Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 19.VI

НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ ПУБЛИЧНИ ТЪРГОВЕ ЗА ПРОДАЖБА НА АКЦИИ

 

НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ ПУБЛИЧНИ ТЪРГОВЕ ЗА ПРОДАЖБА НА АКЦИИ

Приета с ПМС № 199 от 28.08.1998 г.

Обн. ДВ. бр.111 от 25 Септември 1998г., изм. ДВ. бр.138 от 24 Ноември 1998г., изм. ДВ. бр.43 от 11 Май 1999г., изм. ДВ. бр.84 от 13 Октомври 2000г., изм. ДВ. бр.55 от 19 Юни 2001г., отм. ДВ. бр.89 от 20 Септември 2002г.

Отменена с § 10, т. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за условията и реда за организиране и провеждане на централизирани публични търгове за продажба на акции - собственост на държавата - ДВ, бр. 89 от 20 септември 2002 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2001 г.) С наредбата се уреждат редът за организиране и провеждане на централизирани публични търгове за продажба на акции и публичното предлагане на акции - собственост на държавата, в случаите по чл. 26а от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОбП).


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2001 г.) Центърът за масова приватизация организира и провежда централизираните публични търгове за продажба на акции и публичното предлагане на акции от името на органите по чл. 3, ал. 1 ЗППДОбП."


Глава втора.
ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИТЕ ПУБЛИЧНИ ТЪРГОВЕ

Чл. 3. (1) В 3-месечен срок от вземането на решение за приватизация чрез централизиран публичен търг органите по чл. 3, ал. 1 ЗППДОбП представят в Центъра за масова приватизация информационен проспект със задължителна информация за съответното дружество по образец-приложение № 1. Информационният проспект се представя и на магнитен носител.

(2) Проспектът се изготвя и подписва от лицата, които представляват дружеството, и се представя заедно с декларация за верността на посочената в него информация по чл. 2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за предоставяне на информация при продажбите по Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, приета с Постановление № 10 на Министерския съвет от 1993 г. (обн., ДВ, бр. 9 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 74 от 1994 г. и бр. 61 от 1998 г.).

(3) Проспектът има срок на валидност една календарна година. В случай че през този период настъпят изменения във вписания капитал или съществени промени във финансовото състояние на дружеството, лицата, представляващи дружеството, уведомяват незабавно Центъра за масова приватизация.

(4) (Нова - ДВ, бр. 55 от 2001 г.) В 14-дневен срок след вземането на решение за приватизация чрез централизиран публичен търг лицата, които представляват дружеството, са длъжни да регистрират в Централния депозитар предложените за продажба чрез централизиран публичен търг емисии от акции и да подадат декларация за това обстоятелство в Центъра за масова приватизация.

(5) (Нова - ДВ, бр. 55 от 2001 г.) Центърът за масова приватизация допуска участие на дружеството в централизиран публичен търг, при условие че е извършена регистрацията по ал. 4.


Чл. 4. (1) Центърът за масова приватизация определя дружествата и броя на акциите от техния капитал, които ще бъдат предложени за продажба на всеки централизиран публичен търг въз основа на решението на органа по чл. 3, ал. 1 ЗППДОбП.

(Ал. 2 и 3 отм. - ДВ, бр. 138 от 1998 г.)

(2) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 138 от 1998 г.) Акции в размер 1 на сто от акциите по ал. 1 се запазват за удовлетворяване на евентуални претенции, породени от допуснати технически грешки при обработката на заявките на участниците, и не се предлагат на съответния централизиран публичен търг, а се разпределят при условията и по реда на чл. 38, ал. 4.

(3) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 138 от 1998 г.) Акциите по ал. 4, останали неразпределени при условията и по реда на чл. 38, ал. 4, се предлагат на следващите централизирани публични търгове.


Чл. 5. (1) Центърът за масова приватизация организира отпечатването на формулярите, предвидени в наредбата, и разработва всички други технологични и вътрешноорганизационни актове, необходими за организиране и провеждане на централизираните публични търгове, не по-късно от 1 месец от влизането в сила на наредбата.

(2) Формулярите се отпечатват на химизирана хартия.

(3) Формулярите се закупуват от участниците в централизираните публични търгове в звената, обслужващи регистрацията.


Чл. 6. (1) Центърът за масова приватизация обнародва в "Държавен вестник" тръжно обявление за всеки централизиран търг, което съдържа данни за всяко дружество, чиито акции се предлагат за продажба, както следва:

1. наименованието и седалището на дружеството;

2. БУЛСТАТ и данъчния номер;

3. размера на капитала и общия брой на акциите;

4. размера на държавното участие в капитала;

5. броя и вида на акциите (налични или безналични), които се предлагат за продажба;

6. началната дата и срока за приемане на заявките;

7. срока за внасяне на депозита по чл. 16;

8. срока за плащане на придобитите акции;

9. банковата набирателна сметка на Центъра за масова приватизация, по която купувачите превеждат сумите по депозитите и плащанията в левове за акциите.

(2) Обнародването на тръжното обявление трябва да предхожда началната дата за приемане на заявките най-малко с 10 работни дни.

(3) Срокът за приемане на заявките не може да бъде по-малък от 5 работни дни.

(4) Срокът за плащане се определя в работни дни и започва да тече от датата на обнародване на обявлението по чл. 24 и 27.

(5) Едновременно с обнародването на тръжното обявление в обслужващите звена на Центъра за масова приватизация се предоставят за закупуване информационни проспекти за дружествата, чиито акции се предлагат за продажба на съответния централизиран търг.

(6) В едномесечен срок от обнародването на тръжното обявление органите по чл. 3, ал. 1 ЗППДОбП заплащат на Центъра за масова приватизация такса за посредническа услуга по чл. 12 от Тарифата за таксите, които се събират от Центъра за масова приватизация за извършени услуги във връзка с получаването на инвестиционни бонове и организирането и провеждането на централизирани публични търгове за продажба на акции, приета с Постановление № 143 на Министерския съвет от 1998 г. (ДВ, бр. 73 от 1998 г.).


Глава трета.
РЕГИСТРАЦИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ ПУБЛИЧНИ ТЬРГОВЕ

Чл. 7. (1) Участието в централизирани публични търгове се извършва след предварителна регистрация от Центъра за масова приватизация.

(2) Лицата, които имат открити сметки в инвестиционни бонове по реда на Наредбата за формата и реда за издаване на регистрационни талони, приета с Постановление № 137 на Министерския съвет от 1998 г. (ДВ, бр. 73 от 1998 г.), се считат за регистрирани за участие в централизираните публични търгове.


Чл. 8. (1) Регистрацията за участие в централизирани публични търгове извън случаите по чл. 7, ал. 2 се извършва чрез подаване на талони за регистрация.

(2) Звена, обслужващи регистрацията по ал. 1, са:

1. регионалните центрове на Центъра за масова приватизация по място на съдебната регистрация - за българските юридически лица;

2. информационният център на Центъра за масова приватизация - за чуждестранните лица.


