Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 22.I

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ЛИЦЕНЗИРАНЕ, ЗАЛИЧАВАНЕ ОТ РЕГИСТЪРА И ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗИИТЕ, ДАННИТЕ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНЕ, НАЧИНА НА ВОДЕНЕ НА ДНЕВНИЦИТЕ, СЪДЪРЖАНИЕТО И ФОРМАТА НА ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА РЕКОЛТАТА И СТОКОВАТА НАЛИЧНОСТ И КО

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ЛИЦЕНЗИРАНЕ, ЗАЛИЧАВАНЕ ОТ РЕГИСТЪРА И ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗИИТЕ, ДАННИТЕ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНЕ, НАЧИНА НА ВОДЕНЕ НА ДНЕВНИЦИТЕ, СЪДЪРЖАНИЕТО И ФОРМАТА НА ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА РЕКОЛТАТА И СТОКОВАТА НАЛИЧНОСТ И КОНТРОЛА ВЪРХУ ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ЛИЦА И ДЕЙНОСТТА ИМ

Приета с ПМС № 54 от 06.04.2000 г.

Обн. ДВ. бр.31 от 14 Април 2000г., доп. ДВ. бр.59 от 3 Юли 2001г., изм. ДВ. бр.82 от 25 Септември 2001г., изм. ДВ. бр.8 от 22 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.66 от 25 Юли 2003г., отм. ДВ. бр.81 от 17 Септември 2004г.

Отменена с § 1 на Постановление № 239 от 8 септември 2004 г. за приемане на Наредба за условията и реда за регистриране и заличаване от регистъра, данните, подлежащи на вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите на реколтата и стоковата наличност и контрола върху регистрираните лица и дейността им – ДВ, бр. 81 от 17 септември 2004 г.


Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С наредбата се уреждат условията, редът и контролът за:

1. регистриране на производителите на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино;

2. лицензиране на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки;

3. лицензиране на търговците на едро и дребно, извършващи търговия с вино, продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки в обектите за складиране, съхраняване и лагеруване на вино, продукти от вино, спирт, дестилати и спиртни напитки;

4. водене на регистри;

5. водене на дневници и данни, подлежащи на вписване;

6. (изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) деклариране на реколтата, произведените количества вино и гроздова мъст, стоковите наличности и внесени количества вино и гроздова мъст.


Чл. 2. Наредбата не се прилага за напитки с алкохолно съдържание, по-ниско от 4 обемни процента (об. %), и за пиво.


Глава втора.
РЕГИСТРИРАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ВИНЕНО ГРОЗДЕ, ВИНО И ПРОДУКТИ ОТ ГРОЗДЕ И ВИНО, ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ТЪРГОВЦИТЕ НА ВИНО И ПРОДУКТИ ОТ ГРОЗДЕ И ВИНО, СПИРТ, ДЕСТИЛАТИ И СПИРТНИ НАПИТКИ

Раздел I.
Регистриране на производителите на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино

Чл. 3. (1) (Предишен текст на чл. 3 – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Физическите и юридическите лица - производители на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино, които са предназначени за продажба, се регистрират в Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).

(2) (Нова – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Физическите лица - производители на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино за семейна консумация, се регистрират в НЛВК, като не заплащат такса за вписването си в регистъра.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2001 г., изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) За извършване на регистрацията лицата по чл. 3, ал. 1 подават до председателя на НЛВК в деловодството на НЛВК по пощата с обратна разписка на адреса на НЛВК или чрез регионалните лозаро-винарски камари заявление, към което се прилагат следните документи:

1. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) оригинал на удостоверението за актуално съдебно състояние, когато заявителят е търговец по смисъла на Търговския закон, или ЕГН, пълни данни за самоличност, постоянен адрес, когато заявителят е физическо лице;

2. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) справка-декларация от производителя на винено грозде за местонахождението на лозовите насаждения и/или справка-декларация за местонахождението на всеки обект за производство, складиране, съхраняване и лагеруване за вино и други продукти от грозде и вино;

3. за лицата, регистрирани по Търговския закон и по Закона за кооперациите - копие от картата за идентификация по регистър БУЛСТАТ и копие от удостоверението за данъчна регистрация;

4. списък с трите имена и ЕГН на технолозите, които водят производствения процес и извършват вписвания в дневниците по чл. 40, ал. 7 от Закона за виното и спиртните напитки;

5. документ за платена такса за регистрация.

(2) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) Справката-декларация от производителя на винено грозде за местонахождението на лозовите насаждения съдържа: наименование на общината; наименование на населеното място и кода на населеното място по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ); наименование на местността по местонахождението на лозовите насаждения; номер на масива; номер на поземления имот, площ на лозовите насаждения, изразена в декари; сортов състав и форма на стопанисване.

(3) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) Справката-декларация за местонахождението на всеки обект за производство, складиране, съхраняване и лагеруване съдържа: наименование на общината, наименование на населеното място по местонахождението на обекта, както и пълно описание на площта и обема на помещенията, съдовете и съоръженията в обекта.

(4) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) Справките-декларации по ал. 2 и 3 се попълват в 3 еднообразни екземпляра - един за заявителя, един за НЛВК и един за Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Националната лозаро-винарска камара изпраща по служебен път екземпляра на ИАЛВ.

(5) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) В 3-дневен срок от получаване на заявлението и документите по ал. 1 регионалните лозаро-винарски камари ги изпращат служебно в НЛВК.


Чл. 5. (1) Регистрацията се извършва в 14-дневен срок от датата на подаване на заявлението и документите по чл. 4.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) При непълноти и/или неточности в представените документи заявителят се уведомява писмено в 14-дневен срок за отстраняването им.

(3) При неотстраняване на непълнотите и/или неточностите в 14-дневен срок от уведомяването документите се връщат на заявителя.

(4) В случаите по ал. 2 документите се считат за подадени от датата на отстраняване на непълнотите и/или неточностите.


Чл. 6. При изпълнение на изискванията на чл. 4 и 5 на заявителя не може да бъде отказана регистрация.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) Регистрираните лица са длъжни при промяна на обстоятелствата по чл. 4 да ги заявят в 30-дневен срок от настъпването им в НЛВК.


Чл. 7а. (Нов - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) (1) Всеки производител на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино се вписва в регистъра по чл. 33, ал. 1 под индивидуален регистрационен номер.

(2) Регистрационният номер по ал. 1 се състои от цифри, представляващи поредния номер на вписване, и от букви, определящи вида на извършваната производствена дейност. С буква "Г" се означава производството на винено грозде, с буква "В" - производството на вино, и с буква "Д" - производството на други продукти от грозде и вино.


Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) Въз основа на подадените заявление и документи председателят на НВЛК издава удостоверение.

(2) В случаите по чл. 7 председателят на НЛВК прави допълнение към издаденото по ал. 1 удостоверение.


Чл. 9. (1) Вписването в регистъра се заличава:

1. по молба на регистрираното лице;

2. при смърт на физическото лице или при прекратяване или ликвидация на юридическото лице;

3. при преустановяване на производството в продължение на 1 година, разпоредено с влязъл в сила акт на контролен орган;

4. при окончателно преустановяване на производството на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино в продължение на 2 години, констатирано от контролните органи по чл. 79 от Закона за виното и спиртните напитки.

(2) Контролните органи изпращат влезлите в сила актове по ал. 1, т. 3 за заличаване на вписването от регистъра на НЛВК.

(3) Лицата, заличени по реда на ал. 1, т. 1, 3 и 4, могат да поискат ново вписване в регистъра при изпълнение на условията по чл. 4.


Раздел II.
Лицензиране на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки

Чл. 10. (1) Физическите и юридическите лица - производители на спирт, дестилати и спиртни напитки по смисъла на чл. 35 от Закона за виното и спиртните напитки, които са предназначени за продажба, се лицензират от министъра на икономиката.

(2) Лицензията за производство се издава на лица, които отговарят на изискванията на чл. 40, ал. 4, т. 1-4 от Закона за виното и спиртните напитки.

(3) Лицензията за производство се издава и на лица, на които е наложена административнонаказателна санкция по чл. 77 от Закона за виното и спиртните напитки и е изтекъл срок 3 години от влизането в сила на наказателното постановление, при условията на ал. 2.

(4) В един производствен обект производство може да извършва само едно лицензирано лице.


Чл. 11. (1) Лицензията за производство на спирт, дестилати и спиртни напитки е със срок на действие 5 години.

(2) Лицензията по ал. 1 съдържа: наименованието (фирмата), седалището и адреса на управление; номера по БУЛСТАТ; данъчния номер; местонахождението на инсталираните производствени мощности; описание на производствените мощности; списък на произвежданите напитки и продукти; трите имена и ЕГН на технолозите, упълномощени да водят производствения процес и да правят вписвания в дневниците по чл. 40, ал. 7 от Закона за виното и спиртните напитки.

(3) В дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката се създава регистър на лицензираните производители и на издадените лицензии.


Чл. 12. (1) За издаване на лицензия лицата по чл. 10 подават заявление до министъра на икономиката в дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол".

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. копие от решението за съдебната регистрация и оригинал на удостоверението за актуално съдебно състояние към датата на подаване на документите;

2. техническа справка за откритите и закритите производствени обекти или складове с посочена квадратура и конкретизация на местонахождението им, пълно описание на технологичното оборудване, включително съдовете и техния обем;

3. копие от разрешението за ползване на обекта, издадено от Националната дирекция за строителен контрол, или удостоверение от служба "Териториално и селищно устройство" при общината, че производственият обект се ползва по предназначение и отговаря на строителните норми;

4. (изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) копия на техническите спецификации за производство на спирт, дестилати и спиртни напитки и декларация от производителя за извършване на производство по реда на Наредбата за определяне на видовете спиртни напитки и правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им по чл. 36 от Закона за виното и спиртните напитки;

5. копие от санитарното разрешение за въвеждане в редовна експлоатация на производствения обект, издадено от директора на съответната регионална хигиенно-епидемиологична инспекция;

6. списък с трите имена и ЕГН на технолозите, които водят производствения процес и извършват вписвания в дневниците по чл. 40, ал. 7 от Закона за виното и спиртните напитки;

7. копие от картата за идентификация по регистър БУЛСТАТ и копие от удостоверението за данъчна регистрация;

8. декларация от производителя съгласно чл. 40, ал. 4, т. 3-5 от Закона за виното и спиртните напитки;

9. документ за платена такса в размер, определен по Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г. (обн., ДВ, бр. 55 от 1995 г.; изм. и доп., бр. 30 и 59 от 1996 г.).


Чл. 13. (1) В 7-дневен срок от получаването на документите по чл. 12, ал. 2 се извършва проверка от служители на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката.

(2) В случай че представените документи и данни са непълни и/или неточни, в 7-дневен срок от приключване на проверката по ал. 1 заявителят се уведомява писмено за отстраняването им в 14-дневен срок.

(3) При неотстраняване на непълнотите и/или неточностите в 14-дневен срок от уведомяването заявлението на производителя не се разглежда.

(4) В случаите по ал. 2 документите се считат за подадени от датата на отстраняване на непълнотите и/или неточностите.


Чл. 14. (1) В срок до 1 месец от подаването на заявлението или от датата на отстраняване на непълнотите по чл. 13, ал. 4 упълномощени от министъра на икономиката длъжностни лица от дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката извършват проверка на място на производствените обекти.

(2) В срока по ал. 1 директорът на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" изготвя мотивирано предложение до министъра на икономиката за издаване на лицензия или за отказ за издаване на лицензия.

(3) Лицензията се получава от производителя или от упълномощен негов представител след представяне на документ за платена такса в размер, определен по Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г.


Чл. 15. Министърът на икономиката в 14-дневен срок от датата на предложението по чл. 14, ал. 2 издава лицензия или отказва издаването на лицензия.


Чл. 16. (1) Министърът на икономиката отказва издаването на лицензия, когато:

1. не са спазени изисквания на чл. 40, ал. 4, т. 1-5 от Закона за виното и спиртните напитки;

2. заявлението за получаване на лицензия е подадено преди изтичането на 6 месеца от отказа на министъра на икономиката за издаване на лицензия, освен ако отказът е бил отменен от съда като незаконосъобразен;

3. при съществени несъответствия между представените документи и констатираните при проверката по чл. 14, ал. 1 условия на производство;

4. при неспазване на условията по чл. 10, ал. 4.

(2) Министърът на икономиката отказва издаването на лицензия с мотивирана заповед.

(3) В 14-дневен срок от датата на издаването на заповедта по ал. 2 заявителят се уведомява писмено.

(4) Отказът за издаване на лицензия подлежи на обжалване по реда на Закона за Върховния административен съд.


Чл. 17. Правата по издадената лицензия не могат да се прехвърлят или преотстъпват.


