Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 21.VII

ПРАВИЛНИК ЗА ПРОИЗВОДСТВО, КОНТРОЛ И ПЛАСМЕНТ НА ОВОЩЕН И ЧЕРНИЧЕВ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

 

ПРАВИЛНИК ЗА ПРОИЗВОДСТВО, КОНТРОЛ И ПЛАСМЕНТ НА ОВОЩЕН И ЧЕРНИЧЕВ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ

Обн. ДВ. бр.58 от 21 Юли 1959г., отм. ДВ. бр.76 от 15 Септември 2006г.

Отменен с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № 97 от 18 август 2006 г. за търговия на овощен посадъчен материал и овощни растения, предназначени за производство на плодове на пазара на Европейския съюз - ДВ, бр. 76 от 15 септември 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.


1. Настоящият правилник се издава въз основа на чл. 20 от Закона за посевния и посадъчния материал (обн., Изв., бр. 13 от 1958 г.), точка 13 от Постановление № 715 на Министерския съвет от 28 август 1952 г. относно мерките за подобрение на овощарството и Постановлението на Министерския съвет от 17 декември 1956 г. за изграждане на единна организация по сортовото семепроизводство и влиза в сила от датата на обнародването му в "Известия на Президиума на Народното събрание".


2. Постановленията на настоящия правилник важат за всички стопанства, занимаващи се с производство на овощен и черничев посадъчен материал, независимо от това за къде е предназначен да се засажда и под чие ведомство са разсадниците.


3. Под овощен и черничев посадъчен материал се разбират предназначените за засаждане на постоянно място дръвчета и храсти от ябълки, круши, дюли, сливи, кайсии, праскови, череши, вишни, орехи, бадеми, черници, лешници, мушмули, кестени, лимони, портокали, мандарини, смокини, нарове, субтропични фурми, дафиново дърво, чай, маслини, фисташки, ягоди, малини, къпини, френско и бодливо грозде и др.


4. Производството на овощен и черничев посадъчен материал се организира под ръководството и контрола на Министерството на земеделието и горите.


5. С производство на овощен и черничев посадъчен материал имат право да се занимават само одобрени от министъра на земеделието и горите ДЗС, ТКЗС, горски стопанства и научноизследователски учреждения, съгласно дадения им план по видове, сортове и количество.

Министерството на транспорта и съобщенията и Управлението на горското стопанство могат да произвеждат овощен и черничев посадъчен материал от определените за съответните райони сортове само за свои нужди под контрола на Министерството на земеделието и горите.


6. Забранява се производството на овощен и черничев посадъчен материал на кооператори и частни стопани.

Всички съществуващи разсадници, които не са одобрени от министъра на земеделието и горите, преустановяват дейността си от 1 януари 1959 г.


7. Производители, които не изпълняват добросъвестно дадения им план за производство на овощен и черничев посадъчен материал по видове, сортове и количество и не спазват указанията на Министерството на земеделието и горите във връзка с производството, контрола и пласмента му, се лишават от министъра на земеделието и горите от правото да произвеждат овощен и черничев посадъчен материал.


8. Овощен и черничев посадъчен материал може да се произвежда само от сортове, утвърдени от Министерството на земеделието и горите. Дръвчета и храсти от други сортове могат да се произвеждат само за износ, а от научноизследователските учреждения - за опитни цели, асортимент и маточни насаждения.


9. Във всеки разсадник трябва да има маточни насаждения за събиране на необходимите калеми. До израстването на дръвчетата в маточните насаждения калеми могат да се вземат и от други добре поддържани овощни и черничеви градини, като за целта се иска съгласието на отделите "Селско стопанство" при окръжните народни съвети, при което конкретно се посочват градините, видовете и сортовете.

Забранява се събирането на калеми от дръвчетата в питомника.


10. За получаването на качествени овощни и черничеви дръвчета местата за питомници задължително се риголват. Чрез редовната им обработка поливките в тях се свеждат до минимум.