Чл. 9. (1) Чуждестранните физически лица подават попълнен на български език талон за регистрация на чуждо физическо лице - образец № 1 от приложение № 2. При подаването те представят в оригинал и прилагат към талона копия от:

1. документа, съдържащ легализиран превод от собствения им документ за самоличност (индивидуален паспорт или карта за самоличност), признат от националното им законодателство, или документа за задгранично пътуване на лице без гражданство, ако са без гражданство;

2. удостоверение за самоличност на чужденец, издадено по българското законодателство - ако им е разрешено постоянно пребиваване в Република България;

3. нотариално заверено изрично пълномощно на български език или пълномощно, придружено с легализиран превод, съдържащо данните от документа за самоличност на упълномощителя - когато регистрацията се извършва чрез пълномощник.

(2) Чуждестранните юридически лица подават попълнен на български език талон за регистрация на чуждо юридическо лице - образец № 2 от приложение № 2. При подаването те представят в оригинал и прилагат към талона копия от документите по ал. 1 за лицето, което ги представлява, както и документ, съдържащ легализиран превод на документа, удостоверяващ регистрацията на чуждестранното лице съгласно националното му законодателство.

(3) Българските юридически лица подават попълнен на български език талон за регистрация на юридическо лице - приложение № 3. При подаването те представят в оригинал и прилагат към талона копия от:

1. удостоверението за актуална съдебна регистрация, издадено не по-рано от 2 месеца преди подаването на талона;

2. документа за самоличност на физическото лице, представляващо юридическото лице, а в случай на упълномощаване - и нотариално заверено изрично пълномощно.

(4) При подаване на талона за регистрация лицата попълват декларация по § 5г от допълнителните разпоредби на ЗППДОбП. За посочени неверни данни в декларациите се носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.


Чл. 10. (1) При подаването талонът за регистрация се подпечатва с щемпела на звеното, обслужващо регистрацията, и първият екземпляр се изпраща служебно в регионалния център за въвеждане в единната база данни на Центъра за масова приватизация.

(2) Третият екземпляр на талона за регистрация се връща на подателя.


Глава четвърта.
ПОДАВАНЕ НА НАРЕЖДАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ЦЕНТРАЛИЗИРАН ПУБЛИЧЕН ТЪРГ ЧРЕЗ ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК

Чл. 11. (1) Физическите и юридическите лица - титуляри на бонови сметки, които желаят да участват в централизиран публичен търг чрез лицензиран инвестиционен посредник и да платят придобитите акции с инвестиционни бонове, подават нареждане на физическо лице за участие в централизиран публичен търг чрез инвестиционен посредник - приложение № 4, съответно нареждане на юридическо лице за участие в централизиран публичен търг чрез инвестиционен посредник -приложение № 5.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) При подаване на нареждането лицата представят документа си за самоличност и талона за регистрация. Когато нареждането се подава чрез пълномощник, той представя и нотариално заверено изрично пълномощно и прилага към него нареждането, копие от пълномощното и копие от документа за самоличност на упълномощителя.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.)


Чл. 12. (1) В изпълнение на нареждането Центърът за масова приватизация блокира по боновата сметка инвестиционните бонове, с които инвестиционният посредник ще участва в търговете от името на титуляря на сметката.

(2) В случаите по ал. 1 Центърът за масова приватизация издава на инвестиционния посредник удостоверение за броя на блокираните инвестиционни бонове на титуляря на сметката.


Глава пета.
ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ В ЦЕНТРАЛИЗИРАН ПУБЛИЧЕН ТЪРГ

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 138 от 1998 г.) Участниците в централизиран публичен търг подават заявка за участие в търг на физическо лице - образец № 1 от приложение № 6, съответно заявка за участие в търг на юридическо лице - образец № 2 от приложение № 6. Инвестиционните посредници подават от името на всеки свой клиент заявка за участие в търг на физическо лице чрез инвестиционен посредник - образец № 3 от приложение № 6, съответно заявка за участие в търг на юридическо лице - образец № 2 от приложение № 6.

(2) За всяко предприятие се подава отделна заявка, която трябва да съдържа:

1. номера на заявката;

2. името и ЕГН на заявителя - физическо лице, или на физическото лице - представител на заявителя - юридическо лице;

3. наименованието, БУЛСТАТ и данъчния номер на заявителя - юридическо лице;

4. пълния адрес за кореспонденция;

5. номера на талона за регистрация;

6. наименованието и БУЛСТАТ на дружеството, чиито акции заявителят желае да купи;

7. общата стойност на заявените акции, броя на заявените акции и цената за една акция;

8. датата на подаване на заявката;

9. подписа на лицето, подало заявката;

10. подписа на длъжностното лице, приело заявката, и печата на регистрационното бюро.

(3) Броят на заявените акции не може да бъде по-голям от предложения на търга брой акции от съответното дружество.


Чл. 14. (1) (Предишен текст на чл. 14 - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Към заявката се прилагат:

1. декларация по § 5г от допълнителните разпоредби на ЗППДОбП;

2. платежно нареждане или вносна бележка за депозит по чл. 16, внесен по посочената в тръжното обявление банкова набирателна сметка на Центъра за масова приватизация.

(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) В платежното нареждане или във вносната бележка по ал. 1 се посочват следните данни за участника в централизирания публичен търг: ЕГН, съответно БУЛСТАТ, за физическо или юридическо лице; номерът на регистрационния талон; номерът на тръжната заявка, по която се внася депозитът.


Чл. 15. (1) При подаване на заявките лицата заплащат такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Центъра за масова приватизация за извършени услуги във връзка с получаването на инвестиционни бонове и организирането и провеждането на централизирани публични търгове за продажба на акции.

(2) Първата и последната страница от заявката се връщат на подателя, като за справки се използва последната страница.


Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Депозит в левове в размер 5 на сто от общата стойност на заявката се внася при заявка на стойност не по-малка от 3 хил. лв. Върху депозита не се начислява и не се дължи лихва.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Внесеният депозит не се възстановява, когато заявката е класирана успешно и заявената от участника цена е равна или по-висока от обявената покупна тръжна цена, но заявените акции не са заплатени в срока за плащане, посочен в тръжното обявление.

(3) (Нова - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Внесеният депозит се възстановява, когато:

1. заявката не е класирана;

2. заявката е класирана, но заявената цена е по-ниска от обявената покупна тръжна цена и акциите не са заплатени в срока за плащане, посочен в тръжното обявление.


Чл. 17. (1) Участниците в търга попълват само една заявка за акциите на едно и също дружество.

(2) Инвестиционните посредници, когато подават заявка от името на свои клиенти, попълват отделни заявки за всяко лице, което представляват.


Чл. 18. (1) Заявките се подават във:

1. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) регистрационните бюра към пощенските клонове или регионалния център - когато участникът е български гражданин;

2. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) регионалните центрове на Центъра за масова приватизация по съдебната регистрация - когато участникът е българско юридическо лице;

3. информационния център на Центъра за масова приватизация - когато участникът е чуждестранно лице.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) При промяна в данните, вписани в талона за регистрация, лицата подават заявление за промяна на данните в срок до 14 работни дни преди началото на срока за приемане на заявки.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Заявлението по ал. 2 се подава в звеното, извършило регистрацията. В случай на промяна на обслужващото звено звеното, извършило регистрацията, изпраща заявлението и личния плик на лицето до новото обслужващо звено.


