Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 48 от 15.VI

ПРАВИЛНИК ЗА КРЕДИТИРАНЕ НА КООПЕРАТИВНОТО И ИНДИВИДУАЛНОТО (ГРУПОВО ИЛИ ЕДИНИЧНО) ЖИЛИЩНО СТРОИТЕЛСТВО

 

ПРАВИЛНИК ЗА КРЕДИТИРАНЕ НА КООПЕРАТИВНОТО И ИНДИВИДУАЛНОТО (ГРУПОВО ИЛИ ЕДИНИЧНО) ЖИЛИЩНО СТРОИТЕЛСТВО

Обн. ДВ. бр.48 от 15 Юни 1954г.

I. Общи положения

1. Българската инвестиционна банка отпуска заеми на работници, служители и членове на трудово-производителни кооперации за кооперативно и индивидуално (групово или единично) жилищно строителство, извършвано в населените места, за които се прилага Указът за насърчаване и подпомагане на кооперативното и индивидуалното жилищно строителство.

Заемите за кооперативно и индивидуално жилищно строителство се отпускат за строеж на жилища, както и за довършване, пристрояване и надстрояване на съществуващи жилищни сгради и помещения.


2. Размерът на индивидуалните заеми (за отделно жилище) не може да надвишава 40 000 лв. Съпрузи, заедно или поотделно, могат да получат заеми с общ размер до 40 000 лв.

Заемите се отпускат със срок за изплащане до 25 години при 2% годишна лихва и участие на заемоискателите със собствени средства в размер най-малко 30% от искания заем.

Собствените средства на заемоискателите се внасят по жилищно-спестовна влогова сметка в Българската инвестиционна банка и се олихвяват по банковата тарифа. Тези средства не се включват в размера на отпуснатите им от банката заеми.


3. При откриване на жилищно-спестовните си влогови сметки в Българската инвестиционна банка заемоискателите определят размера на исканите заеми. Промени в размера могат да се правят само от 1 юни до 31 октомври.


4. Заемоискателите придобиват право на заеми след изтичането най-малко на 6 месеца от датата, на която са набрали по жилищно-спестовните си влогови сметки собствени средства в размер най-малко 30% от исканите заеми, и ако са определени от банката да получат заеми по реда, посочен в следващия параграф.


5. В рамките на предвидените средства по финансово-кредитния си план Българската инвестиционна банка определя ежегодно на 1 февруари и 1 юни поименно заемоискателите, на които могат да се отпуснат заеми за жилищно строителство. Определянето на заемоискателите става в зависимост от размера на спестовните числа по жилищно-спестовните им влогови сметки, а за жилищните кооперации се взема предвид средното сборно спестовно число на членовете им.

Спестовните числа се получават, като сумата на всяка вноска по влога се умножи с лихводните и се раздели на 100, а полученото число се раздели на хилядната част от размера на записания заем.


6. Българската инвестиционна банка най-късно до края на м. февруари, съответно до края на м. юни, уведомява писмено заемоискателите, които имат право да получат заеми, както и за книжата, които следва да представят.


7. Заемоискателите са длъжни в 3-месечен срок от получаване уведомлението от банката да направят писмено искане до нея за разрешаване на заемите. Към искането те трябва да приложат следните книжа:

а) документ, установяващ правото на собственост върху урегулирана земя, или документ за даване право на строеж върху чужда урегулирана земя;

б) удостоверение от съответния народен съвет, че урегулираната земя не се засяга от градоустройствения му план;

в) утвърден типов или индивидуален план на сградата и финансова сметка, съдържаща подробна ведомост за количествата на отделните видове работи и стойностна сметка по цени, по каквито ще се извършва строежът;

г) скица на урегулираната земя и

д) удостоверение от съответния народен съвет, че заемоискателите не дължат данъци и такси.

При нужда банката може да иска представянето и на други допълнителни документи.


8. Заемоискатели, неизпълнили задълженията по предходния параграф, губят правото да ползуват определените им заеми. Те могат да направят постъпки пред банката да бъдат включени отново в списъците на лицата, които ще бъдат определени по-късно за получаване на заеми.


9. Ползуването на заемите започва след сключването на договор с банката. Преди това лицата, определени да ползуват заеми по реда на точка 5, могат с нейно разрешение и под неин контрол да теглят и разходват от собствените си средства за изплащане на урегулирана земя, строителни материали и други разходи във връзка с подготовката на строежа.

Разрешените заеми могат да се ползуват най-много 2 години, считано от датата на започване на тегленето на суми от собствените средства на заемоискателите.


10. Българската инвестиционна банка по уважителни причини може да продължи сроковете по §§ 9 и 19 най-много с 6 месеца, а по § 7 - най-много с 2 месеца.