Забранява се напояването след 15 август на питомниците, от които през есента ще се изваждат дръвчета. Изключение се прави само при особено силно засушаване, което застрашава да повреди материала., и то само с писмено разрешение на отделите "Селско стопанство" при окръжните народни съвети за всеки случай поотделно.


11. Всеки разсадник води специална книга за разсадника, в която ежегодно се вписват плановете за семенилища и питомници по видове, сортове и количество, изпълнението им и провежданите мероприятия.


12. За контролиране изпълнението на дадените планове по видове, сортове и количество, както и провеждането на агротехническите мероприятия в разсадниците през годината задължително се правят най-малко три прегледа, от които два през време на вегетацията и един след изваждането на дръвчетата. При прегледите през време на вегетацията се проверява състоянието на маточното насаждане, семенилището и питомника.

Първият преглед се прави през месец юни, а вторият - през месец август. При първия преглед се установява общото състояние на разсадника, провеждането на агротехническите мероприятия, здравното състояние на дръвчетата и колко дръвчета ще са годни за засаждане през есента. При втория преглед се проверява основно здравното състояние на дръвчетата за установяване на нападенията от болести и неприятели по тях. Намерените болни от карантинни болести и неприятели се унищожават. Третият преглед се извършва след изваждане на дръвчетата. При него се установява здравното състояние и на кореновата система и качеството на извадения посадъчен материал. Тогава се уточнява действителният брой на дръвчетата по видове и сортове, които ще се допуснат за продажба.

В прегледите задължително участват агроном по овощарство от отдел "Селско стопанство" при съответния окръжен народен съвет, агроном от семеконтролната инспекция, агроном по растителна защита и агроном от Управление "Сортови семена". При прегледите задължително присъства и управителят на разсадника.

За констатираното при прегледите и за дадените препоръки се попълват актове, които се вписват в ревизионната книга на разсадника, като се приподписват както от участниците при проверката, така и от управителя на разсадника. По един екземпляр от акта се изпраща на окръжния народен съвет и на Министерството на земеделието и горите - Управление "Растениевъдство", и един екземпляр остава в окръжната семеконтролна инспекция.

Дадените препоръки от специалистите, извършили прегледа, са задължителни за управителя на разсадника. За неизпълнение на препоръките той се наказва съгласно Закона за посевния и посадъчния материал.


13. Овощните и черничевите дръвчета се изваждат през есента след естественото опадане на листата. Дръвчетата се изваждат с узряла дървесина, като водещата клонка трябва да има оформена връхна пъпка.


14. За продажба от разсадниците се допуска само стандартен овощен и черничев посадъчен материал. Стандартният материал трябва да отговаря на следните показатели:


ЯБЪЛКА


а) Високостеблена и средностеблена:

Първо качество - височина на стеблото 110 - 130 см, дебелина на стеблото над 2 см, а за сортовете Жълт белфльор и Джонатан - над 1,5 см: коронката трябва да има ясно изразен водач с дължина над 45 см без чепче в основата и най-малко три скелетни клонки, правилно разположени около стеблото й, с дължина над 30 см. Кореновата система трябва да има най-малко три скелетни корена с дължина над 30 см, а при 4-5 скелетни корена дължината им трябва да е над 25 см и да са обрасли с тънки коренчета.

Второ качество - височината и дебелината на стеблото и кореновата система са както при първото качество.

Коронката трябва да има водач с дължина над 30 см и най-малко три скелетни клонки, правилно разположени около стеблото и с дължина над 20 см;

б) Нискостеблена:

Също две качества, с показатели както за високостеблените. Разлика се допуска само за височината на стеблото, което е 50-60 см.


КРУША


а) Високостеблена и средностеблена:

Първо качество - показателите са както за първо качество при високостеблената ябълка.

Второ качество - показателите са както за второ качество при високостеблената ябълка, като се допуска скелетните корени да бъдат най-малко два;

б) Нискостеблена:

Същите показатели както за високостеблената круша с разлика във височината на стеблото, което е 50-60 см.


