Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 22.VI

НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ И ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ ПО НАСЛЕДСТВО

 

НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ И ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ ПО НАСЛЕДСТВО

В сила от 26.06.1998 г.
Приета с ПМС № 142 от 18.06.1998 г.

Обн. ДВ. бр.73 от 26 Юни 1998г., изм. ДВ. бр.84 от 13 Октомври 2000г., изм. ДВ. бр.56 от 22 Юни 2001г., отм. ДВ. бр.89 от 20 Септември 2002г.

Отменена с § 10, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за условията и реда за организиране и провеждане на централизирани публични търгове за продажба на акции - собственост на държавата - ДВ, бр. 89 от 20 септември 2002 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С наредбата се урежда редът за разпореждане с инвестиционни бонове при:

1. прехвърлянето им на съпрузи, на роднини по права линия или по съребрена линия до втора степен включително;

2. вноски в дружества по чл. 25, ал. 3 и по чл. 31, ал. 1 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОбП);

3. (изм. - ДВ, бр. 56 от 2001 г.) участие в доброволни пенсионни фондове.

(2) С наредбата се урежда и редът за придобиване на инвестиционни бонове по наследство.


Чл. 2. (1) Лицата, които желаят да прехвърлят инвестиционните си бонове или да придобият инвестиционни бонове по наследство, попълват формуляр на нареждане, съответно формуляр на талон, за придобиване на инвестиционни бонове по наследство.

(2) Центърът за масова приватизация организира отпечатването на формулярите, предвидени в наредбата, в срок не по-късно от 1 месец от влизането в сила на решението на Народното събрание за емитиране на инвестиционни бонове.

(3) Формулярите се отпечатват на химизирана хартия в 3 екземпляра.

(4) Формулярите се закупуват от звеното, обслужващо регистрацията на съответното лице.


Чл. 3. (1) Центърът за масова приватизация регистрира прехвърлянето и придобиването по наследство на инвестиционни бонове, когато на името на прехвърлителя и получателя, съответно на името на наследодателя и наследника, има открити бонови сметки.

(2) Прехвърлянето или придобиването по наследство на инвестиционни бонове се смята за извършено след регистрацията му от Центъра за масова приватизация.

(3) Центърът за масова приватизация уведомява прехвърлителя и получателя или наследника за регистрацията на прехвърлянето или придобиването по наследство, като изпраща на посочените от тях адреси извлечение от боновите им сметки за извършената операция. Извлечението съдържа данните, регистрирани от Центъра за масова приватизация.

(4) Когато извлечението не бъде получено в срок до 22 работни дни от датата на подаване на нареждането или заявлението, лицата по ал. 1 трябва да се явят за получаването му в звеното, обслужващо регистрацията на прехвърлителя или наследодателя.


Чл. 4. (1) Центърът за масова приватизация не регистрира прехвърлянето и придобиването на инвестиционни бонове по наследство при нечетливо, непълно или неправилно попълване на нареждането, при несъответствия между данните, посочени от прехвърлителя или наследника, както и когато се установи, че има законни пречки за прехвърлянето или придобиването по наследство или подаденият формуляр на нареждане или талон не е отпечатан по реда на чл. 2.

(2) Лицето, подало нареждането или талона, се уведомява писмено за наличието на обстоятелства, препятстващи регистрацията на прехвърлянето или придобиването по наследство, на посочения от него адрес в срок до 22 работни дни от подаването на нареждането или на заявлението.

(3) Когато съобщението не бъде получено в срока по ал. 2, прехвърлителят или наследникът се уведомява по реда на чл. 3, ал. 4.


Чл. 5. (1) Служителите в звената, обслужващи регистрацията, проверяват дали са изпълнени изискванията на наредбата по отношение на подаването на нарежданията и талоните за придобиване на инвестиционни бонове по наследство и представянето на необходимите документи към тях и изпращат получените за деня нареждания и талони в регионалния център на Центъра за масова приватизация за въвеждане в единната база данни.

(2) В случаите на различие между данните, посочени в извлеченията от боновите сметки, и данните, съдържащи се в нарежданията и талоните, лицата могат да подадат в звеното, обслужващо регистрацията им, искане за отстраняване на несъответствията.

