Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 24 от 5.III

НАРЕДБА ЗА КОНКУРСИТЕ ОТ 2002 Г.

 

НАРЕДБА ЗА КОНКУРСИТЕ

Приета с ПМС № 45 от 26.02.2002 г.

Обн. ДВ. бр.24 от 5 Март 2002г., отм. ДВ. бр.85 от 26 Септември 2003г.

Отменена с § 2, т. 2 от заключителните разпоредби на Постановление № 213 на Министерския съвет от 25 септември 2003 г. за приемане на Наредба за търговете и конкурсите - ДВ, бр. 85 от 26 септември 2003 г., в сила от 26 септември 2003 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат условията и редът за организацията и провеждането на публично оповестени конкурси съгласно Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОбП).


Чл. 2. (1) По реда на наредбата се извършва продажба чрез публично оповестен конкурс на:

1. дялове и акции - собственост на държавата и общините;

2. държавни и общински предприятия - юридически лица, непреобразувани в търговски дружества;

3. обособени части от търговски дружества с държавно или общинско имущество съгласно § 2 и 2б от допълнителните разпоредби на ЗППДОбП и от предприятията по т. 2, както и незавършени обекти на строителството.

(2) Публично оповестеният конкурс се провежда на два етапа.


Глава втора.
ПРОВЕЖДАНЕ НА МАРКЕТИНГ

Чл. 3. (1) Преди да вземе решение за приватизация чрез публично оповестен конкурс, органът по чл. 3 ЗППДОбП провежда маркетинг с цел привличане на инвеститорски интерес към обекта на приватизация.

(2) Начинът и сроковете за провеждане на маркетинг се определят от органа по чл. 3 ЗППДОбП в зависимост от вида на обекта на приватизация и могат да включват:

1. оповестяване на предстоящата продажба чрез средствата за масово осведомяване, придружено с кратка информация за обекта на продажба, която съдържа данните съгласно приложението;

2. предоставяне на информация за приватизиращия се обект в Агенцията за чуждестранни инвестиции;

3. изпращане на покани за участие в приватизацията до лица, заявили интерес, до консултантски фирми и до други институции по преценка на органа по чл. 3 ЗППДОбП;

4. други действия по преценка на органа по чл. 3 ЗППДОбП.

(3) Извършването на маркетинг не е условие за вземане на решение за продажба чрез публично оповестен конкурс.


Глава трета.
ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРОДАЖБА ЧРЕЗ ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЕН КОНКУРС

Чл. 4. Решението за приватизация чрез публично оповестен конкурс се взема от органа по чл. 3 ЗППДОбП, обнародва се в "Държавен вестник" и се публикува най-малко в два централни ежедневника.


Чл. 5. Решението за продажба чрез публично оповестен конкурс съдържа:

1. наименованието на предмета на конкурса;

2. минимална конкурсна цена в случаите, когато е определена такава цена;

3. мястото, където се закупува конкурсната документация, и цената й;

4. срока за закупуване на конкурсната документация;

5. условията за закупуване на конкурсната документация, включително необходимите документи, които следва да бъдат представени при закупуването й;

6. срока, в който лицата, закупили конкурсна документация, могат да отправят искане за разяснения по процедурата за провеждане на конкурса.


Глава четвърта.
КОНКУРСНА КОМИСИЯ. КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЯ

Чл. 6. (1) Организацията и провеждането на публично оповестените конкурси се извършват от комисия, назначена от органа по чл. 3 ЗППДОбП едновременно с решението по чл. 4, в състав най-малко от трима членове, поне един от които е правоспособен юрист.

(2) В заповедта за назначаване на конкурсната комисия се определят нейният председател и членовете, включително резервни членове.

(3) Членовете на конкурсни комисии получават за дейността си възнаграждение, чийто размер се определя от органа по чл. 3 ЗППДОбП.

(4) В зависимост от специфичната дейност или предмета на дейност на приватизиращото се предприятие в работата на конкурсната комисия могат да бъдат включвани експерти, притежаващи необходимите познания и опит, които не са служители в администрацията на органа по чл. 3 ЗППДОбП. В случай че експертите по предходното изречение са служители в друго ведомство, заповедта за назначаване на комисията се съгласува и с неговия ръководител.