ДЮЛЯ И МУШМУЛА


Първо качество - височина на стеблото 50-60 см, дебелина над 2 см, коронката да има водач с дължина над 40 см и 3 скелетни клонки с дължина над 30 см. Кореновата система да има диаметър най-малко 40 см.

Второ качество - височина на стеблото 50-60- см, дебелина над 1,5 см със или без коронка. Кореновата система да има диаметър над 30 см.


СЛИВА И ДЖАНКА


Първо качество - височина и дебелина на стеблото, коронка и коренова система както при ябълката първо качество.

Второ качество - със или без коронка. Височина на стеблото 1,10-1,30 см, дебелина над 1,5 см, коренова система, както при ябълката. Когато е без коронка, височината на стеблото трябва да е над 150 см.


КАЙСИЯ


Първо качество - височина на стеблото 60-130 см, дебелина над 2 см, но не повече от 3,5 см, коронка с водач над 40 см, 3 скелетни клонки с дължина над 30 см; кореновата система както при първото качество на ябълката.

Второ качество - височина и дебелина на стеблото и коренова система както при първо качество, със или без коронка; когато е без коронка, височината на стеблото трябва да е над 150 см.


ПРАСКОВА


Първо качество - височина на стеблото 40-90 см, дебелина над 2 см, но не повече от 3,5 см; коронка с най-малко 3 скелетни клонки, правилно разположени и с дължина над 30 см; коренова система както при ябълката.

Второ качество - височина и дебелина на стеблото и коренова система както при първо качество, със или без коронка.


ЧЕРЕША


Първо качество - височина на стеблото 110-130 см, дебелина над 2 см, но не повече от 3,5 см; коронка и коренова система както при ябълката.

Второ качество със или без коронка, височина и дебелина на стеблото и коренова система както при първо качество. Когато е без коронка, височината на стеблото трябва да е над 150 см.


ВИШНЯ


Първо качество - височина на стеблото 60-120 см, дебелина над 1,5 см, коронка и коренова система както при ябълката.

Второ качество - със или без коронка, височина и дебелина на стеблото и коренова система както при ябълката. Когато е без коронка, височината на стеблото трябва да е над 150 см.


ОРЕХ


Само едно качество - височина на стеблото 60-150 см, със или без коронка. Корен с дължина най-малко 35 см, мерен от кореновата шийка.


ОРЕХОВИ СЕМЕНАЧЕТА


Само едно качество - височина на стеблото над 25 см, дължина на корена над 30 см.


БАДЕМ


Първо качество - височина на стеблото 60-120 см, дебелина над 2 см, коронка с най-малко 3 скелетни клонки с дължина над 30 см и водач с дължина над 40 см; коренова система както при ябълката.

Второ качество със или без коронка: височина на стеблото 60 - 120 см; дебелина над 1,5 см, коренова система както при ябълката.


ЯГОДОВ РАЗСАД


Да бъде едногодишен със силна коренова система, като дължината на корените е не по-малка от 4 см, да има напълно развити най-малко 3 листа на къси дръжки и със здрави връхни пъпки. Разсадът да е получен от две или тригодишни ягодови насаждения. Да липсват външни признаци на зараза от краста и други болести.


МАЛИНОВ РАЗСАД


Едногодишни издънки или храстчета, произведени от коренови резници. Кореновата система да не бъде по-къса от 15 см за първо качество и 10 см за второ качество и да е с гъсти влакнести корени. Дебелината на стеблото при основата да не е по-малка от 8 мм за първо качество и 6 мм за второ качество.

Не се допуска заболяване от рак, хлороза и галка.


КЪПИНА


Както при малината. Растенията, получени от вкореняване на отрязани върхове на леторастите, трябва да са с добре развито стебло най-малко 30 см и коренова система не по-къса от 15 см.


З а б е л е ж к и: I. Годността на овощните и черничевите дръвчета и храсти, за които не е изработен стандарт и технически норми, се определя от Министерството на земеделието и горите.

