Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 7 от 18.I

НАРЕДБА № 6 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2000 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ, ЗАВЪРШИЛИ VII КЛАС ИЛИ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ, В ПРОФИЛИРАНИ ГИМНАЗИИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ, ТЕХНИКУМИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ УЧИЛИЩА, ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ В СРЕДНИ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА И В ПАРА

 

НАРЕДБА № 6 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2000 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ, ЗАВЪРШИЛИ VII КЛАС ИЛИ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ, В ПРОФИЛИРАНИ ГИМНАЗИИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ, ТЕХНИКУМИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ УЧИЛИЩА, ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ В СРЕДНИ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА И В ПАРАЛЕЛКИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ В СРЕДНИ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА

Обн. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2001г., изм. ДВ. бр.38 от 17 Април 2001г., отм. ДВ. бр.7 от 18 Януари 2002г.

Отменена с § 10 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 8 от 27 декември 2001 г. за приемане на ученици в училища с държавен прием и в непрофилирани паралелки - ДВ, бр. 7 от 18 Януари 2002 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за приемане на ученици, завършили VII клас или основно образование, в профилирани гимназии, професионални гимназии, техникуми, професионални училища, профилирани паралелки в средни общообразователни училища и в паралелки за професионално обучение в средни общообразователни училища.


Чл. 2. (1) Приемането на ученици се извършва по държавен план-прием, утвърждаван ежегодно по реда на чл. 49 ППЗНП.

(2) Утвърденият държавен план-прием се обявява в инспектората по образованието (ИО) и в училищата до 30 април.

(3) Броят на местата за прием за всяко училище се обявява в ИО и в училището след записване на насочени ученици по реда на глава четвърта в срок до 30 юни.

(4) Извън утвърдения държавен план-прием се приемат успешно участвали в конкурса:

1. близнаци, когато кандидатстват едновременно в едно и също училище и единият е приет;

2. кръгли сираци, по първо желание.


Чл. 3. (1) Приемането на учениците се извършва чрез конкурс.

(2) Конкурсът за приемане на ученици след завършен VII клас се провежда чрез полагане на приемни изпити.

(3) Конкурсът за приемане на ученици след завършено основно образование може да се провежда чрез полагане на приемен изпит или по документи. Начинът за провеждане на конкурса се определя с решение на педагогическия съвет на съответното училище.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Приемните изпити се полагат едновременно за цялата страна в съответствие с ежегодно утвърждаван от министъра на образованието и науката график.

(2) Изпити се полагат на територията на областта, в която учениците са завършили VII клас или основно образование. Когато в областта не е предвидено провеждането на определен изпит, учениците го полагат на територията на друга област.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Провеждането на приемните изпити се организира от ИО в срокове съгласно утвърдения по реда на ал. 1 график. Кандидатите подават заявление съгласно приложения № 2 и 2а.

(4) Инспекторатът по образованието определя училищата, в които ще се полагат приемните изпити.

(5) Инспекторатът по образованието издава на учениците служебни бележки за положените от тях приемни изпити и получените оценки съгласно приложения № 3 и 3а.


Чл. 5. Приемните изпити по чл. 3, ал. 2 за профилирани гимназии и профилирани паралелки в средни общообразователни училища включват:

1. за профил "Хуманитарен" - тест и съчинение-разсъждение по проблем от изучавано в VII клас литературно произведение;

2. за профил "Природоматематически" и профил "Технологичен" - тест и изпит по математика;

3. за профил "Чуждоезиков" - тест и по избор на ученика: съчинение-разсъждение по проблем от изучавано в VII клас литературно произведение или изпит по математика.


Чл. 6. (1) Приемните изпити по чл. 3, ал. 2 за професионални гимназии, техникуми и паралелки за придобиване на професионално образование могат да бъдат:

1. тест и изпит по математика;

2. тест и изпит за проверка на способностите за определени професии, изискващи способности в областта на изобразителното изкуство, музиката и хореографията.

(2) Педагогическият съвет с решение определя вида на приемния изпит по ал. 1.


Чл. 7. Приемният изпит по чл. 3, ал. 3 включва изпит по учебен предмет, изучаван в VIII клас, или изпит за проверка на способностите. Педагогическият съвет определя с решение вида на приемния изпит.