(5) В случаите, когато за осъществяване на приватизацията на съответния обект е назначена работна група от Министерския съвет, нейните членове могат да участват в заседанията на конкурсната комисия, да дават становища и да правят предложения в съответствие с функциите на работната група, определени в решението за назначаването й. Преди отваряне на предварителните оферти членовете на работната група представят на органа по чл. 3 ЗППДОбП декларация за наличието или липсата на обстоятелствата по ал. 9, изречение първо.

(6) Решенията на конкурсните комисии се вземат с мнозинство от членовете й. Когато член на комисията е против взетото решение, той представя особеното си мнение писмено. Особените мнения се вписват в доклада на комисията.

(7) В случай че отсъстват повече от един член на комисията или правоспособен юрист и те не могат да бъдат заменени от резервните членове, заседанието на комисията се отлага до попълването на състава й, но с не повече от един ден. В случай че след отлагане на заседанието в случаите по предходното изречение съставът на комисията отново не може да бъде попълнен, органът за приватизация издава заповед за допълване състава на комисията с нови членове.

(8) В случай на трайна невъзможност на член на комисията да изпълнява задълженията си, продължила повече от 7 дни, органът за приватизация издава заповед за заменянето му с нов член.

(9) Член на комисията не може да бъде лице, което е свързано лице по смисъла на § 1, ал. 1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон с участник в конкурса или с членове на неговите управителни и контролни органи. Преди отваряне на предварителните оферти членовете на комисията представят на органа по чл. 3 ЗППДОбП декларация за наличието или липсата на обстоятелствата по предходното изречение.


Чл. 7. (1) Конкурсната документация се утвърждава от органа по чл. 3 ЗППДОбП едновременно с решението по чл. 4 и съдържа:

1. правила за провеждането на предварителния етап на конкурса, включващи:

а) разяснения по провеждането на предварителния етап на конкурса, включително условията за допускане до участие в заключителния етап;

б) изисквания към съдържанието на предварителната оферта за участие в конкурса, включително списък на документите, които следва да бъдат представени при депозирането й;

в) изисквания в случаите на участие чрез юридически лица, консорциуми или други форми на сдружаване, специално учредени за участие в конкурса;

г) условия и ред за получаване на допълнителна информация за обекта на приватизация извън съдържащата се в информационния меморандум, включително чрез извършване от участниците на ограничен собствен правен и финансов анализ;

д) условия и ред за провеждане на преговори по проекта на договор с лицата, закупили конкурсна документация преди подаването на предварителни оферти, в случай че се предвижда провеждане на такива преговори;

е) проект на договор или декларация за неразгласяване на информация, чието подписване е условие за допускане до участие в предварителния етап на конкурса;

ж) срок за депозиране на предварителни оферти;

2. информационен меморандум;

3. други документи по преценка на органа по чл. 3 ЗППДОбП.

(2) По преценка на органа по чл. 3 ЗППДОбП информационният меморандум може да бъде предоставян за закупуване отделно от останалата част на конкурсната документация. В този случай в разясненията по т. 1, буква "а" задължително се включват условията за предоставяне на информационния меморандум.


Глава пета.
ПРОВЕЖДАНЕ НА ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЕН КОНКУРС

Раздел I.
Предварителен етап на конкурса

Чл. 8. (1) На всички лица, закупили конкурсна документация, а в случаите по чл. 7, ал. 2 - и изпълнили условията за получаване на информационен меморандум, органът по чл. 3 ЗППДОбП издава сертификат за регистрация.

(2) В срока, определен в конкурсната документация, на лицата по ал. 1 може да се предостави възможност за извършване на ограничен собствен правен и финансов анализ съобразно условията и реда, предвидени в конкурсната документация.

(3) При постъпване на искане за разяснения по процедурата за провеждане на конкурса органът по чл. 3 ЗППДОбП изготвя писмен отговор в 3-дневен срок. Разясненията се съхраняват от председателя на конкурсната комисия и се предоставят при поискване на всички лица, закупили конкурсна документация.


Чл. 9. (1) Предварителните оферти се изготвят в съответствие с изискванията, определени в конкурсната документация, и се депозират в запечатан непрозрачен плик най-късно до изтичането на срока, определен в документацията. Върху плика се отбелязват пълното наименование на обекта на приватизация, името (фирмата) и адресът на подателя.

(2) Подадените предварителни оферти се вписват в специален регистър, съдържащ входящия им номер, датата и часа на тяхното постъпване. Допълнения или изменения на подадените предварителни оферти не се допускат освен в случаите по чл. 12, ал. 2.

(3) Председателят на конкурсната комисия организира приемането и съхраняването на подадените предварителни оферти.