II. Дръвчетата на алейните и крайпътните насаждения се формират с по-голяма дължина на стеблото.

III. Височината на стеблото се измерва от кореновата шийка до най-нискостоящото разклонение на коронката, а дебелината - на 15 см над мястото на присаждането.

IV. Дължината на скелетните клони се измерва от началото на разклоняването им, а на водача - от най-горестоящата клонка.

V. Дължината на скелетните корени се измерва от разклонението им.


15. Овощният и черничевият посадъчен материал се изважда с двегодишна културна част. Изключение се прави за прасковите и кайсиите, а когато растежът е буен - и за черешите, вишните, сливите, орехите, бадемите, лешниците и дюлите, които могат да бъдат с едногодишна културна част.


16. Стеблото трябва да бъде право, със зараснали рани, образувани при почистването на страничните разклонения.

Раната, образувана при отрязване на чепчето, трябва да бъде напълно зараснала или в процес на зарастване, но по-голямата част от нея да е зараснала.

Материалът да не е нападнат от болести и неприятели (бактериален рак, кръвни въшки, струпясване на клоните, вирусни болести по костилковите, щитоносни въшки и черна златка).

Стеблото и корените на овощния материал да нямат механически повреди, причинени при изваждането или от гризачи, да няма измръзвания, изсъхвания, силни повреди от градушка, засягащи дървесината и др.


17. В разсадниците се осигурява механизирано изваждане на овощните дръвчета, а тези, в които се налага ръчно изваждане под прякото ръководство на агрономите в разсадниците, с добре обучени работници се осигурява изваждането на дръвчетата със стандартна дължина на кореновата система и без механически повреди по тях.


18. Най-малко 5 дни преди да започне изваждането разсадникът уведомява съответната семеконтролна инспекция.


19. Под ръководството и на отговорност на управителя и агронома на разсадника извадените дръвчета веднага се сортират по видове и сортове на три групи: болни, нестандартни и стандартни.

Стандартните се разделят на първо и второ качество и се оставят на временно съхранение в разсадниците.


20. Болните дръвчета веднага след изваждането им се отделят и оставят настрана най-малко на 50 м от здравите.

Останалите нестандартни също така се отделят настрана.

Периодически или след приключване на изваждането болните и нестандартните дръвчета се унищожават от контролните органи чрез насичане. За броя на унищожените дръвчета се съставя протокол от представители на семеконтролната инспекция, на местния народен съвет и на разсадника.


21. Здравите и стандартни дръвчета преди да се изнесат от разсадника се свързват на бали по 25 броя за първо качество и по 30 броя за второ качество. Всяка бала се превързва на две места, непосредствено под коронките и над корените на дръвчетата.

На всяка бала овощен и черничев посадъчен материал се поставят по два дървени етикета с размери 5/10 см. Единият от тях се превързва за коронката на едно от дръвчетата, а вторият - в кореновата шийка, като остава завит в опаковката. На етикета се вписва броят на дръвчетата, сортът и качеството.

Временното съхраняване на овощния посадъчен материал се извършва в канавки, дълбоки най-малко 40 см, като корените се затрупват с 30 см влажна пръст.

Продължителното или зимно съхраняване се извършва в канавки, дълбоки най-малко 50 см, като корените се затрупват добре с пръст, която да запълни всички междини. Пръстта се натрупва на 30 см над мястото на присаждането.


22. Сортирането, свързването, етикетирането и опаковката на овощния и черничевия посадъчен материал се извършва от разсадниците.

Когато приготви една или няколко партиди овощен материал, разсадникът уведомява за това семеконтролната инспекция, в чийто район се намира, за датата, на която трябва да се извърши окачествяването му. Контролният орган преглежда стандартния материал и в негово присъствие, контрол и на негова отговорност работници от разсадника пломбират балите.

Когато материалът не е сортиран добре и в балите има нестандартни дръвчета контролният орган задължава управлението на разсадника да осигури ново пресортиране.