Чл. 8. Педагогическият съвет на училището с решение определя до два балообразуващи предмета от учебните предмети, включени в удостоверението за завършен VII клас, или от свидетелството за завършено основно образование.


Чл. 9. Педагогическият съвет до 5 май обявява и представя в ИО решенията си по чл. 3, ал. 3, чл. 6, 7 и 8.


Чл. 10. (1) Учениците, които ще кандидатстват за профил "Изкуства" и профил "Спорт" след завършен VII клас, се приемат с изпити, включващи тест и изпит за проверка на способностите, а след завършено основно образование - с изпит за проверка на способностите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Изпитът за проверка на способностите по изобразително изкуство, музика и хореография се организира от МОН в срок съгласно утвърдения график.

(3) Изпитът за проверка на способностите по спорт се организира от съответното училище, съгласувано с Държавната агенция за младежта и спорта и българските спортни федерации, по график, обявен в съответното училище и в ИО.


Чл. 11. (1) Темите за приемните изпити се определят от МОН.

(2) Програмите за приемните изпити и критериите за оценяване се определят от МОН и се обявяват в училището и в ИО в срок до 31 януари.


Чл. 12. (1) Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища след като са положили успешно определените за съответния профил и/или професия приемни изпити.

(2) За успешно положен се счита изпит, по който е получена оценка най-малко 3.00.


Чл. 13. (1) Класирането се извършва по низходящ бал в зависимост от последователността на посочените желания.

(2) Класирането се извършва в три етапа.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Всеки етап приключва със записване на приетите ученици и обявяване на незаетите места, за които ще се извършва класиране и приемане в следващ етап, в сроковете по утвърдения график.

(4) Учениците, класирани с еднакъв бал на последното планово място за профила или професията, се приемат над утвърдения държавен план-прием.


Чл. 14. Когато броят на приетите и записали се ученици е по-малък от нормативно определения за сформиране на паралелка след втори и следващ етап на класиране, учениците се насочват към друга паралелка според заявените от тях желания от началника на ИО.


Чл. 15. Ученикът се записва в училището, в което е приет, с оригинала на удостоверението за завършен VII клас или на свидетелството за завършено основно образование.


Чл. 16. Началникът на ИО със заповед утвърждава осъществения държавен прием за всяко училище в срок до 10 септември.


Глава втора.
ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ СЛЕД ЗАВЪРШЕН VII КЛАС

Чл. 17. Ученикът, който кандидатства след завършен VII клас, трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да завършва VII клас в годината на кандидатстване;

2. (изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) да е положил успешно определените по реда на чл. 5, 6 или чл. 10 приемни изпити;

3. да не е по-възрастен от 16 години, навършвани в годината на кандидатстване;

4. профилите и професиите, за които кандидатства, да не са противопоказани на здравословното му състояние.


Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Ученикът подава в ИО в срока по утвърдения график следните документи:

1. заявление за участие в класиране по образец (приложение № 4);

2. копие на удостоверението за завършен VII клас;

3. копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити, когато ученикът кандидатства в друг регион;

4. (доп. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) копие на медицинско свидетелство със заключение, че профилите "Изкуства" и "Спорт" и професиите, за които кандидатства, не са противопоказани на здравословното му състояние.

(2) В заявлението за участие в класиране ученикът подрежда профилите и/или професиите и училищата, в които те се изучават, съобразно желанията си.

(3) При подаване на документите ученикът представя за сверяване оригиналите на документите по ал. 1, т. 2, 3 и 4.


Чл. 19. (1) Класирането е централно за училищата на територията на областта и се извършва от ИО по низходящ бал в зависимост от последователността на посочените желания.

(2) За всеки профил или професия балът се образува като сбор от оценките от приемните изпити и оценките от балообразуващите учебни предмети.

(3) Максималният бал е 30, който включва максимален бал 18 от приемните изпити.

(4) Когато приемният изпит включва тест и един изпит по учебен предмет, оценката от изпита по учебния предмет се удвоява.

(5) Когато във формиране на бала е включен един балообразуващ предмет, оценката му се удвоява.


Чл. 20. (1) След приключване на първи етап на класиране във втори и трети етап може да участва ученик, който не е приет на предходен етап или е приет по второ или следващо желание, но не се е записал.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Класираните по второ и следващи желания, но незаписали се, могат да участват във втория етап на класиране, като подават заявления по образец съгласно приложение № 5. Те се класират на мястото си от първия етап или на по-предно свое желание.

