Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 12.I

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗЗЕМВАНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ, УНИЩОЖАВАНЕ И ПРЕДОСТАВЯНЕ ЗА НАУЧНА ДЕЙНОСТ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И РАСТЕНИЯ И ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ ОТ ТЯХ

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗЗЕМВАНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ, УНИЩОЖАВАНЕ И ПРЕДОСТАВЯНЕ ЗА НАУЧНА ДЕЙНОСТ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И РАСТЕНИЯ И ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ ОТ ТЯХ

Обн. ДВ. бр.26 от 29 Март 2000г., изм. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2001г., изм. ДВ. бр.76 от 31 Август 2004г., отм. ДВ. бр.18 от 28 Февруари 2006г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 28 от 14 февруари 2006 г. за приемане на Наредба за условията и реда за съхраняване и унищожаване на наркотични вещества, растения и прекурсори, както и за вземане на представителни проби от тях - ДВ, бр. 18 от 28 февруари 2006 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат условията и редът за:

1. изземване на наркотични вещества и/или растения - предмет на незаконен трафик, от органите на Министерството на вътрешните работи и от митническите органи;

2. вземане на представителни проби от наркотичните вещества и/или растения - предмет на незаконен трафик;

3. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) предаване и съхраняване на иззетите наркотични вещества, растения и представителни проби в Агенция "Митници";

4. унищожаване на иззети наркотични вещества, растения и представителни проби;

5. предоставяне на наркотични вещества и растения за медицински или научни изследвания, за научни методи за разследване на престъпления, както и за образователни цели и за поддържане на работното състояние на кучета, разкриващи наркотични вещества.


Глава втора.
ИЗЗЕМВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

Чл. 2. (1) Разследващите органи изземват по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) произведени, преработени, придобити, съхранявани, използвани, внесени или предназначени за износ наркотични вещества или засети растения в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), като преди изземването задължително ги проверяват с полеви наркотестове.

(2) От всяко иззето количество наркотично вещество и/или растение с нето тегло над 1кг се взема представителна проба.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Иззетите количества наркотични вещества и/или растения с тегло под 1 кг и съответните представителни проби се предават в научните институти и лабораториите към Министерството на вътрешните работи, Агенция "Митници" и Министерството на здравеопазването за установяване, характеризиране и изготвяне на физико-химична експертиза.


Чл. 3. (1) При изземването на незаконно засети растения, посочени в приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, разследващите органи:

1. проверяват за наличие в тях на наркотично вещество чрез полеви наркотест;

2. установяват броя на растенията:

а) чрез пряко броене при неравномерно засети посеви, или

б) чрез определяне размерите на площта и броя на растенията на единица площ при равномерно засети посеви;

3. определят количеството растителна маса в килограми съобразно вида на растенията; при растения от рода на конопа, за които полевите наркотестове са дали положителна реакция, се събират цветни и плодни връхчета и листа, при опиевия мак - чашки и стебла, и при кокаиновия храст - листа;

4. вземат представителна проба от всяка засята площ и вид растение;

5. предават представителната проба на специализираните лаборатории за изследване.

(2) За изземването и предаването се съставят протоколи по реда на НПК.


Глава трета.
ВЗЕМАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ

Чл. 4. (1) Разследващите органи организират вземането на представителни проби с помощта на специалисти от съответните служби на Министерството на вътрешните работи, следствието и митниците, като осигуряват необходимата охрана, техническа екипировка, защитни средства и опаковъчни материали за отделяне на представителните проби.

(2) В случай на изземване на необичайни по вид и количество наркотични вещества и растения при вземането на представителни проби могат да участват и специалисти от лабораториите за изследване на наркотични вещества след мотивирано писмено искане на разследващите органи.


Чл. 5. (1) Процедурата по вземане на представителна проба от общото количество иззето наркотично вещество и/или растение включва:

1. оглед на вида и съдържанието на всяка отделна опаковка и/или растителен материал;

2. оценка за еднородност на растенията и/или наркотичните вещества по външни белези - цвят и физическо състояние (прахообразно, течно или във вид на растителна маса, на агрегати, на пресовки и др.);

3. разделяне на нееднородните обекти за изследване по групи и претегляне нето тегло на всяка група;

4. отделяне на представителна проба от всяка група растения и/или наркотични вещества, която трябва да отразява всички особености на физическото им състояние и на опаковката им;

5. претегляне нето тегло на представителната проба;

6. опаковане и запечатване на представителните проби и на останалото количество наркотично вещество в отделни опаковки;

7. съставяне на протокол за вземане на представителни проби от разследващите органи, в който се отразяват особеностите на растенията и/или веществата, опаковките, общото нето тегло, броят и нето теглото на отделените представителни проби, характерните им особености и групите, които те представляват, като към протокола се прилага и фотоалбум на общия вид на наркотичните вещества и/или растения и на разграничените групи.