Чл. 19. (1) Регистрационните бюра и регионалните центрове на Центъра за масова приватизация водят дневен регистър за заявките по образец, утвърден от изпълнителния директор на Центъра за масова приватизация, в които вписват номерата и датите на заявките и данните по чл. 13, ал. 2, т. 2 и 3.

(2) Регистрационното бюро изпраща ежедневно подадените заявки в регионалния център за въвеждане в единната база данни на Центъра за масова приватизация.

(3) Заявките се приемат в срока за приемане, посочен в тръжното обявление, в продължение на не по-малко от 8 часа всеки работен ден. Часовете за приемане на заявките се обявяват по подходящ начин в регистрационното бюро.


Глава шеста.
КЛАСИРАНЕ НА ЗАЯВКИТЕ

Чл. 20. (1) Подадените заявки се допускат до класиране, когато:

1. са подадени в съответното звено по чл. 18, ал. 1 и са попълнени на стандартен формуляр на Центъра за масова приватизация;

2. е заплатена таксата по чл. 15, ал. 1;

3. е внесен депозит в случаите по чл. 16;

4. заявката е четливо и правилно попълнена.

(2) При подаване на повече от една заявка за едно дружество от името на едно и също лице всички подадени от него заявки за съответното дружество не се допускат до класиране.


Чл. 21. (1) Не по-късно от 15 работни дни след изтичането на срока за приемане на заявките Центърът за масова приватизация обработва допуснатите до класиране заявки за търга.

(2) Класирането на заявките се извършва в низходящ ред според заявената цена.


Чл. 22. (1) Когато общият брой на заявените акции е по-малък или равен на броя на предложените за продажба акции, всички заявители се считат за класирани.

(2) Когато общият брой на заявените акции е по-голям от броя на предложените за продажба акции, класирането се извършва последователно според заявената цена до изчерпването на броя акции от съответното дружество, които се предлагат на търга.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 138 от 1998 г., отм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.)


Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) (1) Частично удовлетворяване на отделна заявка или на заявки с равни цени се допуска, когато в резултат на класирането са останали неразпределени акции от дадено предприятие.

(2) Когато в резултат на класирането по реда на чл. 22, ал. 2 следва да се удовлетвори частично само една заявка, тя се изпълнява до размера на акциите, останали след разпределяне на акциите по заявките с по-високи цени.

(3) Когато в резултат на класирането по реда на чл. 22, ал. 2 следва да се удовлетворят частично няколко заявки с равни цени, те се изпълняват пропорционално, като се намаляват съобразно броя на заявените от всяко лице акции и броя на акциите, останали след разпределяне на акциите по заявките с по-високи цени.

(4) Разпределянето на акциите и намаляването на заявките в случаите по ал. 2 и 3 се извършват служебно от Центъра за масова приватизация. Центърът за масова приватизация уведомява лицата за броя акции, за който заявките им се считат класирани.


Чл. 24. В срока по чл. 21, ал. 1 Центърът за масова приватизация обнародва в "Държавен вестник" обявление с определената по реда на чл. 22, ал. 2 най-ниска цена за класиране на заявка за акциите на всяко дружество за съответния централизиран публичен търг или обявление, че всички заявители са класирани в случаите по чл. 22, ал. 1.


Глава седма.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОКУПНАТА ТРЪЖНА ЦЕНА, РАЗПРЕДЕЛЯНЕ И ПЛАЩАНЕ НА АКЦИИТЕ

Чл. 25. (1) След извършване на класирането Центърът за масова приватизация определя покупната тръжна цена, която е равна на среднопретеглената заявена цена за една акция, определена въз основа на всички класирани заявки за съответното дружество.

(2) При определяне на среднопретеглената заявена цена се изключват 10 на сто от заявките с най-високи цени за една акция и 10 на сто от заявките с най-ниски цени за една акция.

(3) Когато 10-те на сто от заявките по ал. 2 обхващат частично дадена заявка, частично обхванатата заявка не участва при определяне на среднопретеглената заявена цена.

(4) Когато е подадена само една заявка, покупната тръжна цена е заявената.

(5) Когато са подадени само две заявки, покупната тръжна цена е равна на среднопретеглената заявена цена между двете заявки.

(6) Когато броят на класираните заявки и броят на заявените акции са такива, че в съответствие с ал. 2 всички заявки трябва да бъдат изключени, покупната тръжна цена е равна на среднопретеглената заявена цена от всички заявки.


Чл. 26. При определянето на среднопретеглената заявена цена числата с остатък под 0,5 се закръгляват до по-ниското цяло число, а тези с остатък 0,5 и над 0,5 се закръгляват до по-високото цяло число.


Чл. 27. Покупната тръжна цена за акциите на всяко от дружествата, предложени на съответния централизиран публичен търг, се обнародва в "Държавен вестник" едновременно с обнародването на обявлението по чл. 24.


Чл. 28. (1) (Доп. - ДВ, бр. 138 от 1998 г.) Лицата, чиито заявки са класирани успешно на търга, съответно участващите от тяхно име инвестиционни посредници, трябва да платят акциите по обявената покупна тръжна цена в срока за плащане, посочен в тръжното обявление.

(2) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Лицата, чиито заявки са класирани успешно на търга, могат да подадат нареждане за регистрация на допълнителни инвестиционни бонове в срока за плащане, посочен в тръжното обявление.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Физическите лица по ал. 1 подават в избрано от тях регистрационно бюро нареждане за плащане на акции при участие в централизиран публичен търг на физическо лице - образец № 1 от приложение № 7. В случай че физическите лица са участвали в централизирания публичен търг чрез инвестиционен посредник, посредникът подава в звеното, обслужващо регистрацията му, нареждане за плащане на акции при участие в централизиран публичен търг на физическо лице чрез инвестиционен посредник - образец № 2 от приложение № 7. Юридическите лица по ал. 1 подават в обслужващото ги звено нареждане за плащане на акции при участие в централизиран публичен търг на юридическо лице - образец № 3 от приложение № 7.


Чл. 29. (1) При плащане в левове към нареждането по чл. 28, ал. 2 се прилагат:

1. платежно нареждане или вносна бележка за превеждане на съответната сума в левове по сметката по чл. 6, ал. 1, т. 9;

2. декларация по § 9 от преходните и заключителните разпоредби на ЗППДОбП, когато в съответствие със закона такава декларация се изисква.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) В платежното нареждане или във вносната бележка по ал. 1 се посочват следните данни за участника в централизирания публичен търг: ЕГН, съответно БУЛСТАТ, за физическо или юридическо лице; номерът на регистрационния талон; номерът на тръжната заявка, по която се плаща.

(3) При плащане с инвестиционни бонове по чл. 47, ал. 1 ЗППДОбП лицата представят и декларация по чл. 47, ал. 5 ЗППДОбП.


