Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 10.VII

НАРЕДБА № 6 ОТ 3 АВГУСТ 1999 Г. ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НАРЕДБА № 6 ОТ 3 АВГУСТ 1999 Г. ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА

Обн. ДВ. бр.73 от 17 Август 1999г., изм. ДВ. бр.73 от 5 Септември 2000г., изм. ДВ. бр.29 от 27 Март 2001г., изм. ДВ. бр.61 от 10 Юли 2001г., отм. ДВ. бр.83 от 19 Септември 2003г.

Отменена с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 6 от 25 юли 2003 г. за компетентност на морските лица в Република България - ДВ, бр. 83 от 19 септември 2003 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят, видовете правоспособности, изискванията за придобиване на правоспособност и за поддържане на квалификацията на морските лица, националните стандарти за компетентност на морските лица, както и контролът върху прилагането им, с цел повишаване на безопасността на човешкия живот и опазване на морската среда и имущество на море.

(2) Морски лица по смисъла на тази наредба са физическите лица, които заемат длъжности на кораб или на брега, свързани с корабоплаването или контрола върху него.

(3) Морски правоспособни лица са лицата по ал. 2, които притежават правоспособност съгласно тази наредба.


Чл. 2. Наредбата не се прилага за военни кораби и военни лица.


Чл. 3. (1) Корабните длъжности, за заемането на които се изисква съответна правоспособност, се групират в следните нива на отговорност:

1. управленско ниво-включва лицата, които изпълняват организационни и управленски функции на кораба;

2. оперативно ниво-включва лицата, които изпълняват функции, свързани със задълженията на офицер от състава на навигационна и машинна вахта или радиоофицер под ръководството на лице от управленско ниво;

3. изпълнителско ниво-включва лицата, които изпълняват определени задължения и задачи под ръководството на офицер от оперативно или управленско ниво.

(2) Длъжностите за работа на корабите в зависимост от нивото на отговорност са, както следва:

1. управленско ниво:

а) капитан;

б) старши помощник капитан;

в) главен механик;

г) втори механик;

2. оперативно ниво:

а) втори помощник капитан;

б) трети помощник капитан;

в) четвърти помощник капитан;

г) стажант помощник капитан;

д) трети механик;

е) четвърти механик;

ж) стажант механик;

з) електромеханик;

и) стажант електромеханик;

к) радиотелеграфист (радиотелефонист);

л) радиоелектроник за Световната морска система за бедствие и безопасност (СМСББ);

м) радиооператор за СМСББ;

н) пилот;

о) девиатор;

п) капитан на плаващо техническо средство;

3. изпълнителско ниво:

а) корабен кърмчия;

б) лоцман;

в) корабен моторист (машинист);

г) корабен помпиер;

д) корабен електротехник;

е) корабен огняр;

ж) моряк.

(3) (Заличена - ДВ, бр. 73 от 2000 г.)

(4) Функциите, които трябва да изпълняват морските лица, за да придобият правоспособност и да заемат някоя от длъжностите, изброени в ал. 2, на дадено ниво на отговорност, знанията и уменията, които трябва да притежават и начините за доказване и оценяване на същите са отразени в приложение № 1.


Чл. 4. (1) За придобиване на първоначална или следваща правоспособност могат да кандидатстват лица, навършили 18- годишна възраст, които са медицински годни за работа на море, имат одобрено образование и отговарят на изискванията на тази наредба.

(2) Морските лица, които ще работят на специални видове кораби-пътнически кораби, ро-ро пътнически кораби, танкери, химикаловози, газовози, кораби със специфични маневрени качества и кораби с дедуейт над 60,000 т преминават допълнителна подготовка, съгласно приложение № 2.


Чл. 5. (1) Всеки кораб трябва да има екипаж, съставен от морски правоспособни лица, достатъчни за осигуряването на необходимия брой вахти или смени съгласно приложение № 3.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) На кораби с автоматизирана силова уредба, с централен пулт за управление, с опростено управление или особена конструкция, с ограничен район или продължителност на плаването или работата изпълнителният директор на ИАМА може да разреши съвместяване на длъжности или промяна на броя на морските правоспособни лица във вахтите или смените.


Чл. 6. Всички длъжностни лица на кораба трябва да притежават свидетелства за правоспособност, удостоверяващи компетентността им.


Чл. 7. Морските правоспособни лица могат да заемат всяка длъжност на кораб, за която съгласно тази наредба се изисква равна или по-ниска правоспособност от тази, която лицето притежава.


Чл. 8. (1) На учебни и пътнически кораби на длъжностите по чл. 3, ал. 2, т. 1, букви "а", "б", "в" и "г", чл. 3, ал. 2, т. 2, букви "а", "б", "в", "д" и "е" включително се назначават морски правоспособни лица с правоспособност една степен по-висока от изискваната по тази наредба. Капитанът и главният механик трябва да имат най-малко 24 месеца плавателен стаж като капитан, съответно като главен механик.

(2) Лицата от командния състав и от екипажа, включени в корабното разписание, които носят отговорност за безопасността на пътниците при аварийни ситуации, задължително преминават допълнителна специална подготовка съгласно приложение № 2 преди назначаването им на длъжност.


Чл. 9. Корабите, плаващи по вътрешните води на Република България, се комплектоват с екипаж, състоящ се от лица, притежаващи правоспособност по тази наредба, от морското или от речното корабоплаване.


Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Изпълнителният директор на ИАМА може да разреши на морско правоспособно лице да заема за период не по-голям от 6 месеца длъжност в съответното ниво на отговорност не по-висока от една степен от степента, която лицето притежава съгласно утвърдена процедура. Това изключение не се прави за капитан или главен механик освен при изключителни обстоятелства до пристигане на кораба в първото пристанище. За радиотелеграфист, радиотелефонист и оператор за СМСББ изключение се прави само при условията на чл. 3866, 3867 и 3868 от Правилника за радиосъобщения към Международната конвенция за далекосъобщения. Разрешенията се вписват в регистъра на морските лица и се отразяват в документа за потвърждение на правоспособността на лицето.

(2) Списък на разрешенията по ал. 1, издавани през изминалата година, се изпраща за сведение на генералния секретар на Международната морска организация (ИМО).


Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Изпълнителният директор на ИАМА може да наложи ограничения на правоспособността на морското лице, временно да отнеме свидетелство за правоспособност, ако след разследване се установи акт на некомпетентност, действие или пропуск, които могат да представляват пряка заплаха за сигурността на човешкия живот, околната среда или собствеността на море от страна на притежател на свидетелство за правоспособност.

(2) Наложеното ограничение по ал. 1 се вписва в моряшкия картон на лицето.


Чл. 12. (1) Свидетелство за правоспособност за работа на морски кораби, издадено в съответствие с изискванията на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците-1978/95 (STCW 78/95), от администрацията на държава, която е страна по конвенцията, се признава наравно с българско свидетелство за правоспособност, за което се издава потвърждение на чуждото свидетелство за правоспособност, след изпълнение на процедурата по приложение № 4 (Процедура за признаване на свидетелства за правоспособност, издадени от администрацията на държава, страна по конвенцията).

(2) Свидетелство за правоспособност за работа на морски кораби, издадено от държава, която не е страна по конвенцията, не се признава.

(3) Свидетелство за правоспособност за работа на речни кораби, издадено в съответствие с Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване на Комитета по вътрешните водни пътища към Организацията на обединените нации (ООН) и Дунавската комисия, се приравнява със свидетелство по тази наредба съгласно изискванията за образование и плавателен стаж.


Раздел II.
Провоспособности. Видове правоспособности. Плавателен стаж. Основание и ред за придобиване

Чл. 13. Морските лица придобиват правоспособност на основание:

1. диплом за завършено одобрено образование;

2. предхождаща правоспособност, когато се изисква такава;

3. одобрен плавателен стаж;

4. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на Изпълнителна агенция "Морска администрация" - ИАМА по утвърдена програма, когато се изисква това;

5. свидетелство за здравословна годност.


Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Образованието се придобива в специализирани учебни заведения, създадени по Закона за висшето образование или Закона за народната просвета, които имат одобрени от ИАМА учебни програми, материална база, практика и квалифицирани преподаватели, което се доказва с валидна диплома за магистър корабоводител, магистър корабен механик, магистър електроинженер, магистър съобщителна техника или диплома за средно специално образование.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Изпълнителна агенция "Морска администрация" извършва ежегодно независима оценка на учебните заведения, предоставящи обучение по морските специалности, по отношение изпълнението на програмите, воденето на учебните занятия, квалификацията на преподавателите, оценителите и самия процес на оценка на знанията и уменията на обучаваните.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) При констатиране на несъответствие в изпълнението на програмите, воденето на учебните занятия, квалификацията на преподавателите, оценителите и самия процес на оценка на знанията и уменията на обучаваните при независимата оценка ИАМА не издава свидетелства за правоспособност на завършилите съответното учебно заведение.


Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Предхождащата правоспособност се доказва с валидно свидетелство за правоспособност, издадено от ИАМА съгласно чл. 50 на тази наредба.


Чл. 16. (1) Плавателен стаж на морско правоспособно лице е действителното време, прослужено на търговски кораб, по смисъла на чл. 4 и 5 на Кодекса на търговското мореплаване и чл. 1 на Указа за търговското корабоплаване по време на експлоатацията му, свързано с изпълнение на функциите, определени за съответната длъжност, след придобиването на последната правоспособност.

(2) За плавателен стаж се признава и времето, прослужено на кораб при:

1. плаване като стажант под ръководството на квалифицирано лице до 6 месеца за вахтен офицер на мостика и до 3 месеца за вахтен офицер в машината;

2. ремонт, докуване, зимуване или престой по други причини и местно плаване по р. Дунав-до 3 месеца;

3. сменен режим на работа-50 % от календарното време;

4. изпълнение на длъжност като квалифицирано лице-само за поддържане на правоспособността, което се отразява в моряшкия картон на лицето.


Чл. 17. (1) Плавателният стаж се изчислява в дни, месеци и години според:

1. вида и тонажа на кораба;

2. района на плаване;

3. пропулсивната мощност на корабната силова уредба;

4. общата генераторна мощност;

5. изпълняваната длъжност на кораба.

(2) Един месец плавателен стаж е равен на 30 календарни дни.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Плавателният стаж се доказва с удостоверение за плавателен стаж (приложение № 5), издадено от поделението на ИАМА, където лицето се води на отчет, освен ако не се предвижда удостоверяване на стажа по служебен път.


Чл. 18. (1) Времето на учебната практика, проведена на кораб под ръководството на квалифицирано лице, се признава за плавателен стаж само за придобиване на първа правоспособност или за отменяне на ограничение за заемане на определена длъжност от морско правоспособно лице.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Учебната практика се удостоверява с "Дневник за практическа подготовка", заверен от ръководителя на практиката(квалифицирано лице) и капитана или съответно главния механик, по образец и програми, утвърдени от ИАМА.


Чл. 19. (1) Здравословната годност на морските правоспособни лица се удостоверява с медицинско свидетелство, издадено от транспортно медицинско учреждение по образец съгласно приложение № 6.

(2) Оценяването на медицинската годност на морските лица за работа на море и река се извършва в съответствие с нормите на Наредбата за медицинско и психофизиологическо освидетелстване на кандидатите за работа и преосвидетелстване на работещите в търговския флот и океанския риболов.


Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Изпитите за придобиване, отмяна на ограничение или продължаване срока на валидност на свидетелството за правоспособност се провеждат от ИАМА по одобрени от министъра на транспорта програми.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) До изпит се допускат кандидатите, които отговарят на изискванията на чл. 13, удостоверени с необходимите документи и подали молба до изпълнителния директор на ИАМА.

(3) Резултатите от проведените изпити се оформят в протокол на изпитната комисия, който се утвърждава от министъра на транспорта.


Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Изпълнителният директор на ИАМА е общ председател на изпитните комисии. Съставът на изпитните комисии се утвърждава от министъра на транспорта по предложение на изпълнителния директор на ИАМА. Изпитите се провеждат в съответствие с Процедурата за провеждане на изпити за придобиване на правоспособност (приложение № 7).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Изпитните комисии се съставят от специалисти на ИАМА, а при необходимост могат да се привличат и други специалисти, които успешно са завършили ИМО моделен курс 3.12 или удовлетворяват изискванията на раздел А-I/6 и А-I/8 на Конвенция STCW 78/95. Ежегодно до края на месец януари се обявяват времето на изпитните сесии, програмите за изпитите и критериите за оценка на кандидатите за отделните правоспособности.


Чл. 22. (1) Програмите за изпит се изготвят в съответствие с Националните стандарти за компетентност, посочени в приложение № 1.

(2) Националните стандарти за компетентност не могат да бъдат по-ниски от минималните изисквания за знанията и уменията на морските лица, изложени в Конвенция STCW 78/95 за работа на морски кораби, и от тези, изложени в Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване на Комитета по вътрешните водни пътища към ООН и Дунавската комисия за работа на речни кораби.


Чл. 23. Видовете корабоводителски правоспособности са:

1. за морско корабоплаване:

а) капитан далечно плаване;

б) щурман първа степен;

в) щурман втора степен;

г) щурман трета степен;

д) щурман четвърта степен;

е) щурман пета степен;

ж) пилот;

з) девиатор;

и) водач на плавателен съд до 20 бруто тона по море;

2. за речно корабоплаване:

а) капитан далечно плаване по вътрешните води на Европа;

б) щурман първа степен по вътрешните води на Европа;

в) щурман втора степен по вътрешните води на Европа;

г) щурман трета степен по вътрешните води на Европа;

д) щурман четвърта степен по вътрешните води на Европа;

е) водач на малък кораб по р. Дунав;

3. за корабоплаване по вътрешните води на Република България-капитан от вътрешно плаване.


Чл. 24. Видовете правоспособности за управление или за обслужване на корабни силови уредби и технически средства са:

1. корабен механик първа степен;

2. корабен механик втора степен;

3. корабен механик трета степен;

4. корабен механик четвърта степен;

5. корабен електромеханик;

6. корабен моторист (машинист);

7. корабен електротехник;

8. корабен огняр;

9. корабен помпиер.


Чл. 25. Видовете правоспособности за управление или за обслужване на плаващи технически средства са:

1. капитан на плаващо техническо средство;

2. старшина на шлеп от техническия флот.


Чл. 26. Видовете правоспособности за работа и поддържане на корабните радиотелеграфни и радиотелефонни станции са:

1. корабен радиотелеграфист първа категория първи клас;

2. корабен радиотелеграфист първа категория втори клас;

3. корабен радиотелефонист ограничена категория.


Чл. 27. Видовете правоспособности за работа и поддържане на корабни технически средства за СМСББ са:

1. корабен радиоелектроник първи клас;

2. корабен радиоелектроник втори клас;

3. корабен оператор обща категория;

4. корабен оператор ограничена категория първа степен;

5. корабен оператор ограничена категория втора степен.


Раздел III.
Необходими условия за придобиването на правоспособност и длъжности, които могат да се заемат със съответната правоспособност

Чл. 28. Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 23, т. 1, са, както следва:

1. капитан далечно плаване:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман първа степен;

в) правоспособност "Оператор ССМББ-обща категория";

г) плавателен стаж 24 месеца в далечно плаване на длъжност старши помощник капитан на кораб с големина 3000 или повече бруто тона;

д) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

2. щурман първа степен:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман втора степен;

в) плавателен стаж 18 месеца в далечно плаване на длъжност втори помощник капитан на кораб с големина 3000 или повече бруто тона;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

3. щурман втора степен:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман трета степен;

в) плавателен стаж 12 месеца като трети помощник капитан в далечно плаване на кораб с големина 500 и повече бруто тона;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

4. щурман трета степен:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) плавателен стаж 12 месеца, от които 6 месеца учебна практика и 6 месеца като стажант помощник капитан на кораб с големина 500 или повече бруто тона от далечно плаване (влиза в сила от 1.Х.2000 г.);

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) представен "Дневник за практическа подготовка", оценен положително от комисия на ИАМА;


5. щурман четвърта степен:

а) средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене море;

б) правоспособност щурман пета степен;

в) плавателен стаж 36 месеца на длъжност кърмчия в далечно плаване на кораб с големина 500 или повече бруто тона;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

6. щурман пета степен:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене море или завършен подготвителен курс, одобрен от ИАМА в учебно заведение, създадено по ред, установен със закон;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има средно специално (техническо) образование, или 24 месеца като моряк на кораб над 500 бруто т, от които 12 месеца на кораб в далечно плаване, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

7. пилот:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност капитан далечно плаване;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) плавателен стаж 6 месеца като стажант пилот, с участие в не по-малко от 80 маневри под ръководството на пилот-инструктор, предложен от Българската морска пилотска асоциация и одобрен от ИАМА, удостоверен с пилотски дневник, заверен от пилот-инструктора и капитана на маневрирания кораб;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

8. девиатор;

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман първа степен;

в) 3 месеца работа като стажант девиатор под ръководството на девиатор-инструктор, с участие в не по-малко от 20 манипулации за определяне на остатъчна девиация, удостоверени с дневник, заверен от девиатор-инструктора и капитана на кораба;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

9. водач на плавателен съд до 20 бруто тона по море:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) основно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИАМА;

б) учебна практика в подготвителния курс;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма.


Чл. 29. Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 23, т. 2, са, както следва:

1. капитан далечно плаване по вътрешните водни пътища на Европа:

а) висше образование, специалност корабоводене;

б) правоспособност щурман първа степен по вътрешните водни пътища на Европа;

в) плавателен стаж 18 месеца в задгранично плаване, на длъжност старши помощник капитан;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

2. щурман първа степен по вътрешните водни пътища на Европа:

а) висше образование, специалност корабоводене или средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене река;

б) правоспособност щурман втора степен по вътрешните водни пътища на Европа;

в) плавателен стаж 18 месеца в задгранично плаване на длъжност втори помощник капитан, когато има висше образование, или 24 месеца в задгранично плаване на длъжност втори помощник капитан, когато има средно специално (техническо) образование;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

3. щурман втора степен по вътрешните водни пътища на Европа:

а) висше образование, специалност корабоводене, или средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене река;

б) правоспособност щурман трета степен по вътрешните водни пътища на Европа;

в) плавателен стаж 12 месеца в задгранично плаване на длъжност трети помощник капитан, когато има висше образование, или 18 месеца в задгранично плаване, на длъжност трети помощник капитан, когато има средно специално (техническо) образование;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

4. щурман трета степен по вътрешните водни пътища на Европа:

а) висше образование, специалност корабоводене, или средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене река;

б) правоспособност щурман четвърта степен по вътрешните водни пътища на Европа, когато има средно специално (техническо) образование;

в) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има висше образование, или 12 месеца плавателен стаж на длъжност кърмчия, когато има средно специално (техническо) образование;

г) (изм. - ДВ, бр.73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма, когато има средно специално (техническо) образование;

5. щурман четвърта степен по вътрешните водни пътища на Европа:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене река, или средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИАМА, в учебно заведение, създадено по ред, установен със закон;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има средно специално (техническо) образование, или 18 месеца като моряк на кораб, извършващ стопанска дейност, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

6. водач на малък кораб по р. Дунав:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) основно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИАМА;

б) учебна практика в подготвителния курс;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма.


Чл. 30. Изискванията за придобиване на правоспособността капитан вътрешно плаване по чл. 23, т. 3, са, както следва:

1. основно образование и самоподготовка по одобрена програма;

2. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма.


Чл. 31. Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 24, са, както следва:

1. корабен механик първа степен:

а) висше образование, специалност корабни машини и механизми;

б) правоспособност корабен механик втора степен;

в) плавателен стаж 24 месеца на длъжност втори механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 3000 kW;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

2. корабен механик втора степен:

а) висше образование, специалност корабни машини и механизми;

б) правоспособност корабен механик трета степен;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) плавателен стаж 24 месеца като четвърти и трети механик, от които 18 на длъжност трети механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 3000 kW,;

г) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

3. корабен механик трета степен:

а) висше образование, специалност корабни машини и механизми;

б) плавателен стаж 6 месеца, от които 3 месеца учебна практика и 3 месеца стаж на длъжност стажант механик на кораби с пропулсивна мощност на КСУ над 750 kW (влиза в сила от 1.Х.2000 г.);

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) представен "Дневник за практическа подготовка", оценен положително от комисия на ИАМА;

4. корабен механик четвърта степен:

а) средно специално (техническо) образование, специалност корабни машини и механизми;

б) правоспособност корабен моторист (машинист);

в) плавателен стаж 36 месеца на длъжност моторист (машинист) на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 750 kW, от които се допускат 12 месеца като помпиер на нефтен танкер;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма;

5. корабен електромеханик:

а) висше образование, специалност електрообзавеждане на кораба, електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт или друга силнотокова специалност;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има висше образование, специалност електрообзавеждане на кораба, електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт, и 6 месеца за останалите специалности на кораб с обща генераторна мощност над 750 kVA;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия от ИАМА по утвърдена програма за кандидати със специалност, различна от специалностите електрообзавеждане на кораба или електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт;

6. корабен моторист (машинист):

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) средно специално (техническо) образование, специалност корабни машини и механизми, или средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИАМА, в учебно заведение, създадено по ред, установен със закон;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има средно специално (техническо) образование, или 3 месеца учебна практика и 24 месеца на длъжност чистач, смазочник или фитер в машинно отделение, когато има средно образование и завършен подготвителен курс на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 300 kW;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

7. корабен електротехник:

а) средно специално (техническо) образование по някоя от следните специалности: електрообзавеждане на кораба, силнотокова електропромишленост, електрообзавеждане на промишлени предприятия или електрически централи и мрежи;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има завършено средно образование по специалност "Електрообзавеждане на кораба" и 3 месеца като стажант електротехник, на кораби с обща генераторна мощност над 300 kVA за останалите специалности;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма, когато са завършили средно образование по специалност, различна от "Електрообзавеждане на кораба";

8. корабен огняр:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) средно специално (техническо) образование, специалност корабни машини и механизми, или средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИАМА, в учебно заведение, създадено по ред, установен със закон;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато има средно специално (техническо) образование, или 1 месец учебна практика и 3 месеца като стажант огняр, когато има средно образование и завършен подготвителен курс на кораби с парни котли с работно налягане над 0,7 mPa;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма, когато има средно образование и завършен подготвителен курс.


