Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 19.VI

НАРЕДБА № 7 ОТ 26 ЮЛИ 1999 Г. ЗА СЪСТАВЯНЕ НА АКТОВЕ И ПРОТОКОЛИ ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО

 

НАРЕДБА № 7 ОТ 26 ЮЛИ 1999 Г. ЗА СЪСТАВЯНЕ НА АКТОВЕ И ПРОТОКОЛИ ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО

Обн. ДВ. бр.72 от 13 Август 1999г., попр. ДВ. бр.96 от 5 Ноември 1999г., отм. ДВ. бр.55 от 19 Юни 2001г.

Отменена с § 4 от заключителните разпоредби на Наредба № 7 от 22 май 2001 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството - ДВ, бр. 55 от 19 юни 2001 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за съставяне на актове и протоколи за подготовка и откриване на строителна площадка и за приемане на завършени видове строителни и монтажни работи при изпълнението на строежите, на отделни етапи или части от тях.

(2) С актовете и протоколите по ал. 1 участниците при изпълнението на строежите удостоверяват спазването на изискванията за безопасност съгласно чл. 42, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство (ЗТСУ), които включват носимоспособност, пожарна безопасност, опазване на здравето и живота на обитателите при ползването на строежите по предназначението им, безопасност при ползване на инсталации и инженерни системи, опазване на околната среда, осигуряване на топлосъхранение, икономия на енергия, както и на изискванията за извършени необходими изпитвания за доказване на функционалната пригодност на строежите и на частите от тях.

(3) Актовете и протоколите се изготвят въз основа на данни от строителните книжа, от други документи, изискващи се по съответния нормативен акт, от договорите, свързани с проектирането и изпълнението на строежите, и от констатациите при задължителни проверки, огледи и измервания на място.

(4) Съставените и оформени съгласно изискванията на тази наредба актове и протоколи имат доказателствена сила при установяване на обстоятелствата, свързани със започване, изпълнение и приемане (въвеждане в експлоатация) на строежите.


Чл. 2. (1) Предмет на наредбата са и задължителните образци за съставяне на актове и протоколи по чл. 1.

(2) Не са предмет на наредбата технически предписания и решения (технологии) за изпълнение на строителните и монтажните работи.


Чл. 3. Актовете и протоколите по чл. 2 се съставят от определените лица в договорите за проектиране, изпълнение на строителството, упражняване на независим строителен надзор (технически контрол) и в тази наредба.


Чл. 4. (1) Лицата - собственик, инвеститор, изпълнител, независим строителен надзор (технически контрол), проектант и представител на техническата служба на общината, или определените с тази наредба лица съставят актовете и протоколите непосредствено след извършените проверки, огледи и измервания на място, само когато са постигнати изискванията за безопасност по чл. 42, ал. 1 ЗТСУ.

(2) Актовете и протоколите се подписват от съставителите, които носят солидарна отговорност за достоверността на съдържащите се в тях данни.


Чл. 5. (1) За съставяне на съответните актове и протоколи заинтересуваната страна отправя писмена покана до другите страни. Независимо от заинтересуваните страни, независимият строителен надзор (технически контрол) е длъжен да поиска съставяне на акта или протокола.

(2) Ако представител на поканените страни не се яви до 24 часа след определения в поканата срок, актът или протоколът се подписва от явилите се страни, като в него се отбелязват номерът и датата на поканата. Неявилата се страна се задължава от независимия строителен надзор (технически контрол) самостоятелно да извърши необходимите проверки и по-късно да подпише акта или протокола . Липсата на подпис на неявилата се страна не е основание за обявяване на протокола за недействителен.

(3) Актът или протоколът се смята за съставен на датата на проверката, независимо от обстоятелствата по ал. 2.

(4) Споровете, възникнали при съставяне на актове или протоколи между собственика (инвеститора), изпълнителя и проектанта по техническата целесъобразност, свързани с прилагане на действащата нормативна уредба по проектирането и строителството и за осигуряване спазване на изискванията за безопасност по чл. 42, ал. 1 ЗТСУ, в етапа на изпълнение на строежа се решават от независимия строителен надзор (технически контрол). При спорове:

1. решението на лицето, упражняващо независим строителен надзор за строежа (технически контрол), е задължително за страните по договора;

2. отмяна на техническо решение (заповед) на лицето, упражняващо независим строителен надзор (технически контрол), може да бъде поискана от заинтересуваната страна в 7-дневен срок от подписване на протокол за разногласие, внесен в регионалната дирекция за национален строителен контрол.


Чл. 6. (1) (Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.) За неизпълнение или лошо изпълнение на задълженията по тази наредба виновните лица носят административнонаказателна, дисциплинарна и пълна имуществена отговорност по Закона за териториално и селищно устройство и Закона за административните нарушения и наказания, ако не подлежат на по-тежко наказание на друго законово основание.

(2) Нарушенията на тази наредба се установяват с актове, съставени от органите на Дирекцията за национален и строителен контрол. Наказателните постановления се издават по реда на чл. 176 ЗТСУ и на Закона за административните нарушения и наказания.


Глава втора.
ВИДОВЕ, РЕД, НАЧИН НА СЪСТАВЯНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА АКТОВЕТЕ И ПРОТОКОЛИТЕ

Чл. 7. (Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.) Условията и редът за съставяне на необходимите актове и протоколи за установяване на обстоятелствата при подготовката, откриването на строителната площадка и изпълнението на строителството са обвързани с необходимия за изпълнението на всеки строеж технологичен порядък. Не се съставят актове и протоколи за строежите по чл. 225 от Правилника за прилагане на ЗТСУ, с изключение на тези по ал. 1, т. 7, за които се съставя протокол по приложение № 4. Актовете и протоколите се съставят, както следва:

1. протокол за предаване и приемане на одобрения проект за изпълнение на конкретния строеж (приложение № 1)-съставя се от собственика (инвеститора) и от изпълнителя в присъствието на проектанта, независимия строителен надзор по проектирането и/или по строителството;

2. протокол за откриване на строителна площадка (приложение № 2), съставя се от определени от кмета на общината длъжностни лица от техническата служба в присъствието на собственика (инвеститора) на строежа, на лицето, упражняващо независим строителен надзор (технически контрол), и на изпълнителя; протоколът съдържа описание и данни за разположението на заварени сгради, постройки, съоръжения, подземни и надземни мрежи, фундаменти и др., отразени в проекта за организация на строителството и заварени на място при съставянето му, както и описание на състоянието на околното пространство (прилежащите на строителната площадка благоустройствени фондове - улично платно, тротоар, зелени площи и др.) и др.; със запис в протокола за откриване на строителната площадка длъжностното лице от общинската администрация разрешава заемането й за извършване на строителни и монтажни работи;

3. заповедна книга на строежа (приложение № 3) - съставя се и се попълва от изпълнителя и прошнурована, с номерирани страници се подписва от лицето, упражняващо независим строителен надзор (технически контрол); заповедната книга съдържа данни за местоположението и наименованието на строежа, данни за собственика (инвеститора), за независимия строителен надзор (технически контрол), за изпълнителя, за проектантите по всички части, с трите имена, ЕГН, домашни и служебни адреси и телефони на физическите лица, данни за юридическите лица и за лицата, които ги представляват за конкретния строеж , в т.ч. съдебна регистрация, данъчен номер и БУЛСТАТ; съставената и подписана от изпълнителя и независимия строителен надзор (технически контрол) заповедна книга се представя от инвеститора (собственика) на строежа заедно със съставения протокол образец 2 в тридневен срок от съставянето му в регионалната дирекция за строителен контрол за заверка; след това теренът на строителната площадка може да бъде разчистен за новия строеж и могат да бъдат премествани надземни и подземни електрически, телефонни и други линии, мрежи, стационарни устройства и др. във връзка с новото строителство;

4. протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа (приложение № 4) - съставя се от представител на техническата служба на общината в присъствието на собственика (инвеститора), независимия строителен надзор по строителството и изпълнителя;

5. акт за уточняване и съгласуване на строителния терен с работните чертежи и даване на основен репер на строежа (приложение № 5) - съставя се от изпълнителя, независимия строителен надзор (технически контрол) и проектанта;

