Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 16.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 1995 Г. ЗА ПЛАЩАНИЯТА С БАНКОВИ КАРТИ (ДВ, БР. 28 ОТ 1995 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 1995 Г. ЗА ПЛАЩАНИЯТА С БАНКОВИ КАРТИ (ДВ, БР. 28 ОТ 1995 Г.)

Обн. ДВ. бр.98 от 16 Ноември 2001г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Тази наредба не урежда плащания с банкови карти, които не се извършват в режим он-лайн или са издадени по силата на договор с чуждестранно лице, който предвижда режим на използване на картата, различен от уредения в тази наредба."

2. Създава се ал. 5:

"(5) За банковите карти, издадени въз основа на писмен договор за кредит, тази наредба се прилага съответно."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"Чл. 2. (1) Банковата карта е електронен платежен инструмент и представлява пластмасова карта, върху която е записана информация по eлектронен начин и която се използва многократно за идентификация на картодържателя, за отдалечен достъп до банкова сметка и за извършване на следните операции:

1. теглене на пари в брой чрез терминални устройства АТМ;

2. плащане чрез терминални устройства ПОС;

3. превод между сметки чрез терминални устройства АТМ;

4. справочни и други неплатежни операции."

2. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Номерирането, дизайнът, физическите и техническите характеристики на банковите карти се определят съгласно изискванията на утвърдения от Българската народна банка Банков унифициран стандарт (БУС) 10094 и други банкови унифицирани стандарти, утвърдени от Българската народна банка."

3. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Банковите карти и устройствата, чрез които се извършват плащанията, задължително носят търговската марка на националния оператор, който ги обслужва."

§ 3. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) Издател на банкови карти може да бъде само банка.

(2) Банка може да издава и управлява банкови карти само след като националният оператор даде писмено становище на Българската народна банка, че банката отговаря на определени изисквания относно:

1. нейната технологична готовност да издава банкови карти, да приема плащания с тях и да поддържа терминални устройства АТМ и ПОС, които могат да се използват и от картодържателите на останалите издатели;

2. сигурността на процеса на издаване на банкови карти.

(3) Всяка банка, която издава банкови карти и/или управлява операции с тях, е длъжна да осигури възможност от всяко терминално устройство АТМ или ПОС, което тя поддържа финансово, да могат да се извършват операциите по чл. 2, ал. 1, т. 1 и 2 с всички банкови карти, издадени на територията на страната.

(4) Терминалните устройства ПОС на територията на страната, от които се приемат плащания с банкови карти, издадени чрез националния оператор и/или носещи неговата търговска марка, задължително имат директна он-лайн връзка с авторизационната система на националния оператор.

(5) Защитата на поддържаните от банката терминални устройства АТМ и ПОС трябва да отговаря на изискванията на националния оператор."

§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"Чл. 5. (1) В Република България се изгражда система за обслужване на плащания по операции с банкови карти на територията на страната - "БОРИКА"."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Авторизацията на междубанковите плащания с банкови карти в режим он-лайн се извършва единствено от или чрез националния оператор."

§ 5. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. Операциите по чл. 2, ал. 1 се авторизират (одобряват) или отказват на територията на страната от авторизационната система на националния оператор или на издателя към момента на извършването им чрез съответното терминално устройство, свързано с устройство на националния оператор или на издателя, след проверка на условията по чл. 12."

§ 6. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. Националният оператор осигурява извършването на междубанковите плащания с банкови карти въз основа на даденото съгласие от банките издатели в договора по чл. 5, ал. 6, като предава към БИСЕРА данните до края на деня на плащането по ред и начин, определени с утвърдения от Българската народна банка Банков унифициран стандарт (БУС) 11094 и указанията на Българска народна банка към него."

§ 7. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) Банковата карта се издава въз основа на писмен договор между издателя и картодържателя, при условие че за операциите с картата е открита банкова сметка и титулярят на сметката в писмена форма е предоставил на издателя правото да съобщава на националния оператор информация за състоянието на сметката, включително данните по чл. 12, ал. 5.