(3) При отказ за регистрация на прехвърлянето или придобиването по наследство заинтересуваните лица могат да подадат искане за извършване на проверка до Центъра за масова приватизация чрез звеното, обслужващо регистрацията им, не по-късно от 15 дни след получаване на съобщението за отказа.


Глава втора.
ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ НА СЪПРУЗИ И РОДНИНИ ПО ПРАВА ЛИНИЯ ИЛИ ПО СЪРЕБРЕНА ЛИНИЯ ДО ВТОРА СТЕПЕН ВКЛЮЧИТЕЛНО

Чл. 6. (1) Инвестиционните бонове могат да се прехвърлят на съпрузи, на роднини по права линия или по съребрена линия до втора степен включително, но не повече от един път, освен когато се прехвърлят на дружества по чл. 25, ал. 3 и по чл. 31, ал. 1 ЗППДОбП.

(2) Прехвърлянето се извършва по искане на притежателя на боновете чрез подаване на нареждане за прехвърляне на инвестиционни бонове между съпрузи и роднини по права линия и по съребрена линия до втора степен включително-приложение № 1.

(3) Счита се, че получателят на боновете е дал съгласието си да ги получи, ако е съобщил на прехвърлителя номера на личната си бонова сметка.

(4) Прехвърлителят подписва съдържащата се в нареждането декларация за съпружеска или роднинска връзка. За верността на изложените в декларацията факти прехвърлителят носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.


Чл. 7. (1) Нареждането по чл. 6, ал. 2 се подава в звеното, обслужващо регистрацията на прехвърлителя.

(2) Общият брой на инвестиционните бонове, за които е подадено нареждане за прехвърляне, не може да надвишава броя на наличните инвестиционни бонове по сметката на прехвърлителя.

(3) При подаване на нареждането прехвърлителят представя документа си за самоличност и поименния регистрационен талон.

(4) Когато нареждането се подава от настойник или попечител, той представя и решение на районния съд, разрешаващо прехвърлянето на инвестиционни бонове. Настойниците и попечителите се легитимират като такива с документите, посочени в чл. 9, ал. 1, 2 и 3 от Наредбата за формата и реда за издаване на поименни регистрационни талони, приета с Постановление № 137 на Министерския съвет от 1998 г.


Глава трета.
ПРИДОБИВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ ПО НАСЛЕДСТВО

Чл. 8. (1) Физическите лица могат да придобият инвестиционни бонове по наследство, ако на името на наследодателя им е била открита сметка в инвестиционни бонове, по която има неизползвани бонове. За придобиване на инвестиционни бонове по наследство е необходимо наследниците да притежават поименен регистрационен талон.

(2) Лицата, които имат право да получат инвестиционни бонове по наследство, подават в звеното, обслужващо регистрацията на наследодателя, талон за придобиване на инвестиционни бонове по наследство - приложение № 2.

(3) При подаване на талона се представя документ за самоличност на подателя и към талона се прилага удостоверение за наследници, както и копие от завещание или от споразумение между наследниците с нотариална заверка на подписите, когато инвестиционните бонове се получават въз основа на завещание или делба.

(4) До придобиване на всички инвестиционни бонове по открито наследство личният плик на наследодателя се съхранява в Центъра за масова приватизация.


Глава четвърта.
ВНАСЯНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ В ДРУЖЕСТВА ПО ЧЛ. 25, АЛ. 3 И ПО ЧЛ. 31, АЛ. 1 ЗППДОбП

Чл. 9. (1) Съдружниците или акционерите в дружество по чл. 25, ал. 3 или по чл. 31, ал. 1 ЗППДОбП могат да внасят инвестиционните си бонове по открита на дружеството сметка в инвестиционни бонове.

(2) Внасянето на инвестиционни бонове по ал. 1 се извършва след класиране на офертата на дружеството по чл. 25, ал. 3 за придобиване на акции, които са от капитала на съответното на съдружниците или акционерите приватизиращо се предприятие, или след сключване на приватизационна сделка с дружеството по чл. 25, ал. 3 или по чл. 31, ал. 1 ЗППДОбП за същото предприятие.

(3) Инвестиционни бонове на дружество по чл. 25, ал. 3 или по чл. 31, ал. 1 ЗППДОбП могат да прехвърлят само лица, които са съдружници или акционери в него към момента на сключване на приватизационната сделка за съответното на съдружниците или на акционерите приватизиращо се предприятие или към момента на класиране на офертата им на централизирания публичен търг за акции от капитала на същото предприятие.


