Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 29.VI

НАРЕДБА № 1 ОТ 27 АПРИЛ 2000 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, ПОКАЗАТЕЛИТЕ И МЕТОДИКАТА НА АКРЕДИТАЦИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ И ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВНИ ЦЕНТРОВЕ

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 27 АПРИЛ 2000 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, ПОКАЗАТЕЛИТЕ И МЕТОДИКАТА НА АКРЕДИТАЦИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ И ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВНИ ЦЕНТРОВЕ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Обн. ДВ. бр.38 от 9 Май 2000г., изм. ДВ. бр.58 от 29 Юни 2001г., отм. ДВ. бр.80 от 9 Септември 2003г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 13 от 30 юли 2003 г. за критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения - ДВ, бр. 80 от 9 септември 2003 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) (Предишен текст на чл. 1 - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Акредитацията на лечебните заведения за болнична помощ и диагностично-консултативните центрове е процес, насочен към оценка и признаване на:

1. съответствието на диагностичната, лечебната, рехабилитационната и профилактичната им дейност с изискванията за своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ;

2. системите им за информация на медицинските професионалисти и гражданите за предмета, ефикасността и ефективността на тяхната дейност;

3. базовите им възможности за обучение на студенти и специализанти от медицински колежи и висши медицински училища.

(2) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Диспансерите, медико-техническите и медико-диагностичните лаборатории подлежат на доброволна акредитация.


Чл. 2. Целите на акредитацията на лечебните заведения за болнична помощ и диагностично-консултативни центрове са:

1. усъвършенстване и осигуряване на гарантирано качество на дейностите и възможностите им, посочени в чл. 1, чрез:

а) рационално оползотворяване на материалните и човешките им ресурси и на предоставяните им за управление финансови средства;

б) хармонизиране на осъществяваната от тях болнична, съответно специализирана извънболнична помощ, с тази в страните от Европейския съюз;

2. създаване на увереност сред населението, източниците на финансиране и държавата, че акредитираното лечебно заведение има ясно формулирани и обявени цели, условия за постигането им и фактическата им реализация;

3. оказване на съдействие за подобряване управлението на акредитираното лечебно заведение.


Чл. 3. (1) В зависимост от предмета на оценка акредитацията е:

1. акредитация на цялостната медицинска дейност на лечебното заведение (институционална акредитация);

2. (изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) акредитация на отделните видове дейности, извършвани във функционално обособените блокове на лечебното заведение за болнична помощ;

3. акредитация на възможностите на лечебното заведение за обучение на студенти и специализанти.

(2) Институционална акредитация се присъжда след комплексна оценка на цялостната медицинска дейност на лечебното заведение - устройство, организация и качество на дейностите, управление и вътрешен ред.

(3) (изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Акредитация на отделните видове дейности, извършвани във функционално обособените блокове на лечебното заведение за болнична помощ, се присъжда след комплексна оценка на тяхното устройство, ресурси, организация и качество на работа.

(4) Акредитация на проект на лечебно заведение, което кандидатства за обучение на студенти и специализанти, се присъжда след комплексна оценка на съответствието на неговата база и човешки ресурси с изискванията на утвърдените от ръководството на съответния колеж или висше училище учебни планове и семестриални програми за лекции и учебни занятия.


Чл. 4. (1) Управителят, съответно изпълнителният директор, на лечебното заведение подава писмено заявление за акредитация до министъра на здравеопазването:

1. най-късно до 6 месеца след издаване на разрешение за осъществяването на лечебна дейност - за лечебното заведение за болнична помощ, съответно след издаване на удостоверение за регистрация - за диагностично-консултативния център;

2. най-късно до 6 месеца преди изтичане на срока по чл. 89 от Закона за лечебните заведения.

(2) Акредитационната процедура за лечебно заведение за болнична помощ или диагностично-консултативен център се открива с писмена заповед на министъра на здравеопазването.

(3) Разходите на Акредитационния съвет, Временната експертна комисия за оценка и техническата служба, свързани с провеждането на акредитационната процедура, се поемат от кандидатстващите за акредитация лечебни заведения.

(4) Размерът на сумите по ал. 3 се определя с договор между министъра на здравеопазването и кандидатстващото за акредитация лечебно заведение. Сумите се привеждат по сметка на Министерството на здравеопазването.


Чл. 5. Министърът на здравеопазването уведомява писмено Националната здравноосигурителна каса за отказа на лечебно заведение за откриване на акредитационна процедура.


Глава втора.
КРИТЕРИИ И ПОКАЗАТЕЛИ ЗА АКРЕДИТАЦИЯ

Чл. 6. Системата от критерии и показатели за акредитация на лечебните заведения е насочена към:

1. доказване на съответствие между разрешения, съответно удостоверения, и действителния статус на лечебните заведения;

2. анализиране на качеството на оказваната от лечебните заведения медицинска помощ спрямо правилата за добра медицинска практика;

3. съпоставка на акредитираните лечебни заведения в зависимост от териториалния им обхват;

4. стимулиране на конкуренцията между лечебните заведения;

5. стимулиране на самоконтрола в лечебните заведения.


Чл. 7. Институционалната акредитация се провежда по определени критерии и свързани с тях показатели, които обхващат целите, законосъобразността на създаването, управлението, организацията и качеството на дейностите, научната дейност, кадровата и социална политика, осигуреността с материални активи и финансови средства, информационно осигуряване и устойчивостта на качеството на лечебните заведения за болнична помощ и диагностично-консултативни центрове съгласно приложение № 1.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Акредитацията на отделните видове дейности, извършвани във функционално обособените блокове в лечебно заведение за болнична помощ, се провежда по определени критерии и свързани с тях показатели, които обхващат структурата, човешките ресурси, организацията и качеството на дейностите в диагностично-консултативния блок, стационарния блок, болничната аптека и административно-стопанския блок съгласно приложения № 2, 3, 4 и 5.


Чл. 9. Акредитацията на проект на лечебно заведение за обучение на студенти и специализанти от медицински колежи и висши медицински училища се провежда по определени критерии и свързани с тях показатели, които обхващат целите, потребността, учебното съдържание, човешките и материалните ресурси и предимствата на предлагания проект съгласно приложение № 6.


Глава трета.
ОРГАН ПО АКРЕДИТАЦИЯ

Чл. 10. Акредитацията на лечебните заведения за болнична помощ и диагностично-консултативните центрове се осъществява от Акредитационен съвет, който е специализиран орган към Министерството на здравеопазването.


Чл. 11. (1) Акредитационният съвет се създава със заповед на министъра на здравеопазването и се състои от 15 членове, в това число председател и зам.-председател.

(2) В състава на Акредитационния съвет се включват равен брой представители на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

(3) В заповедта по ал. 1 се определя и размерът на заседателните възнаграждения.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) (1) Акредитационният съвет заседава най-малко веднъж месечно. Заседанията се ръководят от председателя, а в негово отсъствие - от заместник-председателя.

(2) Заседанията на Акредитационния съвет се считат за редовни, ако на тях присъстват най-малко 1/2 от списъчния му състав, в това число задължително по един представител от Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

(3) Заседанията се свикват от председателя или по инициатива на поне трима членове на Акредитационния съвет. Членовете на съвета се уведомяват писмено за дневния ред, датата и часа на заседанието най-малко 3 дни преди провеждането му. В същия срок всички материали по дневния ред се предоставят на разположение на членовете в техническата служба на Акредитационния съвет.

(4) Акредитационният съвет приема решенията на заседанията си с мнозинство две трети от присъстващите.

(5) За всяко заседание се води протокол, който се подписва от всички присъстващи членове на Акредитационния съвет.

(6) Акредитационният съвет осъществява дейността си съгласно вътрешни правила, утвърдени от министъра на здравеопазването.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) (1) Акредитационният съвет се подпомага от техническа служба, която се определя със заповед на министъра на здравеопазването.

(2) Техническата служба се състои от 3 до 5 членове, като в състава й могат да се включат и служители на Министерството на здравеопазването.

(3) Председателят на техническата служба е член на Акредитационния съвет.


Чл. 14. За всяка отделна акредитационна процедура министърът на здравеопазването по предложение на Акредитационния съвет създава Временна експертна комисия за оценка (ВЕКО), като определя нейния ръководител и състав.


Чл. 15. (1) В състава на ВЕКО се включват експерти, които са преминали съответно обучение и притежават сертификат за това.

(2) Обучението на експертите се организира от Министерството на здравеопазването.

(3) Списъкът на експертите със сертификат се публикува в "Служебен бюлетин" на Министерството на здравеопазването.


Чл. 16. (1) Министърът на здравеопазването сключва договори с експертите от ВЕКО за всяка от посочените в чл. 14 акредитационни процедури.

(2) В договорите се определят задачите, сроковете за изпълнението им и размера на възнаграждението на експертите.

(3) Във ВЕКО не могат да участват експерти, работещи в акредитираното лечебно заведение.


Чл. 16а. (Нов - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) (1) В състава на ВЕКО не могат да се включват членове на Акредитационния съвет.

(2) Членовете на Акредитационния съвет присъстват на заседанията без право на глас в случаите, когато работят в акредитираното лечебно заведение.


Чл. 17. Членовете на Акредитационния съвет, експертите от ВЕКО и техническата служба по акредитация са длъжни да не разгласяват служебна информация относно дейността си, за което подписват декларация.


Глава четвърта.
МЕТОДИКА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА АКРЕДИТАЦИЯТА

Чл. 18. Управителят на лечебното заведение със съгласието на общото събрание на съдружниците, съответно Съветът на директорите на лечебното заведение, взема решение за провеждане на акредитационна процедура и определя комисия по самооценяване.


Чл. 19. (1)Комисията по самооценяване извършва оценка по критериите и показателите, отнасящи се до съответния вид акредитация, и съставя доклад, като прилага към него подробен доказателствен материал.

(2) След обсъждане и приемане на доклада по ал. 1 от общото събрание на съдружниците, съответно от Съвета на директорите на лечебното заведение, управителят, съответно изпълнителният директор, подава писмено заявление за акредитация до министъра на здравеопазването.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Към заявлението се прилагат решението по чл. 18, докладът на комисията за самооценка и декларация, че разходите по акредитацията се поемат от лечебното заведение.

(4) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Копие от доклада по ал. 1 и доказателственият материал към него се съхранявават в лечебното заведение.


Чл. 20. (1) Техническата служба по акредитация към Министерството на здравеопазването регистрира и проверява подадените заявления и документи за акредитация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Техническата служба изготвя доклад относно изправността на подадените документи и съответствието на доклада по самооценка с критериите и показателите, отнасящи се за вида на провежданата акредитация. Докладът се внася в Акредитационния съвет.


Чл. 21. (1) Въз основа на изготвения от техническата служба доклад по предложение на Акредитационния съвет министърът на здравеопазването издава писмена заповед за откриване на акредитационната процедура.

(2) При отказ за започване на акредитационна процедура Акредитационният съвет се мотивира. Решението се изпраща на кандидатстващото за акредитация лечебно заведение и на министъра на здравеопазването.


Чл. 22. Процедурите по чл. 20 и 21 се извършват в срок до 45 дни от датата на завеждането на документите на кандидатстващото лечебно заведение в Министерството на здравеопазването.


Чл. 23. При взето решение за откриване на акредитационна процедура министърът на здравеопазването по предложение на Акредитационния съвет определя състава на ВЕКО и сключва договори с нейния ръководител и членове.


Чл. 24. (1) Временната експертна комисия за оценка се запознава с доклада за самооценка с приложения към него доказателствен материал и изготвя проект на график за посещения и проверка на лечебното заведение.