6. акт за установяване категорията на почвата и действителните коти на извършените изкопни работи (приложение № 6) - съставя се от изпълнителя, независимия строителен надзор (технически контрол) и проектанта; в случай на установени различия между проекта и инженерно-геоложките проучвания на разкрита земна основа за изграждане на основи на строежа съставителите предписват необходимите мерки и уведомяват собственика (инвеститора) за това; в случай, че е необходимо друго проектно решение, строителството се спира от независимия строителен надзор (технически контрол) със запис в заповедната книга, като се предписва изпълнение на мерки за недопускане на авария, щети и др.;


7. акт за приемане на извършените строителни и монтажни работи по нива и елементи на строителната конструкция (приложение № 7) - съставя се от изпълнителя, независимия строителен надзор (технически контрол) и проектанта; актът се съставя при достигане на проектните нива (подови, тавански, покривни и други конструкции или първо, второ и т.н. ниво, включително междинните нива), както и за вертикални и други елементи между две проектни нива на строежа, етапа, частта от него; в случай на бетонни и стоманобетонни конструкции актът се съставя поотделно за кофражните, армировъчните, включително за вбетонираните части, и за заваръчните работи;

8. акт за приемане и предаване на бетонни и стоманобетонни и фундаменти и др. за монтаж на конструкции, машини и съоръжения (приложение № 8) - съставя се от главния изпълнител, подизпълнителя по монтажните работи, независимия строителен надзор (технически контрол) и проектанта; със съставянето на този акт, съдържащ точните описания на извършените строителни и монтажни работи и съответствието (отклоненията, когато са в рамките на допустимите), с проекта се предават изпълнените фундаменти и други на подизпълнителя по монтажните работи за извършване на монтажа на съответните конструкции, машини и съоръжения;

9. акт за предаване и приемане на машини и съоръжения (приложение № 9) - съставя се от инвеститора, доставчика на машини и съоръжения, главния изпълнител (изпълнителя на монтажните работи) и независимия строителен надзор (технически контрол);

10. акт за установяване състоянието на строежа при спиране на строителството (приложение № 10) - съставя се от инвеститора, изпълнителя, проектанта и независимия строителен надзор (технически контрол) при спиране на строителството поради: искания за изменения в проектите; неизпълнение на задълженията на някоя от страните по договора; забавяне доставката на машини и съоръжения; неблагоприятни геоложки условия; смяна на изпълнителя; спиране на строителството по предвидения в ЗТСУ ред или по друга причина; актът трябва да съдържа точни данни за състоянието на строежа, за извършените видове строителни и монтажни работи, за доставените материали, инвентар, съоръжения и др., за извършени работи, които подлежат на премахване, за необходимите работи за осигуряване на здравината и пространствената устойчивост при консервиране на строежа, за необходимите допълнителни проекти, експертизи и др. и сроковете за представянето им, за необходимите материали и съоръжения, за необходимите промени в доставката на машини и съоръжения, както и други изисквания и мерки за замразяване на строителството;

11. акт за установяване състоянието на строежа и за строителните и монтажните работи при продължаване на строителството на спрени строежи, смяна на изпълнителя или друга причина (приложение № 11) - съставя се от собственика (инвеститора), независимия строителен надзор (технически контрол) и изпълнителя;

12. акт за установяване на всички видове строителни и монтажни работи, подлежащи на закриване, удостоверяващ, че са постигнати изискванията на проекта (приложение № 12) - съставя се от изпълнителя, независимия строителен надзор (технически контрол) и проектанта; съдържа данни за всички извършени строителни и монтажни работи (скрити работи), които подлежат на закриване или чието количество и качество по-късно не може да бъде установено при закриването им с последващите технологични операции, процеси, работи и др.; съставя се за тези видове скрити работи, необходими за правилната оценка на строежа, етапа или на частта от него по спазване на изискванията за безопасност и за експлоатационната му пригодност, съобразно действащата нормативна уредба;


13. акт за установяване на щети, причинени от непреодолима природна сила и др. (приложение № 13) - съставя се от изпълнителя, независимия строителен надзор (технически контрол) и собственика (инвеститора); съдържа описание на причинените щети на строежа и строителната площадка и предписания за извършване на необходимите строителни и монтажни работи за възстановяването им;

14. акт за установяване годността на строителната конструкция (приложение № 14) - съставя се от проектанта, изпълнителя, независимия строителен надзор (технически контрол); съдържа констатации за съответствието на строежа с проекта въз основа на данни от съставената документация (дневници, заповедна книга, сертификатите на вложените материали, изделия, конструкции, заготовки, данните от проведените лабораторни изпитвания и заключения за изпълнение на бетонови, заваръчни, армировъчни, инжекционни работи и др.) съгласно действащата нормативна уредба за приемане, извършване и контрол на отделните видове строителни и монтажни работи, оценка за наличие на недостатъци, възможността за тяхното отстраняване и заключение за приемане на строителната конструкция при постигане изискванията на чл. 42, ал. 1 ЗТСУ;

15. акт за установяване годността за приемане на строеж или на част (етап) от него (приложение № 15) - съставя се от главния изпълнител (изпълнителя), собственика (инвеститора), независимия строителен надзор (технически контрол), проектанта и представител на експлоатацията за строежите с производствен характер; съдържа описание на договорите за изпълнение на строителството, строителните книжа, екзекутивната документация и съставените актове и протоколи през време на строителството, документацията от строителното досие на обекта (актове, протоколи, дневници и други документи, изискващи се по съответен нормативен акт), както и на тези за проведени изпитвания, измервания и др., доказващи правилността на изпълнението, и др.; отразява данните от огледа на място и околното пространство (възстановено ли е във вида при откриване на строителната площадка), включително описание на неизвършени, незавършени или недобре извършени работи, които не биха попречили строежът да бъде приет, и др.; съставя се при доказателства, че строежът е извършен в съответствие с издадените строителни книжа, при постигнати изисквания по чл. 42, ал. 1 ЗТСУ и възстановено околно пространство, въз основа на които съставителите установяват годността за приемане на строежа, частта или етапа от него;

16. (Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.) протокол на Държавна приемателна комисия за установяване годността за ползване на строежа (приложение № 16) - съставя се от определените лица в заповедта на началника на Дирекцията за национален строителен контрол за назначаване на Държавна приемателна комисия по реда на Наредба № 6 за разрешаване ползването на строежите в Република България за строежите, за които такава е задължителна;

17. акт за установяване изпълнението на решенията на Държавната приемателна комисия по отстраняване на недостатъците (приложение № 17) - съставя се от собственика (инвеститора), изпълнителя и независимия строителен надзор (технически контрол) по реда на Наредба № 6 за държавно приемане и разрешаване ползването на строежите в Република България;


18. протокол за проведена 72-часова проба при експлоатационни условия (приложение № 18) - съставя се от комисия, назначена със заповед на инвеститора (собственика), след получаване на разрешения от специализираните контролни органи и Дирекцията за национален строителен контрол; 72-часовата проба се извършва при експлоатационни условия на монтираните машини, съоръжения, апаратури, инсталации и др. за доказване на техническите параметри, проектната мощност, качеството на продукцията, спазването на хигиенните изисквания, на изискванията по безопасност на труда, опазването на околната среда, пожарната безопасност и др.; пробата се провежда съобразно приетия режим на работно време, технологичните особености на процесите, машините, съоръженията, апаратурата, инсталациите и др. и в пълно съответствие с изготвените за целта програми и сключените договори и следва да докаже, че строежът не е показал недопустими отклонения от изискванията за безопасност и от стандартизационните изисквания за продукцията.


Чл. 8. (1) При отклонения от одобрения проект в процеса на изпълнението му изпълнителят, съгласувано с проектанта, независимия строителен надзор в проектирането и в строителството и собственика (инвеститора), своевременно отразява действително изпълнените строителни и монтажни работи в екземпляр от него. Съставените изпълнителни чертежи и др. се подписват и от независимия строителен надзор и проектанта. Екзекутивната документация се подписва от независимия строителен надзор и се представя от собственика (инвеститора) в техническата служба на общината след фактическото завършване на строежа.

(2) За временните постройки по чл. 120, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство и за "временното строителство" по смисъла на тази наредба, отразено в част проект за организация на строителството на одобрения проект, които се изграждат по индивидуален проект (проекти) при изпълнение на строежи, се съставят посочените в наредбата актове и протоколи. Този вид строежи се въвеждат в експлоатация с констативен акт, съставен в присъствието на страните по договорите за проектиране, изпълнение на строителството и упражняване на независим строителен надзор, както и при задължителното участие на представители на специализираните контролни органи.


