3. Принцип на производство на крайния продукт - производствена рецепта, производствени процеси и валидиране, контрол в процеса на производството.

4. Опаковъчни материали - вид, конструкция, спецификация, етикетиране, партидна номерация.

5. Стерилизация - условия на стерилизиране. Валидиране на процеса. Контрол на стерилността. Контрол на остатъчен етиленов оксид, етиленхлорхидрин, етиленгликол.

6. Срок на годност и условия за съхранение.

II. Токсикологична и клинична документация

1. Данни за локална поносимост, дразнещо действие, сенсибилизация, специфична токсичност.

2. Данни от клинични изпитвания.


Приложение № 8 към чл. 6


Документация за регистрация на стоматологични материали


I. Химични и стоматологични данни

1. Вид и клас на изходните материали - данни за стандарта или спецификацията, на която отговаря материала (материалите), включително описание на външния вид, физичните и химичните свойства.

2. Кратка информация относно принципите на производство на крайния продукт, включително производствена рецепта, производствени процеси и тяхното валидиране; контрол в процеса на производство.

3. Резултати от изпитванията във връзка с обявената спецификация.

4. Информация за стерилизацията на материала (ако е необходима). Контрол за стерилност.

5. Опаковъчни материали - вид, спецификация, етикетиране, партидна номерация.

6. Доказателства за срока на годност и условията на съхранение.

II. Информация (когато е необходимо) за биологичната безопасност на крайния продукт - локална поносимост, дразнещо действие, сенсибилизация и др.

III. Публикации относно приложението на препарата в стоматологичната практика.


Приложение № 9 към чл. 7, ал. 1


Документация за регистрация на хомеопатични средства (монопрепарати и специалитети)


1. Данни за получаване и контрол на източника (източниците), данни за производството и контрола на всяка форма; описание (посочване) на методите за разреждане.

2. Данни от съответната фармакопея.

3. Срок на годност и условия за съхранение (ако съществуват специални условия) за всеки вид.

4. Начин на отпускане.

5. Научни публикации относно клиничното приложение на препарата, ако има такива.


Промени настройката на бисквитките