Чл. 18. (1) При промяна на обстоятелствата по чл. 12, ал. 2 лицензираният производител в 7-дневен срок подава заявление, документи, удостоверяващи промяната, лицензията за производство и документ за платена такса по Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г.

(2) Вписването или отказът да се впишат променените обстоятелства се извършват при условията и по реда на чл. 13-16.

(3) Член 14, ал. 1 се прилага в случаите на промяна на обстоятелствата по чл. 12, ал. 2, т. 2 и 4.


Чл. 19. (1) Лицензията може да бъде продължавана. Срокът на продължаване на лицензията е 5 години.

(2) Лицензираният производител може в срок до 2 месеца преди изтичането на срока на лицензията да подаде заявление за продължаване на лицензията. Към заявлението се прилагат лицензията за производство и документ за платени такси по Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г.

(3) При подаване на заявление и документи след срока по ал. 2 до изтичането на срока на лицензията лицензираният производител заплаща такси за продължаване на лицензията по Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г.

(4) Условията и редът по чл. 13-16 се прилагат в случаите на промяна на обстоятелствата в издадената лицензия по ал. 1.


Чл. 20. (1) Лицензията може да бъде подновявана след изтичането на срока й.

(2) Процедурата по подновяване на лицензията се извършва при условията и по реда на чл. 12-16.


Чл. 21. (1) Лицензията може да бъде прекратена:

1. по молба на лицензирания производител;

2. при прекратяване или ликвидация на юридическото лице;

3. при смърт на физическото лице.

(2) В 7-дневен срок от получаване на документа по ал. 1 директорът на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката прави мотивирано предложение до министъра на икономиката за издаване на заповед за прекратяване на лицензията.

(3) В 14-дневен срок от получаване на предложението министърът на икономиката издава заповед за прекратяване на лицензията.


Чл. 22. (1) Лицензията се отнема при:

1. повторно нарушаване на изискванията на чл. 18, ал. 1 във връзка с чл. 12, ал. 2, т. 2 и 4;

2. липса на дневници по чл. 40, ал. 7 от Закона за виното и спиртните напитки;

3. вписване на неверни данни в днeвниците по чл. 40, ал. 7 от Закона за виното и спиртните напитки;

4. невписване на данни в дневниците по чл. 40, ал. 7 от Закона за виното и спиртните напитки;

5. непредставяне на декларация за произведените, наличните и реализираните количества и асортимент спиртни напитки;

6. при производство на токсични напитки, констатирано с влязъл в сила акт на контролен орган.

(2) При констатиране на нарушения по ал. 1 служители на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката изготвят констативен протокол.

(3) В 7-дневен срок от изготвянето на протокола за констатиране на нарушението от служители на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката или от получаването на влязъл в сила акт на контролен орган директорът на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" прави мотивирано предложение до министъра на икономиката за отнемане на лицензията на производителя.

(4) Министърът на икономиката отнема лицензията със заповед.

(5) Заповедта на министъра на икономиката за отнемане на лицензията подлежи на обжалване по реда на Закона за Върховния административен съд.

(6) В заповедта по ал. 5 се включва разпореждане за предварителното й изпълнение при наличие на условията по чл. 16 от Закона за административното производство.

(7) Производител, на когото е отнета лицензията, не може да кандидатства за получаване на нова лицензия до 5 години от отнемането й.

(8) При установяване на производство без лицензия упълномощени длъжностни лица от дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката съставят акт за извършеното нарушение и правят предложение до министъра на икономиката за отказ от издаване на лицензия, за отнемане на лицензия или за издаване на наказателно постановление за налагане на санкции по чл. 76 от Закона за виното и спиртните напитки.


Чл. 23. Обстоятелствата по чл. 18, 19, 20, 21 и 22 се вписват в регистъра на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката.


Чл. 24. (1) Дестилация на ферментирали плодови материали, предназначени за производство на ракия от граждани с техни суровини, които не са предназначени за търговия, се извършва от физически и юридически лица в пунктове. В пунктовете трябва да се осигурят условия за производство съгласно изискванията на Наредбата за определяне на видовете спиртни напитки и правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им по чл. 36 от Закона за виното и спиртните напитки.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 59 от 2001 г.) Пунктовете се регистрират в общината по местонахождението на пункта след представяне на копие от санитарно разрешение за въвеждане в редовна експлоатация на обекта, издадено от директора на съответната регионална хигиенно-епидемиологична инспекция.

(3) Кметовете на общините изпращат в дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката копие от удостоверението за регистрация за вписване в регистъра.


Раздел III.
Лицензиране на търговците на едро и дребно, извършващи търговия с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки в обектите за складиране, съхраняване, лагеруване на вино, продукти от вино, спирт, дестилати и спиртни напитки

Чл. 25. (1) Търговците на едро и дребно, извършващи търговия с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки, се лицензират от кмета на общината по местонахождението на обекта или по месторегистрацията на превозното средство, в които се извършва търговията.

(2) Търговията на едро може да се извършва в обекти - търговски или депозитни складове, помещения за съхраняване или лагеруване на вино, спирт, дестилати и спиртни напитки и други помещения, които могат да се използват за търговия на едро.

(3) Търговията на дребно може да се извършва в обекти - стационарни търговски обекти, кораби, самолети, вагон-ресторанти и други обекти, в които може да се извършва търговия на дребно.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) Не подлежат на лицензиране лицата, лицензирани по реда на раздел II, в чиито лицензии са вписани помещенията, в които се съхранява произведената от тях готова продукция.

(5) Търговците, ползващи помещения по ал. 4, в едномесечен срок от получаване на удостоверението за регистрация или на лицензията за производство представят копие от документа пред кмета на общината по местонахождението на обекта за вписване в регистъра.


Чл. 26. Не се разрешава амбулантна търговия с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки на улици, площади, открити пазари, във и от леки и товарни моторни превозни средства, на сергии, в палатки и други подобни, както и на територията на детски градини, училища, болници.


Чл. 27. (1) Лицата, извършващи търговия на едро и/или дребно с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки, подават заявление до кмета на общината по местонахождението на обекта или месторегистрацията на превозното средство.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. удостоверение за актуално съдебно състояние към датата на подаване на документите;

2. копие от картата за идентификация по регистър БУЛСТАТ и копие от удостоверението за данъчна регистрация;

3. справка за местонахождението и точно описание на обекта (обектите) или регистрационен (идентификационен) номер на превозното средство;

4. копие от санитарното разрешение за въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект, издадено от директора на съответната регионална хигиенно-епидемиологична инспекция;

5. документ за платена такса.