(3) Ученикът участва във втори етап на класиране, без да променя и пренарежда желанията си.

(4) За участие в трети етап на класиране ученикът подава заявление по образец (приложение № 3) в ИО и може да промени и пренареди желанията си, като не запазва мястото си от по-преден етап на класиране.

(5) След всеки етап на класиране ученикът, който се е записал, но е изтеглил документите си, не запазва мястото си.


Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Незаетите места след третия етап на класиране се обявяват и за тях могат да кандидатстват ученици, успешно положили съответните изпити. Документите се подават в сроковете съгласно утвърдения график.

(2) За попълване на незаетите места след трети етап на класиране ученикът подава в избраното от него училище заявление до директора и оригиналите на документите по чл. 18, ал. 1, т. 2, 3 и 4.

(3) Резултатите от попълването на незаетите места след трети етап на класиране се обявяват в ИО и в училището.


Глава трета.
ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

Чл. 22. (1) Ученикът трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е завършил основно образование;

2. да е положил успешно приемен изпит, когато такъв е предвиден;

3. профилите и професиите, за които кандидатства, да не са противопоказани на здравословното му състояние.

(2) При кандидатстване за дневна форма на обучение ученикът не трябва да е по-възрастен от 16 години, навършвани в годината на кандидатстване, и да не е завършил IX клас.

(3) При кандидатстване за вечерна форма на обучение ученикът трябва да е навършил 16 години или да ги навършва в годината на кандидатстване.


Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Ученикът подава в училището в срок съгласно утвърдения график следните документи:

1. заявление за участие в класиране по образец (приложение № 6);

2. копие на свидетелството за завършено основно образование;

3. копие от служебната бележка за оценката от положения изпит, когато такъв е предвиден;

4. (доп. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) копие на медицинско свидетелство със заключение за здравословното състояние на ученика, удостоверяващо възможността за обучение по профили "Изкуства" или "Спорт" или професии.

(2) В заявлението за участие в класиране ученикът подрежда профилите и/или професиите, за които кандидатства, съобразно желанията си.

(3) При подаване на документите по ал. 1 ученикът представя за сверяване оригиналите на документите по ал. 1, т. 2, 3 и 4.


Чл. 24. (1) Класирането се извършва по низходящ бал в зависимост от последователността на посочените желания.

(2) Максималният бал е 30.

(3) Балът при конкурс с полагане на приемен изпит е сбор от утроената оценка от приемния изпит и удвоената оценка по балообразуващия учебен предмет или оценките по двата балообразуващи предмета.

(4) Когато приемът е чрез конкурс по документи, педагогическият съвет определя три балообразуващи предмета от свидетелството за завършено основно образование.

(5) Балът при конкурс по документи е сбор от утроената оценка по първия балообразуващ учебен предмет и оценките по другите два балообразуващи предмета.


Чл. 25. (1) Класирането се извършва от училището съгласно чл. 13, ал. 2, 3 и 4.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.) Сроковете за подаване на документи, за класиране и за записване се определят съгласно утвърдения график.

(3) След всеки етап на класиране ученикът, който се е записал, но е изтеглил документите си, не запазва мястото си.


Глава четвърта.
ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, С ФИЗИЧЕСКИ И СЕНЗОРНИ УВРЕЖДАНИЯ И ОТ ДОМОВЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ И ВЪЗПИТАНИЕ НА ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКИ ГРИЖИ

Чл. 26. (1) Ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания могат да бъдат насочвани по тяхно искане за приемане по документи за профили и професии, които не са противопоказани за здравословното им състояние.

(2) Ученици, настанени в домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, могат да бъдат насочвани по тяхно искане за приемане по документи в паралелки за придобиване на професионално образование.

(3) Началникът на ИО със заповед определя комисия за насочване на учениците по ал. 1 и 2.

(4) Броят на учениците по ал. 1 и 2 е до 5 ученици за всяка паралелка.


Чл. 27. (1) Учениците, поискали насочване, трябва да отговарят на изискванията по чл. 17, т. 1 и 3, съответно чл. 22, ал. 1, т. 1 и ал. 2.