Чл. 30. (1) Звената, обслужващи регистрацията, предават документите по чл. 28, ал. 2 и по чл. 29, ал. 1 в Центъра за масова приватизация не по-късно от 5 работни дни след получаването им.

(2) Центърът за масова приватизация дебитира служебно боновите сметки на класираните участници в съответствие с подадените нареждания за плащане с инвестиционни бонове.


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Банката, обслужваща сметката по чл. 6, ал. 1, т. 9, изпраща потвърждение на Центъра за масова приватизация за извършените плащания не по-късно от 10 работни дни след изтичането на срока за плащане, посочен в тръжното обявление.


Чл. 32. (1) Инвестиционните бонове, които са били блокирани при условията и по реда на чл. 12, ал. 1, но не са използвани за плащане на придобити акции чрез инвестиционен посредник, се деблокират въз основа на заявление на титуляря на боновата сметка след прекратяване на упълномощаването на посредника.

(2) Заявлението по ал. 1 се подава от титуляря на сметката или от негов пълномощник до звеното, обслужващо регистрацията на титуляря на сметката.

(3) В срок до 22 работни дни от датата на подаване на заявлението Центърът за масова приватизация изпраща на посочения в заявлението адрес извлечение от боновата сметка с извършената операция по деблокирането на боновете.


Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Центърът за масова приватизация изпраща на банката, обслужваща сметката по чл. 6, ал. 1, т. 9, съобщение с идентификационните данни на участниците в търга, на които се дължи връщане на левовите суми, в срок до: 1. десет работни дни от обнародването в "Държавен вестник" на резултатите от извършена класация за съответния централизиран публичен търг - за участниците в търга, внесли депозити, подлежащи на възстановяване съгласно чл. 16, ал. 3, т. 1; 2. десет работни дни от обнародването в "Държавен вестник" на резултатите от съответния централизиран публичен търг - за участниците в търга, внесли депозити, подлежащи на възстановяване съгласно чл. 16, ал. 3, т. 2, и за участници, на които се дължи връщане на надвнесени суми.

(2) Въз основа на съобщението по ал. 1 по искане на съответните участници банката изплаща сумите по депозитите без лихва за изтеклия период при условията и по реда на чл. 18 от Наредба № 3 за плащанията, издадена от Българската народна банка (обн., ДВ, бр. 63 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 77 от 1992 г.; попр., бр. 80 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 80 от 1993 г., бр. 8 и 84 от 1996 г. и бр. 14 от 1997 г.).


Чл. 34. Центърът за масова приватизация обнародва в "Държавен вестник" резултатите от всеки проведен централизиран публичен търг.


Чл. 35. (1) В срока по чл. 33, ал. 1 Центърът за масова приватизация изпраща на Централния депозитар и на органите по чл. 3, ал. 1 ЗППДОбП списъци на лицата, платили спечелените от тях акции.

(2) Прехвърлянето на акции и вписването на прехвърлянето на акции в регистъра на Централния депозитар се извършва не по-късно от 1 месец след получаването на списъците по ал. 1.


Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Паричните постъпления от продажбата на акции на централизирани публични търгове и невъзстановените депозити се превеждат от Центъра за масова приватизация по съответните сметки на органите по чл. 3, ал. 1 ЗППДОбП не по-късно от 10 работни дни след обнародването в "Държавен вестник" на резултатите от съответния централизиран публичен търг.


Чл. 37. (1) Центърът за масова приватизация издава или организира издаването на тръжен бюлетин, съдържащ:

1. данни за дружествата, чиито акции са предложени за продажба на централизирани публични търгове;

2. броя предложени акции от дружеството на съответния търг;

3. резултатите от проведените търгове, включващи:

а) заявената най-ниска и най-висока цена за предложените на търга акции от всяко дружество;

б) най-ниската цена за класиране на заявка за акциите на дружеството на отделен централизиран публичен търг;

в) покупната тръжна цена на акциите на дружеството;

г) броя на купените (платените) акции от всяко дружество;

д) паричните постъпления и изразходваните инвестиционни бонове на всеки търг;

е) други данни - по преценка на изпълнителния директор на Центъра за масова приватизация.

(2) Тръжният бюлетин се продава във всички звена, обслужващи регистрацията.


Глава осма.
ПОПРАВКИ НА ДОПУСНАТИ ТЕХНИЧЕСКИ ГРЕШКИ

Чл. 38. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Участниците в централизиран публичен търг, чиито заявки или нареждания за плащане не са удовлетворени поради допуснати технически грешки и неточности при въвеждането на информацията, могат да подадат заявление за поправки не по-късно от 1 месец след обнародването в "Държавен вестник" на резултатите от съответния централизиран публичен търг.

(2) Заявленията се обработват в срок до 5 работни дни след изтичането на срока по ал. 1.

(3) Центърът за масова приватизация уведомява лицата за резултатите от подадените заявления по ал. 1 и извършва съответните поправки.

(4) Удовлетворяването на основателните претенции се извършва за сметка на акциите по чл. 4, ал. 4 до изчерпването им по реда на постъпването на заявленията в Центъра за масова приватизация.


Чл. 39. Плащането на акциите, придобити по реда на чл. 38, ал. 4, се извършва по обявената покупна тръжна цена не по-късно от 22 работни дни от датата на получаване на уведомлението по чл. 38, ал. 3 при условията и по реда на чл. 28 и 29. Към нареждането за плащане се прилага и уведомлението.


Чл. 40. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2001 г.)(1) Центърът за масова приватизация предлага на Министерския съвет да вземе решение за продажба на акции - собственост на държавата, чрез публично предлагане.

(2) Към предложението по ал. 1 се прилага проект на решение на Министерския съвет, който съдържа:

1. фирмата, седалището, адреса на управление и кода по БУЛСТАТ на дружеството, чиито акции са предмет на публичното предлагане;

2. ISIN кода на емисията от акции, за които е взето решение за приватизация;

3. броя на акциите - предмет на публично предлагане;

4. размера на капитала на дружеството;

5. процентното съотношение на предлаганите акции спрямо капитала на дружеството;

6. регулирания пазар по смисъла на чл. 7 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, на който ще се извърши предлагането.

(3) Когато дружеството е вписано в регистъра на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа към Държавната комисия по ценните книжа, към предложението се прилага и копие от решението на комисията за вписване в регистъра по ал. 1 в 3-дневен срок от получаването му.

(4) Центърът за масова приватизация изпраща в Държавната комисия по ценните книжа препис от решението на Министерския съвет.


Чл. 41. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2001 г.)(1) За осъществяване на публичното предлагане на регулиран пазар Центърът за масова приватизация избира инвестиционен посредник.

(2) Отношенията между Центъра за масова приватизация и инвестиционния посредник се уреждат с договор при условията на Наредбата за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, приета с Постановление № 68 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 37 от 2000 г.; попр., бр. 56 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 92 от 2000 г. и бр. 7 от 2001 г.). Посредникът може да извършва сделки с акциите изключително по нареждане на Центъра за масова приватизация.