Чл. 28. (1) Кметът на общината издава лицензия за търговия с вино, спирт и спиртни напитки в съответния търговски обект в едномесечен срок от постъпването на заявлението и документите по чл. 27.

(2) В лицензията по ал. 1 се вписват обстоятелствата по чл. 27, ал. 2.

(3) Лицензията се издава без срок.


Чл. 29. (1) Кметът на общината отказва издаването на лицензия:

1. на лица, за които е установено с влязъл в сила акт на контролен орган, че са извършвали търговия без лицензия и не е изтекъл 2-годишен срок от влизането в сила на акта;

2. на лица, на които лицензията е била отнета по реда на чл. 31, освен ако е изтекъл 2-годишен срок от отнемането на лицензията.

(2) Отказът за издаване на лицензия за търговия с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки може да се обжалва по реда на Закона за административното производство.


Чл. 30. (1) При промяна на обстоятелствата по чл. 27, ал. 2 лицата, извършващи търговия с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки, в 7-дневен срок подават заявление, документи, удостоверяващи промяната, и документ за платена такса.

(2) Вписването или отказът да се впишат променените обстоятелства се извършват при условията и по реда на чл. 27-29.


Чл. 31. (1) Лицензията се отнема при:

1. извършване на търговия в обект или в превозно средство, което не е вписано в лицензията на търговеца;

2. извършване на търговия с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки от нерегистрирани или нелицензирани производители.

(2) При констатиране на нарушенията по ал. 1 контролните органи съставят акт за нарушение в присъствието на търговеца или на негов представител.

(3) В 7-дневен срок от изготвянето на акта контролният орган го изпраща служебно до кмета на общината по местонахождението на обекта или по месторегистрацията на превозното средство с мотивирано предложение за отнемане на лицензията.

(4) Кметът на общината отнема лицензията със заповед. Заповедта на кмета подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.


Чл. 32. Лицата, извършващи търговия на едро и/или дребно с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки, и обстоятелствата по чл. 27, ал. 2 се вписват в специален регистър, който се води в съответната община от длъжностно лице, определено със заповед на кмета.


Глава трета.
РЕГИСТРИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ВИНО И НА ПРОДУКТИ ОТ ГРОЗДЕ И ВИНО, НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СПИРТ, ДЕСТИЛАТИ И СПИРТНИ НАПИТКИ, НА ТЪРГОВЦИТЕ НА ЕДРО И ДРЕБНО НА ВИНО, НА ПРОДУКТИ ОТ ГРОЗДЕ И ВИНО, СПИРТ, ДЕСТИЛАТИ И СПИРТНИ НАПИТКИ

Чл. 33. (1) В Националната лозаро-винарска камара се създава и поддържа регистър на производителите на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино.

(2) В дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката се създава и поддържа регистър на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки.

(3) В общините по местонахождението на търговските обекти или по месторегистрацията на превозните средства се създават и поддържат регистри на лицата, извършващи търговия на едро и/или дребно с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки.

(4) Регистрите по ал. 1-3 са публични и се водят по образец съгласно приложение № 1.


Чл. 34. (1) Лицата, водещи регистрите, вписват във входящ регистър заявленията.

(2) Всеки регистър се води в томове, чиито страници се номерират. На корицата на всеки том се отбелязва номерът на тома.

(3) За всяко лице в регистъра се води самостоятелна партида.

(4) Не се допускат изтривания и зачертавания в регистъра. При поправка на техническите грешки, допуснати при вписването, лицето, водещо регистъра, прави забележка и се подписва.

(5) Лицата, водещи регистрите, комплектуват документацията на всеки заявител в отделно дело, което носи поредния номер на партидата. На корицата на делото се отбелязват номерът на делото и номерът на тома и страницата на регистъра.

(6) Регистрите и документацията се съхраняват от упълномощените лица и не могат да се изнасят от определените за съхраняване места.

(7) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2001 г.) Вписванията в регистъра се отразяват и в автоматизирана информационна система.


Чл. 35. Регистърът по чл. 33, ал. 1 се води от лице, определено с решение на управителния съвет на НЛВК, което:

1. вписва в регистъра данните и обстоятелствата по чл. 4, 7 и 9;

2. съхранява документите;

3. води входящ регистър и азбучен указател на производителите на винено грозде, вино и други продукти на грозде и вино;

4. дава справки и издава удостоверения за вписаните обстоятелства.


Чл. 36. Регистърът по чл. 33, ал. 2 се води от служител на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката по образец съгласно приложение № 2, който:

1. вписва в регистъра данните и обстоятелствата по чл. 12, 18, 19, 20, 21 и 22;

2. съхранява документите;

3. води входящ регистър и азбучен указател на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки;

4. дава справки и издава удостоверения за вписаните обстоятелства.


Чл. 37. Регистърът по чл. 33, ал. 3 се води от упълномощено от кмета на общината длъжностно лице, което:

1. вписва в регистъра данните и обстоятелствата по чл. 27, 30 и 31;

2. съхранява документите;

3. води входящ регистър и азбучен указател на лицата, извършващи търговия на едро и/или дребно с вино, с продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки;

4. дава справки и издава удостоверения за вписаните обстоятелства.


Чл. 38. (1) За услугите по този раздел се събират такси по Тарифата за таксите по чл. 64 от Закона за виното и спиртните напитки.

(2) За услугите по чл. 36 се събират такси по Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г.


Глава четвърта.
ДНЕВНИЦИ ЗА ВОДЕНЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ПРОЦЕС

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 39. (1) Регистрираните производители на вино и на продукти от грозде и вино и лицензираните производители на спирт, дестилати и спиртни напитки водят дневници по образци съгласно приложение № 3.

(2) Вписвания в дневниците могат да правят само лица, вписани в удостоверението за регистрация по чл. 8 или в лицензията по чл. 15.

(3) Дневници се водят поотделно за всеки производствен обект и подобект.

(4) Вписванията в дневниците се извършват четливо, по незаличим начин, без оставяне на празни полета и страници, в хронологична последователност на всеки ред и при точно отразяване на технологичния процес. Операциите се изписват с думи съгласно текста в отделните колони.

(5) Приетите суровини и материали за преработка, завършените технологични практики и производствени манипулации, вложените суровини и материали, бутилираната и реализираната крайна за производителя продукция се вписват в дневниците в деня на извършването им.

(6) Когато продуктът е претърпял промени, които не се дължат на производствена манипулация, и в случай на ферментация на гроздова мъст в дневника по ал. 1 се вписват количеството и естеството на продукта, получен след тази трансформация.

