Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 60 от 6.VII

НАРЕДБА № 34 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 1995 Г. ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОЗМЕТИЧНИТЕ СРЕДСТВА

 

НАРЕДБА № 34 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 1995 Г. ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОЗМЕТИЧНИТЕ СРЕДСТВА

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.82 от 13 Септември 1995г., изм. ДВ. бр.83 от 15 Септември 1995г., отм. ДВ. бр.60 от 6 Юли 2001г.

Отменена с § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 26 от 23 май 2001 г. за изискванията към козметичните продукти - ДВ, бр. 60 от 6 юли 2001 г., в сила от 7 юли 2003 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат хигиенните изисквания към козметичните средства, произвеждани и внасяни в страната, издаването на санитарни разрешителни за тях и редът за провеждане на предварителния и текущия санитарен контрол.


Чл. 2. (1) По своето предназначение и област на приложение козметичните средства са:

1. за устната кухина и устните;

2. за косата;

3. за областта на очите;

4. за кожата;

5. за ноктите;

6. за интимните части на тялото.

(2) Козметичните средства по ал. 1 са посочени в приложение № 1.


Раздел II.
Хигиенни изисквания към суровините, технологията на производство и към готовите козметични средства

Чл. 3. За производството на козметични средства се използват суровини, за които има разрешение от Министерството на здравеопазването (МЗ).


Чл. 4. (1) Козметичните средства се произвеждат по рецептури, съгласувани с Управление "Държавен санитарен контрол и организация на хигиенно-епидемиологичната служба" (УДСКОХЕС) при МЗ и включват само съставки, които не оказват вредно влияние върху човешкото здраве и отговарят на изискванията на стандартизационните документи.

(2) При производството на козметичните средства се разрешава използването на химични вещества в концентрации, чиито стойности не надвишават посочените в приложения № 2, 3 и 4.

(3) Не се допуска използването на химични вещества, посочени в приложение № 5, и багрила, които не са включени в приложения № 6 и 7 като разрешени за съответния вид козметично средство и при определени изисквания за процентно съдържание.

(4) Забранява се допълнителното коригиране състава на козметичните средства извън указанието за начина на употреба, одобрено от МЗ, при приложението им в козметичните, фризьорските и бръснарските салони и в бита.


Чл. 5. При производството на козметичните средства производителите:

1. упражняват постоянен входящ контрол на суровините и точното им дозиране съгласно одобрената от МЗ разходна норма;

2. използват съоръженията и инсталациите по предназначение;

3. поддържат добра хигиена в работните помещения, на работните места и в складовете за готова продукция;

4. упражняват постоянен контрол на готовите продукти за съответствие с показателите на стандартизационните документи.


Чл. 6. Готовите козметични средства отговарят на допустимите стойности за микробиологични показатели, посочени в приложение № 8.


Чл. 7. Стойността на pH на готовите козметични средства е в границите, както следва:

1. за устната кухина и устните - от 4,0 до 9,5;

2. за продължителен контакт с кожата - от 4,0 до 9,0;

3. за краткотраен контакт с кожата - от 2,0 до 11,0;

4. за трайно къдрене на косата - до 9,5;

5. депилатоари - до 12,5.


Чл. 8. (1) Готовите козметични средства отговарят на изискванията за безопасност и не оказват неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве. Употребяват се само в съответствие с упътването на производителя.

(2) В срока на годност готовите козметични средства не променят цвета си, консистенцията, хомогенността, мириса, състава и ефекта, за който са предназначени.


Чл. 9. (1) Опаковките на готовите козметични средства се изработват съгласно изискванията на БДС 14954 - 79, съгласуват се с МЗ и осигуряват предпазването им от външно замърсяване при транспортиране и съхранение, устойчиви са на влиянието на външните фактори, не замърсяват околната среда.

(2) Полиетиленови опаковки се разрешават само ако са добре запечатани, с трайна маркировка върху тях.

(3) Опаковане на козметични средства в опаковки, предназначени за лекарствени средства и хранителни продукти, не се допуска.

(4) Единичната опаковка на козметичното средство има надпис, който съдържа:

1. име на средството;

2. предназначение;

3. начин на употреба;

4. име и адрес на производителя;

5. нетно съдържание;

6. дата на производство;

7. срок на годност;

8. номер на стандартизационния документ, на който отговаря козметичното средство;

9. номер на партидата.

(5) Към единичната опаковка се прилага допълнителна листовка, когато размерът й не позволява включването на данните, посочени в ал. 4.

(6) Етикетите върху потребителските опаковки са на български език, лесно четливи, неизтриваеми, добре залепени.


Раздел III.
Условия и ред за издаване на санитарни разрешителни

Чл. 10. Производството, съхраняването, вносът и реализацията на козметични средства се извършват само след получаване на санитарно разрешително от МЗ.


Чл. 11. За получаване на разрешение за използване на суровини за производството на козметични средства производителят представя в МЗ:

1. молба;

2. данни за състава, за физичните и химичните свойства, процента на активното вещество, химичното и търговското название;

3. протоколи от токсикологични и други хигиенни изследвания, извършени от Националния център по хигиена;

4. указание за предназначението;

5. литературни данни.


Чл. 12. За получаване на разрешение за производството и употребата на готови козметични средства производителят представя в МЗ:

1. молба;

2. проект за техническа спецификация;

3. технологична инструкция, включваща количествения състав;

4. обяснителна записка;

5. протоколи от изследвания, извършени от лабораториите на Националния център по хигиена, на хигиенно-епидемиологичните инспекции (ХЕИ) или на други физически или юридически лица, акредитирани от Комитета по стандартизация и метрология;

6. протоколи от клинични изпитвания, извършени в определени със заповед на министъра на здравеопазването клиники, когато е необходимо;

7. указание за предназначение и начин на употреба;

8. проект за етикет на единичната опаковка;

9. един брой мостра.


