Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 60 от 28.VII

ПРАВИЛНИК ЗА СКЛАДОВО-ЕКСПЕДИЦИОННАТА ДЕЙНОСТ НА ПРИСТАНИЩАТА

 

ПРАВИЛНИК ЗА СКЛАДОВО-ЕКСПЕДИЦИОННАТА ДЕЙНОСТ НА ПРИСТАНИЩАТА

УТВЪРДЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 229 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 25 ЮЛИ 1955 Г.

Обн. ДВ. бр.53 от 1 Юли 1955г., изм. ДВ. бр.5 от 16 Януари 1959г., изм. ДВ. бр.60 от 28 Юли 1959г., изм. ДВ. бр.97 от 2 Декември 1960г., изм. ДВ. бр.40 от 21 Май 1968г., изм. ДВ. бр.69 от 3 Септември 1974г., изм. ДВ. бр.94 от 5 Декември 1980г., отм. ДВ. бр.31 от 14 Април 2000г.

Отменен с параграф единствен, т. 7 на Постановление № 50 на Министерския съвет от 5 април 2000 г. за отменяне на нормативни актове на Министерския съвет - ДВ, бр. 31 от 14 април 2000 г.


I. ОБЩИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ

Чл. 1. (Изм. - Изв., бр. 60 от 1959 г.) Настоящият правилник се прилага при складовите и експедиционните операции на товарите в пристанищата.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Складово-експедиционна дейност извършват пристанищата съгласно точка 15 от Правилника за съгласуване на работата в пристанищата.


Чл. 3. (Нов ал. 1 - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Пристанищата експлоатират складовете в района на пристанището и складовите бази извън района на пристанището.

(Предишна ал. 1 - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Складовете в пристанищата са:

а) закрити складове - магазии, навеси и площадки, покрити с мушами или други покривни материали, и

б) открити площадки.


Чл. 4. (Изм. - Изв., бр. 60 от 1959 г. и ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Товародателите използуват складовете на пристанищата според сроковете, определени в договора.

Ако товарите не бъдат изнесени от складовете в уговорените срокове и няма други свободни складови площи в района на пристанището, пристанището може да откаже приемането на товари на неизправните товародатели по следващото месечно разпределение или да премести товарите в складовите си бази за сметка на неизправните товародатели.

Липсата на складова площ и нуждата от разместване на товари се констатира от комисия с представители на пристанището, митницата и товародателя.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Приемането на транзитни и реекспортни товари в пристанищните складове става по договаряне.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) За измерване теглото на товарите пристанищата си служат с неравнораменни неподвижни (автомобилни) и неравнораменни подвижни кантари и с вагонни кантари - при наличие на такива кантари.

Неравнораменните неподвижни (автомобилни) кантари се обслужват от подготвени за целта пристанищни служители и работници.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Товародателите, които желаят вносните им товари да бъдат експедирани от пристанището, му предават сключените с транспортните организации договори за превоз.


II. ПРИЕМАНЕ И ПАЗЕНЕ НА ТОВАРИТЕ

Чл. 8. (Доп. - Изв., бр. 5 от 1959 г.) Товарите, които пристигат от чужбина, се разтоварват и приемат в пристанищните складове по манифест, изготвен от превозвача, товародателя или ДСП "Инфлот". Към манифеста задължително се прилагат спецификациите на товарите. В манифеста се вписват и всички материали, които са служили за укрепване или отделяне на товарите в корабите и вагоните и са били вписани в товарителниците или коносаментите.

Износните товари се приемат в складовете на пристанището по товарителница, по манифест или специален формуляр, подаван от товародателя.

Вагоните с износни товари се предават от гарата на получателя по установения за железниците ред.

Пристанището не отговаря за качеството на износните товари, както и за явилите се разлики между вписаното в превозните документи количество на тези товари и количеството, оказало се във вагона. Пристанището отговаря за количеството и качеството на приетите товари.

Документите за липси, повреди на опаковката и други нередности, констатирани при приемането на износните товари, се предават на товародателя.

(Ал. 6 отм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.)


Чл. 9. Манифестите за вносните товари се подават най-късно три часа след пристигането на кораба в морските пристанища и два часа - в дунавските пристанища.


Чл. 10. С разрешение на митницата разтоварването на товарите се допуска и по оригиналните корабни манифести.


Чл. 11. Приемането от корабите и предаването на корабите превозваните от тях товари се извършва на кея пред трюма на кораба.


Чл. 12. Предаването, приемането и складирането на товарите става по коносамент.

(Доп. - Изв., бр. 5 от 1959 г.) Ако товарите пристигнат неподредени по коносаменти в кораба, пристанището ги разпредeля по коносаменти за сметка на товародателите. За целта още при констатирането на неподреждането на товарите се съставя акт, подписан от пристанището, митницата, лицето, което е подписало манифеста, и представител на товарополучателя, ако има такъв в пристанището. Когато товарите са пристигнали с български кораби, разпределянето става за сметка на параходствата.

(Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Когато по тази причина се увеличат престоите на превозните средства - кораби, вагони и автомобили, съставя се акт, в който се отбелязва за чия сметка са контрасталиите и денгубите.


Чл. 13. При оказали се различия в номерата, марките, опаковките и теглата на колетите и партидите, при констатирани повреди на амбалажа на товара, липса или излишък на колети и при други нередности в момента на разтоварването на товара от кораба се съставя акт-известие по всеки коносамент.

(Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) За всички нередности, констатирани при приемане на износните товари, се съставят констативни протоколи по реда, определен от Устава на железниците в Народна република България и Устава на автомобилния транспорт за общо ползуване в Народна република България.


Чл. 14. Най-късно два часа след окончателното разтоварване на кораба се съставя генерален акт за приключване на манифеста, като предварително се сверяват резултатите от приетите товари по отделните коносаменти и актове-известия.


Чл. 15. Пристанищата приемат вносните товари по обявеното в манифеста тегло.

По искане на товародателите пристанищата са длъжни да претеглят съестните продукти и вносните товари, които дават големи фири.

Опакованите товари се приемат по бройки на колетите.

Дребните пратки се приемат, като се претеглят.


Чл. 16. Товародателите посочват в заявките за обработката в пристанищата кои товари следва да се съхраняват в закрити складове и кои в открити и ориентировъчно крайния срок за вдигането им.


Чл. 17. За съхраняването на товари, за които са необходими специални грижи, товародателите дават на пристанището съответни указания.


Чл. 18. (Изм. - Изв., бр. 5 от 1959 г.) Крайбрежните товари се приемат в пристанищните складове по писмено искане на товародателите и се съхраняват отделно от необмитените вносни товари. Те се приемат и издават по тегло, обявено в крайбрежния лист, товарителницата или писменото искане за приемането им.


Чл. 19. Пратките от комбиниран превоз се приемат в складовете на пристанището по искане на параходството или железниците по тегло, обявено в товарителницата, съответно коносамента. Когато пристанището намери за необходимо, може да измерва теглото на приеманите товари.


Чл. 20. Товарите, които следва да се съхраняват в покрити складове, при липса на свободни места в тях могат да бъдат поставени и на открити площи, ако товародателите дадат за това съгласие и освободят пристанището от отговорност.

В този случай пристанището носи отговорност за повредите на товарите вследствие атмосферните влияния (ръждясване и други подобни) само когато не е действувало с грижата на добър стопанин.

Товарите не се разтоварват, докато пристанището не получи писмено съгласие за разтоварването им на открито и докато товародателят не достави необходимите мушами и други материали, ако пристанището няма достатъчно от тях. Денгубите и контрасталиите, произлезли по тези причини, са за сметка на товародателя.


Чл. 21. В пристанищните складове не се приемат износни товари, ако за превоза им не е осигурен кораб или не е посочена приблизителната дата за товаренето. Тези данни задължително се вписват във формуляра за износ.


Чл. 22. (Доп. - Изв., бр. 5 от 1959 г.) По искане на пристанището товародателите изпращат свои компетентни служители за разпределяне на товарите по специфичните им белези - вид, дебелина, качество и други, освен случаите, когато товарите са опаковани и имат търговска маркировка и номерация. Ако товародателите не изпратят свои компетентни служители и пристанището не е в състояние да извърши разпределението, товарите не се разпределят, за което се уведомяват товародателите.


III. СРОК И ТАКСИ ЗА ПАЗЕНЕ НА ТОВАРИТЕ

Чл. 23-27. (Отм. - ДВ, бр. 69 от 1974 г.)


IV. ЕКСПЕДИЦИЯ

Чл. 28. Пристанището експедира товарите по реда на получените нареждания, ако няма други указания от товародателите.

(Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) За поисканите, отпуснатите и натоварените по предадените му от клиентите и приети месечни заявки вагони и автомобили и за дадените и разтоварените вагони и автомобили пристанището дава ежедневни сведения на товародателите.


Чл. 29. (Доп. - Изв., бр. 5 от 1959 г.) Раздробяване на колетите в пристанищата не се допуска, освен когато металите са пристигнали в големи връзки или пачки и следва да се разпределят на по-малки количества.

Експедицията на пратките става по колети, когато са опаковани или направени на връзки.

Неамбалирани товари се експедират само като вагонни пратки за един получател.

(Изм. - Изв., бр. 5 от 1959 г. и ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Дребните пратки се предават от пристанището на превозвача съгласно указанията на товародателя.