(7) (Изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) При производството на качествени вина от определен район и на спиртни напитки с географско указание в дневник № 1 се вписва районът на получаване на изходната суровина за тяхното производство.

(8) Дневниците се приключват ежегодно на 31 декември след пълна инвентаризация на продукцията.

(9) Дневниците се съхраняват от регистрираните и лицензираните лица за срок 10 години.

(10) Дневниците се съхраняват на територията на производствения обект и се намират непрекъснато на разположение на контролните органи.

(11) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 8 от 2002 г.) Дневниците на регистрираните производители на вино и на продукти от грозде и вино преди извършване на вписване в тях се заверяват от териториалните звена на ИАЛВ. Дневниците на лицензираните производители на спирт, дестилати и спиртни напитки преди извършване на вписване в тях се заверяват в дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката.


Раздел II.
Дневници

Чл. 40. (1) В дневник № 1 се вписват постъпилите грозде, плодове и други суровини, предназначени за ферментация, и получените след ферментацията продукти.

(2) Приетите за преработка количества грозде, плодове и други суровини се вписват в дневник № 1 в края на деня.

(3) Полученото вино от ферментационен съд се изписва в същия дневник на нов ред, като се оформят партиди в зависимост от вместимостта на съдовете.

(4) След приключване на ферментацията джибрите и утайките от колона № 10 на дневник № 1 се вписват на отделен ред в колона № 1 на дневник № 4.

(5) Оформените партиди за обработка от колона № 10 на дневник № 1 се вписват в колона № 1 на дневник № 3. Остатъкът от партидата се записва на нов ред в дневник № 1.


Чл. 41. (1) В дневник № 2 се вписват постъпилите суровини и материали за технологични цели.

(2) В дневник № 2 не се вписват постъпилите консумативи за бутилиране на продуктите.

(3) Остатъкът от суровините и материалите се записва на нов ред в дневник № 2.


Чл. 42. (1) В дневник № 3 се вписват извършените производствени манипулации.

(2) Производствените манипулации се описват подробно по реда на тяхното извършване.

(3) Готовите за бутилиране вина и спиртни напитки се оформят в партиди.

(4) Количествата, предназначени за бутилиране, от колона № 12 на дневник № 3 се вписват в колона № 1 на дневник № 5.

(5) Небутилираното количество се записва на нов ред в дневник № 3.


Чл. 43. (1) В дневник № 4 се вписват постъпилите вторични продукти, предназначени за дестилация.

(2) В дневник № 4 се вписват и получените ферментирали продукти от суровини, описани в Наредбата за определяне на видовете спиртни напитки и правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им по чл. 36 от Закона за виното и спиртните напитки и предназначени за дестилация.

(3) Полученият дестилат се оформя в партиди и се изписва за обработка от колона № 10 на дневник № 4 в колона № 1 на дневник № 3.

(4) Остатъкът се записва на нов ред в дневник № 4.


Чл. 44. (1) В дневник № 5 се вписва завършеното бутилирано производство.

(2) Бутилираните продукти се описват с точното си търговско наименование, под което се пускат на пазара.

(3) Бутилирането на вина и спиртни напитки се извършва на партиди.

(4) Всекидневно бутилираните количества от партидата се заприходяват в колона № 9 на дневник № 5.

(5) Цялата бутилирана партида от колона № 10 на дневник № 5 се вписва в колона № 1 на дневник № 6.


Чл. 45. (1) В дневник № 6 се вписва само заприходената за реализация продукция.

(2) Готовите напитки се вписват с точното си търговско наименование, под което се пускат на пазара.


Глава пета.
ДЕКЛАРАЦИИ

Раздел I.
Декларация за произведеното количество грозде (Загл. изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.)

Чл. 46. (1) (Изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Производителите на грозде, което е предназначено за производство на вино и гроздова мъст, ежегодно декларират пред териториалните звена на ИАЛВ произведените количества грозде от последната реколта.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Лицата по ал. 1 представят най-късно до 10 януари в териториалните звена на ИАЛВ по регистрация на лозарското стопанство в два екземпляра декларацията по ал. 1 по образец съгласно приложение № 4.

(3) (Предишна ал. 4, изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Не се представят декларации за произведеното количество грозде от:

1. производителите на грозде, на които цялата реколта от грозде е предназначена за семейна консумация, за производство на гроздов сок или за стафиди;

2. производителите на грозде, предназначено за производство на вино, чиито лозя са по-малки от 5 декара и реколтата не се пуска на пазара;

3. производителите на грозде, предназначено за производство на вино, които предоставят цялата реколта за преработка във вино, което се използва за семейна консумация, или произвеждат вино за семейна консумация.


Раздел II.
Декларация за произведените количества вино и гроздова мъст (Нов – ДВ, бр. 66 от 2003 г.)

Чл. 46а. (Нов – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) (1) Производителите на вино ежегодно декларират пред териториалните звена на ИАЛВ произведените количества вино и гроздова мъст от последната реколта, включително количествата, произведени на ишлеме.

(2) Лицата по ал. 1 подават най-късно до 10 януари в териториалните звена на ИАЛВ по местонахождение на производствения обект за всеки отделен обект декларацията по ал. 1 по образец съгласно приложение № 5.


Раздел III.
Декларация на стоковата наличност (Предишен раздел 2 – ДВ, бр. 66 от 2003 г.)

Чл. 47. (1) (Изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Производителите на вино и гроздова мъст и лицата, извършващи търговия на едро с вино и гроздова мъст, ежегодно декларират пред териториалните звена на ИАЛВ съхраняваните от тях към 31 юли количества вино и гроздова мъст от последната година и от предходни години.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Лицата по ал. 1 подават най-късно до 20 август в териториалните звена на ИАЛВ по местонахождение на производствения обект за всеки отделен обект декларацията по ал. 1 по образец съгласно приложение № 6.

(3) Не се представят декларации от физически и юридически лица, които след преработка на собственото си грозде получават до 2000 л вино или мъст, които не се пускат на пазара.


Чл. 48. (Изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Вносителите на вино и гроздова мъст в Република България подават най-късно до 20 август в териториалните звена на ИАЛВ по местонахождение на производствения обект за всеки отделен обект декларация за внесените от тях количества вино и гроздова мъст по образец съгласно приложение № 6.


Чл. 48а. (Нов – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Изпълнителният директор на ИАЛВ със заповед утвърждава указания за попълване на декларациите по чл. 46, 46а и 47.