Чл. 13. В двадесетдневен срок от постъпване на документите по чл. 11 и 12 ведомствен експертен съвет по стандартизация към МЗ проучва, разглежда и прави предложение за издаване на санитарно разрешително пред главния държавен санитарен инспектор или упълномощен от него заместник главен държавен санитарен инспектор.


Чл. 14. В петдневен срок от постъпване на предложението на ведомствения експертен съвет по стандартизация главният държавен санитарен инспектор или упълномощеният от него заместник главен държавен санитарен инспектор издава санитарно разрешително или прави мотивиран отказ.


Раздел IV.
Предварителен и текущ санитарен контрол

Чл. 15. Предварителният и текущият санитарен контрол върху козметичните средства се осъществяват от УДСКОХЕС при МЗ и ХЕИ.


Чл. 16. На предварителен санитарен контрол подлежат готовите козметични средства - българско производство и от внос, както и суровините, технологията и условията за производството им.


Чл. 17. Вносът и реализацията в страната на козметични средства се уреждат с Наредба № 27 на МЗ за вноса на стоки, имащи значение за здравето на населението (ДВ, бр. 75 от 1995 г.).


Чл. 18. На текущ санитарен контрол подлежат: суровините, технологията и условията на производството и готовите козметични средства в търговската мрежа.


Чл. 19. Проби от готовите козметични средства за текущ санитарен контрол се вземат съгласно глава трета, раздел V от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве (обн., ДВ, бр. 31 от 1974 г.; изм., бр. 99 от 1980 г., бр. 101 от 1989 г., бр. 76 и 101 от 1990 г., бр. 81 от 1991 г., бр. 4 и 93 от 1992 г., бр. 65 от 1994 г., бр. 66 от 1995 г.).


Чл. 20. (1) При извършване на текущ санитарен контрол съответната ХЕИ издава заключение за хигиенна оценка, като преценява годността на готовите козметични средства въз основа експертиза на органолептичните свойства и данните от проведените изследвания.

(2) В заключенията по ал. 1 се посочва и срокът, за който козметичните средства могат да се употребят.

(3) Негодните за употреба козметични средства се бракуват съгласно изискванията на глава трета, раздел VI от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "козметично средство" е всеки препарат, предназначен за контакт с различни повърхности на човешкото тяло или със зъбите и устната лигавица с цел измиване, почистване, парфюмиране, предпазване, разкрасяване и дезодориране;

2. "негодни за употреба" са козметичните средства, които не отговарят по органолептични, химични и микробиологични показатели или тези за опаковка и маркировка на одобрените от МЗ стандартизационни документи и представляват риск за здравето на потребителя.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание § 3 от заключителните разпоредби във връзка с чл. 20 от Закона за народното здраве и чл. 24 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве и отменя Наредба № 20 на Министерството на здравеопазването за хигиенните изисквания на козметичните средства (обн., ДВ, бр. 93 от 1984 г.; изм. и доп., бр. 9 от 1989 г.).


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 2


Класификация на козметичните средства


1. Козметични средства за устната кухина и устните:

а) за миене на зъби (пасти, прахове);

б) за освежаване на устната кухина (освежители и води за уста);

в) червила и моливи за устни;

г) за грижи и защита на устните (хигиенни червила, гланцове за устни, щифтове).

2. Козметични средства за косата:

а) за миене на коса (шампоани, сапуни);

б) за обезцветяване на коса и реставриране на цвета;

в) бои и окислители за коса;

г) за поддържане на косата и кожата на главата (лосиони, кремове, масла, балсами);

д) за трайно къдрене на косата; за изправяне на къдрави коси;

е) за оформяне и запазване на прическата (лакове за коса, фиксатори, лосиони - антистатици, брилянтини, пяна, гелове).

3. Козметични средства, приложими в областта на очите:

а) за оцветяване на вежди и ресници (моливи, тушове, спирали);

б) изкуствени ресници и лепила за прикрепването им;

в) за оцветяване на клепачи (сенки, моливи).

4. Козметични средства за кожата:

а) за почистване (лосиони, тоалетни млека и кремове, тоалетни кърпички);

б) за миене и къпане (сапуни, шампоани, соли и пяна за вана);

в) за защита и поддържане на кожата (кремове, емулсии, гелове, масла, балсами);

г) грим за лице (фон дьо тен, руж, грим маскировъчен);

д) пудри за лице и тяло;

е) маски за лице;

ж) за бръснене и след бръснене (сапуни, кремове, пяна, лосиони, гелове, балсами);

з) за обезкосмяване (депилатоари, кола маски);

и) парфюми, одеколони, тоалетни води;

к) дезодоранти и противопотни средства;

л) загарни средства (за получаване на загар без слънчево облъчване);

м) за предпазване от слънчево изгаряне (кремове, масла, млека);

н) за депигментиране на кожата;

о) за отблъскване на насекоми (репеленти).

5. Козметични средства за нокти (лакове, лакочистители, втвърдители за нокти, подхранващи кремове).

6. Козметични средства за интимните части на тялото (шампоани, дезодоранти, тоалетни кърпички, кремове).


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 2


Списък на веществата, които се допускат с ограничения в козметичните средства



Вещества Козметични средства, Максимално допустими Задължителни надписи
  в които се влагат количества в готовите върху опаковката на
    козметични средства,% козметичните средства
1 2 3 4
Азулен а) кремове, шампоани, пудри 0,1 (а, б)
  б) средства за устната кухина 0,025 Съдържа азулен.
Алантоин а) кремове, лосиони, шампоани 2,0 (а, б)
  б) пасти за миене на зъби 0,5 Съдържа алантоин.
Алкални а) кремове, тоалетни води 0,5  
карбонати б) соли за вана 10,0  
       
Алкални основи средства за изправяне на   Съдържа алкалии
(натриева, калиева) къдрави коси 2,0 Да се избягва контакт
      с очите!
      Да се пази от деца!
Алкални сулфиди депилатори 2,0 Да се избягва контакт
(калиев, натриев)   (изчислено с очите!
    като сяра) Да се пази от деца!
       