Чл. 32. Изискванията за придобиване на правоспособностите по чл. 25 са, както следва:

1. капитан на плаващо техническо средство:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) висше или средно специално (техническо) образование, специалност корабоводене или корабоводене река, когато ще работи по море или р. Дунав, или завършен подготвителен курс, одобрен от ИАМА, когато ще работи по вътрешните води на Република България;

б) правоспособност най-малко щурман пета степен по море или щурман четвърта степен по р. Дунав, когато ще работи по море или р. Дунав, или водач на плавателен съд до 20 бруто регистър тона по море или водач на малък кораб по р. Дунав, когато ще работи по вътрешните води на Република България;

в) плавателен стаж 3 месеца като стажант капитан на плаващо техническо средство в съответния район;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по правилата за плаване в района и експлоатацията на съответното плаващо техническо средство;

2. старшина на шлеп от техническия флот:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) най-малко основно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИАМА;

б) плавателен стаж 12 месеца като моряк на шлеп от техническия флот;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по утвърдена програма.


Чл. 33. Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 26, са, както следва:

1. корабен радиотелеграфист първа категория първи клас:

а) висше образование, специалност корабна радиоелектроника, или средно образование и завършен одобрен подготвителен курс;

б) правоспособност корабен радиотелеграфист първа категория втори клас;

в) плавателен стаж 24 месеца на длъжност радиотелеграфист на кораби в далечно плаване;

г) успешно положен изпит пред държавна комисия;

2. корабен радиотелеграфист първа категория втори клас:

а) висше образование, специалност корабна радиотехника и телевизия, или средно образование и завършен одобрен подготвителен курс;

б) правоспособност корабен радиотелеграфист първа категория трети клас;

в) плавателен стаж 12 месеца на длъжност стажант радиотелеграфист на кораби в далечно плаване;

г) успешно положен изпит пред държавна комисия;

3. корабен радиотелефонист ограничена категория:

а) завършен одобрен подготвителен курс;

б) някоя от правоспособностите по чл. 23, т. 1, букви от "а" до "д" включително, или чл. 26, т. 1 и 2;

в) успешно положен изпит пред държавна комисия след завършването на подготвителния курс.


Чл. 34. Изискванията за придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 27, са, както следва:

1. корабен радиоелектроник първи клас:

а) висше образование, специалност радио- и телевизионна техника, радиолокация за ВМФ, морски свръзки за ВМФ или съобщителна техника;

б) правоспособност корабен радиоелектроник втори клас;

в) плавателен стаж 18 месеца на длъжност радиоелектроник за СМСББ на кораб, оборудван с технически средства на СМСББ, плаващ в зона А3;

г) успешно положен изпит пред държавна комисия;

2. корабен радиоелектроник втори клас:

а) висше образование, специалност радио- и телевизионна техника, радиолокация за ВМФ, морски свръзки за ВМФ или съобщителна техника;

б) плавателен стаж 1 месец учебна практика на кораб, оборудван с технически средства на СМСББ;

в) успешно положен изпит пред държавна комисия;

3. корабен радиооператор обща категория за СМСББ:

а) морско образование и завършен подготвителен курс;

б) някоя от правоспособностите по чл. 23, т. 1, букви от "а" до "д" включително, или чл. 26, т. 1 и 2;

в) успешно положен изпит пред държавна комисия;

4. корабен радиооператор ограничена категория първа степен:

а) основно образование и завършен подготвителен курс;

б) успешно положен изпит, пред държавна комисия;

5. корабен радиооператор ограничена категория втора степен:

а) завършен подготвителен курс;

б) успешно положен изпит пред държавна комисия.


Чл. 35. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 23, т. 1, могат да заемат длъжност на кораб, с изключение на корабите, за които имат ограничение по чл. 4, ал. 2, както следва:

1. капитан далечно плаване:

може в далечно плаване да заема длъжността капитан на всякакви кораби;

2. щурман първа степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжност старши помощник капитан на всякакви кораби;

б) капитан на кораби с големина до 3000 бруто тона след 24 месеца плавателен стаж на длъжност старши помощник капитан;

3. щурман втора степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжност втори помощник капитан на всякакви кораби;

б) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) в крайбрежно плаване да заема длъжностите старши помощник капитан на кораби с големина до 3000 бруто тона и капитан на кораби с големина до 500 бруто тона след 24 месеца плавателен стаж на длъжност втори помощник капитан, от които 12 месеца в далечно плаване и успешно положен изпит пред ИАМА по функция "Контрол на операциите на кораба и грижа за лицата на борда" на ниво управление и функция "Радиосвръзки";

4. щурман трета степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжностите трети помощник капитан на всякакви кораби и втори помощник капитан на кораби с големина до 3000 бруто тона;

б) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) в крайбрежно плаване да заема длъжността старши помощник капитан на непътнически кораб с големина до 3000 бруто тона след 36 месеца плавателен стаж на длъжност трети помощник капитан, от които 12 месеца в далечно плаване, и успешно положен изпит пред ИАМА по функция "Контрол на операциите на кораба и грижа за лицата на борда" на ниво управление и функция "Радиосвръзки";

в) в крайбрежно плаване да заема длъжността капитан на непътнически кораб с големина до 500 бруто тона след 12 месеца плавателен стаж на длъжност старши помощник капитан на кораб с големина до 3000 бруто т в крайбрежно плаване.

5. щурман четвърта степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжността трети помощник капитан на кораби с големина до 3000 бруто тона;

б) в крайбрежно плаване да заема длъжността помощник капитан на непътнически кораб с големина до 500 бруто тона, когато притежава свидетелство за правоспособност "Корабен радиооператор ограничена категория първа степен" за СМСББ;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) в крайбрежно плаване да заема длъжността капитан на непътнически кораб с големина до 200 бруто тона след 12 месеца плавателен стаж на длъжност помощник капитан на кораб с големина до 500 бруто т в крайбрежно плаване и успешно положен изпит пред ИАМА по функция "Контрол на операциите на кораба и грижа за лицата на борда";

6. щурман пета степен може:

а) в далечно плаване да заема длъжността кърмчия на всякакви кораби;

б) в крайбрежно плаване да заема длъжността капитан на непътнически кораб с големина до 40 бруто тона след 24 месеца плавателен стаж в далечно плаване, когато притежава свидетелство за правоспособност "Корабен радиооператор ограничена категория първа степен" и завършено средно специално образование по специалност "Корабоводене";

7. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) пилот:

може да изпълнява задължения на пилот в българско пристанище, намиращо се в района на поделението на Изпълнителна агенция "Морска администрация", където е издържал изпита за придобиване на тази правоспособност;

8. девиатор:

може да изпълнява задълженията на девиатор в българско пристанище, където е издържал изпита за придобиване на тази правоспособност;

9. водач на плавателен съд до 20 бруто тона по море:

може да управлява самоходни или несамоходни кораби с големина до 20 бруто тона, мощност на двигателя до 200 kW, с не повече от 12 души на борда, включително екипажа.


Чл. 36. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 23, т. 2, могат да заемат длъжност на кораб, плаващ по р. Дунав, с изключение на корабите, за които имат ограничение по чл. 4, ал. 2, както следва:

1. капитан далечно плаване по р. Дунав:

може да заема длъжността капитан на кораби, плаващи по р. Дунав, притоците и каналите, свързани с нея;

2. щурман първа степен по р. Дунав може:

а) в задгранично плаване да заема длъжността старши помощник капитан;

б) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) в участъка на р. Дунав от км 000.000 до км 1171.000 да заема длъжността капитан след 18 месеца плавателен стаж в задгранично плаване и успешно положен изпит пред комисия на ИАМА по одобрена програма;

3. щурман втора степен по р. Дунав може:

а) в задгранично плаване да заема длъжността втори помощник капитан;

б) в местно плаване да заема длъжността капитан;

4. щурман трета степен по р. Дунав може:

а) в задгранично плаване да заема длъжността трети помощник капитан;

б) в местно плаване да заема длъжността помощник-капитан, а след 24 месеца плавателен стаж длъжността капитан;

5. щурман четвърта степен по р. Дунав може:

а) в задгранично плаване да заема длъжността кормчия, а след 18 месеца плавателен стаж като кормчия или моряк-длъжността палубен боцман;

б) в местно плаване да заема длъжността капитан на кораб с мощност на корабната силова уредба до 200 kW или помощник-капитан на кораб с мощност на корабната силова уредба до 450 kW;

в) в съответния участък на р. Дунав след 36 месеца плавателен стаж като кормчия да заема длъжността лоцман;

г) по целия плавателен път на р. Дунав след 18 месеца плавателен стаж като моряк на несамоходен шлеп или като моряк от подменен екипаж да заема длъжността старшина на несамоходен шлеп;

6. водач на малък кораб по р. Дунав:

може в местно плаване да води малки кораби с мощност на корабната силова уредба до 100 kW, с не повече от 12 души на борда, включително екипажа.


Чл. 37. Морските лица, притежаващи правоспособност по чл. 23, т. 3, могат да управляват самоходни и несамоходни кораби, плаващи по вътрешните води на Република България.


Чл. 38. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 24, могат да заемат длъжности на морски или речни кораби, с изключение на корабите, за които имат ограничение по чл. 4, ал. 2, както следва:

1. корабен механик първа степен:

може да заема длъжността главен механик на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

2. корабен механик втора степен може:

а) да заема длъжността втори механик на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

б) да заема длъжността главен механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 3000 kW след 30 месеца стаж на длъжност втори механик;

3. корабен механик трета степен може:

а) да заема длъжността трети механик на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

б) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) да заема длъжността втори механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 3000 kW след 24 месеца стаж на длъжност трети механик и успешно положен изпит пред ИАМА по функция "Контрол на операциите на кораба и грижа за лицата на борда" на ниво управление;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) да заема длъжността главен механик на морски кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 1850 kW и на речни кораби до 2250 kW след 24 месеца стаж на длъжност трети механик и успешно положен изпит пред ИАМА по функция "Контрол на операциите на кораба и грижа за лицата на борда" на ниво управление;

4. корабен механик четвърта степен може:

а) да заема длъжността четвърти механик на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

б) да заема длъжността трети механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 3000 kW след 12 месеца стаж на длъжност четвърти механик на кораб с пропулсивна мощност на корабна силова уредба над 750 kW;

в) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) да заема длъжността втори механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 1850 kW след 12 месеца стаж на длъжност трети механик на кораб с мощност над 1100 kW на корабната силова уредба и успешно положен изпит пред ИАМА по функция "Контрол на операциите на кораба и грижа за лицата на борда" на ниво управление;

г) (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) да заема длъжността главен механик на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 1100 kW след 12 месеца стаж на длъжност втори механик на корабна силова установка над 1100 kW и успешно положен изпит пред ИАМА по функция "Контрол на операциите на кораба и грижа за лицата на борда" на ниво управление;

5. корабен електромеханик:

може да заема длъжността електромеханик на кораби с неограничена обща генераторна мощност;

6. корабен моторист (машинист) може:

а) да заема длъжността моторист (машинист) на кораби с неограничена мощност на корабната силова уредба;

б) след 24 месеца плавателен стаж като моторист (машинист) на танкер да заема длъжността помпиер на всякакви танкери;

в) след 36 месеца плавателен стаж като моторист (машинист) на кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба над 100 kW да обслужва самостоятелно кораби с пропулсивна мощност на корабната силова уредба до 450 kW;

7. корабен електротехник може:

а) да заема длъжността електротехник на кораби с неограничена обща генераторна мощност;

б) да заема длъжността електромеханик на кораби с обща генераторна мощност до 750 kVA след 24 месеца плавателен стаж като корабен електротехник на кораби с обща генераторна мощност над 300 kVA;

8. корабен огняр:

може да заема длъжността огняр на всякакви кораби с парни котли с неограничено работно налягане.


Чл. 39. Лицата, притежаващи някоя от правоспособностите, посочени в чл. 24, точки от 1 до 7 включително, могат да заемат съответно длъжностите механик, електромеханик, моторист или електротехник на плаващо техническо средство, на което мощността на корабната силова уредба, производствените мощности и степента на автоматизация съответстват на правата на притежаваната от лицето правоспособност независимо от района, в който средствата плават или работят.


Чл. 40. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 25, могат да заемат длъжност на плаващи технически средства, както следва:

1. капитан на плаващо техническо средство може да заема длъжността капитан на плаващо техническо средство по вид и в район, съответстващ на неговото образование, правоспособност и положен изпит, като няма право да го води в открити води, ако няма необходимата за това правоспособност;

2. старшина на шлеп от техническия флот може да заема длъжността старшина на шлеп, на самоходен или несамоходен кораб, обслужващ плаващи технически средства, като няма право да го води в открити води, ако няма необходимата за това правоспособност.


Чл. 41. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 26, могат да заемат длъжности на морски или речни кораби, както следва:

1. корабен радиотелеграфист първа категория първи клас:

може да заема длъжността радиотелеграфист на всякакви кораби;

2. корабен радиотелеграфист първа категория втори клас може:

а) в далечно плаване да заема длъжността радиотелеграфист на всякакви непътнически кораби;

б) в крайбрежно плаване да заема длъжността радиотелеграфист на всякакви кораби;

3. корабен радиотелефонист ограничена категория:

може да бъде радиотелефонист на всякакви кораби.


Чл. 42. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 27, могат да заемат длъжности на морски кораби, както следва:

1. корабен радиоелектроник първи клас може да заема длъжността радиоелектроник за СМСББ, включително да поддържа техническите средства на кораби, плаващи във всички зони;

2. корабен радиоелектроник втори клас може да заема длъжността радиоелектроник за СМСББ, включително да поддържа техническите средства на всички кораби, с изключение на пътническите, плаващи във всички зони;

3. корабен радиооператор обща категория за СМСББ може да заема длъжността радиооператор за СМСББ на всички кораби, плаващи във всички зони, оборудвани с дублирани технически средства на СМСББ, с изключение на пътническите; такива кораби трябва да имат организирано обслужване и поддържане на техническите средства на СМСББ на брега или на борда на кораба;

4. корабен радиооператор ограничена категория първа степен може да заема длъжността радиооператор за СМСББ на кораби, плаващи в зона А1;

5. корабен радиооператор ограничена категория втора степен може да бъде радиооператор за СМСББ на кораби в крайбрежно плаване.


Чл. 43. Длъжността моряк на морски и речни кораби се заема от лица, които имат най-малко основно образование, отбили са военната си служба на кораби от ВМС, на корабите от поделения на Гранични войски или притежават правоспособност "Водач на плавателен съд до 20 бруто тона" по море или "Водач на малък кораб по р. Дунав".


Раздел IV.
Регистър на морските правоспособни лица. Издаване на свидетелства за правоспособност, свидетелство за потвърждение и свидетелства за специална подготовка на морските правоспособни лица

Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Изпълнителната агенция "Морска администрация" (ИАМА) води Регистър на морските правоспособни лица (приложение № 8) на хартиен и електронен носител. В него под отделен номер се вписват следните данни за всяко морско правоспособно лице:

1. собствено, бащино и фамилно име;

2. пол;

3. дата на раждане;

4. месторождение;

5. местожителство;

6. гражданство;

7. единен граждански номер;

8. документ за образование, квалификация и специалност, номер и дата на издаване, издател на документа;

9. поредна правоспособност и основание за придобиването и;

10. специална подготовка, съгласно глава V и глава VI на Конвенция STCW 78/95, вид, основание за придобиване, учебно заведение, документ, издател и срок на валидност на документа, номер на потвърждението на свидетелството за правоспособност, дата на издаване и вписаните ограничения.

(2) За водачите на плавателен съд до 20 бруто тона по море и за водачите на малък кораб по р. Дунав се водят отделни регистри.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Вписванията в регистъра се извършват от длъжностно лице, служител в ИАМА, на основание молба и документи за установяване на обстоятелствата.

(4) Регистърът на морските правоспособни лица е безсрочен.


Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) В поделенията на ИАМА във Варна, Бургас, Русе и Лом се води моряшки картон (приложение № 9), който съдържа:

1. номера, под който лицето е вписано в Регистъра на морските правоспособни лица;

2. данните за лицето по чл. 44, ал. 1;

3. кораба, на който лицето работи в момента: име, бруто тонаж, тип на кораба, пропулсивна мощност на корабната силова уредба, обща генераторна мощност, клас на автоматизация и район на плаване на кораба;

4. длъжност, на която лицето е назначено на кораба, ниво на отговорност и функции, дата на постъпване и дата на напускане на кораба, общо прослужено време на кораба, признато за плавателен стаж.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Вписванията по ал. 1 се извършват от длъжностно лице в служба "Квалификация и регистрация на морските лица" на съответното поделение на ИАМА.

(3) Данните по ал. 1, т. 4 се вписват след представяне на записка по образец (приложение № 10), че лицето е назначено или освободено от длъжност на съответния кораб. Записката остава в архива към моряшкия картон на лицето 5 години от датата на издаването.

(4) Моряшките картони се съхраняват в службите "Квалификация и регистрация на морските лица" 70 години от датата на издаване на картона.


Чл. 46. При постъпване на длъжност на кораб морското правоспособно лице представя в служба "Квалификация и регистрация на морските лица" записката за назначаване незабавно след получаването и, а при напускане на кораба в 7-дневен срок-записка за освобождаване. При просрочване на тези срокове морското правоспособно лице се наказва по реда на чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания.


Чл. 47. (1) На морските правоспособни лица се издават свидетелства за правоспособност за работа на море по образец (приложения № 11 или 11Б), а за работа на река по образец (приложения № 11А или 11В).

(2) В свидетелството за правоспособност се вписват функциите на компетентност, нивото на отговорност, длъжността на лицето и ограниченията, ако има такива, за работа на морски кораби или правата по Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване на Комитета по вътрешните водни пътища към ООН и Дунавската комисия за работа на речни кораби и ограниченията по чл. 4, ал. 2.


Чл. 48. (1) Морските правоспособни лица удостоверяват специалната си допълнителна подготовка със свидетелство за специална подготовка (приложение № 11Г).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) В свидетелството за специална допълнителна подготовка се вписват: учебното заведение, видовете допълнителна подготовка, дата на издаване, дата на потвърждаване от ИАМА, както и валидността му.


Чл. 49. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Свидетелствата за правоспособност се издават от ИАМА, а за специална допълнителна подготовка се издават от учебните заведения и се подпечатват в поделението на ИАМА, където лицето се води на отчет, на основание молба и документи за установяване на обстоятелствата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Свидетелството за правоспособност се подписва от изпълнителния директор на ИАМА, а потвърждението на свидетелството за правоспособност (приложение № 11Д), както и свидетелствата за специална допълнителна подготовка, за водач на плавателен съд до 20 бруто тона по море и за водач на малък кораб по р. Дунав - от началниците на съответните поделения на ИАМА.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Свидетелствата по ал. 2 се подпечатват с печата на ИАМА с изображение на държавния герб.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Загубено или унищожено свидетелство се подменя от поделението на ИАМА, където лицето се води на отчет, след изясняване на обстоятелствата, при които то е загубено или унищожено.


Чл. 50. (1) Свидетелството за правоспособност за работа на море, е валидно за период от 5 години от датата, на която е вписана последната правоспособност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Срокът на валидност за следващите 5 години се продължава, след като притежателят му представи в поделението на ИАМА, където се води на отчет, доказателства по отношение на:

1. здравословна годност - по чл. 19;

2. компетентността - със свидетелство за правоспособност и удостоверение за плавателен стаж за период най-малко 1 година в течение на последните 5 години.

(3) Когато лицето не притежава плавателен стаж за период най-малко 1 година в течение на последните 5 години, следва да представи:

1. удостоверение за плавателен стаж като стажант на длъжност, съответстваща на притежаваната от него правоспособност за период не по-малък от 3 месеца, непосредствено преди продължаване валидността на свидетелството; или

2. удостоверение за плавателен стаж на длъжност, съответстваща на правоспособност с една степен по-ниска от притежаваната от него правоспособност, за период не по-малък от 6 месеца, непосредствено преди продължаване валидността на свидетелството; или

3. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) удостоверение за успешно завършен курс, одобрен от ИАМА; или

4. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) успешно положен изпит пред ИАМА по утвърдена програма.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Признава се за плавателен стаж за непрекъснато поддържане на квалификацията времето, през което изпълнителният директор на ИАМА, директорът на РДМА, ръководителят на отдел "Администрация на знамето", ръководителят на отдел "Контрол върху корабите", експерт в ИАМА са заемали тези длъжности.


Раздел V.
Контрол и административнонаказателни разпоредби

Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Орган за контрол по изпълнението на наредбата е ИАМА. При осъществяване на дейността си ИАМА прилага система за управление на качеството съгласно българското законодателство.


Чл. 52. (1) На основание член X-Контрол на Конвенцията STCW 78/95, и чл. 363, т. 8 от Кодекса на търговското мореплаване на всеки от пристигащите и на заминаващите кораби, независимо от знамето, под което плават, при наличие на обстоятелствата, посочени в Правило I/4 на Конвенцията STCW 78/95 и в Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване на Комитета по вътрешните водни пътища към ООН и Дунавската комисия, се извършва контрол, при който трябва да се установи, че:

1. всички длъжности, вписани в корабното свидетелство за надеждно комплектуване на кораба с екипаж, се заемат от лица, притежаващи валидни свидетелства за правоспособност, които съответстват на заеманите от тях длъжности;

2. организацията и установеният ред за носене на вахтената служба на кораба са в съответствие с изискванията и принципите за носене на безопасна вахта на мостика и в машинното отделение на път и в пристанище съгласно глава VIII на Конвенцията STCW 78/95;

3. капитанът е осигурил годен да изпълнява задълженията си състав на първата вахта при тръгване в рейс и на следващите вахти по разписание съгласно глава VIII на Конвенцията STCW 78/95;

4. съществува документирано доказателство, че членовете на екипажа са предварително точно инструктирани и запознати с общите си задължения, както и със задълженията си по общокорабните разписания за тревогите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) При сблъскване, засядане или допиране на корпуса до дъното, незаконно изхвърляне на вредни вещества, погрешно или опасно маневриране, боравене с товара или с корабните съоръжения и други действия, с които са били застрашени хора, околната среда или имущество, контролиращият инспектор на ИАМА може да поиска от екипажа да демонстрира на практика своята компетентност на съответното работно място.


Чл. 53. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Когато се установи нарушение на изискванията по чл. 52 ИАМА забранява отплаването на кораба до отстраняването на нарушенията, за което уведомява капитана на кораба, генералния секретар на ИМО, дипломатическото представителство или морските власти на държавата на знамето.


