Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 7.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 15 ОТ 1997 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВНОС, ИЗНОС, ПРЕНАСЯНЕ, ТЪРГОВИЯ, ПОКУПКО-ПРОДАЖБА, СЪХРАНЯВАНЕ И НОСЕНЕ НА ОГНЕСТРЕЛНИ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ И КОНТРОЛ НАД ТЯХ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 15 ОТ 1997 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВНОС, ИЗНОС, ПРЕНАСЯНЕ, ТЪРГОВИЯ, ПОКУПКО-ПРОДАЖБА, СЪХРАНЯВАНЕ И НОСЕНЕ НА ОГНЕСТРЕЛНИ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ И КОНТРОЛ НАД ТЯХ

Обн. ДВ. бр.39 от 7 Април 1998г.

§ 1. В заглавието и в чл. 1, ал. 1 след думата "съхраняване" се поставя запетайка и се добавя "колекциониране".


§ 2. В чл. 4 ал. 1 се изменя така:

"(1) Полицейските разрешения за внос и износ на бойни огнестрелни оръжия и боеприпаси се издават от Дирекцията на Националната полиция (ДНП) при наличие на разрешение от Комисията за контрол и разрешение на външнотърговските сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба при Министерството на търговията и туризма съгласно Правилника за прилагане на Закона за контрол над външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба (ДВ, бр. 21 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 35 от 1996 г.)".


§ 3. В чл. 5, ал. 2, т. 2 след думата "търговията" се добавя "и туризма".


§ 4. В чл. 6, ал. 3 думите "Комитета по горите" се заменят с "Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа".


§ 5. Член 7 се отменя.


§ 6. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. (1) Разрешенията за търговия с огнестрелно оръжие и боеприпаси се издават на юридически и физически лица, регистрирани по Търговския закон, след представяне на документите по чл. 15.

(2) Разрешенията по ал. 1 се издават от Столичната и регионалните дирекции на вътрешните работи по предложения на РПУ, които продължават сроковете им.

(3) Разрешенията за закупуване и пренасяне на огнестрелни оръжия и боеприпаси между фирми, получили разрешение за търговия, се издават от РПУ по местонахождение на молителя. За целта в РПУ се представят следните документи: молба, анкетна декларация за отговорника, копие от полицейското разрешение по чл. 12 и документ за внесена държавна такса по Тарифа № 4.

(4) Магазините, имащи разрешение за търговия, могат да продават оръжие и боеприпаси на консигнация след сключване на договор за консигнация и завеждане на отчет в книга образец 13. Лицата, от които се приема оръжието, представят документи за собственост, които са неразделна част от договора."


§ 7. В чл. 13 думата "търговия" се заменя с "дейности", а думите "независимо от последвала реабилитация" се заличават.


§ 8. В чл. 14 думите "независимо от последвала реабилитация" се заличават.


§ 9. В чл. 15 ал. 1 се изменя така:

"(1) За издаване на разрешение за търговия с огнестрелно оръжие юридически и физически лица, регистрирани по Търговския закон, подават молба в РПУ по местонахождение на всеки обект."


§ 10. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думата "физически" се заличава.

2. Създава се ал. 3:

"(3) На лицата по ал. 1, т. 3, когато оръжието е семеен спомен, се издават разрешения за носене само при доказана необходимост, а когато не се налага носенето му, оръжието се запечатва по начин да не може да бъде употребявано."


§ 11. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. (1) За издаване на разрешение за закупуване на огнестрелно оръжие в РПУ по местонахождение на молителя или утвърденото от службите на полицията местосъхраняване на оръжието, предназначено за охрана, се представят:

1. мотивирана молба;

2. нотариално заверен препис от съдебното решение за образуване и вписване в търговския регистър и удостоверение за актуалното състояние на фирмата;

3. копие от разрешение за извършване на дейност по охрана, ако се осъществява такава;

4. копия от договори за охрана, ако се осъществява такава дейност;

5. справки за необходимото оръжие, схеми на охраняваните обекти и постове;

6. документ за данъчна регистрация;

7. заповед за определяне на отговорник за закупуването;

8. удостоверение от Института по психология - МВР, и поделенията му в страната; молбите за прегледа се подават в РПУ;

9. анкетна декларация за отговорното лице;

10. свидетелство за съдимост;

11. други документи в подкрепа на мотивите за необходимост от исканите видове и количества огнестрелно оръжие;

12. документ за внесена държавна такса по Тарифа № 4.