Алкалоземни сулфиди депилатори 6,0 Да се избягва контакт
(калциев, бариев,   (изчислено с очите!
стронциев)   като сяра) Да се пази от деца!
       
Алкални хлориди а) пасти и прахове за миене 5,0  
  на зъби    
  б) шампоани 8,0  
Алуминиеви съединения:      
окис и хидроокис пасти за миене на зъби 40,0  
соли а) средства за устната кухина 1,0  
  б) кремове, лосиони за коса 5,0  
хидроксихлорид противопотни средства 20,0 Да не се употребява
      върху възпалена или
      увредена кожа!
Амоняк бои за коса 4,0 (свободен)
    5,0 (общосвързан)  
Арсен и негови а) всички козметични средства 0,0002 (2 mg/kg)  
съединения б) пасти и прахове за миене    
(като техническо на зъби 0,0001 (1 mg/kg)  
замърсяване)      
Ацетон лакове и лакочистители за нокти 40,0 Съдържа ацетон.
      Огнеопасно!
      Да се избягва контакт
      с очите!
      Да се пази от деца!
Боракс а) шампоани, соли за вана,    
  лосиони, крем за бръснене 3,0 (а, б)
  б) средства за кожата на   Съдържа боракс
  краката 5,0 Да не се употребява
      върху възпалена или
      увредена кожа и в
      контакт с лигавиците!
       



Борна киселина кремове, лосиони, шампоани,    
  соли и пяна за вана 3,0 Да не се употребява
      върху възпалена или
      увредена кожа и в кон-
      такт с лигавиците!
Винена киселина средства за косата 5,0  
Водороден прекис а) средства за косата 12,0 (а, б, в, г)
  б) средства за кожата 3,0 Съдържа водороден прекис.
  в) втвърдители за нокти 2,0 Да се избягва контакт с очите!
  г) средства за устната кухина 0,1 При попадане на препарата
      в тях веднага да се измиват
      обилно с вода!
Дихидроксиацетон загарни средства 0,5 Съдържа дихидроксиацетон.
Екстракти от живо-     Съдържа биологично актив-
тински тъкани и органи     ната съставка: . . . . . .
Водно-глицеринов кремове 4,0  
разтвор      
на колаген      
Лиофилизиран маски за лице 0,5  
колаген      
Колагеназа кремове 1,0  
Колагенов хидролизат средства за кожата и косата 2,5  
Протеинови хидро- средства за косата и кожата 5,0  
лизати      
Белтъчен хидролизат средства за косата 2,0  
от естествена коприна   (спрямо белтъка)  
       
Копринен прах средства за косата 0,6  
Етанолов екстрат кремове и гелове 6,0  
от копринени      
какавиди      
Етанолов и пропилен- средства за косата,    
гликолов екстрат кожата и устната кухина 10,0  
от прополис      
       
Калциев карбонат пасти и прахове за миене на зъби 40,0  
Камфор кремове, лосиони, шампоани 3,0 Съдържа камфор.
       
Карбамид а) средства за кожата на краката 10,0  
  б) кремове, маски за    
  лице, лосиони, шампоани,    
  соли и пяна за вана 8,0  
  в) пасти за миене на зъби 1,5  
Ланолин кремове, емулсии 8,0 Съдържа ланолин.
       
Лимонена киселина средства за косата, шампоани,    
  соли и пяна за вана 2,0  
Манган и негови пасти и прахове за    
съединения миене на зъби 0,0015 (15 mg/kg)  
(като техническо      
замърсяване)      
       
Мастнокисели диалка- кремове, емулсии, шампоани,    
ноламиди (не се използва балсами, пяна за вана 0,5  
смес с нитрозиращи   (като свободен  
вещества)   диалканколамин)  
Мед и нейните а) сенки и моливи за очи,    
съеинения гримове, пудри 0,015 (150 mg/kg)  
  б) останалите козметични    
  средства (като техническо    
  замърсяване) 0,005 (50 mg/kg)  
Ментол а) средства за устната кухина 0,5 (а, б)



      Съдържа ментол.
  б) кремове, лосиони, гелове,    
  шампоани 1,0 Да не влиза в контакт
      с очите!
Метанол лосиони, дезодоранти, парфюми    
Миристинова киселина кремове (без кремове    
и нейните естери за бръснене), емулсии,    
  червила за устни 5,0  
       
Млечна киселина кремове, лосиони,    
  шампоани, пяна за вана 2,0  
Моноетаноламин средства за трайно   Съдържа мо-
(не се използва смес с къдрене на косата 1,0 ноетаноламин.
нитрозиращи вещества)      
       
Оксалова киселина препарати за коса 2,0  
Олово и негови съединения а) пасти и прахове за    
(като техническо миене на зъби 0,0005 (5 mg/kg)  
замърсяване) б) останалите    
  козметични средства 0,0010 (10 mg/kg)  
       
Ортофосфорна киселина лакове за нокти, бои и    
  окислители за коса, фиксатори    
  за трайно къдрене на косата 1,0  
Повърхностноактивни      
вещества:      
Анионни а) шампоани, пяна за вана 14,0  
  б) пасти за миене на зъби 1,5  
Нейоногенни шампоани, пяна за вана 20,0  
Смес от анионни и шампоани, пяна за вана 20,0  
нейоногенни      
Катионни: средства за косата 2,5 сумарно Съдържа катионно
    (всяко к-ПАВ се повърхностно-
    нормира отделно) активно вещество.
Алкилдиметилбензил- средства за косата 0,25 Съдържа катионно
амониев хлорид     повърхностно-
(Бензалкониум хлорид,     активно вещество.
Ревокуат Б-50)      
       
Алкилоксиетиламониев средства за косата 0,8 Съдържа катионно
фосфат (Кватернериум     повърхностно-
52, Дехикварт СП)     активно вещество
       
Дистеарилдиметил средства за косата 1,0 Съдържа катионно
амониев хлорид     повърхностно-
(Генамин ДСАС)     активно вещество.
       