Чл. 54. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) Изпълнителният директор на ИАМА ограничава правото на морското правоспособно лице да изпълнява определена функция на кораб в следните случаи:

1. при доказана вина за причинен разлив на нефтоводни смеси - за срок до 3 години;

2. при доказана вина за причинен разлив на нефтопродукти - за срок от 1 до 5 години;

3. при доказана вина за причинено корабокрушение - за срок от 1 до 5 години;

4. при доказана вина за причинена авария и аварийно произшествие - за срок от 1 до 3 години.

5. (нова - ДВ, бр. 29 от 2001 г.) при доказана вина за състояние на кораба, което не отговаря в значителна степен на изискванията на приложимите международни конвенции, вследствие на което корабът е задържан по реда на държавния пристанищен контрол - за срок до 1 година.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2001 г.) Вината се доказва съгласно Наредбата за разследване на аварийните случаи в корабоплаването.

(3) (Нова - ДВ, бр. 29 от 2001 г.) Ограничението, наложено на морското правоспособно лице по ал. 1, се отменя след успешно полагане на изпит по съответната функция по реда, определен в тази наредба.


Чл. 55. Корабособственик, оператор, чартьор или капитан, който наеме на кораб лице, което няма свидетелство за правоспособност, съгласно Конвенцията STCW 78/95 носи отговорност по Закона за административните нарушения и наказания, ако деянието не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.


Чл. 56. Капитан на кораб, който допусне някаква операция или изпълнение на дейност на кораба да бъде извършена от лице, което не притежава необходимата за нея правоспособност, се наказва съгласно разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 26, т. 1 и 2 и правоспособност корабен радиоелектроник първи или втори клас или корабен радиооператор обща категория, могат да съвместяват и длъжността радиооператор за СМСББ, когато за това е издадена заповед от собственика или оператора на кораба за възлагане отговорността за свръзките при бедствие и безопасност.


§ 2. При наличие на изискванията за образование и здравословна годност лицата, отбили военната си служба или работили на военни кораби, се допускат до изпит за придобиване на правоспособност по тази наредба, както следва:

1. за правоспособност щурман пета степен, корабен моторист или корабен огняр-на основание документ за плавателен стаж и завършен курс към ВМС по одобрена програма или завършена школа за запасни офицери, издаден от главния щаб на Военноморските сили;

2. за правоспособност "щурман трета степен" и "корабен механик трета степен"-на основание документ за прослужени минимум 3 години на кораби от ВМС, свидетелство за успешно завършен одобрен курс за преквалификация и 6 месеца плавателен стаж като стажант помощник капитан на търговски кораб в далечно плаване с големина 3000 бруто тона или повече или стажант трети механик на търговски кораб с пропулсивна мощност на КСУ 3000 kW или повече.


§ 3. По смисъла на тази наредба някои от употребяваните думи и изрази имат следното значение:

1. "Крайбрежно плаване" е плаването във вътрешните морски води, териториалното море и прилежащата зона на Република България включително.

2. "Далечно плаване" е плаването в останалите морета и океани.

3. "Зона А1" е морски район, включен в об-хвата на най-малко една брегова ултракъсовълнова (VHF) радиостанция с възможност за непрекъснато цифрово избирателно повикване (DSC) по тревога (радиус 20-30 мили); "Зона А2"-в обхвата на най-малко една брегова средновълнова (MF) радиостанция (радиус 100 мили) с възможност за непрекъснато цифрово избирателно повикване (DSC) по тревога; "Зона А3"-в обхвата на най-малко един от геостационарните спътници за морски свръзки (между географските паралели 70°N и 70°S) и "Зона А4"-са морските райони извън зоните А1, А2 и А3.

4. "Вътрешни водни пътища на Европа" са: р. Дунав, реките, езерата и каналите на Европа, ползвани за корабоплаване.

5. "Задгранично плаване" е плаването по вътрешните водни пътища на Европа, с изключение на участъка на р. Дунав от km 374,100 до km 845,650.

6. "Местно плаване" е плаването в участъка на р. Дунав от km 374,100 до km 845,650.

7. "Малък кораб" е кораб, плаващ по вътрешни водни пътища на Европа, на който дължината на корпуса е по-малка от 20 m, с изключение на тези малки кораби, които влачат, тласкат или придвижват на борд кораби, които не са малки кораби, както и фериботите и корабите, на които е разрешено да превозват повече от 12 пътници.

8. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) "Одобрено образование" е образованието, получено в специализирано морско учебно заведение, създадено в съответствие със законите на Република България, акредитирано от Националната агенция за оценка и акредитация или съгласно българското законодателство, работещо по учебни програми, съставени в съответствие с държавните изисквания за обучение по специалността и одобрени от ИАМА.

9. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) "Одобрен курс" е курс, одобрен от ИАМА, при следните условия:

а) провежда се по програма, включваща въпроси по теми и обем не по-малък от изискванията от STCW 78/95, или от Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване на Комитета по вътрешните водни пътища към ООН и Дунавската комисия;

б) организиран е от учебно заведение, създадено в съответствие със Закона за висшето образование или Закона за народната просвета;

в) използва квалифицирани, по смисъла на Конвенция STCW 78/95, преподаватели;

г) в дейността си прилага система за управление на качеството.

11. "Учебна практика" е обучение, проведено на учебен или търговски кораб по време на плаване под ръководството на квалифицирано лице по одобрена програма. Практикантът удостоверява своята учебна практика с "Дневник за практическа подготовка".


12. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) "Квалифицирано лице" е лице, което изпълнява задължения на кораб като инструктор, оценител или ръководител на учебна практика, който има морско образование и правоспособност най-малко една степен по-висока от обучаемите, получил е необходимия теоретичен и практически опит чрез успешно завършен курс 6.09 на ИМО и има най-малко 3 години стаж по една от посочените правоспособности на кораб от далечно плаване. ИАМА провежда изпити за "квалифицирани лица" по утвърдена от министъра на транспорта програма.

13. "Пътнически кораб" е кораб, който превозва повече от 12 пътници.

14. "Пътник" е всяко лице, по-възрастно от 1 година, с изключение на капитана и членовете на екипажа или други лица, които работят или изпълняват задължения, свързани с дейността на този кораб.

15. "Вътрешни води в Република България" са водите във вътрешността на страната без корабоплавателен контакт с морето или р. Дунав.

16. "Пропулсивна мощност на корабната силова уредба" е общата мощност на главните механизми, монтирани на кораба, изразена в киловати (kW), вписана в регистъра на корабите в пристанището, където е регистриран корабът, и в корабните документи.

17. "Обща генераторна мощност" е мощността, изразена в киловолтампери (kVA), на всички генератори за електрически ток, монтирани на кораба, вписана в корабните документи.

18. "Клас на автоматизация А2 / А1" означава:

а) "А2"-без вахта в машинно отделение, но с вахта в централния пост за управление;

б) "А1"-без вахта в машинно отделение и в централния пост за управление.

19. "Национален стандарт за компетентност" означава ниво на професионализъм, което трябва да бъде достигнато за надлежно изпълнение на функциите на борда на кораб, в съответствие с международно признати критерии за ниво на знания, разбиране и демонстриране на умения. Националните стандарти са представени в приложение № 1.

20. "Критерии за оценка" означават критерии, които са разработени на ниво, по-високо от задължителните критерии на Конвенцията STCW 78/95, част А.

21. "Независима оценка" означава оценка от квалифицирано лице, което е независимо от учебния център или дейностите, които се оценяват, за да се удостовери, че административните и оперативните процедури на всички нива са управлявани, организирани, спазвани и следени вътрешно, за да се докаже пригодността им за достигането на декларираните стандарти.

22. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2000 г.) "Открити води" по смисъла на чл. 40 са водите извън акваторията на пристанищата и рейдовете, определени в Задължителните правила за реда на корабоплаването в съответните поделения на ИАМА.


§ 4. За издаване или заверяване на документи, справки и други услуги по тази Наредба се събират такси съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 87 от Кодекса на търговското мореплаване (обн., ДВ, бр. 55 и 56 от 1970 г.; попр., бр. 58 от 1970 г., изм. и доп.; бр. 55 от 1975 г., бр. 10 от 1987 г. и бр. 30 от 1990 г.) и чл. 91 от Указа за търговското корабоплаване на Република България (обн., Изв., бр.79 от 1953 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 56 от 1970 г. и бр. 36 от 1986 г.) и отменя Наредба № 6 за компетентността на морските лица в Република България (обн., ДВ, бр. 83 и 84 от 1988 г.; изм. и доп., бр. 32 от 1990 г., бр. 57 от 1992 г. и бр. 81 от 1993 г.), както и всички разпореждания, свързани с нея.


§ 6. (1) Изискванията в наредбата по отношение на морското корабоплаване съответстват на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, 1978 г., с измененията от 1995 г., към която Република България се е присъединила с Решение № 192 от 22.ХII.1981 г. на Бюрото на Министерския съвет и Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. и Протокола към нея от 1978 г., ратифициран от Република България с Указ № 2250 от 1983 г. (ДВ, бр. 61 от 1983 г.), измененията и от 1988 г. относно Световната морска система за бедствие и безопасност, както и на Резолюция А.481(ХII) от 19.ХI.1981 г. на Международната морска организация на ООН.

(2) Изискванията на наредбата по отношение на корабоплаването по вътрешните водни пътища на Европа, съответстват на Препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване на Комитета по вътрешните водни пътища към ООН и Дунавската комисия.


§ 7. Признаването на издадените до влизане в сила на тази наредба свидетелства за правоспособност ще се извършва при установяване съответствие на условията за издаването им на изискванията на Конвенцията STCW 78/95, както следва:

1. за морски лица от "Оперативно" и "Управленско" ниво (с изключение на капитан далечно плаване и корабен механик първа степен)-при явяване на изпит за следваща правоспособност, но не по-късно от 1.I.2001 г.

2. за капитан далечно плаване и корабен механик първа степен и за морски лица от "Изпълнителско" ниво-при подновяване на свидетелството за правоспособност, но не по-късно от 1.1.2001 г.


§ 8. След 1.I.2001 г. всички морски лица в Република България трябва да притежават свидетелства за правоспособност съгласно тази наредба.


§ 9. (Отм. - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)



Национални стандарти за компетентност за капитани и старши помощник-капитани
на кораби с вместимост 500 или повече бруто тона
 
Функция: Корабоводене на ниво управление
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Планиране на рейса Планиране на рейса и корабо- Изпит и оценка на резулта- Обзавеждането, картите
и корабоводене водене при всякакви условия тите при: и навигационните издания,
  с прилагане на подходящи   изисквани за рейса, са
  методи на прокладка на .1 одобрен опит на работа подходящо подбрани за
  океанските преходи,   безопасното осъществяване
  като се има предвид: .2 одобрена подготовка на на рейса
    тренажор, където е приложим  
  .1 ограничени води;   Основата за избор на пътя
  .2 метеорологични условия;   са фактите и статистическите
  .3 ледове; .3 одобрена подготовка данни, получени от
  .4 ограничена видимост; с използване на лабораторно съответните източници
  .5 системи за разделно обзавеждане и публикации
  движение;    
  .6 области със силни с използване на: Изчисленията за местополо-
  приливи и отливи каталози на карти, карти, жението, курса, разстоянието
    навигационни издания и и времето са правилни и в
  Движение в съответствие с характеристики на кораба границите на приетите
  Общите принципи за избор   изисквания за точност на
  на пътя на кораба   навигационното обзавеждане
  Предаване на съобщения в   Всички потенциални
  съответствие с Ръководствата   навигационни опасности
  и критериите за системите   се определят точно
  за съобщения от кораби    
Определяне на мес- Определяне местоположение- Изпит и оценка на Основният метод, използван
тоположението по то на кораба при всякакви резултатите при: за определяне на местопо-
различни начини и условия:   ложението на кораба, е
с различна точност   .1 одобрен опит на работа най-подходящ за преобладава-
  .1 по астрономически методи;   щите условия и обстоятелства
    .2 одобрена подготовка на  



  .2 по брегови ориентири, вкл. тренажор, където е приложим Определянето на местополо-
  способност да се използват   жението, получено с помощ-
  подходящи карти, известия .3 одобрена подготовка с та на астрономически методи,
  до мореплавателите и други използване на лабораторно е в приетите граници
  помагала за оценка на точно- обзавеждане на точност
  стта на определяне на    
  местоположението; с използване на: Определянето на местополо-
    .1 карти, навигационен алма- жението, получено с помощта
  .3 с използване на съвремен- нах, планшети, хронометър, на наземни ориентири, е в
  ни радионавигационни средст- секстант и калкулатор приетите граници на точност
  ва и определени знания за   Точността за определяне на
  техните принципи на работа, .2 карти, навигационни местоположението е
  ограничения, източници на помагала и прибори надлежно оценена
  грешки, откриване на грешни (азимутно огледало,  
  показания и неправилно тъл- секстант, лаг, ехолот, Определянето на местополо-
  куване на информацията и компас) и инструкции жението с помощта на радио-
  методи на корекции за опреде- на производителя навигационни средства е в гра-
  ляне точното местоположение   ниците на нормите за точно-
    .3 радиолокатор, системи стта на използваните системи.
    Decca, Loran, спътникови Възможните грешки, влияещи
    навигационни системи и над- върху точността на определя-
    лежни навигационни карти не на местоположението, се
    и помагала установяват, а методите за
      намаляване на влиянието на
      неточността на систмите за
      определяне местоположение-
      то се прилагат надлежно
Определяне и отчи- Способност за определяне и Изпит и оценка на резулта- Методът и честотата на
тане грешките на отчитане на грешките на тите при: проверките на грешки на
компаса магнитен и жирокомпас   магнитния и жирокомпаси
    .1 одобрен опит на работа осигуряват точност на
  Познаване на принципите на   информацията
  работа на магнитния .2 одобрена подготовка на  
  жирокомпас тренажор, където е приложим  
  Разбиране на системите под .3 одобрена подготовка с  
  управление от главния жиро- използване на лабораторно  
  компас и знания за работата обзавеждане  
  и грижите за главните типове    
  жирокомпаси с използване на: астрономи-  
    чески определения и наземни  
    пеленги и сравнение между  
    магнитния и жирокомпаса  
Координиране на опе- Максимално познаване и Изпит и оценка на резулта- Планът за координиране на
рации по търсене и способност за прилагане на тите при: операции по търсене и



спасяване на море процедурите, съдържащи се   спасяване на море съответст-
  в Ръководството на ИМО за .1 одобрен опит на работа ва на международните
  търговски кораби за търсене   ръководства и норми
  и спасяване на море (MERSAR) .2 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим Радиосвръзките се установя-
      ват и се спазват правилни
    .3 одобрена подготовка с из- процедури за свръзка
    ползване на лабораторно по време на всички етапи
    обзавеждане на операциите по
      търсене и спасяване
    с използване на: подходящи  
    помагала, карти, метеороло-  
    гични данни, характеристики  
    на съответните кораби, радио-  
    свързочно обзавеждане и дру-  
    ги разполагаеми средства, а  
    също и една или няколко  
    от следните форми:  
    .1 одобрен курс за подготовка  
    по търсене и спасяване  
    .2 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим  
    .3 одобрена подготовка с из-  
    ползване на лабораторно  
    обзавеждане  
Организация и про- Максимално познаване на Изпит и оценка на резулта- Организацията и процедурите
цедури за носене на съдържанието, приложението тите при: на носене на вахта са
вахта и целите на Международните   установени и поддържани в
  правила за предпазване от .1 одобрен опит на работа съответствие с международ-
  сблъсквания на море   ните правила и ръководства
    .2 одобрена подготовка на за осигуряване на безопасност-
  Максимално познаване на тренажор,където е приложим та на плаване, защитата на
  съдържанието, прилагането   морската среда и безопасност-
  и целите на основните прин-   та на кораба и хората
  ципи на носене на ходова на-   на борда
  вигационна вахта    
  Методите, осигуряващи ефек-    
  тивна работа на вахтения    
  персонал на мостика    
Осигуряване на безо- Оценяване на грешките Оценка на резултатите, Информацията, получена от
пасно плаване чрез на системата и максимално получени при одобрена радиолокатор и АRPA, се тъл-
използване на радио- разбиране на експлоатацион- подготовка на радиоло- кува и анализира правилно,
локатор и автоматизи- ните аспекти на съвременните кационен тренажор като се имат предвид ограни-
рана радиолокацион- навигационни системи, и тренажор ARPA ченията на апаратурата и
на система за пред- вкл. радиолокатор и ARPA   преобладаващите обстоятел-



пазване от сблъскване     ства и условия
(ARPA), както и съв- Техники на корабоводене   Действията, предприети за
ременни навигацион- при отсъствие на видимост   избягване на опасно сближа-
ни системи, подпо-     ване или сблъскване с други
магащи процеса Оценка на навигационната   кораби, са в съответствие с
на приемане на информация, получена от   Международните правила за
решения всички източници, вкл.   предпазване от сблъсквания
  радиолокатор и АRРA, с   на море
Забележка: Подго- приемане на решения и    
товка и оценка за из- изпълнение на команди за    
ползване на АRPA избягване на сблъскване и за    
не се изисква за ра- управление на безопасното    
ботещи само на кора- плаване на кораба    
би без ARPA. Това      
ограничение трябва      
да бъде отразено в из-      
даденото потвържде-      
ние на съответния      
помощник-капитан      
Прогноза за времето Способност за разбиране и Изпит и оценка на резулта- Прогнозата за времето за
и океанографските тълкуване на синоптична тите при: определен период се основава
условия карта и прогнозиране на вре-   на цялата достъпна информация
  мето в района на плаване, ка- .1 одобрен опит на работа  
  то се имат предвид местните   Действията, предприети за
  хидрометеорологични условия .2 одобрена подготовка с осигуряване на безопасност-
  и информацията, получена използване на лабораторно та на плаването, свеждат до
  по факса обзавеждане минимум заплахите върху
      безопасността на кораба
  Познаване на различните ме-    
  теорологични системи, вкл.   Основанията за предпола-
  тропически циклони, и уме-   гаемите действия са статисти-
  ние за избягване на центро-   ческите данни и наблюдения
  вете им и опасните квадранти   за фактическите условия на
      времето
  Познаване на океанските    
  течения    
       
  Способност за пресмятане на    
  елементите на приливите    
  и отливите    
       
  Използване на всички подхо-    
  дящи навигационни помагала    
  за приливи и течения    
Действия при аварии, Предпазни мерки при Изпит и оценка на резулта- Видът и мащабите на всеки
възникнали по време засядане тите от практически инструк- проблем се определят бързо,



на плаване   таж, опит от работа и прак- решенията и действията
    тически учения на действия свеждат до минимум влия-
  Действия при неизбежно при аварийни ситуации нието на всяка неизправност
  засядане и след засядане   на корабните системи
       
  Снемане от засядане със   Свръзките се осъществяват
  и без помощ   ефективно и съответстват на
      установените процедури
  Действия при неизбежно    
  сблъскване, след сблъскване   Решенията и действията
  и при нарушение на водоне-   максимално способстват за
  проницаемостта на корпуса   безопасността на хората на
  поради някаква причина   борда
       
  Преценка на борбата за    
  мореходност на кораба    
       
  Аварийно управление на    
  кормилото    
       
  Планове за аварийна    
  буксировка и процедури    
  при буксировка    
       
Маневриране и управ- Маневриране и управление на Изпит и оценка на резулта- Всички решения относно
ление на кораба при кораба при всякакви условия, тите при: завързването и заставането на
всякакви условия включително:   котва са основани на надлеж-
    .1 одобрен опит на работа на оценка на маневрените
  .1 маневриране при подхожда-   характеристики на кораба и
  не към пилотски станции, .2 одобрена подготовка на машината, както и на силите,
  качване и слизане на пилоти тренажор, където е приложим които, както се очаква,
  с отчитане състоянието на   действат по време на стоянка
  времето, приливи, инерция и .3 одобрена подготовка на на кея или на котва
  спиране на кораба управляем корабен модел,  
    където е приложима По време на ход се извършва
  .2 управление на кораба при   пълна оценка на възможното
  плаване в реки, естуари и ог-   влияние на плитчини и огра-
  раничени води, влияние на те-   ничени води, ледове, банки,
  чението, вятъра и ограниче-   приливи, преминаващи кора-
  ните води върху управляемо-   би и попътни вълни на
  стта на кораба   собствения кораб, така че
      корабът може безопасно да се
  .3 използване на техниката на   управлява при различни
  завиване с постоянна ъглова   условия на натоварване и
  скорост   състояние на времето
       
  .4 маневриране в плитководие,    
  вкл. при намален запас на во-    
  да под кила поради просядане,    
  надлъжно и напречно клатене    
       



  .5 взаимодействие между ми-    
  наващи кораби, както и между    
  собствения кораб и близките    
  брегове (ефект на канала)    
       
  .6 завързване и отвързване    
  при различни ветрове, прили-    
  ви и течения със и без влекач    
       
  .7 взаимодействие между    
  кораб и влекач    
       
  .8 използване на пропулсивна-    
  та и маневрената система    
       
  .9 избор на котвена стоянка;    
  заставане на една или две кот-    
  ви на ограничена котвена    
  стоянка и фактори, влияещи    
  на избора на необходимата    
  дължина на котвената верига    
       
  .10 дрейфаща котва;    
  освобождаване на котва    
       
  .11 докуване на повреден и    
  неповреден кораб    
       
  .12 управление на кораби при    
  лошо време, вкл. оказване на    
  помощ на търпящ бедствие    
  кораб или самолет; букси-    
  ровка; средства за удържане    
  на неуправляем кораб в безо-    
  пасно положение спрямо    
  вълните, намаление на    
  дрейфа, използване на масло    
       
  .13 предпазни мерки при ма-    
  невриране с цел спускане на    
  дежурни лодки или спасителни    
  лодки и салове при лошо време    
       
  .14 методи за вземане на оце-    
  лели на борда на кораба от    
  дежурни лодки и спасителни    
  лодки и салове    
       
  .15 способност за определяне    
  на маневрените характерис-    
  тики на главните типове кора-    
  би и пропулсивни уредби с осо-    
  бено внимание на пътя за спи-    
  ране и диаметъра на циркула-    
  цията при различно газене    
  и скорост    
       
  .16 значение на корабоводене-    
  то при намалена скорост за    
  избягване на повреди, причи-    
  нени от попътната вълна    
  на своя кораб    
       



  .17 практически мерки, пред-    
  приемани при плаване във    
  или близо до ледове или    
  при обледяване на кораба    
       
  .18 използване на системи за    
  разделно движение и системи    
  за управление на движението    
  на корабите и маневриране    
  при плаване в тях и наблизо    
       