(2) При първото посещение ръководителят на ВЕКО уточнява съвместно с управителя, съответно изпълнителния директор на лечебното заведение, и представител на техническата служба по акредитация графика за срещи на ВЕКО с комисията по самооценка и с отделни специалисти за проверка на обекти по дни и часове, както и за работните места на членовете на ВЕКО.


Чл. 25. (1) Временната експертна комисия за оценка извършва в продължение до седем работни дни експертиза по изпълнението на критериите и показателите, отнасящи се до вида на провежданата акредитация, и проверка на достоверността на представения доказателствен материал.

(2) Експертната оценка на всеки критерий се извършва по петстепенна оценъчна скала съгласно приложения № 7, 8 и 9.


Чл. 26. (1) Временната експертна комисия за оценка мотивира всяка от експертните си оценки, съставя обобщен доклад и проект на решение за акредитация в определения в договорите по чл. 16, ал. 2 срок.

(2) Копие от доклада по ал. 1 се изпраща на управителя, съответно изпълнителния директор на акредитираното лечебно заведение. В десетдневен срок управителят, съответно изпълнителният директор, може да направи бележки или възражения по доклада.


Чл. 27. Временната експертна комисия за оценка внася доклада, направените бележки и възражения по него и проекта на решение в Акредитационния съвет.


Чл. 28. Акредитационният съвет се запознава и обсъжда доклада, бележките и възраженията по него в присъствието на пълния състав на ВЕКО.


Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) В срок до три месеца след представяне на доклада на ВЕКО Акредитационният съвет се произнася с решение, с което определя акредитационната оценка на лечебното заведение и срокът, за който тя се присъжда.

(2) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Решението по ал. 1 се оформя като стандартен протокол, препис-извлечение от протокола по чл. 12, ал. 5, изготвен за съответното заседание на Акредитационния съвет, и се утвърждава от министъра на здравеопазването.

(3) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Въз основа на утвърденото решение на Акредитационния съвет министърът на здравеопазването издава в петдневен срок заповед за определяне на акредитационна оценка на лечебното заведение.

(4) (Предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Заповедта на министъра на здравеопазването се публикува в "Служебен бюлетин" на Министерството на здравеопазването. Препис от нея се изпраща на акредитираното лечебно заведение, Националната здравноосигурителна каса и Управителния съвет на БЛС.

(5) (Предишна ал. 3 - изм., ДВ, бр. 58 от 2001 г.) Препис от заповедта се прилага към делото на лечебното заведение за болнична помощ в Министерството на здравеопазването, а за диагностично-консултативния център - към делото му в районния център по здравеопазване.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл. 87, ал. 1 от Закона за лечебните заведения.


Приложение № 1 към чл. 7

(Изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г)


Критерии и показатели за институционална акредитация на лечебно заведение за болнична помощ и диагностично-консултативен център



Kритерии Съдържание и обхват на критериите Показатели към критериите Критериите и
      показателите
      важат за
      ЛЗБП ДКЦ
1 2 3 4 5
1. Основни цели 1.1. Обявило ли е лечебното заведение 1.1.1. Съответствие на целите на лечеб- Да Да
на лечебното обществено приемливи цели, приоритети ното заведение с ценностите на нацио-    
заведение и задачи: налната здравна политика и очаква-    
  здравнопромотивни, диагностични, нията на обществото    
    лечебни, рехабилитационни,    
    профилактични, образователни    
  1.2. Подходящи ли са за лечебното 1.2.1. Хармонизирани ли са целите с Да Да
  заведение обявените от него цели, вида на лечебното заведение, с наиме-    
  задачи и приоритети, съответстват нованието му, с предмета и съдържа-    
  ли на вида му нието на неговата дейност    
  1.3. Какви са опорните точки на целите, 1.3.1. Наличие на пълна и достоверна Да Да
  приоритетите и задачите на лечебното информация и на разчетени по време и    
  заведение: ресурси проекти за реализиране на    
  придържане към традицията, въвеж- целите и задачите    
  дане на нови медицински технологии,      
  потребности на обществото и/или      
  стремеж за постигане на европейски      
  стандарти      
  1.4. Може ли да се счита, че целите, 1.4.1. Отзиви в масмедиите за лечеб- Да Да
  задачите и приоритетите на лечебното ното заведение    
  заведение са достигнали до потребителите 1.4.2. Резултати от анкети и социологич- Да Да
  на медицинска помощ ни проучвания сред потребителите на    
    медицинска помощ    



2. Законосъоб- 2.1. Съгласно законовия ред ли е създа- 2.1.1. Наличност на документация,    
разност на ле- дено лечебното заведение удостоверяваща, че са спазени изиск-    
чебното заведе-   ванията на Закона за лечебните    
ние и неговата   заведения, както следва:    
дейност   - чл. 35-за лечебните заведения за Да Не
    болнична помощ по чл. 5, ал. 1 от    
    същия закон;    
    - чл. 36, ал. 1 и наличие на удостове- Не Да
    рение за регистрация по чл. 40, ал. 3 -    
    за диагностично-консултативните    
    центрове;    
    - чл. 37 и разрешение за осъществя- Да Не
    ване на лечебна дейност по чл. 46,    
    ал. 2 - за лечебните заведения за бол-    
    нична помощ    
  2.2. Съответства ли наименованието на 2.2.1. "Визитна картичка" на лечебното Да Да
  лечебното заведение на изискванията, заведение: наименование, адрес, пред-    
  посочени в Закона за лечебните заведения мет на дейност, управител или изпъл-    
    нителен директор    
  2.3. Отговаря ли фактическата структура 2.3.1. Правилник за устройство, дей- Да Да
  на лечебното заведение на Закона за ността и вътрешния ред на лечебното    
  лечебните заведения, а именно: заведение    
  - на чл. 17, ал. 1 2.3.2. Проверка на фактическото със- Да Да
    тояние на структурата    
  - за диагностично-консултативен център;      
  - на чл. 57 - чл. 61 - за лечебните заведения за      
  болнична помощ      
  2.4. Спазват ли се законовите изисквания: 2.4.1. Амбулаторни журнали, листове Да Да
  - за медицинското обслужване и по-спе- "ИЗ", декларации за информирано    
  циално тези, разпоредени по чл. 25, ал. 3, съгласие, документация за клинично    
  чл. 31, 32 и 36 ЗНЗ и чл. 45 до чл. 50 изпитание на лекарства    
  от Закона за лекарствата и аптеките в      
  хуманната медицина;      
  - за финансиране на лечебното заведение; 2.4.2. Договори с РЗОК и доброволни и Да Да
  - за наркотичните вещества и здравноосигурителни дружества, цено-    
  прекурсорите; разпис на медицинските услуги, зап-    
    лащани непосредствено от неосигурени    
    пациенти или от такива, които не са    
    спазили установения ред за правото им    
    на достъп до диагностично-консулта-    
    тивен център или лечебното заве-    
    дение за болнична помощ    



3. Управление 3.1. Спазени ли са разпоредбите на Закона 3.1.1. Договори за възлагане на управле- Да Да
на лечебното за лечебните заведения за изграждане ние на членовете на органите за управ-    
заведение на органите за управление и контрол ление и контрол; протокол от проведе-    
    ния конкурс за изпълнителен директор,    
    съответно управител (за държавните и    
    общинските лечебни заведения за    
    болнична помощ)    
    3.1.2. Срочен трудов договор с главна Да Не
    медицинска сестра и протокол за про-    
    веден конкурс    
    3.1.3. Срочни трудови договори с начал- Да Не
    ници на отделения (клиники) и прото-    
    коли за проведени конкурси    
    3.1.4. Трудови договори със старши Да Не
    медицински сестри и протоколи за    
    проведени конкурси    
  3.2. Определени ли са правата, задълже- 3.2.1. Длъжностни характеристики на Да Не
  нията и отговорностите на органите за лицата по 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3 и 3.1.4    
  управление и контрол      
  3.3. Изградени ли са органите и комисиите 3.3.1. Заповеди на ръководителя на Да Не
  по чл. 74, ал. 1 от Закона за лечебните лечебното заведение за създаването им    
  заведения: медицински съвет, лечебно- 3.3.2. Правилници за работата им Да Не
  контролна комисия, комисия по вътре- 3.3.3. Протоколи от заседанията им Да Не
  болнични инфекции, съвет по здравни      
  грижи      
  3.4. Учредено ли е болнично настоятелство 3.4.1. Учредителен протокол Да Не
  в лечебните заведения за болнична по- 3.4.2. Правилник за работа Да Не
  мощ, без тези по чл. 5, ал. 1 ЗЛЗ 3.4.3. Протоколи от заседания Да Не
  3.5. Планира ли се годишната дейност на 3.5.1. Утвърден от собствениците на Да Да
  лечебните заведения лечебните заведения план за дейност-    
    та на заведението и разчети за неговата    
    икономическа ефективност за една    
    финансова година    
4. Организация 4.1. Как са организирани дейностите в 4.1.1. Правилник за устройството, дей- Не Да
на дейностите диагностично-консултативен център ността и вътрешния ред в диагностич-    
в лечебното   но-консултативен център    
заведение   4.1.2. Седмични графици на лекарските Не Да
    кабинети, на клиничната лаборатория и    
    на сектора за образна диагностика    
    4.1.3. Графици за работа в сектора с Не Да
    легла за кратковременно наблюдение    
    и лечение    
    4.1.4. Документация за взаимовръзка с Не Да
    лекарите от лечебните заведения за    
    първична извънболнична помощ, с    
    лечебните заведения за болнична помощ,    
    със самостоятелни медико-диагностични    
    и медико-технически лаборатории    
  4.2. Съответства ли организацията на дей- 4.2.1. Заповед за функционално обособен Да Не
  ностите в лечебното заведение за болнич- консултативно-диагностичен блок и    
  на помощ на Наредба № 29 от 23.ХI.1999 г. графици за работа на влизащите в    
  на МЗ: състава му приемно-консултативни    
    кабинети, лаборатории и звена за    
    функционална и образна диагностика    
  - организация на дейностите по приема 4.2.2. Журнал за приемащите се на бол- Да Не
  на пациенти; нично лечение и "лист на чакащи" за    
    планиране приема на пациенти, нуж-    
    даещи се от болнично лечение    
    4.2.3. Наличие на помещение за сани- Да Не
    тарна обработка;    
    набор от миещи, дезинфекционни пре-    
    парати и инструкция за използването им    
    4.2.4. Правилник за устройството, дей-    
    ността и вътрешния ред.    
  - организация на диагностичната, лечеб- 4.2.5. Общоболничен синхронизиран Да Не
  ната и рехабилитационната дейност и на график за визитации, изследвания,    
  грижите за пациентите; лечебни процедури, хранене, посещение    
    от близки и сън    
  - организация на дейностите по изпис- 4.2.6. Заповед на ръководителя на лечеб- Да Не
  ване на пациентите или привеждането ното заведение, регламентираща реда на    
  им за лечение в друго лечебно заведение; изписването или привеждането на    
    пациентите и на необходимия за целта    
    документооборот    
  - организация на дейностите по предава- 4.2.7. Заповед на ръководителя на лечеб- Да Не
  не трупа на пациент ното заведение за реда по предаване    
    трупа на починал пациент    



