Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 70 от 16.VIII

НАРЕДБА № 14 ОТ 22 ЮЛИ 1996 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ НА ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА ВЪРХУ ХОРА

 

НАРЕДБА № 14 ОТ 22 ЮЛИ 1996 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ НА ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА ВЪРХУ ХОРА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Обн. ДВ. бр.70 от 16 Август 1996г., отм. ДВ. бр.73 от 5 Септември 2000г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № 14 от 31 юли 2000 г. за условията и реда за провеждане на клинични изпитвания на лекарства върху хора - ДВ, бр. 73 от 5 септември 2000 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за провеждане на клинични изпитвания на лекарствени средства върху хора съгласно правилата за добра клинична практика, посочени в ръководството за добра клинична практика (приложение № 1).


Раздел II.
РАЗРЕШАВАНЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ИЗПИТВАНИЯ

Чл. 2. (1) За получаване на разрешение за клинично изпитване на лекарствено средство възложителят представя в Националния институт по лечебните средства (НИЛС) молба по образец съгласно приложение № 2 в два екземпляра.

(2) Молбата се подписва от възложителя на клиничното изпитване или упълномощено от него лице и от главния изследовател.


Чл. 3. Заедно с молбата по чл. 2, ал. 1 възложителят или упълномощеното от него лице представя в НИЛС следната документация:

1. план на клиничното изпитване в два екземпляра, изготвен съгласно изискванията на ръководството за добра клинична практика и утвърден от местната комисия по етика на здравното заведение, в което ще се извърши клиничното изпитване;

2. наръчник на лекаря изследовател в два екземпляра, изготвен съгласно изискванията на ръководството за добра клинична практика;

3. клинична карта в два екземпляра, изготвена съгласно изискванията на ръководството за добра клинична практика;

4. форма - проект на български език за писмено информирано съгласие на лицата, върху които ще се извършва клиничното изпитване;

5. документ, от който е видно, че главният изследовател отговаря на изискванията по чл. 42, ал. 1, т. 1 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина;

6. документ за застраховка на лицата, участващи в клиничното изпитване;

7. документ за платена такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на здравеопазването на основание чл. 8, ал. 1 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина, приета с ПМС 164 от 1995 г. (обн., ДВ, бр. 75 от 1995 г.; доп., бр. 34 от 1996 г.) - за клинични изпитвания по чл. 37, ал. 1, т. 2 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина.


Чл. 4. (1) В срок до два месеца от постъпване на молбата за клинични изпитвания по чл. 37, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина и документите по чл. 3 от тази наредба съответната специализирана комисия по чл. 21 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина утвърждава или отказва утвърждаването на плана на клиничното изпитване и изготвя становище за или против провеждане на изпитването.

(2) В седемдневен срок след изготвяне на становището по ал. 1 НИЛС го изпраща заедно с документите по чл. 3, т. 1, 2, 3 и 4 на Централната комисия по етика при Министерството на здравеопазването за разглеждане и за изготвяне на мотивирано решение по отношение на етичните аспекти на клиничното изпитване, което се представя чрез НИЛС на министъра на здравеопазването за даване на разрешение за клинично изпиване или отказ от издаване на разрешение.

(3) Препис от разрешението или отказа по ал. 2 се изпраща на молителя, на местната комисия по етика в здравното заведение, в което ще се проведе клиничното изпитване, и на НИЛС.


Чл. 5. (1) В срок до два месеца от постъпване на молбата за клинично изпитване по чл. 37, ал. 1, т. 3 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина и документите по чл. 3 от тази наредба съответната специализирана комисия по чл. 21 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина дава разрешение за провеждането му или отказва с мотивирано решение.

(2) Препис от разрешението или отказа по ал. 1 се изпраща на молителя, на местната комисия по етика в здравното заведение, в което ще се проведе клиничното изпитване, и на НИЛС.


Раздел III.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ И ГЛАВНИЯ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ

Чл. 6. Възложителят гарантира качеството изпитване и осигурява достоверни резултати от него, като за тази цел определя независим наблюдател, който извършва проверки в здравното заведение, в което се провежда клиничното изпитване, съгласно одобрения план и изискванията на ръководството за добра клинична практика.


