Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 30.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 33 ОТ 1995 Г. ЗА ПОДДЪРЖАНЕ И ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ НА ПЛАНОВЕТЕ ЗА ЗЕМЕРАЗДЕЛЯНЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 33 ОТ 1995 Г. ЗА ПОДДЪРЖАНЕ И ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ НА ПЛАНОВЕТЕ ЗА ЗЕМЕРАЗДЕЛЯНЕ

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ И МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО

Обн. ДВ. бр.9 от 30 Януари 2001г.

§ 1. Заглавието на наредбата се изменя така:

"Наредба за поддържане и осъвременяване на картата на възстановената собственост".


§ 2. В чл. 1 досегашният текст става ал. 1 и се създават ал. 2, 3 и 4 със следното съдържание:

"(2) Наредбата се прилага и за поддържането и осъвременяването на картите на възстановената собственост върху гори и земи от горския фонд, другите материали и данни по прилагането на Закона за възстановяването на собствеността върху горите и земите от горския фонд (ЗВСГЗГФ) и Правилника за прилагане на Закона за възстановяването на собствеността върху горите и земите от горския фонд (ППЗВСГЗГФ) и за издаването на скици за гори и земи от горския фонд.

(3) Създаването на карта на възстановената собственост на землището и регистър на земеделските земи, горите и земите от горския фонд към нея се извършва по реда на тази наредба и обхваща следните дейности:

1. обединяване на цифровите данни за възстановената собственост върху земеделските земи, горите и земите от горския фонд;

2. отстраняване на констатирани при обединяването несъответствия в общата граница между горския и земеделския фонд;

3. отстраняване на констатирани несъответствия в землищните граници със съседните землища;

4. отстраняване на несъответствия, непълноти и грешки в данните за имотите, засегнати от дейностите по т. 2 и 3;

5. изчертаване на карта на възстановената собственост на землището;

6. създаване на регистър на земеделските земи и горите и земите от горския фонд за землището.

(4) Дейностите по ал. 3 се приемат с протокол на приемателна комисия, назначена от министъра на земеделието и горите, с председател - председателя на поземлената комисия, и членове - представители на поземлената комисия и на държавното лесничейство."


§ 3. В чл. 2 думите "влезлите в сила планове за земеразделяне" се заменят с "картите на възстановената собственост.".


§ 4. В чл. 3 думите "плановете за земеразделяне" се заменят с "картите на възстановената собственост", а след думите "земеделски земи" се добавя "и гори и земи от горския фонд".


§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"Чл. 4. (1) Поземлената комисия издава скици при: прехвърляне на правото на собственост, учредяване, прехвърляне, изменение и прекратяване на други вещни права върху земеделски земи, гори и земи от горския фонд, доброволни и съдебни делби, оземляване, други разпоредителни актове, договори за наем или аренда, както и при отчуждаване и промяна на предназначението, извършване на оценки, узаконяване на строежи и в други предвидени от закона случаи.

Поземлената комисия издава скици и в случаите, когато собствениците са се явили след срока за съвместно уточняване на стари реални граници по чл. 18д, ал. 4 ППЗСПЗЗ и за въвод във владение по чл. 32, ал. 1 ППЗСПЗЗ.

(2) За услугите, извършвани по тази наредба по искане на граждани и юридически лица от органите по поземлена собственост, се заплащат такси съгласно тарифа, одобрена от Министерския съвет. Приходите се внасят по сметка на Министерството на земеделието и горите."

2. Създава се ал. 3 със следния текст:

"(3) Дейностите по поддържане и осъвременяване на картата на възстановената собственост в случаите, когато това се извършва служебно по искане на министъра на земеделието и горите, кметовете на общини или упълномощени от тях длъжностни лица, са за сметка на държавния бюджет."