Раздел IV.
Декларация за произведените, наличните и реализираните количества и асортимент спиртни напитки (Предишен раздел 3 – ДВ, бр. 66 от 2003 г.)

Чл. 49. (Изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Лицензираните производители на спирт, дестилати и спиртни напитки представят ежегодно до 31 януари в дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката декларация по образец съгласно приложение № 7 за произведените, наличните и реализираните количества и асортимент спиртни напитки.


Чл. 50. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Получателите на внесените в страната спирт, дестилати и спиртни напитки представят всяка година до 31 януари отделна декларация по образец съгласно приложение № 7 в дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката.


Глава шеста.
КОНТРОЛНИ ОРГАНИ

Чл. 51. Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от:

1. министъра на икономиката, министъра на земеделието и горите, министъра на финансите или упълномощени от тях лица или от специализирани органи съобразно компетентността им;

2. кмета на общината по местонахождението на обекта.


Чл. 52. При извършване на контрола контролните органи имат право:

1. на свободен достъп в контролираните обекти;

2. да изискват необходимите документи;

3. да вземат проби и мостри за лабораторни изследвания;

4. да привличат експерти в съответната област, когато проверката е особено сложна и изисква специални знания.


Чл. 53. Контролните органи са длъжни:

1. да дават заключения по възраженията във връзка с констатираните нарушения;

2. да опазват служебната, производствената и търговската тайна;

3. да не разгласяват данни от проверките преди и след тяхното приключване.


Чл. 54. При доказани нарушения на наредбата разноските по лабораторните изследвания на проби и мостри и по извършената експертиза са за сметка на нарушителите.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. До създаването на Националната лозаро-винарска камара производителите на вино и на продукти от грозде и вино подават заявление и документи за регистрация в дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката. В едномесечен срок от създаването на Националната лозаро-винарска камара дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" предава документацията по регистрацията по опис.


§ 2. До създаването на Националната лозаро-винарска камара и на Изпълнителната агенция по лозата и виното функциите по контрола върху производството на вино и на продукти от грозде и вино се изпълняват от дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката.


§ 3. Контролните органи на Министерството на здравеопазването извършват проверки за безопасността на продуктите по чл. 22, ал. 1, т. 6 от наредбата съгласно условията и реда на Наредба № 45 от 1995 г. за хигиенните норми и изисквания за добавките в хранителните продукти (ДВ, бр. 110 от 1995 г.) до влизането в сила на Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки и правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им по чл. 36 от Закона за виното и спиртните напитки.


§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на икономиката, на министъра на земеделието и горите и на министъра на финансите.


§ 5. Наредбата се приема на основание чл. 40, ал. 8 от Закона за виното и спиртните напитки.


Приложение № 1 към чл. 33, ал. 4


(Изм. - ДВ, бр. 82 от 2001 г.)



Национална лозаро-винарска камара
 
Регистър на производителите на винено грозде, вино и продукти от грозде и вино
 
Реги- Данни за ре- Видове Место- Площ, Сортов Вид на Място на Данни за Про- Нака- Забе-
по стра- гистрираното дейнос- нахожде- изра- състав стопа- производ- лицата, мени зания лежки
ред ционен лице (съдебна ти, из- ние на зена   нисване ство и/или извършва- в об-    
  № и регистрация, вършва- лозовите в дка     съхранява- щи вписва- стоя-    
  дата на данъчна реги- ни от насаж-       не и скла- ния в ра- телст-    
  вписва- страция, седа- лицето дения       диране ботните вата    
  не в ре- лище и адрес             дневници      
  гистъра на управле-                    
    ние или име,                    
    адрес, ЕГН,                    
    данни от до-                    
    кумента за                    
    самоличност)                    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Приложение № 2 към чл. 36



Министерство на икономиката
Регистър на лицензираните производители
 
Номер и Данни за лицензирания Данни за лица- Данни за лица- Видове Промени Нака- Забе-
по дата на (съдебна регистрация, та, участващи та, извършва- дейности, в обстоя- зания лежки
ред издаване данъчна регистрация, в управлението щи вписвания извършва- телствата    
  на лиценза седалище и адрес (име, адрес, в работните ни от лице-      
    на управление) ЕГН, дневници нзираното      
      паспортни   лице      
      данни)          
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Приложение № 3 към чл. 39, ал. 1



ДНЕВНИК № 1
за постъпилите грозде, плодове и други суровини за ферментация и за получените
след ферментация продукти
 
Сорт грозде (вино), плод, суровина*, ..................................., ферментационен резервоар № .../... м3
 
Дата Произход Коли- Средно Производ- Количе- Алкохолно Изписано Остатък Подпис
по     чество, захарно ствено ство съдър- коли- записа- коли- записа- на отго-
ред     тона съдър- предназ- получено жание, чест- но в чест- но в ворния
        жание, начение вино, об. % во, днев- во, днев- технолог
        % (катего- друг фер-   м3 ник № м3 ник  
          рия вино) ментирал     (2, 3   № 1,  
            продукт,     или 4),   № по  
            м3     № по   ред и  
                  ред и   дата  
                  дата на   на  
                  впис-   впис-  
                  ване   ване  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 
 
 
 
 
 
*Ненужното се зачертава.



ДНЕВНИК № 2
за постъпилите суровини и материали за технологични цели
 
Дата Наиме- Произход, Коли- Сертификат Достав- Произ- Изписано Остатък Подпис
по   нование географ- чество, № и дата, чик водствено коли- записа- коли- записа- на отго-
ред     ско тона място № и да- пред- чест- но в чест- но в ворния
      наиме- или на изда- та на назна- во, днев- во, днев- техно-
      нование м3 ване доку- чение, м3 ник № м3 ник лог
            мента м3   (3 или 4),   № 2,  
                  № по   № по  
                  ред и   ред и  
                  дата на   дата на  
                  впис-   впис-  
                  ване   ване  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 
 
 
 
 



ДНЕВНИК № 3
за извършени производствени манипулации
 
Дата Вложени суровини и материали Получени след манипулацията Изписано Остатък Подпис
по   наиме- произход, коли- състав суровини и материали коли- запи- коли- запи- на от-
ред   нование географ- чество алкохол, или краен продукт че- сано чест- сано говор-
    на вло- ско наи-   общ манипу- наиме- коли- състав ство в во в ния
    жения менова-   екстракт лация нование чество алкохол,   днев-   днев- техно-
    продукт ние       на полу-   общ   ник   ник лог
              чения   екстракт   № 5,   № 3,  
              межди-       № по   № по  
              нен или       ред и   ред и  
              краен       дата   дата  
              продукт       на   на  
                      впис-   впис-  
                      ване   ване  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 
 