(3) Центърът за масова приватизация определя условията за публично предлагане и предава нарежданията на инвестиционния посредник в срок до 7 дни от получаването на решението на Министерския съвет по чл. 40, ал. 1.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Закрита заявка" е заявка, която се попълва по начин, който осигурява невъзможност за разчитане на данните за броя на заявените акции от капитала на отделното дружество и заявената цена на една акция без отваряне на заявката.

2. "Класирана заявка" е заявка, която дава право на участника да закупи акции от търга.

3. "Правилно попълнена заявка" е заявка, попълнена при спазване на указанията, отпечатани върху формуляра.

4. "Съществена промяна във финансовото състояние на дружеството" е промяна, която води до отклонение над 50 на сто от стойностите на активите и пасивите по последния годишен баланс, приложен към информационния проспект.

5. (нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) "Документ за самоличност" за български гражданин е лична карта или военна книжка - за военнослужещите на наборна военна служба, а до изтичането на срока по § 9, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за българските документи за самоличност - и паспорт на гражданин на Република България.


§ 2. Среднопретеглената заявена цена се изчислява, като се раздели сумата от общите стойности на класираните заявки на общия брой заявени в тях акции, като заявките, изключени при условията и по реда на чл. 25, ал. 2, не участват във формирането й.


§ 3. Общата стойност на заявката се изчислява, като се умножи заявената цена за една акция по броя заявени акции за съответното дружество.


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1999 г.) Плащането на депозитите, съответно на цената на акциите, се счита за извършено в срок, ако сумите са наредени по банковата набирателна сметка на Центъра за масова приватизация в срока по чл. 6, ал. 1, т. 7, съответно т. 8, и са постъпили по нея до 5 работни дни след изтичането на този срок.


§ 5. Формулярите по чл. 5 не са ценни книжа по смисъла на чл. 2, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, приета с Постановление № 289 на Министерския съвет от 1994 г. (обн., ДВ, бр. 101 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 38 от 1995 г. и бр. 73 от 1998 г.).


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 6. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2001 г.) Лицата, представляващи заварени дружества, чиито акции са предлагани на централизирани публични търгове, без да са били регистрирани в Централния депозитар, са длъжни в 7-дневен срок от влизането в сила на наредбата да регистрират емисиите от акции, предложени на централизиран публичен търг.


§ 7.(Предишен § 6 - ДВ, бр. 55 от 2001 г.) Изпълнителният директор на Центъра за масова приватизация определя отчетността и контрола при провеждане на централизираните публични търгове.


§ 8. (Предишен § 7 - ДВ, бр. 55 от 2001 г.) Центърът за масова приватизация дава указания по прилагането на наредбата.


§ 9. (Предишен § 8 - ДВ, бр. 55 от 2001 г.) Наредбата се приема на основание чл. 25, ал. 8 ЗППДОбП и отменя Наредбата за реда за организиране и провеждане на централизирани търгове за продажба на акции от предприятия, включени в Програмата за приватизация чрез инвестиционни бонове, приета с Постановление № 171 на Министерския съвет от 1995 г. (обн., ДВ, бр. 76 от 1995 г.; изм. и доп., бр. 74, 84 и 106 от 1996 г., бр. 25, 39 и 47 от 1997 г.), и Наредбата за условията и реда за прехвърляне на акции по Програмата за приватизация чрез инвестиционни бонове, приета с Постановление № 290 на Министерския съвет от 1995 г. (обн., ДВ, бр. 106 от 1996 г.; изм., бр. 6 от 1997 г.).


Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1



ИНФОРМАЦИОНЕН ПРОСПЕКТ
за дружество, чиито акции се предлагат на
централизирани публични търгове
 
.......................................................................................................................................................................................................
(наименование на органа по чл. 3 ЗППДОбП)
(наименование на дружеството, което се изписва
на български и на латински език)
1. БУЛСТАТ:
2. Данъчен номер:
3. Отрасъл:
4. Срок на учредяване (ако има такъв):
5. Седалище, адрес на управление, тел., WEB-SITE:
6. Управителни органи и състав:
7. Съдебна регистрация:
8. Капитал:
8.1. При учредяването - записан капитал
- внесен капитал
8.2. Промени в капитала и основание за изменението му
8.3. Актуален брой и номинална стойност на акциите
9. Акции:
9.1. Вид и брой на акциите
9.2. Класове акции и права по тях
9.3. Ограничения по прехвърляне на акциите
9.4. Предимства на акционерите по чл. 194
и 195 от Търговския закон
10. Разпределение на капитала на дружеството:
10.1. Брой акции (държавна собственост;
общинска собственост; собственост
на други лица):
10.2. Данни за акционерите, притежаващи
самостоятелно пряко или чрез свързани
лица над 10 на сто от гласовете в
общото събрание на дружеството:
11. Предмет на дейност
12. Описание на търговската дейност на
дружеството, което включва:
12.1. Продукти (услуги) - видове
12.2. Продажби, пазари и пазарен дял
12.3. Основни конкуренти
12.4. Производства с военно предназначение
или с възможна двойна употреба и
задължения по отношение на държавния резерв
12.5. Уникалност на произвежданата продукция,
 
12.6. Данни за изследователска и иновационна дейност
12.7. Интелектуална собственост на дружеството
13. Екологична характеристика
14. Информация от балансите на дружеството
Активи 199... г. 199... г.



А. Дълготрайни активи
I. Материални
1. Сгради, земи, гори и
трайни насаждения
2. Машини, съоръжения
и оборудване
3. Други
4. Разходи за придобиване
на дълготрайни материални
активи
Общо за група I:
II. Нематериални
1. Разходи за учредяване
и разширяване
2. Продукти от развойна
дейност
3. Програмни продукти
4. Положителна репутация
5. Патенти, лицензии, концесии,
ноу-хау, фирмени марки,
търговски фонд
Общо за група II:
 
 
 
III. Финансови
1. Съучастия и дялове
 
2. Ценни книжа
 
3. Предоставени заеми
Общо по група III:
 
 
Общо по раздел А:
Б. Краткотрайни активи
1. Материални запаси
1. Материали
2. Незавършено производство
3. Продукция
4. Млади животни и животни
за угояване
5. Стоки и амбалаж
6. Изпратени стоки и продукция
и предадени работи
Общо за група I:
II. Вземания
1. Вземания по продажби
2. Вземания, свързани с участия
3. Вземания по липси и начети
4. Съдебни и присъдени вземания
5. Други вземания
Общо за група II:
III. Финансови средства
1. Парични средства в левове
2. Парични средства във валута
3. Движими ценности
Активи Месец ..., 199... г.