5. Система за 5.1. Спазват ли се утвърдените от минис- 5.1.1. План-график на лечебно-контрол- Да Не
осигуряване търа на здравеопазването "Правила за ната комисия за извършване на провер-    
качеството на добра медицинска практика" ки по ефективността и качеството на    
дейностите   диагностично-лечебните дейности и    
    протоколи от извършените проверки    
    5.1.2. Констативни протоколи от про- Да Да
    верки, извършени от районната колегия    
    на БЛС и РЦЗ    
  5.2. Има ли лечебното заведение вътреш- 5.2.1. Заповед на ръководителя на лечеб- Да Да
  нозаведенчески стандарти за качество ното заведение за съставяне на постоян-    
  на диагностичните, лечебните и профи- на, работеща на функционален принцип,    
  лактичните дейности експертна комисия за изготвяне и перио-    
    дична актуализация на стандарти (про-    
    токоли) за качество на диагностичните,    
    лечебните и профилактични дейности    
  5.3. Действа ли в лечебното заведение 5.3.1. Утвърден от ръководителя на Да Да
  механизъм, осигуряващ методична лечебното заведение график за провеж-    
  хронология, липса на "бели петна" и дане на общозаведенчески лекарски    
  недопускане на излишни изследвания и колегиуми по теми и конкретни    
  лекарствена полипрагмазия при провеж- примери, съответстващи на 5.3    
  дане на диагностично-лечебната дейност 5.3.2. Протоколи от проведените колеги- Да Да
    уми и взети на основание на тях решения    
  5.4. Действа ли в лечебното заведение 5.4.1. Утвърден от ръководителя на Да Не
  механизъм, осигуряващ високо качество лечебното заведение график за провеж-    
  на грижите на пациентите: тоалет на дане на общоболнични сестрински коле-    
  обездвижени пациенти, смяна на бельо, гиуми по теми и конкретни примери,    
  лекарства, хранене и др. съответстващи на критерии от т. 5.4    
    5.4.2.Протоколи от проведените колеги- Да Не
    уми и взети на основание на тях решения    
  5.5. Действа ли в лечебното заведение 5.5.1. Специален раздел в Правилника Да Да
  "мониторинг" на циркулиращи в него за борба с вътреболничните инфекции    
  микробни агенти (в среда, персонал и 5.5.2. Резултати от мониторинга и Да Да
  пациенти), потенциални причинители на взети на основание на тях решения    
  вътреболнични инфекции      



6. Научна дей- 6.1. Съществува ли интерес към научни 6.1.1. Обобщени данни за научна дейност: Да Да
ност на лечеб- изследвания и научни резултати брой на разработени теми, брой на    
ното заведение   научните публикации, брой на изнесените    
    съобщения и доклади на научни форуми    
    за 5-те години, предшестващи акреди-    
    тацията    
  6.2. Разполага ли заведението с ресурси за 6.2.1. Данни за състоянието на библио- Да Да
  научна работа и какво е състоянието им течния фонд    
    6.2.2. Брой на получаваните български и Да Да
    чуждестранни научни медицински издания    
    6.2.3. Вид и състояние на наличната Да Да
    медицинска апаратура, която би могла    
    да се използва за научна работа    
  6.3. Какво е качеството на научната про- 6.3.1. Брой на публикациите с "импакт- Да Да
  дукция фактор" през последните 5 години    
    6.3.2. Брой на лицензираните и патен- Да Да
    товани научни продукти през послед-    
    ните 5 години и данни за техния ефект    
    6.3.3. Брой на защитените дисертации Да Да
    през последните 5 години    
7. Кадрова и 7.1. Как се провежда кадровата политика: 7.1.1. Система за подбор и атестиране Да Да
социална поли- конкурси, трудови договори, хоноруване, на кадрите    
тика на лечеб- оценяване (атестиране), растеж, освобож- 7.1.2. Вътрешни правила за организация Да Да
ното заведение даване, пенсиониране на служителите на трудовите възнаграждения, основа-    
    ващи се на правилото "Размер на въз-    
    награжденията в зависимост от коли-    
    чеството и качеството на дейността"    
  7.2. Какво е в момента кадровото със- 7.2.1. Брой, възрастова и квалификацион- Да Да
  тояние и отговаря ли то на целите и на структура на лекарите, професионал-    
  задачите на лечебното заведение ната и езиковата им подготовка и ком-    
    пютърна грамотност    
    7.2.2. Относителен дял на лекарите с Да Да
    призната специалност    
    7.2.3. Брой на лекарите с научна степен    
    и научни звания    
  7.3. Има ли в лечебното заведение сис- 7.3.1. План-графици за семинарни заня- Да Да
  тема за усъвършенстване и специализа- тия по избрани теми    
  ция на медицинските кадри с образова- 7.3.2. Индивидуални планове за само- Да Да
  телно-квалификационна степен "магис- подготовка по въпроси от разработени    
  тър", "бакалавър", "специалист с коле- по профили конспекти    
  жанско образование" 7.3.3. Командировки за специализация Да Да
    в лечебни заведения - бази за специа-    
    лизация    
  7.4. Каква е социалната политика на ле- 7.4.1. Състояние на социалната система Да Да
  чебното заведение спрямо служителите в лечебното заведение:    
    - колективен трудов договор;    
    - социални фондове;    
    - възможности за рекреация през    
    работно време;    
    - възможности за спортуване;    
    - социални помощи;    
    - отношение към пенсионирани служи-    
    тели с дългогодишен стаж в заведението    



8. Осигуреност- 8.1. Отговаря ли сградовата база на 8.1.1. Разрешение от ХЕИ Да Да
та на лечебно- лечебното заведение, разкритите в нея 8.1.2. Разрешение от органите по тех- Да Да
то заведение с медицински и помощни структури и ническа безопасност    
дълготрайни инсталационни съоръжения на 8.1.3. Разрешение от органите по про- Да Да
материални законовите норми тивопожарна защита    
активи и финан-   8.1.4. Разрешение от органите за радиа- Да Да
сови средства и   ционна защита "при наличие на източ-    
способи за   ници на йонизиращо лъчение"    
ефективното        
им използване        
  8.2. Осигурени ли са заявените в пред- 8.2.1. Опис и амортизационен срок на Да Да
  мета на дейност на лечебното заведение наличната медицинска апаратура и    
  видове дейности с необходимата меди- техника    
  цинска апаратура, техника и инсталации 8.2.2. Дългосрочна програма за придоби-    
    ване на дълготрайни активи с натурални    
    и финансови разчети    
  8.3. Има ли лечебното заведение разчети 8.3.1. Разчети за приходите и разходите и    
  на необходимите финансови средства за за движението на паричния поток    
  годишна текуща издръжка 8.3.2. Математико-икономически модели    
    за перспективно планиране на приходите    
    и разходите    
  8.4. Притежава ли лечебното заведение 8.4.1. Способ, основан на оценка на Не Да
  научнообосновани способи за ефикасно съвкупността от извършени медицински    
  трансформиране на наличните ресурси в услуги (сървиз-микс)    
  качествени междинни и крайни меди- 8.4.2. Способ, основан на оценка на Да Да
  цински продукти съвкупността от лекувани пациенти    
    (кейс-микс)    
    8.4.3. Способ, основан на оценка на ста- Да Не
    туса на лекуваните болни (с подобрение,    
    без подобрение, починали)    



9. Осигуреност 9.1. Притежава ли лечебното заведение 9.1.1. Действаща или изготвен проект за Да Не
на лечебното система за информационно осигуряване въвеждане на компютъризирана система    
заведение с на управлението за информационно осигуряване, модули-    
технологии и   рана на:    
системи за съ-   ON-LINE режим    
биране и обра-   OF-LINE процедури    
ботка на   9.1.2. Действащо статистическо бюро за Да Да
информация   събиране и обработка на информацията    
    за извършваната медицинска дейност и    
    медико-статистическа информация    
  9.2. Използва ли се събраната и обрабо- 9.2.1. Отчети на лечебното заведение, Да Да
  тена информация за анализ на количест- с анализ на официално наблюдаваните    
  вените и качествените показатели, харак- показатели и с коментар за наличните    
  теризиращи дейността на лечебното "тесни места" в оказваната медицинска    
  заведение помощ    
    9.2.2. Решение на управителя на лечеб- Да Да
    ното заведение за оптимизиране на    
    показателите    
10. Устойчи- 10.1. Съществува ли увереност, че лечеб- 10.1.1. Наличие на стратегия за марке- Да Да
вост на лечеб- ното заведение ще продължи да поддържа тингови проучвания, насочени към    
ното заведение качественото си състояние и да постига "нишите" в пазара за медицински услуги,    
  целите си през периода до следващата пациентните ареали и потоци, необходи-    
  акредитация мите на лечебното заведение специалис-    
    ти и апаратура, постиженията на ана-    
    логични лечебни заведения и др.    
  10.2. Има ли лечебното заведение концеп- 10.2.1. Наличие на бизнесплан Да Да
  ция за развитието си и доколко тя е      
  реалистична      



11. Санитарно- 11.1. Спазват ли се изискванията за 11.1.1. Наличие на създадена организа- Да Да
хигиенни и извършване дезинфекцията на персонала, ция за спазване изискванията на Указа-    
противоепиде- помещенията, работните повърхности, ние № 2 на МЗ за начини и средства за    
мични изисква- инструментариума, отпадъците от меди- дезинфекция в здравните заведения    
ния към дей- цинската дейност 11.1.2. Създадена организация за снаб- Да Да
ността на лечеб-   дяване, съхраняване, разходване, отчи-    
ното заведение   тане областта на приложение и проверка    
    състоянието на използваните дезинфек-    
    ционни средства    
  11.2. Спазват ли се изискванията към 11.2.1. Наличие на създадена организа- Да Да
  стерилизационния режим на материали ция за спазване на Заповед № 09-300 на    
  и инструментариум МЗ за хигиенни норми и изисквания при    
    провеждане на стерилизация в медицинс-    
    ката практика    
    11.2.2. Налична организация за провеж- Да Да
    дане на стерилизацията и за съхранение,    
    транспортиране и проверка на стерили-    
    зираните материали и инструментариум    
    11.2.3. Наличие на материална база Да Не
    (помещения и апаратура) и структури за    
    извършване на стерилизацията на място    
  11.3. Спазват ли се изискванията към 11.3.1. Наличие на създадена организа- Да Да
  събирането, временното съхраняване, ция за спазване на Указание № 1 на МЗ    
  предаването и/или изхвърлянето (изгаря- за разделно събиране и временно съх-    
  нето) на отпадъците от медицинската и ранение на твърди болнични отпадъци    
  битовата дейност и другите нормативни изисквания към    
    битовите и опасните отпадъци    
    11.3.2. Наличие на съоръжения за обез- Да Не
    вреждане на течни отпадъци от инфек-    
    циозен характер    
  11.4. Спазват ли се изискванията към 11.4.1. Създадена организация за про- Да Да
  организацията на перилния процес, веждане на дейностите и за съхранение,    
  разделното съхранение и движение на транспортиране и проверка на материа-    
  чистите и използвани постелъчен инвен- лите и инвентара    
  тар и работно облекло на персонала, 11.4.2. Наличие на материална база Да Не
  съхраняване на чистачен инвентар и (помещения и оборудване) и структури    
  организация по дейността по почистване за извършване на място на перилния    
    процес    
  11.5. Спазват ли се изискванията към ор- 11.5.1. Създадена организация за доста- Да Да
  ганизацията на болничното хранене вяне, транспортиране, съхраняване и   (при
    разливане на храната, извършване на   раз-
    храненето и обработка на посудата и   крити
    отпадъците   до 10
        легла)
    11.5.2. Наличие на материална база Не Не
    (помещения и оборудване) и структури (жела-  
    за извършване на място приготвянето телно)  
    на храната    