(2) Учениците подават до председателя на комисията в ИО от 14 до 26 май следните документи:

1. заявление за участие в класиране по образец (приложение № 7);

2. служебна бележка от училището, в което се обучават, удостоверяваща класа и срочните оценки за първия учебен срок;

3. протокол на лекарска консултативна комисия (ЛКК), издаден от диагностично-консултативен център (ДКЦ) - за учениците по чл. 26, ал. 1;

4. лична амбулаторна карта на ученика с приложени медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването - за учениците по чл. 26, ал. 1;

5. служебна бележка, удостоверяваща настаняване в дома - за учениците по чл. 26, ал. 2.


Чл. 28. (1) Комисията класира учениците по чл. 26, ал. 1 съобразно:

1. оценките от първия учебен срок по балообразуващите предмети за съответното училище;

2. желанията за обучение по профил или професия, посочени в заявлението за участие в класиране.

(2) Комисията насочва учениците към профил или професия в зависимост от извършеното класиране и тежестта на заболяването и произтичащите от него ограничения съобразно списък на хроничните заболявания, физическите и сензорните увреждания и показаните профили на обучение и професии за насочване на ученици след завършен VII клас или основно образование.

(3) Списъкът по ал. 2 се утвърждава от министъра на образованието и науката съгласувано с министъра на здравеопазването.


Чл. 29. Комисията класира и насочва учениците по чл. 26, ал. 2 съобразно:

1. оценките от първия учебен срок по балообразуващите предмети за съответното училище;

2. желанията за обучение по професия, посочени в заявлението за участие в класиране.


Чл. 30. (1) Комисията съставя протокол, подписан от всички нейни членове, за извършеното класиране и насочване.

(2) Препис-извлечение от протоколите за насочване на учениците и документите по чл. 27 се изпращат от комисията на директорите на училищата в срок до 25 юни.


Чл. 31. Учениците се записват в училището, в което са приети, с оригинала на удостоверението за завършен VII клас или на свидетелството за завършено основно образование в срок до 30 юни.


Глава пета.
ПРИЕМАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ И НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ОБУЧАВАЛИ СЕ В ЧУЖДЕСТРАННИ УЧИЛИЩА

Чл. 32. (1) Български граждани, обучавани в чуждестранни училища, се приемат при условията и по реда на тази наредба.

(2) Учениците по ал. 1 представят при кандидатстването си документите по чл. 18, ал. 1, т. 2 или по чл. 23, ал. 1, т. 2, признати и легализирани от МОН.


Чл. 33. Чужденци могат да кандидатстват при условията и по реда за приемане на български граждани, ако:

1. имат статут на постоянно пребиваващи на територията на Република България;

2. са от българска народност, установена по реда на Постановление № 103 на Министерския съвет от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.


Чл. 34. Лицата със статут на бежанци се приемат при условията и по реда на Наредба № 3 от 2000 г. за реда за приемане на бежанци в държавните и общинските училища на Република България (ДВ, бр. 74 от 2000 г.).


Чл. 35. Документите на чужденците, установяващи завършен VII клас или основно образование, се признават и легализират по реда на Наредба № 1 от 1996 г. за признаване на завършен клас или степен на средно образование и професионална квалификация по документи, издадени от легитимни училища на други държави (ДВ, бр. 20 от 1996 г.).


Чл. 36. (1) Чужденци могат да се приемат без полагане на приемни изпити извън утвърдения държавен план-прием, като заплащат обучението си.

(2) Лицата по ал. 1 подават в ИО следните документи:

1. молба;

2. копие на документите по чл. 35;

3. копие на документ, доказващ, че лицето е чужденец.

(3) При подаване на документите се представят оригиналите за сверяване.

(4) Министърът на образованието и науката определя размера на средствата, които чужденците заплащат.


Чл. 37. (1) Приемането на учениците по чл. 36 се извършва след разрешение от началника на ИО, който определя приемащото училище.

(2) Броят на учениците по ал. 1 е не повече от трима за всяка паралелка.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Документацията от приема на учениците се съхранява две учебни години в ИО и в приемащото училище.