Чл. 10. (1) Когато в срока, определен в документацията, постъпи само една предварителна оферта или не постъпи такава оферта, сроковете за закупуване на конкурсна документация и за депозиране на предварителни оферти може да се удължат по преценка на органа по чл. 3 ЗППДОбП.

(2) Сроковете по ал. 1 могат да се удължат по преценка на органа по чл. 3 ЗППДОбП и в случай че до изтичането на срока за депозиране на предварителни оферти бъде направено мотивирано писмено искане за това от лице, изразило интерес за участие в конкурса.

(3) В случаите по ал. 1 и 2 решението за удължаването се оповестява по реда на чл. 4, като органът по чл. 3 ЗППДОбП е длъжен да уведоми за това писмено всички лица, закупили конкурсна документация.


Чл. 11. Постъпилите предварителни оферти се отварят най-късно на следващия работен ден след изтичането на срока за депозирането им.


Чл. 12. (1) Не се разглеждат предварителни оферти, които:

1. са подадени извън срока, определен в документацията, съответно извън удължения срок по чл. 10;

2. са подадени в незапечатан или прозрачен плик;

3. са подадени от лица, които не са получили сертификат за регистрация в предварителния етап на конкурса.

(2) Извън случаите по ал. 1, ако някоя от предварителните оферти не отговаря на изискванията, посочени в конкурсната документация, органът по чл. 3 ЗППДОбП дава срок за отстраняване на допуснатите нередности. В писмото до участника се посочват нередностите, които следва да бъдат отстранени.

(3) Ако нередностите не бъдат отстранени в определения срок, съответният участник не се допуска до по-нататъшно участие в конкурса.

(4) При необходимост конкурсната комисия може да предложи на органа по чл. 3 ЗППДОбП да бъде поискано от участниците или част от тях едновременно с отстраняването на нередностите по ал. 2 да представят и писмени разяснения по депозираните предварителни оферти.


Чл. 13. Конкурсната комисия изготвя мотивиран доклад до органа по чл. 3 ЗППДОбП, в който се отразява съдържанието на депозираните предварителни оферти. Докладът съдържа предложение относно участниците, които да бъдат допуснати до участие в заключителния етап на конкурса, в съответствие с условията, определени в конкурсната документация.


Чл. 14. (1) След получаване на доклада по чл. 13 органът по чл. 3 ЗППДОбП определя участниците, които се допускат до участие в заключителния етап на конкурса.

(2) Участниците в конкурса, депозирали предварителни оферти, се уведомяват писмено в 3-дневен срок.


Раздел II.
Заключителен етап на конкурса

Чл. 15. (1) След определянето на участниците, които се допускат до участие в заключителния етап, конкурсната комисия изготвя правила за провеждане на заключителния етап на конкурса.

(2) Правилата по ал. 1 съдържат разяснения по провеждането на заключителния етап на конкурса, включително:

1. условия и ред за извършване от участниците на пълен собствен правен и финансов анализ на обекта на приватизация - огледи на дружеството, срещи с ръководството му, посещения в информационната зала и др.;

2. списък на документите, които следва да бъдат представени от участниците като условие за получаване на разрешение за извършване на дейностите по т. 1;

3. размер и вид на депозита за участие и краен срок за внасянето му;

4. условия за задържане и връщане на депозита;

5. изисквания към съдържанието на офертите;

6. размер на минималната конкурсна цена, в случай че такава е определена;

7. условия на конкурса, по които ще се оценяват офертите;

8. критерии за оценяване на офертите и начина на определяне на тежестта им в комплексната оценка;

9. условия на приватизационната сделка, които задължително следва да бъдат приети от участниците;

10. проект на договор за приватизация и други документи по преценка на органа по чл. 3 ЗППДОбП;

11. условия и ред за провеждане на преговори по проекта на договор с допуснатите участници преди подаването на оферти, в случай че се предвижда провеждане на такива преговори;

12. срок за подаване на оферти.

(3) Правилата за провеждане на заключителния етап на конкурса се утвърждават от органа по чл. 3 ЗППДОбП и се предоставят едновременно на всички допуснати участници.

(4) Участниците, представили необходимите документи съгласно ал. 2, т. 2 и внесли депозит за участие съгласно ал. 2, т. 3, получават сертификат за участие и имат право да подадат оферта.