Чл. 7. (1) Възложителят:

1. подготвя цялата документация на клиничното изпитване, запознава главния изследовател с нея и му осигурява подробна информация за изпитваното лекарствено средство, вкл. за резултатите от фармакологично-токсикологичните проучвания и рисковете при клиничното изпитване;

2. запознава главния изследовател и изследователите, участващи в клиничното изпитване, с плана на клиничното изпитване;

3. застрахова участващите в изпитването лица за случаи на увреждане на здравето или смърт;

4. съхранява цялата оригинална документация на клиничното изпитване за срок 15 години след приключването му;

5. въз основа на документацията по т. 4 изготвя окончателен доклад в съответствие с изискванията на одобрения план, където задължително описва и оценява и всички нежелани събития и нежелани лекарствени реакции, настъпили по време на клиничното изпитване; такъв доклад се изготвя и за тези клинични изпитвания, които се прекратяват преждевременно;

6. представя в НИЛС доклада по т. 5 в срок до 1 година след приключване на клиничното изпитване.

(2) Разпоредбата на т. 5 на ал. 1 се отнася само за клинични изпитвания по чл. 37, ал. 1, т. 1 и за клинични изпитвания на български лекарствени средства по чл. 37, ал. 1, т. 2 и 3 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина.


Чл. 8. Главният изследовател:

1. спазва одобрения план при провеждане на клиничното изпитване, като отклонения от изискванията на плана може да прави само когато има сериозни основания, че са застрашени здравето и правата на изследваните лица;

2. предоставя на възложителя цялата оригинална документация на клиничното изпитване след приключването му;

3. връща на възложителя неизползваните количества от изпитваното лекарствено средство след приключване на клиничното изпитване;

4. съхранява копия от документацията съгласно одобрения план, болничната документация и декларациите за информирано съгласие на изследваните лица за срок 15 години след приключване на клиничното изпитване.


Чл. 9. Отговорни за провеждането на цялото клинично изпитване са възложителят и главният изследовател.


Чл. 10. (1) Възложителят и главният изследовател уведомяват НИЛС за всички настъпили значими нежелани събития при провеждането на клиничното изпитване в срок 5 работни дни, а за тези с летален изход - 2 работни дни, както и когато клиничното изпитване не е започнало или е преустановено и причините за това.

(2) Възложителят и главният изследовател уведомяват НИЛС и съответната комисия по чл. 21 за необходимостта от промени в утвърдения план за клиничното изпитване. Съответната комисия по чл. 21 преценява дали промените в утвърдения план са съществени. В този случай промените се одобряват от съответната специализирана комисия по чл. 21 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина по реда на чл. 4, ал. 1, съответно чл. 5, ал. 1.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Възложител" е здравното заведение или друго юридическо лице, извършващо производствена или научноизследователска дейност, което възлага провеждането на клиничното изпитване и го финансира.

2. "Главен изследовател" е определеният от възложителя лекар или стоматолог съгласно изискванията на чл. 42, ал. 1 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина, който ръководи цялостното провеждане на клиничното изпитване в съответствие с одобрения план и ръководството за добра клинична практика и отговаря за работата на изследователите.

3. "Изследовател" е определеният от възложителя и главния изследовател лекар или стоматолог, който практически провежда клиничното изпитване под ръководството на главния изследовател съгласно одобрения план и ръководството за добра клинична практика.

4. "Наблюдател" е определеното от възложителя лице, което независимо от главния изследовател извършва контрол върху провеждането на клиничното изпитване съгласно одобрения план и ръководството за добра клинична практика.

5. "Нежелано събитие" е всяко неблагоприятно клинично събитие, настъпило с лице, подложено на клинично изпитване, независимо от това, дали събитието се свързва или не с изпитваното лекарствено средство.

6. "Значимо нежелано събитие" е това, за което съществува увереност или основателни съмнения, че застрашава живота или уврежда тежко или трайно здравето, причинява смърт или злокачествени заболявания или вродени малформации и изисква хоспитализация или удължаване на хоспитализацията.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (1) Изискванията по тази наредба и утвърденото с нея ръководство за добра клинична практика се прилагат за клинични изпитвания, молбите за които се подават след влизането й в сила.

(2) Окончателните доклади по чл. 7, ал. 1, т. 5 от наредбата се представят за всички изпитвания, започнали след влизане в сила на Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина.


§ 3. (1) Контролът върху клиничните изпитвания, провеждани в Република България, се осъществява от държавните инспектори по чл. 91, ал. 3 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина чрез проверки на място.