А. Невнесен капитал
Б. Дълготрайни активи
I. Материални
1. Сгради, земи, гори и
трайни насаждения
2. Машини, съоръжения
и оборудване
3. Други
4. Разходи за придобиване
на дълготрайни материални
активи
Общо за група I:
II. Нематериални
1. Разходи за учредяване
и разширяване
2. Продукти от развойна
дейност
3. Програмни продукти
4. Патенти, лицензии, концесионни
права, ноу-хау, фирмени и тър-
говски марки, търговски фонд
5. Други нематериални активи
 
 
Общо за група II:
III. Дългосрочни инвестиции
1. Контролно участие
2. Значително участие
3. Малцинствено участие
4. Инвестиционни имоти
5. Други Общо за група III:
IV. Дългосрочни вземания
1. Вземания от свързани
предприятия
2. Вземания от предоставени
търговски заеми
3. Други дългосрочни вземания
Общо за група IV:
V. Положителна репутация
Общо за група V:
Общо за раздел "Б":
В. Краткотрайни активи
I. Краткотрайни материални
активи



1. Материали
2. Продукция
3. Стоки
4. Млади животни и животни
за угояване
5. Незавършено производство
6. Други краткотрайни
материални активи
Общо за група I:
II. Краткосрочни вземания
1. Вземания от свързани
предприятия, в т.ч. дивиденти
2. Вземания от продажби
3. Предоставени аванси
4. Вземания по предоставени
търговски заеми
5. Съдебни и присъдени вземания
6. Данъци за възстановяване
7. Други краткосрочни вземания
Общо за група II:
III. Краткосрочни инвестиции
1. В свързани предприятия,
в т.ч. изкупени собствени
акции и облигации
2. Други краткосрочни инвестиции
Общо по група III:
 
 
 
IV. Разходи за бъдещи
периоди
Общо по раздел Б:
В. Вземания по записана
дялови вноски
Сума на актива:
Г. Задбалансови активи
Пасиви
А. Собствен капитал
I. Капитал
1. Основен капитал
2. Допълнителен (запасен)
капитал
Общо за група I:
II. Резерви
III. Финансов резултат
1. Неразпределена печалба
2. Печалба от текущата
година
3. Непокрита загуба
4. Загуба от текущата
година
Общо за група III:
Общо за раздел "А":
Б. Привлечен капитал
I. Получени заеми
1. Краткосрочни заеми
2. Дългосрочни заеми
3. Облигационни заеми
4. Други заеми и дългове
Общо по група I:
II. Задължения
1. Задължения към доставчици
2. Задължения, свързани
с участия
 



3. Задължения към персонала
 
4. Задължения към бюджета
 
5. Задължения по социалното
осигуряване
6. Други задължения
Общо по група II:
III. Финансирания
1. За дълготрайни активи
2. За текущата дейност
Общо по група III:
В. Приходи за бъдещи периоди
1. Отрицателна репутация
2. Други приходи за бъдещи
периоди
Общо по раздел В:
 
 
Сума на пасива:
Г. Задбалансови пасиви
Общо за група III:
IV. Парични средства
1. Парични средства в брой
2. Парични средства в
банкови сметки
3. Блокирани парични
средства
Общо за група IV:
IV.5. Разходи за бъдещи
периоди
Общо за раздел "В"
Сума на актива:
Г. Задбалансови активи
Пасиви
А. Собствен капитал
1. Капитал
1.1. Основен капитал
1.2. Допълнителен (запасен)
капитал:
Общо за група I:
II. Премии от емисия
III. Преоценъчен резерв
IV. Резерви
III.1. Законови резерви
2. Допълнителни резерви
Общо за група IV:
V. Резултат от предходни
периоди
1. Неразпределена печалба
2. Непокрита загуба
Общо за група V:
VI. Резултат от текущия
период
1. Печалба
2. Загуба
Общо за група VI:
Общо за раздел "А":
Б. Дългосрочни пасиви
I. Дългосрочни задължения
1. Задължения към свързани
предприятия
2. Задължения по получени
банкови заеми



3. Задължения по получени
търговски заеми
4. Отсрочени данъци
5. Други дългосрочни
задължения
Общо по група I:
II. Приходи за бъдещи
периоди
1. Отрицателна репутация
2. Други приходи за бъдещи
периоди
Общо за група II:
Общо за раздел "Б"
В. Краткосрочни пасиви
I. Краткосрочни задължения
1. Задължения към свързани
предприятия, в т.ч. дивиденти
2. Задължения по получени
банкови заеми
3. Задължения по получени
търговски заеми
4. Задължения към доставчици
5. Получени аванси
6. Задължения към бюджета
7. Задължения към персонала
8. Задължения към социалното
осигуряване
9. Други краткосрочни
задължения
Общо за група I:
II. Приходи за бъдещи периоди
Общо за раздел "В":
Г. Финансирания
1. За дълготрайни активи
2. За текуща дейност
Общо за раздел "Г":
Сума на пасива:
Д. Задбалансови пасиви
15. Информация от отчетите за приходите и разходите на дружеството



Приходи Хил. лв. Хил. лв.
1. Приходи от дейността, Към 31.ХII. Към 31.ХII.
в т.ч. I 199... г. 199... г.
1. Нетен размер на приходите
от продажби
2. Приходи от финансирания
и т. 3, 4 и 5 от т. 1
Общо I:
II. Финансови приходи
6. Приходи от лихви
7. Приходи от съучастия
8. Положителни разлики от
продажби на ценни книжа
9. Положителни разлики
от промяна на валутни курсове
10. Други финансови приходи
Общо II:
III. Извънредни приходи
Общо приходи (I, II и III)
IV. Резултат от отчетния период
(загуба)
Всичко (I, II, III и IV):
Разходи
I. Разходи за дейността
1. Намаление на запасите от
продукция, незавършено
производство и разходи
за бъдещи периоди
2. Разходи за материали
и външни услуги
3. Разходи за персонала
4. Разходи за амортизация
5. Други разходи, в т.ч.
т. 6 от II
Общо I:
II. Финансови разходи
7. Разходи за лихви
8. Отрицателни разлики от
ценни книжа
9. Отрицателни разлики от
промяна на валутни курсове
10. Други финансови разходи
Общо II:
III. Извънредни разходи
IV. Данъци
V. Резултат от отчетния
период (печалба)
Всичко: (I, II, III, IV и V):



Приходи Хил. лв.
I. Приходи от дейността, Към месец
в т.ч. I на 199... г.
1. Нетни приходи от продажби,
в т.ч. от предприятия, в които
има контролни участия
2. Приходи от финансирания
и т. 3, 4 и 5 от т. 1
Всичко по група I:
II. финансови приходи
6. Приходи от лихви (в т.ч.
лихви от свързани предприятия)
7. Приходи от съучастия, в т.ч.
дивиденти от свързани предприятия
8. Положителни разлики от
операции с инвестиции,
в т.ч. от свързани предприятия
9. Положителни разлики от
промяна на валутни курсове
Всичко по група II:
III. Извънредни приходи
IV. Общо приходи (I, II и III)
V. Счетоводна загуба
VI. Загуба
Всичко (IV + VI):
Разходи
I. Разходи за дейността
1. Намаление на запасите от
продукция, незавършено
производство и разходи
за бъдещи периоди
2. Разходи за материали
3. Разходи за външни услуги
4. Разходи за заплати и др.
5. Разходи за социални
осигуровки и надбавки
6. Разходи за амортизация
7. Други разходи
8. Отчетна стойност на
продадени материали,
стоки и др.
Всичко по група I:
II. Финансови разходи
9. Разходи за лихви
10. Отрицателни разлики от
операции с инвестиции