ПЕГ - 5 Стеариламониев средства за косата 1,0 Съдържа катионно
лактат (Генамин КСЛ)     повърхностно-
      атактивно вещество.
       
ПЕГ - 5 Стеариламониев средства за косата 2,0 Съдържа катионно
хлорид (Генамин КС-5)     повърхностно-
      атактивно вещество.
       
Триметилдокозанамониев средства за косата 1,0 Съдържа катионно
хлорид (Генамин КДМ)     повърхностно-
      активно вещество.
Ундециленамидопропил- средства за косата 2,0 Съдържа катионно



триметиламониев     повърхностно-
метилсулфат     активно вещество.
(Ревоцил УТМ)      
       
Цетилпиридиниев средства за косата 0,6 Съдържа катионно
хлорид или бромид     повърхностно-
(Цетафарм)     активно вещество.
       
Цетилтриметил средства за косата 1,0 Съдържа катионно
амониев хлорид     повърхностно-
(Генамин СТАС,      
Дехикварт А)     активно вещество.
       
Полимерни съединения с средства за косата 3,0  
псевдокатионен характер      
Полиетиленов окис пасти за миене на зъби 0,5  
Пропиленгликол средства за косата и кожата 15,0  
Растителни продукти: средства за кожата, косата и    
  устната кухина    
Екстракти   10,0  
Абсолю, конкрети,      
етерични масла   3,0 сумарно  
    (нормират се  
    поотделно)  
Резорцинол шампоани, лосиони за коса 0,5 Съдържа
      резорцинол.
Салицилова киселина а) средства за косата 1,0 (а, б)
  б) средства за кожата   Съдържа салицило-
  на краката 3,0 ва киселина.
       
Селенов сулфид противопърхотни средства 1,0 Съдържа селе-
      нов сулфид.
      Да се избягва кон-
      такт с очите и
      наранена кожа!
Силиконови масла а) средства за кожата на    
  ръцете и краката 10,0  
  б) средства за кожата на    
  лицето, шампоани, пяна за вана 3,0  
  Силициеви окиси а) пасти за миене на зъби 30,0
  б) кремове, тоалетни млека 1,0  
       
Сяра а) кремове, лосиони, пудри 1,5 (а, б)
  б) шампоани, сапуни 3,0 Съдържа сяра.
       
Тимол средства за устната кухина 0,1 Съдържа тимол.
       
Тиогликолова киселина, а) средства за трайно къдрене:   (а, б)
нейните соли и естери универсални 8,5 Съдържа тиоглико-
  силни 10,5 лова киселина.
  б) депилатоари 5,0 Да се спазват инст-
    (изчислено като рукциите за
    тиогликолова употреба!
    киселина) Да не се добавят
      алкализиращи
      средства!
      Да се избягва
      контакт с очите!
      Да се пази от деца!
Толуол средства за нокти 30,0 Съдържа толуол.
       
Триетаноламин (не се изпо- а) кремове и емулсии 2,0 (а, б, в, г, д)



лзва в смес с нитрозиращи б) кремове за бръснене 3,0 Съдържа триетано-
вещества в) пяна за бръснене 6,0 ламин.
  г) шампоани, средства    
  за трайно къдрене 5,0  
  д) пасти за миене на зъби 1,0  
       
       
Фенол и неговите алкални сапуни 1,0 Съдържа фенол.
соли   (изчислено като фенол)  
       
Флуорни съединения: средства за устната кухина 0,15 сумарно Съдържа....(посоч-
    изчислено като флуор) ват се вложените в
      състава на продукта
      едно или няколко
      флуорни съедине-
      ния)
Флуориди (амониев, калиев,   0,15  
натриев, калциев, алуминиев)   (изчислено като флуор)  
       
Монофлуорфосфати (амониев,   0,15  
калиев, натриев, калциев)   (изчислено като флуор)  
       
Силикофлуориди (аониев,   0,15  
калиев, натриев, магнезиев)   (изчислено като флуор)  
Формалдехид а) средства за втвърдяване 1,0 а) Съдържа формал-
  на нокти   алдехид. Да се пази
      кожата около нок-
      тите, като се намаз-
      ва с мазнина!
       
  б) средства за кожата на краката 0,2 б) Съдържа формал-
      дехид.
Фталати:      
Диетил- парфюми, одеколони,   Съдържа фталати.
  тоалетни води, лак за нокти 5,0  
Дибутил-;диоктил-; лак за нокти 5,0  
дипропил-     Съдържа фталати.
       
Диметил- репеленти 20,0 Съдържа фталати.
       



Хексаметилентетрамин средства за кожата на краката 2,0 Съдържа уротропин
(уротропин)      
Хидрохинон избелващи кремове 2,0 Съдържа хидрохи-
      нон.
      Да се избягва кон-
      такт с очите!
       
Хинин и неговите соли а) лосиони за коса 0,2 (а, б)
  б) шампоани 0,5 Съдържа хинин.
    (изчислено като хинин)  
Цинков окис кремове, пудри 10,0 Съдържа цинков
      окис.
Цинков стеарат кремове, гримове, пудри 10,0 Съдържа цинков
      стеарат.
Цинков сулфат гримове и маски за лице 5,0  
Цинков цитрат пасти за миене на зъби 1,0  


Приложение № 3 към чл. 4, ал. 2


Списък на консервантите, антиоксидантите и дезодориращите агенти, допустими за употреба в козметичните средства