Чл. 9. (Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.) Всички останали необходими актове, протоколи и други документи при изпълнението на строежите се съставят от лицата по чл. 4, ал. 1 съгласно изискванията на действащата нормативна уредба за контрол и приемане на строителни и монтажни работи за установяване на обстоятелствата, свързани с постигане на изискванията за безопасност съгласно чл. 42, ал. 1 ЗТСУ.


Чл. 10. (1) Актовете и протоколите се изготвят в два екземпляра, като единият от тях се съхранява от изпълнителя, а другият - от независимия строителен надзор (технически контрол).

(2) Протоколите за откриване на строителна площадка и за определяне на строителна линия и ниво се съставят в три екземпляра, които се съхраняват безсрочно от лицата по ал. 1 и от техническата служба на общината.

(3) Екзекутивната документация се съставя в два екземпляра, като единият от тях се съхранява в архива на техническата служба на общината, а другият - от собственика (инвеститора).


Допълнителни разпоредби

§ 1. (1) По смисъла на тази наредба:

1. "строежи" са надземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, мрежи, инсталации, съоръжения и инсталации с определено наименование, предназначение и конкретно местоположение - в населените места с административен адрес, местност, квартал, парцел (имот);

2. "строителна площадка" е теренът, необходим за извършване на строежа и определен с работен проект за организация и изпълнение на строителството (РПОИС), а ако няма такъв - с границите на имота (парцела), в който се извършва строителството;

3. "строителни и монтажни работи (СМР)" са всички видове строителни работи, чрез които строежите се изграждат, монтират, преустройват, възстановяват, ремонтират, поддържат и премахват;

4. "скрити работи" са всички видове СМР, които подлежат на закриване при изпълнението на технологически следващите ги СМР, поради което техните количества, качество и точност не могат да бъдат определени след закриването им;

5. "временно строителство" са всички сгради, съоръжения, инсталации и пътища, определени в проекта за организация на строителството и в РПОИС, които са специално построени или приспособени чрез реконструкция и ремонти за нуждите на строителството през времетраенето му и които се премахват преди приемане на строежа;

6. "инвеститор" е всяко физическо или юридическо лица, което осъществява в свой и в интерес на собственика строителна инициатива и финансира непосредствено строителството;

7. "независим строителен надзор в строителството" е лице - търговец по смисъла на Търговския закон, което упражнява постоянен независим строителен надзор при изпълнението на СМР за сметка на собственика (инвеститора) на строежа, оправомощено от министъра на регионалното развитие и благоустройството;

8. "проектант" е технически правоспособно юридическо или физическо лице, на което е възложено проучване и проектиране на строежа, на част или етап от него и изготвяне на всички или на отделна част от необходимите проекти за осъществяване на строежа; физическото или юридическо лице може да се представлява от упълномощен от него и технически правоспособен представител;

9. "изпълнител" е всеки търговец по смисъла на Търговския закон - юридическо или физическо лице, с което е сключен договор за строителство с конкретен инвеститор или собственик; юридическото или физическото лице може да се представлява от упълномощен от него и технически правоспособен представител;

10. "главен изпълнител" е всеки търговец по смисъла на Търговския закон - юридическо или физическо лице, с което инвеститорът е сключил договор за цялостно изграждане на строежа; юридическото или физическото лице може да се представлява от упълномощен от него и технически правоспособен представител;

11. "подизпълнител" е всеки търговец по смисъла на Търговския закон - юридическо или физическо лице, с което инвеститорът или главният изпълнител е сключил договор за отделен етап (част) от строежа или за отделни видове СМР; юридическото или физическото лице може да се представлява от упълномощен от него и технически правоспособен представител;

12. "доставчик на машини и съоръжения" е всеки търговец по смисъла на Търговския закон - юридическо или физическо лице, с което инвеститорът (собственикът) е сключил договор за цялостно доставяне на машините и съоръженията за обекта; юридическото или физическото лице може да се представлява от упълномощен от него и технически правоспособен представител.

(2) Инвеститорът може сам да е проектант, изпълнител или доставчик на машини и съоръжения, извършвайки отделните дейности самостоятелно, като в тези си качества при съставяне на актовете, протоколите и др. се представлява от определени от него технически правоспособни лица.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 201, ал. 1 и във връзка с чл. 42 от Закона за териториално и селищно устройство.


§ 3. (1) Указания по прилагане на наредбата дава министърът на регионалното развитие и благоустройството чрез Дирекцията за национален и строителен контрол.

(2) Органите на Дирекцията за национален строителен контрол контролират действия и бездействия на длъжностните лица в общините, на независимия строителен надзор и на участниците в строителството по спазването на наредбата.


Приложение № 1 към чл. 7, т. 1



Образец 1
Строеж:..................................................................................................................................................................................................................
Местонахождение:........................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор):................................................................................................................................................................................................
Изпълнител:............................................................................................................................................................................................................
Проектант:............................................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол):
................................................................................................................................................................................................................
 
ПРОТОКОЛ
за предаване и приемане на одобрените
за изпълнение проекти
 
Днес ............... г., подписаните представители на:
1. Собственика (инвеститора).....................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
2. Изпълнителя......................................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
 
в присъствието на проектанта и независимия строителен
надзор по проектирането и/или строителството извърших-
ме предаване и приемане на одобрения проект на строеж,
състоящ се от:
 
1. Архитектурна част (бр. комплекти)............................................................................................................................................................................
2. Конструктивна част (бр. комплекти).............................................................................................................................................................................
3. Проектни части на инсталациите (бр. комплекти)................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................
4. Част "Топлотехническа ефективност" (бр. комплекти)
..................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................
Забележка.
..................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................
Съставили:
1. ........................................................................
 
2. ........................................................................
(................)   (................)


Приложение № 2 към чл. 7, т. 2


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 2
Строеж:.............................................................................................................................................................................................................
Местонахождение:....................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор):............................................................................................................................................................................................
Техническа служба на община.........................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол):
............................................................................................................................................................................................................
Изпълнител:........................................................................................................................................................................................................
 
ПРОТОКОЛ
за откриване на строителна площадка
 
Днес ............. г., подписаните представители на:
1. Техническата служба на община: .................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
2. Собственика (инвеститора): ...................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
3. Независимия строителен надзор (технически контрол):
............................................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
4. Изпълнителя: ...................................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
съставихме този протокол, с който удостоверяваме:
 
1. За строежа има издадено разрешение за строеж № .........................................................................................................................................................................
от ...... 19.. г. от ............, на ......................................................................................................................................................................................

(община) (имената на собственици-

те на терена и строежа)

............................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................
съгласно: документ (и) за собственост и/или за учредя-
ване право на строеж:
............................................................................................................................................................................................................
2. Представени са следните разрешения и документи:
2.1. За заемане на тротоар (част от него и/или част от
уличното платно)
............................................................................................................................................................................................................
(№: ................ от ............ на ..............)
2.2. За преминаване на строителна и транспортна тех-
ника през централни градски части и др. зони с огра-
ничен режим за преминаване:
............................................................................................................................................................................................................
(№: ................ от ............ на ..............)
2.3. За ограждане на строителната площадка с времен-
на плътна ограда с височина ........м, разположена
по страничните регулационни линии (имотни граници)
и спрямо уличната регулационна линия съгласно скица
№ ........... от ........... г., издадена от .........................................................................................................................................................................
2.4. За извозване на хумус: ..........................................................................................................................................................................................
(№: ................ от ............ на ..............)
2.5. За извозване на земни маси:
(№: ................ от ............ на ..............)
2.6. За извозване на строителни отпадъци:
(№: ................ от ................ на ....................)
2.7. За изкореняване (отсичане) на съществуващи дър-
вета и др.:
(№: ................ от ............ на ..............)
 