(2) Контролът, провеждан от държавните инспектори, е текущ и последващ, като на контрол подлежат възложителят, главният изследовател и изследователите, както и цялата документация по изпитването.

(3) Държавните инспектори изпращат доклад от извършените проверки на възложителя, главния изследовател и ръководителя на здравното заведение, в което се извършва клиничното изпитване.

(4) Органите по чл. 91, ал. 2 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина имат право да спират и да предлагат на министъра на здравеопазването или на съответната специализирана комисия по чл. 21 от същия закон прекратяването на клинични изпитвания при установени нарушения.


§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 44, т. 1 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина.


§ 5. Приложение № 1 към чл. 1 от наредбата се публикува във ведомствено издание на Министерството на здравеопазването.


Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1



МОЛБА ЗА КЛИНИЧНО ИЗПИТВАНЕ    
НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ    
ПО ЛЕЧЕБНИТЕ СРЕДСТВА  

Вх. №

бул. Янко Сакъзов 26, София 1504    
тел. 446 566, 445 890, факс 449 726    
     
ТЕМА И КОД НА ПЛАНА НА КЛИНИЧНОТО ИЗПИТВАНЕ:    
     
 
 
 
     
Чл. 37, ал. 1, т. 1  Чл. 37, ал. 1, т. 2  Чл. 37, ал. 1, т. 3 
     
  Изпитвано лекар- Изпитвано лекар-
  ствено средство 1 ствено средство 2
Международно    
непатентно име    
Лекарствена форма    
Активно вещество
........................................................................................................
........................................................................................................
(количество)
........................................................................................................
........................................................................................................
Помощни вещества
........................................................................................................
........................................................................................................
(количество)
........................................................................................................
........................................................................................................
Срок на годност    
     
     
ПЛАЦЕБО:    



Не се предвижда  за сравнение  други (отмиващ
    период и др.) 
     

ФАЗА:

ДИЗАЙН:

   
   
 фаза I  плацебо контролна група
   
 фаза II  друга контролна група
   
 фаза III  няма контролна група
   
 фаза IV  крос-овър
   
 фармакокинетика  рандомизирано
   
 комбинация от фази I и II  открито
   
 комбинация от фази II и III  единично-сляпо
   
 други (уточнете)  двойно-сляпо
...........................................................................................................................................................................
 
   други (уточнете)
...........................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................
   

Забележка. В заградените полета се отбелязва със знак V,

където е необходимо.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КЛИНИЧНОТО ИЗПИТВАНЕ

(посочете адрес и телефон):
 
 
 
 
 



   
 болница  хоспитализирани пациенти
   
 поликлиника  амбулаторни пациенти
   
 други (уточнете)  здрави доброволци
...................................................................................................................................................................................................
 
   
 
МНОГОЦЕНТРОВО ИЗПИТВАНЕ:
 
 Не  брой центрове в България
   
 Да  брой пациенти/здрави
  доброволци на център
   
ПЛАНИРАНИ СРОКОВЕ от  до 
ЗА КЛИНИЧНОТО ИЗПИТВАНЕ:  
   
Възложител 1 Възложител 2
(адрес и телефон) (адрес и телефон)
   
   
   
Име: Подпис: ...........................................................................................................................................
Име: Подпис: ..................................................................................................................................
Дата: Дата:
   



 

Декларирам, че вписаните в заявлението данни съответстват на представените в

приложената документация, че цялата информация по отношение на здравните рискове е
представена в досието с предклиничните данни на изпитваното лекарствено средство.

Декларирам, че е предвидена застраховка за изследваните лица.

Декларирам, че съм обезпечил независим от изследователския колектив контрол върху

клиничното изпитване.

Декларирам, че регулаторните власти ще бъдат уведомени за всички настъпили проме-

ни в плана на клиничното изпитване и за всички значими нежелани събития.
 
ДЪРЖАВНА ТАКСА (по чл. 37, ал. 1, т. 2)
 
 
платежен документ/ №, дата
 
ГЛАВЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ (адрес и телефон)
 
 
 
Име: Подпис: .........................................................................................................................................................................................................................................................................
Дата: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Декларирам, че поемам цялата отговорност за провеждане на клиничното изпитване.
 
Приел документацията: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Промени настройката на бисквитките