Вещества Допустими концентрации Козметични средства, Задължителни над-
  на активно в-во в които се влагат писи върху опако-
  %   вката на козметич-
      ните средства
Алкилдиметилбензиламониев      
хлорид или бромид      
(Бензалкониум хлорид,      
Ревокуат Б-50) 0,1 всички  
Алкилпиридиниев бромид      
или хлорид 0,1 всички  
Алкилтриметиламониев      
бромид или хлорид      
(Цетримониум бромид или хлорид) 0,1 всички  
Бензилалкохол 1,0 всички  
Бензоена киселина и нейните естери 0,5 всички  
  (изчислено като    
  бензоена киселина)    
1,3-Бис (хидроксиметил)-      
5,5-диметилимидазолидин      
2,4-дион (ДMДM Хидантоин) 0,6 всички  
Бифенил-2-ол (орто фенилфенол) 0,2 отмиващи се средства  
и негови соли (изчислено като фенол)    
Биоцид МФ   отмиващи се средства Съдържа
(трис-хидроксиетилхексахидротриазин) 0,2 - 0,4   формалдехид
5-бром-5-нитро-диоксан      
(Бронидокс Л) 0,1 отмиващи се средства Съдържа
      бронидокс
2-бром-2-нитропропан-1,3-диол      
(Бронопол) 0,05 всички Съдържа
      бронопол
  0,01 пасти за зъби Съдържа
      бронопол
Бутилхидроксианизол 0,05 всички  
Бутилхидрокситолуол 0,03 всички  
3,3'-дибромо-5,5'-дихлоро-      
2,2'-дихидрокси дифенилметан      
(Бромхлорофен) 0,1 всички  
Дибромхексамидин 0,1 всички  
2,4-дихлорбензил алкохол      



(Миацид СП) 0,15 всички  
Дева Т 1-50 (сребро и водороден прекис) 0,03 всички  
Имидазолидинил урея (Гермал 115) 0,5 всички  
Метенамин 3-хлоралилохлорид      
(Довисил 200, Кватернериум 15) 0,2 всички  
Метронидазол 0,1 пасти за зъби  
Натриев бензоат 1,5 - 2,5 всички  
Салицилова киселина и нейните соли 0,5 всички, с изключение Съдържа
  (изчислено като на козметични салицилова
  салицилова киселина) средства за деца киселина
Смес от естери на парахидрокси-      
бензоената киселина      
(метилов, етилов, пропилов,      
бутилов и изобутилов), разтворени      
във феноксиетанол (Фенонип) 0,8 всички  
Сорбинова киселина и нейните соли 0,6 всички  
  (изчислено като    
  сорбинова киселина)    
Алфа-Токоферол и      
Витамин С (Роноксан) 0,2 всички  
Триетилцитрат в смес с бутил-      
хидрокситолуол и лимонена      
киселина (Хидаген) 2,0 всички  
Триметил додекатриенол      
(Фарнезол) 0,5 всички  
Триклозан      
(Иргазан ДП-300) 0,3 всички Съдържат
      триклозан
3,3,4'-трихлоркарбанилид      
(Триклокарбан) 0,2 всички  
Формалдехид 0,02 - 0,05 отмиващи се средства Съдържа
      формалдехид
2-феноксиетанол 1,0 всички  
Хексаметилентетрамин (уротропин) 0,15 всички  
пара-Хидроксибензоена киселина, 0,4 (за всички  
нейните соли и естери един консервант) 0,8 (за смес)  
(Нипагин, Нипазол и др.)      
1-Хидрокси-4-метил-6      
(2, 4, 4'-триметилпентил)      
2- пиридон и неговите моноетанол-      
аминови соли      
(Октопирокс, Пироктоноламин) 0,5 отмиващи се средства  



Хлорацетамид 0,3 всички Съдържа
хлорацетамид      
пара-хлор-мета-крезол      
(Превентол СМК) 0,1 - 0,2 отмиващи се средства  
пара-Хлор-мета-ксиленол 0,5 всички  
1-(4-Хлорофенокси)-1-      
(имидазол-1-ил) 3,3-диметилбутан -      
2-он (Климбазол) 0,5 всички  
5-Хлор-2-метил-4-изотиазолин-3-он и      
2-метил-4-изотиазолин-3-он (3:1)      
в смес с магнезиеви соли (Катон ЦЖ) 0,0015 всички Съдържа
      Катон ЦЖ
Хлорхексидин (Хибитан) и неговите 0,2 всички  
диглюконат, диацетат (изчислено като    
и дихидрохлорид хлорхексидин)    
Цинк пиритион 0,5 отмиващи се средства, Съдържа
    с изключение на тези цинк
    за устната кухина пиритион


Приложение № 4 към чл. 4, ал. 2


Списък на ултравиолетовите (УВ) филтри, допустими за употреба в козметичните средства



Вещества Максимално Задължителни надписи
  допустими върху опаковката на
  концентрации, % козметичните средства
пара-Аминобензоена киселина и нейните естери 5 за всички вещества
Бензофенон-3 (Оксибензон) 10  
Бензофенон-4 (Сулисобензон) 5  
Бутилметокси дибензоилметан    
(Парсол 1789; Парсол А) 5  
Етилов естер на бензоилоцетната киселина (Контрасол М) 3  
2-Етилхексил салицилат    
(Октил салицилат) 5  
Изооктил салицилат (Изоксал) 4  
Изопентил-4-метоксицинамат 10 Съдържа УВ
4-Изопропилбензил салицилат 4 филтър
3- (4-Метилбензилиден) Камфор (Парсол 5000) 6  
Октилметокси цинамат (Парсол МСХ) 10  
2-фенилбензимидазол-5-сулфонова киселина и нейните соли 8  
Цетилов естер на бензоилоцетната киселина (Сомбренол М) 3  


Приложение № 5 към чл. 4, ал. 3


Списък на веществата, забранени за употреба в козметични средства


1. Амилови нитрити.

2. Амини симпатикомимични, с действие върху централната нервна система.

3. пара-Аминодифениламин.

4. Аминоксилоли и техните изомери, соли, халогенирани и сулфонирани производни.

5. пара-Аминосалицилова киселина и нейните соли.

6. Аминотолуол и неговите изомери, соли, халогенирани и сулфонирани производни (с изключение на разрешените в бои за коса).

7. Анилин, негови соли, халогенирани и сулфонирани производни (с изключение на разрешените в бои за коса).

8. Антиандрогени със стероидна структура.

9. Антибиотици.

10. Антимон и неговите съединения.

11. Антраценово масло.

12. Апоморфин и неговите соли.

13. Атропин, негови соли и деривати.

14. Ацетиленови алкохоли, техните естери, етери и соли.