11. За обезпечаване на отпуснатите заеми се учредява ипотека в полза на Българската инвестиционна банка върху собствената урегулирана земя на заемоискателите или върху отстъпеното им безсрочно - възмездно или безвъзмездно - право да строят сгради върху чужда урегулирана земя, както и върху построените сгради или сградите, които ще бъдат построени на същата земя.

Вписването на законна ипотека става въз основа на молба от Българската инвестиционна банка без представяне на договор или други книжа.


12. Заемоискателите със съгласие на банката могат да прехвърлят правата и задълженията по жилищно-спестовните си влогове и заеми само на съпруг(а) и на роднини по права и съребрена линия до втора степен включително, ако отговарят на условията по § 1.

Членовете на жилищна кооперация, започнала строежа, могат да прехвърлят правата и задълженията си по разрешените им заеми и на други лица, ако отговарят на условията по § 1 и ако със съгласието на Българската инвестиционна банка са приети за членове на кооперацията.


13. Когато при строежа, довършването, пристрояването и надстрояването на жилища и помещения разрешеният заем се окаже недостатъчен, банката може по изключение да разреши увеличаване на заема до 25% от първоначалния му размер при условие, че общо заемът няма да надвиши 40 000 лв. и заемоискателят има набрани или пък внесе необходимите собствени средства до 30% от размера на увеличението на заема.


14. Касиер-платците при учрежденията, предприятията и обществените организации удържат по писмено искане на Българската инвестиционна банка задължително месечните погасителни вноски при изплащане трудовите възнаграждения на работниците, служителите и членовете на трудово-производителните кооперации, получили жилищни заеми от банката. Тези месечни погасителни вноски са договорни и не се считат за запор, поради което забраната на чл. 82 от Кодекса на труда не се отнася за тях.

В тридневен срок от деня на удържане месечните погасителни вноски касиер-платците са длъжни да внесат сумите в банката. Ако не удържат или не внесат удържаните суми в определения срок, тя събира в своя полза лихва 1% месечно от отчетника, като на внесените със закъснение суми се дава вальор датата, на която е следвало сумите да бъдат внесени в банката.

В случай че някой от длъжниците напусне учреждението, предприятието или обществената организация или се премести на работа другаде, касиер-платците са длъжни в тридневен срок от деня на напускането да уведомят банката за новото му местослужене и адрес.


15. Изпълкомите на народните съвети по искане на Министерството на комуналното стопанство и благоустройството събират и представят ежегодно сведения по населени места за материалите, броя и приблизителната стойност на жилищата, които работниците, служителите и членовете на трудово-производителните кооперации проектират да построят със собствени средства или със заеми от Българската инвестиционна банка през следната година. Сведенията се събират по формуляр-заявка, установен от Министерството на комуналното стопанство и благоустройството съвместно с Българската инвестиционна банка.

Министерството на комуналното стопанство и благоустройството 5 дни след утвърждаване на годишния народностопански план представя на Българската инвестиционна банка данни по населени места за броя и стойността на жилищата, за строежа на които ще се използува банков кредит.


16. Разпоредбите на § 2, алинея I и II, и §§ 10, 11, 14 и 15 на настоящия правилник важат и за заемите, които Българската инвестиционна банка отпуска по реда на буква "Б" от приложение IV към 1434-то постановление на Министерския съвет от 26 ноември 1951 г. - относно уреждане и подобряване финансирането, кредитирането и контрола на капиталовложенията и преустройството на Българската инвестиционна банка. Тези заеми могат да се ползуват за строеж, довършване, пристрояване и надстрояване на жилища.


II. Заеми за кооперативно жилищно строителство

17. Българската инвестиционна банка отпуска заеми на жилищни кооперации за кооперативно жилищно строителство в размер на записаните заеми от отделните членове-кооператори при условия:

а) участвуващите в строежа членове-кооператори, които ще ползуват банков кредит, да са изпълнили условията на § 4 от настоящия правилник и да са определени от банката за получаване на заеми по реда на § 5 от същия правилник, а тези членове-кооператори, които ще участвуват в строежа само със собствени средства - да са внесли средствата си на влогова сметка в банката;

б) има проектосметна документация за строежа, утвърдена от съответната служба при народния съвет;

в) броят на членовете-кооператори съответствува на броя на предвидените по плана жилища;

г) има документ,установяващ правото на собственост върху урегулирана земя, върху която ще се извършва строежът, или че на кооперацията е отстъпено безсрочно правото да строи върху чужда урегулирана земя;

д) записаните заеми и собствените средства на кооператорите покриват стойността на определените им жилища;

е) има решение на общото събрание за разпределяне на жилищата между членовете-кооператори, участвуващи в строежа, както и за определяне стойността на всяко жилище в абсолютна сума и в процент спрямо общата проектосметна стойност на жилищната сграда;

ж) има декларация от отделните членове-кооператори, че приемат определените им жилища и

з) има документ от съответния народен съвет, че кооперацията е включена в разпределянето на строителните материали.