§ 2. Ученици, положили конкурсни изпити по изобразително изкуство, музика и хореография в училищата към Министерството на културата, могат да участват с оценките от тези изпити в класиране за профил "Изкуства" и в определени професии, изискващи способности в областта на изобразителното изкуство, музиката или хореографията. Резултатите от положените изпити се удостоверяват със служебна бележка, издадена от съответното училище, в което е положен изпитът.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Националната природо-математическа гимназия, Националната Априловска гимназия - Габрово, Профилираната гимназия с изучаване на румънски език - София, училищата към Техническия университет: Техникум по микропроцесорна техника и технологии - Правец, и Средно технологическо училище по електронни системи - София, могат самостоятелно да определят условията и реда за приемане на ученици в съответното училище съобразно графика за организиране на приема.


§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 50 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 68 от 1999 г.).


§ 5. Тази наредба отменя:

1. Наредба № 6 от 1999 г. за приемане на ученици след завършен VII клас в профилирани гимназии, профилирани паралелки в гимназии и в СОУ и в професионални гимназии с утвърден държавен прием (обн., ДВ, бр. 106 от 1999 г.; доп., бр. 55 от 2000 г.).

2. Наредба № 9 от 1999 г. за приемане на ученици след завършено основно образование в държавни и общински средни общообразователни училища, гимназии и профилирани гимназии, профилирани паралелки в гимназии и в средни общообразователни училища, в професионални гимназии и в професионални училища с утвърден държавен прием (ДВ, бр. 4 от 2000 г.).


Приложение № 1 към чл. 4, ал. 3


(Отм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.)


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.)



ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА ОБЛАСТНАТА

КОМИСИЯ

ГР. ..............................................................................................................................................................................................................................................

 
ЗАЯВЛЕНИЕ
за допускане до конкурс с полагане на национални
изпити и проверка на способностите
 
от .............................., пол .......................,
ЕГН ......, живущ (п. код) ......., гр. (с.) ...................,
община ................, област ........................................,
ул. ........ № ...., бл. ..., вх. ... ет. ... ап. ....................,
дом. тел:.....................................................................................................................................................................................................................................
 
ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

През учебната ....... г. предстои да завърша

VII клас в ........ училище, гр. (с.) ......................................................................................................................................................................................................
община ..........., област ................................................................................................................................................................................................................

Желая да бъда допуснат(а) до конкурс с полагане на

национални изпити и проверка на способностите, как-
то следва:
 
I. Национални изпити Код
1.
Тест ..........................................................................................................................................................................................
............................
2.
...............................................................................................................................................................................................
............................
3.
...............................................................................................................................................................................................
............................
II. Проверка на способностите  
1.
...............................................................................................................................................................................................
............................
2.
...............................................................................................................................................................................................
............................
3.
...............................................................................................................................................................................................
............................
 
Забележка. Кодът се попълва от длъжностното лице,
което приема заявлението!
 
Гр. (с.) ........................................................................................................
Подпис на
 
длъжностното лице: ........................................................................................................
Дата ............................................................................................................
Подпис на кандидата: ...................................................................................................
  Подпис на родител
 
(настойник): ................................................................................................................


Приложение № 2а към чл. 4, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.)



ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА ОБЛАСТНАТА

КОМИСИЯ

ГР. ..............................................................................................................................................................................................................................................

 
ЗАЯВЛЕНИЕ
за полагане на изпит(и) и/или за проверка
на способностите
 
от .............................., пол .......................,
ЕГН ......, живущ (п. код) ......., гр. (с.) ...................,
община ................, област ........................................,
ул. ........ № ...., бл. ..., вх. ... ет. ... ап. ....................,
дом. тел:.....................................................................................................................................................................................................................................
 
ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

През учебната ........ г. предстои да завърша

основно образование в ........ училище, гр. (с.) .......................................................................................................................................................................................
община ..........., област ................................................................................................................................................................................................................

Желая да се явя на изпит(и) и/или за проверка на

способностите по:
 
-......................................................;
-......................................................;
-......................................................;
-......................................................;
-......................................................;
 
Гр. (с.) ........................................................................................................
Подпис на
 
длъжностното лице: ........................................................................................................
Дата ............................................................................................................
Подпис на кандидата: ...................................................................................................
  Подпис на родител
 
(настойник): ................................................................................................................