11. Отрицателни разлики от
промяна на валутни курсове
12. Други финансови разходи
Всичко по група II:
III. Извънредни разходи
IV. Общо разходи
V. Счетоводна печалба
VI. Разходи за данъци
VII. Печалба
VIII. Резултат от отчетния
период (печалба)
Всичко (IV + VI+ VII):
16. Показатели за финансово-счетоводен
анализ
16.1. Коефициенти на обща, бърза,
незабавна и абсолютна ликвидност
16.2. Коефициенти на рентабилност на
приходите от продажби и на собствения
капитал
17. Кредитни отношения на дружеството
17.1. Задължения по дългосрочни кредити
в хил. лв.:
 



Кредитор Дата на Дата на Краен Размер Договорен Стойност Неизпла- Обща
  отпускане първата срок на на лихвен на главни- тена лихва стойност на
  на падежна погася- кредита процент
цата към..........................................
към...................................................
дълга към..........................................
  кредита вноска ване          
1 2 3 4 5 6 7 8 9
   
17.2. Кредити по реда на Закона за
  уреждане на необслужваните
  кредити, договорени до 31 декем-
  ври 1990 г.
17.3. Задължения по краткосрочни
  кредити в хил. лв.:
   
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Кредитор Дата на Дата на Краен срок Размер на Договорен Стойност на Неизпла- Обща стойност
  отпускане първата на погася- кредита лихвен главни- тена на
  на кредита падежна вноска ване   процент
цата към..........................................
лихва към..........................................
дълга към............................................................
   
17.4. Обезпечения в полза на трети лица:
   



1 2 3 4
Вид на обезпечението Размер В чия полза Основание
   
17.5. Издадени менителници, записи
  на заповеди и облигации
18. Участия в други дружества:
   
1 2 3 4
Наименование на Вид на Размер на Предмет на
дружеството съучастието участието дейност на
    (в хил. лв. и %) дружеството
   
19. Недвижими имоти:
   
1 2 3 4
Площадка Земя Огради - Реституционни
    брой претенции
   
20. Концесионни права
21. Основно технологично оборудване
22. Висящи съдебни или съдебно-
  изпълнителни производства
23. Средносписъчен брой на персонала
24. Застраховки
25. Дата на съставяне на проспекта
  Срок на валидност
1 година от съставянето
  Подпис:
(на лицето или лицата, които
  представляват дружеството)
  Подпис:
(на лицето или лицата, които
  представляват органа по чл. 3,
  ал. 1 ЗППДОбП)
   



УКАЗАНИЯ
 
за попълване на информационен проспект
за дружество, чиито акции се предлагат
на централизирани публични търгове
 
............................................................................................................................................................................................................
(наименование на органа по чл. 3 ЗППДОбП)
 
ИНФОРМАЦИОНЕН ПРОСПЕКТ
на .............................................................................................................................................................................................................
(наименование на дружеството, което се изписва на
български и латински език)
1. БУЛСТАТ:
• попълва се 10-разреден идентификационен код
на дружеството, под който то е регистрирано
в НСИ, 9-цифрен код и 1-буквен код.
2. Данъчен номер:
• попълва се 10-цифрен идентификационен код
на дружеството съгласно данъчната регистрация.
3. Отрасъл:
• попълва се цифрен код по националния отраслов
класификатор и наименование на отрасъла.
4. Срок на учредяване (ако има такъв):
• попълва се срок, ако има такъв.
5. Седалище, адрес на управление, тел., web-
site:
• попълва се името на селището (град, село
или друго населено място), областта, по-
щенският код и адресът (бул., №, ж.к., бл.,
вх., ет.), телефонният номер и наименова-
нието на web-site.
6. Управителни органи и състав:
• посочва се видът на системата на управление
(едностепенна или двустепенна):
 



Трите имена Позиция Брой поименни акции
на органите   с право на глас, прите-
на управление   жавани от членовете
    на управителните органи
1 2 3
     
попълват се трите имена на органите
  на управление, до тях се попълват пози-
  циите на всеки един (председател; из-
  пълнителен директор; член), както и
  броят поименни акции с право на глас,
  притежавани от членовете на управи-
  телните органи (ако има такива), и
  се посочват лицата, които представ-
  ляват дружеството:
в случай на участие в състава на управи-
  телните органи на юридически лица се
  посочват наименованието и данните по ре-
  гистрация - номер, том, стр. по фирмено
  дело № и година на вписване в търговския
  регистър на съда.
7. Съдебна регистрация:
попълват се номер, том, стр. по фирмено
  дело № и година на вписването в търгов-
  ския регистър на съда.
8. Капитал:
8.1. При учредяването
  - записан капитал
  - внесен капитал
попълва се размерът в левове на
  внесения и записания капитал към
  момента на учредяване.
8.2. Промени в капитала и основание за из-
  менението му
попълват се новият капитал в левове
  след увеличението или намалението;
  номерът и годината на съответното
  решение и основанието за изменението
  му.
8.3. Актуален брой и номинална стойност
  на акциите
попълват се броят акции и номиналната
  стойност на една акция.
9. Акции:
9.1. Вид и брой на акциите
попълват се видът и съответният брой ак-
  ции съгласно устава на дружеството.



9.2. Класове акции и права по тях
попълват се класът акции и правата по
  тях според устава на дружеството.
9.3. Ограничения по прехвърляне на акциите
попълва се в случай на предвидени огра-
  ничения при прехвърляне на акции според
  устава.
9.4. Предимства на акционерите по чл. 194
  и 195 от Търговския закон
попълва се в случай, когато е предвидено
  правото на всеки акционер да придобие част
  от новите акции, която съответства
  на неговия дял в капитала преди увелича-
  ването му (чл. 194 ТЗ);
попълва се в случай на възможност капи-
  талът да бъде увеличен под условие, че
  акциите се закупят от определени лица на
  определена цена, както и срещу облига-
  ции на дружеството.
10. Разпределение на капитала на друже-
  ството:
  10.1. Брой акции (държавна собственост;
  общинска собственост; собственост на друга
  лица)
попълва се съответният брой акции от общия
  размер на регистрирания капитал на дружеството;
в случай на реституционни претенции се посочва
  %/брой от акциите, заделени за обезщетяване.
10.2. Данни за акционерите, притежаващи
  самостоятелно пряко или чрез свързани лица
  над 10 на сто от гласовете в общото
  събрание на дружеството
попълват се следните данни за юридичес-
  ките лица - наименование, седалище, ад-
  рес, БУЛСТАТ, партиден номер и година
  на съдебната регистрация при съответния
  окръжен съд;
за физическите лица - трите имена и ЕГН.
11. Предмет на дейност:
посочва се предметът на дейност така,
  както е вписан в съдебното решение при
  регистрация или пререгистрация на дру-
  жеството.