(5) В случаите на участие чрез юридически лица, консорциуми или други форми на сдружаване, специално учредени за участие в конкурса, сертификатът по ал. 4 се издава на тяхно име след одобряване от органа по чл. 3 ЗППДОбП на предложената форма на участие.


Чл. 16. (1) Преди изтичането на срока по чл. 15, ал. 2, т. 12 органът по чл. 3 ЗППДОбП може по своя преценка да вземе решение за удължаването му.

(2) Всички кандидати, допуснати до участие в заключителния етап на конкурса, се уведомяват писмено за взетото решение по ал. 1.


Чл. 17. (1) Офертите се представят в запечатан непрозрачен плик, върху който се отбелязват пълното наименование на обекта на приватизация, името (фирмата) и адресът на подателя.

(2) Постъпилите оферти се отбелязват в специален регистър, съдържащ входящия им номер, датата и часа на постъпването им. Допълнения или изменения на подадени вече оферти преди тяхното отваряне не се допускат.

(3) Председателят на конкурсната комисия организира приемането и съхраняването на офертите.


Чл. 18. (1) Най-късно на следващия работен ден след изтичането на срока за подаване на оферти на заседание на конкурсната комисия председателят й съобщава общия брой на подадените оферти и отваря пликовете. Всяка страница от офертите се парафира от най-малко двама членове на комисията.

(2) По преценка на органа по чл. 3 ЗППДОбП отварянето на офертите може да се извърши публично.


Чл. 19. (1) Не се разглеждат оферти, които:

1. са подадени извън срока, определен с правилата по чл. 15, съответно извън удължения срок при условията на чл. 16;

2. са подадени в незапечатан или прозрачен плик;

3. са подадени от лице, което не е получило сертификат за участие в заключителния етап на конкурса;

4. не съдържат изрично приемане на условията по чл. 15, ал. 2, т. 9.

(2) Извън случаите по ал. 1, ако офертите не отговарят на някое от изискванията, посочени в правилата по чл. 15, органът по чл. 3 ЗППДОбП дава срок за отстраняване на допуснатите нередности. В писмото до участника се посочват нередностите, които следва да бъдат отстранени.

(3) Ако нередностите не бъдат отстранени в посочения срок, съответната оферта не се разглежда, а внесеният от участника депозит се освобождава.

(4) При необходимост конкурсната комисия може да предложи на органа по чл. 3 ЗППДОбП да бъде поискано от участниците или част от тях едновременно с отстраняване на нередностите по ал. 2 да представят и писмени разяснения по депозираните оферти. Разясненията по предходното изречение не трябва да водят до изменение на офертите в частта относно условията, по които се извършва оценяването им.


Чл. 20. След разглеждане на офертите конкурсната комисия извършва оценката им в съответствие с критериите, определени в правилата по чл. 15, и изготвя мотивиран доклад до органа по чл. 3 ЗППДОбП, съдържащ предложение за класация.


Чл. 21. (1) След получаване на доклада по чл. 20 органът по чл. 3 ЗППДОбП взема решение да бъде поискано от участниците да представят еднократно подобряване на офертите си в частта относно условията, по които се извършва оценяването им, или някои от тях, когато:

1. след датата на извършване от участниците на пълен правен и финансов анализ са настъпили благоприятни изменения в правното или финансовото състояние на приватизиращото се дружество и това обстоятелство е станало известно на органа по чл. 3 ЗППДОбП;

2. в условията на конкурса не е била определена начална цена и органът по чл. 3 ЗППДОбП прецени, че финансовите параметри на всички подадени оферти са неудовлетворителни.

(2) В случаите по ал. 1 органът по чл. 3 ЗППДОбП уведомява писмено участниците относно своите изисквания към допълненията към офертите и определя подходящ срок за представянето им, който следва да бъде еднакъв за всички участници. Допълненията се представят по реда на чл. 17, ал. 1.

(3) След като разгледа представените подобрения, конкурсната комисия изготвя доклад до органа по чл. 3 ЗППДОбП, съдържащ предложение за окончателна класация на офертите.

(4) В случай че някой от участниците не представи допълнение към офертата си в определения срок, за целите на класацията се взема предвид съдържанието на офертата му преди поискването на допълнението.


Чл. 22. (1) След като се запознае с предложението на конкурсната комисия по чл. 20, съответно по чл. 21, ал. 3, органът по чл. 3 ЗППДОбП с решение определя спечелилия конкурса участник.