15. Ацетон (с изключение на средства за нокти).

16. Барбитурова киселина, нейните производни и техните соли.

17. Барий и неговите съединения (с изключение на барий и бариев сулфат в някои пигменти и бариев сулфид в депилатоари).

18. Бензатропин и негови соли.

19. Бензидин.

20. Бензол.

21. Бензпирени.

22. Берилий и неговите съединения.

23. Билки: атропа белладона (лудо биле), бучиниш, кукуряк, минзухар, момина сълза, обикновено лютиче, татул, чемерика, червен напръстник и техните продукти.

24. Бисмут и неговите съединения (с изключение на перлен пигмент в сенки и моливи за очи, лак за нокти, гримове, пудри).

25. Боракс - в козметични средства за деца.

26. Борна киселина - в козметични средства за деца.

27. Бром елементен.

28. Бромисовал.

29. Бруцин.

30. Ваксини, серуми и токсини.

31. Вератрин и неговите соли.

32. Вещества с андрогенно действие.

33. Вещества с естрогенно действие.

34. Вещества с тератогенно действие.

35. Винилхлорид мономер.

36. Вторични диалканоламини.

37. Глюкокортикостероиди.

38. 2,4-диаминоанизол (ЦИ 76050) и негови соли.

39. 2,5-диаминоанизол и негови соли.

40. 2,4-диаминофенилетанол и негови соли.

41. Дибромсалициалинилиди.

42. Диетил 4-нитрофенил фосфат.

43. Диметиламин.

44. Диметилсулфоксид.

45. Диметилформамид.

46. Динитрофенолни изомери и техни производни (с изключение на разрешените в бои за коса).

47. Диоксан.

48. Дихлорофен.


49. Дихлорсалициланилиди.

50. Ергокалциферол и холекалциферол (Витамин Д2 и Д3).

51. Естери на пара-аминобензоената киселина със свободна амино група (с изключение на средства за предпазване от слънчево изгаряне).

52. Естери на холин и метилхолин и техните соли.

53. Етиленов окис.

54. 4-Етокси-мета-фенилендиамин и неговите соли.

55. Ефедрин и неговите соли.

56. Живак и неговите съединения.

57. Йод елементен.

58. Йохимбин и неговите соли.

59. Кадмий и неговите съединения.

60. Калай и неговите съединения.

61. Кантаридин.

62. Каптан.

63. Каталаза.

64. Кобалт и неговите съединения (с изключение на кобалтови пигменти).

65. Крезоли и техните производни (с изключение на разрешените в бои за коса).

66. Кротоново масло.

67. Ксилол.

68. Кураре и курарини.

69. Леснозапалими вещества (с изключение на: етанол и изопропанол; диметилетер, н-бутан, н-пропан, изобутан - като пропеланти).

70. Лидокаин.

71. Лобелин и неговите соли.

72. Метанол (с изключение при използването му като денатурант на етилов и изопропилов алкохол).

73. Моноетаноламин (с изключение в средства за студено къдрене).

74. Морфолин и неговите соли.

75. Наркотици - природни и синтетични.

76. Нафазолин и неговите соли.

77. 1,8-нафталендиамин.

78. 1- и 2- Нафтиламин и техните соли.

79. 2- Нафтол.

80. Неорганични нитрати и нитрити.

81. Никотин и неговите соли.

82. Нитроанилини и техните производни (с изключение на разрешените в бои за коса).

83. Нитробензол и неговите производни (с изключение на разрешените в бои за коса).

84. Нитроглицерин.

85. Нитрозамини.

86. Нитрокрезол и неговите алкални соли.

87. Нитрофеноли и техните производни (с изключение на разрешените в бои за коса).

88. Норадреналин и неговите соли.

89. Оцетна киселина (с изключение на естерите z - амилов, етилов, бутилов и бензилов в средства за нокти).

90. Пестициди.

91. Пикринова киселина (тринитрофенол).

92. Пилокарпин и неговите соли.

93. Пирогалол.

94. Пирокатехол.

95. Полиацеталдехид (металдехид).

96. Радиоактивни вещества.

97. Ретинова киселина и нейните соли (Витамин А киселина или Третиноин).

98. Сафрол.

99. Свободни минерални киселини (с изключение на ортофосфорна киселина в лакове за нокти, бои и окислители за коса, фиксатори за студено къдрене).


100. Селен и неговите съединения (с изключение на селенов сулфид в противопърхотни средства).

101. Серовъглерод.

102. Синапово масло.

103. Скополамин, неговите соли и производни.

104. Соли на златото.

105. Сребро и неговите съединения (с изключение на сребърни съединения в амонячна среда в бои за коса).

106. Стрихнин и неговите соли.

107. Стронциев лактат.

108. Стронциев нитрат.

109. Стронциев поликарбоксилат.

110. Сулфонамиди и техните соли.

111. Талий и неговите съединения.

112. Телур и неговите съединения.

113. Тетрабромсалициланилиди.

114. Тетрахлорсалициланилиди.

115. Тиокарбамид и неговите производни.

116. мета-Толуилендиамин.

117. Толуол (с изключение на средства за нокти).

118. Трибромсалициланилид.

119. Трикрезилфосфат.

120. Трихлороцетна киселина.

121. орто-Фенилендиамин и неговите соли.

122. Фенол и неговите алкални соли (с изключение в сапуни).

123. Флуороводородна киселина, нейните соли, нейните комплексни съединения и хидрофлуориди (с изключение на разрешените за пасти за зъби).

124. Фосфор и метални фосфиди.

125. Фреони.

126. Фуксин.

127. Хидразин.

128. Хиосциамин, неговите соли и производни.

129. Хлор.

130. Хлорирани въглеводороди (хлороформ, тетрахлорметан, трихлорметан, хлоретан, дихлоретан, трихлоретан, дихлоретилен, трихлоретилен, тетрахлоретилен, етиленхлорид и др.).

131. Хризоидин (2,4-диаминоазобензол).