12. Описание на търговската дейност на Дру-
  жеството, което включва:
12.1. Продукти (услуги) - видове
изброяват се основните продукти
  (услуги на дружеството), тези, чиито
  продажби заемат над 60 % от оборота
  на дружеството.
12.2. Продажби, пазари и пазарен дял
попълват се нетният размер на приходите
  от продажби в хил.лв. за последните 3 го-
  дини, предхождащи годината на издаване на
  проспекта, последната от които до три-
  месечието, предхождащо датата на със-
  тавянето му; разпределение в процентно
  отношение между вътрешния и външния
  пазар, в. т.ч. на важните външни клиенти
  по държави в процент; пазарният дял на
  дружеството от основната продукция/ус-
  луги в отрасъла.
12.3. Основни конкуренти
попълват се наименованието и седалище-
  то на основните конкуренти в страната и
  на международния пазар.
12.4. Производства с военно предназначение
  или с възможна двойна употреба и задължения
  по отношение на държавния резерв
посочва се наличието или липсата на та-
  кова производство или задължения.
12.5. Уникалност на произвежданата продук-
  ция, изделия със запазена марка или патентна
  защита
посочва се наличието или липсата на та-
  кова производство.
12.6. Данни за изследователска инновацион-
  на дейност
посочват се данни за изследователска и
  иновационна дейност.
12.7. Интелектуална собственост на дружеството
изброяват се притежаваните от дружеството
  права върху интелектуалната собственост;
посочва се зависимостта на дружеството
  от чужди дружества (патенти, лицензион-
  ни договори...).



13. Екологична характеристика:
попълват/въвеждат се данни за екологич-
  ното състояние на три реда.
14. Информация от балансите на дружеството:
попълват се данните от счетоводните ба-
  ланси за последните 3 години, предхожда-
  щи годината на издаване на проспекта,
  последната от които до тримесечието,
  предхождащо датата на съставяне.
15. Информация от отчетите за приходите
  и разходите на дружеството:
попълват се данните от отчета за прихо-
  дите и разходите за последните 3 години,
  предхождащи годината на издаване на проспекта,
  последната от които до тримесечието,
  предхождащо датата на съставяне.
16. Показатели за финансово-счетоводен анализ:
16.1. Коефициенти на обща, бърза, незабавна
  и абсолютна ликвидност.
коефициентите се изчисляват съгласно НСС
  13, т. 5 "Показатели за ликвидност" по
  балансови данни от последния баланс на
  дружеството.
16.2. Коефициенти на рентабилностна при-
  ходите от продажби и на собствения капитал
коефициентите се изчисляват съгласно НСС
  13, т. 3 "Показатели за рентабилност" по
  балансови данни от последния баланс на
  дружеството.
17. Кредитни отношения на дружеството:
17.1. Задължения по дългосрочни кредити в хил.лв.
   



Кредитор Дата на Дата на Краен Размер Договорен Стойност Неизпла- Обща
  отпускане първата срок на на лихвен на главни- тена лихва стойност на
  на падежна погася- кредита процент
цата към.......................................
към..........................................
дълга към... •
  кредита вноска ване          
1 2 3 4 5 6 7 8 9
   
в колоните се посочва актуална информа-
  ция според договорите за кредит към да-
  тата на съставяне на проспекта.
17.2. Кредити по реда на Закона за
  уреждане на необслужваните кредити,
  договорени до 31 декември 1990 г.
посочват се видът на кредита (валутен
  или левов); кредиторът; размерът на главни-
  цата и лихвата към датата на съставяне
  на проспекта;
условията и сроковете за погасяване на
  задължението по кредита към държавата
  според сключения договор по реда на
  чл. 12, ал. 1 ЗУНК.
17.3. Задължения по краткосрочни кредити
  в хил. лв.
   
Кредитор Дата на Дата на Краен Размер Договорен Стойност Неизпла- Обща
  отпускане първата срок на на лихвен на главни- тена лихва стойност на
  на падежна погася- кредита процент
цата към.......................................
към..........................................
дълга към..........................................
  кредита вноска ване          



   
в колоните се посочва актуална информа-
  ция според договорите за кредит.
17.4. Обезпечения в полза на трети лица
   
Вид Размер В чия полза Основание
на обезпечението      
1 2 3 4
   
посочват се обезпечения, залози
  (в това число особените залози),
  гаранции, ипотеки, възбрани.
17.5. Издадени менителници, записи на запо-
  веди и облигации
посочват се издадените менителници, за-
  писи на заповеди и облигациите по вид,
  брой и купюри.
18. Участия в други дружества:
   
Наименова- Вид на съучас- Размер на Предмет на
ние на дру- тието участието дейност на
жеството   (в хил. лв. и % ) дружеството
   
попълва се актуалната информация, по-
  сочена в съответната колона към датата
  на издаване на проспекта.
19. Недвижими имоти:
   
Площадка Земя Огради - Реституционни
    брой претенции
1 2 3 4



   
В колона 1 се посочват наименованието
  наплощадката (съгласно вътрешната
  структура) и населеното място,
  където се намира;
В колона 2 се записва плошта на прилежа-
  щия терен към съответната площадка -
  по документи за собственост и скици;
В колона 3 се посочват предназначението
  на сградите - административно, производ-
  ствено, търговско, социално-битово, и съ-
  ответният брой и общата застроена площ;
В колона 4 срещу съответния вид сгради
  от колона 3 се посочват броят от тях, спря-
  мо който са предявени реституционни претенции,
  правното основание за тях и приблизителната
  им стойност (ако са оценявани) и дали са
  насочени спрямо основни за предприятието
  сгради, както и дали включват претенции
  спрямо земята (в т. ч. площ).
20. Концесионни права:
изброяват се обектите и дейностите на
  дружеството, които подлежат на конце-
  сиониране. В случай на концесионни пра-
  ва се посочват датата на решението, бро-
  ят игодината на "Държавен вестник", в
  който то е обнародвано; при сключен до-
  говор се попълват датата на сключване
  на договора и срокът на концесията в
  години.
21. Основно технологично оборудване:
изброяват се основните типове оборудване
  и годината на въвеждане.
22. Висящи съдебни или съдебно-изпълни-
  телни производства:
посочват се данни за водени срещу дру-
  жеството съдебни дела със значителен ма-
  териален интерес над 5 на сто от общите
  активи;
общата сума на предявените искове към
  дружеството;
както и дали е открито производство за
  обявяване на дружеството в несъстоя-
  телност.
23. Средносписъчен брой ца персонала:
попълват се данни за последните три го-
  дини преди съставянето на проспекта,
  предхождащи годината на издаване на
  проспекта, последната от които до три-
  месечието, предхождащо датата на със-
  тавянето на проспекта;
средна месечна заплата (в лв.) по години.
24. Застраховки:
дали е застраховано цялото движимо и
  недвижимо имущество на дружеството,
  включително и ипотекираните и заложе-
  ни движими и недвижими вещи; настъпило
  ли е застрахователно събитие, поради
  което дружеството има вземания по
  застраховки.
25. Дата на съставянена проспекта:
въвеждат се датата, месецът и годината
  на съставяне. Срок на валидност:
въвеждат се датата, месецът и годината
  (една година от съставянето).
  Подпис:
(налицето илилиццта, които представля-
  ват дружеството)
  Подпис:
(на лицето или лицата, които представля-
  ват органа по чл. 3, ал. 1 ЗППДОбП)


Промени настройката на бисквитките