Чл. 10. (1) При внасяне на инвестиционните бонове в дружеството по чл. 25, ал. 3 и по чл. 31, ал. 1 ЗППДОбП по откритата на негово име сметка съдружниците или акционерите попълват нареждане за внасяне на инвестиционни бонове в дружество по чл. 25, ал. 3 или по чл. 31, ал. 1 ЗППДОбП за плащане по приватизационна сделка-приложение № 3.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Нарежданията по ал. 1 се подават лично или чрез пълномощник в звената, обслужващи регистрацията на титуляря на боновата сметка, или в регионалния център, обслужващ регистрацията на дружеството. При подаване чрез пълномощник към нареждането се прилага нотариално заверено изрично пълномощно.


Чл. 11. Когато няма обстоятелства, препятстващи прехвърлянето на инвестиционните бонове по сметката на дружеството по чл. 25, ал. 3 и по чл. 31, ал. 1 ЗППДОбП, Центърът за масова приватизация изпълнява нареждането в срок до 10 работни дни от подаването му.


Глава пета.
УЧАСТИЕ С ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ В ДОБРОВОЛНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ

Чл. 12. (1) (Доп. - ДВ, бр. 56 от 2001 г.) Инвестиционните бонове могат да се внасят по открити сметки в инвестиционни бонове на доброволни пенсионни фондове. Центърът за масова приватизация прехвърля инвестиционни бонове по сметката на доброволен пенсионен фонд само при наличие на сключен осигурителен договор между лицето и съответното пенсионноосигурително дружество, което управлява доброволния пенсионен фонд.

(2) Внасянето на инвестиционните бонове по ал. 1 се извършва чрез подаване на нареждане за внасяне на инвестиционни бонове в доброволен пенсионен фонд - приложение № 4.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2001 г.) Центърът за масова приватизация открива сметки на доброволните пенсионни фондове и изпълнява нареждания по тях.

(4) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2001 г.) Пенсионноосигурителните дружества предоставят информация за сключените от тях осигурителни договори на Центъра за масова приватизация по ред и начин, определени от него.

(5) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2001 г.) Центърът за масова приватизация уведомява ежеседмично и при поискване пенсионноосигурителните дружества за количеството на набраните инвестиционни бонове поименно по отделни вносители.

(6) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2001 г.) Центърът за масова приватизация уведомява Държавната агенция за осигурителен надзор и пенсионноосигурителното дружество, което управлява съответния доброволен пенсионен фонд, за датата на регистрация на първата вноска с инвестиционни бонове по сметка на всеки пенсионен фонд в едномесечен срок от тази регистрация.


Глава шеста.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 13. (1) Центърът за масова приватизация осъществява контрол за спазването на наредбата.

(2) Длъжностните лица от звената, обслужващи регистрацията, които виновно извършват прехвърляне в нарушение на изискванията на наредбата, се наказват по реда на чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), ако деянието не съставлява престъпление.

(3) Актовете по ал. 2 се съставят от ръководителите на регионалните центрове на Центъра за масова приватизация, а наказателните постановления се издават от изпълнителния директор на Центъра за масова приватизация.

(4) Установяването на нарушенията, съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършва по реда на ЗАНН.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) По смисъла на наредбата: 1. "Неправилно попълване" е попълване, при което не са спазени указанията за попълване, отпечатани върху формуляра. 2. "Документ за самоличност" за български гражданин е лична карта или военна книжка - за военнослужещите на наборна военна служба, а до изтичането на срока по § 9, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за българските документи за самоличност - и паспорт на гражданин на Република България.


§ 2. Формулярите по чл. 2 не са ценни книжа по смисъла на чл. 2, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, приета с Постановление № 289 на Министерския съвет от 1994 г. (обн., ДВ, бр. 101 от 1994 г.; изм., бр. 38 от 1995 г.).


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Центърът за масова приватизация дава указания по прилагането на наредбата.


§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 48, ал. 5 ЗППДОбП и отменя Наредбата за условията и реда за разпореждане с инвестиционни бонове, приета с Постановление № 57 на Министерския съвет от 1996 г. (обн., ДВ, бр. 29 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 106 от 1996 г.).


Промени настройката на бисквитките