132. Хром, хромови киселини и техните соли (с изключение на хромови окиси и хидроокиси в пигменти).

133. Циановодород и неговите съединения.

134. Цинков окис - в пасти за зъби и бебешки пудри.

135. Цинков стеарат - в бебешки пудри.

136. Цирконий и неговите съединения (с изключение на неразтворимите циркониеви лакове, соли и пигменти на багрила).

137. Цветни индекси на забранени багрила:

12075 и негови лакове, пигменти и соли

12140

13065

15585

26105

42535

42555; 42555-1; 42555-2

42640

45170 и 45170:1

61554


Приложение № 6 към чл. 4, ал. 3


Списък на багрилата, допустими за употреба в козметичните средства


Области на приложение:

Група 1. Багрила, разрешени за всички видове козметични средства.

Група 2. Багрила, разрешени за козметични средства, с изключение на тези за очна козметика.

Група 3. Багрила, разрешени за козметични средства, с изключение на влизащите в контакт с лигавиците.

Група 4. Багрила, разрешени за козметични средства за краткотраен контакт с кожата.



Цветен Цвят на Област на приложение Други ограничения
индекс багрилото (групи) и изисквания
    1 2 3 4  
1 2 3 4 5 6 7
10006 зелен       x  
10020 зелен     x    
10316 (3) жълт   x      
11680 жълт     x    
11725 оранжев       x  
11920 оранжев x        
12010 червен     x    
12085 (3) червен x       до 3%
12120 червен       x  
12150 червен x        
12370 червен       x  
12420 червен       x  
12480 кафяв       x  
12490 червен x        
12700 жълт       x  
13015 жълт x       Е 105
14270 оранжев x       Е 103
14700 червен x        
14720 червен x       Е 122
14815 червен x       Е 125
15510 (3) оранжев   x      
15525 червен x        
15580 червен x        
15620 червен       x  
15630 (3) червен x       до 3%
15800 червен     x    
15850 (3) червен x        
15865 (3) червен x        
15880 червен x        
15980 оранжев x       Е 111
15985 (3) жълт x       Е 110
16035 червен x        
16185 червен x       Е 123
16230 оранжев     x    
16255 (3) червен x       Е 124
16290 червен x       Е 126
17200 (3) червен x        
18050 червен     x    
18130 червен       x  
18690 жълт       x  



18736 червен       x  
18820 жълт       x  
18965 жълт x        
19140 (3) жълт x       Е 102
20040 жълт       x  
20170 оранжев     x    
20470 черен       x  
21100 жълт       x  
21108 жълт       x  
21230 жълт     x    
24790 червен       x  
27290 (3) червен       x  
27755 черен x       Е 152
28440 черен x       Е 151
40215 оранжев       x  
40800 оранжев x        
40820 оранжев x       Е 160
40825 оранжев x       Е 160
40850 оранжев x       Е 161
42045 син     x    
42051 (3) син x       Е 131
42053 зелен x        
42080 син       x  
42090 син x        
42100 зелен       x  
42170 зелен       x  
42510 виолетов     x    
42735 син     x    
44045 син     x    
44090 зелен x       Е 142
45100 червен       x  
45190 виолетов       x  
45220 червен       x  
45350 жълт x       до 6%
45370 (3) оранжев x       до 3%
45380 (3) червен x       до 3%
45396 оранжев x       до 1%
            в червила
45405 червен   x     до 3%
45410 (3) червен x       до 3%
45425 червен x       до 4%
45430 (3) червен x       до 4%
            Е 127
47000 жълт     x    



47005 жълт x       Е 104
50325 виолетов       x  
50420 черен     x    
51319 виолетов       x  
58000 червен x        
59040 зелен     x    
60724 виолетов       x  
60725 виолетов x        
60730 виолетов     x    
61565 зелен x        
61570 зелен x        
61585 син       x  
62045 син       x  
69800 син x       Е 130
69825 син x        
71105 оранжев     x    
73000 син x        
73015 син x       Е 132
73360 червен x        
73385 виолетов x        
73900 виолетов       x  
73915 червен       x  
74100 син       x  
74160 син x        
74180 син       x  
74260 зелен     x    
75100 жълт x        
75120 оранжев x       Е 160
75125 жълт x       Е 160
75130 оранжев x       Е 160
75135 жълт x       Е 161
75170 бял x        
75300 жълт x       Е 100
75470 червен x       Е 120
75810 зелен x       Е 140, Е 141
77000 бял x       Е 173
77002 бял x        
77004 бял x        
77007 син x        
77015 червен x        
77019 бял x        



77120 бял x        
77163 бял x        
77220 бял x       Е 170
77231 бял x        
77266 черен x        
77267 черен x        
77268 черен x       Е 153
77288 зелен x       Да не съдържа хром (III) йони
77289 зелен x       Да не съдържа хром (III) йони
77346 зелен x        
77400 кафяв x        
77480 кафяв x       Е 175
77489 оранжев x       Е 172
77491 червен x       Е 172
77492 жълт x       Е 172
77499 черен x       Е 172
77510 син x       Да не съдържа цианидни йони
77713 бял x        
77742 виолетов x        
77745 червен x        
77820 бял x       Е 174
77891 бял x       Е 171
77947 бял x        
Лактофлавин жълт x       Е 101
Карамел кафяв x       Е 150
Капсантин, капсорубин оранжев x       Е 160
Червено цвеклово червен x       Е 162
Антоцианин червен x       Е 163
Стеарати на алуминий, цинк,            
магнезий и калций бял x        
Бромтимолово синьо син x        
Бромкрезолово зелено зелен x        
Кисело червено 195 червен x        

Разрешават се лакове, соли и пигменти на горните багрила, които не съдържат вещества, забранени съгласно приложение № 5. Разрешават се неразтворими багриеви, стронциеви и циркониеви лакове, соли и пигменти на багрилата, означени с (3) след цветния индекс. Багрилата, отбелязани с "Е" в колона 7, са в съответствие с директивата на Европейската икономическа общност, отнасяща се до храните.