Експлоатация на Принципи на работа на Изпит и оценка на резулта- Силовата уредба, спомагател-
системи за дистан- корабни силови уредби тите при: ните механизми и съоръже-
ционно управление     нията се експлоатират пос-
на пропулсивни Корабни спомагателни .1 одобрен опит на работа тоянно в съответствие с
уредби, системи и механизми   техническите изисквания и в
механизми   .2 одобрена подготовка на безопасни граници
  Общо познаване на морските тренажор, където е приложим  
  технически термини    
       
 
Функция: Обработване и подреждане на товари на ниво управление
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Планиране и осигу- Знание и способност да се Изпит и оценка на резулта- Честотата и степента на
ряване на безопасно прилагат съответните между- тите при: наблюдение на състоянието на
натоварване, подреж- народни правила, кодекси и   товара съответства на приро-
дане, укрепване на норми за безопасно обработ- .1 одобрен опит на работа дата му и преобладаващите
товари, грижи за то- ване, подреждане, укрепване   условия
вара по време на и превозване на товари .2 одобрена подготовка на  
преход и   тренажор, където е приложим Бързо и точно се определят
разтоварване Познаване на влиянието на   неприемливи и непредвидими
  товарите и товарните опера- с използване на: изменения в състоянието или
  ции върху диферента и устой- таблици за устойчивостта, спецификацията на товара и
  чивостта на кораба диферента и напреженията, незабавно се предприемат



    диаграми и устройства за предпазни мерки, насочени за
  Използване на диаграмите за пресмятане на напреженията запазване на безопасността на
  устойчивост и диферент, вкл. в корпуса кораба и хората на борда
  автоматични устройства за    
  база данни, и познаване на   Товарните операции се плани-
  правилата за товарене и бала-   рат и изпълняват в съответ-
  стиране, за да се поддържат   ствие с установените проце-
  напреженията в корпуса в   дури и изисквания на закона
  приемливи граници    
      Подреждането и укрепването
  Подреждане и укрепване на   на товарите осигурява запаз-
  товари на борда на кораби,   ването на условията за устой-
  вкл. товарни устройства и   чивост и напрежения в корпу-
  обзавеждане за укрепване   са в безопасни граници по
      време на целия рейс
       
  Товарно-разтоварни операции,    
  особено внимание при превоз    
  на товари, посочени в Кодекса    
  за безопасна практика за    
  складиране и укрепване    
       
  Общи познания за танкери и    
  операции на танкери    
       
  Познаване на работните и    
  конструктивни ограничения    
  на кораби за насипни товари    
  Възможност да използва всич-    
  ки налични на борда данни    
  относно товаренето, грижите    
  и разтоварването на насипни    
  товари    
  Възможност да създаде проце-    
  дури за безопасна обработка    
  на товар в съответствие с    
  изискванията на съответните    
  документи, като например    
  ВС кодекс, IMDG кодекс,    
  MARPOL 73/78 и съответната    
  друга информация    
  Възможност да изложи основ-    
  ните принципи за установява-    
  не на ефективни комуника-    
  ции и подобряване на работ-    
  ните връзки с персонала    
  на терминал    
       
Оценка на докладва- Познаване на ограниченията Изпит и оценка на доказател- Оценките се основават на
ните дефекти и пов- на здравината на жизнено ствата, получени при: приетите принципи, добре
реди на товарните важни части от конструкцията   защитени и правилно изнесе-
помещения, капаци- на стандартен кораб за превоз .1 одобрен опит на работа ни аргументи. Взетите
те на същите и бала- на насипни товари и способ-   решения са приемливи, взема-



стните танкове и ност да тълкува дадените .2 одобрена подготовка на щи под внимание безопасност-
вземане на съответ- стойности на огъващи мо- тренажор, където е приложим, та на кораба и преобладава-
ни мерки менти и срязващи сили   щите условия
    използвайки: таблици за  
  Способност да обясни как устойчивост, диферент и  
  да се избегне пагубният ефект сили, диаграми и устройст-  
  от корозия, умора и непра- ва за изчисляване на силите  
  вилна обработка на товара    
       
Превозване на Международни правила, Изпит и оценка на доказател- Планираното разпределение
опасни товари норми, кодекси и препоръки ствата, получени при: на товара се основава на
  за превозване на опасни то-   надлежна информация и
  вари, вкл. Международния 1. одобрен опит на работа съответства на установените
  кодекс за превоз на опасни   препоръки и изисквания на
  товари по море и Кодекса 2. одобрена подготовка на закона
  за безопасна работа с тренажор, където е приложим  
  насипни товари   Информацията за опасности,
    3. одобрена специална рискове и специални изисква-
  Превозване на опасни и вред- подготовка ния е регистрирана в подхо-
  ни товари; предпазни мерки   дяща за справка форма в
  по време на товарене и разто-   случай на инцидент
  варване и грижи по време    
  на прехода    
       
 
Функция: Управление на операциите на кораба и грижа за лицата на борда на ниво управление
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Контрол на диферен- Разбиране на основните прин- Изпит и оценка на резулта- Устойчивостта и напрежения-
та, устойчивостта и ципи за конструкцията на ко- тите при: та в корпуса се поддържат
напреженията раба, теорията и факторите,   постоянно в безопасни граници
  и устойчивостта, мерки за    
  осигуряване на безопасен .2 одобрен опит на подготов-  
  диферент и устойчивост ка на учебен кораб  
       



  Познаване влиянието на дифе- .3 одобрена подготовка на  
  рента и устойчивостта в слу- тренажор, където е приложим  
  чай на авария и последващо    
  наводняване на отсек и контра-    
  мерките    
       
  Познаване на препоръките    
  на ИМО относно устойчи-    
  востта на кораб    
       
Наблюдение и Познаване на нормите на Изпит и оценка на резулта- Процедурите за наблюдение на
контрол за изпълне- международното морско тите при: операциите и техническото
нието на изисквания- право, включени в междуна-   обслужване съответстват на
та на закона и мерки родни съглашения .1 одобрен опит на работа изискванията на закона
за осигуряване на и конвенции    
безопасността на   .2 одобрен опит на подготов- Потенциалното несъответ-
човешкия живот на Особено внимание да се ка на учебен кораб ствие се открива бързо и в
море и опазване на обърне на следните въпроси:   пълна мяра
морската среда   .3 одобрена подготовка на  
  .1 свидетелства и други доку- тренажор, където е приложим Планираното подновяване и
  менти, изисквани по между-   продължаване срока на
  народни конвенции, да бъдат   свидетелствата осигурява не-
  на борда, ред за получаване   прекъсната валидност
  и срок на валидност   относно подлежащите на
      освидетелстване обекти и
  .2 отговорности по съответни-   обзавеждане
  те изисквания на Международ-    
  ната конвенция за товарните    
  водолинии    
       
  .3 отговорности по съответни-    
  те изисквания на Международ-    
  ната конвенция за безопасност    
  на човешкия живот на море    
       
  .4 отговорности по съответни-    
  те изисквания на Международ-    
  ната конвенция за предотвра-    
  тяване замърсяването на    
  морето от кораби    
       
  .5 морска здравна декларация    
  и изисквания на Международ-    
  ните здравни правила    
       
  .6 отговорности по междуна-    
  родни документи, засягащи    
  безопасността на кораба,    
  пътниците, екипажа и товара    
       
  7. методи и средства за пре-    
  дотвратяване замърсяване на    
  морската среда от кораби    
       
  8. национално законада-    
  телство за прилагане на    
  международни съглашения    
  и конвенции    
       



Осигуряване без- Максимално познаване на Изпит и оценка на резулта- Процедурите за наблюдение на
опасността на екипа- изискванията към спасителни тите от практически системите за безопасност и
жа и пътниците и средства (Международната инструктаж, одобрена подго- откриване на пожари осигуря-
експлоатационното конвенция за безопасност на товка по време на ват бързо установяване на
състояние на спаси- човешкия живот на море) работа и опит всички аварийни сигнали и
телните средства и     предприетите мерки са в
устройства, противо- Организиране на учение   съответствие с установените
пожарни системи и по борба с пожар и   действия при аварии
други системи напускане на кораба    
за безопасност      
  Поддържане в експлоатацион-    
  но състояние на спасителни    
  средства, противопожарни и    
  други системи за безопасност    
       
  Действия за защита и охрана    
  на всички лица на борда в    
  случай на авария    
       
  Действия по ограничаване на    
  последствията от повреждане    
  и спасяване на кораба след    
  пожар, взрив, сблъскване    
  или засядане    
       
Разработване на ава- Подготовка на аварийни пла- Изпит и оценка на резулта- Действията при аварии
рийни планове и нове за действия в случай тите от одобрена подготовка съответстват на установените
схеми по борба за на авария по време на работа и опит аварийни планове
мореходност на ко-      
раба и действия при Конструкция на кораба, вкл.    
аварийни ситуации средства за борба за море-    
  ходност на кораба    
       
  Методи и средства за пре-    
  дотвратяване, откриване и    
  гасене на пожари    
       
  Функции и използване на    
  спасителни средства    
       
Организация и ръко- Знания за ръководство, Изпит и оценка на резулта- Членовете на екипажа имат
водство на екипажа организиране и подготовка тите от одобрена подготовка установени задължения и са
  на личния състав на борда по време на работа и опит информирани за изискванията
  на кораб   към работата и поведението
      им с индивидуален подход
  Познаване на приложимите    
  международни морски кон-   Целите и провеждането на
  венции и препоръки, както и   подготовката се основават на
  на националното законо-   оценката на способност и ком-
  дателство   петентност и експлоатацион-
      ните изисквания
       



Организация и ръко- Надлежни умения за прилага- Изпит и оценка на резулта- Предприетите действия и
водство по оказване не на практика на съдържа- тите от одобрена подготовка процедури са правилно при-
на медицинска нието на следните помагала: по време на работа ложени и са в съответствие с
помощ на борда (Може да бъде в помощ   наличните препоръки
  при подготовка на курсове    
  разделът за първа медицинска    
  помощ и медицински грижи от    
  Документа за ръководство на    
  ИМО/МОТ.)    
       
  .1 Международен медицински    
  справочник за кораби или съот-    
  ветни национални помагала    
       
  .2 Медицинския раздел на    
  Международен сигнален свод    
       
  .3 Ръководство по оказване    
  на първа медицинска помощ    
  при инциденти, свързани с    
  превоз на опасни товари    
       
Национални стандарти за компетентност за вахтени помощник-капитани II, III и IV степен
на кораби с вместимост 500 или повече бруто тона
 
Функция: Корабоводене на експлоатационно ниво
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Планиране и провеж- Мореходна астрономия Изпит и оценка на резулта- Информацията, получена от
дане на плаването и   тите при: навигационните карти и изда-
определяне на Способност за използване на   ния, е подбрана правилно, тъл-
местоположението небесните тела за определяне .1 одобрен писмен изпит кувана точно и използвана
на кораба на местоположението   уместно. Всички потенциални
    .2 одобрен опит на подготовка навигационни опасности
  Плаване с използване на на учебен кораб се определят точно
  земни и брегови ориентири    



    .3 одобрена подготовка на Основният метод за определя-
  Способност за определяне тренажор, където е приложим не на местоположението е най-
  на местоположението на   подходящ при преобладаващи-
  кораба с помощта на: .4 одобрена подготовка с те обстоятелства и условия
    използване на лабораторно  
  .1 брегови ориентири обзавеждане Местоположението на кораба
      е определено в границите на
  .2 навигационни средства, с използване на: приемливата погрешност на
  вкл. фарове, буйове и бакани каталози на карти, карти, прибора (системата)
    навигационни издания,  
  .3 предварително пресмятане радионавигационни Достоверността на информа-
  на пътя на кораба с отчитане предупреждения, секстант, цията, получена по основния
  влиянието на ветрове, прили- азимутално огледало, метод за определяне на место-
  ви, течения и очаквана скорост радионавигационно положението, се проверява на
    обзавеждане, ехолот, компас подходящи интервали
  Пълни знания и умения за из-    
  ползване на навигационните   Навигационните изчисления
  карти и издания, такива като   и измервания са точни
  лоции, таблици за приливи,    
  известия до мореплавателите,   Избраните карти са възможно
  радионавигационни преду-   най-едромащабни за района на
  преждения и информация за   плаване и картите и изданията
  пътя на движение на корабите   са коригирани в съответствие
      с последната възможна
  Забележка: Приема се систе-   информация
  мите за изображение на    
  електронни карти и информа-    
  ция да бъдат включени    
  в термина "карти"    
       
  Радионавигационни системи   Проверката на работата и из-
  Способност за определяне   питванията на навигационни-
  местоположението чрез   те системи съответства на пре-
  радионавигационни системи   поръките на производителите
      и добрата морска практика
  Ехолоти    
  Способност да се работи с    
  приборите и правилно да се    
  използва получената от тях    
  информация    
       
  Компаси-магнитен    
  и жирокомпас    
  Познаване на принципите    
  на действие на тези прибори    
       
  Способност за определяне на    
  поправките на компасите с    
  използване на средствата на    
  мореходната астрономия и    
  земни ориентири и отчитане    
  на тези поправки    
       



  Системи за управление на Изпит и оценка на резулта- Поправките на магнитния и
  кормилото тите при: жирокомпаса се определят и
  Познаване на системите за   прилагат правилно към
  управение на кормилото, .1 одобрен писмен изпит курсовете и пеленгите
  експлоатационните процеду-    
  ри и преминаване от ръчно .2 одобрен опит на подготовка Избраният способ за управле-
  на автоматично управление на учебен кораб ние на кормилото се явява най-
  и обратно. Настройване на   подходящ за преобладаващите
  органите за управление за .3 одобрена подготовка на метеорологични условия,
  работа в оптимален режим тренажор, където е приложим състояние на морето и
      трафика, а също и
  Метеорология   предполагаемите маневри
  Способност да се използва и    
  тълкува информацията,   Метеорологичните измервания
  получена от метеоприборите   и наблюдения са точни и
  на борда   съответстват на прехода
      на кораба
  Познаване характеристиките    
  на различни системи за опре-   Метеорологичната информа-
  деляне състоянието на време-   ция правилно се тълкува
  то, процедурите за предаване   и използва
  на съобщения и регистриране    
       
  Способност да се ползва    
  наличната информация    
       
Носене на безопасна Пълно познаване на съдържа- Изпит и оценка на резулта- Носенето, предаването и
ходова навигационна нието, приложението и целите тите при: напускането на вахтата
вахта на Международните правила   съответства на приетите
  за предпазване от сблъскване .1 одобрен тест по МППСС принципи и процедури
  на море    
    .2 одобрен опит на подго- Постоянно се води надлежно
  Пълно познаване на основни- товка на учебен кораб наблюдение в съответствие с
  те принципи на носене на   приетите принципи и процедури
  ходова навигационна вахта .3 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим Светлините, знаците и звуко-
  Пълно познаване на методите,   вите сигнали са съобразени с
  осигуряващи ефективност на .4 одобрена подготовка с изискванията на МППСМ
  работата на вахтения пер- използване на лабораторно  
  сонал на мостика обзавеждане Честотата и пълнотата на наб-
      людението на трафика, кора-
  Използване на пътя на движе-   ба и околната среда съответ-
  ние на кораба в съответствие   ства на приетите приципи и
  с Общите разпоредби за уста-   процедури
  новяване на пътищата    
  на корабите   Надлежно се регистрират дей-
      ствията, имащи отношение
      към плаването на кораба
       



      Отговорността за безопасното
      плаване винаги се определя
      точно, вкл. когато капитанът
      е на мостика и по време на
      плаване с пилот
       
Използване на радио- Корабоводене с радиолокатор Оценка на резултатите, полу- Информацията, получена от ра-
локатор и автомати- Познаване на основните чени при одобрена подго- дара и АRPA, е правилно тъл-
зирана радиолока- принципи на радиолокацията товка на радиолокационен кувана и анализирана, като се
ционна система за и автоматизираната радио- тренажор, тренажор ARPA имат предвид ограниченията на
предпазване от локационна система за пред- и опит по време на работа апаратурата и преобладаващи-
сблъскване (ARPA) пазване от сблъскване (ARPA)   те обстоятелства и условия
за осигуряване      
безопасност Способност за използване на   Предприетото действие за из-
на плаването радиолокатор и тълкуване и   бягване на опасно сближава-
  анализиране на получената   не или сблъскване с други ко-
Забележка: Подготов- информация, вкл. следното:   раби е в съответствие
ка и оценка за използ-     с МППСМ
ване на АRPA не се Работа:    
изисква за работещи .1 фактори, влияещи върху   Решенията за промяна на кур-
само на кораби без работата и точността   са и/или скоростта са навре-
ARPA. Това ограниче-     менни и съответстват на
ние трябва да бъде от- .2 настройване и поддържане   приетата навигационна
разено в издаденото работата на индикаторите   практика
потвърждение на съот-      
ветния помощник-      
капитан      
  .3 откриване на неправилни   Измененията на курса и
  показания, лъжливи ехо-   скоростта на кораба способ-
  сигнали, отражения от море-   стват за осигуряване на безо-
  то и др., на радиолокационни   пасността на плаването
  отражатели, използвани при    
  търсене и спасяване   Свръзката е ясна, кратка и пос-
      тоянно потвърждавана съглас-
  Използване на:   но добрата морска практика
  .1 разстояние и пеленг, курс    
  и скорост на другите кораби;   Сигналите при маневриране
  време и разстояние на   са направени при подходящо
  най-кратко сближение с кора-   време и в съответствие с
  би, плаващи с пресичащи и   МППСМ
  насрещни курсове или изпре-    
  варващи кораби    
       



  .2 разпознаване на критични    
  ехосигнали; откриване на про-    
  мяна на курс и скорост на    
  другите кораби; влияние на    
  измененията на курса и/или    
  скоростта на своя кораб    
       
  .3 прилагане на Международ-    
  ните правила за предпазване    
  от сблъсквания по море    
       
  .4 техника на радиолокационна    
  прокладка и концепция на    
  относително и истинско    
  движение    
       
  .5 успоредно показване    
       
  Основни типове ARPA, ха-    
  рактеристики на изображе-    
  нието, експлоатационни    
  изисквания и опасност от    
  предоверяване на ARPA    
       
  Умение за работа с ARPA,    
  тълкуване и анализиране на    
  получената информация,    
  включително:    
       
  .1 работа на системата и ней-    
  ната точност,възможност за    
  следене и ограничения, зад-    
  ръжки при обработване    
  на данните    
       
  .2 използване на експлоата-    
  ционни предупреждения и    
  проверка на системата    
       
  .3 методи за прехващане на    
  цели и техните ограничения    
       
  .4 истински и относителни    
  вектори, графично представя-    
  не на информацията за целите    
  и опасните зони    
       
  .5 получаване и анализиране    
  на информация, критични ехо-    
  сигнали, забранени зони    
  и имитация на маневри    
       
Действия при аварии Действия при аварийни Изпит и оценка на резулта- Видът и мащабите на авария-
  ситуации тите при: та се определят бързо. Първо-
  Предпазни мерки за защита   началните действия и, ако е
  и безопасност на пътниците .1 одобрен писмен изпит необходимо, маневрите на
  при аварийни ситуации   кораба съответстват на плано-



    .2 одобрен опит за подготов- вете за действия при аварии и
  Първоначални действия след ка на учебен кораб са подходящи за неотложно-
  сблъскване или засядане;   стта на ситуацията и характе-
  първоначална оценка на пов- .3 одобрена подготовка на ра на аварията
  редите и борба за мореход- тренажор, където е приложим  
  ност на кораба    
    .4 практическа подготовка  
  Правилно разбиране на проце-    
  дурите при спасяване на хора    
  на море, при оказване на по-    
  мощ на търпящ бедствие ко-    
  раб, при авария в пристанище    
       
Действия при полу- Търсене и спасяване Изпит и оценка на резулта- Сигналът за бедствие или
чаване на сигнал за Знания за съдържанието на тите от практически инструк- съобщението за авария е
бедствие на море Ръководството на ИМО за таж или одобрена подготовка разпознато веднага
  търговски кораб по търсене на тренажор, където е  
  и спасяване (MERSAR) приложимо Плановете за действия при
      аварии и инструкциите в
      заповедната книга се спазват
      и прилагат
       
Използване на Английски език Изпит и оценка на резулта- Правилно се тълкуват и
Стандартния морски Достатъчни знания по англий- тите от практически съставят навигационните
навигационен ски език, които да позволя- инструктаж издания и съобщения
речник, заменен от ват на лицето от командния Одобрен писмен относно безопасността
Стандартния морски състав да използва карти и и устен изпит на кораба
фразеологичен други навигационни помагала,    
речник на ИМО, да разбира метеорологична ин-    
и използване на формация и съобщения за бе-    
английски език в пис- зопасността и работата на ко-    
мена и устна форма раба, да поддържа връзка с    
  други кораби и брегови станции,    
  да изпълнява задълженията си    
  в състава на многоезичен еки-    
  паж, вкл. да ползва и разбира    
  Стандартния речник на ИМО    
       
Предаване и получа- Визуална сигнализация Оценка на резултатите от Свръзките в областта на
ване на информация Способност да предава и практическия инструктаж отговорностите на оператора
посредством визуал- приема светлинни сигнали с Одобрен писмен изпит/тест се осъществяват постоянно
на сигнализация помощта на азбуката на Морз   и успешно
       
  Способност да използва Меж-    
  дународния сигнален свод    
       



Маневриране Маневриране и управление Изпит и оценка на резулта- Измененията на курса и
на кораба на кораба тите при: скоростта на кораба способ-
  Знания за:   стват за осигуряване на без-
    .1 одобрен писмен изпит опасността на плаването
  .1 влиянието на водоизме-    
  стване, газене, диферент, .2 одобрен опит за подготовка  
  скорост и запас на вода под на учебен кораб  
  кила върху диаметъра на    
  циркулацията и пътя за .3 одобрена подготовка на  
  спиране на кораба тренажор, където е приложим  
       
  .2 влиянието на вятъра и .4 одобрена подготовка на  
  течението върху управлението управляем модел на кораб,  
  на кораба където е приложима  
       