§ 6. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. (1) Картата на възстановената собственост се поддържа и осъвременява служебно в следните случаи:

1. замени по реда на чл. 27, ал. 6, т. 3 ЗСПЗЗ и чл. 36 ППЗСПЗЗ;

2. промяна на предназначението за обекти, държавна или общинска собственост;

3. обезщетяване и оземляване;

4. други разпоредителни сделки със земи от държавния или общинския поземлен фонд;

5. преработване по реда на чл. 17, ал. 8 ЗСПЗЗ, § 31 и 34 ЗИДЗСПЗЗ (ДВ, бр. 87 от 1997 г.);

6. изпълнение на съдебни решения за обезщетяване или по реда на § 31 и 34 ЗИДЗСПЗЗ и чл. 25, ал. 6 ППЗСПЗЗ;

7. обезщетяване по решение на ПК;

8. въвеждане на данните от изработените планове на стопанските дворове на прекратените организации по § 12 ЗСПЗЗ;

9. други случаи, посочени в Методиката за определяне цените на техническите дейности при поддържане на картите на възстановена собственост, издадена от министъра на земеделието и горите.

(2) Средствата по създаването на картата на възстановената собственост по реда на ЗВСГЗГФ, както и за поддържането й в частта за горите и земите от горския фонд - собственост на държавата, са за сметка на държавния бюджет.

(3) По реда на тази наредба със средства от държавния бюджет се финансира поддържането на данните в картата на възстановената собственост за горите и земите от горския фонд - държавна собственост, променени в резултат на следните дейности:

1. продажба на гори и земи от държавния горски фонд с поименни компенсационни бонове при условията на чл. 7, ал. 3 от Закона за горите (ЗГ);

2. заснемане и координиране границите на възстановени гори и земи от горския фонд на основание чл. 13, ал. 2 ЗВСГЗГФ;

3. отстраняване на грешки при условията и по реда на чл. 13, ал.9 ЗВСГЗГФ;

4. изключване на гори и земи от ДГФ при условията на чл. 15, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 ППЗГ;

5. обезщетяване на собственици с гори и земи от държавния горски фонд;

6. предоставените от собствениците гори и земи от горския фонд по договор с държавното лесничейство за управление на основание чл. 26, ал. 2 ЗГ;

7. отписване от баланса на държавния горски фонд на залесени и самозалесили се земеделски земи, включени в горския фонд, на основание чл. 9, ал. 3 от Наредба № 14 от 1999 г. за реда, процедурата и режима на възстановените земеделски земи по чл. 10, ал. 5 и § 9 ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 76 от 1999 г.);

8. изключване от баланса на държавния горски фонд на основание чл. 9, ал. 4 от Наредба № 14 от 1999 г.;

9. включване в баланса на държавния горски фонд на основание чл. 11 от Наредба № 14 от 1999 г. на залесени и самозалесили се земеделски земи от държавния поземлен фонд;

10. придобита собственост от държавата на основание чл. 8, ал. 4 ЗВСГЗГФ;

11. строителство на обекти за нуждите на държавния горски фонд при условията на чл. 81 ЗГ;

12. учредяване на права при условията на чл. 16, ал. 2 и 3 ЗГ."


§ 7. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "земеделски имот" се добавя "или горски имот", а след "ППЗСПЗЗ" накрая се добавя "и § 3 ЗВСГЗГФ и съобразно изискванията на тази наредба".

2. В ал. 2 след думите "Закона за опазване на селскостопанското имущество" се добавят думите "и чл. 87, ал. 1 ЗГ".

3. Създава се ал. 4 със следния текст:

"(4) Идентифицирането на имотите в съществуващи стари реални граници се извършва на място в присъствието на представител на ПК, фирмата изпълнител и собственика, след подадена молба от него, по възможност съседи по имот, а по реда на ЗВСГЗГФ и по чл. 10, ал. 5 от ЗСПЗЗ - и на държавното лесничейство."


§ 8. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Всеки имот се означава с номер, който не може да се повтаря с друг номер на имот за територията на страната.".

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 4 след думите "със следващите по възходящ ред номера" се добавя "в масива, до неговото изчерпване".


§ 9. Създава се чл. 6а, 6б и 6в:

"Чл. 6а. (1) Поземлената комисия поставя на видно място:

1. списък на услугите;

2. тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост.

(2) Председателят на поземлената комисия със заповед определя член на комисията, отговорен за осъществяването на контактите с изпълнителя на техническите дейности и лицата, поискали извършването на услуги.