(2) физическите лица по чл. 17, ал. 1, т. 1 и 2 представят следните документи:

1. мотивирана молба;

2. документи по чл. 13, т. 2, 4 и 5;

3. свидетелство за съдимост;

4. анкетна декларация;

5. документ за внесена държавна такса по Тарифа № 4.

(3) физическите лица по чл. 17, ал. 1, т. 2 представят и документ от службата, където са избрани или назначени.

(4) Разрешенията за закупуване на бойно огнестрелно оръжие за лицензираните охранителни фирми, както и тези по чл. 17, ал. 1, т. 2, се издават от СДВР и РДВР след предложение от РПУ, водещи лицата (юридически и физически) на отчет и контрол. Всички останали разрешения за закупуване на бойно огнестрелно оръжие се издават от сектор "Контрол върху общоопасните средства" - ДНП, след предложение от РПУ.

(5) При отпадане на необходимостта от притежаване, съхранение и носене на огнестрелното оръжие юридическите и физическите лица могат да го продадат на лица, получили разрешение за закупуване. Продажбата се извършва с разрешение от органа, издал разрешението за закупуване, след представяне на молба, копия от разрешението за закупуването, фактурата за закупеното оръжие, паспортни данни за отговорното лице и документ за внесена държавна такса по Тарифа № 4."


§ 12. В чл. 20, ал. 2, т. 1 след думите "молба-анкета" се добавя "и анкетна декларация обр. 5".


§ 13. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. В ал. 4, т. 3 след думите "молба-анкета" се добавя "и анкетна декларация обр. 5".

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) По ал. 4 се издават и разрешенията за носене на късо огнестрелно оръжие на лицата по чл. 17, ал. 1, т. 2, като по ал. 4, т. 1 и 2 се представят разрешението за закупуване и фактурата за закупеното оръжие."


§ 14. В чл. 24 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 думите "с калибър до 9 мм вкл., с магазин до 5 патрона" се заличават;

б) в т. 3 букви "а" и "б" се заличават;

в) след думите "с калибър" се поставя запетайка, а думите "5,6 мм, а с друг калибър - по изключение" се заменят с "вид и модел, съобразно характера на спортната дейност".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Използването само на стоп-патрони и патрони с гумен куршум и гумени сачми за всеки конкретен случай се определят от РПУ."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Освен посочените вал. 1, т. 5 количества може да бъде разрешено закупуването на допълнителни количества боеприпаси, както следва:

1. за учебни стрелби - до 100 броя за пистолет и 200 броя за гладкоцевна пушка;

2. за спортно-състезателни нужди, обучение, ловен туризъм и промишлен лов - количества, според доказаните потребности, по утвърдени заявки."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4, като думите "според средномесечния разход, установен с протоколи по утвърдени заявки" се заменят с "по утвърден от ДНП норматив за съхранение".

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5, като цифрата "3" става "4".


§ 15. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "с калибър до 9 мм вкл., с магазин до 5 патрона" се заличават.

б) в т. 3 думите "в рамките на годината" се заличават.

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Разрешава се съхраняването до 300 броя патрони за всеки калибър гладкоцевно и до 200 броя за всеки калибър и модел нарезно ловно оръжие."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 16. В Глава трета думите "Раздел I. Видове огнестрелни оръжия и боеприпаси, предоставяни от МВР" се заличават.


§ 17. В чл. 27, ал. 1, т. 3 думите "с дължина на цевите от 500 до 510 мм" се заличават.


§ 18. Раздел II на Глава трета става Глава четвърта.


§ 19. Глави четвърта, пета, шеста и седма стават съответно пета, шеста, седма и осма.


§ 20. В чл. 31, т. 3 думите "Комитета по горите към Министерския съвет" се заменят с "Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа".


§ 21. Член 32 се изменя така:

"Чл. 32. (1) Чуждестранни юридически и физически лица при доказана необходимост могат да получат разрешение за закупуване, съхранение и носене на огнестрелно оръжие при условията на чл. 17.

(2) Разрешенията по ал. 1 се издават от сектор "Контрол върху общоопасните средства" - ДНП, след представянето на документите по чл. 18, 22 и 23, като тези по чл. 17, ал. 1, т. 2 представят документите по чл. 23, ал. 4, т. 3, 4, 5 и писмо от Министерството на външните работи.

(3) При отпадане на необходимостта от притежаване, съхранение и носене със закупеното оръжие се постъпва съгласно чл. 8 от Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите."