(2) При възлагане на експертно изследване разследващите органи предават на лабораториите отделените представителни проби и съставения по ал. 1, т. 7 протокол, които са неразделна част от изготвената физико-химична експертиза. След извършване на експертизата лабораторията опакова и запечатва представителната проба.


Глава четвърта.
СЪХРАНЯВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, РАСТЕНИЯ И ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ

Чл. 6. (1) До предаването на иззетите наркотични вещества и/или растения и на представителните проби от тях органите, които са ги иззели, ги съхраняват при осигурена охрана в метални каси и шкафове или в специално оборудвани помещения.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Разследващите органи, иззели наркотичните вещества и/или растения, са длъжни в едноседмичен срок от получаване на физико-химичната експертиза да предадат наркотичните вещества и представителните проби на Агенция "Митници".

(3) Наркотичните вещества и/или растения следва да бъдат опаковани и запечатани с печат или пломба от разследващите органи или по реда на чл. 5 от наредбата в зависимост от количествата им.

(4) Достъпът до съхраняваните наркотични вещества и/или растения и представителни проби от тях се определя със заповед на ръководителя на ведомството, което ги съхранява.

(5) Наркотичните вещества и/или растенията и представителните проби от тях се вписват в регистър за наркотичните вещества, който се прономерова и прошнурова и съдържа следните данни:

1. номера и датата на приемателно-предавателния протокол;

2. името на ведомството, предало наркотичното вещество, растенията и/или представителната проба;

3. номера и датата на физико-химичната експертиза.


Чл. 7. Иззетите наркотични вещества и/или растения с тегло над 500 кг до тяхното унищожаване се съхраняват при условия и по ред, определени със съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на вътрешните работи.


Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Иззетите наркотични вещества и/или растения и представителните проби от тях се приемат за съхраняване от определени от директора на Агенция "Митници" длъжностни лица.

(2) При промяна на определеното със заповед длъжностно лице наркотичните вещества, растенията и представителните проби от тях се предават и приемат с протокол, който се прилага към регистъра за наркотичните вещества.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Наркотичните вещества и/или растенията с тегло под 1 кг, представителните проби и наркотичните вещества, от които са взети представителни проби, се предават на Агенция "Митници":

1. опаковани в подходяща опаковка в зависимост от наркотичното вещество или растението и етикетирани от лабораторията, извършила физико-химичната експертиза, или от разследващия орган;

2. пломбирани с пломба или запечатани с восъчен печат на лабораторията, изготвила физико-химичната експертиза, или от разследващия орган.

(2) При предаването по ал. 1 се прилагат и следните документи:

1. писмо от ведомството, което ги предава, съдържащо данни за:

а) вида на наркотичното вещество и/или растението;

б) нето теглото по физико-химична експертиза;

в) процентното съдържание на наркотичното вещество по физико-химична експертиза;

г) номера на следственото дело;

д) номера на физико-химичната експертиза;

е) името на лицето, от което са иззети наркотичните вещества и/или растения, и неговата националност;

ж) датата и мястото на изземване на наркотичното вещество;

2. заверено копие от физико-химичната експертиза на специализираната лаборатория, извършила експертното изследване.


Чл. 10. Предаването и приемането по чл. 9 се извършват след претегляне на пакетите, съдържащи наркотично вещество и/или растение, и съставяне на предавателно-приемателен протокол съгласно приложението.


Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Предавателно-приемателният протокол се съставя в два еднообразни екземпляра и се завежда в регистъра за наркотичните вещества. Единият екземпляр се прилага към преписката на разследващите органи, а другият се съхранява в Агенция "Митници".

(2) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Данните от регистъра на Агенция "Митници" се съхраняват и върху електронен носител на информация.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Регистърът за наркотичните вещества, предавателно- приемателните протоколи, протоколите от експертизите, останалите документи и електронните носители на информация, свързани с приемането, съхраняването, предоставянето за научни цели, както и протоколите при унищожаване на наркотични вещества се съхраняват при условия и по ред, определени със заповед на директора на Агенция "Митници".


Чл. 12. (1) Иззетите наркотични вещества и/или растения с тегло под 1 кг и представителните проби от количествата с тегло над 1 кг се съхраняват до влизането в сила на присъдата или до изтичането на давностните срокове за погасяване на наказателното преследване, след което се унищожават.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Наркотичните вещества и/или растения с тегло над 1 кг, от които са взети представителни проби и е извършена физико-химична експертиза по реда на НПК на основание на постановление на съответния окръжен прокурор, се съхраняват в Агенция "Митници" и в срок до 6 месеца се унищожават въз основа постановлението на прокурора.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Ежегодно до 31 януари директорът на Агенция "Митници" назначава комисия, която извършва проверка на наличността, начина на съхраняване и на документацията относно наркотичните вещества, растенията и представителните проби, съхранявани в Агенция "Митници". Протоколът от проверката се вписва в регистъра за наркотичните вещества.