(3) Заявителят може да изисква извършването на услугите, определени с тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, които не засягат данни за служебно ползване.


Чл. 6б. (1) Услугите по реда на тази наредба се извършват от ПК въз основа на молба, подадена от собствениците на имоти или техни представители с нотариално заверено пълномощно, която се изготвя съвместно с ПК.

(2) Вписването на договори за наем и аренда се извършва по искане на собственика или на арендатора или наемателя.

(3) Поземлената комисия вписва молбата по ал. 1 във входящия регистър, определя стойността на услугата, издава фактура на заявителя и отбелязва номера на фактурата в молбата за услуга.

(4) Председателят на поземлената комисия или упълномощено от него длъжностно лице одобрява молбите за изпълнение и ги предава с възлагателно писмо на изпълнителя на техническите дейности.

(5) В случай че за извършването на услугата е необходимо да присъства заявителят, ПК писмено го уведомява за времето и мястото на изпълнение на услугата.

(6) Изпълнителят извършва услугите в съответствие с техническо задание към договора и предава резултатите в поземлената комисия.

(7) Длъжностното лице от поземлената комисия предава на заявителя или на упълномощено от него лице с нотариално заверено пълномощно извършената в изпълнение на услугата работа след заверка от председателя на поземлената комисия и подпис във входящия регистър.


Чл. 6в. (1) Поземлената комисия действа като представител на Министерството на земеделието и горите в качеството му на възложител на техническите дейности. Тя възлага на изпълнителя извършването на услуги, съставянето на регистри и други дейности съгласно сключения с министерството договор.

(2) Изпълнителят по договора с Министерството на земеделието и горите изпълнява работата по поддържане на картата на възстановена собственост съгласно възлагателните писма на поземлената комисия.

(3) Поземлената комисия както и изпълнителят по договора с Министерството на земеделието и горите извършват работите по поддържане и осъвременяване на картата на възстановената собственост по единна технология, утвърдена от министъра на земеделието и горите.

(4) Контролът по изпълнение на договора по ал. 1 се упражнява от поземлената комисия, от дирекция "Земя и поземлена собственост" и областните дирекции "ЗГ" към Министерството на земеделието и горите."


§ 10. Заглавието на глава втора се изменя така:

"РЕГИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ГОРИ И ЗЕМИ ОТ ГОРСКИЯ ФОНД"


§ 11. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "към плана за земеразделяне" се заменят с "към картата на възстановената собственост".

2. В ал. 5 се създава изречение второ:

"Документите на закритите партиди се съхраняват в поземлената комисия до предаването им на Агенцията по кадастър по реда на § 6, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър."

3. Алинея 6 се отменя.


§ 12. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Поддържането на картата на възстановена собственост и регистъра се извършва по землища въз основа на заповед на министъра на земеделието и горите или упълномощено от него лице и обхваща всички земеделски земи, гори и земи от горския фонд, независимо от вида на собствеността и начина на възстановяване."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За имотите, представляващи пътища, жп линии, дерета и други подобни, не се откриват партиди. За земеделските земи, горите и земите от горския фонд, предоставени на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи, се откриват партиди по тяхна молба."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) За имотите в строителните граници на населените места, собствеността върху които е възстановена по реда на ЗСПЗЗ и ЗВСГЗГФ, не се откриват партиди от поземлената комисия."


§ 13. Член 9 се изменя така:

1. В ал. 1 думите "всеки земеделски имот" се заменят с "всеки имот от картата на възстановената собственост".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Всяко изменение на актовете, послужили за първоначално откриване на партидите, е основание за съответната промяна в партидите на регистъра. В случаите по чл. 17, ал. 8 ЗСПЗЗ и чл. 13, ал. 9 ЗВСГЗГФ промените се отразяват след влизане в сила на изменението на съответните карти на възстановена собственост."

3. В ал. 4 думите "регистрацията" се заменят с "партидата", а след думите "том, номер, дата и районен съд" се добавят "номерът и районът на вписване в съответния районен съд, където актът е вписан".