(2) Преди сключване на договора издателят информира писмено другата страна за всички свои правила и условия за издаване на банкова карта, както и за минималното съдържание на договора за банкова карта, който трябва да включва уговорки за:

1. описанието и начина на използването на банковата карта, както и описанието на функциите и начина на използване на терминалните устройства АТМ и ПОС;

2. задълженията и отговорностите на картодържателя и издателя, както и дължимата грижа, която картодържателят трябва да полага за опазване на банковата карта срещу унищожаване, изгубване, открадване, подправяне или използване по друг неправомерен начин;

3. персоналния идентификационен номер, свързан с картата, и задължението на картодържателя за опазването му в тайна;

4. времето, в което сметката на картодържателя ще бъде задължена, както и вальора;

5. видовете такси, дължими от картодържателя, включително началната и годишната такса, комисионните за различните видове операции, както и лихвата и начина на нейното изчисляване;

6. времето, през което дадена операция може да бъде оспорена от картодържателя, и описанието на условията и реда за рекламация и обезщетяване;

7. лимитите за теглене на пари от терминално устройство АТМ и за плащане от терминално устройство ПОС и условията за ползване на кредит за осигуряване на плащанията с картата;

8. срока на договора.

(3) Ако банковата карта може да се използва в чужбина, издателят трябва да уведоми писмено картодържателя и за:

1. сумата и размера на таксите и комисионните, събирани за операции в чужда валута;

2. приложимия обменен курс за операции в чужда валута, както и датата за определяне на този курс.

(4) Издателят не може да изпраща банкови карти на лица, с които няма сключен договор."

§ 8. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) С договора за банкова карта издателят се задължава да извършва по нареждане на картодържателя операциите по чл. 2, ал. 1."

2. Създава се нова ал. 2 със следното съдържание:

"(2) Картодържателят се задължава:

1. да ползва банковата карта само лично в съответствие с условията за нейното издаване и ползване и да я пази с грижата на добрия стопанин;

2. да пази в тайна своя ПИН и да вземе всички необходими мерки срещу узнаването му от трети лица;

3. да уведомява незабавно след узнаването издателя и/или националния оператор за:

а. унищожаване, изгубване, кражба, отнемане по друг начин, подправяне или използване по друг неправомерен начин на банковата карта, както и за узнаване на ПИН от трето лице;

б. извършването на операция с банковата карта, която не е одобрена от картодържателя;

в. установена от него грешка или нередовност при воденето на сметката от издателя;

4. да не записва своя ПИН по начин, който дава възможност за узнаването му от трето лице, включително върху банковата карта или върху каквато и да е вещ, която носи заедно с банковата карта;

5. да осигурява покритие за банковата сметка, открита за картата, включително и чрез кредит от издателя."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Създава се ал. 4 със следното съдържание:

"(4) Издателят и националният оператор са длъжни след получаване на уведомление да вземат всички необходими мерки за спиране на по-нататъшното използване на банковата карта, дори и картодържателят да е действал умишлено или при груба небрежност."

§ 9. Създава се чл. 12а със следното съдържание:

"Задължения за издателя след извършване на операция с банкова карта

Чл. 12а. (1) След извършване на всяка операция с банкова карта издателят е длъжен да осигури възможност за писмено уведомяване на картодържателя най-малко за:

1. вида, датата и часа и номера на операцията, така че картодържателят да може да я идентифицира еднозначно, както и за терминалното устройство, чрез което операцията е била извършена;

2. сумата на операцията, с която е билa задължена сметката на картодържателя, включително сумата в чужда валута.

(2) Издателят е длъжен да осигури възможност за писмено уведомяване на картодържателя за всяка извършена операция относно:

1. сумата на таксите и комисионните;

2. обменния курс, използван при операцията с чуждестранна валута.

(3) Издателят е длъжен да осигури на картодържателя възможност за проверка на последните операции за определен период от време, извършени с банковата карта, както и за салдото по сметката на картодържателя."

§ 10. В чл. 15, ал. 1 след думите "чл. 2, 3, 4, 10, 11, 12" се добавя "12а".

§ 11. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 16, ал. 1 думите "чл. 10, ал. 2 и 3" се заменят с "чл. 10, ал. 2".

2. Създава се ал. 4 със следното съдържание:

"(4) Плащанията с банкови карти по тази наредба чрез терминалните устройства ПОС се извършват само в левове."

§ 12. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Издателят и националният оператор не носят отговорност за вредите, причинени при ползването на банкова карта, ако преди получаването на уведомлението за унищожаване, изгубване, открадване или използване по друг неправомерен начин на банкова карта добросъвестно са изпълнили нареждане за извършване на операция с нея от лице, което въз основа на недвусмислени обстоятелства е било овластено да я извърши. В случаите по ал. 2, при които картодържателят не отговаря, отговаря издателят."