 
 
 



ДНЕВНИК № 4
за вторични продукти, предназначени за дестилация
 
Дата Втори- Коли- Алко- Получен Алко- Коли Производ- Изписано Остатък Подпис
по   чен про- чество, холно дестилат холно чест- ствено коли- записа- коли- записа- на отго-
ред   дукт тона съдър- (вид) съдър- во, предназ- чест- но в чест- но в ворния
      м3 об. %   об. %     м3 ник м3 ник  
                    № 3,   № 4,  
                    № по   № по  
                    ред и   ред и  
                    дата   дата  
                    на   на  
                    впис-   впис-  
                    ване   ване  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 
 
 
 
 



ДНЕВНИК № 5
за завършено бутилирано производство
 
Дата Търговско Произход, Обем Коли- Орган, № и дата Заприходена Записано Подпис
по   наименование географско на чество, издал на издава- продукция, в дневник на отго-
ред   на продукта наимено- опаков- бр. серти- не на сер- № и дата № 6, № ворния
      вание ката,   фиката тификата на първичния по ред и технолог
        л       счетоводен дата на  
                документ вписване  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 
 
 
 
 
 



ДНЕВНИК № 6
за заприходена и реализирана продукция
 
Дата Търговско Произход, Обем Коли- Реализи- Купувач- Фактура Оста- Записано Подпис на
по   наимено- географско на чество, рана про- името на № и дата тък в дневник материал-
ред   вание на наимено- опаков- броя дукция, фирмата, на изда-   № 6, но-отго-
    продукта вание ката, бутил- броя лицето ване   № и дата ворното
        л ки бутилки       на записа лице
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 
 
 
 
 
 


Приложение № 4 към чл. 46, ал. 2


(Изм. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.)



А. Декларация за произведено грозде
Наредба за условията и реда за регистриране, лицензиране, заличаване от регистъра и отнемане на лицензиите,
данните, подлежащи на вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите на
реколтата и стоковата наличност и контрола върху лицензираните лица и дейността им
 
Реколта: ............................. г.
 
Производител на винено грозде:
Име (наименование): ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Номер на удостоверението за вписване в регистъра при Националната лозаро-винарска камара: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Идентификационен номер на лозарското стопанство: ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Данни за местонахождението на лозята, сортовия състав и предназначението на гроздето:
 
Местонахо- Лозя и сортов състав
ждение на лозар-  
ските имоти  
  наиме- площ сортов лозя, чието грозде е пред- лозя, чието грозде е пред- общо прера-
  нова- на ло- състав назначено за производство на: назначено за производство на произ- ботено
  ние на зарския     качествени вина ведено коли-
община насе- имот   трапезни регионални с ГНП с ГКНП грозде чество
  леното (ха)   вина вина     (кг) грозде от
  място     площ коли- площ коли- площ коли- площ коли-   декла-
        (ха) чество (ха) чество (ха) чество (ха) чество   ратора
          (кг)   (кг)   (кг)   (кг)   (кг)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 
 
 
 
ОБЩО: --
 
Засадени площи с лозя през годината ............................................. ха.
Декларирам, че ми е известна отговорността, която нося съгласно чл. 313 от Наказателния кодекс.
 
Дата: .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Декларатор:
гр./с. .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
   
Б. Приложение към декларацията за произведеното грозде...........................г.
 
Производител ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Получател Номер на Предназначение на гроздето
  сертификата  
  за произход за трапезни за регионал- за вина с ГНП, за вина с ГКНП,
    вина, коли- ни вина, количество (кг) количество (кг)
    чество (кг) количество (кг)    
1 2 3 4 5 6
1.          
Рег. № ........................................................................................................
         
фирма .........................................................................................................
         
2.          
Рег. № ........................................................................................................
         
фирма .........................................................................................................
         
3.          
Рег. № ........................................................................................................
         
фирма .........................................................................................................
         
4.          
Рег. № ........................................................................................................
         
фирма .........................................................................................................
         
5.          
Рег. № ........................................................................................................
         
фирма .........................................................................................................
         
6.          
Рег. № ........................................................................................................
         
фирма .........................................................................................................
         
7.          
Рег. № ........................................................................................................
         
фирма .........................................................................................................
         


Приложение № 5 към чл. 46а, ал. 2


(Ново – ДВ, бр. 66 от 2003 г.)



А. Декларация за произведените количества вино и гроздова мъст от последната реколта
Наредба за условията и реда за регистриране, лицензиране, заличаване от регистъра и отнемане на лицензиите,
данните, подлежащи на вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите на
реколтата и стоковата наличност и контрола върху лицензираните лица и дейността им
Производител на вино и/или гроздова мъст или вносител в страната на вино и/или гроздова мъст
Име (наименование): ................. Седалище и адрес на управление: ............................................................................................................................................................................................................................................................
Номер на удостоверението за вписване в регистъра при Националната лозаро-винарска камара: № ...........................................................................................................................................................................................
Място на винопроизводство (изба): ................................... Реколта: .........................................................................................................................................................................................................................................................
 
  Произведени Общо Продадени количества вина
  количества произведени  
Категория продукти (л) количества направление количество
    (л)   (л)
  червени бели     червени бели
  и розе       и розе  
1 2 3 4 5 6 7
1.1. Трапезни вина            
1.2. Регионални вина            
1.3. Качествени вина с ГНП            
1.4. Качествени вина с ГКНП            
2.1. Пенливи вина            
2.2. Искрящи вина            
3.1. Ликьорни вина            
3.2. Ароматизирани вина            
3.3. Благородно сладки вина            
ОБЩО (от т. 1.1 до т. 3.3)            
4. МЪСТ (т. 4.1 + т. 4.2) ОБЩО:            
4.1. Концентрирана гроздова мъст            
4.2. Ректифицирана и концентри-            
рана гроздова мъст            
ОБЩО (от т. 1.1 до т. 4.2)            
 
Към декларацията задължително се прилагат:
1. Анекс за произход на гроздето.
2. Анекс за продадените количества вина и мъст от последната реколта.
Декларирам, че ми е известна отговорността, която нося съгласно чл. 313 от Наказателния кодекс.
 