§ 14. Заглавието на глава трета се изменя така:

"РЕД ЗА ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ НА КАРТИТЕ НА ВЪЗСТАНОВЕНАТА СОБСТВЕНОСТ"


§ 15. Заглавието на раздел първи се изменя така:

"Издаване на скици и поддържане на картите на възстановената собственост"


§ 16. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "на земеделските имоти" се заличават;

2. Алинея 2 се изменя така:

а) в изречение първо след думите "от плана" се добавя "или картата";

б) изречение второ се изменя така: "След изтичане на 6 месеца от датата на издаването им те се презаверяват или се преиздават в случаи, че са настъпили промени."


§ 17. Член 11 се изменя така:

1. В ал. 2 думата "лицензирани" се заменя с "регистрирани по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР)".

2. В ал. 3 думите "съобразно установените изисквания" се заличават.

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Отказите на комисията за одобряване на проекта подлежат на обжалване по реда на Закона за административното производство."


§ 18. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 1:

а) буква "г" се изменя така:

"г) начин на трайно ползване и код по единния класификатор на кадастъра (ЕКК) съгласно Наредба № 5 от 1999 г. за структурата на записа в цифров вид на кадастрлните планове и карти, регулационните планове и плановете на почвените категории (ДВ, бр.56 от 1999 г.)";

б) създава се нова буква "ж":

"ж) таксационна характеристика за земи и гори от горския фонд;";

в) досегашните букви "ж" и "з" стават съответно букви "з" и "и".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Проектът се изчертава в 3 екземпляра в подходящ мащаб и се изработва в съответствие с изискванията за кодиране на линиите и цветовете съгласно приложение № 3."


§ 19. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) Измененията на картата на възстановена собственост и регистрите върху земеделски земи по реда на чл. 17, ал. 8 ЗСПЗЗ и на гори и земи от горския фонд по реда на чл. 13, ал. 9 ЗВСГЗГФ се нанасят въз основа на заповед на министъра на земеделието и горите при условията на чл. 9, ал. 2.

(2) По реда на ал. 1 се изпълняват и влезлите в сила съдебни решения, постановени по жалби срещу § 31 и 34 ЗСПЗЗ, обжалване на план за земеразделяне или карта по чл. 25, ал. 6 ППЗСПЗЗ или решение на ПК по чл. 13, ал. 5 ЗВСГЗГФ."


§ 20. В чл. 15, ал. 1 думата "плана" се заменя с "картата".


§ 21. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. (1) Изпълнителят нанася с червен цвят текущите промени на границите и номерата на имотите върху картата на възстановената собственост. При промяна на границите с над 30 на сто от броя на имотите изпълнителят изчертава наново целия план в подходящ мащаб с надпис: "Карта с възстановената собственост на землището на ............, с ЕКАТТЕ............., общ.................., обл................... към дата......" и подготвя пълна разпечатка на регистъра по собственици, но не повече от веднъж за календарна година. Разходите са за сметка на бюджета.

(2) Картата и регистърът на възстановена собственост се подписват и подпечатват от изпълнителя и от председателя на ПК.

(3) Изпълнителят предава с протокол на председателя на ПК приетата карта с възстановена собственост и регистъра."


§ 22. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. Обособяването на реални части от имоти се извършва при спазване на следните изисквания:

1. минимален размер на имотите съгласно чл. 72 от Закона за наследството, освен ако се присъединяват към съседни имоти, а за горите и земите от горския фонд - съобразени с § 3, ал. 1 ЗВСГЗГФ;

2. лице - не по-малко от 8 м или 6 м по изключение за земеделски земи и не по-малко от 10 м за гори и земи от горския фонд, опиращи до път;

3. посоката на най-големия наклон да е по късата страна на земеделския имот;

4. широчината на правото за преминаване (пътен подход) - 2,5 м за земеделски имоти;

5. специфични агротехнически, строителни, хидромелиоративни, противоерозионни или други правила и норми от земеустройствен и лесоустройствен характер."


§ 23. В чл. 19, изречение второ думите "регистъра на плана за земеразделяне" се заменят с "картата на възстановената собственост".