Приложение № 7 към чл. 4, ал. 3


Списък на багрилата, допустими за употреба в бои за коса



Цветен Наименование на Максимално Задължителни надписи върху
индекс багрилото допустими опаковката или листовката
    количества, % на боята за коса
1 2 3 4
  I. Неорганични съединения    
  Мед и съединенията й 5  
    (изчислено  
    като мед)  
  Оловен ацетат 0,6 Съдържа оловен ацетат.
    (изчислено  
    като олово) Да се избягва контакт с очите!
      Да не се употребява за боядисване
      на вежди, мигли и мустаци!
      При дразнене да се
      прекрати употребата!
      Да се пази от деца!
  Сребърен нитрат 3,0  
    (изчислено Съдържа сребърен нитрат.
    като сребро) Да се пазят очите и кожата!
      При попадане върху кожата
      и в очите да се изплакват незабавно
      с вода!
      Да се пази от деца!
  II. Окислителни багрила    
76020 пара-нитро-орто-    
  Фенилендиамин 1,0 За всички окислителни боиза коса:
76025 мета-Фенилендиамин 6,0 1. Съдържа окислителни багрила.
76043 пара-Толуилендиамин 6,0 2. Може да предизвика алергична реакция.
76060 пара-Фенилендиамин 3,0 3. Преди употреба да се извършва кожна
76065 2-хлор-пара-Фенилендиамин 2,0 проба за свръхчувствителност, като
76070 орто-нитро-пара-Фенилендиамин 1,0 на предлакътницата се нанася една капка
      от боята!
76505 Резорцинол 3,0 Резултатът се отчита след 48 часа.
      При зачервяване
76520 орто-Аминофенол 10,0 или отток да не се
36540 динитро-орто-Аминофенол употребява!  



  (Пикраминова киселина) 1,0 4. Да не се употребяваза боядисване на
76545 мета-Аминофенол 10,0 вежди, мигли и мустаци!
76550 пара-Аминофенол 10,0  
76605 алфа-Нафтол 0,5 орто-Толуилендиамин
  пара-Метиламинофенол сулфат    
  (Метол) 1,5  
  мета- и пара-Фенилендиамини,    
  техните N-заместени    
  производни и соли,    
  N-заместени производни на    
  орто-Фенилендиамина 6,0  
    (сумарно)  
  орто- и пара-Толуилендиамини,    
  техните N-заместени    
  производни и соли 10,0  
    (сумарно)  
  орто-, мета- и пара-    
  Аминофеноли 10,0  
    (сумарно)  
  2,4-Диаминофеноксиетанол    
  дихидрохлорид    
  (Имексин ОАЖ) 3,5  
  2-Метил-5- (b-хидроксиетил)-    
  аминофенол    
  (Имексин ОАГ) 2,0  
  2-Амино-5-метилфенол 3,0  
  2-Аминометил-пара-аминофенол    
  дихидрохлорид 3,0  
  1,5-Дихидроксинафталин 1,0  
  1-амино-2-нитро-    
  4-(b-хидроксиетил)-    
  амино-5-хлорбензол 1,0  
  2-Амино-4-нитро-6-хлор-фенол 2,0  
  4-хидроксипропиламино-    
  2-нитро-фенол 2,5  
  2-(b-хидроксиетил)-амино-    
  4,6-динитро-фенол 2,0  
  1-(b-хидроксиетил)-амино-    
  3,4-метилендиоксибензол 3,0  
  3,4-метилендиоксифенол 3,0  
  2-хидрокси-4-амино-толуол 3,0  
  1-метокси-2-амино-    



  4-(b-хидроксиетил)-    
  аминобензол 3,0  
  3-метил-4-аминофенол 3,0  
  1-метил-3-нитро-4-    
  (b-хидроксиетил)-    
  аминобензол 2,0  
  2-метилрезорцинол 2,0  
  4-нитрофенил аминоетилурея 0,3  
  Ред У (смес от хлор-    
  нитро-диамини) 1,0  
  НС Блу № 12 (Нитроблау) 1,0  
  НС Йелоу № 6 (Флуоргелб) 2,0  
  6-Хидроксибензоморфолин 1,0  
  III. Багрила за полутрайно    
  оцветяване    
      За всички средства за полутрайно
      оцветяванена косата:
12245 Базик ред 76 0,5 1. Съдържа директнооцветяващи багрила.
12250 Базик браун 16 0,5 2. Преди употреба да сеизвършва кожна проба
12251 Базик браун 17 0,5 за свръхчувствителност, като на предлакътницата се
12719 Базик йелоу 57 0,5 нанася 1 капка от боята!
15711 Ацид блек 52 (Неоланшварц) 2,0 Резултатът се отчитаслед 48 часа. При
      зачервяване или отток да
      не сеупотребява!
42595 Базик блу 7 0,1  
56059 Базик блу 99 0,5 3. Да не се употребява забоядисване на вежди,
  НС Блу № 2 (Имексин Ф А Ф) 2,0 мигли и мустаци!
  НС Ред № 3 3,0  
61100 Дисперс виолет 1 0,1  
61505 Дисперс блу 3 0,1  
62015 Дисперс ред 11 0,1  


Приложение № 8 към чл. 6


Допустими стойности за микробиологичните показатели, на които трябва да отговарят готовите козметични средства



Приложение Хетеротрофна мезофилна Плесени и дрожди, Условно патогенни и патоген-
на козметичните микрофлора, брой на 1г/куб.см ни микроорганизми от сем.
средства КОЕ на 1 г/куб.см продукт Ентеробактериацее и видовете
      Стафилококус ауреус и
      Псеудомонас аеругиноза
За деца до 100 не се допуска не се допуска
За устни до 100 не се допуска не се допуска
За устната кухина до 100 не се допуска не се допуска
В областта на очите до 100 не се допуска не се допуска
За къна за коса не се нормира не се нормира не се допуска
За всички останали      
козметични средства до 1000 до 100 не се допуска


КОЕ - колонообразуващи единици


Промени настройката на бисквитките