Приложение № 2 към чл. 8



Критерии и показатели за акредитация на отделните видове медицински дейности
в диагностично-консултативния блок на лечебно заведение за болнична помощ
 
Структури Критерии Показатели Обхват на показателите
в дкб      
1 2 3 4
Приемно- 1. Устройство 1.1. Разположени ли са кабинетите на 1.1.1. Близост до главния вход на болницата
консултатив-   достъпно за пациентите място 1.1.2. Ясно обозначение с надписи
ни кабинети   1.2. Обособено ли е разположението на 1.2.1. За прием на пациенти по спешност
    кабинетите в диференцирани зони 1.2.2. За прием на пациенти за хоспитализация
      1.2.3. За прием на пациенти за външни кон-
      султации
    1.3. Разполагат ли кабинетите с информа- 1.3.1. За управление приема на пациентите,
    ционно оборудване подлежащи на хоспитализация
      1.3.2. За управление на спешните случаи и
      външните консултации
  2. Човешки и 2.1. Професионалната профилировка на 2.1.1. Обозначение на кабинета, съответст-
  материални лекарите и медицинските сестри, рабо- ващо на стационарното отделение, което той
  ресурси тещи в приемно-консултативните каби- представлява
    нети, съответства ли на профилировката 2.1.2. Лекарите, работещи в приемно-кон-
    на отделенията в стационарния блок султативните кабинети, са с призната специ-
      алност по съответния медицински профил
    2.2. Регламентирани ли са механизмите за 2.2.1. Изготвен от съответния началник на
    заместване, в случай че някое от лицата, стационарно отделение писмен месечен
    посочени в т. 2.1, отсъства график, в който са посочени титулярите и
      дубльорите за работа в приемно-консултатив-
      ния кабинет
    2.3. Осигурен ли е приемът на пациенти 2.3.1. Спешен лекарствен шкаф с лекарства
    по спешност с необходимите средства и по вид и количество съгласно разпоредените
    апаратура за ресуститация от МЗ нормативи
      2.3.2. Апарат за обдишване "Амбу", кардио-
      монитор, дефибрилатор
    2.4. Осигурена ли е санитарна обработка 2.4.1. Миещи препарати и пособия
    на пациентите, подлежащи на хоспитали- 2.4.2. Обезпаразитиращи препарати
    зация с необходимите средства 2.4.3. Дезинфекционни средства
      2.4.4. Памук, лигнин, марлени салфетки и др.



  3. Организа- 3.1. Как е регламентиран вътрешният ред 3.1.1.Писмен правилник, представляващ
  ция в приемно-консултативните кабинети неразделна част от правилника за вътреш-
      ния ред на съответстващото на кабинета
      стационарно отделение
    3.2. Определена ли е сферата на дейност 3.2.1. Утвърдени от ръководителя на лечеб-
    и функциите на приемно-консултатив- ното заведение за болнична помощ и съот-
    ните кабинети ветните началници на стационарни отделе-
      ния норми и процедури
    3.3. Извършват ли се веднъж в годината 3.3.1. Протоколи от проведени ревизии с
    ревизии на посочените в т. 3.2.1 норми решения за актуализация на нормите и
      процедурите
  4. Качество 4.1. Разполагат ли ръководството на 4.1.1. Протоколи от периодични проверки
    лечебното заведение за болнична помощ относно своевременността, достатъчността
    и съответните началници на стационарни и ефективността на предоставяните от
    отделения с механизми за периодичен приемно-консултативните кабинети услуги
    контрол и оценка на адекватността и 4.1.2. Решения на ръководителя на лечебното
    качеството на предоставяните от прием- заведение за болнична помощ за подобряване
    но-диагностичните кабинети услуги достоверността на информацията и анализа
      на информационния поток, касаещ услугите,
      предоставени от приемно-консултативните
      кабинети



Клинична 1. Устройство 1.1. Разположена ли е лабораторията 1.1.1. Зониране, съответстващо на предмета
лаборатория   по начин, позволяващ добра комуникация на дейност на лабораторията и съобразено с
    с приемно-консултативните кабинети и нормите, посочени в критерия
    стационарните отделения, и устройството  
    й съответства ли на нормите за рацио-  
    налност, разделеност и поточност  
    1.2. Осигурена ли е лабораторията с усло- 1.2.1. Осветление и температура, отговарящи
    вия, съоръжения, апаратура, пособия и на хигиенните норми, течаща вода
    консумативи, гарантиращи добра прак- 1.2.2. Наличие на средства за отстраняване
    тика и безопасна среда на и деструкция на заразен биологичен
      материал, на токсични, химични продукти и
      на други опасни вещества
      1.2.3. Опис на апаратите, инструментите,
      пособията и другото материално оборудване
  2. Човешки 2.1. Какъв е съставът на работещите в 2.1.1. Списък на работещите в лабораторията,
  ресурси лабораторията и каква е тяхната квали- на тяхната специалност и професионален
    фикация при положение, че лаборато- стаж
    рията е с функционално разделени звена  
    по хематология, биохимия, имунология,  
    микробиология и др.  
    2.2. Осигурено ли е присъствието на ми- 2.2.1. График на работните смени в
    нимум един специалист в лабораторията лабораторията
    24 часа в денонощието  



  3. Органи- 3.1. Контролират ли се извършваните в 3.1.1. Доказателства, че всички изследвания,
  зация лабораторията изследвания извършвани в лабораторията, се контролират
      от лекар (бланките с готовите резултати,
      подписани от лекар)
      3.1.2. Копие от резултатите се съхранява най-
      малко един месец
    3.2. Персоналът, който работи в лабора- 3.2.1. Длъжностни характеристики
    торията, запознат ли е с функциите си и 3.2.2. Правилник за вътрешния трудов ред
    степента на отговорност в лабораторията
    3.3. Съществуват ли организационни 3.3.1. Утвърдени от ръководителя на лечеб-
    правила, уточняващи следните аспекти: ното заведение за болнична помощ органи-
      зационни правила, регламентиращи посоче-
      ните в критерия отношения и изисквания
    а) отношенията в рамките на болницата:  
    - кои звена могат да поискат изследва-  
    ния в лабораторията;  
    - кои са упълномощени за подобно  
    искане лица;  
    - какви характеристики трябва да прите-  
    жават тези искания по отношение на  
    клиничното им значение;  
    - какви са наличните връзки за комуни-  
    кация и за получаване на информация от  
    лабораторията при всяка ситуация съоб-  
    разно нейната спешност;  
    б) отношенията с други лечебни заведения;  
    в) изискванията за подготовката на па-  
    циентите, вземането, съхраняването,  
    транспортирането и получаването на  
    биологични проби  



  4. Качество 4.1. Притежава ли лабораторията прог- 4.1.1. Програма за контрол на качеството,
    рама за контрол на качеството на из- включваща:
    вършваните от нея дейности - методи за доказване на качеството на
      резултатите за всяко звено в лабораторията;
      - инструкции за всички аналитични методи
      и процедури, които се използват в лабора-
      торията;
      - ежедневен преглед и контрол на резулта-
      тите от страна на лицето, отговарящо за зве-
      ното, в което е направено изследването;
      - протоколирани периодични проверки на
      лабораторните апарати, техническите устрой-
      ства, лабораторните пособия и реактиви и др.
      4.1.2. Протоколи от външен контрол на
      качеството
    4.2. Включен ли е персоналът на лабора- 4.2.1. Програма за професионално усъвършенс-
    торията в програми за усъвършенстване тване
      4.2.2. Програма за периодично обучение
      относно мерките за сигурност и защита
      срещу евентуални рискове, в т. ч. срещу зара-
      зяване с вируса на СПИН, вируса на хепа-
      тит В и др.
    4.3. Въведени ли са методи за контрол на 4.3.1. Графици за провеждане на лаборатор-
    качеството от страна на потребителите- но-клинични срещи и семинари в стационар-
    клиницисти ните отделения и протоколи от тях
Отделение 1. Устройство 1.1. Съобразено ли е устройството на 1.1.1. Необходими:
(сектор,   структурата за образна диагностика по - две съблекални;
кабинет) за   нива съобразно наличните апаратни - радиологична зала;
образна   комплекси: - помещение за проявяване на филми с
диагностика     минимум два проявителя;
    а) първо ниво - конвенционални рентге- - зала за изчакване за хоспитализирани
    нови скопии и графии за изследване на пациенти;
    гръдния кош, скелета, храносмилател- - зала за изчакване за пациенти, изпратени
    ната система и урографии от приемно-консултативните кабинети;
      - кабинет за получаване на информация;
      - архив на изследванията (филмотека);
      - зона, снабдена с кислородна инсталация,
      количка със спешно кардиологично обо-
      рудване и необходимите медикаменти
    б) второ ниво-ехографии, мамографии, 1.1.2. Допълнителни площи и пространства
    томографии, компютърно-аксиални то- за пациенти, апаратните комплекси и
    мографии персонала
    в) трето ниво-интервенционна радио- 1.1.3. Допълнителни площи и пространства
    логия, Доплерова ехография, ядрено за пациенти, апаратните комплекси и
    магнитен резонанс персонала



  2. Човешки 2.1. Какъв е съставът на работещите в 2.1.1. Списък на лекарите с обозначение на
  ресурси отделението (сектора) за образна диаг- тяхната специалност. Ръководителят-задъл-
    ностика лекари жително радиолог
    2.2. Осигурено ли е присъствието на 2.2.1. График на работните смени в
    един специалист в отделението 24 часа отделението
    в денонощието  
  3. Организа- 3.1. Персоналът, работещ в радиологич- 3.1.1. Журнал за встъпителен и периодичен
  ция ното отделение, обучен ли е за защита от инструктаж за обучение и спазване на прави-
    радиационно облъчване, електротоков и лата за радиационна, техническа и пожарна
    механичен риск, експлозии и пожар безопасност
      3.1.2. Резултати от ежегодните профилактични
      прегледи на целия персонал, проведени в
      оторизирана (лицензирана) за целта диагнос-
      тична лаборатория
    3.2. Запознат ли е персоналът с функциите 3.2.1. Длъжностни характеристики
    си и степента на отговорност 3.2.2. Правилник за вътрешния ред в
      отделението
    3.3. Извършва ли се профилактика на 3.3.1. Договори за профилактика на апарату-
    апаратурата рата със специализирани сервизи
    3.4. Съществуват ли организационни 3.4.1. Утвърдени от ръководителя на лечеб-
    правила, уточняващи: отношенията на ното заведение за болнична помощ органи-
    отделението със стационарните отделе- зационни правила, регламентиращи посоче-
    ния на болницата; отношенията с прием- ните в критерия отношения и изисквания
    но-консултативните кабинети и изиск-  
    ванията за подготовка на пациентите,  
    подлежащи на образно-диагностични  
    изследвания  



  4. Качество 4.1. Контролира ли се качеството на 4.1.1. Рекламации пред доставчиците
    филмовите плаки, на другите носители на 4.1.2. Рекламации от клиницисти-потреби-
    диагностични образи и на проявителите тели на диагностични образи
    4.2. Контролира ли се качеството на 4.2.1. Констативни записи в специален
    извършващите се от лаборанти образно- журнал или констативни протоколи
    диагностични процедури 4.2.2. Заповеди за наложени наказания,
      произтичащи от констатациите по т. 4.2.1
      4.2.3. Програма за поддържане на знанията и
      уменията
    4.3. Има ли регламент за изпълнителите 4.3.1. Писмен регламент, утвърден от ръко-
    на образно-диагностични изследвания водителя на лечебното заведение за болнична
    съобразно степента на сложност на пос- помощ и началника на отделението
    ледните  
    4.4. Анализира ли се качеството на образ- 4.4.1. Протоколи от колегиуми в самото
    но-диагностичните изследвания отделение, с решение за подобряване на
      качеството
      4.4.2. Протоколи от клинико-образно-диагно-
      стични срещи (конференции) с лекарите от
      другите отделения на болницата


Приложение № 3 към чл. 8

(Доп. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.)