  .3 маневрите и процедурите при    
  спасяване на човек зад борд    
       
  .4 влиянието на просядането    
  и плитчините    
       
  .5 надлежни процедури при    
  заставане на котва и връзване    
  на кораба    
       
 
Функция: Обработване и подреждане на товари на експлоатационно ниво
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Наблюдение на то- Обработване, подреждане и Изпит и оценка на резулта- Товарните операциии се
варенето, подрежда- укрепване на товари тите при: изпълняват в съответствие с
нето, укрепването и Знания за влиянието на това-   товарния план или други доку-
разтоварването на ра, вкл. на тежките товари .1 одобрен писмен менти и установени правила
товари и грижа за върху мореходността и изпит/задание и наредби за безопасност,
тях по време на рейс устойчивостта на кораба   инструкции за експлоатацион-



    .2 одобрен опит за подготовка ното обзавеждане и ограниче-
  Знания за безопасната обра- на учебен кораб нията на кораба за подреж-
  ботка, подреждане и укреп-   дане на товари
  ване на товари, включително .3 одобрена подготовка на  
  насипни товари и опасни, тренажор, където е приложим Обработването на опасни и
  рискови и вредни товари и   вредни товари съответства на
  влиянието им върху безопас-   международните правила и
  ността на хората и кораба   признатите норми и кодекси за
      безопасна практика
  Способност да установи и    
  поддържа ефективно общува-   Общуването е ясно, разбрано
  не по време на товарене и   и по същество успешно
  разтоварване    
Проверка и доклад      
за повреди на товар- Познания и възможност    
ните пространства, да обясни къде да се наблюда-    
люкови закрития и ва за повреди и дефекти, най-    
товарни танкове често предизвиквани поради:    
  1. товаро-разтоварни   Проверките се извършват в
  дейности   съответстствие с изложените
  2. корозия   процедури и дефектите и пов-
  3. жестоки метеорологични   редите се откриват и
  условия   докладват точно
       
  Способност да заяви кои части   Когато не се открият дефекти
  от кораба трябва да се проверя-   и повреди, доказателствата от
  ват всеки път с цел да бъдат об-   тестовете и проверките ясно
  следвани всички части на кораба   показват съответна компетент-
  за определен период от време   ност в придържане към про-
  Да определя онези части от   цедурите и възможността да
  корабната конструкция, които   се прави разлика между
  са критични за безопасността   нормални и дефектни или
  на кораба   повредени части на кораба
  Да обясни причините за коро-    
  зия в товарните помещения и    
  баластните танкове и как се оп-    
  ределя и предпазва от корозия    
  Познаване на процедурите за    
  извършване на проверки    
  Способност да обясни как    
  се осигурява надеждно откри-    
  ване на дефекти и повреди    
       
 
Функция: Управление на операциите на кораба и грижа за
лицата на борда на експлоатационно ниво
 



Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Осигуряване изпъл- Предотвратяване на замърся- Изпит и оценка на резулта- Процедурите за управление на
нението на изисква- ването на морската среда и тите при: операциите на кораба и при-
ния по предпазване мерки за борба със   лагането на изискванията на
от замърсяване замърсяването .1 одобрен писмен изпит конвенцията MARPOL се
  Познаване на предпазните   спазват напълно
  мерки, които трябва да се .2 одобрен опит за подготовка  
  предприемат за предотвратя- на учебен кораб  
  ване на замърсяването на    
  морската среда    
  Мерки за борба със замърся-    
  ването и всички необходими    
  за това съоръжения    
       
Поддържане на ко- Устойчивост на кораба Изпит и оценка на резулта- Устойчивостта на кораба
раба в мореходно Практически знания и при- тите при: съответства на критериите на
състояние лагане на информацията за   ИМО за устойчивост в непов-
  устойчивост, газене и напре- .1 одобрен писмен редено състояние за всички
  жения, таблици, диаграми и изпит/ задание условия на натоварване на
  устройства за пресмятане   кораба
  напреженията в корпуса .2 одобрен опит на подготовка  
    на учебен кораб Действията по осигуряване и
  Разбиране на основните дей-   поддържане на водонепрони-
  ствия, които трябва да се .3 одобрена подготовка на цаемост на кораба съответст-
  предприемат в случай на тренажор, където е приложим ват на приетата практика
  частична загуба на плавател-    
  ност в неповредено състояние .4 одобрена подготовка с  
    използване на лабораторно  
  Разбиране на основните поло- обзавеждане  
  жения по водонепрони-    
  цаемост на кораба    
       
  Конструкция на кораба    
  Общи знания за основните    
  конструктивни елементи на    
  кораба и правилните наиме-    
  нования на различните части    
       



Предотвратяване, Пожарна безопасност и Оценка на резултатите на Видът и мащабът на пробле-
контрол и борба с средства за гасене на пожари одобрена противопожарна мите се определят бързо и пър-
пожари на борда Познаване на мерките за подготовка и опит, както е воначалните действия съот-
на кораба пожарна безопасност посочено в раздел А- VI/3 ветстват на корабните инструк-
      ции и планове за действие
  Способност за организиране   при аварийни ситуации
  на учения за борба с пожари    
      Процедурите при евакуация,
  Познаване на видовете и хими-   аварийно изключване и
  ческата природа на горенето   изолиране съответстват на
  Познаване на системите   характера на аварията и се
  за пожарогасене   прилагат незабавно
      Поредността на действията,
  Познаване на действията,   нивата и времето за подаване
  които трябва да се предприе-   на съобщение и информиране
  мат в случай на пожар, вкл.   на персонала на борда съответ-
  пожар на горивна система   стват на характера на авария-
      та и отразяват срочността на
      проблема
       
Използване на Спасяване на хора на море Оценка на резултатите от Действията при напускане на
спасителни средства Способност да организира одобрена подготовка и опит, кораба и способите за оцеля-
  учения за напускане на кораба както е посочено в точки ване съответстват на преоб-
  и знания за работа със спа- от 1 до 4 на раздел А-VI/2 ладаващите обстоятелства и
  сителни лодки, салове и   условия и отговарят на прие-
  дежурни лодки, спускащи   тата практика и изисквания за
  устройства и приспособления,   безопасност
  снабдяване, вкл. радиообза-    
  веждане на спасителните сред-    
  ства, спътникови радиобуйове,    
  активни отражатели, използ-    
  вани при търсене и спасяване,    
  хидрокостюми и    
  топлозащитни облекла    
       
  Познаване на техниката за    
  оцеляване на море    
       
Прилагане на първа Медицинска помощ Оценка на резултатите от Бързо се изясняват възможни-
медицинска помощ Практическо прилагане на одобрена подготовка, както те причини, характерът и
на кораби медицински ръководства и е посочено в точки от степента на тежест на травми-
  консултации по радиото, 1 до 3 в раздел А-VI/4 те или заболяванията и лече-
  вкл. способност да се вземат   нието за намаляване непосред-
  на тази основа ефективни мер-   ствената опасност за живота
  ки при случаи на злополука    
  или заболяване, типични за    
  корабни условия    
       



Наблюдение за Начално работно познаване Оценка на резултатите от Правилно се определят
спазване на изисква- на съответстващите конвен- писмен изпит или одобрена изискванията на законодател-
нията на законода- ции на ИМО относно подготовка ството относно безопасност-
телството безопасността на човешкия   та на човешкия живот на море
  живот на море и опазване на   и опазване на морската среда
  морската среда и национално-    
  то законодателство    
       
 
Национални стандарти за компетентност за редовия състав на ходовата навигационна вахта
 
Функция: Корабоводене на ниво поддържане
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Управление на кора- Използване на жиро и Изпит и оценка на резулта- Зададеният курс се поддържа
ба и изпълнение на магнитни компаси тите при: в допустими граници, отчи-
команди на руля,     тайки района на плаване и
както и подаваните Команди, подавани на руля .1 практическа проверка или преобладаващото състояние
на английски език     на морето
команди Преминаване от ръчно на .2 одобрен опит на работа  
  автоматично управление или одобрен опит на подго- Измененията на курса са
  и обратно товка на учебен кораб плавни и под контрол
       
      Свръзката постоянно е ясна и
      точна, а командите се пот-
      върждават съгласно добрата
      морска практика
       



Водене надлежно Отговорности, свързани с Изпит и оценка на резулта- Звуковите сигнали, светлини-
визуално и слухово водене на наблюдение, вкл. тите при: те и другите обекти се откри-
наблюдение съобщения за приблизител-   ват бързо и съответните
  ното направление на звуков .1 практическа проверка или направления към тях в
  сигнал, светлина или друг   градуси или четвърти
  обект в градуси или четвърти .2 одобрен опит на работа или се съобщават на лицето от
    одобрен опит на подготовка командния състав, носещо
    на учебен кораб вахта
       
Съдействие за наблю- Термини и определения, Оценка на резултатите от Свръзката е ясна и точна и
дение и управление използвани на кораб одобрен опит на работа или когато информацията или
на безопасна вахта   одобрен опит на подготовка инструкцията по носене на
  Използване на системите за на учебен кораб вахта не са разбрани добре, се
  вътрешнокорабна връзка и   търси съвет или разяснение от
  аварийна сигнализация   лицето от командния състав,
      носещо вахта
  Способност за разбиране на    
  командите и връзка с лицата   Носенето, предаването и
  от командния състав, носещи   напускането на вахтата
  вахта, по въпроси, свързани   съответстват на приетата
  с изпълнение на задължения-   практика и процедури
  та по носене на вахта    
       
  Процедури по носене, преда-    
  ване и напускане на вахта    
       
  Информация, изисквана за    
  носене на безопасна вахта    
       
  Основни действия, свързани    
  с опазване на околната среда    
       
Използване на ава- Знания относно задълженията Оценка на резултатите при Първоначалните действия при
рийно обзавеждане и сигналите при аварийна демонстрация и одобрен опит аварийна или ненормална
и действия при ава- ситуация на работа или одобрен опит ситуация съответстват на
рийна ситуация   на подготовка на установената практика и
  Знания относно сигналите за учебен кораб процедури
  бедствие, подавани с пиротех-    
  нически средства; спътникови   Свръзката постоянно е ясна и
  аварийни радиобуйове и отра-   точна, а командите се пот-
  жатели, използвани при тър-   върждават съгласно добрата
  сене и спасяване   морска практика
       
      Готовността за действие при
      аварийна ситуация се
      поддържа постоянно
       



 
Национални стандарти за компетентност на вахтени помощник-капитани и капитани
на кораби с вместимост по-малка от 500 бруто тона, заети в крайбрежно плаване
 
Функция: Корабоводене на експлоатационно ниво
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Планиране и провеж- Корабоводене Изпит и оценка на резулта- Информацията, получена от
дане на преход в Способност за определяне на тите при: навигационните карти и изда-
крайбрежно плаване местоположението на кораба   ния, е подбрана правилно, тъл-
и определяне на с помощта на: .1 одобрен опит на работа кувана точно и използвана
местоположението     уместно
на кораба .1 брегови ориентири .2 одобрен опит на подготов-  
    ка на учебен кораб Основният метод за определя-
  .2 навигационни средства,   не на местоположението е най-
  вкл. фарове, буйове и бакани .3 одобрена подготовка на подходящ при преобладаващи-
    тренажор, където е приложим те обстоятелства и условия
  .3 предварително пресмятане    
  на пътя на кораба с отчитане .4 одобрена подготовка с Местоположението на кораба
  влиянието на ветрове, приливи, използване на лабораторно е определено в границите на
  течения и очаквана скорост обзавеждане приемливата погрешност на
      прибора (системата)



  Пълни знания и умения за из- с използване на:  
  ползване на навигационните каталози на карти, карти, Достоверността на информа-
  карти и издания, такива като навигационни издания, цията, получена по основния
  лоции, таблици за приливи, радионавигационни преду- метод за опреляне местополо-
  известия до мореплавателите, преждения, секстант, азиму- жението, се проверява на
  радионавигационни преду- тално огледало, радионавига- подходящи интервали
  преждения и информация за ционно обзавеждане,  
  пътя на движение на корабите ехолот, компас Навигационните изчисления и
      измервания са точни
  Предаване на съобщения в Оценка на резултатите от  
  съответствие с ръководствата одобрена подготовка на Избраните карти са възможно
  и критериите на системата за радиолокационен тренажор най-едромащабни за района на
  съобщения от кораби и тренажор ARPA плаване и са коригирани в
      съответствие с последната
  Забележка: Отнася се за осви-   възможна информация
  детелстване само на капитани    
      Проверката на работата и
  Навигационни средства   изпитванията на навигацион-
  и обзавеждане   ните системи съответстват на
  Способност безопасно да се   препоръките на производите-
  управлява кораб и определя   ля, добрата морска практика и
  местоположението му с из-   резолюциите на ИМО за
  ползване на всички навига-   експлоатационите изисквания
  ционни средства и обзавежда-   към навигационното
  не, което обикновено е уста-   обзавеждане
  новено на кораба    
      Тълкуването и анализът на
      информацията, получена от
      радара, съответстват на
      приетата навигационна
      практика и отчитат неговите
      ограничения и ниво на точност
Компаси     Грешките на магнитните
  Знания за грешките и поправ-   компаси правилно се опреде-
  ките на магнитните компаси   лят и прилагат за поправката
      на курсовете и пеленгите
  Способност за определяне и    
  отчитане на грешките на    
  компаса по земни ориентири    
       
  Автопилот   Избраният способ на управле-
  Познаване на авторулевите   ние на кормилното задвижва-
  системи и процедури при из-   не е най-подходящ за преоб-
  ползване, преминаване от   ладаващите метеоусловия,
  ръчно на автоматично управ-   състоянието на морето,
  ление и обратно, настройване   движението на кораби и
  на оптимален режим   предполагаемите маневри
       



  Метеорология   Метеорологичните измерва-
  Способност да се използва и   ния и наблюдения са точни и
  тълкува информацията, полу-   съответстват на плаването
  чена от метеорологичните    
  прибори на борда   Метеорологичната информа-
      ция е оценена и се прилага за
  Познаване характеристиките   осигуряване на безопасното
  на различни системи за опре-   плаване на кораба
  деляне състоянието на време-    
  то, процедурите за предаване    
  на съобщения и регистриране    
       
  Способност да се ползва    
  наличната информация    
       
Носене на безопасна Носене на вахта Изпит и оценка на резулта- Носенето, предаването и
ходова навигационна Пълни знания върху съдър- тите при: напускането на вахтата
вахта жанието, приложението и   съответстват на приетите
  целите на Международните .1 одобрен опит на работа принципи и процедури
  правила за предпазване от    
  сблъсквания по море .2 одобрен опит за подготовка Постоянно се води надлежно
    на учебен кораб наблюдение в съответствие с
  Пълни знания върху основни-   приетите принципи и
  те принципи за носене на .3 одобрена подготовка на процедури
  ходова навигационна вахта тренажор, където е приложим  
      Светлините, знаците и звуко-
  Използване пътя на движение .4 одобрена подготовка с из- вите сигнали са съобразени с
  на кораба в съответствие с ползване на лабораторно изискванията на МППСМ
  Общите разпоредби за уста- обзавеждане  
  новяване на пътищата   Честотата и пълнотата на
  на корабите   наблюдението на трафика,
      кораба и околната среда
      съответстват на приетите
      принципи и процедури
       
      Действията за избягване на
      прекомерно сближаване и
      сблъскване с други кораби
      съответстват на МППСМ
       
      Решенията за изменение на
      курса и/или скоростта се взе-
      мат своевременно и съот-
      ветстват на приетата
      навигационна практика
       
      Надлежно се регистрират дей-
      ствията, имащи отношение
      към плаването на кораба
       
      Отговорността за безопасното
      плаване винаги се определя
      точно, вкл. когато капитанът
      е на мостика и по време на пла-
      ване с пилот
       



Действия при аварии Действия при аварийни Изпит и оценка на резулта- Видът и мащабите на авария-
  ситуации, включително: тите при: та се определят бързо
       
  .1 предпазни мерки за защита .1 одобрен опит на работа Първоначалните действия и,
  и безопасност на пътниците   ако е необходимо, маневрите
  при аварийни ситуации .2 одобрен опит за подготовка на кораба съответстват на пла-
    на учебен кораб новете за действия при аварии
  .2 първоначална оценка на пов-   и са подходящи за неотлож-
  редите и борба за живучест .3 одобрена подготовка на ността на ситуацията и
    тренажор, където е приложим характера на аварията
  .3 първоначални действия    
  след сблъскване .4 практически инструктаж  
       
  .4 първоначални действия    
  след засядане    
       
  За освидетелстване като ка-    
  питан в допълнение трябва    
  да се включи:    
       
  .1 аварийно управление    
  на руля    
       
  .2 действия и устройства    
  при влачене    
       
  .3 спасявяне на хора на море    
       
  .4 оказване помощ на кораб,    
  търпящ бедствие    
       
  .5 правилно разбиране на    
  процедурите при авария    
  в пристанище    
       
Действия при полу- Търсене и спасяване Изпит и оценка на резулта- Сигналът за бедствие или
чаване на сигнал за Знание върху съдържанието тите от практически инструк- съобщението за авария е
бедствие на море на Ръководството на ИМО за таж или одобрена подготовка разпознато веднага
  търговски кораб за търсене на тренажор, където е  
  и спасяване (MERSAR) приложим Плановете за действия при
      аварии и инструкциите в запо-
      ведната книга се спазват
      и прилагат
       
Маневриране на ко- Маневриране и управление Изпит и оценка на резулта- Не се превишават безопасни-
раб и експлоатация на кораба тите при: те предели на работа на ко-
на силовата уредба Знания относно факторите,   рабния пропулсивен комплекс,
на малък кораб влияещи на безопасното .1 одобрен опит на работа рулевите и енергийните сис-
  маневриране и управление   теми при нормални маневри



    .2 одобрен опит на подготовка  
  Експлоатация на силовата на учебен кораб Измененията на курса и ско-
  уредба и спомагателните   ростта на кораба способстват
  механизми на малък кораб .3 одобрена подготовка на за осигуряване на без-
    тренажор, където е приложим опасността на плаването
  Надлежни процедури при    
  заставане на котва и вързала   Силовата уредба, спомагател-
      ните механизми и обзавежда-
      нето постоянно се експлоати-
      рат в съответствие с техничес-
      ките спецификации и
      в безопасни граници
       
 
Функция: Обработване и подреждане на товари на експлоатационно ниво
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Наблюдение на това- Обработване, подреждане и Изпит и оценка на резулта- Товарните операции се изпъл-
рене, складиране, укрепване на товари тите при: няват в съответствие с товар-
подреждане и разто- Знания относно безопасното   ния план или други документи
варване на товари обработване, подреждане и .1 одобрен опит на работа и установени правила и наред-
и грижа за тях по укрепване на товари, вкл. на   би за безопасност, инструкции
време на рейс опасни и вредни товари и .2 одобрен опит на подготовка за експлоатационното обза-
  влиянието им върху без- на учебен кораб веждане и ограниченията на
  опасността на човешкия жи-   кораба за подреждане
  вот и на кораба .3 одобрена подготовка на на товари
    тренажор, където е приложим  
  Използване на Международ-   Обработването на опасни и
  ния кодекс за превоз на   вредни товари съответства на
  опасни товари по море   международните правила и
      признатите норми и кодекси
      за безопасна практика
       



 
Функция: Управление на операциите на кораба и грижа за лицата на борда на експлоатационно ниво
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Осигуряване изпъл- Предотвратяване на замърся- Изпит и оценка на резулта- Процедурите за управление на
нението на изисква- ването на морската среда и тите при: операциите на кораба и осигу-
нията по предпазване мерки за борба със   ряването на изпълнение на
от замърсяване замърсяването .1 одобрен опит на работа изискванията на конвенцията
  Знания върху предпазните мер-   MARPOL се спазват напълно
  ки, които трябва да се пред- .2 одобрен опит на подготовка  
  приемат за предотвратяване на на учебен кораб  
  замърсяването на морската среда    
       
  Мерки и съоръжения за борба    
  със замърсяването    
       
Поддържане на Устойчивост на кораба Изпит и оценка на резулта- Устойчивостта на кораба
кораба в мореходно Практически знания и тите при: съответства на критериите
състояние прилагане на информацията   на ИМО за устойчивост в
  за устойчивост, газене и на- .1 одобрен опит на работа неповредено състояние за
  прежения, таблици, диаграми   всички условия на натовар-
  и устройства за пресмятане .2 одобрен опит на подготовка ване на кораба
  напреженията в корпуса на учебен кораб  
      Действията по осигуряване и
  Разбиране на основните дей- .3 одобрена подготовка на поддържане на водонепрони-
  ствия, които трябва да се тренажор, където е приложим цаемост на кораба съответ-
  предприемат в случай на   стват на приетата практика
  частична загуба на плавател- .4 одобрена подготовка с  
  ност в неповредено състояние използване на лабораторно  
    обзавеждане  
  Разбиране на основните поло-    
  жения за водонепроницаемост    
  на кораба    
       
  Конструкция на кораба    
  Общи знания на основните    
  конструктивни елементи на    
  кораба и правилните наимено-    
  вания на различните части    
       



Предотвратяване, Пожарна безопасност и сред- Оценка на резултатите на Видът и мащабът на пробле-
контрол и борба с ства за гасене на пожари одобрена противопожарна мите се определят бързо и пър-
пожари на борда Познаване на мерките за подготовка и опит, както е воначалните действия съответ-
на кораб пожарна безопасност посочено в раздел А-VI/3 стват на корабните инструкции
      и планове за действие при
  Способност за организиране   аварийни ситуации
  на учения по борба с пожари    
      Процедурите при евакуация,
  Познаване на видовете и   аварийно изключване и изоли-
  химическата природа   ране съответстват на харак-
  на горенето   тера на аварията и се прилагат
      незабавно
  Познаване на системите    
  за пожарогасене   Поредността на действията,
      нивата и времето за подаване
  Познаване на действията,   на съобщение и информиране
  които трябва да се предприе-   на персонала на борда съответ-
  мат в случай на пожар, вкл.   стват на характера на авария-
  пожар на горивна система   та и отразяват срочността на
      проблема
       
Използване на спа- Спасяване на хора на море Оценка на резултатите от Действията при напускане на
сителни средства Способност да организира одобрена подготовка и опит, кораба и начините за оцелява-
  учения за напускане на кора- както е посочено в точки не съответстват на преобла-
  ба и знания за работа със спа- от 1 до 4 на раздел А-VI/2 даващите обстоятелства и
  сителни лодки, салове и дежур-   условия и отговарят на
  ни лодки, спускащи устройства   приетата практика и
  и приспособления, снабдяване,   изисквания за безопасност
  вкл. радиообзавеждане на спа-    
  сителните средства, спътнико-    
  ви радиобуйове, активни отра-    
  жатели, използвани при търсе-    
  не и спасяване, хидрокостюми    
  и топлозащитни облекла    
       