Дата: ..................., гр./с. ......................................................................................................................................................................................................................................................
Декларатор:
   
   
Б. Анекс за произход на гроздето
(към Декларацията за произведените количества вино и гроздова мъст от последната реколта)
 
Номер на     Предназначение
сертификат за Име на доставчик Количество грозде  
произход на грозде   (кг) трапезни регионал- ВГНП ВГКНП
      вина ни вина    
1 2 3 4 5 6 7
             
             
             
  ОБЩО:          
   
Дата: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Декларатор: .............................................
гр./с. ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
   
   
   
   
В. А Н Е К С
(към Декларацията за произведените количества вино и гроздова мъст от последната реколта)
 
СПРАВКА ЗА ПРОДАДЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА ВИНА И МЪСТ ОТ ПОСЛЕДНАТА РЕКОЛТА
 
      Количество вина и мъст Общо
          виноматериали
Направ- Име вина мъст и мъст
по ление (наименование) (л) общо (л)
ред   на купувача       (л)  
      червени и розе бели общо    
      (л) (л) (л)    
1 2 3 4 5 6 7 8
               
               
               
    Общо:          
   
Дата: .......................................................................................................................................................................................................................................................
Декларатор: .............................................
гр./с. ......................................................................................................................................................................................................................................................
 
   
   
   
   


Приложение № 6 към чл. 47, ал. 2 и чл. 48


(Предишет текст на приложение № 5 – ДВ, бр. 66 от 2003 г.)



А. Декларация за съхраняваните количества мъст и вино от последната реколта и от предходни
реколти към 31 юли ........г.,
(стокова наличност)
 
Наредба за условията и реда за регистриране, лицензиране, заличаване от регистъра и отнемане на лицензиите,
данните, подлежащи на вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите на
реколтата и стоковата наличност и контрола върху лицензираните лица и дейността им
Производител и/или търговец на едро на вино и/или гроздова мъст или вносител на вино и/или гроздова мъст
Име (наименование) и седалище: .............. , ЕГН: .............., БУЛСТАТ: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Номер на удостоверението за вписване в регистъра при Националната лозаро-винарска камара: № .....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Място за съхраняване и складиране .....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
  За съхра- Внесени Закупени Общо  
  нявани коли- количества количества съхранявани  
  чества вина от други от други пред- количества  
  от собствено страни приятия в (л) В това число
  производство (л) страната    
Категория продукти (л)   (л)    
  червени бели червени бели червени бели (2+3+4+5+6+7) налив- бути-
  и розе   и розе   и розе     ни лирани
                вина вина
                (л) (л)
1 2 3 4 5 6 7 8 (9 + 10) 9 10
1.1. Трапезни вина                  
1.2. Регионални вина                  
1.3. Качествени вина с ГНП                  
1.4. Качествени вина с ГКНП                  
2.1. Пенливи вина                  
2.2. Искрящи вина                  
3.1. Ликьорни вина                  
3.2. Ароматизирани вина                  
3.3. Благородно сладки вина                  
ОБЩО (от т. 1.1 до т. 3.3)                  
4. МЪСТ (т. 4.1 + т. 4.2) Общо:                
4.1. Концентрирана гроздова                  
мъст                  
4.2. Ректифицирана и концен-                  
трирана гроздова мъст                  
Общо (от т. 1.1 до т. 4.2)                  
 
Към декларацията задължително се прилага анекс за произведените категории, видове и типове вина по асортимент,
количества и реколта.
Декларирам, че ми е известна отговорността, която нося съгласно чл. 313 от Наказателния кодекс.
 
Дата:........................., гр./с. ...........................Декларатор:................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Б. АНЕКС КЪМ ДЕКЛАРАЦИЯТА
за съхраняваните количества мъст и вино от последната реколта и от предходни реколти към 31 юли .............. г.
(стокова наличност)
 
        Количество
Вид вино Общо Регион Реколта бели червени и розе
      (година) наливни бутилирани наливни бутилирани
        (л) (л) (л) (л)
1 2 3 4 5 6 7 8
I. Трапезни вина - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
3.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
II. Регионални вина - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
3.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
III. Качествени вина с ГНП - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
3.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
IV. Качествени вина с ГКНП - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
3.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
V. Пенливи - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
VI. Искрящи - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
VII. Ликьорни вина - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
VIII. Ароматизирани вина - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
IХ. Благородно сладки вина - общо  
1.
............................................................................................
 
2.
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
 
............................................................................................
 
Общо (от т. I до т. IХ)
Х. Мъст - общо
1. Концентрирана мъст
2. Концентрирана и ректи-
  фицирана мъст
Общо (от т. I до т. Х):
 
Дата: ..............., гр./с. ...........................Декларатор: .................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Приложение № 7 към чл. 49 и 50


(Предишет текст на приложение № 6, изм. и доп. – ДВ, бр. 66 от 2003 г.)



Декларация за произведените, закупените/внесените, наличните и реализираните количества и асортимент на спирт,
дестилат и спиртни напитки
(Наредба за условията и реда за регистриране, лицензиране, заличаване от регистъра и отнемане на
лицензиите, данните, подлежащи на вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и
формата на декларациите на реколтата и стоковата наличност и контрола върху лицензираните лица
и дейността им - ДВ, бр. 31 от 2000 г.)
 
Наименование: ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Седалище и адрес на управление: ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
БУЛСТАТ ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Данъчен номер ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Номер на лицензията за производство на спирт, дестилати и спиртни напитки ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Категория продукти Среден Произведени Закупени или Внесени Реализирани Съхранявани и скла-
  алкохолен количества количества количества дирани количества
  градус (в л) (в л) (в л) (в л)
1. СПИРТ          
1.1. Зърнен спирт          
1.2. Меласов спирт          
1.3. Винен спирт          
2. ДЕСТИЛАТ          
2.1.Винен          
2.1.1. неотлежал          
2.1.2. отлежал          
2.2. Джибров          
2.3. Плодов          
2.4. Зърнен          
2.4.1. неотлежал          
2.4.2. отлежал          
3. РАКИЯ          
3.1. Винена          
3.2. Джиброва          
3.3. Плодова          
3.4. Гроздова          
4. БРЕНДИ          
4.1. Бренди          
4.2. Винено бренди          
5. УИСКИ          
6. ЛИКЬОРИ          
8. ВОДКА          
9. ДЖИН          
10. МАСТИКА          
11. ДРУГИ СПИРТНИ НАПИТКИ          
Общо:          
           
 

Декларирам, че ми е известна отговорността, която нося съгласно чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата: ...........................................................................................................................................................................................

Декларатор:........................................................................................................................................................................................

гр./с. ...........................................................................................................................................................................................

 


Промени настройката на бисквитките