3. Изходните точки на външните връзки със съществу-
ващата инфраструктура са:
3.1. За временен водопровод:....................................................................................................................................................................................
................... съгласно ......................................................................................................................................................................................
3.2. За временна канализация: ....................................................................................................................................................................................
................... съгласно ......................................................................................................................................................................................
3.3. За временно ел. захранване:...................................................................................................................................................................................
................... съгласно ......................................................................................................................................................................................
3.4. .........................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
4. Описание на строителната площадка:
 
 
(окомерна скица на площадката)
 
 
4.1. .........................................................................................................................................................................................................
(Прави се подробен опис на състоянието на строи-
телната площадка)
..............................................................................................................................................................................................................
4.2. .......................................................................................................................................................................................................
(Описват се налични в зоната на строителната
площадка строежи, действащи
..............................................................................................................................................................................................................
надземни и подземни съоръжения и комуникации,
които подлежат на преместване)
..............................................................................................................................................................................................................
4.3. .........................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
(Описание на постройки, подлежащи на събаряне; на
съоръжения, подлежащи на преместване; на насаждения,
подлежащи на изкореняване и изсичане)
..............................................................................................................................................................................................................
4.4. ......................................................................................................................................................................................................
(Описва се как ще се осъществява достъпът
до строителната площадка)
..............................................................................................................................................................................................................
4.5. ......................................................................................................................................................................................................
5. ..........................................................................................................................................................................................................
(Описва се състоянието на околното пространство-
парцели, имоти, терени, зелени
..............................................................................................................................................................................................................
площи, улици, тротоари)
..............................................................................................................................................................................................................
6. Всички описани по-горе документи са неразделна част
от настоящия протокол и копия от тях се прилагат към
него.
7. С подписването на този акт и заверка на заповедната
книга в регионалната ДНСК собственикът (инвеститорът)
може да започне сам или да възложи разчистване и
подравняване на строителната площадка и да поиска от
техническата служба на общината определяне на строителна
линия и ниво на строежа с цел на започване на изкопни
работи.
8. Настоящият протокол с приложенията към него се състави
в 3 (три) еднообразни екземпляра-по един за общината,
за независимия строителен надзор и за изпълнителя.
 
Съставили:
 
1. ........................................................................
 
2. ........................................................................
(................)   (................)
3. ........................................................................
 
4. ........................................................................
(................)   (................)
     

Забележки:

1. Попълват се само необходимите данни, свързани

със спецификата на строежа.

2. При поетапно изпълнение (в случай на промиш-

лено строителство, линейни строежи и др.) настоящият
акт може да се състави за всеки етап поотделно.


Приложение № 3 към чл. 7, т. 3



Образец 3

 
МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО
РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
ДИРЕКЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛЕН
СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ
РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ
ЗА СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ
................................................................................................................................................................................................................
 
 
ЗАПОВЕДНА КНИГА
№ ................................................................................................................................................................................................................................
 
 
Строеж:..........................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................................
Собственик........................................................................................................................................................................................................................

(инвеститор)

................................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................................
 

(гръб)

 

1. Строеж (част, етап от него)

Адрес: гр. .................... ул. ....................... № .............................................................................................................................................................
кв. ....... парцел ........ местност ............ зона: ...................................................................................................................................................................
Разрешение за строеж № ......... от .......... г., издадено
от .................................................................................................................................................................................................................
(община)
 

2. Собственик (инвеститор):........................................................................................................................................................................................

3. Независим строителен надзор (технически

контрол): .........................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................
свидетелство № ....... от ............... на ..............................................................................................................................................................................

4. Изпълнител: .......................................................................................................................................................................................................

(фирма)

представлявана от: ...............................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
ЕГН ............... дом. адрес: ....................... тел. ..........................................................................................................................................................

5. Проектант на обекта: ..........................................................................................................................................................................................

(фирма)

представлявана от: ................................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
ЕГН ............... дом. адрес: ....................... тел. ..........................................................................................................................................................

5.1. .........................................................................................................................................................................................................

5.2. .........................................................................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................................................................

Промени, настъпили по време на строителството:

.............................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................


Приложение № 4 към чл. 7, т. 4



Оразец 4

 
Строеж: .............................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ....................................................................................................................................................................................................
Техническа служба на община .....................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): ...........................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол):
......................................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: .......................................................................................................................................................................................................
 
ПРОТОКОЛ
за определяне на строителна линия
и ниво на строежа
 

Днес .........................г.,:

Техническата служба на община:.....................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................................
(трите имена по паспорт и длъжност)
въз основа на издаденото разрешение за строеж
№ ....../.........., протокол за откриване на стро-
ителна площадка по образец 2 и заверена заповедна
книга по образец 3 в присъствието на собственика
(инвеститора), независимия строителен надзор (техни-
чески контрол) и изпълнителя
състави този протокол за следното:

Определи строителна линия и ниво на строежа в

парцел № (имот №) ........................................ в квартал
№ .............................. по застроителния и регулационен
план на гр. (с) ........................, община ...............................,
одобрен със Заповед № ........................., собстве-
ност (право на строеж) на ......................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................
(трите имена, ЕГН и адрес)
съгласно скица на строежа.
Настоящият протокол се състави в два екземпляра-по
един за общината и за изпълнителя.
Техническа служба на община .......................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................


Приложение № 5 към чл. 7, т. 5



Образец 5
 
Строеж: ....................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ...............................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): ...............................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол)
..............................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: ..............................................................................................................................................................................................
Проектант ....................................................................................................................................................................................................
 
AKT
за уточняване и съгласуване на строителния терен с ра-
ботните чертежи и даване на основния репер на строежа
 

Днес ............. г., подписаните представители на:

1. ............................................................................................................................................................................................................
(изпълнителя)
2. ............................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
3. ............................................................................................................................................................................................................
(проектанта)
след като направихме нивелационна снимка, която
съпоставихме с одобрения проект, съставихме този
акт за следното:

1. За основен репер приехме

.......................... с кота ................ м,
(точка от новата постройка)
който отстои на ........... м, от, ...........................................................................................................................................................................
съгласно определения с протокол № 4, дата за опреде-
ляне на строителна линия и ниво на строежа, издаден от
община:..........................................................................................................................................................................................................

2. Котите се определят, както следва:

а) изкопа на котлована на ........................м,

........................ м и ..................... м

б) долен ръб на фундаментите на ................м,

.......................... м и .............. м

в) цокъл на ...................... м

г) корниз на ..................... м

д) било на ....................... м

е) коти на вертикалната планировка по скица.

ж) .........................................................................................................................................................................................................................

Останалите коти се определят съобразно проекта и

обвръзката им с ниво условна кота 0.00.

Скица на постройката с нанесени външните й раз-

мери и котировка.
 
 
Скица на строежа с нанесени необходими-
те размери и котировки с обозначение на
характерни точки
 
 
Котировка
 
 
№ на точка Кота № на точка Кота
  на терена   на терена
       
       
1  

4

 
       
       
2  

5

 
       
       
3  

6

 
       
 
Съставили:
 
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(................)   (................)
3. ...............................................................................................................................................................................................................................
(..............)


Приложение № 6 към чл. 7, т. 6


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 6
Строеж: .........................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): .......................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (Технически контрол):
Изпълнител: ......................................................................................................................................................................................................
Проектант .........................................................................................................................................................................................................
 
AKT
за установяване категорията на почвата и действител-
ните коти на извършени изкопни работи
 

Днес ................. г., подписаните представители на:

1. ..........................................................................................................................................................................................................
(изпълнителя-трите имена или фирмена регистрация
и длъжност към юридическото лице)
 
2. ............................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
3. ............................................................................................................................................................................................................
(проектанта-трите имена по паспорт и длъжност),
след като направихме оглед на почвата в извършения
изкоп (се запознахме с резултатите от лабораторното
изследване на почвите) и направихме нивелационна
снимка, съставихме този акт за следното:
 

1. Почвата е

а)................ категория, в участък от .................................................................................................................................................................................

до ............................................................................................................................................................................................................................

б) ............... категория, в участък от .................................................................................................................................................................................

до ............................................................................................................................................................................................................................

в) ............... категория, в участък от ..................................................................................................................................................................................

до ............................................................................................................................................................................................................................

2. От направената нивелационна снимка при репер

.................. м, приет с акт обр. 5 от ........ г.,
установихме следните коти на изпълнените изкопни
работи:

Котировка

 
 
№ на Кота на Кота на № на Кота на Кота на
точка терена изкопа точка терена изкопа
           
1     3    
2          
           
Скица на постройката с нанесени външните є
действителни размери и котировка.
 
 

3. От извършения оглед на разкритата земна (скал-

на) основа на точки ......... по оси ........ между про-
фили.............., са установени следните различия по
отношение на одобрения проект и инженерно-геоложките
проучвания (доклад):
1. ..........................................................................................................................................................................................................
2. ..........................................................................................................................................................................................................