§ 24. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "нотариалната служба" се заменят със "службата по вписванията към районния съд или районния съд".

2. В ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 думите "партидите на регистъра и в помощните регистри и азбучни указатели" се заменят с "партидите на имота и регистрите";

б) в т. 2 думите "в плана" се заменят с думите "в картата с възстановената собственост".

3. В ал. 3 думите "нотариалната служба" се заменят с думите "службата по вписванията към районния съд, районния съд".


§ 25. Заглавието на раздел III се изменя така:

"Други регистри"


§ 26. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. Поземлената комисия води следните регистри:

1. входящ регистър по образец съгласно приложение № 10;

2. входящ регистър за молби за разделяне и съединяване на имоти (предвиден е в чл. 11, ал. 1) по образец съгласно приложение № 10;

3. регистър за справки по образец съгласно приложение № 11;

4. регистър на протоколи за предоставените и приети материали и данни от изпълнителя на техническите дейности."


§ 27. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) Поземлената комисия поддържа следните регистри за служебно ползване:

1. регистър на имоти по образец съгласно приложение № 12, който се отпечатва от ПК по възходящ ред на номерата на имотите по землища еднократно при влизане на тази наредба в сила;

2. регистър на собствениците по образец съгласно приложение № 13, който се отпечатва от ПК по азбучен ред на собствениците по землища или по общини еднократно при влизане на тази наредба в сила;

3. регистър на промените за регистъра по имоти по образец съгласно приложение № 14, който се отпечатва от ПК при необходимост за определен период от време;

4. регистър на промените за регистъра по собственици по образец съгласно приложение № 15, който се отпечатва от ПК при необходимост за определен период от време."


§ 28. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "поземления регистър" се заменят с "регистъра".

2. В ал. 2, изречение трето думите "по нотариалните книги" се заменят с "в службата по вписванията".


§ 29. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. Справките по регистрите се заплащат по реда на чл. 4, ал. 2."


§ 30. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "земеделски земи" се добавят думите "и гори и земи от горския фонд".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Длъжностното лице от поземлената комисия може да прави служебно справка в службата по вписванията за наличните вписвания, засягащи земеделски земи, гори и земи от горския фонд."


§ 31. Параграф 1 от заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 33, ал. 3 ЗСПЗЗ (обн., ДВ, бр. 17 от 1991 г.; попр., бр. 20 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 74 от 1991 г., бр. 18, 28, 46 и 105 от 1992 г., бр. 48 от 1993 г., бр. 64 от 1993 г. - Решение № 12 на Конституционния съд от 1993 г.; изм., бр. 83 от 1993 г., бр. 80 от 1994 г., бр. 45 и 57 от 1995 г., бр. 59 от 1995 г. - решения № 7 и 8 на Конституционния съд от 1995 г.; попр., бр. 60 от 1995 г.; изм., бр. 79 от 1996 г., бр. 103 от 1996 г. - Решение № 20 на Конституционния съд от 1996 г.; изм. и доп., бр. 104 от 1996 г., бр. 15 от 1997 г. - Решение № 3 на Конституционния съд от 1997 г.; изм. и доп., бр. 62, 87, 98, 123 и 124 от 1997 г., бр. 36, 59, 88 и 133 от 1998 г., бр. 68 от 1999 г., бр. 34 и 106 от 2000 г.), чл. 26а, ал. 3 ППЗСПЗЗ (обн., ДВ, бр. 34 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 60 и 80 от 1991 г., бр. 34 от 1992 г., бр. 8, 72 и 87 от 1993 г., бр. 2 и 100 от 1994 г.; попр., бр. 103 от 1994 г.; изм.и доп., бр. 5, 48 и 95 от 1995 г., бр. 28 от 1997 г.; попр., бр. 43 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 57, 61, 112 и 122 от 1997 г., бр. 18 от 1998 г., бр. 18 и 113 от 1999 г.), чл. 11, ал. 4 ЗВСГЗГФ (обн., ДВ, бр. 110 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 33, 59 и 133 от 1998 г., бр. 49 от 1999 г.) и чл. 34, т. 4 и 5 ППЗВСГЗГФ (обн., ДВ, бр. 29 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 83 от 1999 г., бр. 105 от 1999 г.)."