(2) Всички участници в конкурса се уведомяват писмено за взетото решение по ал. 1, като внесените депозити се освобождават в срок до 7 дни от вземане на решението, а депозитът на спечелилия конкурса се задържа като гаранция за сключване на договора за приватизация и се прихваща от цената.


Чл. 23. С решението за определяне на участник, спечелил конкурса, задължително се определя и срок за сключване на приватизационен договор.


Глава шеста.
СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Чл. 24. (1) Договорът за приватизация се сключва в срока, определен съгласно чл. 23.

(2) В договора за приватизация задължително се включват условията, при които е спечелен конкурсът.

(3) В срока, определен съгласно чл. 23, се провеждат преговори между конкурсната комисия и участника, спечелил конкурса, по време на които се уточняват клаузите на договора за приватизация. По време на преговорите органът по чл. 3 ЗППДОбП може да изисква от участника повишаване на офертната цена.

(4) Договорът за приватизация се сключва с участника, спечелил конкурса или с посочено от него юридическо лице, в което той притежава целия капитал.


Чл. 25. (1) Ако в срока, определен съгласно чл. 23, не бъде сключен договор за приватизация по вина на участника, спечелил конкурса, органът по чл. 3 ЗППДОбП въз основа на доклад на конкурсната комисия може да вземе решение за:

1. даване на срок за сключване на договор с класирания на второ място участник, или

2. прекратяване на конкурса, ако класираното на второ място предложение е неудовлетворително с оглед целите на конкретната приватизационна процедура.

(2) С решението по ал. 1, т. 1 се определя и срок, в който класираният на второ място участник следва да внесе повторно сумата, определена като депозит за участие.

(3) Ако в определения срок не бъде сключен договор за приватизация по причини, независещи от волята на участника, спечелил конкурса, съответно на класирания на второ място участник в случаите по ал. 1, т. 1, органът по чл. 3 ЗППДОбП взема решение за удължаване на срока за сключване на договор.


Чл. 26. (1) Когато договорът подлежи на одобряване от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и/или от Министерския съвет, и/или от Народното събрание, срокът за сключване на договор за приватизация спира да тече от датата на двустранното парафиране на проекта на договора и започва отново да тече след получаване на одобрението от датата, на която избраният купувач е уведомен писмено за това.

(2) В случаите по ал. 1, когато съответният орган не одобри проекта на договор за приватизация, органът по чл. 3 ЗППДОбП може да вземе решение за:

1. прекратяване на процедурата за продажба чрез публично оповестен конкурс и освобождаване депозита на спечелилия участник, или

2. даване на срок за сключване на договор с класирания на второ място участник.


Чл. 27. Ако участникът, спечелил конкурса, съответно класираният на второ място участник, на когото е даден срок за сключване на договор в случаите по чл. 25, ал. 1, т. 1 и ал. 3, не сключи по своя вина договора за приватизация в определения срок, внесеният от него депозит се задържа.


Допълнителни разпоредби

§ 1. В случаите по чл. 6, ал. 5, както и в случаите, когато е определен консултант (приватизационен агент) за осъществяване на приватизационната процедура, в докладите на конкурсната комисия се отразяват становищата, препоръките и предложенията, направени от членовете на работната група, съответно от консултанта.


§ 2. "Сертификат за регистрация" по смисъла на наредбата е писмен документ, издаден от съответния орган за приватизация, с който се удостоверява, че участникът в конкурса е изпълнил изискванията по чл. 8, ал. 1, съответно по чл. 15, ал. 4.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Когато към датата на влизане в сила на тази наредба има прието решение за провеждане на публично оповестен конкурс, той се провежда по реда на отменената Наредба за конкурсите.


§ 4. Указания по прилагането на наредбата дава Агенцията за приватизация.


§ 5. Наредбата се приема на основание чл. 25, ал. 8, чл. 30, ал. 2 и § 16, ал. 3 ЗППДОбП.


Приложение към чл. 3, ал. 2, т. 1


Инфорамационна карта за предприятия с открита процедура за приватизация


1. Име на обекта.

2. Седалище и адрес на управление.

3. Подотрасъл.

4. Предмет на дейност.

5. Съдебно регистриран капитал.

6. Структура на капитала.

7. Възможен процент за продажба.

8. Собствен капитал.

9. Дълготрайни материални активи.

10. Дълготрайни нематериални активи.

11. Задължения.

12. Вземания.

13. Финансов резултат за последната година.

14. Персонал.

Адрес/телефон за допълнителна информация.


Промени настройката на бисквитките