Във връзка с тези констатации

 
Предписваме:
 
1. ..........................................................................................................................................................................................................
2. ..........................................................................................................................................................................................................
3. ..........................................................................................................................................................................................................
 
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
 
3. ........................................................................
 
  (................)  


Приложение № 7 към чл. 7, т. 7



Образец 7
 
Строеж: ...................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: .......................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор) .......................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол)
............................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: .............................................................................................................................................................................................
Проектант ...................................................................................................................................................................................................
 
AKT
за приемане на извършените СМР по нива и
елементи на строителната конструкция
 

Днес .......... г. , подписаните представители на:

1. ............................................................................................................................................................................................................
(изпълнителя)
2. ............................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
3. ............................................................................................................................................................................................................
(проектанта)
прегледахме строителната конструкция по нива и еле-
менти, изпълнена от ниво.......................................................................................................................................................................................
до ниво ...................................................................................................................................................................................................
и съставихме този акт, като установихме, че са извър-
шени следните видове строителни и монтажни работи,
които отговарят на работните проекти:
 
Наименова- Оценка Констати- Забе-
по ние на кон- за съответ- рани допус- лежки
ред структив- ствието тими откло-  
  ните елемен- с проекта нения (по  
  ти по работ-   ПИПСМР)  
  ни проекти      
         
         
 

При необходимост се прилагат скици, схеми и други

чертежи.

Въз основа на горните констатации

 
Разрешаваме:
 
Изпълнението на
.............................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................
 
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
 
3. ........................................................................
 
  (................)  


Приложение № 8 към чл. 7, т. 8


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 8
Строеж: .....................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ............................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): .......................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (Технически контрол)..............................................................................................................................................................
Изпълнител: ...............................................................................................................................................................................................
Проектант: .....................................................................................................................................................................................................
 
AKT
за приемане и предаване на бетонни, стоманобетонни
или други фундаменти за монтаж на конструкции, ма-
шини и съоръжения
 

Днес ........... г. , подписаните представители на:

1. ..............................................................................................................................................................................................................
(главния изпълнител-трите имена или фирмена ре-
гистрация и длъжност към юридическото лице)
2. ..............................................................................................................................................................................................................
(подизпълнителя на монтажните работи-трите имена или
фирмена регистрация и длъжност към юридическото лице)
3. ..............................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
4. ..............................................................................................................................................................................................................
(проектанта-трите имена)
след като направихме оглед на изпълнените фундаменти
и се запознахме със сертификатите на вложените
материали:

1. ..............................................................................................................................................................................................................

2. ..............................................................................................................................................................................................................

3. ..............................................................................................................................................................................................................

(описва се за кои фундаменти се отнася и се дава

описание на работата, размерите, котите, осите, ниве-
лачните репери, сертификатите и др.),

Установихме следното:

1. Спазени са всички технически изисквания на опреде-

лените динамични натоварвания съгласно проекта.

2. Съществуват следните допустими отклонения от

проекта:

а) ................................................................................................................................................................................................................

б) ..................................................................................................................................................................................................................

(описват се отклоненията, ако има допуснати таки-

ва съгласно таблица № ......... от ПИПСМР...................)

Във връзка с горните констатации решаваме да се

предадат на подизпълнителя по монтажните работи из-
пълнените фундаменти за извършване на.............................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................................................
(описва се видът на конструкциите, машините
и съоръженията)
 
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
 
3. ........................................................................
 
  (................)  


Приложение № 9 към чл. 7, т. 9


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 9
Строеж: ...........................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ..................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): ...................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (Технически контрол) ....................................................................................................................................................................
Изпълнител: ........................................................................................................................................................................................................
 
АКТ
за предаване и приемане на машини и съоръжения
 

Днес ..... 19... г. , подписаните представители на:

1. ..................................................................................................................................................................................................................
(инвеститора или собственика)
2. ..................................................................................................................................................................................................................
(главния изпълнител или изпълнителя на монтажните работи)
3. ..................................................................................................................................................................................................................
(доставчика)
4. ..................................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
съставихме този акт, с който се установява, че инвести-
торът (доставчикът) предаде на главния изпълнител
(изпълнителя на монтажните работи) следните машини
и съоръжения:
 
Наименование Количество Вид на
по на машините   опаковката
ред и съоръженията    
1 2 3 4
       
       
       
Машините и съоръженията са в следното състояние:

а) Наличие на отправни документи

б) Наличие на опаковъчни ведомости:

в) Комплектност на машините и съоръженията

по заводска спецификация:

г) Наличие на външни видими дефекти, счупвания,

пукнатини, повреди и др.

д) Съответствие на данните на машините и съоръже-

нията с чертежите и схемите, актовете за контролни изпит-
вания и техническите указания и условия за монтажа и
съхранението:
....................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................

е) Наличие на пълнота на техническата документация

на завода производител: паспорти; сертификати за
материалите; технически характеристики; монтажни
схеми; актове за лабораторни и технически изпитвания;
актове за изпробване на машините и съоръженията на
заводската площадка; технически указания за единич-
ните, комплексните, 72-часовите проби и др.
....................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................

з) Вид и количество на амбалажа, подлежащ

на връщане

Забележка. За констатираните липси и дефекти през

време на разопаковката, разглобяването и монтажа, както
и при единичните изпитвания на машините и съоръженията,
се съставят отделни констативни протоколи.
 
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
 
3. ..............................................................................
 
  (................)  


Приложение № 10 към чл. 7, т. 10


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 10
Строеж: ..........................................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: .................................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): ........................................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (Технически контрол): ..........................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: ....................................................................................................................................................................................................................
Проектант: ....................................................................................................................................................................................................................
 
АКТ
за установяване състоянието на строежа при спиране
на строителството
 
поради ..........................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................
(изменение в проектите; неизпълнение на задълженията
на някоя от страните по договорите, забавяне на доставката
на машини и съоръжения, неблагоприятни геоложки условия,
смяна на изпълнителя по реда на ЗТСУ или друга причина-
посочва се)
 

Днес ......... г., подписаните представители на:

1. ........................................................................................................................................................................................................................
(изпълнителя-трите имена или фирмена регистрация)
2. ........................................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
3. ........................................................................................................................................................................................................................
(проектанта-трите имена по паспорт и длъжност)
4. ........................................................................................................................................................................................................................
(собственика или инвеститора - трите имена и ЕГН или
фирмена регистрация)
във връзка с ................................. съставихме
(посочва се основанието)
този акт, с който установихме, че на ..... 19... г. състо-
янието на строежа, етапа или частта от него е следното:

1. Изпълнени строителни и монтажни работи:

 
Видове работи № Мярка Коли- Състоя-
по     чество ние
ред        
         
         

2. Доставени материали, инвентар, съоръжения и

др., неупотребени в строежа:
 
Материали, Мярка Коли- Състоя-
по инвентар, съоръже-   чество ние
ред ния и др.      
         
         

3. Извършени работи, които подлежат на събаряне:

 
Видове работи Мярка Количество
по      
ред      
       
       

4. Необходими работи за осигуряване здравината,

пространствената устойчивост и консервирането на строежа:
 
Видове работи Мярка Количество
по      
ред      
       
       

5. Необходими допълнителни проекти, експертизи

и др. и срокове за представянето им:...................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................................

6. Необходими допълнителни материали, съоръжения,

конструкции и др.: .................................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................................

7. Необходими промени в доставката на машини

и съоръжения:.......................................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................................

8. Други изисквания за замразяване, както и необходими

мерки при продължаване на строителството: ....................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................................

 
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
3. .......................................................................
 
4. ........................................................................
(...............)   (................)


Приложение № 11 към чл. 7, т. 11


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 11
Строеж: .........................................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ..................................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): ........................................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (Технически контрол) .............................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: ....................................................................................................................................................................................................................
Проектант: .....................................................................................................................................................................................................................
 
АКТ
за установяване състоянието на строежа и СМР
при продължаване строителството на спрени и
замразени строежи, смяна на изпълнителя или
друга причина
 

Днес .......... г., подписаните представители на:

1. ...........................................................................................................................................................................................................................
(собственика или инвеститора-трите имена или
фирмена регистрация)
2. ...........................................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
3. ...........................................................................................................................................................................................................................
(изпълнителя-трите имена или фирмена регистрация)
във връзка с ....................................................................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................................................................
(посочва се основанието за продължаване на замразен
строеж или смяна на изпълнителя)
съставихме този акт, с който установихме, че на ............................................................................................................................................................................
19... г. състоянието на строежа, етапа или частта от
него е следното:
 

1. Изпълнени строителни и монтажни работи:

 
Видове работи Мярка Коли- Състоя-
по     чество ние
ред        
         
         
 
 
Материали, Мярка Коли- Състоя-
по инвентар, съоръже-   чество ние
ред ния и др.      
         