§ 22. Член 37 се изменя така:

"Чл. 37. (1) Могат да се колекционират огнестрелни оръжия и боеприпаси, произведени до 1945 г. и снети от въоръжение, при следните режими:

1. на регистрационен режим - всички предно- и заднопълнещи се и несамозарядни огнестрелни оръжия;

2. на разрешителен режим - всички самозарядни и полуавтоматични огнестрелни оръжия.

(2) Колекционерите регистрират оръжието в РПУ по местонахождението на съхраняването му.

(3) Разрешенията по чл. 37, ал. 1, т. 2 се издават от СДВР и РДВР в страната и се продължават от РПУ по местоживеене на колекционера, а регистрацията на колекционираните оръжия се извършва в РПУ по местонахождение. Документите за разрешение се подават както по чл. 18, ал. 1, т. 1, 7, 9, 10 и 12.

(4) Забранява се колекционирането на автоматични огнестрелни оръжия."


§ 23. В чл. 38, ал. 1, 2 и 3 се изменят така:

"(1) Лицата, на чието име се издават разрешения за закупуване, съхранение и носене на огнестрелно оръжие, с изключение на лицата по чл. 15, 19, 20 и чл. 23, ал. 3 и представители на чужди дипломатически мисии, ползващи се с дипломатически имунитет, преминават курс и полагат изпит за боравене с оръжие и получават удостоверение за правоспособност.

(2) Периодичността за преминаване на курс и полагане на изпит по ал. 1 е на всеки 5 години.

(3) Изпитите по ал. 2 се провеждат от СДВР и РДВР, Центъра за бойна подготовка и спорт - МВР, и Академията на МВР."


§ 24. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. (1) Кандидатите за преминаване на курс и полагане на изпит по чл. 38, ал. 3 могат да се обучават в поделенията на МВР.

(2) Обучението се извършва по програма, утвърдена от директора на Национална служба "Полиция"."


§ 25. Член 40 се изменя така:

"Чл. 40. (1) Въпросникът за изпита съгласно утвърдената програма се изготвя от Академията на МВР и се изпраща до всички поделения на МВР по чл. 38, ал. 3.

(2) Молби за допускане до изпит се подават в съответните поделения на МВР.

(3) Изпитната комисия провежда изпит по теория и практика, като за резултатите се съставя протокол.

(4) На успешно издържалите изпита се издава документ за завършен курс и положен изпит, който важи за територията на цялата страна.

(5) На лицата, неиздържали изпита, се отнемат разрешенията, а оръжията се изземват срещу разписка и съхраняват в поделенията на МВР, издали разрешенията, съгласно чл. 8 ЗКВВОБ."


§ 26. В чл. 46 се създава нова ал. 3:

"(3) Бланките за разрешения обр. 2 и обр. 3 за носене на ловно и бойно оръжие се получават срещу опис обр. 13 по номера и се завеждат на отчет и контрол."


§ 27. Заглавието на глава VIII става "Отнемане на разрешенията за извършване на дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси".


§ 28. Член 51 се отменя.


§ 29. Думите "Допълнителна разпоредба" стават "Допълнителни разпоредби".


§ 30. В § 1 се създават нови т. 4 и 5:

"4. "Колекционирането" е съхраняване на огнестрелно оръжие и обезопасени боеприпаси, придобити чрез покупко-продажба, замяна, дарение или семеен спомен.

5. "Културни нужди и дейности" са придобиването, съхраняването и безопасното използване на оръжие и боеприпаси за театрални постановки, филмови и телевизионни продукции, музейни изложби, шоу-програми и др."


§ 31. Създават се нови § 2, 3, 4 и 5:

"§ 2. Когато огнестрелно оръжие или резервни части за него се пренася за спортно-състезателна дейност, поправка и ремонт, както и за ловни излети, не се изисква полицейско разрешение за пренасяне.

§ 3. Юридически и физически лица, получили разрешение от МВР за поправка и ремонт на огнестрелно оръжие, могат да закупуват резервни части с разрешение от РПУ.

§ 4. Сектор "КОС" - ДНП, може да издава разрешения за всички дейности с оръжия и боеприпаси.

§ 5. Дирекцията на Националната служба "Полиция" може да предоставя на СДВР и РДВР правото да издават и други разрешения по тази наредба."


§ 32. Параграфи 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби стават съответно § 6 и 7.


§ 33. Създава се § 8 със следното съдържание:

"§ 8. Периодичността за явяване на психологично изследване в Института по психология - МВР, е на пет години."


§ 34. Параграфи 4, 5 и 6 стават § 9, 10 и 11.


Промени настройката на бисквитките