Критерии и показатели за акредитация на отделните видове медицински дейности
в стационарния блок
 
Структури в Критерии Показатели Обхват на показателите
стационарния      
блок      
1 2 3 4
А. Всички 1. Устрой- 1.1. Спазени ли са нормативните изиск- 1.1.1. Разпореждане на ръководителя на
стационарни ство вания за минимален брой на леглата в лечебното заведение за болнична помощ и
клиники   болничното отделение изпълнението му от началника на отделението
(отделения)   1.2. Спазени ли са нормативните изиск- 1.2.1. Протоколи и предписания на ХЕИ и
    вания за разпределение на площите и степен на тяхното изпълнение
    пространствата в болничното отделение  
    и тяхното оборудване с твърд и мек  
    инвентар и санитарна техника  
    1.3. Спазени ли са нормативните изиск- 1.3.1. Протоколи и предписания на ХЕИ и
    вания за осветяемост, температура, степен на тяхното изпълнение
    влажност и движение на въздуха в поме-  
    щенията и коридорите на отделението  
    1.4. Спазени ли са нормативните изиск- 1.4.1. Протоколи и предписания от съответ-
    вания за неналичие на токсични газове, ните органи и степен на изпълнението им
    за техническа безопасност на инстала-  
    ционните съоръжения и техниката и за  
    пожарна безопасност  
    1.5. Спазени ли са нормативните изисква- 1.5.1. Протоколи и предписания на ХЕИ и
    ния за квадратурата на болничната стая, степен на тяхното изпълнение
    полагаща се на едно болнично легло.  
    Осигурени ли са необходимите към  
    болничното легло аксесоари  
    1.6. Как се изпълняват мерките за недо- 1.6.1. Протоколи и предписания на ХЕИ и
    пускане кръстосване (пресичане) на степен на тяхното изпълнение
    чисти и нечисти материали и дейност  



    1.7. Как се осъществява потребността от 1.7.1. Звукова, светлинна, комбинирана или
    спешен контакт за хоспитализиран па- мониторингова система за спешно повикване,
    циент с персонала на отделението осигуряваща незабавно присъствие на
      медицински персонал
    1.8. Спазени ли са минималните изиск- 1.8.1. Опис на задължително налични и
    вания за оборудване на всяко отделение технически изправни:
    с медицинска апаратура, техника, посо- - екипировка за извършване на рутинни из-
    бия и спешен лекарски шкаф следвания: фонендоскопи, сфигмоманометри,
      термометри, чукче за рефлекси, теглилка и др.;
      - пособия за парентерално преливане на вод-
      но-солеви разтвори, кръв и кръвни продукти;
      - екипировка за кардиопулмонална ресусти-
      тация с набор за интубация, апарат "Амбу",
      помощна дъска за сърдечен масаж;
      - пулсов оксиметър;
      - електрокардиограф;
      - негативоскоп;
      - животоспасяващи лекарства;
      - хладилник за термонеустойчиви медика-
      менти;
      - други апаратни и инструментални екипи-
      ровки съобразно спецификата на отделе-
      нието
    1.9. Проверяват ли се периодично посоче- 1.9.1. Протоколи от извършени проверки
    ните в т. 1.8.1. екипировки по отношение  
    на тяхната годност и изправност  
  2. Човешки 2.1. Каква е кадровата осигуреност на 2.1.1. Лекарски състав, съобразен с броя на
  ресурси отделението с лекари болничните легла и спецификата на отде-
      лението
      Относителен дял на лекарите с призната
      специалност
    2.2. Каква е кадровата осигуреност на 2.2.1. Старша медицинска сестра със или без
    отделението с медицински сестри образователно-квалификационна степен
      "бакалавър"
      2.2.2. Сестрински състав, съобразен с броя на
      болничните легла и спецификата на отде-
      лението
    2.3. Каква е кадровата осигуреност на 2.3.1. Състав на помощния персонал, съоб-
    отделението с помощен персонал разен с броя на болничните легла и специфи-
      ката на отделението



  3. Органи- 3.1. Има ли писмен документ, регламен- 3.1.1. Правилник за вътрешния ред в отде-
  зация тиращ вътрешната организация на дей- лението, синхронизиран с правилника за вът-
    ностите в отделението решния ред на лечебното заведение за бол-
      нична помощ относно:
      - приемането, изписването и прехвърлянето
      на пациентите в други отделения;
      - съставянето на "История на заболяването"
      и другата болнична документация;
      - съхранението на личните вещи и ценни
      предмети на пациентите;
      - снабдяването с медикаменти, кръв и
      кръвни продукти, медицински и други кон-
      сумативи, болнична храна и т. н.
    3.2. Как се осъществява връзката на 3.2.1. Препис-извлечение от общоболнич-
    отделението със собствения му приемно- ния синхронизиран график, детайлизиран
    консултативен кабинет, с клиничната съобразно спецификата на дейностите в от-
    лаборатория, отделението за образна делението и величината на потребностите от
    диагностика, кръвна банка, аптеката, комуникации с посочените в критерия
    кухнята, пералнята, централната стери- централизирани болнични структури
    лизация и др.  
  4. Качество 4.1. Има ли в отделението изградена сис- 4.1.1. Система за ефикасното трансформиране
    тема за подобряване ефикасността и на наличните кадрови, материални и финан-
    ефективността на диагностичните и ле- сови ресурси в междинни продукти (сървис-
    чебните дейности и на грижите за болните микс, кейс-микс) и резултати с качествена
      характеристика (оздравели без промяна в
      състоянието и починали пациенти)
    4.2. Анализират ли се показателите, 4.2.1. Тримесечни анализи за използваемост
    характеризиращи степента и интензив- на леглата, за средния престой, за предопера-
    ността на ресурсите, своевременността, тивен престой (в отделения с хирургичен про-
    достатъчността и качеството на диагнос- фил), за повторни хоспитализации, за вътре-
    тичните и лечебните дейности болнични инфекции и др.
    4.3. Анализират ли се допуснати грешки в 4.3.1. Протоколи от анализите и разпореде-
    диагностиката, лечението и грижите за ните от началника на отделението мерки
    пациентите  



    4.4. Как е организирано повишаването 4.4.1. Разработена и реализираща се система
    на професионалната квалификация на за повишаване на професионалната квалифи-
    кадрите в отделението кация на лекарите и медицинските сестри от
      отделението, включваща всички методи за
      следдипломно обучение
Б. Клиника 1. Устрой- 1.1. От 1.1 до 1.9, важащи за всички ста- 1.1.1. От 1.1.1 до 1.9.1, важащи за всички
(отделение) ство ционарни отделения стационарни отделения
по вътрешни   1.2. Има ли в отделението стая за интен- 1.2.1. Заповед на ръководителя на болнич-
болести   зивно лечение с постоянен контрол и наб- ното заведение за обособяване в отделение-
    людение на намиращите се в нея легла то на стая за интензивно лечение и броя на
      леглата в нея
      1.2.2. Проверка на място от ВЕКО
    1.3. Разполага ли отделението с минимум 1.3.1. Инвентаризационен опис
    3-канален електрокардиограф и дефиб- 1.3.2. Протоколи от специализиран сервиз
    рилатор за изправността на апаратурата
      1.3.3. Проверка на място от ВЕКО
    1.4. Снабдени ли са най-малко 5 % от 1.4.1. Инвентаризационен опис
    леглата с монитори 1.4.2. Протоколи от специализиран сервиз за
      изправността на мониторите
      1.4.3. Проверка на място от ВЕКО
    1.5. Осигурени ли са най-малко 10 % от 1.5.1. Проверка на място от ВЕКО
    леглата с кислородна и вакуумна 1.5.2. Протоколи от специализиран сервиз за
    инсталация изправността на инсталацията
    1.6. Разполага ли отделението с минимум 1.6.1. Инвентаризационен опис
    три инфузионни помпи 1.6.2. Проверка на място от ВЕКО
    1.7. Има ли в отделението стая-изолатор 1.7.1. Заповед на ръководителя на болнич-
    с най-малко 2 легла ното заведение за обособяване в отделението
      на стая-изолатор и броя на леглата в нея



      1.7.2. Проверка на място от ВЕКО
  2. Човешки 2.1. От 2.1 до 2.3, важащи за всички ста- 2.1.1. От 2.1.1 до 2.3.1, важащи за всички ста-
  ресурси ционарни отделения ционарни отделения
    2.2. Освен по вътрешни болести начал- 2.2.1. Свидетелство за придобита тясна спе-
    никът на отделението има ли призната и циалност по профилите, посочени в т. 2.2
    тясна специалност от същата област  
    (кардиология, пулмология, нефрология,  
    ендокринология, гастроентерология и др.).  
  3. Органи- 3.1. От 3.1 до 3.2, важащи за всички 3.1.1. От 3.1.1 до 3.2.1, важащи за всички
  зация стационарни отделения стационарни заведения
  4. Качество 4.1. От 4.1 до 4.4, важащи за всички 4.1.1. От 4.1.1 до 4.4.1, важащи за всички
    стационарни отделения стационарни отделения
В. Клиника 1. Устрой- 1.1. От 1.1 до 1.9, важащи за всички ста- 1.1.1. От 1.1.1 до 1.9.1, важащи за всички
(отделение) ство ционарни отделения стационарни отделения
по детски   1.2. До всяко легло в отделението има ли 1.2.1. Протоколи и предписания от ХЕИ и
болести   достатъчно пространство, позволяващо степен на тяхното изпълнение
    присъствието на придружител на детето  
    1.3. В стаите, предназначени за деца в 1.3.1. Протоколи и предписания от ХЕИ и
    кърмаческа възраст, има ли подходящо степен на тяхното изпълнение
    пространство с осигурено удобство за 1.3.2. Проверка на място от ВЕКО
    кърмене на бебетата  
    1.4. Леглата в отделението, осигурени ли 1.4.1. Проверка на място от ВЕКО
    са с необходимите прегради, предпазващи  
    децата от падане и нараняване  
    1.5. В отделението съществуват ли сред- 1.5.1. Доклади от лицето, отговарящо за
    ства за защита, непозволяващи достъпа безопасността при административно-стопан-
    на деца до електрически контакти, стъл- ския блок за изпълнение по т. 1.5
    бища и прозорци  