         

3. Извършени работи, които подлежат на събаряне

и/или ремонт:
 
Видове работи Мярка Коли- Състоя-
по     чество ние
ред        
         
         

4. Необходими допълнителни проекти и срокове

за представянето им:.....................................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................

5. Други констатации и изисквания за възобновя-

ване или продължаване на строителството:
 
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
 
3. ..............................................................................
 
  (................)  


Приложение № 12 към чл. 7, т. 12


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 12
Строеж: ..........................................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ...............................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): .........................................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (Технически контрол): ..............................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: ....................................................................................................................................................................................................................
Проектант: ........................................................................................................................................................................................................................
 
AKT
за установяване на всички видове СМР,
подлежащи на закриване, удостоверяващ,
че са постигнати изискванията на проекта
 

Днес ......... г. , подписаните представители на:

1. ............................................................................................................................................................................................................................
(изпълнителя-трите имена или фирмена регистрация
и длъжност към юридическото лице)
2. ............................................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
3. ................................................................................................................................................................................................................................
(проектанта-трите имена)
съставихме този акт, с който установихме, че са извър-
шени следните видове и количества строителни и монтажни
работи, които подлежат на закриване (скрити работи)
или не могат да бъдат отчетени по чертеж:
 
Наименование По проект Изпълнено Оценка
по на СМР     постиг-
ред       нати
    ед. коли- ед. коли- пока-
    мярка чество мярка чество затели
 
1
 
 
2
 
 

При необходимост се прилагат скици, схеми, чертежи

и други материали за установяване съответствието на
изпълнените работи с проектните решения и изисквания.

Забележка. Съставя се за тези видове скрити работи,

необходими за правилната оценка на строежа, етапа
или частта от него по спазване изискванията за
безопасност и за експлоатационната му пригодност,
съобразно действащата нормативна уредба.
 
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
 
3. ..............................................................................
 
  (................)  


Приложение № 13 към чл. 7, т. 13



Образец 13
 
Строеж: ..........................................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ...............................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): ......................................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол) ...........................................................................................................................................................................
Изпълнител: .....................................................................................................................................................................................................................
 
АКТ
за установяване на щети, причинени от непреодолима
природна сила и други
 

Днес ......... г. , подписаните представители на:

1. ................................................................................................................................................................................................................................
(изпълнителя)
2. ................................................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
3. ................................................................................................................................................................................................................................
(собственика или инвеститора)
във връзка с появила се на ............ г. непреодолима
сила: ...............................................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................
(описва се непреодолимата сила)
съставихме този акт, с който установихме, че са нане-
сени следните щети:
 

1. На изпълнените конструкции и СМР

 
Конструкции Мярка Количество Забе-
по и СМР     лежка
ред        
         
1.        
         
         
2.        
         
 
2. На строителните материали, инвентар и съоръжения
 
Наименование Мярка Количество Забе-
по на материалите,     лежка
ред инвентара      
  и съоръженията      
         
1.        
         
         
2.        
         
 

Въз основа на горните констатации и състоянието

на строежа, етапа или частта от него ..................................................................................................................................................................................
(дава се описание на състоянието на строежа с оглед
неговата безопасност и недопускане на авария)
 
Предписваме:
 
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
(необходими мерки, проекти, експертизи и други с
оглед възстановяване на щетите и продължаване на
строителството)
...........................................................................................................................................................................................................
 
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
 
3. ..............................................................................
 
  (................)  


Приложение № 14 към чл. 7, т. 14



Образец 14
 
Строеж: ...........................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ..................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): .........................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол):
....................................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: .....................................................................................................................................................................................................
 
АКТ
за приемане на конструкцията
 

Днес ........... г., подписаните представители на:

1. ..............................................................................................................................................................................................................
(проектанта-конструктор)
2. ..............................................................................................................................................................................................................
(изпълнителя)
3. ..............................................................................................................................................................................................................
(независимия строителен надзор (технически контрол)
 
прегледахме изпълнението на конструкцията на строежа,
етапа или на частта от него, както и всички документи
по изпълнението є: работните проекти, сертификати,
протоколи от лабораторни изпитвания, дневници за
изпълнените работи, заповедната книга, съставените
актове и др.:
....................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................
(изброяват се всички документи, характеризиращи
изпълнените конструкции)
и установихме:

1. Конструктивните елементи на строежа, етапа или

на частта от него са изпълнени в съответствие с одоб-
рените проекти и са спазени техният размер и начинът
на изпълнението им.

2. Следните частични недостатъци и пропуски при

изпълнението по нива на елементите по т. 1, които не
увреждат сигурността на изпълнената конструкция:
....................................................................................................................................................................................................................
..........................................са отстранени.

Въз основа на горните констатации даваме следното

 
Заключение:

Така изпълнената носеща конструкция на строежа,

етапа или частта от него е в състояние да понесе по
време на последващото изпълнение на СМР, както и при
експлоатацията му, всички основни, допълнителни и
особени натоварвания съгласно проекта и действащата
нормативна уредба и разрешаваме изпълнението на
довършителните работи.
  Съставили:  
1. .......................................................................
 
2. ........................................................................
(...............)   (................)
 
3. ........................................................................
 
  (................)  


Приложение № 15 към чл. 7, т. 15


(Попр. - ДВ, бр. 96 о 1999 г.)



Образец 15
Строеж: ...........................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ..................................................................................................................................................................................................
Собственици и инвеститори: ...................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол):
....................................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: .....................................................................................................................................................................................................
Проектант: .....................................................................................................................................................................................................
 
АКТ
за установяване годността за приемане на строежа
(част, етап от него)
 

Днес ................ г., представители на:

А. ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

1. Главен изпълнител.............................................................................................................................................................................................

(трите имена или фирмена регистрация)

2. Подизпълнителите: ..............................................................................................................................................................................................

2.1. По част: .......................................................................................................................................................................................................

(трите имена или фирмена регистрация)

2.2. По част: .......................................................................................................................................................................................................

(трите имена или фирмена регистрация)

Б. СОБСТВЕНИКА (ИНВЕСТИТОРА):

1. ................................................................................................................................................................................................................

(трите имена и ЕГН или фирмена регистрация)

2. ................................................................................................................................................................................................................

(трите имена и ЕГН)

В. НЕЗАВИСИМИЯ СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР (технически

контрол)
............................................................................................................................................................................................................
(фирмена регистрация, трите имена и ЕГН)

Г. ПРОЕКТАНТА ......................................................................................................................................................................................................

(трите имена и ЕГН или фирмена регистрация)

Д. НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА (за строежите с произ-

водствен характер)

1. ..................................................................................................................................................................................................................

(трите имена по паспорт и длъжност към
експлоатиращо предприятие)

2. ..................................................................................................................................................................................................................

(трите имена по паспорт и длъжност към
експлоатиращо предприятие)
се събрахме на местостроежа, за да установим състоя-
нието и готовността му за държавно приемане.

След като прегледахме:

1. Разрешението за строеж № ...... от .............г.,

издадено от ........... на община (район) .................................................................................................................................................................................
и/или акт за узаконяване № ........ от ........... г.
на община (район) ..............................................................................................................................................................................................

2. Одобрените на ......... от ........... проекти и

екзекутивната документация .......................................................................................................................................................................................

3. Договора (договорите) за строителство и анексите

към него (тях): ...................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................
и след подробния преглед на строителната документа-
ция и оглед на строежа (част, етап от него)
 
КОНСТАТИРАХМЕ:
 

1. По издадените строителни книжа и строителната

документация:
............................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................
(дават се накратко резултатите от прегледа на
техническата документация: проекти, екзекутивни
чертежи, актове и протоколи, изпитвания и измер-
вания, доказващи правилността на изпълнението
и др.)