§ 32. Параграф 2 от заключителните разпоредби се отменя.


§ 33. Параграф 3 от заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 3. Картите с възстановена собственост и другите данни и материали, изработени във връзка с прилагането на ЗСПЗЗ, ЗВСГЗГФ и на тази наредба, се съхраняват по реда на инструкция на министъра на земеделието и горите."


§ 34. В § 4 от заключителните разпоредби думите "министърът на земеделието и хранителната промишленост" се заменят с думите "министърът на земеделието и горите", а думите "министъра на териториалното развитие и строителството" се заменят с "министъра на регионалното развитие и благоустройството".


§ 35. В приложение № 2 към чл. 9, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "на земеделските земи" се заличават.

2. В т. 1 думите "въз основа на план за земеразделяне" се заменят с "или в нови реални граници въз основа на план за земеразделяне или карта за възстановяване на собствеността".

3. В т. 3 накрая се добавят думите "и актове за определяне на териториите по чл. 6 ЗВСГЗГФ".

4. В т. 4 накрая се добавят думите "или с гори и земи от държавния горски фонд".


§ 36. В забележката по приложение № 4 към чл. 13 думите "Главно управление "Земя и поземлена собственост" на МЗХП" се заменят с "Дирекция "Земя и поземлена собственост на МЗГ".


§ 37. В приложение № 5 към чл. 18, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "относно земеделски земи" се заличават.

2. В т. 2 накрая се добавят думите "гора или земя от горския фонд (ГФ)".

3. В т. 4 думите "върху земеделските земи" се заличават.

4. В т. 5 и 7 думите "в нотариалните книги" се заличават.

5. В т. 9 накрая се добавят думите ", както и на гори и земи от общинския горски фонд с гори и земи на граждани и юридически лица."

6. В т. 10 след думите "земеделска земя" се добавят думите "и на гори и земи от ДГФ".

7. В т. 11 след думите "земеделска земя" се добавя "и на гори и земи от общинския горски фонд".

8. В т. 12 думите "върху земеделска земя" се заличават.

9. В т. 13, 14, 15 и 17 след думите "земеделска земя" се добавят думите "и гори и земи от ГФ".

10. В забележката думите "в нотариалните книги" и "на земеделските земи" се заличават.


§ 38. В приложение № 6 към чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "относно земеделските земи" се заличават.

2. В т. 2 накрая се добавят думите "гора или земя от горския фонд (ГФ)".

3. В т. 4 и 8 думите "върху земеделските земи" се заличават.

4. В т. 6 след думите "земя от ДПФ" се добавят думите "и гори и земи от ДГФ".

5. В т. 7 след думите "земя от ОПФ" се добавя "и на гори и земи от общинския горски фонд".

6. В т. 9, 10, 11 и 14 след думите "земеделска земя" се добавят думите "и гори и земи от ГФ".

7. В забележката думите "в нотариалните книги" и "на земеделските земи" се заличават.


§ 39. В приложение № 7 към чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "относно земеделските земи" се заличават.

2. В т. 1 и 4 думите "в нотариалните книги" се заличават.

3. В забележката думите "в нотариалните книги" и "на земеделските земи" се заличават.


§ 40. В приложение № 8 към чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "относно земеделските земи" се заличават.

2. В забележката думите "в нотариалните книги" и "на земеделските земи" се заличават.


§ 41. В приложение № 9 към чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "относно земеделските земи" се заличават.

2. В забележката думите "на земеделските земи" и "в нотариалните книги" се заличават.


§ 42. В приложение № 10 към чл. 26, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В приложението по т. 2 думите "плана за земеразделяне" се заменят с "картата на възстановената собственост".

2. Приложенията към т. 4, 5 и 6 се отменят.


§ 43. В приложение № 11 към чл. 26 думите "чл. 26, ал. 1, т. 7" се заменят с "чл. 26, ал. 1, т. 3".