Документът по буква "г" със съгласие на банката може да бъде представен след сключване на договора за заем, но преди да започне ползуването на заема.


18. Заемите на жилищните кооперации се отпускат срещу договор при поръчителство на членовете-кооператори, участвуващи в строежа, със срок за ползуване до 3 години и 2% годишна лихва.

При отпускане на заемите жилищно-спестовните влогове на отделните членове-кооператори се блокират.

Част от сумите по блокираните влогове на членовете-кооператори жилищните кооперации могат да използуват за заплащане на закупената урегулирана земя или на отстъпеното право на строеж върху урегулирана чужда земя.


19. След завършване на строежа, но не по-късно от 3 години от деня на започването му, общото събрание на жилищната кооперация е длъжно да вземе решение за установяване действителната стойност на всяко отделно жилище и за снабдяване на членовете-кооператори с нотариални актове за собственост, а членовете-кооператори да се снабдят с нотариални актове.

Ако това задължение не бъде изпълнено в предвидения срок от 3 години, заемът става изискуем, а виновните членове-кооператори се наказват с глоба съгласно Указа за санкциите, които се налагат при нарушение на Устава и други разпоредби по дейността на Българската инвестиционна банка.

Нотариусът може да снабдява правоимащите с нотариални актове само след като Българската инвестиционна банка даде писмено съгласие.

Нотариалните актове, издадени без съгласието на банката, са недействителни.


III. Преходни разпореждания

20. До края на 1954 г. Българската инвестиционна банка може да отпуска индивидуални заеми в размер до 10 000 лв. за довършване на жилищни сгради на работниците, служителите и членове на трудово-производителни занаятчийски кооперации без спазване на 6-месечния срок по § 4 от настоящия правилник при следните условия:

а) сградите да са започнати преди влизане в сила на настоящия правилник;

б) сградите да се довършат в 6-месечен срок от деня на отпускане на заемите;

в) необходимата сума за довършване на сградите да не надвишава 30% от стойността им в завършен вид;

г) заемоискателите да не са ползували заеми от банката или ако са ползували, общият размер на разрешените им заеми, включително искания заем за довършване на жилищни сгради, да не надвишава 40 000 лв. и

д) вложените собствени средства от заемоискателите в сградата да съставлява най-малко 30% от стойността на завършената сграда.

Тези заеми се отпускат в рамките на предвидените средства по финансово-кредитния план на банката за населените места, определени от Министерския съвет, за които Указът за насърчаване и подпомагане на кооперативното и индивидуалното жилищно строителство има приложение.

Заемоискатели, които желаят да получат заеми при посочените по-горе условия, са длъжни в двумесечен срок от влизането в сила на настоящия правилник да направят постъпки пред Българската инвестиционна банка, като съобщят размера на искания заем, изразходваните средства за извършения строеж, както и вида, количеството и стойността на незавършените работи.


21. Българската инвестиционна банка да определи за 1954 г. заемоискателите, които могат да получат заеми за жилищно строителство през втората половина на годината.


22. По искане на заемоискателите, получили заеми за жилищно строителство по реда на приложение IV към 1434-то постановление на Министерския съвет от 26 ноември 1951 г., Българската инвестиционна банка, след като прецени материалните им възможности, може да продължи определените им срокове за изплащане на заемите до 25 години.


23. Жилищните кооперации, които са завършили започнатите строежи, се задължават в 6-месечен срок от обнародването на настоящия правилник да снабдят отделните членове-кооператори с нотариални актове за собственост по реда на § 19 от правилника. Ако кооперациите или отделни членове-кооператори не изпълнят това задължение в определения срок, налагат се санкциите предвидени в същия параграф.

Ако разрешените заеми на отделните членове на жилищните кооперации са недостатъчни за изплащане стойността на определените им жилища, тези членове могат да поискат увеличение на размера на записаните заеми до 40 000 лв., като внесат 30% собствени средства без спазване на останалите условия по §§ 4 и 5 от настоящия правилник.


24. Заемоискатели, които са започнали строеж на жилищни сгради и не са използували разрешените им от Българската инвестиционна банка заеми в предвидените срокове, могат да ги използуват до края на 1954 г.


25. Заемоискатели, които не са добили право на заеми по реда и условията на приложение IV към 1434-то постановление на Министерския съвет от 26 ноември 1951 г., получават заеми от Българската инвестиционна банка по реда и условията на настоящия правилник. Същите заемоискатели в едномесечен срок от влизане в сила на правилника се задължават да определят размера на исканите заеми.


26. Настоящият правилник отменя разпоредбите на точки 1 - 47 включително от раздел "А" и точка 55 от раздел "Б" на приложение IV към 1434-то постановление на Министерския съвет от 26 ноември 1951 г., както и всички други разпоредби, които му противоречат.


Промени настройката на бисквитките