2. По изпълнението на строежа: ................................................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................................................................
(посочват се резултатите от извършения оглед на
място на изпълнения строеж съобразно сключените
договори и проектите и се описват неизвършени, недо-
вършени или недобре извършени работи, които не биха
пречили строежът да бъде приет и да бъде издаде-
но разрешение за ползване)

3. По състоянието на строителната площадка: ..........................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................................
(описва се състоянието на строителната площадка-
премахнати ли са сградите и постройките от
временното строителство и извозени ли са отпадъците)

4. По състоянието на околното пространство: .........................................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................................................................
(описва се състоянието на околното пространство-
околните парцели, имоти, терени, проводи, съоръ-
жения; бордюри, тротоари, настилки, стълбове, зелени
площи, декоративни дървета, огради и др. и се дава
заключение възстановено ли е околното пространство
в състоянието при откриване на строителната площадка
и посочените благоустрой-ствените фондове, възстановени
ли са или са подобрени).

Въз основа на горните констатации

 
РЕШИХМЕ:
 

1. Приемаме, че строежът е изпълнен съгласно одоб-

рените проекти, договора (договорите) за строителство
и съответните анекси към него (описани в общата част
на настоящият акт) и че наличната строителна доку-
ментация в достатъчна степен характеризира изпълненото
строителство.

2. Определяме общ срок за отстраняване от ..........................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................................
на всички недостатъци по изпълнените строителни и
монтажни работи (СМР) ......... до ............ г.

3. Определяме срок до ......... г. за премахване

от ..................... на временно запазените сгради,
постройки и др. от временното строителство.

4. До издаване на разрешение за ползване строежът

(частта, етапа от него) остава на съхранение на............................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................

5. Неразделна част от този акт са копия от докумен-

тите съгласно описа на цялата строителна документа-
ция за строежа и протоколите от извършените изпит-
вания и измервания, а именно:

а) ..................................................................................................................................................................................................................

б) ..............................................................................................................................................................................................................

6. Упълномощаваме от името на всички собственици

да ни представлява като единствен участник в проце-
дурата за издаване на разрешение за ползване..........................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................
  Съставили:  
A. .......................................................................
 
Б. ........................................................................
(...............)   (................)
В. .......................................................................
 
Г. ........................................................................
(...............)   (................)
Д. .......................................................................
 
Г. ........................................................................


Забележки: 1. Попълват се само необходимите текстове.

2. Попълват се трите имена, ЕГН и точните имоти на всеки един собственик и Акт обр. 15 е действителен само при подписване от всички собственици (или от тяхните пълномощници), всички инвеститори, ако са различни лица от собствениците, и всички изброени участници в строителството.

3. Когато някоя от страните е юридическо лице по смисъла на Търговския закон или по Закона за лицата и семейството, се вписва фирмената регистрация, данъчният номер и лицето, представляващо юридическото лице.


Приложение № 16 към чл. 7, т. 16


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 16
 
Строеж: ...........................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ..................................................................................................................................................................................................
Инвеститор: ........................................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор: ......................................................................................................................................................................................
Изпълнител: ........................................................................................................................................................................................................
 
ПРОТОКОЛ
 

На Държавната приемателна комисия (ДПК) за

установяване на годността за ползване на строежа
(частта, етапа от него):
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
ДПК, назначена със Заповед № .......... от ......... г.
на .......... (прил. № 1), на основание доклад № ..........................................................................................................................................................................
на независимия строителен надзор, в състав:

Председател: ........................................................................................................................................................................................................

(трите имена, ЕГН, длъжност)

Зам.-председател: ..................................................................................................................................................................................................

(трите имена, ЕГН, длъжност)

и Членове: ........................................................................................................................................................................................................

(трите имена, ЕГН, длъжност)

1. Специализирани контролни органи на министер

ства и ведомства съобразно правомощията им
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................

2. Представители на инвеститора (собственика)

..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................



3. Допълнително привлечени специалисти с писме-

на заповед на председателя на ДПК
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................

4. Подпомагащи дейността на ДПК лица-предста-

вители на инвеститора (собственика)
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
се събра на свое първо заседание, проведено на .... г.

В процеса на работата си ДПК

 
КОНСТАТИРА:
 

А. Участници в строителството са:

 

1. Собственици на терена:

 
...............................................................................................................................................................................................................
държавата (министерство, ведомство), общината; лице
(имената) и основание (закон, друг нормативен акт;
акт за собственост и т. н.)-прилагат се копия)

2. Инвеститор/и/:

..............................................................................................................................................................................................................
(Лице-юридическо, физическо, и основание. В случай
на жилищно строителство се описват всички притежате-
ли на части от правото на строеж или на идеални части
от имота, а при ЖСК-само УС на ЖСК. Прилагат се
копия от основанията)

3. Независим строителен надзор:

...............................................................................................................................................................................................................
(основание-прилага се)

4. Проектант:

...............................................................................................................................................................................................................
(описват се фирмата и основанието)



5. Главен изпълнител:

...............................................................................................................................................................................................................
(основание-прилага се)

5.1 ...........................................................................................................................................................................................................

5.2 ...............................................................................................................................................................................................................

5.3 ...............................................................................................................................................................................................................

(подизпълнители, монтажници, наладчици-основание)

6. Технически ръководител:

..................................................................................................................................................................................................................
(трите имена, домашен адрес, ЕГН, основание)

Б. По изпълнение на СМР:

1. Строежът, частта, етапът от него, представлява:

.............................................................................................................................................................................................................
(описва се)

Всички промени в процеса на строителството са в рам-

ките на допуските по действащата техническа норматив-
на база и са отразени в екзекутивната документация.

Така изпълнен, строежът може да понесе натовар-

ванията съгласно действащата нормативна уредба. Кон-
статацията е направена и въз основа на съставения акт
обр. 14 (приложение № ....).

1.1. Строежът е изпълнен съгласно изискванията на

ЗТСУ, ППЗТСУ и др.
(описват се издадените строителни книжа и други
документи)

1.1.1.-документ за собственост (учредено право на

строеж) (приложение № ....);

1.1.2.-виза за проектиране (приложение № ....);

1.1.3.-одобрени (съгласувани) проекти на .... г.

и екзекутивна документация;

1.1.4.-разрешение за строеж (приложение № ....);

1.1.5.-протокол за определяне на строителна ли-

ния и ниво (приложение № ....);

1.1.6.-констативни протоколи за извършени про-

верки при достигане на нива, котлован; цокъл; корниз
и било (приложение № ....);

1.1.7.-удостоверение по чл. 229а ППЗТСУ (прило-

жение № ....);

1.1.8.-декларация за наличието на водени и прик-

лючени преписки в ДНСК (регионалната ДНСК) и в
общинската администрация (приложение № ....);

1.1.9.-декларация за водени и приключени дела

(приложение № ....);

1.1.10.-акт обр. 15 (приложение № ....);

1.1.11. .............................................................................................................................................................................................................



1.2. В процеса на строителството са настъпили и по-

съществени промени спрямо одобрените проекти, съ-
ответно одобрени (съгласувани), както следва:

а) .................................................................................................................................................................................................................

б) .................................................................................................................................................................................................................

1.3. По време на строителството са взети

(не са взети) необходимите мерки за запазване от
повреди околното пространство (проводи, съоръжения,
тротоари, бордюри, настилки, стълбове, зелени площи,
декоративни дървета, огради и др.)..................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
(описват се състоянието на околното пространство
и отстранените повреди, ако има такива)

2. Неизвършени и недовършени видове СМР съг-

ласно договора (договорите) за строителство НЯМА
(ИМА-посочват се).

3. Изпълнението на носещата конструкция, вложе-

ните материали и изделия, монтираните инсталации (в
т. ч. В и К, електро-, топло-, ОВ, газо-, СОТ,
асансьори и др. с повишена степен на опасност,
домофони, мълниозащитни и т.н. ), технологични
линии и други машини и съоръжения е (не е) в
съответствие със съответните технически норми,
което личи и от представените на ДПК документи:

а) ..............................................................................................................................................................................................................

б) ...................................................................................................................................................................................................................

(описват се: съгласия за влагане в строителството на
материали и изделия, сертификати, технически специ-
фикации, проверки на инсталации, проби-единични,
комплексни и 72-часови изпитвания и други съгласно
спецификата на строежа и техническите изисквания).

4. Становища:

...........................................................................................................................................................................................................
(становища на подкомисиите на отделните части, охрана
на труда, експлоатацията (експлоатациите), доставчика,
вкл. Ел., В и К, топло-, газо- и т. н.).



В. По спазване на нормативните изисквания:

(описват се всички официални становища на контрол-
ните органи), както следва:

- на ХЕИ .........................................................................................................................................................................................................