2. Създават се нови ал. 2 - 10 със следното съдържание:

"(2) До получаване на уведомлението по ал. 1 картодържателят отговаря за вредите, които са причинени, но за не повече от 300 лв., освен ако е действал умишлено или при груба небрежност.

(3) Ако издателят е уведомен за унищожаването, изгубването, открадването, подправянето или използването по друг неправомерен начин на банковата карта, той отговаря за вредите, освен при умисъл на картодържателя.

(4) Картодържателят не отговаря за вредите, причинени от ползването на банковата карта без въвеждане на ПИН. Въвеждането на ПИН само по себе си не е достатъчно за ангажиране отговорността на издателя.

(5) Ако националният оператор е уведомен за унищожаването, изгубването, открадването, подправянето или използването по друг неправомерен начин на банковата карта, той отговаря за вредите, освен ако картодържателят или издателят са действали умишлено.

(6) Издателят отговаря за неизпълнение на задълженията си дори и ако операцията е извършена чрез терминално или друго устройство, което не е под пряк или изключителен контрол на издателя, освен ако операцията е извършена чрез терминално или друго устройство, което не е одобрено от издателя.

(7) Издателят отговаря за вредите от операции, неодобрени от картодържателя, с изключение на случаите по ал. 2, 3 и 6, както и за грешка или нередовно водене на сметката на картодържателя.

(8) Отговорността на издателя обхваща:

1. сумата на неизпълнената или неточно изпълнената операция заедно с лихвата;

2. останалите вреди.

(9) Издателят отговаря към картодържателя за неизпълнението на операциите с банкова карта, ако неизпълнението се дължи на недостатък на картата, на терминалното или друго устройство, освен ако неизпълнението се дължи на съзнателното поведение на картодържателя или на нарушение на чл. 10, ал. 2, т. 1.

(10) Отговорността на издателя може да бъде разширявана с договора."

3. Досегашната алинея 5 става ал. 11.

§ 13. В чл. 18 се създава ал. 4 със следното съдържание:

"(4) Обстоятелствата, че операциите с банкови карти и записванията по банковите сметки са извършени точно, както и че тези операции и записвания не са засегнати от технически или друг недостатък, се доказват от издателя."

§ 14. Създава се нова глава четвърта със следното съдържание:

"Глава четвърта

СЕТЪЛМЕНТ НА ПЛАЩАНИЯТА С БАНКОВИ КАРТИ

Сетълмент

Чл. 20. Сетълментът на плащанията с банкови карти, издадени на територията на страната, се извършва в Българската народна банка през сметките за сетълмент на издателите на картите в Българската народна банка.

Посредничество при сетълмента

Чл. 21. Функциите, свързани с посредничеството при сетълмента на плащанията на територията на страната, възникващи от операции с местни или международни банкови карти, издадени в страната, се извършват от националния оператор на договорна основа с издателя на картите и със съответната международна картова организация, ако картите са издадени по силата на договор между издателя и нея.

Извършване на сетълмента

Чл. 22 (1) Сетълментът на плащанията с банкови карти се извършва в Българската народна банка през БИСЕРА.

(2) Събирането и нетирането на взаимните задължения между издателите, възникнали от операции по чл. 2, ал. 1, т. 1 и 2 на терминални устройства АТМ или ПОС на територията на страната с банкови карти, издадени в страната, се извършва от националния оператор.

(3) Данните за сетълмента по ал. 2 се изпращат от националния оператор към БИСЕРА във формат съгласно БУС 11094 и указанията на Българската народна банка към него."

§ 15. В § 2 от допълнителните разпореди се добавят т. 5 - 7 със следното съдържание:

"5. "Електронен платежен инструмент" е платежен инструмент за отдалечен достъп до банкова сметка, който позволява на неговия държател да извършва операции, като прехвърляне на парични суми, плащане на стоки и услуги, теглене на пари в брой или многократното му зареждане с определена парична сума.

6. "Нетиране" е преизчисляване на взаимните задължения на участниците в националната система за обслужване на плащанията с банкови карти, което се извършва на основата на договори между страните.

7. "Сетълмент в Българската народна банка" е процес, при който се извършва прехвърляне на парични суми между сметките за сетълмент в Българската народна банка на платеца и получателя на плащането."

Заключителни разпоредби

§ 16. Тази наредба се издава на основание чл. 45, ал. 2 от Закона за банките и е приета с Решение № 82 от 31 октомври 2001 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.

Промени настройката на бисквитките