    1.6. Има ли в отделението стая-изолатор 1.6.1. Заповед на ръководителя на лечебното
    с най-малко три легла заведение за обособяване в отделението на
      стая-изолатор и броя на леглата в нея
      1.6.2. Проверка на място от ВЕКО
    1.7. Има ли в отделението помещения с 1.7.1. Проверка на място от ХЕИ
    най-малко 12 кв. м, снабдено с играчки и  
    учебни пособия  
    1.8. Има ли в отделението отделна бол- 1.8.1. Заповед на ръководителя на болнич-
    нична стая за интензивни грижи за деца ното заведение за обособяване в отделението
    и осигурена ли е тя с кислородна и на стая за интензивни грижи и броя на
    вакуумна инсталация леглата в нея
      1.8.2. Проверка на място от ВЕКО
  2. Човешки 2.1. От 2.1 до 2.3, важащи за всички ста- 2.1.1. От 2.1.1 до 2.3.1, важащи за всички
  ресурси ционарни отделения стационарни заведения
    2.2. Разполага ли отделението с възпи- 2.2.1. Заповед на ръководителя на болнич-
    тател (на щат или хонорар) за осигуря- ното заведение
    ване на съответна възпитателна и  
    учебна програма по време на престоя на  
    децата в отделението  
  3. Органи- 3.1. От 3.1 до 3.2, важащи за всички ста- 3.1.1. От 3.1.1 до 3.2.1, важащи за всички
  зация ционарни заведения стационарни отделения
    3.2. Съществуват ли писмени норми, 3.2.1. Писмени норми, утвърдени от ръково-
    определящи правата и задълженията на дителя на болничното заведение и от начал-
    законния представител на лекуващото ника на отделението
    се в отделението дете  
  4. Качество 4.1. От 4.1 до 4.4, важащи за всички 4.1.1. От 4.1.1 до 4.4.1, важащи за всички
    стационарни отделения стационарни отделения



Г. Клиника 1. Устрой- 1.1. От 1.1 до 1.9, важащи за всички ста- 1.1.1. От 1.1.1 до 1.9.1, важащи за всички
(отделение) по ство ционарни отделения стационарни отделения
акушерство и   1.2. Налице ли са структурно отделни 1.2.1. Заповед на ръководителя на болнич-
гинекология   стационарни звена за родилки и за гине- ното заведение за обособяване на двете звена
    кологично болни и на броя на леглата в тях
    1.3. Звената, посочени в 1.2, разполагат 1.3.1. Нарочни текстове в заповедта по т. 1.2.1
    ли с обособени сектори за спешни случаи  
    1.4. Секторът за спешни случаи към зве- 1.4.1. Както 1.3.1
    ното за родилки разполага ли със след- 1.4.2. Протоколи от консултанта акушер-
    ните обособени помещения със съответ- гинеколог от висшестоящето (по терито-
    ното оборудване: риален обхват) болнично заведение
    - кабинет за определяне тежестта на  
    състоянието;  
    - зала за облекчаване на болката;  
    - родилни зали;  
    - зала за реанимация след раждане;  
    - зала за наблюдение и реанимация на  
    новородените;  
    - собствена операционна зала;  
    - складово помещение за стерилни  
    материали;  
    - помещение за съхраняване на плаценти  
    1.5. Изпълнени ли са показателите от 1.5.1. Изпълнение на обхвата на показателите
    1.2 до 1.3, важащи за хирургическото от 1.2.1 до 1.2.3, важащи за операционната зона
    отделение с операционна зона  
    1.6. Обособен ли е в отделението сектор 1.6.1. Заповед на ръководителя на болнич-
    за интензивни грижи на новороденото, ното заведение
    оборудван с кувьози и инсталация за 1.6.2. Протоколи от консултанта акушер-
    филтриран въздух гинеколог от висшестоящето (по терито-
      риален обхват) болнично заведение



    1.7. Има ли в отделението помещения за 1.7.1. Проверка на място от ВЕКО
    измиване и стерилизация на бибероните  
    1.8. Има ли в отделението обособено 1.8.1. Проверка на място от ВЕКО
    помещение за обучение на майките  
    1.9. Разполага ли отделението с необхо- 1.9.1. Инвентаризационен опис
    димия брой теглилки, обикновени и/или  
    електронни стетоскопи, ултразвукови  
    диагностични апарати  
  2. Човешки 2.1. От 2.1 до 2.3, важащи за всички ста- 2.1.1. От 2.1.1 до 2.3.1, важащи за всички
  ресурси ционарни отделения стационарни отделения
  3. Органи- 3.1. Уточнени ли са функционалните 3.1.1. Заповед на ръководителя на болнич-
  зация връзки на акушеро-гинекологичното ното заведение
    отделение с анестезиологично-реанима-  
    ционното отделение, центъра по транс-  
    фузионна хематология и отделението по  
    вътрешни болести с оглед осигуряване на  
    необходимата медицинска помощ при ус-  
    ложнения на бременността и ражданията  
    3.2. От 3.1 до 3.2, важащи за всички 3.2.1. От 3.1.1 до 3.2.1, важащи за всички
    стационарни отделения стационарни отделения
  4. Качество 4.1. От 4.1 до 4.4, важащи за всички 4.1.1. От 4.1.1 до 4.4.1, важащи за всички
    стационарни отделения стационарни отделения
    4.2. Извършва ли се тримесечен анализ 4.2.1. Тримесечен анализ с изводи и мерки за
    на следните статистически данни: подобряване на показателите
    - брой на ражданията;  
    - брой на абортите;  
    - брой на спонтанните аборти;  
    - процент на ражданията с усложнения;  
    - процент на ражданията с цезарово  
    сечение;  
    - процент на преждевременните раждания;  
    - перинатална смъртност;  
    - майчина смъртност;  
    - неонатална смъртност  



Д. Хирурги- 1. Устрой- 1.1. От 1.1 до 1.9, важащи за всички 1.1.1. От 1.1.1 до 1.9.1, важащи за всички
ческа клиника ство стационарни отделения. стационарни отделения.
(отделение) с   1.2. Съобразени ли са с действащите 1.2.1. Протоколи от:
операционна   норми и изисквания за операционна зона: - националния консултант по хирургия и
зона и анес-   а) местоположението й в стационарния анестезиология-за националните и между-
тезиология   блок; областните болници;
    б) структурирането на нейните площи - началника на хирургичното отделение в
    помещения и комуникационни артерии; междуобластната болница - за областните
      болници;
    в) инсталационните й съоръжения за - началника на хирургичното отделение в
    чиста топла и студена вода, отпадни областна болница - за районните болници.
    води, електричество, медицински газове,  
    вакуумна инсталация и др.;  
    г) оборудването й с операционни маси,  
    анестезиологична апаратура, дефибрила-  
    тор, пулсов оксиметър, капнограф, мони-  
    тори, акумулаторни лампи, резервоар за  
    резервна вода, лекарствен шкаф, стери-  
    лизатор за спешни стерилизации и др.;  
    д) друго апаратурно, инсталационно и  
    инструментално оборудване (например  
    операционен рентгенов апарат с елек-  
    тронен преобразувател на образи, опера-  
    ционен микроскоп, апарат за автохемо-  
    трансфузия, климатична инсталация и пр.)  
    в зависимост от вида и обема на инва-  
    зивните дейности, извършвани от хирур-  
    зите на болничното заведение.  
    1.3. Извършва ли се периодичен контрол 1.3.1. Протоколи от извършени проверки.
    за изправността на инсталациите, апара-  
    турата, техниката и др. материално обо-  
    рудване в операционната зона.  
  2. Човешки 2.1. От 2.1 до 2.3, важащи за всички ста- 2.1.1. От 2.1.1 до 2.3.1 важащи за всички
  ресурси ционарни отделения. стационарни отделения.
    2.2. Има ли определено на функционален 2.2.1. Заповед на ръководителя на болнич-
    принцип от ръководителя на болницата ното заведение.
    лице със специалност по хирургия или  
    анестезиология, което да ръководи и да  
    отговаря за общата организация и функ-  
    циониране на операционната зона.  
    2.3. Достатъчен ли е броят на операцион- 2.3.1. Утвърдено от ръководителя на болнич-
    ните сестри и санитари. ното заведение щатно разписание, съобра-
      зено с препоръките на консултанта-хирург
      от висшестоящото лечебно заведение.



  3. Органи- 3.1. От 3.1 до 3.2, важащи за всички ста- 3.1.1. От 3.1.1 до 3.2.1, важащи за всички
  зация ционарни отделения. стационарни заведения.
    3.2. Има ли писменно указание за дос- 3.2.1. Правилник за вътрешния ред в опера-
    тъпа до операционната зона, ползването ционната зона, утвърден от ръководителя на
    на специалното облекло, подготовката и болничното заведение.
    движението на материалите и инструмен-  
    тите, действията, свързани с чистотата и  
    дезинфекцията, поведението при септич-  
    ни случаи, нормите, свързани с иденти-  
    фикацията на пациентите и предстоящата  
    им интервенция.  
    3.3. Спазват ли се изискванията за пред- 3.3.1. Преглед на листовете "История на
    анестезиологична подготовка на пациен- заболяването" на оперирани пациенти,
    та - алергични проби, план за анестезия, иззети от архива по метода на случайния
    оценка на общото състояние на пациента подбор.
    и съответно на това на предоперативния 3.3.2. Преглед на листове "Преданестезио-
    риск по ASA премедикация. логична консултация".
    3.4. По какви параметри се извършва кон- 3.4.1. Преглед на анестезиологични листове
    трол на пациента по време на анестезия. (протоколи), иззети от архива по метода на
      случайния подбор, като особено внимание се
      обърне на следните задължителни парамет-
      ри: мониториране, доза на използваните
      медикаменти и фармакологични продукти,
      количество на влетите разтвори (вкл. кръв и
      кръвни продукти), инциденти по време на
      анестезия.
    3.5. Изчерпателна ли е документацията, 3.5.1. Преглед на листове "История на заболя-
    свързана с хирургичната интервенция. ването" и на оперативни протоколи, иззети от
      архива по метода на случайния подбор.
  4. Качество 4.1. От 4.1 до 4.4, важащи за всички 4.1.1. От 4.1.1 до 4.4.1, важащи за всички
    стационарни отделения. стационарни отделения.
    4.2. Регламентирани ли са писмено за- 4.2.1. Правилник за вътрешния ред.
    дълженията и отговорностите на работе- 4.2.2. Длъжностни характеристики на лицата,
    щите в операционната зона относно извършващи дейности в операционната зона.
    своевременността, достатъчността и ка-  
    чеството на изпълняваните от тях  
    дейности.  
    4.3. Контролира ли се качеството на 4.3.1. Протоколи от микробиологичния мони-
    стерилизацията на инструментариума и торинг, извършван в предписани от ХЕИ
    операционното бельо и на дезинфекцията интервали.
    на повърхностите и оборудването в опе-  
    рационната зона.  
    4.4. Анализират ли се показателите: 4.4.1. Тримесечни анализи, изготвени от от-
    оперативна смъртност, оперативни услож- говарящия за операционната зона.
    нения, анестезиологични инциденти.  
    4.5. Работи ли се по повишаване квали- 4.5.1. Програми за обучение и професионално
    фикацията на работещите в операцион- усъвършенстване на персонала, вкл. и на този,
    ната зона. работещ в централната стерилизационна.
    4.6. Какви мерки предприема ръковод- 4.6.1. Инвестиционна програма на болницата.
    ството на болницата за дооборудване или  
    подмяна на старото оборудване на опера-  
    ционната зона с качествена апаратура,  
    техника и инструментариум.  