- на РИОС .........................................................................................................................................................................................................

- на ДВСК .........................................................................................................................................................................................................

- на ПАБ-МВР ......................................................................................................................................................................................................

- на ДТН .........................................................................................................................................................................................................

- на Енергоснабдяване .............................................................................................................................................................................................

- на ф. "В и К" ................................................................................................................................................................................................

- на БТК .........................................................................................................................................................................................................

- на Община ......................................................................................................................................................................................................

- на кадастър ......................................................................................................................................................................................................

- ..................................................................................................................................................................................................................

- ..................................................................................................................................................................................................................

Въз основа на направените констатации Държавна-

та приемателна комисия
 
РЕШИ:
 

I. Вариант

 
ПРИЕМА СТРОЕЖА:
 
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
който може да бъде ползван по предназначението си.

1. Комисията предлага на началника на ДНСК

(РДСК) да издаде разрешение за ползване при спазване
на следните ограничителни условия:

1.1. ................................................................................................................................................................................................................



1.2. ...............................................................................................................................................................................................................

2. Комисията определя сроковете за отстраняване на

недостатъците по изпълнените видове работи, както следва:

2.1. ................................................................................................................................................................................................................

2.2. ...............................................................................................................................................................................................................

3. Гаранционните срокове се определят съгласно За-

кона за задълженията и договорите

Неразделна част от протокола са документите по

раздел Б (т. 1.1.1, 1.1.2, от 1.1.4 до т. 1.1.10, 1.1....) и
т. 3, букви "а", "б",. . . и тези по раздел В.

Този протокол беше съставен и се прочете на пос-

ледното заседание на ДПК, състояло се на ........ г .,
до което не бяха заявени особени мнения.

II Вариант

 
ОТКАЗВА
приемането на строежа (частта или етапа от него) по
следните причини:

1.1. ................................................................................................................................................................................................................

1.2. ...............................................................................................................................................................................................................

2. Комисията предписва да се изпълнят допълни-

телни видове работи или ограничения като условие за
приемане на строежа (включително и работи по въз-
становяване на околното пространство), както следва:
...........................................................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................................................

3. Комисията обявява представения акт обр. 15 за

недействителен.

Неразделна част от протокола са документите по

раздел Б (т. 1.1.1, 1.1.2, от 1.1.4 до т. 1.1.10, 1.1....) и
т. 3, букви "а", "б",. . . и тези по раздел В.

Този протокол - обр. 16 се състави на последното

заседание на комисията, състояло се на ............ г.
Председател: .................................................................................................................................................................................................................
Зам.-председател: ............................................................................................................................................................................................................
Членове:
1. .......................................................................
 
5. .......................................................................
2. .......................................................................
 
6. .......................................................................
3. .......................................................................
 
7. .......................................................................
4. .......................................................................
 
8. .......................................................................


Забележки:

1. При съставяне на протокол обр. 16 се ползват само текстовете, които са необходими съгласно характера на строежа, констатациите и решенията на приемателната комисия.

2. Навсякъде фирми и лица се изписват съответно с пълните им наименования, трите имена по паспорт, адреси и ЕГН.

3. При наличие на особени мнения същите се отбелязват в протокола след решенията на приемателната комисия, и се прилагат, ако са представени в 3-дневен срок от датата на последното заседание на комисията.


Приложение № 17 към чл. 7, т. 17



Образец 17
АКТ
за установяване изпълнението на условията за отстра-
няване недостатъците след разрешаване ползването на
строежа
 

Днес, . . . . . . 19 . . . г. , подписаните:

1. Представители на инвеститора (собственика):

1.1. .............................................................................................................................................................................................................

(трите имена и ЕГН)

1.2. .................................................................................................................................................................................................................

(трите имена и ЕГН)
и:

2. Представители на изпълнителя:

2.1. ............................................................................................................................................................................................................

(трите имена и ЕГН)

2.2. ...............................................................................................................................................................................................................

(трите имена и ЕГН)

3. Независим строителен надзор

.............................................................................................................................................................................................................

съставихме този акт, с който УСТАНОВИХМЕ, че

към ............... г. са отстранени всички недостатъци,
посочени при разрешаване ползването на строежа.

(Ако не са отстранени всички недостатъци, се опис-

ват останалите такива.)
.............................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................
Този акт се състави в ......... екземпляра-по един за
всяка от страните.
Инвеститор (собственик):
1. .............................................................................................................................................................................................................................
2. .............................................................................................................................................................................................................................
Изпълнител:
1. .............................................................................................................................................................................................................................
2. .............................................................................................................................................................................................................................


Забележка. Като представители на инвеститора могат да се явят и лица от организацията, експлоатираща строежа.


Приложение № 18 към чл. 7, т. 18


(Попр. - ДВ, бр. 96 от 1999 г.)



Образец 18
Строеж: .............................................................................................................................................................................................................
Местонахождение: ....................................................................................................................................................................................................
Собственик (инвеститор): ...........................................................................................................................................................................................
Независим строителен надзор (технически контрол):
......................................................................................................................................................................................................................
Изпълнител: .......................................................................................................................................................................................................
Проектант: .......................................................................................................................................................................................................
 
ПРОТОКОЛ
за проведена 72-часова проба при експлоатационни
условия

Комисията, назначена със Заповед № ....... от

.......... на .........................................................................................................................................................................................................
(длъжност на подписалия заповедта)
въз основа на Наредба № 6 за разрешаване ползването
на строежите в Република България в състав:
Председател: ......................................................................................................................................................................................................

(трите имена по паспорт и длъжност)

Членове:
1. .......................................................................................................................................................................
 

(трите имена по паспорт и длъжност)

 
2. .......................................................................................................................................................................
 

(трите имена по паспорт и длъжност)

 
3. .......................................................................................................................................................................
 
4. .......................................................................................................................................................................
 
5. .......................................................................................................................................................................
 
6. .......................................................................................................................................................................
извърши 72-часови изпитвания при експлоатационни
условия на строежа (етапа, частта от него) в
съответствие с утвърдения пусков график през
периода
от ..................... до ................................................................................................................................................................................................
(дата, час) (дата, час)
................................................................................................................................................................................................................
(ако има отклонение от техническите графици, те се
отбелязват)

1. Строеж (част от него, етап), на който е проведена

пробата:
.............................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................
(описват се )



2. Основни параметри на машините и съоръженията:

 
Наименование Производителност Фактическа Забележка
по на машината (по проект (измерена  
ред или съоръженията и паспорт) при пробата)  
         
1.        
         
         
2.        
         

3. Технологични натоварвания:

...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(Посочват се технологичните натоварвания на водещите машини и съоръжения, като се сравняват с номиналните по
проект или заводските документи на оборудването. Фактическите натоварвания да се дадат по периоди от време така,
както са се променяли)
 
Водещи машини Време Натоварвания Фактическа Забележка
по и съоръжения
от ....................................................
(номинални по проект промяна  
ред  
до ....................................................
или паспорт)    
           
1.          
           
           
2.          
           
 

4. Престои: .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(отбелязват се по време престоите на технологичните линии или на отделни машини и съоръжения, както и анализ
на причините за престой)

5. Резултати от 72-часовите проби: ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(констатации на комисията от проведените 72-часови проби при експлоатационни условия на строежа, етапа или частта
от него, за доказване техническите параметри, проектната мощност, качеството на продукцията, спазването на хигиен-
ните изисквания, изискванията по безопасност на труда, опазването на околната среда, пожарната безопасност и др.)

6. Недостатъци на машините и съоръженията, появили се при 72- часовите проби: ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(изброяват се по видове, като се разделят на недостатъци по причина на доставчика и други, по причина на
изпълнителя на строителните и монтажните работи).
 
Въз основа на проведената 72-часова проба и направените констатации, Комисията дава следното
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
 
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(комисията прави обоснована оценка дали монтираните машини и съоръжения, са показали отклонения, недопустими
по отношение хигиенните изисквания, изискванията по безопасност на труда, опазването на околната среда и пожарната
безопасност съгласно стандартизационните документи и дали са постигнати техническите параметри, проектната мощ-
ност и качеството на продукцията).
 
Комисия:
 
Председател:
........................................................................................................................
   
  (.....................)    
Членове:
1.......................................................................................................................
2. .................................................................................................................
3. .................................................................................................................
  (.....................) (.....................) (.....................)
  (.....................) (.....................) (.....................)


Промени настройката на бисквитките