  Познаване на техниката за    
  оцеляване на море    
       
Прилагане на първа Медицинска помощ Оценка на резултатите от Бързо се изясняват възможни-
медицинска помощ Практическо прилагане на одобрена подготовка, както те причини, характерът и сте-
на кораби медицински ръководства и е посочено в точки от 1 до 3 пента на тежест на травмите
  консултации по радиото, вкл. в раздел А-VI/4 или заболяванията и
  способност да се вземат на   лечението намалява непосред-
  тази основа ефективни мерки   ствената опасност за живота
  при случаи на злополука или    
  заболяване, типични за кораб    
       



Наблюдение за спаз- Начални работни знания Оценка на резултатите от Правилно се определят
ване изискванията на върху съответните конвенции изпита или одобрена изискванията на законо-
законодателството на ИМО относно безопасност- подготовка дателството относно
  та на човешкия живот на море   безопасността на човешкия
  и опазване на морската среда   живот на море и опазване на
      морската среда
       



Национални стандарти за компетентност за главни механици
и втори механици на кораби с корабна силова уредба с
пропулсивна мощност 3000 kW или повече
 
Функция: Морско инженерство на ниво управление
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Използване на сис- Експлоатация на всички Изпит и оценка на резулта- Предаването и приемането на
темите за вътрешно- системи за вътрешно- тите при: съобщения е винаги успешно
корабни връзки корабни връзки    
    .1 одобрен опит на работа Регистрацията на съобщения-
      та се води пълно, точно и
    .2 одобрен опит на подгого- съответства на установените
    товка на учебен кораб изисквания
       
    .3 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим  
       
    .4 одобрена подготовка с  
    използване на лабораторно  
    обзавеждане  
       
Използване на ан- Достатъчни знания на Изпит и оценка на резултати- Помагалата на английски,
глийски език в английски език, позволяващи те от практически инструктаж относно задълженията на
писмена и устна на лицата от командния състав   корабен механик,
форма да ползват технически пома-   са правилно разбрани
  гала и да изпълняват задъл-    
  женията на корабен механик   Комуникациите са
      точни и разбрани
       
Планиране и график Теоретически знания Изпит и оценка на Планирането и подготовката
за работа   резултатите при: за работа съответстват на
  Термодинамика и   проектните параметри на
  топлопренасяне .1 одобрен опит на работа силовата уредба и изиск-
      ванията на рейса
  Механика и хидродинамика .2 одобрен опит на  
    подготовка на учебен кораб  
       



    .3 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим  
       
Пускане и спиране Принципи за работа на Изпит и оценка на резулта- Методите на подготовка за
на главна двигателна корабни силови уредби тите при: пускане и подготовката на
уредба и спомагател- (дизелови, парни и газови   горивото, смазочните мате-
ни механизми, вкл. турбини) и хладилни уредби .1 одобрен опит на работа риали, охлаждащата вода и
свързаните с тях     въздуха са удовлетворителни
системи Физически и химически .2 одобрен опит на подготовка във висша степен
  свойства на горива и на учебен кораб  
  смазочни материали   Според техническите специфи-
    .3 одобрена подготовка на кации и работни планове се из-
  Технология на материалите тренажор, където е приложим вършват проверки на наляга-
      ния, температури и обороти по
  Теория и устройство на ко-   време на пускане и подгряване
  раба, вкл. борба за живучест    
      Наблюдението на работата на
      главната двигателна уредба и
      спомагателните системи е дос-
      татъчно за поддържане на
      безопасни условия
      на експлоатация
       
      Методите на подготовка за
      спиране и наблюдение на из-
      стиването на двигателя са
      удовлетворителни във
      висша степен
       
Експлоатация, наб- Практически знания Изпит и оценка на резулта- Методите за измерване
людение и оценка на Експлоатация и техническо тите при: натоварването на двигателя
работата и натовар- обслужване на:   съответстват на техническите
ването на двигателя   .1 одобрен опит на работа спецификации
  .1 корабни дизелови    
  двигатели .2 одобрен опит на подготов- Работата на двигателя се
    ка на учебен кораб проверява съгласно коман-
  .2 корабни паросилови   дите, постъпващи от мостика
  уредби .3 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим Работните характеристики
  .3 корабни газови турбини   съответстват на техническите
      спецификации
       
Поддържане на Експлоатация и техническо Изпит и оценка на резулта- Мерките за осигуряване
машинното обза- обслужване на товарни тите при: безопасна и ефективна
веждане, систе- устройства и палубни   експлоатация и състояние на
мите и службите механизми, тръбопроводи, .1 одобрен опит на работа машинната уредба са
в безопасно спомагателна котелна   подходящи за всички режими
състояние уредба и кормилни .2 одобрен опит на подготов-  
  устройства ка на учебен кораб  
       



  Експлоатация, проверка и    
  техническо обслужване на    
  системи за управление    
       
  Експлоатация и техническо    
  обслужване на товарни    
  устройства и палубни    
  механизми    
       
Избор на работен Познаване на методите за Изпит и оценка на резулта- Методите за сравнение на
режим на КДВГ при избор на установен режим тите от одобрена подготовка фактическите условия на
различни условия на при зададени критерии за по време на работа и опит експлоатация са в съответ-
работа оптималност (зададено   ствие с препоръчаната
  натоварване, разход на   практика и процедури
  гориво, скорост, разход на    
  проплавана миля)   Действията и решенията са в
      съответствие с препоръчани-
      те спецификации и ограничения
       
Диагностика на Ползване на съвременна Изпит и оценка на резултати- Методите за сравнение на
състоянието, ана- диагностична апаратура и те от одобрена подготовка фактическите условия на
лиз на работните познаване методите за със- по време на работа и опит експлоатация са в
процеси и вземане тавяне и използване на   съответствие с препоръчаната
на решения за подо- еталонните характеристики и   практика и процедури
бряване състоянието машините, механизмите и    
на енергетичната системите от корабната енер-   Действията и решенията са в
уредба, корабното гетична уредба и корабния   съответствие с препоръчани-
обзавеждане и пропулсивен комплекс (КПК)   те спецификации
корабния пропул-     и ограничения
сивен комплекс Измерване на диагностичните    
  показатели, анализ на резул-    
  татите и вземане решения    
  относно подобряване на    
  техническото състояние или    
  качеството на работния процес    
  и горивоподаване на КДВГ    
       
  Диагностика на КПК    
       
  Използване на програми за    
  тестване състоянието на ко-    
  рабното обзавеждане с по-    
  мощта на вибродиагностични    
  методи и по изменението на    
  температурния режим    
       
Управление на опе- Експлоатация и техническо Изпит и оценка на резулта- Операциите с гориво и баласт
рациите с гориво и обслужване на механизми, тите при: отговарят на експлоатацион-
баласт помпени системи   ните изисквания и се извърш-
  и тръбопроводи .1 одобрен опит на работа ват по начин, предотвратяващ
      замърсяването на



    .2 одобрен опит на подготов- морската среда
    ка на учебен кораб  
       
    .3 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим  
       
 
Функция: Електрообзавеждане, електронна апаратура и
системи за управление на ниво управление
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Експлоатация на Теоретически знания Изпит и оценка на резулта- Експлоатацията на обзавежда-
електрическо и   тите при: нето и системите съответстват
електронно обзавеж- Морска електротехника,   на инструкциите
дане за управление електронно и електрическо .1 одобрен опит на работа  
  обзавеждане   Работните характеристики
    .2 одобрен опит на под- отговарят на техническите
  Основи на автоматизацията, готовка на учебен кораб спецификации
  контролно-измервателни сис-    
  теми и системи за управление .3 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим  
       
    .4 одобрена подготовка с из-  
    ползване на лабораторно  
    обзавеждане  
       
Проверка, откриване Практически знания Изпит и оценка на Дейността по техническото
на неизправности,   резултатите при: обслужване се планира
привеждане и под- Експлоатация, проверка и   правилно в съответствие с
държане в работно техническо обслужване на .1 одобрен опит на работа техническите спецификации,
състояние на електрическо и електронно   изискванията на законода-
електрическо и обзавеждане за управление, .2 одобрен опит на под- телството и инструкциите и
електронно обзавеж- вкл. диагностика на готовка на учебен кораб процедури по безопасност
дане за управление неизправности    
    .3 одобрена подготовка на Влиянието на неизправната
    тренажор, където е приложим работа на уредбата и системи-
      те се определя точно, правил-



    .4 одобрена подготовка с но се четат технически черте-
    използване на лабораторно жи, правилно се ползват изме-
    обзавеждане рителни и калибровъчни при-
      бори, предприетите действия
      са обосновани
 
Функция: Техническо обслужване и ремонт на ниво управление
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Организиране на Теоретически знания Изпит и оценка на Дейностите по техническото
безопасно провеж- Работа на корабни резултатите при: обслужване се планират
дане на техническо механични уредби   правилно и провеждат в
обслужване и ремонт   .1 одобрен опит на работа съответствие с техническите
  Практически знания   спецификации, изискванията
  Организиране и безопасно .2 одобрен опит на под- на законодателството и
  провеждане на техническо готовка на учебен кораб инструкциите и процедурите
  обслужване и ремонт   по безопасност
    .3 одобрена подготовка в  
    работилница Налице са съответни планове,
      спецификации, материали и
      обзавеждане за техническо
      обслужване и ремонт
       
      Предприетите действия водят
      до възстановяване работата на
      уредбата по най-подходящия
      метод
       



Откриване и изясня- Практически знания Изпит и оценка на Методите за сравнение на
ване на причините за   резултатите при: фактическите условия на
неизправна работа Анализ на резултатите от   експлоатация са в
на механизмите и измерванията с щатните и .1 одобрен опит на работа съответствие с препоръчаната
отстраняване на диагностичните КИП за   практика и процедури
неизправности откриване на неизправности .2 одобрен опит на под-  
  в работата на механизмите, готовка на учебен кораб Действията и решенията са в
  установяване мястото на   съответствие с препоръчани-
  неизправностите и предотвра- .3 одобрена подготовка на те експлоатационни специфи-
  тяване на повредите тренажор, където е приложим кации и ограничения
       
Осигуряване на Практически знания Изпит и оценка на Техниката на безопасността е
безопасна работа   резултатите при: в съответствие с изисквания-
  Техника на безопасността   та на законодателството,
    .1 одобрен опит на работа практическите кодекси, разре-
      шенията за работа и изиск-
    .2 одобрен опит на подготовка ванията за околната среда
    на учебен кораб  
       
 
Функция: Управление експлоатацията на кораба и грижи
за лицата на борда на ниво управление
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Контрол на дифе- Разбиране на основните Изпит и оценка на Устойчивостта и напрежения-
рента, устойчивостта принципи на теорията и резултатите при: та в корпуса се поддържат пос-
и напреженията устройството на кораба и   тоянно в безопасни граници
в корпуса факторите, влияещи на .1 одобрен опит на работа  
  диферента и устойчивостта    
  и мерките, необходими за .2 одобрен опит на  
  запазване на диферента подготовка на учебен кораб  
  и устойчивостта    



    .3 одобрена подготовка на  
  Знания за влиянието при тренажор, където е приложим  
  повреждане и последващо    
  наводняване на отсек върху    
  диферента и устойчивостта    
  на кораба и необходимите    
  контрамерки    
       
  Знания за препоръките на    
  ИМО относно устойчивостта    
  на кораба    
       
Наблюдение и Знания за нормите на между- Изпит и оценка на Процедурите за наблюдение на
контрол за изпълне- народното морско право, резултатите при: операциите и техническото
ние на изискванията съдържащи се в междуна-   обслужване съответстват на
на законодателството родни спогодби и конвенции: .1 одобрен опит на работа изискванията на
и мерките по осигу-     законодателството
ряване безопасността .1 свидетелства и други .2 одобрен опит на подготовка  
на човешкия живот документи, изисквани на на учебен кораб Потенциалните несъответ-
на море и опазване кораба от конвенции; ред за   ствия се откриват бързо и
на морската среда получаване и срок на действие .3 одобрена подготовка на напълно
  .2 отговорности по изисква- тренажор, където е приложим  
  нията на конвенция LL   Изискванията по подновяване
  .3 отговорности по изисква-   и продължаване срока на дей-
  нията на конвенция SOLAS   ствие на свидетелствата оси-
  .4 отговорности по изисква-   гуряват постояната им валид-
  нията на конвенция MARPOL   ност за подлежащите на
  .5 морски санитарни декла-   освидетелстване
  рации и изисквания по   обекти и обзавеждане
  Международните санитарни    
  правила    
  .6 отговорности по междуна-    
  родни документи относно    
  безопасността на корабите,    
  пътниците, екипажа    
  или товара    
  .7 методи и средства за    
  предотвратяване замърся-    
  ването от кораби    
  .8 знание на националното    
  законодателство по прила-    
  гане на международни    
  спогодби и конвенции    
       



Поддържане на без- Пълни знания по правилата Изпит и оценка на резулта- Процедурите за наблюдение на
опасността на кораба, за спасителните средства тите от практически инструк- системите за откриване на
екипажа и пътниците (SOLAS) таж и одобрена подготовка пожар и безопасност осигуря-
и експлоатационното Организация на учения по по време на работа и опит ват бързо откриване на всич-
състояние на спаси- борба с пожар и напускане   ки аварийни сигнали и пред-
телни средства и на кораба   приетите мерки са в съответ-
устройства, противо- Поддържане експлоатацион-   ствие с установените
пожарни системи и ното състояние на спасителни   процедури
други системи средства и устройства,    
за безопасност противопожарни системи и    
  други системи за безопасност    
  Действия, необходими за Тестов казус по системите за  
  защита и охрана на всички управление на качеството  
  лица на кораба в случай    
  на авария    
  Действия по ограничаване    
  последиците от повреждане    
  и спасяване на кораба след    
  пожар, взрив, сблъскване    
  или засядане    
  Пълни познания по системите    
  за управление на качеството    
       
Разработване на Конструкция на кораб, Изпит и оценка на резултатите Действията при аварии
план за действие средства за борба за живучест от одобрена подготовка съотвестват на създадените
при аварийни   по време на работа и опит планове за действие при
ситуации, схеми по Методи и средства за   аварийни ситуации
борба за живучест предотвратяване, откриване    
и действия при и гасене на пожар    
аварийни ситуации      
  Функции и използване    
  на спасителни средства    
       
Организация и ръко- Умение да се ръководи Изпит и оценка на резултати- Екипажът има установени
водство на екипажа личният състав, да се органи- те от одобрена подготовка по задължения и е информиран
  зира неговата работа и под- време на работа и опит за изискванията и нормите
  готовка на борда на кораба   за работа и поведение с
      отчитане на индивидуалния
  морски конвенции, препоръки   Целите на подготовката и про-
  и съответното национално   веждането са основани на
  законодателство   оценката на фактическата
      компетентност и способности
      и експлоатационните
      изисквания
       



Национални стандарти за компетентност за вахтени механици
III и IV степени в машинно отделение с обслужване или
дежурни механици в машинно отделение с безвахтено обслужване
 
Функция: Морско инженерство на експлоатационно ниво
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Използване на под- Характеристики и ограниче- Оценка на резултатите при: Определяне по надлежен
ходящи инструменти ния на материали, използвани   начин на важни параметри за
за изготвяне на де- при построяване и ремонт на .1 одобрена подготовка изготвяне на типови съставни
тайли и ремонтни кораби и обзавеждане в работилница части за кораби
операции, типично      
извършвани Характеристики и ограниче- .2 одобрен практически опит Надлежен избор на
на кораби ния на процесите, използвани и проверки материалите
  за изготвяне и ремонт    
      Спазване на установените
  Свойства и параметри, отчи-   допуски при изготвяне
  тани при изготвяне и ремонт    
  на системи и съставни части   Надлежно използване на
      обзавеждане и стругове
  Техника на безопасност    
  в работилница    
       
Използване на ръчни Проектните характеристики Оценка на резултатите при: Надлежно прилагане на
инструменти и из- и избор на материалите,   мерките за безопасност
мервателни прибори използвани при изготвяне на .1 одобрена подготовка  
за разглобяване, обзавеждане в работилница Надлежно избиране на
техническо обслуж-     инструменти и резервни части
ване, ремонт и сгло- Четене на машинни чертежи .2 одобрен практически  
бяване на корабна и справочници, отнасящи се опит и проверки Разглобяването, прегледът,
силова уредба и към механизмите   ремонтът и сглобяване на
обзавеждане     обзавеждането са според
  Експлоатационни характе-   инструкциите и добрата
  ристики на обзавеждане   практика
  и системи    
      Въвеждането в експлоатация
      след ремонт и изпитване е спо-
      ред инструкциите и добрата
      практика
       



Използване на ръчни Изисквания за безопасност Оценка на резултатите при: Процедурите по безопасност се
инструменти, при работа с корабни   прилагат задоволително
електрически и елек- електрически системи .1 одобрена подготовка  
тронни измервателни   в работилница Изборът и използването на
уреди и изпитателно Конструкция и експлоата-   изпитателно обзавеждане са
обзавеждане за от- ционни характеристики на .2 одобрен практически подходящи и резултатите се
криване на неизправ- корабни електрически систе- опит и проверки разчитат точно
ности, техническо ми и обзавеждане, работещи    
обслужване и ремонт на постоянен и променлив ток   Изборът на процедури за про-
      веждане на ремонт и техни-
  Конструкция и експлоатация   ческо обслужване е по инструк-
  на електрообзавеждане   циите и добрата практика
  за изпитване и измерване    
      Въвеждането в експлоатация
      и изпитванията на обзавежда-
      нето и системите е в съответ-
      ствие с инструкциите и добра-
      та практика
       
Носене на безопасна Пълно познаване на основни- Оценка на резултатите при: Носенето, предаването и
машинна вахта те принципи на носене на   напускането на вахта съответ-
  машинна вахта, включително: .1 одобрен опит на работа стват на принципите и
      процедурите
  .1 задължения, свързани с .2 одобрен опит на подготовка  
  приемането на вахтата на учебен кораб Честотата и пълнотата на
      наблюдение на корабните
  .2 рутинни задължения .3 одобрена подготовка на механизми и системи съответ-
  през вахтата тренажор, където е приложим ства на препоръките на произ-
  .3 водене на машинен дневник .4 одобрена подготовка с водителя и на приетите
  и значение на снеманите използване на лабораторно принципи и процедури,
  показания от приборите обзавеждане включително основните
      принципи на носене на
  .4 задължения, свързани с   машинна вахта
  предаването на вахтата    
      Надлежно се водят дневници
  Процедури за безопасност   за състоянието и действията
  и ред на действията при   по експлоатация на корабни-
  аварии; преминаване от дис-   те механизми и системи
  танционно/автоматично    
  управление на местно управ-    
  ление на всички системи    
       
  Мерки за безопасност, спаз-    
  вани при носене на вахта, и    
  неотложни действия при    
  пожар или авария, особено    
  на горивните системи    
       



Използване на ан- Достатъчни знания на англий- Изпит и оценка на резултати- Помагалата на английски
глийски език в пис- ски език, позволяващи на ли- те от практически инструктаж относно задълженията на
мена и устна форма цата от командния състав да   корабен механик са правилно
  ползват технически помагала   разбрани
  и да изпълняват задължения-    
  та на корабен механик   Комуникациите са
      точни и разбрани
       
Експлоатация на Главни уредби и спомагател- Изпит и оценка на Операциите са планирани и
главни уредби и спо- ни механизми: резултатите при: изпълнени в съответствие с
магателни механиз-     установените правила и
ми и свързаните с .1 подготовка за работа .1 одобрен опит на работа процедури за осигуряване на
тях системи за     безопасността и избягване
управление .2 експлоатация на парни .2 одобрен опит на подготовка замърсяването на морската
  котли, вкл. системи за на учебен кораб среда
  изгаряне на гориво    
    .3 одобрена подготовка на Бързо се установяват
  .3 методи за проверка нивото тренажор, където е приложим отклонения от нормите
  на водата в парните котли и    
  действия при ненормално ниво .4 одобрена подготовка с из- Работата на уредбата и
    ползване на лабораторно системите постояно отговарят
  .4 откриване на типични обзавеждане на изискванията, вкл. на
  неизправности на механизми   команди от мостика за промя-
  и уредби в машинно и котел-   на на скоростта и направле-
  но отделение и мерки за   нието на движението
  предотвратяване на повреди    
      Бързо се установяват причини-
      мите и се предприемат дейст-
      вия за осигуряване цялостната
      безопасност на кораба и
      уредбата с отчитане на
      преобладаващите обстоятел-
      ства и условия
       
Експлоатация на Помпени системи: Изпит и оценка на Операциите са планирани и
помпени системи и   резултатите при: изпълнени в съответствие с
свързаните с тях сис- .1 обичайни задължения   установените правила и
теми за управление при експлоатация .1 одобрен опит на работа процедури за осигуряване на
      безопасността и избягване
  .2 експлоатация на сантинни, .2 одобрен опит на подготовка замърсяването на
  баластни и товарни на учебен кораб морската среда
  помпени системи    
    .3 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим  
       
    .4 одобрена подготовка  
    с използване на лабораторно  
    обзавеждане  
       



 
Функция: Електрообзавеждане, електронна апаратура и
системи за управление на експлоатационно ниво
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Експлоатация на Генераторна уредба: Изпит и оценка на Операциите са планирани и
динама, генератори   резултатите при: изпълнени в съответствие с
и системи Надлежни начални знания и   установените правила и
за управление умения по електротехника .1 одобрен опит на работа процедури за осигуряване на
      безопасността
  Подготовка, пускане, включ- .2 одобрен опит на подготовка  
  ване и превключване на на учебен кораб  
  динама и генератори .3 одобрена подготовка на  
    тренажор, където е приложим  
  Установяване на обичайни    
  неизправности и предотвра- .4 одобрена подготовка с  
  тяване на повреди използване на лабораторно  
    обзавеждане  
  Системи за управение:    
       
  Установяване на обичайни    
  неизправности и предотвра-    
  тяване на повреди    
       
 
Функция: Техническо обслужване и ремонт на експлоатационно ниво
 



Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Обслужване на ко- Корабни системи Изпит и оценка на Изключването, разглобяването
рабни механични   резултатите при: и сглобяването се извършват
системи, вкл. систе- Надлежни начални знания   съгласно приетата практика и
ми за управление и умения по механика .1 одобрен опит на работа процедури
       