Е. Клиника 1. Устрой- 1.1. Броят на леглата в отделението отго- 1.1.1. Утвърдено от ръководителя на болни-
(отделение) ство варя ли на нормите, предвидени за бол- цата разписание за броя на леглата в ста-
за интензивно   ница за активно лечение. ционарните отделения, в което да е регла-
отделение     ментирано, че броят на леглата в отделе-
      нието за интензивно лечение е най-малко 3 %
      от общия брой на леглата в болницата.
    1.2. Разполага ли отделението с опти- 1.2.1. План-схема на отделението, от която да
    мална за функционирането му площ. е видно, че на едно легло за интензивно лече-
      ние принадлежат 9 кв.м за лечебна и 8 кв.м
      за спомагателна дейност.
    1.3. Има ли в отделението: 1.3.1. План-схема по 1.2.1.
    - определено място за подготовка на  
    лекарствата;  
    - склад, междинна зона и зона за отпа-  
    дъчен материал;  
    - стая на дежурния лекар;  
    - помещение за отдих на персонала;  
    - подходяща стая за информиране близ-  
    ките на пациентите.  
    1.4. Имат ли медицинските сестри визуа- 1.4.1. План-схема по 1.2.1.
    лен достъп до всички легла и бърз достъп  
    за оказване на незабавна помощ.  
    1.5. Притежава ли отделението, предви- 1.5.1. Инвентаризационен опис на наличната
    дено за 10 легла, оборудване: в отделението апаратура.
    - десет монитора с аларми;  
    - един дефибрилатор;  
    - пет респиратора с овлажняване;  
    - десет инфунизационни помпи;  
    - една ентерална помпа;  
    - три дюшека за предотвратяване на  
    декубитус;  
    - пет апарата "Анбу";  
    - една подвижна лампа за осветление;  
    - спешна количка с кардиологично  
    оборудване;  
    - един електрокардиограф с минимум  
    3 канала.  
    1.6. Осигурено ли е всяко легло в отде- 1.6.1. Протоколи на консултанта анестезио-
    лението със: лог-реаниматор от по-висшестоящото по
    - кислородна и вакуумна инсталация и териториален обхват лечебно заведение за
    за сгъстен въздух; болнична помощ.
    - осветление за нормално осъществяване  
    на всички процедури;  
    - достатъчен брой контакти, необходими  
    за свързване на всички обичайно използ-  
    вани апарати;  
    1.7. Гарантирана ли е незабавна налич- 1.7.1. Правилник за устройството, дейността
    ност в отделението на портативен рент- и вътрешния ред в болницата.
    генов апарат.  



    1.8. Отговарят ли леглата в отделението 1.8.1. Проверка на място от ВЕКО.
    на следните задължителни изисквания:  
    - да са подвижни и с променяща се  
    конфигурация;  
    - да са с равна и твърда повърхност на  
    височината на гръдния кош;  
    - да са достъпни за диагностични и  
    лечебни процедури от четирите им страни.  
  2. Човешки 2.1. Осигурено ли е в отделението: 2.1.1. Щатно разписание на отделението и
  ресурси - постоянно присъствие през цялото работните графици на персонала.
    денонощие на минимум един лекар  
    реаниматор;  
    - постоянно присъствие през цялото  
    денонощие на минимум една медицинска  
    сестра на всеки две легла.  
    2.2. Началникът на отделението може ли 2.2.1. Личен складов картон, от който да е
    всеки момент да бъде известен за ситуа- видно, че на началника на отделението е
    цията в отделението. зачислен служебен мобилен телефон или
      пейджър.
  3. Органи- 3.1. Разполага ли отделението с правил- 3.1.1. Правилник за вътрешния ред в отде-
  зация ник, с който да е запознат целият персо- лението.
    нал и който да включва следните аспекти: 3.1.2. Длъжностни характеристики на пер-
    - критерии, използващи се за приемането сонала.
    на пациент;  
    - оценка на общото състояние на пациен-  
    та по ASA;  
    - процедурата, свързана с информирането  
    на близките на пациента за състоянието му;  
    - норми за движението на персонала и  
    посетителите;  
    - възможните граници за извършването  
    на различните видове диагностични и  
    лечебни процедури, включително на  
    грижите за облекчаване на болката;  
    - мерки за недопускане възникване на  
    инфекции;  
    - норми за защита и сигурност на пер-  
    сонала и пациентите.  
    3.2. Контролира ли се състоянието на 3.2.1. Протоколи за ежемесечен контрол от
    апаратурата, инсталациите и останалото техническата служба на болницата и от спе-
    оборудване в отделението. циализираните сервизи.
    3.3. Извършва ли се ежемесечен бакте- 3.3.1. Протоколи от микробиологичния
    риологичен контрол. мониторинг.
  4. Качество 4.1. От 4.1 до 4.4, важащи за всички 4.1.1. От 4.1.1 до 4.4.1, важащи за всички
    стационарни отделения. стационарни отделения.
Ж. Отде- 1. Ус- 1.1. От 1.1 до 1.9 1.1.1. От 1.1.1
ление по трой- важи за всички до 1.9.1 важа-
рехаби- ство стационарни щи за всички
литация   отделения отделения
1 2 3 4
    1.2. Има ли отделе-  
    нието сектор за кине-  
    зитерапия  
    1.2.1. Има ли салон за 1.2.1.1. Провер-
    групова ЛФК ка на място
      от ВЕКО
    1.2.2. Има ли кабинети 1.2.2.1. Провер-
    за индивидуална ЛФК ка на място
    и масаж, осигуряващи от ВЕКО
    минимум 5 % от лег-  
    лата в отделението  
    1.2.3. Има ли клетки 1.2.3.1. Провер-
    на Роше ка на място
      от ВЕКО
    1.2.4. Има ли зала с 1.2.4.1. Инвен-
    уреди за механотера- тарен опис на
    пия, осигуряващи ми- наличните
    нимум 20 % от легла- уреди
    та в отделението  
    1.3. Има ли отделе- От 1.3.1 до 1.3.4
    нието сектор за фи- Инвентарен
    зиотерапия, парафино- опис на лични-
    лечение, луголечение те апарати и
      договор за
      сервиз и под-
      дръжка на апа-
      ратурата
    1.3.1. Апарати за свет-  
    лолечение, осигурява-  
    щи минимум 1 % от  
    леглата в отделението  
    1.3.2. Апарати с ниско-  
    честотни токове, оси-  
    гуряващи минимум  
    5 % от леглата в отде-  
    лението  



    1.3.3. Апарати с високо-  
    честотни токове, оси-  
    гуряващи минимум  
    1 % от леглата в отде-  
    лението  
    1.3.4. Други апарати-  
    за електролечение  
    (ултразвук, магнитно  
    поле, лазер), осигуря-  
    ващи минимум 1 % от  
    леглата в отделението  
    1.3.5. Кабинети за 1.3.5.1. Про-
    парафино- и луголече- верка на място
    ние с техническо обо- от ВЕКО
    рудване  
    1.4. Има ли сектор за  
    балнеолечение и ка-  
    лолечение  
    1.4.1. Вани за балнео- 1.4.1.1. Про-
    лечение, осигуряващи верка на място
    минимум 20 % от лег- от ВЕКО
    лата в отделението  
    1.4.2. Кушетки за кало- 1.4.2.1. Провер-
    лечение, осигуряващи ка на място
    минимум 20 % от лег- от ВЕКО
    лата в отделението  
    1.5. Има ли сектор за  
    водолечение  
    1.5.1 Басейн за ПЛФК 1.5.1.1. Провер-
      ка на място
      от ВЕКО
    1.5.2.Вани за ПСМ, 1.5.2.1. Провер-
    осигуряващи минимум ка на място
    2 % от леглата в отде- от ВЕКО
    лението  
    1.5.3. Вани за подвод- 1.5.3.1. Провер-
    на екстензия, осигуря- ка на място
    ващи минимум 4 % от от ВЕКО
    леглата в отделението  
    1.6. Има ли сектор за 1.6.1. Проверка
    трудотерапия на място
      от ВЕКО



  2. Чо- От 2.1 до 2.3 важи за  
  веш- всички отделения  
  ки ре-    
  сурси    
    2.4. Рехабилитатори Длъжностни
      характеристики
    2.5. Водолечители, Длъжностни
      калолечители, пара-
      финисти
  3. Ор- 3.1. От 3.1 до 3.2 важи  
  гани- за всички стационар-  
  зация ни отделения  
    3.3. Секторите по 1.2  
    до 1.6 се ползват от  
    всички отделения  
  4. Ка- 4.1. От 4.1 до 4.4 важи  
  чест- за всички стационарни  
  во отделения  
    4.5. Анализира ли се 4.5.1. Месечни
    натовареността на ре- отчети за дей-
    хабилитационните ността на реха-
    екипи по отношение билитаторите
    на провежданите про- по провеждане
    цедури на индивидуал-
      на ЛФК, групо-
      ва ЛФК, масаж
    4.6. Анализира ли се 4.6.1. Месечни
    натовареността на отчети за дей-
    секторите за водоле- ността на про-
    чение, балнеолече- цедурчиците
    ние, калолечение  
    4.7. Анализира ли се 4.7.1. Месечни
    натовареността на сек- отчети за дей-
    тора по физиотерапия ността на апа-
      ратурата по
      т. 1.3.1, 1.3.2,
      1.3.3, 1.3.4
    4.8. Какви мерки пред- 4.8.1. Триме-
    приема ръководството сечни анализи
    на лечебното заведе- на дейността
    ние за подобряване ка- на болницата
    чеството на дейността, с мерки за по-
    дооборудване с нова добряване на
    апаратура и внедрява- работата й
    не с нови технологии  


Приложение № 4 към чл. 8



Критерии и показатели за акредитация на отделните видове медицински дейности
в болничната аптека
 
Критерии Показатели Обхват на показателите
1 2 3
1. Устройство 1.1. Как болничната аптека е: 1.1.1. Съгласно Закона за лекарствените средства
  - разположена; и аптеките в хуманната медицина и свързаните с
  - осигурена с площи и комуникационни артерии; него подзаконови нормативни актове.
  - зонирана;  
  - гарантирана за сигурно съхранение на възпла-  
  меняеми и термонеустойчиви продукти и радио-  
  активни медикаменти;  
  - обезпечена с необходимото материално обо-  
  рудване и инсталации.  
2. Човешки 2.1. Разчетен ли е броят на работещите в аптека- 2.1.1. Трудов договор с управителя на аптеката-
ресурси та фармацевти, помощник-фармацевти и помо- фармацевт с висше образование.
  щен персонал на броя на болничните легла. 2.1.2. Щатно разписание на болничната аптека
    (един фармацевт на 100 легла, но не по-малко
    от двама).
  2.2. Има ли писмено установен механизъм за за- 2.2.1. Текст в длъжностната характеристика на
  местване на управителя на аптеката при негово управителя на аптеката, регламентиращ него-
  отсъствие. вото заместване.



3. Организация 3.1. Организацията на дейността на болничната 3.1.1. Правилник за вътрешния ред в аптеката.
  аптека дава ли възможност за осъществяване на 3.1.2. Длъжностни характеристики на работещи-
  следните функции: те в аптеката.
  - управление, съхранение и разпределение на 3.1.3. Компютризирана система за лекарствена
  лекарствата; наличност по видове, количество и срокове за
  - осигуряване на противоотрови и други живото- годност на лекарствата.
  спасяващи лекарства в аптеката и в спешните  
  шкафове по отделенията;  
  - информация на медицинския персонал за налич-  
  ните лекарства, новодоставени такива и по всички  
  въпроси, отнасящи се до лекарствената терапия;  
  - контрол върху сроковете за годност на  
  лекарствата.  
  3.2. Има ли писмени норми за контрол на меди- 3.2.1. Заповед на ръководителя на лечебното
  каментите, подлежащи на специален режим. заведение за болнична помощ.
4. Качество 4.1. Има ли в болницата комисия по лекарствата, 4.1.1. Заповед на ръководителя за състава на коми-
  която да обсъжда качествените аспекти на сията и нейните правомощия.
  лекарствоснабдяването и проблемите на болнич-  
  ната лекарствена политика.  
  4.2. Полагат ли се грижи за повишаване квалифи- 4.2.1. Тематична програма за повишаване на
  кацията на работещите в аптеката. квалификацията.
    4.2.2. Наличност на лекарствени справочници-
    най-нови издания.
    4.2.3. Абонамент за "Инфофарма".
  4.3. Полагат ли се грижи за информиране на лека- 4.3.1. Протоколи от общоболнични или отделен-
  рите за нови лекарства и за повишаване на техни- чески клиникофармацевтични срещи и обсъж-
  те знания по въпросите на лекарствената терапия. дания.