Приложение № 3 към чл. 4, ал. 5



Служебна бележка
за оценките на кандидатите от националните изпити и
от проверката на способностите за приемане след
завършен VII клас
 

Областната комисия по изпитите към ИО на МОН,

гр. ........................., издава настоящата слу-
жебна бележка на кандидата ..............................................................................................................................................................................................
с вх. №............., ЕГН..................................,
в уверение на това, че е получил следните оценки от на-
ционалните изпити и от проверката на способностите му:
 
Изпити Оценки
  с думи с цифри
I. Национални изпити
....................................
....................................
1. Тест
....................................
....................................
2. Съчинение-разсъждение    
  по проблем от изучавано в    
  VII клас литературно    
  произведение
....................................
....................................
3. Математика
....................................
....................................
II. Проверка на способностите по:    
1. Музика
....................................
....................................
2. Хореография
....................................
....................................
3. Изобразително изкуство
....................................
....................................
 
Забележки:

1. Служебната бележка да послужи за кандидат-

стване в училищата с прием след завършен VII клас.

2. В графа "Оценки" се вписват оценките от положе-

ните изпити или "Не се явил".
 
Дата: ..................................................................
Председател на
  областната комисия:
 
....................................................................................................................................................
 

(печат на ИО на МОН)


Приложение № 3а към чл. 4, ал. 5



Служебна бележка
за оценката(ите) от изпита(ите) и/или от проверката на
способностите на кандидатите за приемане в училища и па-
ралелки след завършено основно образование
 

Областната комисия по изпитите към ИО на МОН,

гр. ........................., издава настоящата слу-
жебна бележка на кандидата ..............................................................................................................................................................................................
с вх. №............., ЕГН..................................,
в уверение на това, че е получил следните оценки:
 
Изпит по: Оценки
  с думи с цифри
1.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
2.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
3.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
4.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
5.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
6.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
7.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
8.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
9.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
10.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
11.
....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
 

Служебната бележка да послужи за кандидатст-

ване в училищата с прием след завършено основно
образование.
 
Дата: ..................................................................
Председател на
  областната комисия:
 
....................................................................................................................................................
 

(печат на ИО на МОН)


Приложение № 4 към чл. 18, ал. 1, т. 1



ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА ОБЛАСТНАТА

КОМИСИЯ

ГР. ............................................................................................................................................................................................................................

 
ЗАЯВЛЕНИЕ
за участие в първи (трети) етап на класиране след
положени приемни изпити за приемане в училища или
паралелки след завършен VII клас
 
от .....................................................................,
пол ................., вх. № ........................................................,
ЕГН ......, живущ (п.к.) ......., гр. (с.) ...................,
община ................, област ........................................,
ул. ........ № ...., бл. ..., вх. ... ет. ... ап. ....................,
дом. тел:......................................................................................................................................................................................................................
 
ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
А. Въз основа на успешно положени национални изпити:
 
  Оценки
    с думи с цифри
       
I. Национални изпити    
1. Национален изпит-тест
.....................................
.....................................
2.
.....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
3.
.....................................................................................................................................
.....................................
.....................................



II. Проверка на способностите
    с думи с цифри
1.
.....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
2.
.....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
3.
.....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
4.
.....................................................................................................................................
.....................................
.....................................
Б. Удостоверение за завършен VII клас    
       
№............, дата............, г. ...........................,
училище .......................................................,
с общ успех ...............................................................................................................................................................................................................

Желая да участвам в класирането за приемане след

положени национални изпити и проверка на способностите в
следните училища на територията на ИО на МОН-гр.:
 
Поредно Пълно наименование Код
желание на училището, профил  
  или специалност  
1.    
2.    
3.    
.    
.    
.    
Забележки:

1. Броят на желанията за класиране не е ограничен.

2. За класиране в училищата на територията на всеки

инспекторат по образованието се подава отделно заявление в
съответния инспекторат.
3. Кодът се попълва от длъжностното лице в момента на
подаване на документите.
 
Подпис на кандидата .........................................................................................................................................................................................................
Приел заявлението:
.........................................................................
............................................................
  (име, фамилия) (подпис)
Подал заявлението:    
Родител/настойник
.........................................................................
............................................................
  (име, фамилия) (подпис)
Дата:    


Приложение № 5 към чл. 20, ал. 2



ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА ОБЛАСТНАТА

КОМИСИЯ

ГР. ............................................................................................................................................................................................................................