  Процедури по безопасност и .2 одобрен опит на подготовка Предприетите действия водят
  при аварии: на учебен кораб до възстановяване работата на
      уредбата чрез методи, съот-
  Безопасно изключване на .3 одобрена подготовка на ветстващи на преобладаващи-
  електрически и всички други тренажор, където е приложим те обстоятелства и условия
  уредби и обзавеждане    
  до разрешаване на достъп .4 одобрена подготовка с  
  на персонала използване на лабораторно  
    обзавеждане  
  Техническо обслужване и ре-    
  монт на уредба и обзавеждане    
       



Функция: Управление експлоатацията на кораба и грижи
за лицата на борда на експлоатационно ниво
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Осигуряване на Предотвратяване на замърся- Изпит и оценка на резулта- Пълно спазване на процедури-
съответствие с ването на морската среда тите при: те за наблюдение на корабни-
изискванията по     те операции и осигуряване из-
предотвратяване Знания относно предпазните .1 одобрен опит на работа пълнението на изискванията
на замърсяване мерки, вземани за предотвра-   на конвенцията MARPOL
    на учебен кораб  
  Мерки за борба със замърсява-    
  нето, необходимо обзавеждане    
       
Поддържане на Устойчивост на кораба Изпит и оценка на резулта- Началната устойчивост на
кораба в мореходно   тите при: кораба съответства на
състояние Познаване и прилагане на   критериите на ИМО за всички
  информацията за устойчивост, .1 одобрен опит на работа условия на натоварване
  таблиците за газене и напре-    
  жение, диаграми и устройства .2 одобрен опит на подготовка Действията по осигуряване и
  за пресмятане на напрежения на учебен кораб поддържане на водонепрони-
  в корпуса   цаемост на кораба съответ-
    .3 одобрена подготовка на стват на приетата практика
  Разбиране за тренажор, където е приложим  
  водонепроницаемостта    
    .4 одобрена подготовка с из-  
  Разбиране на основните ползване на лабораторно  
  действия при частична загуба обзавеждане  
  на плавучест в неповредено    
  състояние    
       
  Конструкция на кораба    
       
  Знания за основните конструк-    
  тивни елементи и правилните    
  имена на различните части    
       



Предотвратяване, Пожарна безопасност и Оценка на резултатите на Бързо се определя видът и
контрол и борба с по- средства за гасене одобрена противопожарна мащабите на проблемите и
жарите на корабите   подготовка и опит, посочени първоначалните мерки
  Познаване на мерките за в раздел А-VI/3 съответстват на инструкциите
  пожарна безопасност   и плановете за действие при
      аварийни ситуации на кораба
  Способност за организиране    
  на учения по борба с пожар   Бързо се осъществяват проце-
      дурите за евакуация, аварийно
  Знания относно вида и хи-   изключване и изолация и
  мическата природа на пожара   съответстват на характера на
      аварията
  Знания относно системите    
  за пожарогасене   Редът за действие, нивото и
      времето за подаване на съоб-
  Знания относно действията,   щения и информацията на
  които трябва да се предприе-   персонала на кораба съответ-
  мат при пожар, вкл. пожар на   стват на характера на авария-
  горивна система   та и отразяват срочността на
      проблема
       
Използване на спа- Спасяване на хора Оценка на резултатите на Действията при напускане на
сителни средства   одобрена подготовка и опит, кораба и начините за оцелява-
  Способност за организиране посочени в точки 1 до 4 не съответстват на преобла-
  на учения по напускане на на раздел А-VI/2 даващите обстоятелства и ус-
  кораба и умения за работа със   ловия и отговарят на приета-
  спасителна и дежурна лодка,   та практика и изисквания по
  сал, спускови устройства и   отношение на безопасността
  приспособления, обзавеждане,    
  радиосредства, спътникови    
  буйове, активни радиобуйове    
  за търсене и спасяване,    
  хидрокостюми и    
  топлозащитни облекла    
       
  Знания относно способите    
  за оцеляване на море    
       
Прилагане на първа Медицинска помощ Оценка на резултатите на Бързо се изясняват възможни-
медицинска помощ   одобрена подготовка, както те причини, характерът и сте-
на кораби Практическо прилагане на е посочено в точки 1 до 3 пента на тежест на травмите
  медицински ръководства и на раздел А-VI/4 или заболяванията и лечение-
  консултации, предавани по   то намалява непосредствената
  радиото, вкл. способност да   опасност за живота
  се вземат ефективни мерки    
  при нещастни случаи или    
  заболявания, типични за    
  корабни условия    
       



Наблюдение за спаз- Начално работно познаване Оценка на резултатите от из- Правилно се определят изиск-
ване изискванията на съответстващите конвен- пита или одобрена подготовка ванията на законодателството
на законодателството ции на ИМО относно без-   относно безопасността на чо-
  опасността на човешкия жи-   вешкия живот на море и опаз-
  вот на море и опазване на   ване на морската среда
  морската среда    
       
Национални стандарти за компетентност за редовия състав на машинната вахта
 
Функция: Морско инженерство на ниво на поддържане
 
Колона 1 Колона 2 Колона 3 Колона 4
Област на Знание, разбиране Методи за доказване Критерии за оценка
компетентност и професионални навици на компетентност на компетентност
1 2 3 4
Изпълнение на ус- Терминология, използвана Оценка на резултатите при: Връзката е ясна и точна.
тановените вахтени в машинно отделение,   Когато информацията или
задължения в ма- и названия на механизми .1 одобрен опит на работа инструкциите по носене на
шинно отделение за и обзавеждане   вахта не са ясно разбрани, се
редовия състав   .2 одобрен опит на подготовка иска съвет или разяснение от
  Процедури за носене на вахта на учебен кораб вахтения механик
Разбиране на коман-      
ди и умение да бъде Техника на безопасност при .3 практическа проверка Носенето, предаването и на-
разбран по въпроси работа в машинно отделение   пускането на вахта съответст-
за задълженията по     ват на приетата практика и
носенето на вахта Основни действия, свързани с   процедури
  опазване на околната среда    
       
  Използване на системата за    
  вътрешнокорабна връзка    
       
  Системи за аварийна сигна-    
  лизация в машинно отделение    
  и способност да се различа-    
  ват сигналите, особено при    
  включване на системата за    
  обемно гасене на пожар с газ    
       



За носене на вахта в Безопасна експлоатация Оценка на резултатите при: Оценката на състоянието на
котелно отделение: на котли   котела е точна и се основава
    .1 одобрен опит на работа на съответстващата информа-
Поддържане на     ция, получавана от местни и
нужното ниво на   .2 одобрен опит на подготов- изнесени датчици и проверки
водата и налягане   ка на учебен кораб на място
на парата      
    .3 практическа проверка Последователността и време-
      то за корекции поддържат
      безопасността и оптимална-
      та ефективност
       
Използване на ава- Знания за задълженията Оценка на резултатите при Първоначалните действия в
рийно обзавеждане при авария демонстрация и одобрен аварийна или ненормална си-
и действия при   опит на работа или одобрен туация съответстват на уста-
аварийни ситуации Пътища за евакуация от опит на подготовка на новената практика и процедури
  машинно отделение учебен кораб  
      Връзката е постоянно точна и
  Знания за разположението   ясна, а командите се
  и умение да се ползва проти-   потвърждават съгласно
  вопожарното обзавеждане в   добрата морска практика
  машинно отделение    


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 2


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


Допълнителна подготовка на морските лица и изисквани свидетелства в съответствие с STCW-78/95


Забележки:

1. Свидетелствата за обща подготовка съгласно Правило V/1.1 се изискват за:

- работа на танкери - Правило V/1; А-V/1 (1-7);

- работа на химикаловози - Правило V/1; А-V/1 (1-7);

- работа на газовози - Правило V/1; А-V/1 (1-7).

2. Свидетелства за специална подготовка съгласно Правило V се изискват за:

- работа на танкери - Правило V/1.2;

- работа на химикаловози - Правило V/1;

- работа на газовози - Правило V/1;

- работа на ро-ро пътнически кораби V/2;

- работа на кораби с дедуейт по-голям от 60 000 т.;

- работа на кораби със специфични маневрени качества;

- работа на подвижни морски сондажни платформи.

3. Свидетелството се изисква в зависимост от GMDSS оборудването на кораба.

4. Преди началото на плавателна практика стажантите трябва да са преминали подготовка и притежават свидетелства по правила А-VI/1-1, А-VI/1-2, А-VI/1-3 и А-VI/1-4.


Приложение № 3 към чл. 5, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)



Необходим минимален брой морски лица за
комплектуване на корабните екипажи
 
А. Морско корабоплаване
Щурмански състав
 
  Район Далечно Крайбрежно
  на плаване    
 
Големина на кораба, в бруто тонове
 
  Корабни над 3000 от 500 до 500 над 3000 от 500  
  длъжности   до 3000     до 3000 до 500
1. Капитан 1 1 1 1 1 1
2. Ст. пом. 1 1 1 1 1 1
  к-н            
3. Втори 1 1 1 1 1 -
  пом. к-н            
4. Трети 1 - - 1 - -
  пом. к-н            
5. Кормчии 3 3 2 3 2 2
6. Моряци 2 2 - 1 1 -


Забележки:

1. Корабите с големина до 200 БТ, с продължителност на плаването по-малко от 12 часа в денонощието, имат 1 капитан и 1 моряк.

2. Маневрените влекачи, плаващи в акваториите на пристанищата и рейдовете, със сменен режим на работа, имат 1 капитан и 1 моряк.

3. Корабите с големина до 100 БТ, плаващи в акваториите на пристанищата и рейдовете, имат 1 капитан и 1 моряк.

4. Корабите с големина до 20 БТ в крайбрежно плаване имат 1 водач. Във всички други райони тези кораби имат допълнително 1 моряк.


Б. Речно корабоплаване
Щурмански състав
 
1. Единични самоходни кораби:  
Капитан....................................................................................................................................................................................................
1
Старши помощник-капитан..................................................................................................................................................................................
1
Моряк....................................................................................................................................................................................................
2
2. Самоходни кораби със състав, в зад-  
  гранично плаване:  
Капитан ....................................................................................................................................................................................................
1
Старши помощник-капитан..................................................................................................................................................................................
1
Втори помощник-капитан..................................................................................................................................................................................
1
Кормчия....................................................................................................................................................................................................
2
Моряк....................................................................................................................................................................................................
2
3. Самоходни кораби със състав, в местно плаване с  
  продължителност на рейса повече от 12 часа:  
Капитан....................................................................................................................................................................................................
1
Старши помощник-капитан..................................................................................................................................................................................
1
Моряк....................................................................................................................................................................................................
2
4. Маневрени кораби, работещи в акваторията на прис-  
  танище, със сменен режим на работа, във  
  всяка смяна имат:  
Капитан....................................................................................................................................................................................................
1
Кормчия....................................................................................................................................................................................................
1
Моряк....................................................................................................................................................................................................
1
5. Пътнически и учебни кораби в задгранично плаване:  
Капитан....................................................................................................................................................................................................
1
Старши помощник-капитан..................................................................................................................................................................................
1
Втори помощник-капитан..................................................................................................................................................................................
1
Кормчия....................................................................................................................................................................................................
2
Моряк....................................................................................................................................................................................................
2
6. Пътнически и учебни кораби в местно плаване с про-  
  дължителност на рейса повече от 12 часа в денонощие:  
Капитан....................................................................................................................................................................................................
1
Старши помощник-капитан..................................................................................................................................................................................
1
Кормчия....................................................................................................................................................................................................
2
7. Пътнически и учебни кораби с продължителност на  
  рейса по-малко от 12 часа в денонощие:  
Капитан....................................................................................................................................................................................................
1
Моряк....................................................................................................................................................................................................
1
8. Екипажни шлепове:  
Старшина на шлеп...........................................................................................................................................................................................
1
Моряк....................................................................................................................................................................................................
1


Забележки:

1. Самоходни кораби със състав, в задгранично плаване с двубригадна организация на вахтите, имат екипаж комплектуван съгласно т. 2,

ИЛИ



Капитан.................................................................................................................................................................................................
1
Сменен капитан (с правоспособност за капитан)............................................................................................................................................................
1
Втори помощник-капитан......................................................................................................................................................................................
1
Моряк.......................................................................................................................................................................................................
2


2. Малките кораби в местно плаване имат 1 водач. В задгранично плаване малките кораби имат допълнително 1 кормчия.


В. Плаващи технически средства, работещи в морски
води, по р. Дунав или по вътрешните води на Република
България - щурмански състав
 
1. Плаващи технически средства с продължителност  
  на работата повече от 12 часа в денонощие:  
Капитан......................................................................................................................................................................................................................
1
Старши помощник-капитан................................................................................................................................................................................................
1
Моряк.......................................................................................................................................................................................................................
2
2. Плаващи технически средства с продължителност  
  на работа по-малко от 12 часа в денонощие или при  
  сменен режим на работа в една смяна:  
Капитан.....................................................................................................................................................................................................................
1
Моряк.......................................................................................................................................................................................................................
1



Г. Технически състав на екипажите
1. Морски кораби
 
Пропулсивна мощност на КСУ, в кВт
Корабни над 3000 от 750 от 450 от 250 до 250
длъжности   до 3000 до 750 до 450  
• Главен механик 1 1 1 1 1
• Втори механик 1 1 1 1 -
• Трети механик 1 1 1 - -
• Четвърти 1 - - - -
механик          
• Мотористи 3 2 1 1 -
 
Обща генераторна мощност, в Ква
 
Корабни над 750 от 300 до 300
длъжности   до 750  
• Електромеханик 1 - -
• Електротехник - 1 -


Забележки:

1. Танкерите, съоръжени с парни котли с работно налягане по-високо от 0,7 мПа, имат допълнително 1 ОГНЯР.

2. Риболовните кораби с неограничен район на плаване имат допълнително 1 ХЛАДИЛЕН МЕХАНИК.

3. На корабите, съоръжени с автоматизирани парни котли, с изключение на танкерите, длъжността "огняр" може да се съвместява от един от мотористите, притежаващ правоспособност "огняр".

4. Корабите, съоръжени с електрическа гребна уредба, трябва да имат допълнително 3 ЕЛЕКТРОМЕХАНИЦИ.

5. Маневрените влекачи, плаващи в акваториите на пристанищата и рейдовете, със сменен режим на работа, имат 1 механик и 1 моторист.

6. Малките кораби с пропулсивна мощност на КСУ от 100 до 250 кВт имат 1 механик, който може да се съвместява от капитана или моряка, ако имат необходимата за това правоспособност.


2. Речни кораби



Пропулсивна мощност на КСУ, в кВт
 
Корабни над 3000 от 750 от 450 от 100
длъжности   до 3000 до 750 до 450
• Главен механик 1 1 1 1
• Втори механик 1 1 1 -
• Трети механик 1 1 - -
• Моторист 2 1 1 1


Забележки:

1. Самоходни кораби с двубригадна организация на вахтите имат технически състав на екипажа, според мощността на КСУ, както е указано по-горе,

ИЛИ


Главен механик............................................................................................................................................................................................
1
Сменен механик (с правоспособност за главен  
 
механик)................................................................................................................................................................................................
1
Машинен боцман или моторист................................................................................................................................................................................
1
2. Маневрени кораби, работещи в акваторията на  
  пристанище със сменен режим на работа, за всяка  
  смяна имат:  
Главен механик.............................................................................................................................................................................................
1
Моторист......................................................................................................................................................................................................
1
3. Пътнически кораби на подводни криле, с  
  продължителност на рейса по-малко от 12 часа  
  в денонощие:  
Главен механик............................................................................................................................................................................................
1
4. Пътнически кораби на подводни криле, с  
  продължителност на рейса повече от 12 часа  
  в денонощие:  
Главен механик..........................................................................................................................................................................................
1
Втори механик...........................................................................................................................................................................................
1
 
Д. Корабни радиотелеграфисти и радиотелефонисти
I. Морски кораби
1. Пътнически кораби, снабдени с автоаларми, имат:
 
Брой на Продължителност на плаването
пътниците в 1 денонощие
  по-малко от 16 часа повече от 16 часа
по-малко 1 оператор 2 оператори
от 250 СМСББ СМСББ
повече 2 оператори 3 оператори
от 250 СМСББ СМСББ


2. Товарни кораби, снабдени с автоаларми, имат:


Големина Съоръжен с радио- Съоръжен със
на кораба телефонна станция СМСББ
БТ    
от 300 1 оператор 1 оператор
до 500 СМСББ СМСББ
от 500 2 оператори 2 оператори
до 3000 СМСББ СМСББ
над 3000 - 3 оператори
    СМСББ


3. Кораби до 300 БТ, съоръжени с радиотелефонна станция, имат:


Радиотелефонист от състава на екипажа  
  СМСББ 1
4. Малки кораби в далечно и близко плаване имат:  
Радиотелефонист от състава на екипажа  
  СМСББ 1
II. Речни кораби  
1. Самоходни кораби, в задгранично плаване, вклю-  
  чително пътнически и учебни кораби, с продължи-  
  телност на рейса повече от 12 часа в денонощие,  
  имат:  
Радиотелефонист от състава на екипажа 1
2. Пътнически и учебни кораби с продължителност на  
  рейса по-малко от 12 часа в денонощие имат:  
Радиотелефонист от състава на екипажа 1
     
  Забележка:  
  Самоходните кораби с двубригадна организация  
  на вахтите в задгранично плаване имат:  
     
Радиотелефонист от състава на екипажа 1


Приложение № 4 към чл. 12, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


ПРОЦЕДУРА

за признаване на свидетелство за правоспособност, издадено от държава страна по конвенция STCW-78/95


I. Необходими документи и ред за подаване:

1. Всяко лице, кандидат за работа на кораб, плаващ под българско знаме, както и за издаване на потвърждение на свидетелството за правоспособност трябва да представи следните документи:

- писмо от корабособственика или оператора на кораба, че лицето ще бъде наето на работа на определен кораб, като за целта ще бъде сключен договор за наемане след получено разрешение от министъра на транспорта и съобщенията съгласно чл. 88 от Кодекса на търговското мореплаване на Р. България;

- писмо от регионалната служба по заетостта, че поради липса на български гражданин - кандидат за заемането на тази длъжност, се разрешава наемането на чужд гражданин;

- документ за самоличност/моряшки паспорт или официално заверено фотокопие;

- документ за образование или официално заверено фотокопие;

- свидетелство за правоспособност и потвърждение на свидетелството или официално заверени фотокопия;

- свидетелство за медицинска годност или фотокопие, издадено от транспортно медицинско заведение в Р. България;

- документ, удостоверяващ плавателния стаж на лицето, или официално заверено фотокопие;

- изискваните съгласно приложение № 2 на Наредба № 6 за компетентност на морските лица в Р.България валидни свидетелства по Правило IV и/или V и/или VI на STCW78/95 за заемане на съответната длъжност или техни фотокопия.

2. Документите по т. 1, придружени с молба в свободна форма, се изпращат от лицето или корабособственика/оператора до Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Адресът, на който се изпращат документите, е: България, София 1000, Министерство на транспорта и съобщенията, ул. В. Левски 9, Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Телефон за контакт: +359 2 9300910 и факс +359 2 9300920.


II. Проверка на представените документи и определяне на дата за провеждане на изпит:

3. Изпълнителна агенция "Морска администрация" установява автентичността на документите по т. 1 чрез проверка при издалите ги власти.

4. След потвърждаване автентичността на документите ИА "Морска администрация" прави предложение до министъра на транспорта и съобщенията за издаване на разрешение лицето да бъде допуснато на работа на кораб, плаващ под българско знаме.

5. След получаване на разрешение от министъра на транспорта и съобщенията за работа на кораб, плаващ под българско знаме, на лицето се определя дата за явяване на изпит, за която лицето се уведомява писмено.

III. Провеждане на изпита, оценка на резултатите и издаване на потвърждение на свидетелството за правоспособност:

6. Изпитът и оценката на кандидата за потвърждаване на свидетелството за правоспособност се провежда в съответствие с "Процедури за провеждане на изпити за придобиване на правоспособност" (приложение № 7) на Наредба № 6 за компетентност на морските лица в Р. България.

7. На успешно издържалите изпита лица се предоставя копие от изпитния протокол, открива се моряшки картон в Дирекция "Морска администрация" Бургас или Варна, и се издава потвърждение на свидетелството за правоспособност в съответствие с наредба № 6.

8. За явяване на изпит и издаване на потвърждение на свидетелството за правоспособност лицата заплащат таксата, предвидена в Тарифа № 5 за таксите, събирани в системата на Министерство на транспорта и съобщенията.

IV. Програми за провеждане на изпит:

А. За потвърждение на свидетелство за правоспособност, издадено на основание Правило II/1 на STCW-78/95:

1. правила за водене на навигационен и радио- дневник;

2. Кодекс на търговското мореплаване - глави I, II, IV, V, XI, XII, XIII, XVI и XVII;

3. Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България - глава втора, раздели I, II, III, IV, V, VI, VII и VIII; глава пета - административнонаказателни разпоредби;

4. Закон за административните нарушения и наказания - глава трета;

5. процедура за носене на навигационна вахта;

6. Наредба за разследване на аварийните случаи в корабоплаването;

7. Наредба № 5 за корабните документи;

8. Наредба № 6 за компетентност на морските лица;

9. задължителни разпореждания за пристанища Варна и Бургас;

10. правила на компанията;

11. лоция на българското черноморско крайбрежие, когато ще работи в каботажно плаване;

12. познаване и владеене на командите и задълженията по разписанията за тревоги на български език в обем, съответстващ на заеманата от него длъжност.


Б. За потвърждение на свидетелство за правоспособност, издадено на основание Правило II/2 на Кода на STCW-78/95:

1. правила за водене на навигационен и радио- дневник;

2. Кодекс на търговското мореплаване - глави I, II, IV, V, XI, XII, XIII, XVI и XVII;

3. Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България - главa втора, раздели I, II, III, IV, V, VI и VIII; глава пета - административнонаказателни разпоредби;

4. Закон за административните нарушения и наказания - глава трета;

5. процедури за носене на вахта

6. Наредба за разследване на аварийните случаи в корабоплаването;

7. Наредба № 5 за корабните документи;

8. Наредба № 6 за компетентност на морските лица;

9. Задължителни разпореждания за пристанища Варна и Бургас;

10. правила на компанията;

11. лоция на българското черноморско крайбрежие, когато ще работи в каботажно плаване;

12. познаване и владеене на командите и задълженията по разписанията за тревоги на български език в обем, съответстващ на заеманата от него длъжност.