Приложение № 5 към чл. 8

(Изм. - ДВ, бр. 58 от 2001 г.)



Критерии и показатели за акредитация на отделните дейности
в административно-стопанския блок
 
Критерии Показатели Обхват на показателите
1 2 3
1. Устройство 1.1. Административно-стопанският блок прите- 1.1.1. Правилник за устройството, дейността и вът-
  жава ли своя собствена структура и как тя е решния ред на болничното заведение.
  диференцирана в рамките на общата организа-  
  ционна структура на болничното заведение.  
  1.2. Административно-стопанският блок разпо- 1.2.1. Преглед на действащата в болницата инфор-
  лага ли с адекватна информационна система, мационна система и на нейните възможности за
  която на базата на индикатори и статистически покриване на изискванията, посочени в т. 1.2.
  данни да е в състояние да дава представа за със-  
  тоянието на човешките, материалните и финан-  
  совите ресурси на всяко болнично отделение и на  
  болницата като цяло и на ефикасността от  
  трансформирането им в съвкупности от услуги  
  (сървис-микс), случаи (кей-микс) и в показатели  
  за резултатност (изход от лечението).  



2. Човешки 2.1. Административно-стопанският блок прите- 2.1.1. Щатно разписание на административно-
ресурси жава ли човешки ресурси, които да са в състоя- стопанския блок.
  ние да обхванат следните функционални области:  
  - икономическо, бюджетно и финансово  
  управление;  
  - административни дейности по сключването,  
  изменението и прекратяването на договори с  
  персонала;  
  - администриране на дейностите по разделянето,  
  кооперирането и заплащането на труда на  
  персонала;  
  - доставка на материали;  
  - поддръжка и ремонт на материалната база;  
  - вътрешен ред и сигурност.  
  2.2. Създадени ли са към административно- 2.2.1. Правилник за устройството, дейността и
  стопанския блок функционални екипи, които да вътрешния ред на болничното заведение.
  подпомагат икономическото и административно  
  управление и координацията при предоставянето  
  на общи услуги.  



3.Организация 3.1. Административно-стопанският блок има ли 3.1.1. Годишни целеви програми на администра-
  свои собствени цели, които да са част от общите тивно-стопанския блок с тримесечно отчитане
  цели на болницата. на изпълнението им.
  3.2. Работещите в административно-стопанския 3.2.1. Длъжностни характеристики.
  блок запознати ли са с правата, задълженията и 3.2.2. Правилник за вътрешния трудов ред в
  отговорностите, произтичащи от длъжностите, административно-стопанския блок.
  които заемат, а така също и с общите правила за  
  работа.  
4. Качество 4.1. Има ли функционираща система от показа- 4.1.1. Наличие на такава система.
  тели за оценка на своевременността, достатъч-  
  ността и качеството на дейностите, извършващи  
  се във функционалните области, посочени в 2.1.  
  4.2. Извършва ли се периодичен анализ и оценка 4.2.1. Протоколи от тримесечни анализи.
  на качеството на дейностите в административно-  
  стопанския блок.  
  4.3. Оценяват ли се индивидуалните приноси и не- 4.3.1. Атестационни картони.
  достатъци по проблема "качество на дейностите".  
  4.4. Предприети ли са мерки за подобряване 4.4.1. Тематични програми за повишаване на
  квалификацията на работещите в администра- квалификацията.
  тивно-стопанския блок.  


Приложение № 6 към чл. 9


Критерии и показатели за акредитация на проект на лечебно заведение или отделение за обучение на студенти и специализанти


1. Критерий № 1. Цели на проекта - има ли кандидатстващата структура ясно формулирани обществени цели, определени ли са точно нейният статут, предмет на дейност, приоритети и задачи и подходящи ли са те за образователна дейност.

2. Критерий № 2. Съответствие на проекта със законите и държавните изисквания:

а) отговарят ли параметрите на оценявания проект на Единните държавни изисквания към специалностите;

б) има ли гаранции за спазване на академичните права и свободи на преподавателите в кандидатстващата структура.

3. Критерий № 3. Потребност от предлагания проект:

а) има ли интереси от образователни институции (медицински колеж, висше медицинско училище) към предмета на дейност на кандидатстващата структура;

б) какви са източниците на интереса към кандидатстващата структура:

- обществени потребности, породени от структурни изменения или нови направления в здравеопазването;

- поява на индивидуални професионални интереси във връзка с предприемачеството в пазара на медицински услуги;

в) ежегодно какъв брой студенти и специализанти е в състояние да приеме за обучение кандидатстващата структура и каква би била неговата стабилност или динамика през следващите пет години;

г) има ли интерес към следдипломна квалификация в предметната област на кандидатстващата структура;

д) има ли доказателства, че научните продукти на кандидатстващата структура биха могли да се използват за целите на образователния процес.

4. Критерий № 4. Учебно съдържание на проекта:

а) по коя образователно-квалификационна степен (специалист, бакалавър, магистър, доктор) и/или по коя дисциплина за придобиване на специалност ще се провежда обучение в кандидатстващата структура;

б) съответстват ли намеренията по предходната буква "а" на кандидатстващата структура на съдържанието на учебните планове и програми на потенциален потребител - медицински колеж или висше медицинско училище;

в) разполага ли кандидатстващата структура с доказателства, че учебният процес в нея съответства на този в аналогични структури у нас и в Европа.


5. Критерий № 5. Характеристика на преподавателския състав:

а) каква е характеристиката на преподавателския състав (научни степени, научни звания, специалности) и съответства ли тя на заявените от кандидатстващата структура образователни намерения;

б) какъв по вид и брой преподавателски и помощен персонал предлага кандидатстващата структура;

в) налице ли са предпоставки за кадрово осигуряване на учебния процес с преподаватели, притежаващи добра професионална, научна и педагогическа квалификация.

6. Критерий № 6. Ресурсна осигуреност на учебния процес:

а) каква материална база за целите на учебния процес предлага кандидатстващата структура: зали, лаборатории, апаратура, аудио-визуална техника, учебни пособия, условия за практическо обучение и др.;

б) какво информационно осигуряване за нуждите на учебния процес предлага кандидатстващата структура: основна литература, библиотека, компютърни мрежи, учебен софтуер.

7. Критерий № 7. Сравнителна оценка на обучението, което предлага кандидатстващата структура с това, което се провежда в аналогични структури:

а) има ли различия между това, което предлага в проекта си кандидатстващата структура и провеждащия се учебен процес в аналогични структури у нас, в какво се състоят и от какво се обуславят тези различия;

б) реализират ли се проекти, аналогични на предлагания от кандидатстващата структура в други страни - примери, сравнения и анализ на постигната образователна ефективност.


Приложение № 7 към чл. 25, ал. 2



Оценъчна скала за институционална акреди-
тация на лечебно заведение за болнична по-
мощ и диагностично-консултативен център
 
Поре- Възможни еднозначни Коеф. Макс.
ден оценки на тежест възможен
№ на ло- сред- доб- мн. от- на кри- брой оце-
крите- ша на ра доб- лич- терия нъчни
рия       ра на   точки за
              всеки
              критерий
              (кол.6 x
              кол.7)
1 0 1 2 3 4 2 8
2 0 1 2 3 4 2 8
3 0 1 2 3 4 3 12
4 0 1 2 3 4 4 16
5 0 1 2 3 4 4 16
6 0 1 2 3 4 2 8
7 0 1 2 3 4 2 8
8 0 1 2 3 4 2 8
9 0 1 2 3 4 2 8
10 0 1 2 3 4 3 12
11 0 1 2 3 4 4 16
Максимално възможен брой оценъчни  
точки за всички критерии 120
   



Действителен % от мак- Крайна Брой Максима-
общ брой на симално обща ак- звезди лен срок
оценъчните възмож- редита-   на дадена-
точки за ния брой ционна   та акреди-
всички кри- оценъчни оценка   тация
терии в акре- точки      
дитираното (120)      
лечебно        
заведение        
84-120 70-100 отлична 5 от 1 до 5
        години
72-83 60-69 мн. добра 4 от 1 до 4
        години
60-71 50-59 добра 3 от 1 до 3
        години
48-59 40-49 средна 2 от 1 до 2
        години
36-47 30-39 условна 1 1 година
< 36 < 30 лоша 0  


Приложение № 8 към чл. 25, ал. 2



Оценъчна скала за акредитация на структури-
те, влизащи в състава на функционално обосо-
бените блокове на лечебно заведение за бол-
нична помощ
 
Поре- Възможни еднозначни Коеф. Макс.
ден оценки на тежест възможен
№ на ло- сред- доб- мн. от- на кри- брой оце-
крите- ша на ра доб- лич- терия нъчни
рия       ра на   точки за
              всеки
              критерий
              (кол.6 x
              кол.7)
1 0 1 2 3 4 2 8
2 0 1 2 3 4 3 12
3 0 1 2 3 4 3,5 14
4 0 1 2 3 4 4 16
Максимално възможен брой оценъчни  
точки за всички критерии 50
   
Действителен % от мак- Крайна Брой Максима-
общ брой на симално обща ак- звезди лен срок
оценъчните възмож- редита-   на дадена-
точки за ния брой ционна   та акреди-
всички кри- оценъчни оценка   тация
терии в акре- точки      
дитираното (120)      
лечебно        
заведение        
35-50 70-100 отлична 5 от 1 до 5
        години
30-34 60-69 мн. добра 4 от 1 до 4
        години
25-29 50-59 добра 3 от 1 до 3
        години
20-24 40-49 средна 2 от 1 до 2
        години
15-19 30-39 условна 1 1 година
< 15 < 30 лоша 0  


Приложение № 9 към чл. 25, ал. 2



Оценъчна скала за акредитация на проект на
лечебно заведение за обучение на студенти
и специализанти
 
Поре- Възможни еднозначни Коеф. Макс.
ден оценки на тежест възможен
№ на ло- сред- доб- мн. от- на кри- брой оце-
крите- ша на ра доб- лич- терия нъчни
рия       ра на   точки за
              всеки
              критерий
              (кол.6 x
              кол.7)
1 0 1 2 3 4 2,5 10
2 0 1 2 3 4 4 16
3 0 1 2 3 4 3 12
4 0 1 2 3 4 3,5 14
5 0 1 2 3 4 4 16
6 0 1 2 3 4 4 16
7 0 1 2 3 4 1,5 6
Максимално възможен брой оценъчни  
точки за всички критерии 90
   



Действителен % от мак- Крайна Брой Максима-
общ брой на симално обща ак- звезди лен срок
оценъчните възмож- редита-   на дадена-
точки за ния брой ционна   та акреди-
всички кри- оценъчни оценка   тация
терии в акре- точки      
дитираното (120)      
лечебно        
заведение        
81-90 90-100 отлична 5 5 години
72-80 80-89 мн. добра 4 5 години
63-71 70-79 добра 3 5 години
< 63 < 70     Лечебното
        заведение
        не може да
        бъде база
        за обучение
        на студенти
        и специали-
        занти от ме-
        дицински
        колежи и
        висши ме-
        дицински
        училища


Промени настройката на бисквитките