Товар, чието количество според нареждането за експедиция е недостатъчно за пълното използуване на вагоните, се експедира, като глобата за неизползуваната пълна техническа норма на вагона е за сметка на товародателя.


Чл. 30. (Доп. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Когато дадените за натоварване или разтоварване вагони попаднат в денгуби не по вина на пристанището, съставя се акт, подписан от представители на пристанището и товародателя, като се посочват причините за забавянето и за чия сметка да бъде денгубата. Такъв акт се съставя и за несвоевременното разтоварване или натоварване на автомобилите.


Чл. 31. Товародателите дават на пристанището нареждане за експедиция (разпределителни писма по установен образец) отделно за всеки получател и коносамент в два екземпляра в следните срокове:

а) (изм. - Изв., бр. 60 от 1959 г. и бр. 97 от 1960 г.) за масовите товари и колетите с тегло към 5 тона, пристигащи от пристанищата на Черно море и Мраморно море - до 20 часа преди пристигането на кораба, а за металите и другите товари - до 4 часа след даване свободна практика на кораба; за товарите, пристигащи от всички други пристанища, включително товарите, пристигащи в дунавските пристанища, най-късно 48 часа преди пристигането на кораба. Нарежданията за експедиция на товарите, които ще претърпят допълнителна обработка, като: преопаковане, маркиране, сортиране и други подобни, се дават след като товарът бъде допълнително обработен;

б) за износните товари - най-малко 12 часа преди товаренето.

Нарежданията за експедиция, в които липсват някои съществени данни, се смятат за неполучени, като пристанището уведомява веднага товародателя за нередността.


Чл. 32. За всяка експедиция или предаване на товар направо на получателите пристанището съставя отчетно писмо или приемателно- предавателен протокол. В отчетното писмо (приемателно-предавателен протокол), с което се отчита последната част от товара по даден коносамент, пристанището вписва, че експедицията по коносамента се приключва.

Отчетните писма и приемателно-предавателните протоколи се предават или изпращат на товародателите и получателите най-късно до 15 часа на следния работен ден. Те се съставят отделно за товари, предназначени за един получател и по един коносамент.


Чл. 33. Пристанището със свои работници привързва и подклинва натоварените във вагона товари за експедиране, като осигурява необходимите материали. Стойността на употребените материали се заплаща от товародателите.


Чл. 34. Пристанището предава товарите за превоз по железниците с малка бързина, а с голяма бързина - само при изрично нареждане от товародателя.


Чл. 35. (Отм. - ДВ, бр. 69 от 1974 г.)


Чл. 36. При погрешно отправяне на пратка или промяна на получателя по вина на товародателя пристанището съдействува за бързото поправяне на грешката, като разноските се заплащат от товародателя.

При погрешно отправяне на пратка по вина на пристанището то незабавно предприема действия за поправяне на грешката, като разходите остават за негова сметка.


Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Пристанището заплаща на превозните организации по чл. 7 навлата, а така също и глобите, добавъчните такси, контролните поправки и други разноски по транспорта съгласно съществуващите тарифи и наредби независимо от това, дали вина има пристанището или клиентите и урежда всички взаимоотношения с тях.


Чл. 38. (Доп. - Изв., бр. 5 от 1959 г.) При експедицията на товарите за меродавно се взема следното тегло:

а) за товари, предавани направо на получателя - теглото, установено на пристанищен кантар;

б) за експедираните товари - като дребни пратки, цели вагони с неамбалирани товари или опаковани колети без надписи за бруто и нето тежина - теглото, установено на кантар на превозвача;

в) за колети със стандартна опаковка и тегло и за колети в здрав оригинален амбалаж - маркираното тегло върху тях;

г) За дълги предмети, като греди, релси, дебели железни ламарини, дълги профили и други подобни, които не се събират на един вагон или на платформата на кантара - по техническите им данни за линеен или квадратен метър;

д) за пратки, поставени в сборни или групажни вагони - тежините, определени на пристанищния кантар или съгласно букви "в" и "г".

Така установеното тегло е задължително както за превозвача, така и за вносителя, разпределителя и получателя на пратката по товарителницата.


Чл. 39. Пристанището застрахова товарите за времето на престоя им в пристанищните складове или за времето на превоза им само при писмено изреждане от товародателя, който заплаща застрахователните премии.


Чл. 40. Надгабаритни товари пристанището експедира по железниците след предварително разрешение на железниците, като товаренето се ръководи от компетентни железопътни органи.


Чл. 41. До 15-то число на всеки месец пристанището прави сверка на данните по нарежданията за експедиция и манифестите за цялата стокова дейност по експедицията на вносните и износните товари за предшествуващия месец и отразява резултата в протокол, извлечение от който се дава на товародателите.

(Изм. - Изв., бр. 5 от 1959 г.) Рекапитулациите - крайни отчитания по всеки коносамент, задължително се съставят от пристанището в срок от 7 дни след извършването на последната експедиция.