В. За потвърждение на свидетелство за правоспособност, издадено на основание Правило II/3 на Кодекса на STCW-78/95:

1. правила за водене на навигационен и радио- дневник;

2. Кодекс на търговското мореплаване - глави I, II, IV, V, XI, XII, XIII, XVI и XVII;

3. Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България - глави - главa втора, раздели I, II, III, IV, V, VI и VIII; глава пета - административнонаказателни разпоредби;

4. процедури за носене на вахта;

5. Закон за административните нарушения и наказания - глава трета;

6. Наредба за разследване на аварийните случаи в корабоплаването;

7. Наредба № 5 за корабните документи;

8. Наредба № 6 за компетентност на морските лица;

9. задължителни разпореждания за пристанища Варна и Бургас;

10. правила на компанията;

11. лоция на българското черноморско крайбрежие на Р. България;

12. познаване и владеене на командите и задълженията по разписанията за тревоги на български език в обем, съответстващ на заеманата от него длъжност.


Г. За потвърждение на свидетелство за правоспособност, издадено на основание Правило II/4 на Кодекса на STCW-78/95:

1. Кодекс на търговското мореплаване - глави пета и седемнадесета;

2. Закон за административните нарушения и наказания - глава трета;

3. правила на компанията;

4. процедури за носене на навигационна вахта;

5. познаване и владеене на командите и задълженията по разписанията за тревоги на български език в обем, съответстващ на заеманата от него длъжност.

Д. За потвърждение на свидетелство за правоспособност, издадено на основание Правило III/1 на Кодекса на STCW-78/95:

1. Правилник за техническата експлоатация;

2. Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р. България - глава втора, раздели VII и VIII; глава пета - административно-наказателни разпоредби;

3. правила за водене на машинен дневник и дневник за нефтените операции;

4. Наредба № 5 за корабните документи;

5. Наредба № 6 за компетентност на морските лица;

6. Наредба за разследване на аварийните случаи в корабоплаването;

7. правила на компанията;

8. Кодекс на търговското мореплаване на Р България - глави първа, втора, четвърта, пета и седемнадесета;

9. процедури за носене на вахта в машинно отделение;

10. познаване и владеене на командите и задълженията по разписанията за тревоги на български език в обем, съответстващ на заеманата от него длъжност.


Е. За потвърждение на свидетелство за правоспособност, издадено на основание Правило III/2 и Правило III/3 на Кодекса на STCW-78/95:

1. Правилник за техническата експлоатация;

2. Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България - глава втора, раздели VII и VIII; глава пета - административнонаказателни разпоредби;

3. правила за водене на машинен дневник и дневник за нефтените операции;

4. процедури за носене на вахта;

5. правила на компанията;

6. Кодекс на търговското мореплаване на Р България - глави първа, втора, четвърта, пета и седемнадесета;

7. Наредба № 5 за корабните документи;

8. Наредба № 6 за компетентност на морските лица;

9. Наредба за разследване на аварийните случаи в корабоплаването;

10. познаване и владеене на командите и задълженията по разписанията за тревоги на български език в обем, съответстващ на заеманата от него длъжност.

Ж. За потвърждение на свидетелство за правоспособност, издадено на основание Правило III/4 на Кодекса на STCW-78/95:

1. Кодекс на търговското мореплаване - глави пета и седемнадесета;

2. Закон за административните нарушения и наказания - глава трета;

3. правила на компанията;

4. процедури за носене на вахта в машинното отделение;

5. познаване и владеене на командите и задълженията по разписанията за тревоги на български език в обем, съответстващ на заеманата от него длъжност.


Приложение № 5 към чл. 17, ал. 3


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


Приложение № 6 към чл. 19, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


Приложение № 7 към чл. 21, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


Процедура за провеждане на изпити за придобиване на правоспособности


Чл. 1. Тази процедура определя редът за организиране, провеждане и отчитане на резултатите от изпитите за придобиване на правоспособности по Наредба № 6 за компетентност на морските лица в Република България.

Чл. 2. (1) Всяка година в градовете Варна, Бургас, Русе и Лом се провеждат редовни изпитни сесии. Мястото и началото на сесиите се обявява от Изпълнителна агенция "Морска администрация" два месеца предварително.

(2) Други изпитни сесии се насрочват и провеждат при производствена необходимост и искане от корабопритежателно предприятие, ведомство или организация и наличие на повече от 10 души кандидати за една правоспособност, но не по-често от 1 път в годината. Мястото и началото на изпитите по тази алинея се съгласуват с Изпълнителна агенция "Морска администрация" 1 месец преди поисканите дата и място.

(3) Изпити за отменяне на ограничение или преиздаване на потвърждение на свидетелство за правоспособност се провеждат на основание лична молба, подадена до директора на Дирекция "Морска администрация", където кандидатът се води на отчет. Той определя мястото и началото на изпитите в 15-дневен срок.

(4) Изпити за правоспособностите "Щурман пета степен", "Корабен моторист", "Водач на плавателен съд до 20 бруто тона"-по море, "Водач на малък кораб по р. Дунав" и "Капитан вътрешно плаване" се провеждат по график, съгласуван от директора на съответната Дирекция "Морска администрация" и организатора на подготвителния курс.

(5) Поправителни изпитни сесии не се провеждат.

Чл. 3. Най-късно 10 дни преди началото на изпитите кандидатите подават молба до директора на Дирекция "Морска администрация", където ще се провежда изпитът , придружена от документ за образование или завършен подготвителен курс, свидетелство за правоспособност и удостоверение за плавателен стаж (ако има такъв), медицинско свидетелство и разписка за внесена такса за изпит. В молбата си кандидатът посочва за коя правоспособност, отменяне на ограничение или потвърждение на свидетелство желае да бъде изпитан.


Чл. 4. Пет дни преди началото на изпитите в съответната Дирекция "Морска администрация", където те ще се провеждат, се извършва проверка на редовността на представените от кандидатите документи и се съставя списък на допуснатите до изпит кандидати, който се поставя на определено място в сградата на съответната Дирекция "Морска администрация".

Чл. 5. Изпитните сесии се организират от съответната Дирекция "Морска администрация", включително съставяне на календарен план, оповестяване на изпитите, осигуряване на работни помещения, кораби и механизми, пособия, помагала, оформяне и водене на документи и др.

Чл. 6. Редът и календарният план за провеждане на изпитите се съобщава на кандидатите не по-късно от 2 дни преди началото на първия изпит чрез обява, поставена на определено място в сградите на дирекциите "Морска администрация".

Чл. 7. Работни помещения, кораби, механизми, пособия и помагала, необходими за провеждането на теоретичните и практическите изпити, се предоставят от корабопритежателните предприятия, ведомства или организации при поискване от изпълнителния директор на ИА "Морска администрация".

Чл. 8. В зависимост от броя на кандидатите и правоспособностите, за които ще се провежда изпит, комисиите могат да бъдат една или повече.

Чл. 9. Изпитната комисия трябва:

1. да се яви на определеното място 10 минути преди започването на изпита и да провери дали условията за предстоящата работа са нормални;

2. да провери самоличността на кандидатите;

3. да даде указания за начина, по който ще се проведе изпитът, както и да обяви правата, задълженията и отговорностите на кандидатите и комисията по време на изпита;

4. да осигури за всеки кандидат спокойна обстановка, за да може той да покаже напълно знанията и уменията си;

5. да провежда изпита на всеки кандидат при минимален състав от 3 члена на комисията;

6. да оценява обективно теоретичните знания и практическите умения на кандидатите.

Чл. 10. Изпитната комисия има право:

1. да задава допълнително въпроси с цел изясняване на степента на подготовката на кандидата, след като той заяви, че е завършил отговора си по последния въпрос от изпитния билет;

2. да отстранява от изпит кандидат, който е направил опит за измама, преписвал, подсказвал или е имал несъответстващо на установената дисциплина държане и др., като анулира изпита му; това се отразява подробно в изпитния протокол и при възможност се документира.


Чл. 11. Кандидатите са длъжни да се явят на определеното място и време, обявено за начало на изпита. Закъснелите не се допускат до изпит.

Чл. 12. Изпитът започва с проверка на знанията на кандидатите по правилата за плаване, системите за ограждане на навигационните опасности, пристанищните правила или правилата за техническа експлоатация и опазване на морето от замърсяване. На кандидатите, направили повече от 3 грешки, изпитната сесия по съответната функция се прекратява, като това се отразява в изпитния протокол. При компютърна проверка на знанията минимумът е 80 % верни отговори.

Чл. 13. Изпитите се провеждат писмено, а където има възможност устно или практически, като работата на всеки кандидат се оценява минимум от трима оценители. Успешно издържал е кандидатът, получил обща оценка добър 4 или повече по шестобалната система, а неиздържал е получилият оценка под добър 4. В дневните протоколи се вписва съответно "издържал" или "неиздържал".

Чл. 14. Устните изпити се извършват по изпитни билети, в които са включени въпроси от одобрената програма за изпит за съответната правоспособност.

Чл. 15. Писмените изпити се провеждат чрез тестови казуси, задачи и курсови задания, обхващащи възможния брой въпроси от одобрената програма за изпит за съответната правоспособност.

Чл. 16. (1) Изпитните билети и задачите за писмените изпити (последните най-малко в 3 варианта) се изготвят от председателя на изпитната комисия и посочени от него специалисти по съответните дисциплини.

(2) Изпитните билети и задачите за писмените изпити се съхраняват от председателя на изпитната комисия в отделни пликове. Непосредствено преди изпита в присъствието на кандидатите произволно посочено от тях лице избира един от пликовете със задачите и го разпечатва. Всички кандидати изготвят отговорите си по задачата от разпечатания плик. Пликът с изпитните билети също се отваря непосредствено преди началото на изпита.

Чл. 17. (1) При оценяване знанията и уменията на кандидатите с "добър" членовете на комисията трябва да се убедят, че кандидатът владее материята до степен, която изключва възможността морското лице да причини авария или щети на хора, кораб или товар или да предизвика замърсяване на околната среда при изпълнение на служебни задължения, произтичащи от новата правоспособност, отменено ограничение или потвърдено свидетелство за правоспособност, поради неправилни решения или действия от незнание или неумение.

(2) Когато изпитът по дадена функция се състои от две части - писмен и устен, общата оценка е "издържал" само когато и по двете части кандидатът е получил оценка "издържал".

(3) Общата оценка на комисията по дадена функция е "издържал", когато 2/3 от членовете й поставят оценка "издържал". Спорни въпроси се решават от председателя на изпитната комисия.

(4) Кандидатът е издържал изпита за придобиване на дадена правоспособност или отмяна на ограничение и получава съответното свидетелство, когато успешно издържи изпитите по всички функции на дадената правоспособност.


Чл. 18. (1) На недопуснатите, отстранени от изпит кандидати, на неявилите се изпитната сесия се прекратява, като внесената изпитна такса не се връща. На такива кандидати изпитната сесия се счита за неуспешна.

(2) Кандидат, получил оценка "неиздържал" по една или повече функции на дадена правоспособност, може в рамките на три последователни изпитни сесии да се яви на изпит само по тази/тези функции. За издаване на свидетелството за правоспособност се зачитат издържаните от предните три изпитни сесии функции.

(3) Кандидат, който в три последователни изпитни сесии не е издържал успешно изпитите по всички функции на дадена правоспособност, следва да се яви отново на изпит по всички функции на дадената правоспособност.

Чл. 19. Министърът на транспорта и съобщенията може да анулира резултатите от изпита на даден кандидат, когато се установи, че явяването му е станало не по реда, установен от Наредба № 6 и тази процедура.

Чл. 20. Всяка изпитна комисия води Дневен протокол (форма № 1). След приключването на изпита на основание дневните протоколи комисията съставя Протокол (форма № 2) в два еднакви екземпляра.

Чл. 21. (1) Протоколите се представят на министъра на транспорта и съобщенията за одобрение, след което се съхраняват 50 години, единият в архива на Изпълнителна агенция "Морска администрация" при Министерството на транспорта и съобщенията, а вторият в Дирекцията "Морска администрация", където е проведен изпитът.

(2) Протоколите от проведените изпити за правоспособностите по чл. 2, ал. 3 и 4 се одобряват от директора на дирекция "Инспекционна дейност" и се съхраняват 10 години в архива на Изпълнителна агенция "Морска администрация" и един в Дирекцията "Морска администрация", където е проведен изпитът.

Чл. 22. Дневните протоколи и всички други писмени документи на кандидатите се събират в отделно дело и съхраняват 2 години в Дирекцията "Морска администрация", където е проведен изпитът.

Чл. 23. На основание одобрените протоколи на морските лица, успешно положили изпита, се издават свидетелства за правоспособност, отменят се ограничения или се преиздават потвърждения на свидетелства за правоспособност.

Чл. 24. Свидетелства за правоспособност и потвържденията на свидетелствата се получават от собствениците им в Дирекцията "Морска администрация", където е проведен изпитът.


Чл. 25. За явяване на изпит, издаване на свидетелство за правоспособност, отменяне на ограничение или потвърждаване на свидетелство за правоспособност се заплащат такси.

Чл. 26. При провеждане на изпити след работно време, или в празнични или неработни дни, на членовете на изпитните комисии се заплаща възнаграждение съгласно Постановление № 26 от 20.V.1986 г. на Министерския съвет за приемане на Таблица за размерите на лекторските и други възнаграждения.

Чл. 27. Тези указания се издават на основание чл. 21, ал. 1 от Наредба № 6 за компетентност на морските лица в Република България и отменя издадените досега инструкции и заповеди, третиращи провеждането на изпити за придобиване на правоспособности от морските лица.



Форма 1
 
ДНЕВЕН ПРОТОКОЛ № ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Комисия, назначена със заповед № ....... от ............ на Министерство на транспорта и съобщенията,
в състав:
 
Общ Председател:  
...................................................................................................................................................
Председател по Функция:  
....................................................................................................................................................
Членове:
1. ....................................................................................................
 
5. ....................................................................................................
 
9. ....................................................................................................
 
2. ....................................................................................................
 
6. ....................................................................................................
 
10. ....................................................................................................
 
3. ....................................................................................................
 
7. ....................................................................................................
 
11. ....................................................................................................
 
4. ....................................................................................................
 
8. ....................................................................................................
 
12. ....................................................................................................
 
проведе изпити с кандидатите за придобиване на правоспособност "..........." по Функция "........."
 
 

Дата:

           
Име, презиме, фамилия I Оценител II Оценител III Оценител Окончателна Възражения
    билет оценка оценка оценка оценка  
               
               
               
               
               
               
Общ Председател: .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Председател по Функция: ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Членове:
1. ....................................................................................................
 
5. ....................................................................................................
 
9. ....................................................................................................
 
2. ....................................................................................................
 
6. ....................................................................................................
 
10. ....................................................................................................
 
3. ....................................................................................................
 
7. ....................................................................................................
 
11. ....................................................................................................
 
4. ....................................................................................................
 
8. ....................................................................................................
 
12. ....................................................................................................



Форма 2
 
МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА
 

ОДОБРЯВАМ:

МИНИСТЪР: ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

гр. София ........ 200 .... г.

 
П Р О Т О К О Л № ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 

Днес ..../.... година в гр. .........., комисия, назначена със Заповед № ..... от ...... година на

министъра на транспорта и съобщенията, в състав:

Председател: .......................-Изпълнителен директор (ИАМА) - София, към Министерството на

транспорта и съобщенията.

Подпредседател I функция:...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Подпредседател II функция:............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Подпредседател III функция:........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Секретар и член: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Членове:

1. ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

3. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

4. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

5. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

6. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

7. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

8. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

9. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

10. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

11. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

12. ........................................................................................ ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

състави този протокол за резултатите от проведените изпити от ...... до ...... ...... г. включително в гр. .............. с

кандидатите за придобиване на правоспособностите:

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

3. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

След прегледа на представените документи по Наредба № 6 за компетентност на морските лица в Република

България до изпит бяха допуснати следните кандидати:



I. За правоспособност ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

II. За правоспособност........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

До изпит не бяха допуснати следните кандидати:

I. За правоспособност.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

II. За правоспособност........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Изпитите бяха проведени по одобрени на ........ 200... г. програми.

Оценките на кандидатите по отделните функции са посочени в съответните дневни протоколи.

На основание на показаните от всички кандидати резултати в съответните дневни протоколи комисията

 
РЕШИ:
 

Успешно са издържали всичките си изпити по всички функции и имат право да получат сертификат за съответната

правоспособност следните кандидати:

I. За правоспособност...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

II. За правоспособност........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Не са издържали изпитите си по всички функции и следва да се явят отново следните кандидати:

I. За правоспособност.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

II. За правоспособност........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Не се явиха, отказаха се да продължат или бяха отстранени от изпит следните кандидати:

I. За правоспособност.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

II. За правоспособност........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Този протокол е съставен в 3 (три) еднообразни екземпляра на основание на ежедневните изпитни протоколи -

1 (един) екземпляр за ИАМА - София, а 2 (два) екземпляра се съхраняват в ДМА, където са проведени изпитите.
 
КОМИСИЯ:
 
Председател:..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

/................../

Подпредседател I функция:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

/................../

Подпредседател II функция:.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

/................../

Подпредседател III функция:................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

/................../

Секретар и член:...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

/................../



Членове:
1 .............................................................................................
 
7 .............................................................................................
  /............/   /............/
 
2 .............................................................................................
 
8 .............................................................................................
  /............/   /............/
 
3 .............................................................................................
 
9 .............................................................................................
  /............/   /............/
 
4 .............................................................................................
 
10 .............................................................................................
  /............/   /............/
 
5 .............................................................................................
 
11 ...........................................................................................
  /............/   /............/
 
6 .............................................................................................
 
12 .............................................................................................
  /............/   /............/


Приложение № 8 към чл. 44, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


Приложение № 9 към чл. 45, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


Приложение № 10 към чл. 45, ал. 3


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)



З А П И С К А
 
От ........................... гр. ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(параходство, фирма)

На основание договор № ... от .... г. назначавам (освобождавам) лицето .....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

с ЕГН ....... на длъжност ............. с правоспособност .... от ........... г. на м/к............................,
плаващ под знамето на............................ .

Корабът има следните данни: Тип: ..., БТ=.........., Мощност на КСУ ........ kW, Мощност на корабната ел.

централа ......... kVA, Налягане на котлите:.......... mPa, район на плаване:.................... .
 
Дата: ....................................................................
  Управител:
    (..............)
печат    


Приложение № 11 към чл. 47, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 61 от 2001 г., в сила от 15.06.2001 г.)



"Корица Форзац преден
   
REPUBLIC OF BULGARIA Certificate of Competency issued under the Provisions
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ of Regulation No. 6 on Seafarers' competency in the
  Republic of Bulgaria (published in State Gazette
  № 73/1999, as amended) and under the Provisions of the
  International Convention on Standards of Training,
  Certification and Watchkeeping for Seafarers, 1978,
  as amended in 1995.
  Свидетелството за правоспособност е издадено съг-
  ласно разпоредбите на Наредба № 6 за компетентност
CERTIFICATE OF COMPETENCY на морските лица в Република България (обн., ДВ,
СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ бр. 77 от 1999 г., с изменения), които съответстват
STCW 78 / 95 на изикванията на Международната конвенция за
  вахтената служба и нормите за подготовка и освиде-
  телстване на моряците, 1978 г., с изменения от 1995 г.
   
Титулна страница (1) Персонална страница (2)
   
REPUBLIC OF BULGARIA РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ REPUBLIC OF BULGARIA
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СВИДЕТЕЛСТВО ЗА CERTIFICATE OF
  ПРАВОСПОСОБНОСТ COMPETENCY No.
   
 

Фамилия / Surname

 

Имена / Given names

 

Гражданство / Nationality

  Снимка



CERTIFICATE OF COMPETENCY

Дата на раждане /

ЕГН / ID
СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ

Date of birth

 
 

Пол / Sex

Място на
No.   раждане / Place
    of birth
 

Дата на издаване /

Издадено от /
 

Date of issue

Authority
   
  MARITIME ADMINISTRATION
   
 

Дата на валидност /

Подпис на притежателя/
 

Valid until

Holder's signature
   
  ПРАВОСПОСОБНОСТ COMPETENCY
   
Страница (3) Страница (4)
   
The Bulgarian Maritime Administration, on The validity of this certificate is hereby extended until
behalf of the Government of the Republic Срокът на валидност на свидетелството е продължен до
of Bulgaria certifies that this Certificate of
.......................................................................................................................
 
Competency has been granted    
in accordance with Article ...........................................................................................................................................................................
 
................................................................................................................................
of Regulation No. 6.    
The lawful holder of this Certificаte may serve   Signature
in the capacity specified in the Endorsement.   Director of Maritime
  Seal Administration
Българската Морска администрация от  
................................................................................................................................
името на правителството на Република   Name of duly authorized
България удостоверява, че Свидетелството   official
за правоспособност e издадено на основание    



член ................. от Наредба № 6.
Date of revalidation .............................................................................................................................................................................................................................
Законният притежател на свидетелството
Дата на подновяване ..............................................................................................................................................................................................................................
може да заема длъжността, посочена в  
потвърждението. The validity of this certificate is hereby extended until
........................................................................................................................................................................................................
Срокът на валидност на свидетелството е продължен до
   
.......................................................................................................................
 
  Signature  
................................................................................................................................
Seal Director of Maritime    
  Administration   Signature
      Director of Maritime
    Seal Administration
     
................................................................................................................................
      Name of duly authorized
      official
 
Date of revalidation ...............................................................................................................................................................................................................................
 
Дата на подновяване ................................................................................................................................................................................................................................


Форзац заден


The original of this Certificate must be kept available in accordance with Regulation I/2, para 9 of the Convention and Article 6 of Regulation No.6 while serving on board a ship. The holder shall return this Certificate to the Director of Bulgarian Maritime Administration upon receiving notice from him on its suspension. Any person other than the owner hereof becoming possessed of this Certificate should transmit it forthwith to the Bulgarian Maritime Administration, 9, Vassil Levski Street, Sofia 1000, Bulgaria.

Оригиналът на това свидетелство трябва да бъде на разположение, докато притежателят му служи на борда на кораба, съгласно точка 9 на правило I/2 на конвенцията и член 6 от Наредба № 6 за компетентност на морските лица в Република България. Притежателят на това свидетелство трябва да върне същото на директора на Българската морска администрация при получаване на известие за неговото прекратяване. Умолява се всеки, който намери свидетелството, да го изпрати до Българската морска администрация на адрес: София 1000, ул. В. Левски 9.


Приложение № 11Д към чл. 48, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 29 от 2001 г.)


Промени настройката на бисквитките