 
ЗАЯВЛЕНИЕ
за участие в първи (трети) етап на класиране след
положени приемни изпити за приемане в училища или
паралелки след завършен VII клас
 
от .....................................................................,
пол ................., вх. № ........................................................,
ЕГН ......, живущ (п.код) ......., гр. (с.) ...................,
община ................, област ........................................,
ул. ........ № ...., бл. ..., вх. ... ет. ... ап. ....................,
дом. тел:......................................................................................................................................................................................................................
 
ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
Потвърждавам желанието си да участвам във втория етап на
класирането.
Гр. (с.) ........................................................................................................
Подпис на
 
длъжностното лице: ........................................................................................................
Дата ............................................................................................................
Подпис на кандидата: ...................................................................................................
  Подпис на родител
 
(настойник): ................................................................................................................


Приложение № 6 към чл. 23, ал. 1, т. 1



  ДО
  ДИРЕКТОРА НА
 
....................................................................................................................................................
  (пълно наименование на
  училището)
 
ЗАЯВЛЕНИЕ
 
за участие в класиране след успешно положени конкурсни
изпити и/или проверка на способностите след
завършено основно образование
 
от........................................................................,
пол..........................., вх. № ....................................,
ЕГН..............., живущ (п.к.).............., гр. (с.) .................,
община ........................., област..................................,
ул. ..........№ .........., бл. .........., вх. .........., ет. .........., ап. ...................................................................................................................................................................................................................
 
ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,
 
А. Въз основа на успешно положени конкурсни изпити:
  Оценки
I. Конкурсни изпити с думи с цифри
1. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
2. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
3. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
4. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................



II. Проверка на способностите Оценки
  с думи с цифри
1. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
2. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
3. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
4. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
Б. Балообразуващи предмети Оценки
  с думи с цифри
1. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
2. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
3. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
4. ..................................................................................................................................................................................
...........................................................
...........................................................
 
В. Свидетелство за завършено основно образование
№ ......................., дата......................., г. .......................................................................................................................................................................................................................................
училище..............................................................................................................................................................................................................................................................................................
с общ успех......................................................................................................................................................................................................................................................................................
 

Желая да участвам в класиране за прием в повереното Ви училище в

следните профили, професии и специалности:
 
1. ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
2. ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
3. ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
4. ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
5. ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
   
Град
Подпис на кандидата.............................................................................................................................................................
Дата Подал заявлението:
 
Родител/настойник...............................................................................................................................................................
 
Подпис на длъжностното лице.....................................................................................................................................................


Приложение № 7 към чл. 27, ал. 1, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 38 от 2001 г.)



  ДО
  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
  КОМИСИЯТА ЗА
  НАСОЧВАНЕ НА
  УЧЕНИЦИ С ХРОНИЧНИ
  ЗАБОЛЯВАНИЯ, С
  ФИЗИЧЕСКИ И СЕНЗОРНИ
  УВРЕЖДАНИЯ И ОТ
  ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА,
  ЛИШЕНИ ОТ
  РОДИТЕЛСКИ ГРИЖИ
 
ГР. ................................................................................................................................................
   
ЗАЯВЛЕНИЕ
за класиране и насочване в профилирани паралелки и паралелки за
придобиване на професионално образование
 
от ...................................., пол.......................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия) (мъжки/женски)
ЕГН..............., живущ (п.к.).............., гр. (с.) .................,
община ........................., област..................................,
ул. ..........№ .........., бл. .........., вх. .........., ет. .........., ап. ...................................................................................................................................................................................................................
дом. тел. ......................, тел. на дом за деца...............................................................................................................................................................................................................................................
 
ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 

През учебната ......... година предстои да завърша VII клас, основно

образование (ненужното се зачертава) в училище, гр. (с.)..................,
община..............................., област.....................................................................................................................................................................................................................................................

Желая да бъда насочен/а за обучение в следните училища, профили на обу-

чение и професии, посочени по реда на желанията ми:



   
Профил/Професия Училище
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
 
Прилагам необходимите документи.
 
Гр. (с.).............Дата:........2001 г. Подпис
 
на кандидата:.......................................................................................................
   
Родител/настойник:................................................................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................
(име и фамилия)  
Длъжностно лице  
от дом:...........................................................................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................
(име и фамилия)  
Длъжностно лице  
от комисията:.....................................................................................................................................................................
Подпис..............................................................................................................
(име и фамилия)  


Промени настройката на бисквитките