V. ОТГОВОРНОСТ НА ПРИСТАНИЩНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ И ТОВАРОДАТЕЛИТЕ

Чл. 42. Пристанището отговаря за липсите и повредите на товарите, произлезли при приемането и съхраняването им и през време на товарно-разтоварните операции, извършвани от негови работници.

Контрасталиите и денгубите на корабите и вагоните, допуснати при товарно-разтоварните операции по вина на пристанището остават за негова сметка.


Чл. 43. Пристанището не отговаря:

а) (изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) за естествените (законните или обичайните) фири;

б) за количеството и качеството на товарите в колетите, приети без претегляне в изправна опаковка, ако ги предава в същата изправна опаковка;

в) за разликите в теглото на товарите, оказали се при предаването им на получателя или при експедирането им, когато тези товари не са били приети чрез претегляне на неравнораменен подвижен кантар освен в случаите на доказана кражба, злоупотреба или недобросъвестност;

г) за повреди или липси на товари, дължащи се на недостатъци на амбалажа, установен с акт;

д) за изменението на качеството, за повредите и за липсата на част от товара поради дългото престояване в пристанищните складове по независещи от него причини. В такива случаи съобразно външни признаци по товара пристанището уведомява своевременно товародателите, за да вземат съответни мерки;

е) за повреди на товарите, дължащи се на техните качества или скрити недостатъци.


Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) При анулиране или промяна в нареждането за експедиция или износ товародателят плаща предвидената в договора неустойка, но не по-малко от 2 лв.

При погрешно изготвяне на отчетното писмо или неизпращането му в предвидения по точка 32 срок пристанището заплаща предвидената в договора неустойка, но не по-малко от 2 лв. за всеки конкретен случай.

За несвоевременно уреждане заплащането на предявените сметки товародателите заплащат на пристанището неустойка в размер на 1% на ден върху дължимата сума до деня на изплащането на сумата или представяне на пристанището редовно издаден разчетен документ (акцептиран чек, чек от лимитирана чекова книжка или платежно нареждане).

(Ал. 4 отм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.)


VI. ЗАПЛАЩАНЕ НА УСЛУГИТЕ

Чл. 45. За разходите по приемането, пазенето и експедицията на товарите пристанището съставя сметка съгласно действуващите тарифи и други наредби и ги представя на товародателите на следния работен ден от експедирането на товара.

(Доп. - Изв., бр. 60 от 1959 г.) Когато товарите не се вдигнат от складовете на пристанището до 55-ия ден от внасянето им, таксите за пазене се събират в края на всяка календарна десетдневка.

Забележка. (Отм. - ДВ, бр. 69 от 1974 г.)


Чл. 46. Товародателите, дали нареждане за експедиция, са длъжни да уредят заплащането на издадените от пристанището сметки най-късно на следния работен ден от предявяването им чрез чекове от лимитирани чекови книжки, акцептирани чекове, платежни нареждания или с налични пари съобразно наредбите на Българската народна банка.

(Ал. 2 и 3 отм., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Рекламациите по сметките не спират изплащането им.


Чл. 47. При системно просрочване на плащанията на предявените сметки за превозни такси независимо от причините за това пристанището след писмено предизвестие може да откаже експедицията на товари на неизправния товародател, докато той осигури необходимите платежни средства (чрез откриване на акредитив и пр.).


VII. РЕКЛАМАЦИИ

Чл. 48. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.) Рекламациите по сметките за превоза, направени от товародателя, се уважават дотолкова, доколкото те бъдат предявени към превозвача в предвидените срокове за предявяване на рекламации в Устава на железниците в Народна република България и Устава на автомобилния транспорт за общо ползуване в Народна република България.


Чл. 49. Предявените рекламации за липси на товари, повреди и други щети се разглеждат и решават от началника на пристанището в 15-дневен срок от предявяването им, като резултатът се съобщи писмено на рекламанта. За рекламации по таксите за пазене срокът за разглеждане е 10 дни.


Чл. 50. (Отм. - ДВ, бр. 94 от 1980 г.)


VIII. ДОКУМЕНТАЦИИ НА СКЛАДОВИТЕ И ЕКСПЕДИЦИОННИТЕ ОПЕРАЦИИ

Чл. 51. Пристанищата извършват стоковата и паричната си отчетност, отнасяща се до складовата и експедиционната дейност по еднообразни формуляри и ред, утвърдени от министъра на транспорта съгласувано с министъра на външната търговия и председателя на Управление държавно снабдяване и държавен резерв.

За приложение на настоящия правилник се издава инструкция, утвърдена от министъра на транспорта съгласувано с министъра на външната търговия и Управление държавно снабдяване и държавен резерв.


Промени настройката на бисквитките