Глава пета.
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И/ИЛИ РАСТЕНИЯ ЗА МЕДИЦИНСКИ И НАУЧНИ ЦЕЛИ

Чл. 14. (1) (Изм. – ДВ, бр. 76 от 2004 г.) Количествата наркотични вещества и/или растения за медицински и научни изследвания, за научни методи за разследване на престъпления, както и за образователни цели и за поддържане на работното състояние на кучета, разкриващи наркотични вещества, се определят по реда на наредбата по чл. 73, ал. 2 ЗКНВП.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Количествата наркотични вещества и/или растения за медицински и научни изследвания могат да бъдат предоставени на научните институти и лечебни заведения, както и на специализираните оперативно-технически служби към разследващите служби (Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници") за разработване на научни методи за разследване на престъпления, за образователни цели и за поддържане на работното състояние на кучета, разкриващи наркотични вещества.


Чл. 15. (1) Количествата наркотични вещества и/или растения по чл. 14 могат да бъдат предоставяни само от онези веществени доказателства, които подлежат на унищожаване.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 76 от 2004 г.) Количествата по ал. 1 се отделят от комисията по унищожаване, за което се съставя протокол.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г., изм. – ДВ, бр. 76 от 2004 г.) Количествата по ал. 1 се предават опаковани и подпечатани с печат на специализираното звено, отговарящо за съхраняването в Агенция "Митници", за което се съставя предавателно-приемателен протокол.


Чл. 16. (Отм. – ДВ, бр. 76 от 2004 г.)


Глава шеста.
УНИЩОЖАВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, РАСТЕНИЯ И ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ

Чл. 17. Унищожаване на наркотични вещества и/или растения се извършва в присъствието на комисия по чл. 95 ЗКНВП.


Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) За унищожаването на веществени доказателства, съхранявани от Агенция "Митници", следва:

1. да се представи постановление на съответния окръжен прокурор или влязла в сила присъда от съответния съд;

2. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) да е сформирана комисия съгласно чл. 95 ЗКНВП със заповед на директора на Агенция "Митници";

3. унищожаването на наркотични вещества да се извършва чрез изгаряне при строго спазване на екологичните и противопожарните изисквания; когато при унищожаването чрез изгаряне не могат да бъдат спазени санитарните и противопожарните правила, да се използват други методи, гарантиращи необратимата деструкция на наркотичните вещества;

4. да се спазват изискванията на Министерството на вътрешните работи за сигурност и охрана;

5. членовете на комисията да се запознават предварително с начина на работа и да се предприемат мерки за лична безопасност.


Чл. 19. (1) След унищожаването на наркотични вещества и/или растения се съставя протокол, подписан от всички членове на комисията.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Копие от протокола по ал. 1 се предоставя на Националната служба по наркотичните вещества при Министерството на здравеопазването, на Агенция "Митници" и на всеки член от комисията.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Протоколът от унищожаването се вписва в регистъра за наркотичните вещества на Агенция "Митници".


Чл. 20. (Изм. ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Агенция "Митници" предоставя на Националната служба по наркотичните вещества при Министерството на здравеопазването за всяко тримесечие информация относно видовете и количествата иззети наркотични вещества до 15-о число на месеца след изтичането на тримесечието.


Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 90, ал. 2, чл. 94 и чл. 95, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.


§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.) Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на здравеопазването, на министъра на вътрешните работи и на директора на Агенция "Митници".


Приложение към чл. 10


(Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г.)



Предавателно-приемателен протокол
№ ........./......... г.
 

Днес, ............ г., на основание чл. 91 от Закона за контрол върху

наркотичните вещества и прекурсорите бе изготвен и подписан протокол за
съхраняване на наркотични вещества.
 
Предал:

Служител

......................................................................................................................................................

Служба

......................................................................................................................................................

Длъжност

......................................................................................................................................................
Приел:

Служител

......................................................................................................................................................

Служба

......................................................................................................................................................

Длъжност

......................................................................................................................................................



Обект:

Вид наркотично вещество

......................................................................................................................................................

% на активното вещество

......................................................................................................................................................

Брой опаковки

......................................................................................................................................................

Пломби/печати

......................................................................................................................................................

Следствено дело №

......................................................................................................................................................

Прокурорска преписка №

......................................................................................................................................................

Физико-химична експертиза №

......................................................................................................................................................

Име на нарушителя/ите

......................................................................................................................................................

Националност

......................................................................................................................................................

Дата и място на изземването

......................................................................................................................................................
   
Маса Нето Бруто

По физико-химичната

   

експертиза

-- кг (г) -- кг (г)

от измерването

---------- -- кг (г)
Придружаващи документи:

1. Писмо до Агенция "Митници"

№ ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. Физико-химична експертиза № ....................................................................................................................................................................................................................................................................

3. ................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Протоколът е съставен в два еднообразни екземпляра.

   
Предал: ..........................................................................................................................................
Приел: ................................................................................................................................................
( ) ( )


Промени настройката на бисквитките