§ 44. Създават се приложения № 12, 13, 14 и 15 към чл. 27, ал. 1, т. 1, 2,3 и 4, както следва:

1.

"Приложение № 12 към чл. 27, ал. 1, т. 1



РЕГИСТЪР НА ИМОТИТЕ
 
№ на Дата на Собственик, ЕГН, Площ Катег. НТП Забележка
имот откриване имена БУЛСТАТ,       (закриване,
  на партидата   рег. № на       разделяне,
      собственик       съединяване)
   
   
2.  


Приложение № 13 към чл. 27, ал. 1, т. 2



РЕГИСТЪР НА СОБСТВЕНИЦИТЕ
 
Име ЕГН, № на Площ Катег. НТП Забележка
  БУЛСТАТ или имота        
  рег. № на собственик          
   
   
3.  


Приложение № 14 към чл. 27, ал. 1, т. 3



РЕГИСТЪР НА ПРОМЕНИТЕ ЗА РЕГИСТЪРА НА ИМОТИ ЗА ПЕРИОД ОТ .......... ДО .............................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
№ на Закрита партида, Документ Собственик ЕГН, Площ Катег. НТП
имота дата, за промяна, след рег. № на      
  разделяне, №/дата промяната собственик,      
  съединяване     БУЛСТАТ      
   
   
4.  


Приложение № 15 към чл. 27, ал. 1, т. 4



РЕГИСТЪР НА ПРОМЕНИТЕ ЗА РЕГИСТЪРА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ЗА ПЕРИОД ОТ ...... ДО.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Собственик БУЛСТАТ, № на Открита Закрита партида, Площ Катег. НТП
  ЕГН или имота партида, дата, разделяне,      
  рег. № на собств.   дата съединяване      
   


§ 45. Навсякъде в приложенията думите "министър/а на земеделието и хранителната промишленост" се заменят с "министъра на земеделието и горите", а думите "общинска поземлена комисия (ОПК)" се заменят с думите "поземлена комисия".


Преходни разпоредби

§ 46. (1) Поземлените комисии предават на Агенцията по кадастъра в двуседмичен срок от поискването актуалната карта на възстановената собственост и регистъра към нея за всяко землище по съгласуван предварително тримесечен график между МЗГ и Агенцията по кадастъра, както и копие от всички актове, с които те се отменят, изменят или преработват.

(2) Поземлените комисии предават на съответната служба по кадастъра копия от всички актове, с които се признава, установява или възстановява право на собственост и друго вещно право върху недвижими имоти в земеделски земи, гори и земи от горския фонд, както и влезлите в сила актове, с които се възстановяват правата на собствениците по ЗСПЗЗ и ЗВСГЗГФ, в 30-дневен срок от поискването им или от обнародването в "Държавен вестник" на заповедта по чл. 35, ал. 1 ЗКИР.

(3) Министерството на земеделието и горите предава цифров модел и пълните бази данни към тях, систематизирани по землища, и с автоматизирано генериран протокол за съдържанието им.

(4) Предаването на материалите по ал. 1 и 2 се извършва с приемателно-предавателен протокол между съответните поземлени комисии и служби по кадастъра. Поземлените комисии удостоверяват верността на предоставените данни.

(5) Министърът на земеделието и горите издава заповед за прекратяване на дейността на поземлената комисия по поддържане и осъвременяване на картата на възстановената собственост и регистъра към нея за съответната територия от датата на предаване на материалите по ал. 1 и 2. Заповедта се съобщава на заинтересуваните чрез обявление в "Държавен вестник" и се разгласява чрез средствата за масова информация.


§ 47. Навсякъде абревиатурата "ЕКНМ" се заменя с "ЕКАТТЕ".


§ 48. До придобиване на правоспособност от изпълнителите по реда на ЗКИР техническите дейности се извършват от изпълнителите, които са лицензирани по досегашния ред.


§ 49. Картата на възстановена собственост съдържа: план за земеразделяне, карта на съществуващите стари реални граници, карта на възстановимите стари реални граници и карта на възстановена собственост върху гори и земи от горския фонд.


Промени настройката на бисквитките