За неизпълнение нарежданията на контролните органи във връзка с контрола на овощния и черничевия посадъчен материал и сортирането му до изискванията на БДС и настоящия правилник производителите се наказват съгласно чл. 8 от Закона за посевния и посадъчния материал.


23. На всяка партида овощен и черничев посадъчен материал, която излиза от разсадника, трябва да се слагат етикети и пломби и да се придружават от преносително свидетелство по установения образец, издадено от семеконтролната инспекция или друг натоварен с тази задача специалист от Министерството на земеделието и горите, в чийто район се изкупува. Преносителното свидетелство се издава само в деня на пренасянето и е валидно за едно пренасяне.

За всяка партида овощен посадъчен материал управлението на разсадника издава свидетелство за сортова автентичност, което се пази от купувача до започване на плодоношението на дръвчетата.


24. Забранява се разпространението, продажбата и употребата на нестандартен овощен, черничев и друг посадъчен материал и на такъв, който не е снабден с документ от органите на семеконтролната инспекция за неговата годност.


25. Продажбата на овощен и черничев посадъчен материал се извършва по разпределение на Министерството на земеделието и горите.

За дворните и други единични насаждения поделенията на Управление "Сортови семена" или техни пълномощници организират в определени населени места временни пунктове за продажба на дръвчета на дребно. За целта се използуват места, определени от съответния народен съвет съгласувано с Управление "Сортови семена". На тия места корените на дръвчетата се заравят във влажен пясък или във влажна почва.


26. За пласирания овощен и черничев посадъчен материал разсадниците водят регистри, в които се вписва купувачът, видът и сортът на продадения материал. Такъв регистър се води и в агроучастъците на Управление "Сортови семена".


27. Пренасянето на овощния и черничевия посадъчен материал се извършва само в опаковано състояние - бали.

В една бала могат да се слагат дръвчета само от един и същ сорт и от едно и също качество.

Допуска се пренасянето му и в небалирано състояние, когато се получава от стопанствата направо от разсадниците. В такъв случай превозните средства се облицоват с пласт от 20 см слама, празнините между корените на дръвчетата се изпълват със слама, а върху тях се натрупват не по-малко от 30 см слама и се завиват с брезент.


28. За нарушения на § 5, 6, 8, 14, 21, алинеи 1 и 2, 22, ал. 3, 23, ал. 1, 24 и 25, ал. 1, и 27 от настоящия правилник виновните се наказват по чл. 16 от Закона за посевния и посадъчния материал с глоба до 300 лева, а посадъчният материал, предмет на нарушението, се отнема в полза на държавата.

Отнетият в полза на държавата годен посадъчен материал се предава на изкупвателната организация за оползотворяване, а негодният се унищожава от контролните органи. Сумите по изкупната стойност, получени от продажбата на отнетия в полза на държавата материал, се внасят в приход на държавния бюджет.

В случаите, когато се налага пресортиране на отнетия в полза на държавата посадъчен материал, изкупвателната организация в присъствието на контролния орган извършва пресортирането му, като на заангажираните работници се заплаща по ведомост от сумата, получена от отнетия в полза на държавата и предаден на изкупвателната организация материал.


29. Нарушителите на § 9, 10, 11, 12, ал. 4, 13, 17, 18, 19, 20, алинеи 1 и 2, 21, алинеи 3 и 4, 22, алинеи 1 и 2, 23, ал. 2, и 26 от настоящия правилник се наказват по чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания.


30. Нарушенията на настоящия правилник се констатират с актове, съставени от органите на семеконтролната инспекция.

Въз основа на съставените актове началникът на Управление "Растениевъдство" при Министерството на земеделието и горите издава наказателни постановления за налагане на глоба и постановяване на отнемане в полза на държавата.


31. Съставянето на актовете, издаването на наказателните постановления и тяхното обжалване става по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Наказателни постановления по § 28 от настоящия правилник за наложена глоба до 5 лева не подлежат на обжалване.


Промени настройката на бисквитките